Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 14, 2011

Krill-oogst brengt pinguin-populaties in gevaar

Verwacht wordt dat de duurzaamheid van de plankton-oogst rond Antartica opnieuw ter discussie zal komen, nadat een rapport heeft uitgewezen dat de afname van het plankton heeft geleid tot een daling van de pinguin-populatie. Uit het onderzoek van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en de Scripps Institution of Oceanography is immers gebleken dat de populaties van de pinguin-soorten Chinstrap en Adelie door een afname van het plankton de voorbije kwarteeuw met 25 procent zijn ingekrompen.

De afname van het plankton was niet te wijzen aan overbevissing, maar aan de warmere watertemperaturen, de afname van het ijs en een grotere jachtactiviteit van walvissen en zeehonden. Plankton-kreeftjes (krill) vormen één van de grootste dierenpopulaties ter wereld, met ongeveer 30.000 exemplaren in één kubieke meter zeewater. Het plankton wordt door bedrijven zoals Aker Biomarine en Neptune vergaard als grondstof voor omega-3 producten.

De Britse Antarctic Survey merkt op dat de onderzoeksresultaten aantonen dat de populaties van planktonkreeftjes nauwgelet moeten worden gecontroleerd. "Het onderzoek toont aan dat deze diersoort een cruciaal element vormt van een complex ecosysteem," wordt daarbij aangevoerd. "Het maakt ook duidelijk dat de plankton-oogst omzichtig moet worden gereguleerd om te vermijden dat ook soort zeldzaam zou worden." Op dit ogenblik wordt een maximumoogst van 620.000 ton planktonkreeftjes gehanteerd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home