Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 13, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse autobouwer Opel, een dochter van General Motors, kan dit jaar al winstgevend zijn na het terugdringen van kosten en het optrekken van de prijzen van zijn wagens. Dat heeft topman Karl-Friedrich Stracke in Detroit gezegd. Stracke is de opvolger van Nick Reilly aan het hoofd van Opel. Reilly blijft wel voorzitter van GM Europe. Opel zegt dat het dit jaar zijn marktaandeel in Europa wil vergroten en break-even draaien, na meer dan tien jaar van verliezen. De break-even is volgens Stracke al gehaald. GM Europe drong de capaciteit met een vijfde terug, door zijn fabriek in Antwerpen te sluiten en ook in andere Europese fabrieken personeel te laten afvloeien.


De Nokia Ovi Store biedt op dit ogenblik meer dan 40.000 applicaties. Dat heeft het Finse bedrijf Nokia bekend gemaakt. Het aanbod van de applicatie-winkel is daarmee acht keer groter geworden dan het jaar voordien. Momenteel worden er gemiddeld 5 miljoen applicaties per dag gedownload. De groei is vooral te danken aan de nieuwe Nokia-smartphones die draaien op het besturingssysteem Symbian. De gebruikers van deze toestellen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van alle downloads in de Nokia Ovi Store. Analisten merken op dat ontwikkelaars van applicaties kunnen profiteren van deze groei, zeker met de 150 miljoen Symbian-toestellen die Nokia volgend jaar denkt te verkopen.


Nederland en Groot-Brittannië hoeven niet naar de rechter te stappen wegens de voortdurende Icesavezaak met IJsland. Beide landen kunnen binnen twee jaar worden terugbetaald uit de opbrengst van de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. Dat heeft de IJslandse president Olafur Grimsson in een Brits televisie-interview gemeld. Nederland en Groot-Brittannië eisen miljarden euro van IJsland voor de bedragen de ze hebben voorgeschoten om de spaarders van de ingestorte internetbank Icesave te compenseren. Nederland en Groot-Brittannië willen dat de rechter zich uitspreekt over de Icesavezaak, nu de IJslandse bevolking voor de tweede keer een akkoord in een referendum heeft afgewezen.


Het risico dat de schuldencrisis ook Spanje zal besmetten is de voorbije weken sterk afgenomen of zelfs zo goed als verdwenen. Dat heeft Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, gezegd in een Grieks kranteninterview. Van Rompuy voegde er aan toe ervan overtuigd te zijn dat de eurozone sterker uit de schuldencrisis zal komen. De Europese Unie zal de crisis volgens hem alvast niet verspillen. Europa heeft volgens Van Rompuy de meest radicale hervorming op vlak van economisch bestuur gelanceerd sinds de start van de euro. Toch zullen de nationale regeringen volgens hem uit de voorbije maanden de juiste lessen moeten trekken. Van Rompuy waarschuwt dat de lidstaten op budgettair vlak te laks geweest zijn en ook de banken onvoldoende in de gaten hielden.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de ontwikkelde landen opgeroepen om meer inspanningen te leveren om hun begrotingstekorten in te dijken. De meeste geïndustrialiseerde landen hebben hun tekorten dit jaar teruggedrongen, maar de Verenigde Staten zullen volgens het Internationaal Monetair Fonds de volgende twee jaar aanzienlijk moeten snijden om de komende jaren hun engagementen te kunnen halen. Er wordt ook kritiek geuit op andere rijke landen. Hoewel de meeste volgens het Internationaal Monetair Fonds dit jaar besparingen zullen doorvoeren, zouden de schuldniveau's nog toenemen. Twee derde zou zijn schuldniveau zien toenemen tot gemiddeld 100 procent van het bruto binnenlands product. Dat zou de eerste keer zijn sinds de tweede wereldoorlog.


Griekenland heeft 1,62 miljard euro opgehaald door het veilen van obligaties met een looptijd van zes maanden. De rente die Griekenland daarvoor moest betalen was niet veel hoger dan die bij een eerdere uitgifte vorige maand. De rente nam toe van 4,75 procent tot 4,8 procent. Griekenland wilde aanvankelijk 1,25 miljard euro ophalen, maar besloot uiteindelijk die grens op te trekken wegens de grote interesse. De vraag lag immers 3,81 keer hoger dan was voorzien. In maart werd nog een overschrijding van 3,59 keer opgetekend. Griekenland werd vorig jaar van het bankroet gered door een noodlening van 110 miljard euro van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds.


De aardbeving van de eerste helft van de maand maart en de daaropvolgende nucleaire crisis kunnen de Japanse economie zwaarder treffen dan tot nu toe gedacht. Dat heeft Kaoru Yosano, de Japanse minister van economisch en budgettair beleid, toegegeven. Analisten van Capital Economics verwachten dat de Japanse economie dit jaar met 1,5 procent zal krimpen. Eerder verwachtten ze een nulgroei. Het bruto binnenlands product zal volgens de analisten opveren wanneer de activiteit herstelt van de initiële schok en de heropbouw wordt opgestart, maar het herstel zou vertraagd worden door belastingverhogingen en een vermindering van andere uitgaven, die nodig zijn om de regeringsbijdrage te helpen betalen.


De broers Cameron en Tyler Winklevoss krijgen niet meer dan 65 miljoen dollar van Facebook-eigenaar Mark Zuckerberg. De tweelingbroers waren klasgenoten van Zuckerberg op de universiteit van Harvard. Daar begonnen ze acht jaar geleden met ConnectU, een sociaal netwerk voor universitaire studenten. Zuckerberg werkte een tijdje mee aan ConnectU, maar zette enkele maanden later het nieuwe project The Face Book op. De broers stapten naar de rechter met de beschuldiging dat Zuckerberg hun idee gestolen had. Er werd een overeenkomst bereikt waarin de broers 65 miljoen dollar kregen toegewezen. Omdat Zuckerberg informatie over de werkelijke waarde van Facebook zou hebben achtergehouden, eisten de broers echter een groter bedrag. Die eis is nu afgewezen.


