Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 22, 2005

Vijftig miljoen ecologische vluchtelingen


De wereld zal de volgende vijf jaar geconfronteerd worden met naar schatting vijftig miljoen ecologische vluchtelingen. Zij worden volgens de Verenigde Naties door de afnemende vruchtbaarheid van de bodem, droogte, ontbossing en andere problemen van hun natuurlijke leefomgeving gedwongen om elders een onderkomen te zoeken.

"De stijgende zeespiegel, de verwoestijning en overstromingen hebben er al toe bijgedragen dat permanente migratriestromen op gang zijngekomen, maar kunnen er uiteindelijk toe leiden dat honderden miljoenen mensen ontheemd raken," stippen onderzoekers van de Verenigde Naties aan. Zij merken op dat ecologische vluchtelingen vaak niet gezien geworden als legitieme vluchtelingen en dus ook niet de hulp krijgen die bijvoorbeeld de slachtoffers van politieke onrust of geweld wel ontvangen.

"Slachtoffers van plotselinge rampen als de recente orkanen in het zuiden van de Verenigde Staten of de tsunami in Azië in 2004 kunnen rekenen op grootschalige humanitaire hulpverlening, maar miljoenen anderen die het slachtoffer zijn van geleidelijke achteruitgang van hun leefomgeving worden vaak niet als vluchteling erkend en krijgen daarom veel minder hulp," stippen de onderzoekers aan.

Over de hele wereld vindt volgens de Verenigde Naties een dergelijkeverslechtering van de natuurlijke leefomgeving plaats. "In de Sub-Sahara is deze dreiging het meest acuut, maar ook in Azië worden miljoenen mensen er door getroffen," merken de onderzoekers op. "In China groeit de Gobi-woestijn jaarlijks met tienduizend vierkante kilometer en in zowel Marokko, Tunesië als Libië gaat jaarlijks meer dan duizend vierkante kilometer vruchtbare grond verloren door verwoestijning. In Turkije wordt 160.000 vierkante kilometer landbouwgrond bedreigd door bodemerosie."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home