Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, June 03, 2012

Bomen slaan minder koolstofdioxide op dan wordt aangenomen

Bomen slaan minder koolstofdioxide op dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Colorado State University. De onderzoekers stellen dat de fotosynthese van de boombladeren al in belangrijke mate is teruggevallen voor de herfst aanbreekt. Volgens de berekeningen van de Amerikaanse wetenschappers moet de opslagcapaciteit met 3 procent tegenover de oorspronkelijke inschattingen naar beneden worden bijgesteld.

"Op de eerste dag van de zomer vangen de bladeren het meeste zonlicht op," merkt onderzoeksleider William Bauerle, professor ecofysiologie aan de Colorado State University, op. "De dag nadien ligt die hoeveelheid licht echter al lager, waardoor de boombladeren aan hun verouderingsproces beginnen en de fotosynthese-activiteit begint af te nemen. Naarmate de zomer vordert neemt die activiteit in steeds grotere snelheid af, waardoor veel minder koolstofdioxide wordt opgenomen dan bij het begin van de zomer."

Door die correctie moet de opslagcapaciteit van het wereldwijde bosbestand volgens de onderzoekers worden geraamd op 56,7 petagram koolstofdioxide per jaar. Dat betekent een daling met 3,4 procent tegenover de eerdere ramingen. "Boombladeren hebben niet de capaciteit om de snelstijgende koolstofdioxide-niveaus op te vangen dan door wetenschappers tot nu toe werd ingeschat," voert Bauerle aan. "Misschien kunnen bladeren door de opwarming van de aarde langer groen blijven, maar dat heeft geen impact op de fotosynthese, die bepaald wordt door de lengte van de dag."

Lees Verder

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home