Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 16, 2011

Plastiek afval mogelijk alternatief voor timmerhout

Het Californische bedrijf BioLumber heeft een systeem ontwikkeld om plastiek afval te verwerken tot bouwmaterialen als alternatief voor timmerhout. Het bedrijf merkt op dat de toepassing een dubbel voordeel biedt. In de eerste plaats moeten er minder bomen worden gerooid om de bevoorrading met timmerhout te garanderen. Anderzijds biedt het systeem een duurzame oplossing voor plastiek dat in de natuur niet kan worden afgebroken.

"De bouwsector levert een belangrijke bijdrage tot de uitstoot van koolstofdioxide," merkt het webmagazine Greenbeat op. "Onder meer beton vormt een belangrijke uitstootbron, maar dat geldt ook voor de ontbossing voor de productie van timmerhout. Volgens het bedrijf BioLumber kan het gebruik van plastiek in de bouwsector het probleem echter gedeeltelijk helpen opvangen. Er wordt aan toegevoegd dat het zogenaamde biolumber bovendien in kostprijs vergelijkbaar is met roodhout."

Bovendien wordt opgemerkt dat biolumber sterker en ook vier keer langer meegaat dan conventioneel timmerhout. "Onder meer plastiek winkeltassen en flessen kunnen door de natuur niet worden afgebroken," voert Greenbeat nog aan. "Eens het plastiek op een afvalstort is terecht gekomen, blijft het daar voor eeuwig. De recyclage van één ton plastiek bespaart op het afvalstort ook bijna 25 kubieke meter ruimte."

Greenbeat merkt op dat er nog andere plastiek timmerproducten bestaan, maar die hebben volgens BioLumber geen structurele kwaliteiten. Dat is naar eigen zeggen met het product van het Californische bedrijf echter wel het geval.

Labels: , ,

Hele mensheid taalkundig schatplichtig aan Afrika

Net zoals het genetisch erfgoed van de mens kan teruggevoerd worden naar Afrika, hebben ook de talen zich van het Afrikaanse continent over de hele wereld verspreid. Dat is de conclusie van een onderzoek van Quentin Atkinson, wetenschapper aan het departement psychologie van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. De onderzoeker stelt dat de fonemen uit het moderne spraakgebruik patronen vertegenwoordigen die een weerspiegeling vormen van de verscheidenheid in de menselijke genetica.

"Naarmate de mensheid vanuit Afrika begon te migreren en andere regio's begon te koloniseren, nam de genetische diversiteit toe," voert Atkinson aan tegenover het webmagazine HealthDay News. "Op dat ogenblik begon ook de fonemen-diversiteit toe te nemen." De wetenschapper merkt op dat de dialecten met de meeste fonemen zijn terug te vinden in Afrika. De dialecten met het kleinste aantal fonemen zijn daarentegen terug te vinden in Zuid-Amerika en de tropische eilanden in de Stille Oceaan.

Gebieden die het mees recent zijn gekoloniseerd gebruiken volgens Atkinson het minste aantal fonemen, terwijl regio's met een lange populatie-geschiedenis, zoals de Sub-Sahara, nog altijd het grootst aantal fonemen gebruiken. "Naarmate de afstand tegenover Afrika toeneemt, kan een daling in het aantal fonemen worden opgetekend," merkt de wetenschapper op. Het betekent volgens hem ook dat de mensheid niet alleen genetisch, maar ook cultureel schatplichtig is aan Afrika.

Labels: , ,

Amerikanen vinden kwaliteit gezondheidszorg matig

De meeste Amerikanen zijn mening van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten maximaal een voldoende haalt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Robert Wood Johnson Foundation. Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de Amerikanen de openbare gezondheidssector een C-waardering of D-score meegeven. Volgens 11 procent krijgt de Amerikaanse openbare gezondheidsvoorziening niet meer dan een F-waardering.

De kwaliteit van de Amerikaanse ziekenhuizen krijgt bij 47 procent van de Amerikanen maximaal een C-waardering. Er wordt aan toegevoegd dat het inkomen een belangrijke invloed heeft op de perceptie van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Bij de respondenten met een inkomen van minder dan 50.000 dollar per jaar geeft 43 procent maximaal een C-waardering. Bij inkomens met een hoger inkomen is dat slechts 21 procent.

De onderzoekers merken op dat de Amerikaanse bevolking de voorbije jaren duidelijk meer informatie heeft gekregen om de kwaliteit van lokale aanbieders van gezondheidszorg te vergelijken, maar vaak wordt volgens het rapport nog altijd beroep gedaan op bekende providers in plaats van op aanbieders met de beste kwaliteitscores. Onder meer wordt opgemerkt dat 57 procent opteert voor een ziekenhuis waarmee ze vertrouwd zijn, in plaats van zich te laten leiden door kwaliteitsscores.

Labels: ,

Midden-Oosten heeft nog 6 miljard dollar hotelprojecten in pijplijn

De volgende drie jaar zullen in het Midden-Oosten voor meer dan 6 miljard dollar aan hotelprojecten worden afgewerkt, maar daarbij is een grotere nadruk gelegd op duurzaamheid. Dat heeft Frederique Maurell, directeur van de beurs Hotel Show, gezegd. Ondanks de impact van de economische crisis in Europa en de Verenigde Staten en de politieke onrust in het Midden-Oosten, blijft de toeristische industrie van de regio volgens Maurell een stevige groei vertonen.

"De toeristische sector toont een nieuw vertrouwen voor de toekomst," merkt Frederique Maurell op tegenover het online magazine Arabian Business. "Daarbij wordt echter duidelijk een grotere nadruk gelegd op duurzaamheid en technologie, die een meerwaarde zouden moeten betekenen op het energiegebruik, de efficiëntie en kostenbesparingen." Onlangs stelde analist STR Global dat een aantal markten in het Midden-Oosten de volgende vijf jaar meer dan de helft van hun hotel-projecten op de markt zouden zien komen.

De hotelprojecten zijn vooral geconcentreerd in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Saudi-Arabië. De realisatie van de geplande projecten zal volgens Elizabeth Randall, managing director van STR Global, op korte termijn echter mogelijk tot belangrijke marktuitdagingen leiden. In Abu Dhabi wordt op dit ogenblik gewerkt aan 13.405 bijkomende hotelkamers. Daarmee zou het hotelaanbod er met 89,4 procent stijgen. In Riyadh wordt rekening gehouden met 4.831 extra hotelkamers. Dat betekent een stijging met 77,2 procent. Ook Jeddah, Muscat en Dubai zouden hun aanbod met 50 procent opdrijven.

Labels: , ,

Uranium bedreigt Grand Canyon en Mount Rushmore

Een aantal van de indrukwekkendste landschappen van de Verenigde Staten - met inbegrip van de Grand Canyon en Mount Rushmore - worden mogelijk bedreigd door de stijgende wereldwijde vraag naar uranium. Dat is de conclusie van een rapport van de Pew Environment Group. In het rapport wordt de Amerikaanse regering opgeroepen om een aantal verouderde wetten rond het delven van goud en uranium af te schaffen en belangrijke landschappen te beschermen.

De Amerikaanse regering moet in juli een beslissing nemen over de verlenging van een moratorium op duizenden mijncleams rond de Grand Canyon, Mount Rushmore, Joshua Tree en Yosemite. "Indien het moratorium niet wordt verlengd, kan niets nog de mijnindustrie in de wegleggen om zijn claims door te drukken," merkt het rapport op. "De claims zijn nog altijd niet actief en de regering kan op dit ogenblik niets doen om te voorkomen dat de mijnactiveiten daadwerkelijk worden opgestart."

De Amerikaanse president Barack Obama nam kort na zijn aantreden de beslissing om belangrijke landschappen te beschermen. Daarbij legde hij een moratorium van twee jaar op in een aantal gevoelige gebieden. Ken Salazar, Amerikaans minister van binnenlandse zaken, moet nu beslissen over de verlenging van het moratorium. Milieuverenigingen merken echter op dat de Amerikaanse regering een aarzelende houding aanneemt in de strijd met de republikeinen over de bescherming van het natuurlijk erfgoed van de Verenigde Staten.

Alleen al in het gebied van de Grand Canyon werden meer dan 8.000 mijnclaims geteld. Het aantal claims in het westen van de Verenigde Staten is de jongste vijf jaar met 2.000 procent gestegen.

Labels: , , ,

Londens transport wordt grootste knelpunt Olympische Spelen

De transportproblemen blijven de grootste risicofactor van de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. Dat is de conclusie van een rapport in opdracht van de London Assembly. Daarbij wordt opgemerkt dat het transportnetwerk van de Britse hoofdstad al bijna zijn volledige capaciteit heeft bereikt. Tijdens de negen piekdagen van de Olympische Spelen wordt er voor het openbaar vervoer meer dan één miljoen extra verplaatsingen verwacht.

In het rapport wordt opgemerkt dat op tweeëntwintig zogenaamde hotspots een extreme groei in de vraag zal worden opgetekend. Het gaat onder meer om King's Cross, Victoria Station, Embankment en de Blackwall-tunnel. Er wordt aan toegevoegd dat het druk op het netwerk in normale omstandigheden tot een aantal punten beperkt zou blijven, maar een bijzonder grote impact zou kunnen hebben indien men met een treindefect of een veiligheidsincident zou worden geconfronteerd.

In het rapport wordt erop gewezen dat ook op andere locaties een verhoogde druk zou kunnen worden opgemerkt, aangezien reizigers mogelijk met alternatieve routes zouden kunnen beginnen te experimenteren. Tijdens de Olympische Spelen worden in Londen ongeveer 5,3 miljoen bezoekers verwacht. Een woordvoerder van Transport of London merkt echter op dat de verbeteringen aan het openbaar vervoer op de voorziene koers zitten en klaar zullen zijn tegen het begin van het evenement.

Labels: , ,

Google wordt grootste platform op Britse reclamemarkt

Het internetbedrijf Google wordt dit jaar het grootste reclameplatform van Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een analyse van de Britse krant The Guardian. Daarmee wordt de televisieketen ITV, de traditionele marktleider bij de Britse reclamedia, door Google van de eerste plaats verdreven. Er wordt aan toegevoegd dat ITV een bijzonder moeilijke periode achter de rug heeft, waarbij de inkomsten teruggevallen zijn tot het niveau van vijf jaar geleden, terwijl Google tijdens diezelfde periode een constante groei heeft laten optekenen.

"De Britse reclame-inkomsten van Google stijgen met 25 procent per kwartaal," merkt The Guardian op. "Aan dat groeitempo kan worden geraamd dat Google dit jaar in Groot-Brittannië tussen 2,4 miljard pond en 2,55 miljard pond netto reclame-inkomsten zal genereren. Dat is gevoelig meer dan het bedrag van 1,7 miljard pond dat ITV dit jaar zou kunnen realiseren indien de groei van 15 procent van vorig jaar kan worden doorgezet."

Ook vorig jaar lagen de reclame-inkomsten van beide reclame-media al dicht bij elkaar. ITV handhaafde zich toen echter nog wel op de eerste plaats. "Maar de reclame-inkomsten van de televisie-keten groeien minder snel dan de budgetten bij Google," stipt The Guardian nog aan. "Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar boekte de televisieketen slechts een groei met 12 procent. Er mag wel verwacht worden dat de inkomsten zullen worden opgedreven door het Britse koninklijke huwelijk, maar dan zal de groei niet boven de 15 procent uitkomen."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het internetbedrijf Google heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,64 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 29 procent tot 6,54 miljard dollar. Dat de nettowinst niet aan hetzelfde tempo steeg, is het gevolg van de een grote rekruteringsgolf en marketingcampagne die de nieuwe chief executive Larry Page heeft opgestart. De uitgaven van het internetbedrijf bedroegen immers 2,84 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 54 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Op drie maanden tijd werden bijna 2.000 extra werknemers aangeworven. Dit jaar zouden er nog eens 4.000 werknemers bijkomen. Ook is voor iedereen een salarisverhoging van 10 procent doorgevoerd.


De Griekse regering is van plan om op middellange termijn voor 50 miljard euro aan overheidsactiva te privatiseren. Het gaat onder meer om participaties in de energiesector, telecom, de bankwereld, spoorwegen, luchthaven, havens en casino's. De verkoop zou tegen het midden van het decennium moeten afgerond zijn. Naast de verkoop van overheidsparticipaties, komen er ook fiscale maatregelen, die ongeveer 2 miljard euro zouden moeten opleveren. De Griekse regering beklemtoonde dat het vooral de bedoeling is de strijd tegen belastingontduiking op te voeren. Er zou niet geraakt worden aan de lonen of pensioenen. Ook loonkosten van het ambtenarenapparaat zouden worden afgebouwd.


Saab Automobile heeft van de Zweedse overheid ontvangen om een gedeelte van zijn vastgoedposities te verkopen en daarmee de financiele problemen te verlichten. De Zweedse overheid, die garant staat voor een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab, heeft een aantal vastgoedposities van de autobouwer in onderpand en is nu bereid deze vrij te geven. Saab, waar de productie is stilgevallen door betalingsachterstanden aan leveranciers, wil de vastgoedposities verkopen en daarna weer terughuren. Door de verkoop zou de lening bij de Europese Investeringsbank kunnen worden teruggebracht tot 280 miljoen euro. Hierdoor kan het bedrijf nieuwe leningen afsluiten die kunnen worden aangewend voor financiering van de activiteiten.


Volgens een aantal bronnen stellen de Japanse media zich weinig kritisch op tegenover het elektriciteitsbedrijf Tepco, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, die bij de aardbeving zwaar werd beschadigd. Volgens de bronnen betaalt Tepco al meer dan tien jaar de snoepreisjes voor vertegenwoordigers van grote mediabedrijven. De reizen worden altijd gehouden onder het mom van studiereis. Op elke reis wordt er wel een bedrijf bezocht, maar het merendeel van de tijd wordt besteed aan sightseeing en etentjes in dure restaurants. Onlangs zou journalist Takashi Uesugi door TBS Radio zijn weggestuurd wegens herhaalde kritiek op de elektriciteitsmaatschappij.