Na de ontmaskering van de Duitse gewezen minister van defensie Karl Theodor von Guttenberg hebben de Duitse Plagiatsjäger een nieuw doelwit gevonden. Ook de liberale politica Silvana Koch-Mehrin zou een gedeelte van haar doctoraatsscriptie hebben overgeschreven zonder bronvermelding. De veertigjarige Koch-Mehrin zetelt voor de liberale partij in het Europees Parlement en is ondervoorzitter van de liberale fractie. Op zevenentwintig pagina’s van de scriptie zouden sporen van plagiaat zijn gevonden. Koch-Mehrin weigerde elk commentaar op de onthulling. De Universiteit van Heidelberg, waar de politica doctoreerde, heeft een onderzoek aangekondigd.


De aardbeving en tsunami in Japan kunnen de verzekeringssector tot 34 miljard dollar kosten. Dat heeft Risk Management Solutions (RMS), één van de drie grote catastrofe-simulatoren, gemeld. Volgens het bedrijf loopt het verlies aan vastgoed op tot een bedrag tussen 18 miljard dollar en 26 miljard dollar, terwijl de lichamelijke schade tussen 3 miljard dollar en 8 miljard dollar zou schommelen. De twee andere catastrofe-specialisten hadden eerder iets lagere ramingen gemaakt. AIR Worldwide schat de verzekeringskosten op een bedrag tussen 20 miljard dollar en 30 miljard dollar, terwijl Eqecat gewag maakt van een bedrag tussen 12 miljard dollar en 25 miljard dollar.


De Duitse autobouwer Daimler heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de onderdelenleverancier Bosch voor de productie van elektromotoren. Dat hebben de twee Duitse concerns gemaakt. De alliantie bestaat uit een joint venture en de bouw van een fabriek waar vanaf volgend jaar elektromotoren van de band moeten rollen voor de elektrische modellen van de automerken Mercedes-Benz en Smart. Daimler, dat vooral expertise heeft opgebouwd rond verbrandingsmotoren, zocht al geruime tijd een partner om ook elektromotoren te gaan bouwen. Bosch kan de ontwikkelde motoren later ook aan andere fabrikanten verkopen. De joint-venture krijgt vestigingen in het Duitse Stuttgart en Hildesheim.


De Deense brouwer Carlsberg bekijkt alle opties voor zijn Duitse divisie. Dat heeft Jörgen Buhl Rasmussen, topman van Carlsberg, gezegd in een Duits kranteninterview. Een verkoop van de divisie zou tot de mogelijkheid behoren. De Deense brouwer heeft een marktaandeel van 5 procent in Duitsland. Het bedrijf is vooral actief in het noorden van Duitsland. Rasmussen geeft toe dat Duitsland niet de meest aantrekkelijke markt is voor Carlsberg en daar zeker niet de marktconcentratie te zullen aantrekken. Eerder had Frank Massen, topman van Carlsberg Deutschland, alleen aangegeven dat er naar een partner werd gezocht voor de merken Holsten en Astra. Carlsberg mikt voor groei vooral op Oost-Europa en Azië.


Het Amerikaanse chipconcern Intel heeft een nieuwe specifieke processor gelanceerd voor tabletcomputers. Met die processor tracht het bedrijf een aandeel te veroveren in de snelgroeiende tabletmarkt. Intel heeft een dominante positie in de markt van processoren voor personal computers, maar voorlopig draait amper 1 procent van de tabletcomputers op een Intel-processor. De nieuwe chip is kleiner dan zijn voorgangers en verbruikt minder stroom. Daardoor kunnen tablets ontworpen worden die kleiner, dunner en energiezuiniger zijn. Meer dan vijfenendertig apparaten zullen de nieuwe processor gebruiken, waaronder modellen van Fujitsu, Lenovo en Motion Computing. De eerste tabletcomputer die gebruik maakt van de chip komt in mei op de markt.


De Japanse overheid heeft het kernongeval in Fukushima op gelijke hoogte geklasseerd als de ramp in Tsjernobyl ruim een kwarteeuw geleden. Na nieuwe data krijgt het ongeluk in de kerncentrale nu een niveau zeven toebedeeld. Toch is de situatie in Fukushima voorlopig relatief stabiel. Experts zijn kritisch over de beslissing. Volgens Kenji Sumita, nucleair specialist aan de universiteit van Osaka, gaat het te ver om Fukushima en Tsjernobyl op gelijke voet stellen. Het is volgens hem bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat Fukushima een gelijkaardige impact heeft op de buurlanden als Tsjernobyl. De ontplofte reactor in Tsjernobyl besmette een gebied van 500 kilometer. Het Japanse nucleaire agentschap schat de straling op 10 procent van die in Tsjernobyl.


In de Hongaarse stad Szentgotthard is de eerste steen gelegd van een nieuwe motorenfabriek van Opel. Volgend jaar moeten drie productielijnen operationeel zijn. Het gaat om een investering van 450 miljoen euro, waarvan de Duitse autobouwer 20,6 miljoen euro recupereert via Hongaarse overheidssteun. Opel had al een vestiging in de regio. De Hongaarse premier Viktor Orban zei in General Motors - het Amerikaanse moederbedrijf van Opel - een partner op lange termijn te zien. Nick Reilly, chief executive van Opel, stelde dat het bedrijf zich 100 procent engageert voor Szentgotthard en de basis heeft gelegd voor een breed product-offensief. De nieuwe fabriek zou achthonderd banen creëren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home