Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, April 12, 2011

Amerikaanse lobbyisten hebben teveel macht

Lobbyists, grote bedrijven, banken en de federale regering hebben allemaal teveel macht. Dat is de mening van een meerderheid van de Amerikaanse bevolking in een onderzoek van het bureau Gallup. Anderzijds hebben de individuele staten, lokale overheden, het legale systeem, de georganiseerde religie en het leger volgens de bevolking het juiste machtsniveau of te weinig invloed. De vakbonden roepen volgens Gallup gemengde reacties op.

Volgens 71 procent van de Amerikanen hebben lobbyisten teveel macht. Daarmee vormen de lobbyisten de categorie die volgens het grootste gedeelte van de bevolking teveel macht naar zich heeft toegetrokken. Op de tweede plaats staan de grote ondernemingen en de financiƫle instellingen (67 procent), gevolgd door de federale overheid (58 procent). De vakbonden hebben volgens 43 procent teveel macht, maar een gecombineerde groep van 57 procent is van mening dat de syndicale instellingen exact voldoende of te weinig macht hebben.

Slechts 14 procent van de Amerikaanse bevolking is van mening dat het militaire apparaat teveel macht heeft. Volgens 53 procent heeft het leger exact voldoende macht en 28 procent is van mening dat de militaire overheid te weinig macht heeft. Uit het onderzoek blijkt verder dat 69 procent van de republikeinen van mening is dat de vakbonden teveel macht hebben, terwijl slechts 20 procent van de democraten die mening is toegedaan. Gallup merkt op dat bij de vakbonden de grootste kloof tussen republikeinen en democraten wordt opgetekend.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home