Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 21, 2005

Oost-Azië onvriendelijkst voor media


Oost-Azië is voor journalisten de moeilijkste regio om hun job uit te oefenen. Dat stelt Reporters Sans Frontières (RSF) in zijn World Press Freedom Index 2005. De grootste kwelduivel voor de media is volgens de organisatie Noord-Korea. Maar ook China, Birma, Vietnam en Thailand worden bekritiseerd.

RSF stelt dat Noord-Korea op nieuwsgebied een zwart gat is, waar private media en vrijheid van meningsuiting gewoonweg niet bestaan. "Bovendien speurt de geheime politie er naar individuen die naar buitenlandse radiostations luisteren," aldus het rapport. "Journalisten die van de officiële lijn afwijken, worden opgepakt en in werkkampen opgesloten."

Ook China, Birma en Vietnam krijgen een plaatsje in de weinig lovenswaardige top tien. "Chinese journalisten krijgen geregeld het verbod om over gevoelige onderwerpen te schrijven," zegt Rsf. "Birma arresteert journalisten die de oppositie ondersteunen. In Vietnam is de situatie lichtjes aan het verbeteren. Daar zouden geen mediamensen meer in de cel zitten."

In Thailand daarentegen is de situatie volgens RSF duidelijk verslechterd. Het land stond op het gebied van persvrijheid vorig jaar op de 59ste plaats, maar is nu gezakt naar de 107de plaats. Die verandering zou onder meer te wijten zijn aan het geweld in het zuiden van het land, waar een meerderheid van de bevolking moslim is. "Maar er is ook de strakkere houding van eerste minister Thaksin Shinawatra, die een aantal rechtszaken is begonnen tegen journalisten en radio- en televisieprogramma's heeft verboden omdat ze kritiek hadden op zijn regering," merkt RSF nog op.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home