Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, April 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Binnenkort moet er 2 euro worden betaald voor een liter benzine. Daarover kan geen twijfel bestaan. Dat heeft Christophe de Margerie, topman van het Franse olieconcern Total, gezegd in een Frans kranteninterview. Volgens de Margerie kan er alleen gehoopt worden dat die grens niet te snel wordt bereikt, want dat zou volgens hem dramatische consequenties hebben. Specialisten geven de Total-topman geen ongelijk, al zien ze de benzineprijs niet onmiddellijk doorschieten naar 2 euro. Er wordt toegegeven dat de olieprijzen de voorbije maanden sterk zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en wellicht zullen er nog prijsstijgingen volgen, maar anderzijds is er de zwakke dollar, waardoor de prijsstijgingen aan de pomp minder zwaar worden gevoeld.


IJsland begint deze zomer met het terugbetalen van de schade door het faillissement van internetbank Icesave. Dat heeft de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir in de Nederlandse pers aangekondigd. Nederland en Groot-Brittannië schoten miljarden euro voor om de spaarders van het failliete IJslandse Icesave te compenseren. De uitbetalingen zouden volgens de IJslandse premier ruimschoots genoeg zijn om alle spaarders voor minstens 90 procent te compenseren. In een referendum had de IJslandse bevolking een vergoeding van de voorschotten nog afgewezen, maar de IJslandse regering haalt het geld uit de verkoop van activa van Icesave en Landsbanksi, een tweede IJslandse bank die tijdens de financiële crisis over kop ging.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft aangekondigd in de Verenigde Staten bijna 1,2 miljoen pick-uptrucks van het type F-150 terug te roepen. Het gaat om exemplaren die in het midden van het voorbije decennium op de markt werden gebracht. De terugroeping komt er wegens een mogelijk probleem met de airbags in de voertuigen. In februari werden in de Verenigde Staten en Canada al 144.000 exemplaren teruggeroepen. Volgens een woordvoerder van Ford heeft het bedrijf geen weet van ongevallen die verband houden met het onnodig in werking treden van de airbag. Ford zal in mei contact opnemen met de betrokken eigenaars van de pick-uptrucks. De herstelling zal volgens de autoconstructeur wellicht minder dan een halve dag duren.


De jaarlijkse algemene vergadering van oliemultinational British Petroleum heeft betogers van over de hele wereld naar de Britse hoofdstad Londen gelokt. Voor het congrescentrum waar de vergadering plaatsvond, uitten ze hun woede tegenover het bedrijf. Onder de actievoerders bevonden zich onder meer Amerikaanse vissers en Britse werknemers van het bedrijf. De actievoerders probeerden tevergeefs het gebouw binnen te gaan. In april vorig jaar zorgde een ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum voor een grote olieramp in de Golf van Mexico. Bij die explosie lieten elf mensen het leven en kwam er een enorme hoeveelheid ruwe olie in zee terecht.


De Spaanse telecomgroep Telefonica wil in zijn thuisland de volgende drie jaar 6.400 banen schrappen. Daarmee wil het concern ongeveer 20 procent van zijn personeelsbestand laten afvloeien. Door banen te schrappen, wil Telefonica zijn kostenstructuur verlichten. Bepaalde diensten in het buitenland worden verhuisd en de productiviteit moet worden opgedreven. Ook zal de loonsverhoging niet langer op basis van de inflatie gebeuren, maar op basis van productiviteit. Het aantal directieleden moet met 6 procent naar beneden. Tot slot wil het bedrijf ook voor ongeveer 600 miljoen euro aan vastgoed verkopen. Het bedrijf verdedigt de zware sanering door te wijten op de gestage daling van het omzetcijfer in Spanje.


Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé zal over drie jaar een beslissing nemen over zijn belang van 30 procent in L'Oréal. Dat jaar worden immers de beperkingen opgeheven op een eventuele verkoop aan een derde partij. Dat heeft Peter Brabeck-Letmathe, voorzitter van Nestlé, gezegd op de algemene vergadering van het Zwitserse concern. Volgens Brabeck worden mogelijke opties onderzocht voor de participatie in L'Oréal, de grootste cosmeticaproducent ter wereld. Nestlé kocht het belang in het midden van de jaren zeventig van de familie Bettencourt, die nog steeds zowat 31 procent bezit. De speculatie dat Nestlé de rest van L'Oréal zou opkopen is toegenomen sinds de Zwitserse groep 28,3 miljard dollar opstreek met de verkoop van zijn belang in de oogverzorgingsgroep Alcon.


British Petroleum heeft een maand extra tijd gekregen om een oplossing te vinden voor de geplande kruisparticipatie met het Russische staatsoliebedrijf OAO Rosneft, een deal ter waarde van 16 miljard dollar. De deadline is volgens de Britse maatschappij verschoven tot half mei. Door de aandelenruil met Rosneft wil British Petroleum deelnemen aan de exploratie van de Russische Noordpoolgebieden. De exploratieblokken van de Karazee bevatten mogelijk tot 100 miljard vaten olie. British Petroleum heeft momenteel al 1,3 procent in Rosneft, maar wil dat belang uitbreiden tot 9,5 procent. In ruil zou Rosneft een participatie van 5 procent krijgen in het Britse concern. De alliantie wordt echter aangevochten door de partners van het Britse concern in de joint-venture TNK-BP.


