Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 14, 2011

Nieuwsoverzicht

De bouw van een tramlijn in Dubai is opnieuw opgestart. Dat heeft Besix, het bedrijf dat samen met Alstom Transport instaat voor de uitvoering van de werken, bevestigd. De werken lagen geruime tijd stil als gevolg van de financiële crisis. De tramlijn zou over drie jaar moeten worden opgeleverd. Dat is drie jaar na de oorspronkelijke datum. De tramlijn in Dubai zou zowel door de residentiële buurten als het zakengebied lopen, met in totaal negentien haltes. Onder meer Dubai Media City, Internet City en de luxehotels - waaronder de toren Burj al-Arab - krijgen een verbinding met het openbaar vervoer. Besix staat in voor de civiele werken van het project, dat een totaalwaarde heeft van 550 miljoen euro. Besix zegt dat de problemen met de financiering inmiddels zouden zijn opgelost.


De waspoederproducenten Procter & Gamble, Unilever en Henkel zijn door de Europese Commissie veroordeeld tot een boete van 315,2 miljoen euro wegens kartelvorming. De Europese Commissie zegt dat de betrokken bedrijven in acht landen de markt onder elkaar hebben verdeeld en prijsafspraken hebben gemaakt. Het kartel zou negen jaar geleden tot stand zijn gekomen en drie jaar actief zijn geweest. De afspraken werden gemaakt in de marge van een initiatief van de handelsassociatie Aise voor zepen en detergenten. Aise zocht manieren om het gewicht van waspoeder te verminderen en lichtere verpakkingen te maken. De drie bedrijven maakten de verpakkingen kleiner, maar beslisten de prijsverlaging daarvoor niet door te rekenen aan de klant.


Het Britse olieconcern British Petroleum heeft zijn poging gestaakt om zich te verzoenen met een Russisch consortium van oligarchen over zijn toekomstige Russische activiteiten. De eisen van de oligarchen zouden onrealistisch zijn. British Petroleum zou met het Russische staatsbedrijf Rosneft reusachtige olievoorraden in de Noordpoolzee exploiteren. Voor de samenwerking zou er een aandelenruil plaatsvinden. De oligarchen merkten op dat het Britse concern een aantal voorwaarden uit het samenwerkingsakkoord niet heeft nageleefd, waarop een Londense rechtbank de samenwerking tussen British Petroleum en Rosneft ongeldig verklaarde. Het Russisch consortium zou een schadevergoeding van 7 miljard dollar eisen.


De Franse engineeringgroep Schneider Electric ontkent de geruchten dat er een overnamebod werd overwogen op het Amerikaanse Tyco International. Een woordvoerder van de Franse groep ontkende officieel dat er tussen beide partijen gesprekken worden gevoerd. Dat wordt echter tegengesproken door een aantal ingewijden. Eerder hadden een aantal media bericht dat Schneider een bod van 30 miljard dollar zou hebben gedaan op het Amerikaanse industriële concern. Volgens de bronnen staat het bestuur van Tyco open voor het bod en heeft het toestemming gegeven voor een boekenonderzoek. Beide partijen zouden zakenbanken hebben ingehuurd voor advies.


Het online bedrijf Wehkamp.nl, de grootste webwinkel van Nederland, zou volgens een aantal bronnen op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Volgens analisten moet de waarde van Wehkamp.nl geraamd worden op ongeveer 300 miljoen euro. Wehkamp.nl telt ongeveer 100 miljoen bezoekers en verstuurt 5 miljoen zendingen per jaar. De site verkoopt een breed assortiment producten, van kleding tot elektronica. Het online bedrijf zou een jaaromzet van ongeveer 500 miljoen euro realiseren. Het online bedrijf wordt sinds drie jaar gecontroleerd door de RFS Holland Holding van bestuursvoorzitter Paul Nijhof en voormalig financieel directeur Berend van de Maat. Ook Ad Scheepbouwer, de gewezen topman van KPN, heeft een belang in de holding.


Voor de kust van Ciudad del Carmen in de Golf van Mexico is het boorplatform Jupiter van de Mexicaanse staatsoliemaatschappij Pemex gedeeltelijk gezonken. Oorzaak was een defect aan één van de pontons van het boorplatform. Op het boorplatform verbleven 713 mensen, maar die konden volgens Pemex allemaal worden geëvacueerd. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. Pemex merkt op dat 75 werknemers aanvankelijk aan boord bleven het probleem proberen te verhelpen, maar eveneens moesten worden weggehaald. Het pompen zou er niet in geslaagd zijn om het water weg te houden. Het platform zou 2.075 vaten diesel en 82 vaten kerosine aan boord hebben, maar die voorraad is volgens Pemex beveiligd.


De mijnbouwgroep Rio Tinto heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 42 miljoen ton ijzererts geproduceerd. Dat is 3 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar en een daling met 16 procent tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar. Ook de productie van cokeskolen viel met 12 procent terug. De dalingen zijn te wijten aan de zware overstromingen in oostelijk Australië en een aantal tropische stormen. Intussen draaien de mijnen weer op volle toeren en kunnen ze profiteren van de aanhoudend hoge prijzen. De zware regenval in Queensland had ook een impact op de productie van aluminiumoxide, die 4 procent lager uitkwam dan een jaar eerder. Voor het hele jaar gaat Rio Tinto uit van een totale ijzerertsproductie van 191 miljoen ton.


Het Nederlandse bedrijf ASML, producent van apparatuur voor de vervaardiging van computerchips, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 405 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst nog 101,3 miljoen euro. De omzet steeg van 741,8 miljoen euro naar 1,452 miljard euro. Het orderboek had een waarde van 3,33 miljard euro, tegenover 3,85 miljard euro eind vorig jaar. De producent van chipapparatuur profiteerde naar eigen zeggen vooral van de sterke vraag naar nieuwe chips die in tabletcomputers en smartphones worden gebruikt. ASML heeft in zijn specialisatie een marktaandeel van 70 procent en produceert onder meer voor Intel, Samsung Electronics en Taiwan Semiconductor Manufacturing.