De leiders van de vijf grootste groeilanden ter wereld - Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, de zogenaamde BRICS-landen - zien in de toenemende volatiliteit van grondstofprijzen een dreiging voor de wereldeconomie. Op hun ontmoeting in het Chinese resort Sanya riepen ze op tot meer regulering. De BRICS-landen riepen ook op tot waakzaamheid met betrekking tot de impact van kapitaalstromen van ontwikkelde landen naar de groeimarkten. De vijf landen riepen ook op tot meer samenwerking om de voedselzekerheid te garanderen, door de informatie rond vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. De internationale gemeenschap moet volgens hen beter samenwerken om de productie te verhogen en fondsen en technische steun te verlenen aan ontwikkelingslanden.


Eurostar, de hogesnelheidstrein die Londen met het Europese vasteland verbindt, heeft het voorbije kwartaal 2,15 miljoen passagiers vervoer. Dat is een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 10,7 procent tot 197 miljoen pond. Vorig jaar ondervond het Eurostar-verkeer wel zware hinder van het treinongeval in Buizingen. Voor toeristen is een citytrip naar Londen dan weer aantrekkelijker geworden door het goedkope pond en de toenemende interesse voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Eurostar kon het voorbije kwartaal naar eigen zeggen ook profiteren van de heropleving in de financiële sector. In het zakelijke passagierssegment werd er een groei met 10 procent opgetekend.


De Duitse autobouwer Porsche heeft een bedrag van 4,9 miljard euro opgehaald een aandelenuitgifte voor bestaande aandeelhouders. De opbrengst van de emissie zal door de Duitse sportautofabrikant worden gebruikt om de schuldenlast tot 1,5 miljard euro terug te dringen, vooruitlopend op de voorgenomen fusie met het veel grotere Volkswagen. Porsche kondigde de emissie vorige maand al aan. Ook de families Porsche en Piech, die de sportwagenbouwer controleren, namen aan de kapitaalverhoging deel. Volkswagen heeft momenteel een belang van 49,9 procent in Porsche en wil de resterende aandelen overnemen. Eerder probeerde Porsche vergeefs het Volkswagenconcern over te nemen, maar bouwde daarbij een schuld van meer dan 10 miljard euro op.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn plan voorgesteld om over een periode van twaalf jaar 4.000 miljard dollar besparen. De overheidsschuld en het tekort op de begroting zijn de jongste jaren zwaar gestegen. De Amerikaanse schuld schommelt rond 14.200 miljard dollar. Het deficit bedraagt 1.600 miljard dollar. Dat komt overeen met 9 procent van het bruto binnenlands product. Obama wees erop dat de Verenigde Staten elf jaar geleden een begrotingsoverschot had en op weg was om een schuldenvrij land te worden. Maar door de oorlogen in Irak en Afghanistan, het onverantwoord voorschrijven van medicijnen en de belastingverlagingen voor miljonairs, met daarbovenop een financiële en economische crisis, zijn het tekort en de schuld volgens hem de pan uitgerezen.


De Europese Unie heeft een vrijhandelsakkoord ondertekend met de Zuid-Amerikaanse landen Colombia en Peru ondertekend. Het akkoord, dat een half miljard euro aan tarieven zal afschaffen, moet de handel met beide landen een duw in de rug geven. Het akkoord is volgens Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, een mijlpaal in de handelsrelaties van de Europese Unie met de Andesregio. Vorig jaar had de handel tussen Europa enerzijds en Colombia en Peru anderzijds een waarde van ongeveer 16 miljard euro. Dat bedrag zou door het nieuwe akkoord gevoelig moeten worden opgedreven. De onderhandeling waren twee jaar geleden opgestart. Oorspronkelijk nam ook Ecuador deel aan de onderhandeling, maar dat haakte al snel af.


De Italiaanse regering heeft haar groeivooruitzichten voor het lopende jaar van 1,3 procent naar 1,1 procent naar beneden bijgesteld. Voor de twee volgende jaren mikt de Italiaanse regering op een groei van respectievelijk 1,3 procent en 1,5 procent. In september vorig jaar werd nog uitgegaan van telkens 2 procent groei. De Italiaanse regering neemt de jongste vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds over. De Italiaanse regering bevestigt echter wel het verwachte begrotingstekort. Voor dit jaar is een deficit van 3,9 procent van het bruto binnenlandse product voorzien. Voor volgend jaar wordt een deficit van 2,7 procent naar voor geschoven, waarmee Italië onder de Europese norm van 3 procent zou blijven.


De Europese Commissie heeft een voorstel voor een groenere energiebelasting gepresenteerd. De Commissie wil de belasting op energieproducten baseren op de uitstoot en energie-inhoud en zo energie-efficiënte en milieuvriendelijke brandstof promoten. Volgens Algirda Semeta, Europees Commissaris van voor belastingbeleid, zorgden de oude richtlijnen, die de minimumtarieven berekenden op basis van volume, ervoor dat de meest vervuilende brandstof het minst werd belast. De nieuwe taks werd vastgelegd op 20 euro per ton koolstofdioxide. Daarnaast zal er 9,6 euro per geproduceerde gigajoule worden aangerekend voor motorbrandstof en 0,15 euro per gigajoule voor verwarmingsbrandstof. Het voorstel moet nu onderzocht worden door het Europees Parlement en de lidstaten.


De Japanse regering heeft beslist dat elektriciteitsmaatschappij Tepco, de uitbater van de kerncentrale in Fukushima, onmiddellijk 8.300 euro moet overmaken aan de gezinnen die werden getroffen door de kernramp die uitbrak na aardbeving die het land heeft getroffen. De uitkering werd goedgekeurd op de raad van bestuur van Tepco. Ongeveer 50.000 gezinnen komen in aanmerking voor de uitkering. De betrokkenen wonen in een straal van 30 kilometer rond de centrale en moesten hun huis verlaten of mogen niet meer buitenkomen. Het bedrag van 8.300 euro is slechts een voorschot. Later zal de omvang van de uiteindelijke schadevergoeding worden bepaald.


Het Nederlandse pensioenfonds Algemene Pensioen Groep (APG) en de Australische vastgoedgroep Goodman willen Prologis European Properties (PEPR), de grootste eigenaar van logistieke gebouwen en magazijnen in Europa, van de beurs halen. Het Amerikaanse ProLogis, de oprichter van Prologis European en met 33,1 procent de grootste aandeelhouder van de vastgoedgroep, verwerpt het bod. Het bod van de Nederlands-Australische combinatie waardeert Prologis op een bedrag van 1,1 miljard euro. De twee partijen mikken elk op een belang van 25 procent. De Nederlandse groep, die al een aandeel van 12 procent heeft in Prologis, zegt ontevreden te zijn over het beheer van het logistieke vastgoedfonds. ProLogis heeft echter nog een managementscontract voor vijf jaar.


Deutsche Bahn heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 34,4 miljard euro. Dat is een stijging met 17,9 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 10,7 procent tot 1,9 miljard euro. De Duitse spoorwegmaatschappij vervoerde het voorbije jaar 1,95 miljard reizigers. Dat betekent een toename met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat in alle relevante markten opnieuw een groei werd opgetekend. Het bedrijf verhoogde de investeringen met 14,3 procent tot ruim 2 miljard euro. Rüdiger Grube, president-directeur van Deutsche Bahn, moeten de investeringen de maatschappij toelaten de volgende jaren nog klantvriendelijker te worden.


De Nederlandse Consumentenbond roept Unilever op om waspoeder gratis weg te geven. Unilever kreeg een boete van 104 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie wegens kartelafspraken over wasmiddelen in acht Europese landen. De belangenorganisatie is verbolgen over het feit dat het in Nederland niet mogelijk is om een collectieve schadevergoeding in geld te eisen. Individuen kunnen volgens de Consumentenbond wel zelf schade verhalen, maar er wordt opgemerkt dat daarbij een lastig en kostbaar traject moet worden afgelegd. Volgens de Europese Commissie hebben Unilever, Procter & Gamble en Henkel zich schuldig gemaakt aan prijsafspraken. Alleen Henkel kreeg geen boete opgelegd omdat dit bedrijf het kartel openbaar maakte.


Meer Nieuws

Friday, April 15, 2011

Amerikanen minder geneigd om Japanse auto's te kopen

Amerikaanse consumenten zijn minder geïnteresseerd in Japanse wagens, uit vrees voor een gebrek aan onderdelen. Bovendien zullen de bevoorradingsproblemen de wagens te duur maken. Die problemen zal zich volgens een aantal consumenten ook afstralen op Zuid-Koreaanse wagens. Dat is de conclusie van een rapport van het marktonderzoeksbureau TNS, dat tot de vaststelling kwam dat een kwart van de Amerikaanse consumenten toegeeft minder geneigd te zijn om een Japanse of Koreaanse wagen te kopen dan voor de aardbeving vorige maand.

"De Amerikaanse consument vreest volgens de onderzoekers dat de prijs van Japanse wagens en onderdelen door een moeilijker bevoorrading duurder zullen worden," merkt het magazine Marketing Daily op. In eerste instantie wordt gevreesd voor een gebrek aan onderdelen (46 procent), gevolgd door de hogere aankoopprijs van de wagens (37 procent). Volgens 27 procent zorgen die problemen ervoor dat ze minder geneigd zijn om een Japanse wagen te kopen.

Volgens 63 procent van de Amerikanen wordt Toyota het zwaarst getroffen door de gevolgen van de aardbeving in Japan, gevolgd door Honda, Mitsubishi, Nissan en Mazda. De onderzoekers merken echter op dat ook de Zuid-Koreaanse merken Hyundai en Kia door 21 procent van de respondenten worden vernoemd. "Door de uitgebreide verslaggeving in de media - met ronddrijvende autowrakken - heeft de consument zich een beeld gevormd van de problemen op de Japanse automarkt, zonder meer details te kennen over de daadwerkelijke situatie," merken de onderzoekers op.

Labels: , ,

Chinese luxesector verschilt van westerse benadering

De Chinese consumenten raken steeds meer geïnteresseerd in luxeproducten, maar geven daarbij de voorkeur aan items die de Chinese cultuur weerspiegelen in plaats van de westerse sfeer. Verwacht wordt dat de groeiende vraag naar luxeproducten China over vijf jaar de grootste luxemarkt van de wereld zal worden. Het is volgens Yuval Atsmon, analist bij consulent McKinsey, dan ook normaal dat de producenten van luxeproducten zich een plaats op die markt proberen te garanderen.

"De designs moeten daarbij echter meer aangepast zijn aan de Chinese consument," stipt Atsmon aan tegenover het persbureau Reuters. "Het beste voorbeeld daarvan is het concern Hermes, dat de Chinese lijn Shang Xia heeft gelanceerd." Brenda Wang, oprichter van het adviesbureau Brandexcel uit Hongkong, merkt op dat de Chinese luxe-consument gemiddeld negenendertig jaar oud is, een internationale levensstijl heeft en steeds meer fier wordt op zijn Chinese afkomst.

"Deze consumenten zien luxe als een manier om hun unieke persoonlijkheid naar voor te brengen in plaats van de producten te bestempelen als een toonbeeld van hun rijkdom," voert Brenda Wang aan. "Een gedifferentieerd merk met de hoogste kwaliteit en vakkennis zijn voor deze groep belangrijker factoren dan het land van herkomst." Anderzijds wordt opgemerkt dat de erfenis van de westerse merken de Chinese consument nog altijd aanspreken.

Labels: ,

Amerikaanse ambassade in het teken van duurzaamheid

De achttiende eeuwse Amerikaanse ambassade in Brussel vertegenwoordigt de energietoekomst. Dat heeft Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in België, gezegd na een renovatieproject voor een bedrag van meer dan 100.000 euro. Dat bedrag werd samengebracht door donaties van zeven privébedrijven. Kateri Callahan, voorzitter van de Alliance to Save Energy, benadrukte dat het project aantoont dat elk complex energie-vriendelijker kan worden gemaakt zonder aan het eigen karakter van pand te raken.

"De grote huizen uit de achttiende eeuw staan niet bekend als de meest energie-efficiënte gebouwen van de wereld," merkt het persbureau AFP op. "De Amerikaanse ambassade in Brussel heeft echter aangetoond dat ook daar belangrijke energiewinsten kunnen gerealiseerd worden." Met een totale vloeroppervlakte van 1.500 vierkante meter en een niet-geïsoleerd dak verbruikte de Amerikaanse ambassade een gigantische hoeveelheid energie.

De werken omvatten onder meer het aanbrengen van een isolerende film op der ramen, tijd-gecontroleerd thermostaten, energie-efficiënte apparaten en een kiosk die in realtime informatie verstrekt over de energiebesparing. Het dak werd voorzien van een dubbele isolatie met een totale dikte van 360 millimeter. Kateri Callahan noemde de renovatie van de ambassade een belangrijk signaal voor Europa, dat volgebouwd is met historische, maar weinig energie-efficiënte panden.

Labels: , , , ,

India stelt gedragscode op voor adverteerders

Indiase adverteerders en reclamebureaus hebben een nieuwe gedragscode ondertekend die een ethische reclamevoering zou moeten garanderen. De Advertising Standards Council of India (ASCI) zou daarover met 240 partijen een akkoord hebben afgesloten, waaronder de zestig belangrijkste vertegenwoordigers van de sector. Met de ondertekening beloven de adverteerders een ethisch reclamebeleid te zullen hanteren, waarbij onder meer kwetsbare groepen in de maatschappij zouden worden beschermd.

Rajiv Dube, voorzitter van de Advertising Standards Council of India, stelt dat de leiders uit de sector een voorbeeldfunctie moeten opnemen voor de jongere collega's, die de toekomst van de reclamesector vertegenwoordigen. De nieuwe gedragscode volgt een gelijkaardig initiatief van internationale voedingbedrijven zoals Coca-Cola, Nestlé en General Mills. Dat initiatief werd in juli vorig jaar opgezet, waarbij de betrokken bedrijven beloven strengere normen te hanteren tegenover reclame voor kinderen.

