Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 13, 2011

Aanvallen op Russische journalisten nemen niet af

Het aantal moorden op journalisten is het voorbije jaar in Rusland wel gedaald, maar dat heeft plaats gemaakt voor zware mishandelingen. Daardoor blijft de situatie van de pers in Rusland bijzonder zorgwekkend. Dat is de conclusie van een rapport van de Russian Union of Journalists en de International Federation of Journalists. In totaal werden in Rusland het voorbije jaar twaalf journalisten vermoord, al hadden niet alle aanslagen een beroepsmatige achtergrond. Er werden echter vijfenvijftig aanslagen gepleegd, waarvan nagenoeg geen enkele werd opgelost.

"De resultaten van het nieuwe rapport zijn in tegenspraak met de cijfers van het Amerikaanse Committee to Protect Journalists, dat vorig jaar in Rusland geen enkele moord werd gepleegd op een journalist," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Volgens het rapport werden vorig jaar in Dagestan minstens drie journalisten vermoord als vergelding voor hun verslaggeving. Geen enkele moord werd opgelost." Sinds de jaren negentig zouden in Rusland meer dan driehonderd journalisten zijn vermoord.

"Vandaag worden journalisten weliswaar niet meer vermoord, maar wel zwaar mishandeld," merkte Vsevolod Bogdanov, hoofd van de Russian Union of Journalists op. Hij verwees daarbij onder meer naar de aanslag op Kommersant-verslaggever Oleg Kashin, die dagenlang in een coma bleef nadat hij in november vorig jaar aan zijn appartement in Moskou werd aangevallen. De daders van de aanslag blijven spoorloos. Er wordt aan toegevoegd dat vorig jaar eenendertig journalisten bovendien met de dood zijn bedreigd, maar werd ook daar geen gevolg aan gegeven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home