Griekenland moet tegen het midden van het decennium nog 23 miljard euro besparen om zijn begrotingstekort tot minder dan 3 procent terug te dringen. Dat heeft George Papaconstantinou, de Griekse minister van financiën, gezegd. Hij sloot evenwel uit dat Griekenland afstevent op een schuldherschikking. Dat zou volgens hem het land pas echt lange tijd van de kapitaalmarkten afsluiten en de Griekse economie schaden. Papaconstantinou gaf toe dat het terugschroeven van het deficit een pijnlijke procedure is. Papaconstantinou herhaalde dat Griekenland zich in de zwaarste recessie uit zijn geschiedenis bevindt. Vorig jaar kromp de Griekse economie met 4,5 procent. Toch kijkt hij hoopvol naar de toekomst. De eerste helft van dit jaar zou volgens hem betere cijfers moeten geven.


Als een bedrijf beslist het dividend voor zijn aandeelhouders te verhogen, dan moet elke werknemer een premie van op zijn minst 1.000 euro incasseren. Dat heeft de Franse regering gezegd. Tegen juni zou daarover een wetsontwerp worden opgesteld. François Baroin, de Franse minister van begroting, merkte op dat men constant berichten hoort over hogere dividenden, uitzonderlijke premies en bonussen voor bedrijfsleiders en aandeelhouders, maar volgens hem hebben alle werknemers geholpen aan de resultaten van het bedrijf en hebben ook zij recht op een extra beloning. Volgens de Franse regering moet het gaan om een premie die onmiddellijk beschikbaar is en die de werknemers kunnen gebruiken om hun koopkracht te verhogen.


Sidney Harman, die met zijn merk Harman Kardon in de jaren vijftig pionierde in kwaliteitsvolle audio-apparatuur, is in de Verenigde Staten op 92-jarige leeftijd overleden aan leukemie. Harman richtte in de eerste helft van de jaren vijftig met zijn collega Bernard Kardon het hifi-merk Harman Kardon op. Het zorgde voor een revolutie in de huiskamers, waarbij de klankkwaliteit bijna die van een muziekstudio evenaarde. Een aantal waarnemers noemen de stereo-installatie van Harman de iPad van zijn tijd. In een tweede carrière manifesteerde Harman zich als filantroop. Vorig jaar kocht hij het noodlijdende blad Newsweek en fuseerde het met de internetpublicatie The Daily Beast.


Toyota Motor Europe, de Europese vleugel van de autoproducent Toyota, legt de productie in vijf van de negen fabrieken tijdelijk stil. Daarmee bereiken de gevolgen van de aardbeving in Japan ook Europa. Toyota Motor Europa zegt voor de productie van onderdelen slechts voor 10 procent afhankelijk te zijn van Japan, maar de materialen zouden zo onmisbaar zijn dat de Europese fabrieken door een tekort toch tijdelijk moeten worden gesloten. Door de tijdelijke sluitingen wil de autobouwer een volledige onderbreking van de productie van enkele modellen voorkomen. Het autoconcern, dat 93.000 werknemers heeft in Europa, schrapte eerder al de weekendshifts en overuren. De sluitingen treffen fabrieken in Frankrijk, Engeland, Wales, Polen en Turkije.


De Amerikaanse bank JPMorgan heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,6 miljard dollar. Dat is een stijging met 67 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan het feit dat JPMorgan, de tweede bankgroep van de Verenigde Staten, minder geld opzij moest zetten voor slechte kredieten en kredietkaartleningen. Ook de zakenbankafdeling zette een behoorlijk resultaat neer. De retaildivisie wordt echter nog altijd met gevoelige verliezen geconfronteerd. Die situatie zal volgens Jamie Dimon, topman van JPMorgan nog enkele tijd aanslepen. De inkomsten van JPMorgan daalden tijdens het eerste kwartaal met 8,5 procent tot 25,8 miljard dollar, door lagere rente-inkomsten en commissies.


De Amerikaanse zakenman Paul Ceglia Klage beweert recht te hebben op de helft van de Facebookaandelen, ter waarde van 25 miljard dollar. De man had Mark Zuckerberg, topman van Facebook, naar eigen zeggen acht jaar geleden ingehuurd om een computercode te schrijven voor een project. Hij zou toen ook het project van Zuckerberg, The Face Book, hebben gesponsord. Ceglia beweert ideeën, tijd en knowhow voor Facebook ingebracht te hebben. Onder meer zou hij het idee hebben gelanceerd om Facebook gratis te houden. Ceglia zegt over e-mails van Zuckerberg te beschikken die zijn beweringen staven. Ceglia eiste eerder al eens 80 procent van de aandelen van Facebook, maar wordt door de advocaten van Zuckerberg als een oplichter omschreven.


De productstop bij de Zweedse autofabriek Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, heeft tot de eerste ontslagen bij een toeleverancier geleid. Het bedrijf IAC, dat de instrumentenpanelen voor de voertuigen maakt, heeft tachtig medewerkers moeten laten vertrekken. Het gaat om personeel dat via een uitzendorganisatie al langere tijd in de IAC-fabrieken in Göteborg en twee kleinere Zweedse gemeenten werkte. Svenake Berglie, voorzitter van de de Zweedse vereniging van auto-onderdelenfabrikanten, voorspelde tegenover de Zweedse media dat op korte termijn bij de toeleveranciers meer banen zullen verdwijnen. Op korte termijn worden volgens Berglie ruim duizend banen bedreigd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home