In de nieuwe gedragscode wordt onder meer beloofd dat er voor kinderen tot twaalf jaar geen producten zullen worden gepromoot die niet beantwoorden aan de voedingsnormen van de Indiase overheid. In praktijk zullen de adverteerders voor bepaalde producten geen reclametijd kopen in televisieprogramma's waarbij een meerderheid van het publiek wordt gevormd door kinderen onder de gestelde leeftijdslimiet. Ook wordt beloofd dat deze producten niet zullen worden geadverteerd in lagere scholen.

Labels: ,

Art Fund verhoogt financiële steun aan Britse musea

Het Britse Art Fund, dat musea en galerijen financieel ondersteunt om kunstwerken te kunnen kopen, heeft bekend gemaakt zijn bestedingsbudget de volgende drie jaar met meer dan 50 procent te zullen verhogen. Op dit ogenblik heeft de organisatie een jaarlijks bestedingsbudget van 4,5 miljoen pond, maar dat zal over een periode van drie jaar stelselmatig worden opgedreven tot 7 miljoen pond. De beslissing moet volgens het Art Fund een antwoord bieden aan de zware druk die de kunstsector op dit ogenblik ondervindt.

De voorbije vijf jaar het het Britse Art Fund meer dan 24 miljoen pond geïnvesteerd in 248 musea en galerijen. Het fonds merkte op dat er ook meer publieke inzamelcampagnes zullen worden georganiseerd om te vermijden dat er kunst zou verdwijnen uit Britse collecties. Het Art Fund heeft verder ook een nieuw samenwerkingsakkoord ondertekend met de Britse National Gallery om in twee regionale musea curatoren-opleidingen te organiseren.

Nicholas Serota, directeur van de Tate Gallery, merkte op bijzonder tevreden te zijn dat het Art Fund zich blijft engageren, terwijl talloze andere organisaties hun ondersteuning voor musea gevoelig terugschroeven. "Indien de Britse musea willen blijven bloeien, moet er voor een groei worden gezorgd en moeten de collecties worden uitgebreid," voerde hij aan. Het Art Fund herlanceert ook zijn National Art Pass, die de bezitter gratis of aan sterk verminderde prijzen toegang verleent tot meer dan tweehonderd musea en galerijen.

Labels: , , ,

Autorace Le Mans krijgt live mobiele streaming

De beroemde autorace van Le Mans zal voortaan ook op mobiele platformen gestreamd worden. Dat staat in een nieuwe overeenkomst die de televisiezender Eurosport heeft gesloten met de Automobile Club de l'Ouest (ACO), de organisator van de race. Het nieuwe contract heeft een looptijd van drie jaar en voorziet dat het evenement integraal zal worden uitgezonden op Eurosport en Eurosport Asia-Pacific. Bovendien komt er ook een live-streaming op webtelevisie en een mobiele applicatie.

Ook de nieuwe Intercontinental Le Mans Cup, bestaande uit zeven wedstrijden over het hele jaar, zal door Eurosport worden uitgezonden. De wedstrijden werden opgezet om de beroemde vierentwintiguurs-race van Le Mans te promoten. Laurent-Eric Le Lay, chief executive van Eurosport Group, wijst erop dat Le Mans het meest beroemde race-evenement uit de geschiedenis en één van de hoogtepunten van de programmering van de sportzender vormt.

Het nieuwe contract is volgens Le Lay een uitbreiding van een langdurige relatie, waardoor televisiekijkers geen ogenblik van de race hoeven te missen, dankzij een onafgebroken uitzending op televisie, internet en mobiele platformen. De wedstrijden van de Intercontinental Le Mans Cup worden gereden in het Amerikaanse Sebring, het Belgische Spa-Francorchamps, het Italiaanse Imola, het Britse Silverstone en het Chinese Zhuhai.

Labels: , , ,

Rusland wil gedeelte spoorwegmaatschappij verkopen

De Russische regering overweegt om 12 procent van het staatsmonopolie Russian Railways te koop aan te bieden. De opbrengst daarvan moet het budget van de Russische regering in evenwicht helpen brengen en de spoorweginfrastructuur te verbeteren. Een verkoop van een belang van 10 procent tot 12 procent is volgens Igor Levitin, Russische minister van transport, haalbaar. Een belang van 25 procent zou volgens Levitin voor kandidaat-investeerders te zwaar zijn om op te vangen.

De waarde van Russian Railways wordt geraamd op 1,5 triljoen roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 53 miljard dollar. Vladimir Yakunin, chief executive van Russian Railways, stelde vorig jaar echter dat de reële waarde van de Russische spoorwegmaatschappij gevoelig hoger moet worden ingeschat. De Russische overheid wil de volgende vijf jaar activa voor een bedrag van 1,8 triljoen roebel verkopen om zijn budgettekoren aan te zuiveren.

Tegen het midden van het decennium zou 25 procent min één aandeel van Russian Railways te koop kunnen worden gesteld, nadat het bedrijf eerder al eigen divisies zou verkopen om investeringsfondsen te verzamelen. Het bedrijf zou de volgende drie jaar meer dan 1 triljoen roebel investeren in moderniseringsprojecten. Daarbij zou 350 miljard roebel worden verkocht aan trajecten en treinstellen. Daarvan zou 132 miljard roebel worden opgehaald door de verkoop van aandelen.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Binnenkort moet er 2 euro worden betaald voor een liter benzine. Daarover kan geen twijfel bestaan. Dat heeft Christophe de Margerie, topman van het Franse olieconcern Total, gezegd in een Frans kranteninterview. Volgens de Margerie kan er alleen gehoopt worden dat die grens niet te snel wordt bereikt, want dat zou volgens hem dramatische consequenties hebben. Specialisten geven de Total-topman geen ongelijk, al zien ze de benzineprijs niet onmiddellijk doorschieten naar 2 euro. Er wordt toegegeven dat de olieprijzen de voorbije maanden sterk zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en wellicht zullen er nog prijsstijgingen volgen, maar anderzijds is er de zwakke dollar, waardoor de prijsstijgingen aan de pomp minder zwaar worden gevoeld.


IJsland begint deze zomer met het terugbetalen van de schade door het faillissement van internetbank Icesave. Dat heeft de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir in de Nederlandse pers aangekondigd. Nederland en Groot-Brittannië schoten miljarden euro voor om de spaarders van het failliete IJslandse Icesave te compenseren. De uitbetalingen zouden volgens de IJslandse premier ruimschoots genoeg zijn om alle spaarders voor minstens 90 procent te compenseren. In een referendum had de IJslandse bevolking een vergoeding van de voorschotten nog afgewezen, maar de IJslandse regering haalt het geld uit de verkoop van activa van Icesave en Landsbanksi, een tweede IJslandse bank die tijdens de financiële crisis over kop ging.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft aangekondigd in de Verenigde Staten bijna 1,2 miljoen pick-uptrucks van het type F-150 terug te roepen. Het gaat om exemplaren die in het midden van het voorbije decennium op de markt werden gebracht. De terugroeping komt er wegens een mogelijk probleem met de airbags in de voertuigen. In februari werden in de Verenigde Staten en Canada al 144.000 exemplaren teruggeroepen. Volgens een woordvoerder van Ford heeft het bedrijf geen weet van ongevallen die verband houden met het onnodig in werking treden van de airbag. Ford zal in mei contact opnemen met de betrokken eigenaars van de pick-uptrucks. De herstelling zal volgens de autoconstructeur wellicht minder dan een halve dag duren.


De jaarlijkse algemene vergadering van oliemultinational British Petroleum heeft betogers van over de hele wereld naar de Britse hoofdstad Londen gelokt. Voor het congrescentrum waar de vergadering plaatsvond, uitten ze hun woede tegenover het bedrijf. Onder de actievoerders bevonden zich onder meer Amerikaanse vissers en Britse werknemers van het bedrijf. De actievoerders probeerden tevergeefs het gebouw binnen te gaan. In april vorig jaar zorgde een ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum voor een grote olieramp in de Golf van Mexico. Bij die explosie lieten elf mensen het leven en kwam er een enorme hoeveelheid ruwe olie in zee terecht.


De Spaanse telecomgroep Telefonica wil in zijn thuisland de volgende drie jaar 6.400 banen schrappen. Daarmee wil het concern ongeveer 20 procent van zijn personeelsbestand laten afvloeien. Door banen te schrappen, wil Telefonica zijn kostenstructuur verlichten. Bepaalde diensten in het buitenland worden verhuisd en de productiviteit moet worden opgedreven. Ook zal de loonsverhoging niet langer op basis van de inflatie gebeuren, maar op basis van productiviteit. Het aantal directieleden moet met 6 procent naar beneden. Tot slot wil het bedrijf ook voor ongeveer 600 miljoen euro aan vastgoed verkopen. Het bedrijf verdedigt de zware sanering door te wijten op de gestage daling van het omzetcijfer in Spanje.


Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé zal over drie jaar een beslissing nemen over zijn belang van 30 procent in L'Oréal. Dat jaar worden immers de beperkingen opgeheven op een eventuele verkoop aan een derde partij. Dat heeft Peter Brabeck-Letmathe, voorzitter van Nestlé, gezegd op de algemene vergadering van het Zwitserse concern. Volgens Brabeck worden mogelijke opties onderzocht voor de participatie in L'Oréal, de grootste cosmeticaproducent ter wereld. Nestlé kocht het belang in het midden van de jaren zeventig van de familie Bettencourt, die nog steeds zowat 31 procent bezit. De speculatie dat Nestlé de rest van L'Oréal zou opkopen is toegenomen sinds de Zwitserse groep 28,3 miljard dollar opstreek met de verkoop van zijn belang in de oogverzorgingsgroep Alcon.


British Petroleum heeft een maand extra tijd gekregen om een oplossing te vinden voor de geplande kruisparticipatie met het Russische staatsoliebedrijf OAO Rosneft, een deal ter waarde van 16 miljard dollar. De deadline is volgens de Britse maatschappij verschoven tot half mei. Door de aandelenruil met Rosneft wil British Petroleum deelnemen aan de exploratie van de Russische Noordpoolgebieden. De exploratieblokken van de Karazee bevatten mogelijk tot 100 miljard vaten olie. British Petroleum heeft momenteel al 1,3 procent in Rosneft, maar wil dat belang uitbreiden tot 9,5 procent. In ruil zou Rosneft een participatie van 5 procent krijgen in het Britse concern. De alliantie wordt echter aangevochten door de partners van het Britse concern in de joint-venture TNK-BP.


Hybride modellen vertegenwoordigden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 11 procent van de totale verkoop van de Japanse autoproducent Toyota en zijn luxemerk Lexus in Europa. Toyota Motor Europe verkocht in de eerste drie maanden 233.336 wagens. Dat is 13 procent meer dan een jaar eerder. Vooral de maand maart was erg sterk met meer dan 100.000 verkochte wagens. Het was twee jaar geleden dat die kaap nog was gerond. Het herstel van de luxegoederenmarkt blijkt uit de Lexus-verkoop, die met 43 procent is toegenomen. De verkoop van hybride wagens groeide in het eerste kwartaal met 28 procent in vergelijking met een jaar eerder tot 25.919 eenheden. In maart bereikte de totale wereldwijde verkoop van hybride wagens van de Toyota-groep de kaap van 3 miljoen.


De Nederlander Bart Becht, de chief executive van Reckitt Benckiser, gaat met pensioen. Becht leidde het bedrijf sinds de oprichting van Reckitt Benckiser twaalf jaar geleden. Het bedrijf is producent van merken zoals de huishoudproducten Vanish, Calgon, Air Wick en Dettol en de hygiënische en farmaceutische merken zoals Durex, Nurofen en Strepsils. Reckitt Benckiser ontstond uit de fusie van het Britse Reckitt & Colman en het Nederlandse Benckiser. Onlangs rondde het bedrijf nog de miljoenenovername van Paras Pharmaceuticals af, waardoor het zich met allerlei gezondheidsproducten positioneert in snelgroeiende landen zoals India. Beecht wordt opgevolgd door Rakesh Kapoor, die al een kwarteeuw bij Reckitt aan de slag is als marketeer.


De Franse zuivelgroep Danone heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,7 miljard euro. Dat betekent een groei met 8,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, dankzij de integratie van de Russische joint venture Danone-Unimilk. Opgemerkt wordt dat alle divisies en alle regio's een versnellende groei laten optekenen. De grootste groei werd opgetekend bij de divisies water (13,3 procent) en kindervoeding (11,2 procent). Geografisch werd de grootste groei opgetekend in Azië (18 procent). De kernmarkten Rusland, Verenigde Staten, Indonesië, China, Mexico en Brazilië lieten allemaal een dubbelcijferige groei optekenen. In West-Europa bleef de groei beperkt tot 3,7 procent.


Het Zwitserse grondstoffenconcern Glencore wil met een beursgang in Londen en Hongkong een bedrag van 11 miljard dollar ophalen. Dat wordt voorlopig de grootste beursintroductie van het lopende jaar. Glencore is van plan om al volgende maand tussen 15 procent en 20 procent van zijn kapitaal naar de beurs te brengen. Op die manier profiteert het Zwitserse concern maximaal van de hausse die momenteel woedt in de grondstoffensector. Het Zwitserse bedrijf is actief in veertig landen als verhandelaar van metalen, mineralen en energie en landbouwproducten. Bij Glencore werken wereldwijd 57.500 mensen. Glencore is momenteel in handen van het management, dat met de beursgang schatrijk kan worden. De marktwaarde van Glencore wordt geraamd op minstens 55 miljard dollar.


Goldman Sachs heeft zijn klanten misleid bij het aanbevelen van complexe producten zoals herverpakte kredieten. Dat is de conclusie van een Amerikaanse onderzoekscommissie, voorgezeten door de democratische senator Carl Levin. De commissievoorzitter heeft aan het Amerikaanse ministerie van justitie en de Securities and Exchange Commission gevraagd om na te gaan of Goldman Sachs daarbij ook de wet overtrad. Goldman Sachs wordt ervan beschuldigd complexe producten verkocht te hebben, wetende dat die op het punt stonden in elkaar te storten en wetende dat de bank zelf er beter van zou worden. Levin wil ook laten onderzoeken of Lloyd Blankfein, chief executive van de bank, vorig jaar meineed pleegde voor het Amerikaanse Congres toen hij alle beschuldigingen ontkende.


