Consument vindt organisch voedsel automatisch ook lekkerder
Een organisch label op voedingsproducten is voldoende om de consument ervan te overtuigen dat de betrokken items gezonder en lekkerder zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Dyson School of Applied Economics and Management aan de Cornell University. Uit het onderzoek blijkt dat respondenten nagenoeg alle karakteristieken van de organische producten te prefereren boven de eigenschappen van de reguliere producten, hoewel het in de praktijk om exact dezelfde items ging.
"De proefpersonen bleken de organisch-gelabelde producten niet alleen beter van smaak te vinden, maar omvatten volgens de respondenten ook minder en calorieën en meer vezels," stipt onderzoeksleider Jenny Wan-Chen Lee aan. "Bovendien werd geopperd dat de organisch-gelabelde producten ook meer waarde boden voor de aankoopprijs. Ook werd aan de zogenaamd organische producten een grotere voedingswaarde gegeven dan aan de reguliere versies."
Wan-Chen Lee merkt op dat de resultaten van het onderzoek een bevestiging vormen voor de theorie dat een organisch label een halo-effect heeft. "De veronderstelling dat organische voeding een grotere voedingswaarde heeft, leidt tot de perceptie dat de betrokken items ook lekkerder zijn," merkt de onderzoekster op. Eerder al werd aangetoond dat personen met een aantrekkelijk uiterlijk nagenoeg automatisch ook een grotere intelligentie krijgen toegemeten.
"De proefpersonen bleken de organisch-gelabelde producten niet alleen beter van smaak te vinden, maar omvatten volgens de respondenten ook minder en calorieën en meer vezels," stipt onderzoeksleider Jenny Wan-Chen Lee aan. "Bovendien werd geopperd dat de organisch-gelabelde producten ook meer waarde boden voor de aankoopprijs. Ook werd aan de zogenaamd organische producten een grotere voedingswaarde gegeven dan aan de reguliere versies."
Wan-Chen Lee merkt op dat de resultaten van het onderzoek een bevestiging vormen voor de theorie dat een organisch label een halo-effect heeft. "De veronderstelling dat organische voeding een grotere voedingswaarde heeft, leidt tot de perceptie dat de betrokken items ook lekkerder zijn," merkt de onderzoekster op. Eerder al werd aangetoond dat personen met een aantrekkelijk uiterlijk nagenoeg automatisch ook een grotere intelligentie krijgen toegemeten.
Labels: gezondheid, organisch, voeding
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home