Hybride modellen vertegenwoordigden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 11 procent van de totale verkoop van de Japanse autoproducent Toyota en zijn luxemerk Lexus in Europa. Toyota Motor Europe verkocht in de eerste drie maanden 233.336 wagens. Dat is 13 procent meer dan een jaar eerder. Vooral de maand maart was erg sterk met meer dan 100.000 verkochte wagens. Het was twee jaar geleden dat die kaap nog was gerond. Het herstel van de luxegoederenmarkt blijkt uit de Lexus-verkoop, die met 43 procent is toegenomen. De verkoop van hybride wagens groeide in het eerste kwartaal met 28 procent in vergelijking met een jaar eerder tot 25.919 eenheden. In maart bereikte de totale wereldwijde verkoop van hybride wagens van de Toyota-groep de kaap van 3 miljoen.


De Nederlander Bart Becht, de chief executive van Reckitt Benckiser, gaat met pensioen. Becht leidde het bedrijf sinds de oprichting van Reckitt Benckiser twaalf jaar geleden. Het bedrijf is producent van merken zoals de huishoudproducten Vanish, Calgon, Air Wick en Dettol en de hygiënische en farmaceutische merken zoals Durex, Nurofen en Strepsils. Reckitt Benckiser ontstond uit de fusie van het Britse Reckitt & Colman en het Nederlandse Benckiser. Onlangs rondde het bedrijf nog de miljoenenovername van Paras Pharmaceuticals af, waardoor het zich met allerlei gezondheidsproducten positioneert in snelgroeiende landen zoals India. Beecht wordt opgevolgd door Rakesh Kapoor, die al een kwarteeuw bij Reckitt aan de slag is als marketeer.


De Franse zuivelgroep Danone heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,7 miljard euro. Dat betekent een groei met 8,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, dankzij de integratie van de Russische joint venture Danone-Unimilk. Opgemerkt wordt dat alle divisies en alle regio's een versnellende groei laten optekenen. De grootste groei werd opgetekend bij de divisies water (13,3 procent) en kindervoeding (11,2 procent). Geografisch werd de grootste groei opgetekend in Azië (18 procent). De kernmarkten Rusland, Verenigde Staten, Indonesië, China, Mexico en Brazilië lieten allemaal een dubbelcijferige groei optekenen. In West-Europa bleef de groei beperkt tot 3,7 procent.


Het Zwitserse grondstoffenconcern Glencore wil met een beursgang in Londen en Hongkong een bedrag van 11 miljard dollar ophalen. Dat wordt voorlopig de grootste beursintroductie van het lopende jaar. Glencore is van plan om al volgende maand tussen 15 procent en 20 procent van zijn kapitaal naar de beurs te brengen. Op die manier profiteert het Zwitserse concern maximaal van de hausse die momenteel woedt in de grondstoffensector. Het Zwitserse bedrijf is actief in veertig landen als verhandelaar van metalen, mineralen en energie en landbouwproducten. Bij Glencore werken wereldwijd 57.500 mensen. Glencore is momenteel in handen van het management, dat met de beursgang schatrijk kan worden. De marktwaarde van Glencore wordt geraamd op minstens 55 miljard dollar.


Goldman Sachs heeft zijn klanten misleid bij het aanbevelen van complexe producten zoals herverpakte kredieten. Dat is de conclusie van een Amerikaanse onderzoekscommissie, voorgezeten door de democratische senator Carl Levin. De commissievoorzitter heeft aan het Amerikaanse ministerie van justitie en de Securities and Exchange Commission gevraagd om na te gaan of Goldman Sachs daarbij ook de wet overtrad. Goldman Sachs wordt ervan beschuldigd complexe producten verkocht te hebben, wetende dat die op het punt stonden in elkaar te storten en wetende dat de bank zelf er beter van zou worden. Levin wil ook laten onderzoeken of Lloyd Blankfein, chief executive van de bank, vorig jaar meineed pleegde voor het Amerikaanse Congres toen hij alle beschuldigingen ontkende.


Het farmaceutische concern Roche heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,1 miljard Zwitserse frank. Dat is een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is voor een groot gedeelte te wijten van het kankermiddel Avastin, het topproduct van het Zwitserse farmabedrijf. De omzet van Avastin viel 6 procent terug tot 1,4 miljard Zwitserse frank. Avastin vertegenwoordigt meer dan 10 procent van de totale groepomzet maar onlangs besliste de Amerikaanse farmaceutische regulator om het product niet langer toe te laten voor de behandeling van borstkanker. Ook de verkoop van het griepvaccin Tamiflu viel met 47 procent terug. Roche wijst ook op de sterke Zwitserse frank als oorzaak van de omzetdaling.


De wereldmarkt voor computers heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor de eerste keer in achttien maanden een daling gekend. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Daarbij wordt opgemerkt dat er tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 84,3 miljoen computers werden verkocht. Dat is een daling met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat steeds meer consumenten de voorkeur geven aan tablets en smartphones boven computers. Andere redenen voor de dalende computerverkoop zijn volgens de onderzoekers de langere levensduur van de toestellen, het ontbreken van een nieuwe computer-beleving, de hogere branstofprijzen en grondstofkosten en de kernramp en tsunami die het leven in Japan lam legden.


De transatlantische beurzenuitbater NYSE Euronext zou volgens een aantal bronnen een extra dividend overwegen om aandeelhouders aan te zetten om voor de fusie met Deutsche Börse te kiezen in plaats van het vijandig bod van sectorgenoot Nasdaq te aanvaarden. Op dit ogenblik ligt het bod van Nasdaq 16 procent hoger dan het voorstel van Deutsche Börse. Bovendien biedt Deutsche Börse alleen eigen aandelen, terwijl een derde van het Nasdaq-bod uit cash bestaat. Met het extra dividend - die voor de fusie zou uitgekeerd worden - zou NYSE Euronext zijn solide balans nog eens in de verf willen zetten. De beurzenuitbater wil ook wijzen op de sterke balans waarover een fusiegroep zou beschikken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home