Het farmaceutische concern Roche heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,1 miljard Zwitserse frank. Dat is een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is voor een groot gedeelte te wijten van het kankermiddel Avastin, het topproduct van het Zwitserse farmabedrijf. De omzet van Avastin viel 6 procent terug tot 1,4 miljard Zwitserse frank. Avastin vertegenwoordigt meer dan 10 procent van de totale groepomzet maar onlangs besliste de Amerikaanse farmaceutische regulator om het product niet langer toe te laten voor de behandeling van borstkanker. Ook de verkoop van het griepvaccin Tamiflu viel met 47 procent terug. Roche wijst ook op de sterke Zwitserse frank als oorzaak van de omzetdaling.


De wereldmarkt voor computers heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor de eerste keer in achttien maanden een daling gekend. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Daarbij wordt opgemerkt dat er tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 84,3 miljoen computers werden verkocht. Dat is een daling met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat steeds meer consumenten de voorkeur geven aan tablets en smartphones boven computers. Andere redenen voor de dalende computerverkoop zijn volgens de onderzoekers de langere levensduur van de toestellen, het ontbreken van een nieuwe computer-beleving, de hogere branstofprijzen en grondstofkosten en de kernramp en tsunami die het leven in Japan lam legden.


De transatlantische beurzenuitbater NYSE Euronext zou volgens een aantal bronnen een extra dividend overwegen om aandeelhouders aan te zetten om voor de fusie met Deutsche Börse te kiezen in plaats van het vijandig bod van sectorgenoot Nasdaq te aanvaarden. Op dit ogenblik ligt het bod van Nasdaq 16 procent hoger dan het voorstel van Deutsche Börse. Bovendien biedt Deutsche Börse alleen eigen aandelen, terwijl een derde van het Nasdaq-bod uit cash bestaat. Met het extra dividend - die voor de fusie zou uitgekeerd worden - zou NYSE Euronext zijn solide balans nog eens in de verf willen zetten. De beurzenuitbater wil ook wijzen op de sterke balans waarover een fusiegroep zou beschikken.


Meer Nieuws

Thursday, April 14, 2011

Grof taalgebruik grootste struikelsteen in Amerikaanse kinderbibliotheek

Grof taalgebruik is voor Amerikaanse ouders de grootste struikelsteen bij kinderboeken. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 62 procent van de Amerikaanse ouders vindt dat schoolbibliotheken geen boeken met een grof taalgebruik ter beschikking zouden mogen stellen van kinderen. Daarnaast verzet 48 procent van de ouders zich tegen referenties naar geweld. Op de derde plaats volgen seksuele verwijzingen (45 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat 83 procent van de Amerikaanse ouders willen dat hun kinderen in de schoolbibliotheek toegang zou kunnen kunnen hebben tot de bijbel. Dat geldt ook voor andere religieuze geschriften, zoals de talmud (59 procent) en koran (57 procent). Er wordt echter opgemerkt dat 24 procent van de ondervraagden van mening is dat de talmud niet beschikbaar zou mogen zijn, terwijl 28 procent datzelfde vindt van de koran. Ook merkt 76 procent op dat de kinderen de beschikking zouden moeten hebben over boeken die de evolutie bespreken.

De onderzoekers merken verder op dat 57 procent van de ouders geen problemen heeft met boeken over vampieren. Datzelfde geldt ook voor drugs en alcohol (52 procent) en hekserij en toverij (50 procent). Er wordt echter aan toegevoegd dat belangrijke groepen ouders - tussen 34 procent en 41 procent - van mening zijn dat deze onderwerpen niet in een kinderbibliotheek thuishoren. Oudere Amerikanen zijn een groter voorstander van een verbod op bepaalde categorieën. Hoger opgeleiden daarentegen zien minder nut in een verbod.

Labels: ,

Krill-oogst brengt pinguin-populaties in gevaar

Verwacht wordt dat de duurzaamheid van de plankton-oogst rond Antartica opnieuw ter discussie zal komen, nadat een rapport heeft uitgewezen dat de afname van het plankton heeft geleid tot een daling van de pinguin-populatie. Uit het onderzoek van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en de Scripps Institution of Oceanography is immers gebleken dat de populaties van de pinguin-soorten Chinstrap en Adelie door een afname van het plankton de voorbije kwarteeuw met 25 procent zijn ingekrompen.

De afname van het plankton was niet te wijzen aan overbevissing, maar aan de warmere watertemperaturen, de afname van het ijs en een grotere jachtactiviteit van walvissen en zeehonden. Plankton-kreeftjes (krill) vormen één van de grootste dierenpopulaties ter wereld, met ongeveer 30.000 exemplaren in één kubieke meter zeewater. Het plankton wordt door bedrijven zoals Aker Biomarine en Neptune vergaard als grondstof voor omega-3 producten.

De Britse Antarctic Survey merkt op dat de onderzoeksresultaten aantonen dat de populaties van planktonkreeftjes nauwgelet moeten worden gecontroleerd. "Het onderzoek toont aan dat deze diersoort een cruciaal element vormt van een complex ecosysteem," wordt daarbij aangevoerd. "Het maakt ook duidelijk dat de plankton-oogst omzichtig moet worden gereguleerd om te vermijden dat ook soort zeldzaam zou worden." Op dit ogenblik wordt een maximumoogst van 620.000 ton planktonkreeftjes gehanteerd.

Labels: , ,

Paasconsument blijft prijsniveau in het oog houden

Online shoppers zullen dit jaar 72 procent aan paasgeschenken kopen dan hun offline collega's. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de National Retail Federation en BIGresearch. Er wordt echter opgemerkt dat de totale bestedingen niet zullen uitstijgen boven het niveau dat voor het uitbreken van de economische crisis werd opgetekend. De onderzoekers merken op dat de online shopper dit jaar 225 dollar zal besteden aan paasgeschenken en aanverwante producten. Dat is 96 dollar meer dan offline shoppers.

Er wordt echter gewaarschuwd dat slechts 14,8 procent van de consumenten aangeeft om tijdens de paasperiode een online aankoop te doen. De meest populaire bestemming van de shopper is de discount-winkel (62,6 procent), wat volgens de onderzoekers aantoont dat de consument zich nog altijd financiële zorgen blijft stellen. Op de tweede plaats staan de department stores (36,6 procent), gevolgd door gespecialiseerde retailers (30,5 procent).

De gemiddelde consument zou 131 dollar besteden aan paasgeschenken. Het voorbije jaar bedroeg het budget 119 dollar, maar voor het uitbreken van de economische crisis werd een gemiddeld bedrag van 135 dollar uitgegeven. "De consument is erop uit om pasen te vieren, maar blijft grote aandacht besteden aan het prijsniveau en is vooral geïnteresseerd in aanbiedingen," merkt de National Retail Federation op. Online wordt 61 dollar besteed aan voeding, gevolgd door geschenken (46 dollar), bloemen (31 dollar), decoratie (26 dollar) en wenskaarten (17 dollar).

Labels: , ,

Amerikaanse online reclame groeit met 15 procent

De Amerikaanse online reclame heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 26 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 14,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent PricewaterhouseCoopers en het Interactive Advertising Bureau (IAB), waarbij gewag gemaakt wordt van een nieuw record. Bovendien wordt er benadrukt dat de groei blijft versnellen. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd immers een groei met 19 procent tot 7,45 miljard dollar opgetekend. Tegenover het derde kwartaal betekende dat een stijging met 16 procent.

"De cijfers tonen aan dat de Amerikaanse adverteerders de gevolgen van de economische crisis van zich afschudden en opnieuw een grotere bereidheid tonen om digitale projecten te lanceren," zegt een woordvoerder van het Interactive Advertising Bureau. Er wordt daarbij benadrukt dat de sector sinds de economische crisis vijf kwartalen van constante groei kent. De recordcijfers tonen volgens de onderzoekers aan dat de interactieve reclame de economische crisis goed heeft opgevangen.

PricewaterhouseCoopers merkt op dat de ergste crisis achter de rug lijkt en verwacht voor het lopende jaar opnieuw een belangrijke groei. Binnen de verschillende sectoren liet zoekreclame een groei met 12 procent tot iets meer dan 12 miljard optekenen. Daarmee heeft de sector een aandeel van 46 procent in de totale online reclame-inkomsten. Display-reclame liet echter een groei met 24 procent tot 9,9 miljard dollar optekenen, dankzij nieuwe toepassingen en een nieuwe benadering van de mogelijkheden van de sector.

Er wordt echter opgemerkt dat online lead generation een terugval van 1,5 miljard dollar tot 1,3 miljard dollar liet optekenen. Bij email-reclame werd een daling met 33 procent tot 195 miljoen dollar genoteerd.

Labels: ,

Jekaterinaburg wil voetbalfans lokken met hogesnelheidstrein

Rusland overweegt tijdens het wereldkampioenschap voetbal over zeven jaar aan supporters gratis verplaatsingen met hogesnelheidstreinen aan te bieden naar Jekaterinaburg, de meest afgelegen gaststad van het evenement. Bovendien zou volgens jetlag volgens een aantal waarnemers mogelijk een probleem kunnen vormen voor de voetballers die de verplaatsing moeten maken naar Jekatarinaburg, dat aan de voet van het Oeral-gebergte is gelegen, ongeveer 1.800 kilometer verwijderd van Moskou.

"Toen Rusland de organisatie van het wereldkampioenschap kreeg toegewezen, merkten een aantal critici op dat de lange afstanden tot vermoeidheidsproblemen bij de spelers zouden kunnen leiden, terwijl de supporters met zware verplaatsingsonkosten zouden kunnen worden geconfronteerd," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Een aantal supporters dreigt tijdens het tornooi verplaatsingen van ruim 3.000 kilometer te moeten maken van Kaliningrad in de Baltische regio naar Jekaterinaburg."

Alexander Misharin, gouverneur van de regio Sverdlovsk, merkte echter op dat er bijzondere voorzieningen zullen worden getroffen. "Voor supporters met een geldig ticket wordt er immers gratis treinvervoer aangeboden," voerde hij aan. Een treinreis tussen Moskou en Jekaterinaburg duurt op dit ogenblik zesentwintig uur, maar door de aanleg van hogesnelheids-verbindingen zou dat tot maximaal acht uur kunnen worden teruggebracht.

Labels: , , , ,

Eigen woning belangrijkste financiële doelstelling Amerikanen

Het woningbezit blijft de belangrijkste financiële doelstelling van de Amerikaanse bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Voor 80 procent van de Amerikanen geldt het bezit van een eigen woning een belangrijke financiële doelstelling op lange termijn. Een even grote groep noemde het belangrijk om tijdens zijn pensioen op een comfortabele manier te kunnen leven, gevolgd door de mogelijkheid om de studies van kinderen te kunnen financieren (73 procent).

De onderzoekers voegen er aan toe dat 53 procent van de respondenten het ook belangrijk vinden om hun kinderen een erfenis te kunnen nalaten. Er wordt echter aan toegevoegd dat 23 procent van de Amerikaanse eigenaars toegeeft dat ze niet meer voor dezelfde woning zouden kiezen indien ze een tweede kans zouden krijgen. Er wordt daarbij opgemerkt dat 43 procent de reden daarvoor in de woning zoekt, gevolgd door financiële factoren (31 procent) en de locatie (17 procent).

Bij de financiële problemen wordt door nagenoeg de helft aangevoerd dat hun woning aan waarde heeft verloren of geen meerwaarde heeft gecreëerd. Anderen wijzen naar de veranderde economische situatie of de eigen financiële situatie. Uit het onderzoek blijkt ook dat 86 procent van de respondenten verwacht dat het minstens drie jaar zal duren voor de vastgoedprijs het verlies van de financiële crisis zal hebben goedgemaakt. Volgens 42 procent zal dat minstens zes jaar duren en 10 procent maakt gewag van meer dan tien jaar.

Labels: ,

Europese voedingsector toont tekenen van licht herstel

De Europese voedingssector heeft zich het voorbije jaar opnieuw licht hersteld. Dat is de conclusie van een rapport van de Confederation of the Food and Drink Industries of the European Union (CIAA). Daarbij wordt opgemerkt dat in de Europese Unie tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw een groei met 1,5 procent werd opgetekend tegenover de drie maanden daarvoor. In de eurozone werd een stijging met 1,84 procent genoteerd. De grootste groei werd opgetekend in Estland, waar een stijging met 10,17 procent werd opgetekend.

Ook in Litouwen (3,79 procent), Finland (3,38 procent) en Roemenië (3,31 procent) werd een relatief gezonde groei opgemerkt. In West-Europa werd de belangrijkste stijging opgetekend in Nederland, waar een groei met 3 procent werd gemeld. Ook Duitsland (2,74 procent), Frankrijk (0,86 procent) en Groot-Brittannië (0,77 procent) konden een groei melden. Daarentegen werd er een achteruitgang opgemerkt in Ierland (2,45 procent), Portugal (1,63 procent), Denemarken (1,3 procent), Hongarije (1,11 procent), Italië (0,43 procent) en Griekenland (0,65 procent).

Er wordt opgemerkt dat echter ook in Italië en Griekenland opnieuw tekenen van herstel kunnen worden opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat de industriële productie in de eurozone tijdens het vierde kwartaal een stijging met 0,6 procent werd opgetekend, terwijl de totale Europese Unie een toename met 0,5 procent liet optekenen. De orders in de eurozone stegen met 1,9 procent, terwijl in de totale Europese Unie een stijging met 1,6 procent werd opgetekend.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De bouw van een tramlijn in Dubai is opnieuw opgestart. Dat heeft Besix, het bedrijf dat samen met Alstom Transport instaat voor de uitvoering van de werken, bevestigd. De werken lagen geruime tijd stil als gevolg van de financiële crisis. De tramlijn zou over drie jaar moeten worden opgeleverd. Dat is drie jaar na de oorspronkelijke datum. De tramlijn in Dubai zou zowel door de residentiële buurten als het zakengebied lopen, met in totaal negentien haltes. Onder meer Dubai Media City, Internet City en de luxehotels - waaronder de toren Burj al-Arab - krijgen een verbinding met het openbaar vervoer. Besix staat in voor de civiele werken van het project, dat een totaalwaarde heeft van 550 miljoen euro. Besix zegt dat de problemen met de financiering inmiddels zouden zijn opgelost.


