Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 21, 2005

Economie in de media


Gsm-producent Nokia heeft in het derde kwartaal een winststijging gerealiseerd van 29 procent. De omzet steeg met 18 procent tot 8,4 miljard euro, vooral dankzij de grote vraag naar gsm's. In het tweede kwartaal wist Nokia zijn positie als marktleider al te verstevigen ten aanzien van Samsung Electronics en Siemens AG en het bedrijf met zetel in Finland stelde vorige maand al de winstprognose voor het derde kwartaal naar boven bij.

Google heeft over het derde kwartaal een winst gerealiseerd van 381 miljoen dollar tegen 52 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het concern, exploitant van de meeste gebruikte zoekmachine op internet, donderdagavond na sluiting van Wall Street bekendgemaakt. Google draaide een omzet van 1,578 miljard dollar tegen 805,9 miljoen dollar een jaar geleden. Zowel de winst als de omzet lag hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Eurotunnel, het bedrijf dat de Kanaaltunnel exploiteert, gaat negenhonderd banen schrappen. De reductie moet voor juni 2006 zijn afgerond. Van gedwongen ontslagen zal geen sprake zijn, aldus het bedrijf. Het Frans/Britse bedrijf heeft maandenlang onderhandelingen gevoerd over de banenreductie, die in ongeveer gelijke mate wordt verdeeld tussen de Franse en Britse tak van het bedrijf. Door te reorganiseren hoopt Eurotunnel de overige werknemers een baangarantie te kunnen geven en de financiƫle situatie te verbeteren. Na de reductie telt de onderneming nog 2300 medewerkers. Eurotunnel heeft te kampen met een schuldenlast van 9,1 miljard euro. Begin deze maand gingen ongeveer honderd medewerkers van de afdeling onderhoud van Eurotunnel in staking omdat ze het niet eens zijn met de reorganisatieplannen. Daardoor konden enkele treinritten geen doorgang vinden.

De winst van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines is in het derde kwartaal van dit jaar uitgekomen op 227 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 119 miljoen dollar. Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers. De omzet van de low budget-maatschappij kwam uit op 1,99 miljard dollar. Dat is 19 procent meer dan de 1,67 miljard dollar die Southwest in het derde kwartaal vorig jaar behaalde. De betere resultaten zijn vooral te danken aan een toename van het aantal passagiers en het vrachtvervoer. Hier steeg de omzet met respectievelijk 19 procent en 14 procent. De winst per aandeel bedroeg met uitzondering van bijzondere posten 21 dollarcent. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan de prognoses.

Coca-Cola heeft het in het derde kwartaal beter gedaan dan was verwacht. Het Amerikaanse frisdrankenconcern maakte donderdag bekend dat zijn kwartaalwinst met 37 procent is gestegen tot 1,28 miljard dollar, of per aandeel van 39 tot 54 dollarcent. Volgens de meeste analisten zou het concern uitkomen op 53 dollarcent per aandeel. Ook qua omzet overtrof het concern de verwachtingen. Er was rekening gehouden met een kwartaalomzet van 5,95 miljard dollar, maar Coca-Cola haalde 6,04 miljard dollar binnen. In het derde kwartaal van vorig jaar kwam de omzet uit op 5,6 miljard dollar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home