Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, April 12, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 308 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 201 miljoen dollar. De omzet steeg met 22 procent tot 6 miljard dollar. In de divisies voor verpakkingen, automotive, transport en industriële producten was zelfs sprake van verdubbelde omzetcijfers. Alcoa kon daarbij profiteren van de gestegen aluminiumprijs. Aluminium werd het afgelopen jaar ruim 30 procent duurder. De vooruitzichten voor de rest van het jaar en daarna blijven volgens Klaus Kleinfield, topman van Alcoa, zeer positief dankzij de groeiende wereldbevolking, urbanisatie en de voordelen van aluminium als licht, sterk en gerecycled materiaal.


De Britse verzekeraar Aviva hoopt tot 381 miljoen pond te krijgen uit de verkoop van een deel van zijn belang in het Nederlandse groep Delta Lloyd. De plannen maken deel uit van een strategie van Aviva om zich meer op de kernmarkten te richten. Het belang in de Nederlandse groep zal dalen van 58 procent naar 43 procent. De verkoop bevestigt volgens analisten dat Delta Lloyd niet langer een strategische participatie is voor Aviva. De verkoop zou ook te maken hebben met de wens van Delta Lloyd Groep om strategisch en financieel onafhankelijker te worden van Aviva. De Britse groep zou echter niet van plan zijn om de deelneming helemaal van de hand te doen. Wel liet Aviva verstaan zich mogelijk op meer winstgevende markten te zullen focussen.


Duitsland verzet zich met klem tegen plannen van de Europese Commissie om de energiebelastingen drastisch te hervormen. Algirdas Semeta, Europees Commissaris voor belastingbeleid, stelt onder meer dat de belasting van de lidstaten op elektriciteit en brandstof niet meer zou gebaseerd zijn op de verbruikte hoeveelheid, maar op de uitstoot van koolstofdioxide en energiewaarde. De belasting op biobrandstof zou daardoor dalen, maar de minimumtaks op diesel zou stijgen. Peter Ramsauer, Duits minister van verkeer, reageerde echter met de uitlating dat de regelwoede van de Europese Commissie moet ophouden. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is het echter voorbarig om te denken dat de Duitse dieselprijs omhoog gaat door de voorstellen van Semeta.


De IJslandse bevolking heeft zich met klem uitgesproken tegen de betaling van compensaties aan Groot-Brittannië en Nederland voor het instorten van de IJslandse bank Icesave drie jaar geleden. Tijdens een referendum had 57,7 procent van de IJslandse bevolking zich tegen de terugbetaling uitgesproken. IJsland zou aan Groot-Brittannië en Nederland een bedrag van 3,9 miljard euro moeten terugbetalen voor de compensaties die de twee landen aan beleggers in Icesave hebben uitgekeerd. Johanna Sigurdardottir, premier van IJsland, reageerde ontgoocheld op de stemming. In het IJslandse parlement was de terugbetaling door een meerderheid van 70 procent goedgekeurd. De Russische president had echter geweigerd het voorstel te ondertekenen.


China heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een handelstekort van 1,02 miljard dollar opgetekend. Dat heeft de Chinese overheid gemeld. Het is de eerste keer in zeven jaar dat de Chinese handelsbalans een kwartaaltekort laat optekenen. De Chinese uitvoer steeg met 26,5 procent, maar dat kon de invoertoename met 32,6 procent niet compenseren. Analisten vermoeden toch dat China het hele jaar zal afsluiten met een groot overschot op de handelsbalans. Econoom Wang Tao wijst erop dat de vraag naar goederen in China erg hoog ligt en ook de prijzen momenteel een bijzonder hoog niveau halen. Deze situatie zal volgens hem echter niet lang aanhouden, want de Chinese export zou in het tweede semester weer stijgen.


De Franse economie zal dit jaar met 2 procent of iets meer groeien. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspeld. In een vorige prognose ging de organisatie uit van 1,6 procent. Ondanks die groei zal de Franse werkloosheid volgens Angel Gurria, secretaris-generaal van de organisatie, slechts een lichte daling kennen. Gurria merkt op dat de heropleving duidelijk opgestart is, maar in vergelijking met de omvang van de economische crisis blijft dat herstel volgens de secretaris-generaal bijzonder gematigd. De organisatie voegt er in zijn rapport aan toe dat de economische groei in Frankrijk nog verschillende jaren gematigd zal blijven.


Stikstofvervuiling kost de gemiddelde Europese burger jaarlijks 150 euro tot 740 euro. Dat blijkt uit een rapport van het European Nitrogen Assessment (ENA) dat is gepresenteerd op de conferentie Nitrogen and Global Change in het Schotse Edinburgh. De kosten van stikstofvervuiling zijn volgens Hans van Grinsven, hoofdauteur van het rapport, zo hoog dat het loont om er maatregelen tegen te nemen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat ten minste tien miljoen Europeanen in elf landen mogelijk te veel nitraat via hun drinkwater binnenkrijgen. Te veel nitraat in het water verhoogt op de lange termijn de kans op darmkanker. Op korte termijn vermindert echter ook de kans op aandoeningen van hart en bloedvaten. In Europa lopen vooral mensen die hun drinkwater uit een eigen put halen, het risico om te veel nitraatstikstof binnen te krijgen.


De economische heropleving in de Verenigde Staten zal dit jaar bevestigd worden, ondanks een vertraging van de groei tijdens het eerste kwartaal. Dat is de conclusie van een enquête van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal bij een aantal economen. De ondervraagden verwachten dat de groei van het Amerikaanse bruto binnenlandse product tijdens het eerste kwartaal zal uitkomen op 2,7 procent, tegenover 3,1 procent in het laatste kwartaal vorig jaar. Twee maanden geleden spraken de economen nog van een groei van 3,6 procent tijdens het eerste kwartaal, maar die voorspelling is negatief beïnvloed door de zwakte op de vastgoedmarkt, de slechte weersomstandigheden, de aardbeving in Japan en de stijging van de olieprijzen door de onrust in het Midden-Oosten.