De waspoederproducenten Procter & Gamble, Unilever en Henkel zijn door de Europese Commissie veroordeeld tot een boete van 315,2 miljoen euro wegens kartelvorming. De Europese Commissie zegt dat de betrokken bedrijven in acht landen de markt onder elkaar hebben verdeeld en prijsafspraken hebben gemaakt. Het kartel zou negen jaar geleden tot stand zijn gekomen en drie jaar actief zijn geweest. De afspraken werden gemaakt in de marge van een initiatief van de handelsassociatie Aise voor zepen en detergenten. Aise zocht manieren om het gewicht van waspoeder te verminderen en lichtere verpakkingen te maken. De drie bedrijven maakten de verpakkingen kleiner, maar beslisten de prijsverlaging daarvoor niet door te rekenen aan de klant.


Het Britse olieconcern British Petroleum heeft zijn poging gestaakt om zich te verzoenen met een Russisch consortium van oligarchen over zijn toekomstige Russische activiteiten. De eisen van de oligarchen zouden onrealistisch zijn. British Petroleum zou met het Russische staatsbedrijf Rosneft reusachtige olievoorraden in de Noordpoolzee exploiteren. Voor de samenwerking zou er een aandelenruil plaatsvinden. De oligarchen merkten op dat het Britse concern een aantal voorwaarden uit het samenwerkingsakkoord niet heeft nageleefd, waarop een Londense rechtbank de samenwerking tussen British Petroleum en Rosneft ongeldig verklaarde. Het Russisch consortium zou een schadevergoeding van 7 miljard dollar eisen.


De Franse engineeringgroep Schneider Electric ontkent de geruchten dat er een overnamebod werd overwogen op het Amerikaanse Tyco International. Een woordvoerder van de Franse groep ontkende officieel dat er tussen beide partijen gesprekken worden gevoerd. Dat wordt echter tegengesproken door een aantal ingewijden. Eerder hadden een aantal media bericht dat Schneider een bod van 30 miljard dollar zou hebben gedaan op het Amerikaanse industriële concern. Volgens de bronnen staat het bestuur van Tyco open voor het bod en heeft het toestemming gegeven voor een boekenonderzoek. Beide partijen zouden zakenbanken hebben ingehuurd voor advies.


Het online bedrijf Wehkamp.nl, de grootste webwinkel van Nederland, zou volgens een aantal bronnen op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Volgens analisten moet de waarde van Wehkamp.nl geraamd worden op ongeveer 300 miljoen euro. Wehkamp.nl telt ongeveer 100 miljoen bezoekers en verstuurt 5 miljoen zendingen per jaar. De site verkoopt een breed assortiment producten, van kleding tot elektronica. Het online bedrijf zou een jaaromzet van ongeveer 500 miljoen euro realiseren. Het online bedrijf wordt sinds drie jaar gecontroleerd door de RFS Holland Holding van bestuursvoorzitter Paul Nijhof en voormalig financieel directeur Berend van de Maat. Ook Ad Scheepbouwer, de gewezen topman van KPN, heeft een belang in de holding.


Voor de kust van Ciudad del Carmen in de Golf van Mexico is het boorplatform Jupiter van de Mexicaanse staatsoliemaatschappij Pemex gedeeltelijk gezonken. Oorzaak was een defect aan één van de pontons van het boorplatform. Op het boorplatform verbleven 713 mensen, maar die konden volgens Pemex allemaal worden geëvacueerd. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. Pemex merkt op dat 75 werknemers aanvankelijk aan boord bleven het probleem proberen te verhelpen, maar eveneens moesten worden weggehaald. Het pompen zou er niet in geslaagd zijn om het water weg te houden. Het platform zou 2.075 vaten diesel en 82 vaten kerosine aan boord hebben, maar die voorraad is volgens Pemex beveiligd.


De mijnbouwgroep Rio Tinto heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 42 miljoen ton ijzererts geproduceerd. Dat is 3 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar en een daling met 16 procent tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar. Ook de productie van cokeskolen viel met 12 procent terug. De dalingen zijn te wijten aan de zware overstromingen in oostelijk Australië en een aantal tropische stormen. Intussen draaien de mijnen weer op volle toeren en kunnen ze profiteren van de aanhoudend hoge prijzen. De zware regenval in Queensland had ook een impact op de productie van aluminiumoxide, die 4 procent lager uitkwam dan een jaar eerder. Voor het hele jaar gaat Rio Tinto uit van een totale ijzerertsproductie van 191 miljoen ton.


Het Nederlandse bedrijf ASML, producent van apparatuur voor de vervaardiging van computerchips, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 405 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst nog 101,3 miljoen euro. De omzet steeg van 741,8 miljoen euro naar 1,452 miljard euro. Het orderboek had een waarde van 3,33 miljard euro, tegenover 3,85 miljard euro eind vorig jaar. De producent van chipapparatuur profiteerde naar eigen zeggen vooral van de sterke vraag naar nieuwe chips die in tabletcomputers en smartphones worden gebruikt. ASML heeft in zijn specialisatie een marktaandeel van 70 procent en produceert onder meer voor Intel, Samsung Electronics en Taiwan Semiconductor Manufacturing.


Griekenland moet tegen het midden van het decennium nog 23 miljard euro besparen om zijn begrotingstekort tot minder dan 3 procent terug te dringen. Dat heeft George Papaconstantinou, de Griekse minister van financiën, gezegd. Hij sloot evenwel uit dat Griekenland afstevent op een schuldherschikking. Dat zou volgens hem het land pas echt lange tijd van de kapitaalmarkten afsluiten en de Griekse economie schaden. Papaconstantinou gaf toe dat het terugschroeven van het deficit een pijnlijke procedure is. Papaconstantinou herhaalde dat Griekenland zich in de zwaarste recessie uit zijn geschiedenis bevindt. Vorig jaar kromp de Griekse economie met 4,5 procent. Toch kijkt hij hoopvol naar de toekomst. De eerste helft van dit jaar zou volgens hem betere cijfers moeten geven.


Als een bedrijf beslist het dividend voor zijn aandeelhouders te verhogen, dan moet elke werknemer een premie van op zijn minst 1.000 euro incasseren. Dat heeft de Franse regering gezegd. Tegen juni zou daarover een wetsontwerp worden opgesteld. François Baroin, de Franse minister van begroting, merkte op dat men constant berichten hoort over hogere dividenden, uitzonderlijke premies en bonussen voor bedrijfsleiders en aandeelhouders, maar volgens hem hebben alle werknemers geholpen aan de resultaten van het bedrijf en hebben ook zij recht op een extra beloning. Volgens de Franse regering moet het gaan om een premie die onmiddellijk beschikbaar is en die de werknemers kunnen gebruiken om hun koopkracht te verhogen.


Sidney Harman, die met zijn merk Harman Kardon in de jaren vijftig pionierde in kwaliteitsvolle audio-apparatuur, is in de Verenigde Staten op 92-jarige leeftijd overleden aan leukemie. Harman richtte in de eerste helft van de jaren vijftig met zijn collega Bernard Kardon het hifi-merk Harman Kardon op. Het zorgde voor een revolutie in de huiskamers, waarbij de klankkwaliteit bijna die van een muziekstudio evenaarde. Een aantal waarnemers noemen de stereo-installatie van Harman de iPad van zijn tijd. In een tweede carrière manifesteerde Harman zich als filantroop. Vorig jaar kocht hij het noodlijdende blad Newsweek en fuseerde het met de internetpublicatie The Daily Beast.


Toyota Motor Europe, de Europese vleugel van de autoproducent Toyota, legt de productie in vijf van de negen fabrieken tijdelijk stil. Daarmee bereiken de gevolgen van de aardbeving in Japan ook Europa. Toyota Motor Europa zegt voor de productie van onderdelen slechts voor 10 procent afhankelijk te zijn van Japan, maar de materialen zouden zo onmisbaar zijn dat de Europese fabrieken door een tekort toch tijdelijk moeten worden gesloten. Door de tijdelijke sluitingen wil de autobouwer een volledige onderbreking van de productie van enkele modellen voorkomen. Het autoconcern, dat 93.000 werknemers heeft in Europa, schrapte eerder al de weekendshifts en overuren. De sluitingen treffen fabrieken in Frankrijk, Engeland, Wales, Polen en Turkije.


De Amerikaanse bank JPMorgan heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,6 miljard dollar. Dat is een stijging met 67 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan het feit dat JPMorgan, de tweede bankgroep van de Verenigde Staten, minder geld opzij moest zetten voor slechte kredieten en kredietkaartleningen. Ook de zakenbankafdeling zette een behoorlijk resultaat neer. De retaildivisie wordt echter nog altijd met gevoelige verliezen geconfronteerd. Die situatie zal volgens Jamie Dimon, topman van JPMorgan nog enkele tijd aanslepen. De inkomsten van JPMorgan daalden tijdens het eerste kwartaal met 8,5 procent tot 25,8 miljard dollar, door lagere rente-inkomsten en commissies.


De Amerikaanse zakenman Paul Ceglia Klage beweert recht te hebben op de helft van de Facebookaandelen, ter waarde van 25 miljard dollar. De man had Mark Zuckerberg, topman van Facebook, naar eigen zeggen acht jaar geleden ingehuurd om een computercode te schrijven voor een project. Hij zou toen ook het project van Zuckerberg, The Face Book, hebben gesponsord. Ceglia beweert ideeën, tijd en knowhow voor Facebook ingebracht te hebben. Onder meer zou hij het idee hebben gelanceerd om Facebook gratis te houden. Ceglia zegt over e-mails van Zuckerberg te beschikken die zijn beweringen staven. Ceglia eiste eerder al eens 80 procent van de aandelen van Facebook, maar wordt door de advocaten van Zuckerberg als een oplichter omschreven.


De productstop bij de Zweedse autofabriek Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, heeft tot de eerste ontslagen bij een toeleverancier geleid. Het bedrijf IAC, dat de instrumentenpanelen voor de voertuigen maakt, heeft tachtig medewerkers moeten laten vertrekken. Het gaat om personeel dat via een uitzendorganisatie al langere tijd in de IAC-fabrieken in Göteborg en twee kleinere Zweedse gemeenten werkte. Svenake Berglie, voorzitter van de de Zweedse vereniging van auto-onderdelenfabrikanten, voorspelde tegenover de Zweedse media dat op korte termijn bij de toeleveranciers meer banen zullen verdwijnen. Op korte termijn worden volgens Berglie ruim duizend banen bedreigd.


Meer Nieuws

Wednesday, April 13, 2011

Online shoppen bespaart Britse consument 6.000 mijl per jaar

Rekening houdend met het feit dat één op drie Britse consumenten de voorkeur zou geven aan online shopping boven een fysiek winkelbezoek, zouden er per klant jaarlijks meer dan 6.000 mijl verplaatsingen kunnen worden bespaard. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse Payments Council, de organisatie die de Britse betaalsystemen beheert. Opgemerkt wordt dat de promotie van online shoppen dan ook een belangrijke impact kan hebben op het milieu en de uitstoot van broeikasgassen.

Uit het onderzoek van de Payments Council blijkt dat 32 procent van de Britse consumenten een voorkeur zou geven aan online shopping indien ze de keuze zouden krijgen. De populariteit ligt het hoogste bij twintigers, waar 45 procent zegt liever online te shoppen dan een fysiek winkelbezoek te moeten doen. Bij zeventig-plussers ligt dat niveau het laagste, maar ook daar zegt 20 procent een voorkeur te hebben voor online shopping. Dat is volgens de onderzoekers een overtuigende minderheid, aangezien deze groep als een technofobe generatie wordt bestempeld.

Naast financiële voordelen, biedt online shoppen volgens Payments Council de consument ook tijdgewin en comfort. "Indien de consument geen enkele aankoop online zou doen, zou hij jaarlijks 6.111 mijl afleggen om aankopen te doen," stipt Payments Council aan. "Dat is zes keer de lengte van Engeland. De toename van het internetgebruik en de moderne betaalmogelijkheden bieden de consument een grotere keuze, toegankelijkheid en gebruiksgemak."

Labels: , ,

Aanvallen op Russische journalisten nemen niet af

Het aantal moorden op journalisten is het voorbije jaar in Rusland wel gedaald, maar dat heeft plaats gemaakt voor zware mishandelingen. Daardoor blijft de situatie van de pers in Rusland bijzonder zorgwekkend. Dat is de conclusie van een rapport van de Russian Union of Journalists en de International Federation of Journalists. In totaal werden in Rusland het voorbije jaar twaalf journalisten vermoord, al hadden niet alle aanslagen een beroepsmatige achtergrond. Er werden echter vijfenvijftig aanslagen gepleegd, waarvan nagenoeg geen enkele werd opgelost.

"De resultaten van het nieuwe rapport zijn in tegenspraak met de cijfers van het Amerikaanse Committee to Protect Journalists, dat vorig jaar in Rusland geen enkele moord werd gepleegd op een journalist," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Volgens het rapport werden vorig jaar in Dagestan minstens drie journalisten vermoord als vergelding voor hun verslaggeving. Geen enkele moord werd opgelost." Sinds de jaren negentig zouden in Rusland meer dan driehonderd journalisten zijn vermoord.

"Vandaag worden journalisten weliswaar niet meer vermoord, maar wel zwaar mishandeld," merkte Vsevolod Bogdanov, hoofd van de Russian Union of Journalists op. Hij verwees daarbij onder meer naar de aanslag op Kommersant-verslaggever Oleg Kashin, die dagenlang in een coma bleef nadat hij in november vorig jaar aan zijn appartement in Moskou werd aangevallen. De daders van de aanslag blijven spoorloos. Er wordt aan toegevoegd dat vorig jaar eenendertig journalisten bovendien met de dood zijn bedreigd, maar werd ook daar geen gevolg aan gegeven.

