Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 14, 2011

Grof taalgebruik grootste struikelsteen in Amerikaanse kinderbibliotheek

Grof taalgebruik is voor Amerikaanse ouders de grootste struikelsteen bij kinderboeken. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 62 procent van de Amerikaanse ouders vindt dat schoolbibliotheken geen boeken met een grof taalgebruik ter beschikking zouden mogen stellen van kinderen. Daarnaast verzet 48 procent van de ouders zich tegen referenties naar geweld. Op de derde plaats volgen seksuele verwijzingen (45 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat 83 procent van de Amerikaanse ouders willen dat hun kinderen in de schoolbibliotheek toegang zou kunnen kunnen hebben tot de bijbel. Dat geldt ook voor andere religieuze geschriften, zoals de talmud (59 procent) en koran (57 procent). Er wordt echter opgemerkt dat 24 procent van de ondervraagden van mening is dat de talmud niet beschikbaar zou mogen zijn, terwijl 28 procent datzelfde vindt van de koran. Ook merkt 76 procent op dat de kinderen de beschikking zouden moeten hebben over boeken die de evolutie bespreken.

De onderzoekers merken verder op dat 57 procent van de ouders geen problemen heeft met boeken over vampieren. Datzelfde geldt ook voor drugs en alcohol (52 procent) en hekserij en toverij (50 procent). Er wordt echter aan toegevoegd dat belangrijke groepen ouders - tussen 34 procent en 41 procent - van mening zijn dat deze onderwerpen niet in een kinderbibliotheek thuishoren. Oudere Amerikanen zijn een groter voorstander van een verbod op bepaalde categorieën. Hoger opgeleiden daarentegen zien minder nut in een verbod.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home