De NYSE Euronext ontzegt zijn aandeelhouders de voordelen van een superieur voorstel. Dat heeft Robert Greifeld, de topman van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq OMX, gezegd in een reactie op de steun die de raad van bestuur van beursbedrijf NYSE Euronext geeft aan het bod van Deutsche Börse, ten nadele van het bod van Nasdaq OMX en IntercontinentalExchange (ICE). Volgens Greifeld is het bod van Nasdaq en IntercontinentalExchange duidelijk aantrekkelijker dan het Duitse bod. Zo biedt Deutsche Börse alleen aandelen, terwijl het tegenbod gewag maakt van aandelen en cash. Het bod van Nasdaq ligt ook 17 procent hoger dan het Duitse voorstel. Nasdaq en ICE zullen volgens Greifeld hun gesprekken met aandeelhouders, klanten en toezichthouders voortzetten.


De economie van China zal de komende tijd mogelijk minder snel groeien dan tot nu toe. Maar de vooruitzichten voor ontwikkelde landen worden juist iets zonniger. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De OESO ziet haar index van leidende economische indicatoren stijgen van 103 punten in januari naar 103,2 punten in februari. Met name Duitsland en de Verenigde Staten leiden het herstel van de geïndustrialiseerde wereld. Beide landen tonen volgens de organisatie een robuust herstel. Maar ook Frankrijk en Canada hervinden de weg naar groei. China doet mogelijk een stapje terug. De index van leidende indicatoren wijst op een mogelijke tempering van de economische activiteit.


Iran gaat binnen één tot twee jaar vier nullen van de rial, de nationale munt, schrappen. Dat heeft Mahmoud Bahmani, de voorzitter van de Iraanse centrale bank, bekendgemaakt. De formele beslissing over de munthervorming zou niet voor eind dit jaar vallen. Het is de bedoeling dat de nieuwe rial geleidelijk aan zal worden ingevoerd. Dat moet de bevolking toelaten te wennen aan de nieuwe munt. Na het schrappen van de vier nullen zal de nieuwe rial dezelfde waarde als de dollar hebben. Vandaag is een dollar iets meer dan 10.000 rial waard. Het is niet voor het eerst dat de Iraanse leiders het idee opperen om enkele nullen te schrappen van de rial. Twintig jaar geleden werd voor één dollar nog 70 rial worden betaald. De Iraanse munt werd echter het slachtoffer van een zware inflatie.


Het Nederlandse Spyker Cars, eigenaar van de Zweedse autobouwer Saab, heeft laten weten gesprekken te voeren over een sale-and-lease-backoperatie van het vastgoed dat Saab bezit. De productie in de Saab-fabriek in Trollhattan, in het westen van Zweden, kwam onlangs stil te liggen nadat toeleveranciers de leveringen hadden stopgezet. Ontbetaalde rekeningen waren daartoe de reden. Door vers kapitaal op te halen hoopt de Saab-eigenaar de toeleveranciers te kunnen vergoeden en de productie weer op gang te krijgen. Spyker zei dat het resultaat van de gesprekken met een niet nader genoemde financiële instelling onzeker is en de goedkeuring vergt van de Zweedse autoriteiten. Hoeveel een verkoop van het vastgoed kan opleveren werd niet meegedeeld.


De Japanse autoconstructeur Nissan heeft van Japanse en Amerikaanse klanten klachten gekregen over zijn elektrische model Leaf. De volledig elektrische wagen zou moeilijkheden ondervinden om na een stop opnieuw te vertrekken. Nissan zegt het probleem te bestuderen, maar benadrukt dat er geen risico is op ongevallen, aangezien het probleem zich niet voordoet wanneer de wagen in beweging is. De eerste exemplaren van de Leaf, door Nissan gepresenteerd als de eerste op grote schaal geproduceerde elektrische wagen, werden in december geleverd in Japan en de Verenigde Staten. De alliantie Renault-Nissan investeerde de voorbije jaren minstens vier miljard euro in technologie voor de elektrische wagen.


De mislukking van het referendum over de terugbetaling van Groot-Brittannië en Nederland in het kader van het faillissement van internetbank Icesave heeft geen impact op de onderhandelingen over de toetreding van IJsland tot de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld. De Europese Commissie zegt wel van nabij te zullen opvolgen of IJsland zijn verplichtingen als lid van de Europese Economische Ruimte zal honoreren. Zowel Groot-Brittannië als Nederland hebben laten verstaan dat ze de kwestie aanhangig willen maken bij de juridische instanties van de Europese Vrijhandelsassociatie. Als lid van de associatie moet IJsland immers de Europese richtlijn over de garanties voor depositohouders respecteren.


De groei in Azië neemt duidelijk af. De industriële productie in India, de derde grootste economie ter wereld, nam in februari nog maar met 3,6 procent toe, vergeleken met ruim 15 procent een jaar eerder. Dat heeft de Indiase overheid bekend gemaakt. Analisten rekenden op een industriële groei van rond de 5,2 procent in februari. De Reserve Bank of India, de Indiase centrale bank, heeft de rente al acht keer verhoogd in twaalf maanden om oververhitting van de economie te voorkomen. Mede daardoor is de groei van de industriële productie afgezwakt. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling waarschuwde ook al voor een mogelijke groeivertraging in China, na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home