Labels: ,

Olympische Spelen Londen missen doelstellingen hernieuwbare energie

De Olympische Spelen van Londen zitten op het gebied van duurzaamheid op het voorziene schema, maar zal zijn doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie niet halen. Dat heeft de Commission for a Sustainable London Olympics gezegd. Meer bepaald wordt opgemerkt dat de uitstoot van koolstofdioxide door de Olympische Spelen wellicht met 50 procent zal worden teruggedrongen, maar slechts 9 procent daarvan zal gerealiseerd worden door hernieuwbare energie. Oorspronkelijk was voorzien dat hernieuwbare energie een bijdrage van 20 procent zou leveren.

De Olympic Deleviry Authority wees erop dat er andere manieren zouden moeten worden gebonden om de ecologische voetafdruk van het evenement terug te schroeven. Door nieuwe veiligheidsregels en ontwerpwijzigingen moest er worden afgezien van plannen om aan het Olympisch park in Londen een windturbine te bouwen. Shaun McCarthy, voorzitter van de duurzaamheidswaakhond, zegt dat het schrappen van de windturbine de belangrijkste reden is waarom het evenement zijn doelstellingen op het gebied van duurzame energie niet zal halen.

In plaats daarvan zal er nu meer dan 1 miljoen pond worden geïnvesteerd in maatregelen zoals isolatie en ventilatie-management. "Het valt te betreuren dat de sector van de hernieuwbare energie geen oplossing heeft kunnen brengen, maar er zijn andere mogelijkheden om de ecologische voetafdruk van de Olympische Spelen terug te schroeven," merkt McCarthy op. Critici merken echter op dat het missen van de doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie de geloofwaardigheid van duurzame Olympische Spelen helemaal ondergraven.

Labels: , ,

Autoproductie in Britse Longbridge opnieuw opgestart

In de Britse autofabriek van Longbridge is voor het eerst in zestien jaar een nieuw MG-model van de band gerold. De MG6-lijn is de eerste grootschalige productie in de fabriek in Birmingham sinds Rover zes jaar geleden de boeken sloot, waarbij zesduizend banen verloren gingen. Het nieuwe model zal in mei op de markt worden gelanceerd. De kostprijs zou tussen 15.495 pond en 18.995 pond bedragen. MG is eigendom van Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), de grootste autoproducent van China.

De nieuwe wagen werd in Groot-Brittannië ontwikkeld, maar de onderdelen worden in China vervaardigd, waarna ze voor assemblage naar Longbridge worden overgebracht. Op dit ogenblik werken in Longbridge ongeveer vierhonderd mensen in de divisies design en ontwikkeling en de assemblage. Een woordvoerder van MG stelt dat er lokaal positief is gereageerd op de heropstart van de productie. Het lokale parlementslid Richard Burton had het over een mijlpaal voor Longbridge en de autosector van de Britse West Midlands.

"Longbridge heeft een bijzonder donkere periode doorgemaakt," voert Burton aan. "De dagen van duizenden werknemers in Longbridge zullen nooit meer terugkeren, maar de erfenis van de autoconstructie in de fabriek is gered voor de eenentwintigste eeuw." Nadat MG Rover zes jaar geleden de activiteiten stopzette, werden de activa van het bedrijf, met inbegrip van de uitrusting en de fabriek in Longbridge door de Chinese autobouwer Nanjing overgenomen. Later ging Nanjing op in Shanghai Automotive.

Labels: , ,

Sochi zegt gevaar op sneeuwtekort te kunnen elimineren

De organisatoren van de volgende Olympische winterspelen, die over drie jaar in de Russische stad Sochi worden georganiseerd, hebben een noodoplossing uitgewerkt om mogelijk sneeuwtekort op te vangen. Daarmee wil men een herhaling van de vorige editie, vorig jaar in het Canadese Vancouver, vermijden. Daar moesten door het onvoorziene warme week voorraden sneeuw met vliegtuigen en vrachtwagens worden aangevoerd.

Sochi is een havenstad aan de Zwarte Zee en heeft een mediterraan klimaat, wat het risico op sneeuwproblemen niet denkbeeldig maakt. "Er is echter een procedure voorzien om Canadese toestanden te vermijden," merkt Dmitry Chernyshenko, hoofd van het organisatiecomité in Sochi, op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Het klimaat vormt een uitdaging, maar de organisatoren hebben een reeks maatregelen uitgewerkt om te vermijden dat activiteiten omwille van weersomstandigheden zouden moeten worden geschrapt."

Volgens Chernyshenko heeft Sochi een sneeuwgarantie tot een buitentemperatuur van minstens 15 graden celcius. Hij merkte op dat de organisatoren hopen om tijdens de eerdere winterseizoenen voldoende sneeuwvoorraden te kunnen opslaan voor het geval de temperaturen tijdens de Olympische winterspelen abnormaal warm zouden zijn. Ook zou er naar een aantal technologieën gegrepen worden om de kwaliteit en het volume van de sneeuw te verzekeren.

Onder meer wordt daarbij gedacht aan een chemisch bestanddeel om de kleefkracht van de sneeuw te verbeteren. Indien nodig zou er ook aan gedacht kunnen worden om ijs tot sneeuw te bewerken, terwijl ook een manipulatie van de wolken in overweging genomen zou kunnen worden. Daarbij wordt opgemerkt dat regen de belangrijkste meteorologische vijand van de Olympische Spelen zou kunnen zijn, maar daar heeft het Russische ministerie van defensie een aantal technische oplossingen voor.

Labels: ,

Ramingen Amerikaanse reclamebestedingen naar boven bijgesteld

De Amerikaanse reclamesector zal dit jaar een groei kennen met 2,5 procent. Dat zegt het bureau ZenithOptimedia. In december vorig jaar werd nog gewag gemaakt van een groei met 2,4 procent, maar door de verbeterde economische omstandigheden en de herstellende arbeidsmarkt moeten die vooruitzichten volgens het bureau naar boven worden bijgesteld. Die verbeterde voorwaarden hebben er volgens ZenithOptimedia er immers voor gezorgd dat de adverteerders hun marketingbudgetten hebben opgetrokken.

"Volgens de jongste ramingen van het Internationaal Monetair Fonds zal de Amerikaanse economie dit jaar met 2,8 procent," merken de onderzoekers op. "Er moet echter de volgende maanden ook met tegenwind worden rekening gehouden. Onder meer moet worden verwacht dat de groeiramingen van wereldwijde reclamebestedingen dit jaar van 4,6 procent tot 4,2 procent zullen moeten worden teruggebracht, te wijten aan de politieke onrust in het Midden-Oosten en de aardbeving in Japan."

Er wordt aan toegevoegd dat de militaire interventies in het olierijke Libië tot een hogere energieprijs hebben geleid, wat zijn impact zou kunnen hebben op de consumentenbestedingen en dus in een tweede fase op de reclamebestedingen. "Het is op dit ogenblik moeilijk te voorspellen hoe de situatie zich verder zal evolueren," merken de onderzoekers op. "Indien de olieprijzen zouden blijven stijgen, zouden de reclamebestedingen in de ontwikkelde wereld en wereldwijd kunnen terugvallen."

Labels:

Fairtrade heeft nog veel groeimogelijkheden op Amerikaanse markt

De Noord-Amerikaanse voedingsindustrie heeft tot nu toe de groeimogelijkheden van de fairtrade-markt nauwelijks aangeboord. De sector mag nog voor een relatief grote periode dan ook rekenen op een dubbelcijferige groei. Dat zegt de certificerings-organisatie Fair Trade. Het voorbije werd in de Verenigde Staten voor fairtrade-huishoudproducten een toename met 24 procent opgetekend en volgens Fair Trade zal dat groeitempo minstens nog twee tot drie jaar kunnen worden aangehouden.

"Men mag niet vergeten dat er vanuit een bijzonder lage basis wordt vertrokken, terwijl er tegelijkerheid heel wat initiatieven rond fairtrade worden opgezet," merkt Cate Baril, director business development bij de Amerikaanse divisie van Fair Trade, op tegenover het webmagazine Foodnavigator.com. "Daaruit mag afgeleid worden dat er nog belangrijke groeimogelijkheden zijn, rekening met de potentiële waaier aan ingrediënten die vanuit ontwikkelingslanden kunnen worden aangeboden."

Cate Baril merkt dan ook op dat een hele reeks nieuwe gecertificeerde producten dit jaar op de markt zullen worden gebracht. "Onder meer wordt er gekeken naar kokos-producten en bananen, waardoor een hele reeks gecertificeerde babyvoeding, yoghurt, snoep en roomijs binnenkort tot de mogelijkheden zouden kunnen behoren," voert Baril aan. Er wordt wel aan toegevoegd dat het publiek nog steeds sceptisch staat tegenover het engagement van de grote merken ten opzichte van fairtrade-producten.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwer Opel, een dochter van General Motors, kan dit jaar al winstgevend zijn na het terugdringen van kosten en het optrekken van de prijzen van zijn wagens. Dat heeft topman Karl-Friedrich Stracke in Detroit gezegd. Stracke is de opvolger van Nick Reilly aan het hoofd van Opel. Reilly blijft wel voorzitter van GM Europe. Opel zegt dat het dit jaar zijn marktaandeel in Europa wil vergroten en break-even draaien, na meer dan tien jaar van verliezen. De break-even is volgens Stracke al gehaald. GM Europe drong de capaciteit met een vijfde terug, door zijn fabriek in Antwerpen te sluiten en ook in andere Europese fabrieken personeel te laten afvloeien.


De Nokia Ovi Store biedt op dit ogenblik meer dan 40.000 applicaties. Dat heeft het Finse bedrijf Nokia bekend gemaakt. Het aanbod van de applicatie-winkel is daarmee acht keer groter geworden dan het jaar voordien. Momenteel worden er gemiddeld 5 miljoen applicaties per dag gedownload. De groei is vooral te danken aan de nieuwe Nokia-smartphones die draaien op het besturingssysteem Symbian. De gebruikers van deze toestellen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van alle downloads in de Nokia Ovi Store. Analisten merken op dat ontwikkelaars van applicaties kunnen profiteren van deze groei, zeker met de 150 miljoen Symbian-toestellen die Nokia volgend jaar denkt te verkopen.


Nederland en Groot-Brittannië hoeven niet naar de rechter te stappen wegens de voortdurende Icesavezaak met IJsland. Beide landen kunnen binnen twee jaar worden terugbetaald uit de opbrengst van de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. Dat heeft de IJslandse president Olafur Grimsson in een Brits televisie-interview gemeld. Nederland en Groot-Brittannië eisen miljarden euro van IJsland voor de bedragen de ze hebben voorgeschoten om de spaarders van de ingestorte internetbank Icesave te compenseren. Nederland en Groot-Brittannië willen dat de rechter zich uitspreekt over de Icesavezaak, nu de IJslandse bevolking voor de tweede keer een akkoord in een referendum heeft afgewezen.


Het risico dat de schuldencrisis ook Spanje zal besmetten is de voorbije weken sterk afgenomen of zelfs zo goed als verdwenen. Dat heeft Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, gezegd in een Grieks kranteninterview. Van Rompuy voegde er aan toe ervan overtuigd te zijn dat de eurozone sterker uit de schuldencrisis zal komen. De Europese Unie zal de crisis volgens hem alvast niet verspillen. Europa heeft volgens Van Rompuy de meest radicale hervorming op vlak van economisch bestuur gelanceerd sinds de start van de euro. Toch zullen de nationale regeringen volgens hem uit de voorbije maanden de juiste lessen moeten trekken. Van Rompuy waarschuwt dat de lidstaten op budgettair vlak te laks geweest zijn en ook de banken onvoldoende in de gaten hielden.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de ontwikkelde landen opgeroepen om meer inspanningen te leveren om hun begrotingstekorten in te dijken. De meeste geïndustrialiseerde landen hebben hun tekorten dit jaar teruggedrongen, maar de Verenigde Staten zullen volgens het Internationaal Monetair Fonds de volgende twee jaar aanzienlijk moeten snijden om de komende jaren hun engagementen te kunnen halen. Er wordt ook kritiek geuit op andere rijke landen. Hoewel de meeste volgens het Internationaal Monetair Fonds dit jaar besparingen zullen doorvoeren, zouden de schuldniveau's nog toenemen. Twee derde zou zijn schuldniveau zien toenemen tot gemiddeld 100 procent van het bruto binnenlands product. Dat zou de eerste keer zijn sinds de tweede wereldoorlog.


Griekenland heeft 1,62 miljard euro opgehaald door het veilen van obligaties met een looptijd van zes maanden. De rente die Griekenland daarvoor moest betalen was niet veel hoger dan die bij een eerdere uitgifte vorige maand. De rente nam toe van 4,75 procent tot 4,8 procent. Griekenland wilde aanvankelijk 1,25 miljard euro ophalen, maar besloot uiteindelijk die grens op te trekken wegens de grote interesse. De vraag lag immers 3,81 keer hoger dan was voorzien. In maart werd nog een overschrijding van 3,59 keer opgetekend. Griekenland werd vorig jaar van het bankroet gered door een noodlening van 110 miljard euro van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds.


De aardbeving van de eerste helft van de maand maart en de daaropvolgende nucleaire crisis kunnen de Japanse economie zwaarder treffen dan tot nu toe gedacht. Dat heeft Kaoru Yosano, de Japanse minister van economisch en budgettair beleid, toegegeven. Analisten van Capital Economics verwachten dat de Japanse economie dit jaar met 1,5 procent zal krimpen. Eerder verwachtten ze een nulgroei. Het bruto binnenlands product zal volgens de analisten opveren wanneer de activiteit herstelt van de initiële schok en de heropbouw wordt opgestart, maar het herstel zou vertraagd worden door belastingverhogingen en een vermindering van andere uitgaven, die nodig zijn om de regeringsbijdrage te helpen betalen.


De broers Cameron en Tyler Winklevoss krijgen niet meer dan 65 miljoen dollar van Facebook-eigenaar Mark Zuckerberg. De tweelingbroers waren klasgenoten van Zuckerberg op de universiteit van Harvard. Daar begonnen ze acht jaar geleden met ConnectU, een sociaal netwerk voor universitaire studenten. Zuckerberg werkte een tijdje mee aan ConnectU, maar zette enkele maanden later het nieuwe project The Face Book op. De broers stapten naar de rechter met de beschuldiging dat Zuckerberg hun idee gestolen had. Er werd een overeenkomst bereikt waarin de broers 65 miljoen dollar kregen toegewezen. Omdat Zuckerberg informatie over de werkelijke waarde van Facebook zou hebben achtergehouden, eisten de broers echter een groter bedrag. Die eis is nu afgewezen.


Na de ontmaskering van de Duitse gewezen minister van defensie Karl Theodor von Guttenberg hebben de Duitse Plagiatsjäger een nieuw doelwit gevonden. Ook de liberale politica Silvana Koch-Mehrin zou een gedeelte van haar doctoraatsscriptie hebben overgeschreven zonder bronvermelding. De veertigjarige Koch-Mehrin zetelt voor de liberale partij in het Europees Parlement en is ondervoorzitter van de liberale fractie. Op zevenentwintig pagina’s van de scriptie zouden sporen van plagiaat zijn gevonden. Koch-Mehrin weigerde elk commentaar op de onthulling. De Universiteit van Heidelberg, waar de politica doctoreerde, heeft een onderzoek aangekondigd.


De aardbeving en tsunami in Japan kunnen de verzekeringssector tot 34 miljard dollar kosten. Dat heeft Risk Management Solutions (RMS), één van de drie grote catastrofe-simulatoren, gemeld. Volgens het bedrijf loopt het verlies aan vastgoed op tot een bedrag tussen 18 miljard dollar en 26 miljard dollar, terwijl de lichamelijke schade tussen 3 miljard dollar en 8 miljard dollar zou schommelen. De twee andere catastrofe-specialisten hadden eerder iets lagere ramingen gemaakt. AIR Worldwide schat de verzekeringskosten op een bedrag tussen 20 miljard dollar en 30 miljard dollar, terwijl Eqecat gewag maakt van een bedrag tussen 12 miljard dollar en 25 miljard dollar.


De Duitse autobouwer Daimler heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de onderdelenleverancier Bosch voor de productie van elektromotoren. Dat hebben de twee Duitse concerns gemaakt. De alliantie bestaat uit een joint venture en de bouw van een fabriek waar vanaf volgend jaar elektromotoren van de band moeten rollen voor de elektrische modellen van de automerken Mercedes-Benz en Smart. Daimler, dat vooral expertise heeft opgebouwd rond verbrandingsmotoren, zocht al geruime tijd een partner om ook elektromotoren te gaan bouwen. Bosch kan de ontwikkelde motoren later ook aan andere fabrikanten verkopen. De joint-venture krijgt vestigingen in het Duitse Stuttgart en Hildesheim.


De Deense brouwer Carlsberg bekijkt alle opties voor zijn Duitse divisie. Dat heeft Jörgen Buhl Rasmussen, topman van Carlsberg, gezegd in een Duits kranteninterview. Een verkoop van de divisie zou tot de mogelijkheid behoren. De Deense brouwer heeft een marktaandeel van 5 procent in Duitsland. Het bedrijf is vooral actief in het noorden van Duitsland. Rasmussen geeft toe dat Duitsland niet de meest aantrekkelijke markt is voor Carlsberg en daar zeker niet de marktconcentratie te zullen aantrekken. Eerder had Frank Massen, topman van Carlsberg Deutschland, alleen aangegeven dat er naar een partner werd gezocht voor de merken Holsten en Astra. Carlsberg mikt voor groei vooral op Oost-Europa en Azië.


Het Amerikaanse chipconcern Intel heeft een nieuwe specifieke processor gelanceerd voor tabletcomputers. Met die processor tracht het bedrijf een aandeel te veroveren in de snelgroeiende tabletmarkt. Intel heeft een dominante positie in de markt van processoren voor personal computers, maar voorlopig draait amper 1 procent van de tabletcomputers op een Intel-processor. De nieuwe chip is kleiner dan zijn voorgangers en verbruikt minder stroom. Daardoor kunnen tablets ontworpen worden die kleiner, dunner en energiezuiniger zijn. Meer dan vijfenendertig apparaten zullen de nieuwe processor gebruiken, waaronder modellen van Fujitsu, Lenovo en Motion Computing. De eerste tabletcomputer die gebruik maakt van de chip komt in mei op de markt.


De Japanse overheid heeft het kernongeval in Fukushima op gelijke hoogte geklasseerd als de ramp in Tsjernobyl ruim een kwarteeuw geleden. Na nieuwe data krijgt het ongeluk in de kerncentrale nu een niveau zeven toebedeeld. Toch is de situatie in Fukushima voorlopig relatief stabiel. Experts zijn kritisch over de beslissing. Volgens Kenji Sumita, nucleair specialist aan de universiteit van Osaka, gaat het te ver om Fukushima en Tsjernobyl op gelijke voet stellen. Het is volgens hem bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat Fukushima een gelijkaardige impact heeft op de buurlanden als Tsjernobyl. De ontplofte reactor in Tsjernobyl besmette een gebied van 500 kilometer. Het Japanse nucleaire agentschap schat de straling op 10 procent van die in Tsjernobyl.


In de Hongaarse stad Szentgotthard is de eerste steen gelegd van een nieuwe motorenfabriek van Opel. Volgend jaar moeten drie productielijnen operationeel zijn. Het gaat om een investering van 450 miljoen euro, waarvan de Duitse autobouwer 20,6 miljoen euro recupereert via Hongaarse overheidssteun. Opel had al een vestiging in de regio. De Hongaarse premier Viktor Orban zei in General Motors - het Amerikaanse moederbedrijf van Opel - een partner op lange termijn te zien. Nick Reilly, chief executive van Opel, stelde dat het bedrijf zich 100 procent engageert voor Szentgotthard en de basis heeft gelegd voor een breed product-offensief. De nieuwe fabriek zou achthonderd banen creëren.


Meer Nieuws

Tuesday, April 12, 2011

Private equity kijkt naar mogelijkheden op Chinese markt

Het nieuwe Chinese investeringsmodel voor buitenlandse bedrijven lijkt aan te slaan. Een aantal buitenlandse private equity-bedrijven zouden interesse hebben getoond om in het stappen in de nieuwe Chinese Qualified Foreign Limited Partnerships. Dat systeem laat een bepaald aantal buitenlandse fondsen toe om in Shanghai te investeren, nadat aan een aantal voorwaarden is voldaan. De stap zou buitenlandse investeerders moeten aanzetten om de Chinese markt te betreden.

"De investeringsgroep Carlyle Group zou al positief hebben gereageerd op het vernieuwde Chinese investeringsbeleid," aldus de Chinese krant China Daily. "Carlyle merkte op dat het nieuwe beleid het bedrijf toelaat om zijn investeringscapaciteit in China uit te breiden." Carlyle zou één van de drie fondsen zijn die tot dusver een Chinese licentie heeft verkregen. Een woordvoerder van het bedrijf merkt op dat Carlyle tot nu toe meer in China heeft geïnvesteerd dan andere private equity-bedrijven.

Het budget voor de buitenlandse investeerders zou zijn bepaald op ongeveer 3 miljard dollar. De exacte financiële details van het plan zouden echter nog moeten worden vastgelegd. Onlangs merkte het Israëlische investeringsbedrijf Infinity Group op met de zuidwestelijke Chinese stad Chongqing een akkoord gesloten te hebben om een investeringsfonds met een waarde van 2 miljard dollar op te zetten. Verdere details over dat contract werden echter niet bekend gemaakt.

Labels: ,

Apple overweegt opening winkel in Moskou

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple onderzoekt de mogelijkheden om in Moskou een eerste retailwinkel te openen. Vertegenwoordigers van Apple zouden in Moskou al op zoek zijn geweest naar een mogelijke locatie. Er zou volgens een aantal bronnen daarbij gekozen zijn voor een winkel van 1.500 vierkante meter in het toekomstige Hotel Moskva. Een huurovereenkomst zou echter nog niet zijn ondertekend. Het Apple-management zou echter nog andere locaties in de Russische hoofdstad hebben bezocht.

"Volgens een aantal bronnen heeft Apple beroep gedaan op de vastgoedgroep Cushman & Wakefield om de geschikte locatie te selecteren," merkt de Russische krant Vedomosti op. Volgens een woordvoerder van de vastgoedgroep Jones Lang LaSalle zou Apple op zoek zijn naar ruimte in het prestigieuze gebied tussen Okhotny Ryad en Pushkin Square. Er werd aan toegevoegd dat de Apple Store mogelijk nog dit jaar of begin volgend jaar zou worden geopend.

Een aantal andere bronnen merken echter op dat Apple op dit ogenblik alleen met corporate marketing aanwezig is in Rusland. "Om een winkel te kunnen uitbaten zou het Amerikaanse bedrijf een volledige handelsvergunning moeten bezitten," wordt er opgemerkt. Ook wordt opgemerkt dat Apple alleen winkels pleegt te openen waar de muziekdienst iTunes al actief is. Daar zijn in Rusland nog geen tekenen van. Er is in heel Oost-Europa nog geen enkele Apple Store geopend.

Labels: , ,

Ook stedelijk machtscentrum verschuift naar oosten

New York blijft de belangrijkste stad van de wereld, gevolgd door Londen en Parijs. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Knight Frank, gespecialiseerd in luxevastgoed. Er wordt aan toegevoegd dat zeven van de tien belangrijkste steden van de wereld gesitueerd zijn in West-Europa, Noord-Amerika en Australië, maar er is volgens Knight Frank een duidelijke evolutie ingezet. Tegen het einde van het decennium zal er volgens het rapport duidelijk een verschuiving naar het oosten kunnen worden vastgesteld.

Knight Frank merkt op dat tegen het einde van het decennium slechts vier steden uit de top tien niet in Azië zullen worden gesitueerd. Daarbij wordt opgemerkt dat Parijs en San Francisco de grootste klappen zullen krijgen. Parijs zou van een derde plaats terugvallen tot een negende plaats, terwijl San Francisco van een zestiende naar een twintigste plaats zou zakken. New York en Londen zouden hun leidende posities echter wel kunnen behouden.

De grootste vooruitgang zou volgens Knight Frank worden gerealiseerd door Shanghai. De Chinese havenstad zou van een achttiende naar een derde plaats stijgen. Mumbai zou zelfs van een achtendertigste naar een zevende plaats klimmen. Sao Paolo zou van een vijfentwintigste naar een twaalfde plaats stijgen. Moskou zou van een éénentwintigste naar een tiende plaats klimmen. Het voorbije jaar werd het luxevastgoed in Shanghai en Mumbai volgens Knight Frank respectievelijk 21 procent en 20 procent duurder.

Labels: ,

Online video meest populaire digitale muzieksector

Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar hebben 57 procent van de consumenten een online muziekvideo bekeken. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Nielsen. De onderzoekers merken op dat online video de meest populaire activiteit van de digitale muzieksector zijn geworden, gevolgd door het downloaden van songs (50 procent) en muziek-streaming (25 procent). De jongste leeftijdscategorieën zijn het meest actief met online muziekvideo.

De onderzoekers merken op dat in de leeftijdscategorie tot vijfentwintig jaar iets meer dan 70 procent van de respondenten online video's bekijken. Bij zestigplussers is dat nog iets meer dan 30 procent. Nielsen voegt er aan toe dat de online videoconsumptie op computer nog altijd hoger ligt dan op mobiele telefoons. Naarmate de leeftijd van de respondenten stijgt, groeit de kloof tussen computer en mobiele telefoon verder aan. De onderzoekers voegen er aan toe dat 18 procent van de respondenten aangeeft legaal een song op zijn mobiele telefoon gedownload te hebben.

In het onderzoek wordt opgemerkt dat het downloaden van muziek op mobiele telefoon belangrijke verschillen toont tussen de verschillende wereldregio's. In Asia-Pacific zegt iets meer dan 30 procent van de consumenten een song gedownload te hebben. In Noord-Amerika en Europa is dat slechts 5 procent. Dat kan volgens Nielsen verklaard worden door het feit dat de consumenten in de regio Asia-Pacific meer vertrouwd zijn met mobiele transacties.

Labels: , ,

Helft consumenten gebruikt mobiele telefoon op winkelvloer

Op de winkelvloer maakt 48 procent van de consumenten gebruik van een mobiele telefoon om informatie over producten in te winnen. Eén jaar voordien maakte slechts 27 procent van zijn mobiele telefoon gebruik om informatie in te winnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van ATG en Oracle. Er wordt aan toegevoegd dat jongere generaties op dat vlak het meest actief zijn, maar er wordt aan toegevoegd dat de oudere consumenten het grootste groeiritme laten optekenen.

Uit het onderzoek blijkt dat in de leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar 60 procent van de consumenten met zijn mobiele telefoon op de winkelvloer informatie over producten inwint. Het jaar voordien was dat nog 41 procent. Bij consumenten tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar werd een groei van 23 procent tot 44 procent opgetekend. Bij vijfenvijftigplussers werd een groei genoteerd van 19 procent naar 36 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat slechts 44 procent van de vrouwen op de winkelvloer gebruik maakt van zijn mobiele telefoon om informatie over producten in te winnen, maar één jaar geleden was dat slechts 24 procent. Bij mannen wordt echter een score van 51 procent opgetekend, tegenover 30 procent het jaar voordien. Uit het onderzoek blijkt dat in eerste instantie prijzen worden vergeleken (16 procent), gevolgd door een bezoek aan een website van een merk of winkel (10 procent), het zoeken van coupons en discounts (7 procent) en het raadplegen van voorraden en besprekingen (6 procent).

Labels: ,

Amerikaanse lobbyisten hebben teveel macht

Lobbyists, grote bedrijven, banken en de federale regering hebben allemaal teveel macht. Dat is de mening van een meerderheid van de Amerikaanse bevolking in een onderzoek van het bureau Gallup. Anderzijds hebben de individuele staten, lokale overheden, het legale systeem, de georganiseerde religie en het leger volgens de bevolking het juiste machtsniveau of te weinig invloed. De vakbonden roepen volgens Gallup gemengde reacties op.

Volgens 71 procent van de Amerikanen hebben lobbyisten teveel macht. Daarmee vormen de lobbyisten de categorie die volgens het grootste gedeelte van de bevolking teveel macht naar zich heeft toegetrokken. Op de tweede plaats staan de grote ondernemingen en de financiële instellingen (67 procent), gevolgd door de federale overheid (58 procent). De vakbonden hebben volgens 43 procent teveel macht, maar een gecombineerde groep van 57 procent is van mening dat de syndicale instellingen exact voldoende of te weinig macht hebben.

Slechts 14 procent van de Amerikaanse bevolking is van mening dat het militaire apparaat teveel macht heeft. Volgens 53 procent heeft het leger exact voldoende macht en 28 procent is van mening dat de militaire overheid te weinig macht heeft. Uit het onderzoek blijkt verder dat 69 procent van de republikeinen van mening is dat de vakbonden teveel macht hebben, terwijl slechts 20 procent van de democraten die mening is toegedaan. Gallup merkt op dat bij de vakbonden de grootste kloof tussen republikeinen en democraten wordt opgetekend.

Labels:

Vladimir Poetin verdient meer dan Dmitry Medvedev

De Russische eerste minister Vladimir Poetin verdiende het voorbije jaar 5 miljoen roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 180.000 dollar. Dat blijkt uit officiële inkomensaangiftes. Het loon van Poetin steeg met 1,1 miljoen roebel tegenover het jaar voordien. Daarmee heeft Poetin opnieuw een groter inkomen dan president Dmitry Medvedev, die een loon van 3,3 miljoen roebel ontving. Toch blijft Poetin ver achter op de echtgenote van eerste minister Igor Shuvalov, die het voorbije jaar 373 miljoen roebel inkomsten zou hebben gerealiseerd.

Het is de derde keer dat Russische functionarissen hun inkomsten openbaar maken. "Corruptie-experts stellen echter dat het weinig meer is dan een publiciteitsstunt, aangezien de functionarissen niet verplicht zijn om hun bestedingen aan te geven en ook geen sanctie riskeren wanneer ze liegen over hun inkomsten," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Er worden ook geen inkomstenbronnen vermeld, zodat het ook niet duidelijk is waarom het inkomen van Poetin is gestegen."

Uit de cijfers blijkt onder meer verder dat Lyudmila Putina, de echtgenote van de eerste minister, vorig jaar 146.000 roebel verdiende. Het jaar daarvoor had ze een inkomen van 582 roebel aangemeld. Die aangegeven cijfers hebben volgens onafhankelijk politiek analist Stanislav Belkovsky uiteraard geen enkel verband met de reële inkomsten van Putina. De vergoedingen zijn volgens hem mogelijk gedane onkosten bij het organiseren van liefdadigheids-evenementen.

Svetlana Medvedeva, de echtgenote van de Russische president, heeft geen inkomen aangegeven. Medvedeva zegt nog altijd met een twaalf jaar oude Volkswagen Golf te rijden.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 308 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 201 miljoen dollar. De omzet steeg met 22 procent tot 6 miljard dollar. In de divisies voor verpakkingen, automotive, transport en industriële producten was zelfs sprake van verdubbelde omzetcijfers. Alcoa kon daarbij profiteren van de gestegen aluminiumprijs. Aluminium werd het afgelopen jaar ruim 30 procent duurder. De vooruitzichten voor de rest van het jaar en daarna blijven volgens Klaus Kleinfield, topman van Alcoa, zeer positief dankzij de groeiende wereldbevolking, urbanisatie en de voordelen van aluminium als licht, sterk en gerecycled materiaal.


De Britse verzekeraar Aviva hoopt tot 381 miljoen pond te krijgen uit de verkoop van een deel van zijn belang in het Nederlandse groep Delta Lloyd. De plannen maken deel uit van een strategie van Aviva om zich meer op de kernmarkten te richten. Het belang in de Nederlandse groep zal dalen van 58 procent naar 43 procent. De verkoop bevestigt volgens analisten dat Delta Lloyd niet langer een strategische participatie is voor Aviva. De verkoop zou ook te maken hebben met de wens van Delta Lloyd Groep om strategisch en financieel onafhankelijker te worden van Aviva. De Britse groep zou echter niet van plan zijn om de deelneming helemaal van de hand te doen. Wel liet Aviva verstaan zich mogelijk op meer winstgevende markten te zullen focussen.


Duitsland verzet zich met klem tegen plannen van de Europese Commissie om de energiebelastingen drastisch te hervormen. Algirdas Semeta, Europees Commissaris voor belastingbeleid, stelt onder meer dat de belasting van de lidstaten op elektriciteit en brandstof niet meer zou gebaseerd zijn op de verbruikte hoeveelheid, maar op de uitstoot van koolstofdioxide en energiewaarde. De belasting op biobrandstof zou daardoor dalen, maar de minimumtaks op diesel zou stijgen. Peter Ramsauer, Duits minister van verkeer, reageerde echter met de uitlating dat de regelwoede van de Europese Commissie moet ophouden. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is het echter voorbarig om te denken dat de Duitse dieselprijs omhoog gaat door de voorstellen van Semeta.


De IJslandse bevolking heeft zich met klem uitgesproken tegen de betaling van compensaties aan Groot-Brittannië en Nederland voor het instorten van de IJslandse bank Icesave drie jaar geleden. Tijdens een referendum had 57,7 procent van de IJslandse bevolking zich tegen de terugbetaling uitgesproken. IJsland zou aan Groot-Brittannië en Nederland een bedrag van 3,9 miljard euro moeten terugbetalen voor de compensaties die de twee landen aan beleggers in Icesave hebben uitgekeerd. Johanna Sigurdardottir, premier van IJsland, reageerde ontgoocheld op de stemming. In het IJslandse parlement was de terugbetaling door een meerderheid van 70 procent goedgekeurd. De Russische president had echter geweigerd het voorstel te ondertekenen.


China heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een handelstekort van 1,02 miljard dollar opgetekend. Dat heeft de Chinese overheid gemeld. Het is de eerste keer in zeven jaar dat de Chinese handelsbalans een kwartaaltekort laat optekenen. De Chinese uitvoer steeg met 26,5 procent, maar dat kon de invoertoename met 32,6 procent niet compenseren. Analisten vermoeden toch dat China het hele jaar zal afsluiten met een groot overschot op de handelsbalans. Econoom Wang Tao wijst erop dat de vraag naar goederen in China erg hoog ligt en ook de prijzen momenteel een bijzonder hoog niveau halen. Deze situatie zal volgens hem echter niet lang aanhouden, want de Chinese export zou in het tweede semester weer stijgen.


De Franse economie zal dit jaar met 2 procent of iets meer groeien. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspeld. In een vorige prognose ging de organisatie uit van 1,6 procent. Ondanks die groei zal de Franse werkloosheid volgens Angel Gurria, secretaris-generaal van de organisatie, slechts een lichte daling kennen. Gurria merkt op dat de heropleving duidelijk opgestart is, maar in vergelijking met de omvang van de economische crisis blijft dat herstel volgens de secretaris-generaal bijzonder gematigd. De organisatie voegt er in zijn rapport aan toe dat de economische groei in Frankrijk nog verschillende jaren gematigd zal blijven.


Stikstofvervuiling kost de gemiddelde Europese burger jaarlijks 150 euro tot 740 euro. Dat blijkt uit een rapport van het European Nitrogen Assessment (ENA) dat is gepresenteerd op de conferentie Nitrogen and Global Change in het Schotse Edinburgh. De kosten van stikstofvervuiling zijn volgens Hans van Grinsven, hoofdauteur van het rapport, zo hoog dat het loont om er maatregelen tegen te nemen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat ten minste tien miljoen Europeanen in elf landen mogelijk te veel nitraat via hun drinkwater binnenkrijgen. Te veel nitraat in het water verhoogt op de lange termijn de kans op darmkanker. Op korte termijn vermindert echter ook de kans op aandoeningen van hart en bloedvaten. In Europa lopen vooral mensen die hun drinkwater uit een eigen put halen, het risico om te veel nitraatstikstof binnen te krijgen.


De economische heropleving in de Verenigde Staten zal dit jaar bevestigd worden, ondanks een vertraging van de groei tijdens het eerste kwartaal. Dat is de conclusie van een enquête van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal bij een aantal economen. De ondervraagden verwachten dat de groei van het Amerikaanse bruto binnenlandse product tijdens het eerste kwartaal zal uitkomen op 2,7 procent, tegenover 3,1 procent in het laatste kwartaal vorig jaar. Twee maanden geleden spraken de economen nog van een groei van 3,6 procent tijdens het eerste kwartaal, maar die voorspelling is negatief beïnvloed door de zwakte op de vastgoedmarkt, de slechte weersomstandigheden, de aardbeving in Japan en de stijging van de olieprijzen door de onrust in het Midden-Oosten.


De NYSE Euronext ontzegt zijn aandeelhouders de voordelen van een superieur voorstel. Dat heeft Robert Greifeld, de topman van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq OMX, gezegd in een reactie op de steun die de raad van bestuur van beursbedrijf NYSE Euronext geeft aan het bod van Deutsche Börse, ten nadele van het bod van Nasdaq OMX en IntercontinentalExchange (ICE). Volgens Greifeld is het bod van Nasdaq en IntercontinentalExchange duidelijk aantrekkelijker dan het Duitse bod. Zo biedt Deutsche Börse alleen aandelen, terwijl het tegenbod gewag maakt van aandelen en cash. Het bod van Nasdaq ligt ook 17 procent hoger dan het Duitse voorstel. Nasdaq en ICE zullen volgens Greifeld hun gesprekken met aandeelhouders, klanten en toezichthouders voortzetten.


De economie van China zal de komende tijd mogelijk minder snel groeien dan tot nu toe. Maar de vooruitzichten voor ontwikkelde landen worden juist iets zonniger. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De OESO ziet haar index van leidende economische indicatoren stijgen van 103 punten in januari naar 103,2 punten in februari. Met name Duitsland en de Verenigde Staten leiden het herstel van de geïndustrialiseerde wereld. Beide landen tonen volgens de organisatie een robuust herstel. Maar ook Frankrijk en Canada hervinden de weg naar groei. China doet mogelijk een stapje terug. De index van leidende indicatoren wijst op een mogelijke tempering van de economische activiteit.


Iran gaat binnen één tot twee jaar vier nullen van de rial, de nationale munt, schrappen. Dat heeft Mahmoud Bahmani, de voorzitter van de Iraanse centrale bank, bekendgemaakt. De formele beslissing over de munthervorming zou niet voor eind dit jaar vallen. Het is de bedoeling dat de nieuwe rial geleidelijk aan zal worden ingevoerd. Dat moet de bevolking toelaten te wennen aan de nieuwe munt. Na het schrappen van de vier nullen zal de nieuwe rial dezelfde waarde als de dollar hebben. Vandaag is een dollar iets meer dan 10.000 rial waard. Het is niet voor het eerst dat de Iraanse leiders het idee opperen om enkele nullen te schrappen van de rial. Twintig jaar geleden werd voor één dollar nog 70 rial worden betaald. De Iraanse munt werd echter het slachtoffer van een zware inflatie.


Het Nederlandse Spyker Cars, eigenaar van de Zweedse autobouwer Saab, heeft laten weten gesprekken te voeren over een sale-and-lease-backoperatie van het vastgoed dat Saab bezit. De productie in de Saab-fabriek in Trollhattan, in het westen van Zweden, kwam onlangs stil te liggen nadat toeleveranciers de leveringen hadden stopgezet. Ontbetaalde rekeningen waren daartoe de reden. Door vers kapitaal op te halen hoopt de Saab-eigenaar de toeleveranciers te kunnen vergoeden en de productie weer op gang te krijgen. Spyker zei dat het resultaat van de gesprekken met een niet nader genoemde financiële instelling onzeker is en de goedkeuring vergt van de Zweedse autoriteiten. Hoeveel een verkoop van het vastgoed kan opleveren werd niet meegedeeld.


De Japanse autoconstructeur Nissan heeft van Japanse en Amerikaanse klanten klachten gekregen over zijn elektrische model Leaf. De volledig elektrische wagen zou moeilijkheden ondervinden om na een stop opnieuw te vertrekken. Nissan zegt het probleem te bestuderen, maar benadrukt dat er geen risico is op ongevallen, aangezien het probleem zich niet voordoet wanneer de wagen in beweging is. De eerste exemplaren van de Leaf, door Nissan gepresenteerd als de eerste op grote schaal geproduceerde elektrische wagen, werden in december geleverd in Japan en de Verenigde Staten. De alliantie Renault-Nissan investeerde de voorbije jaren minstens vier miljard euro in technologie voor de elektrische wagen.


De mislukking van het referendum over de terugbetaling van Groot-Brittannië en Nederland in het kader van het faillissement van internetbank Icesave heeft geen impact op de onderhandelingen over de toetreding van IJsland tot de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld. De Europese Commissie zegt wel van nabij te zullen opvolgen of IJsland zijn verplichtingen als lid van de Europese Economische Ruimte zal honoreren. Zowel Groot-Brittannië als Nederland hebben laten verstaan dat ze de kwestie aanhangig willen maken bij de juridische instanties van de Europese Vrijhandelsassociatie. Als lid van de associatie moet IJsland immers de Europese richtlijn over de garanties voor depositohouders respecteren.


De groei in Azië neemt duidelijk af. De industriële productie in India, de derde grootste economie ter wereld, nam in februari nog maar met 3,6 procent toe, vergeleken met ruim 15 procent een jaar eerder. Dat heeft de Indiase overheid bekend gemaakt. Analisten rekenden op een industriële groei van rond de 5,2 procent in februari. De Reserve Bank of India, de Indiase centrale bank, heeft de rente al acht keer verhoogd in twaalf maanden om oververhitting van de economie te voorkomen. Mede daardoor is de groei van de industriële productie afgezwakt. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling waarschuwde ook al voor een mogelijke groeivertraging in China, na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld.


Meer Nieuws