Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 20, 2010

Recordomzet voor Britse loterij-uitbater

De Britse loterij-uitbater Camelot heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,72 miljard pond sterling. Dat is een stijging met 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt met deze resultaten de grootste halfjaarlijkse omzet uit zijn geschiedenis te hebben gerealiseerd. Dianne Thompson, chief executive van Camelot, noemde de resultaten van het bedrijf opmerkelijk, rekening houdend met de moeilijke economische omstandigheden en een wereldwijde vertraging in de omzet van loterij-verkopen. Het bedrijf voegde er aan toe tijdens de eerste helft van dit jaar een bedrag van 784,8 miljoen pond te hebben kunnen investeren in maatschappelijke projecten. Dat is een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Camelot, uitbater van onder meer de Britse nationale loterij, zegt dat de verkoop van trekkingsloten tijdens de eerste helft van dit jaar van 1,98 miljard pond naar 2,05 miljard pond. Bij de krasloten werd een stijging van 641,6 miljoen pond naar 672 miljoen pond opgetekend. De verkoop van krasloten werd naar eigen zeggen ondersteund door de lancering van nieuwe spellen en online games, zoals de introductie van een driedimensionaal Monopoly-spel. Camelot, dat zijn eerste nationale loterij zestien jaar geleden organiseerde, werd in juli van dit jaar voor een bedrag van 389 miljoen pond overgenomen door het Ontario Teachers Pension Plan.

Camelot zegt dat de verkoop de voorbije jaar met 14 procent is toegenomen, onder meer door een betere distributie in het retailkanaal en directe verkoop. De online verkoop steeg tijdens de eerste jaarhelft tot 369,2 miljoen pond. Camelot zegt met meer dan vijf miljoen registreerde spelers de grootste online loterij van de wereld te organiseren. Dianne Thompson zegt dat het boekjaar uitstekend is gestart voor Camelot en beloofde een aantal opwindende plannen in de pijplijn om de omzet verder op te drijven. De Britse nationale loterij heeft de voorbije zestien jaar meer dan 25 miljard pond geschonken aan maatschappelijke projecten en heeft tijdens die periode ook meer dan 2.500 miljonairs gemaakt.

Labels: , ,

Chinese consumentenvertrouwen voor eerst gedaald

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar is het consumentenvertrouwen in China voor het eerst in achttien maanden gedaald. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen en het Chinese National Bureau of Statistics. Tijdens het derde kwartaal stond het Chinese consumentenvertrouwen op 104 punten. Dat is vijf punten lager dan tijdens het kwartaal voordien. Vooral in landelijke gebieden werd een belangrijke terugval opgetekend. Daar werd een daling van 117 punten naar 106 punten opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat ook de bewoners van steden van de vierde grootste zich minder optimistich toonden dan tijdens het tweede kwartaal.

Een groot gedeelte van het dalende optimisme moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de stijgende voedselprijzen. Die liggen inmiddels 10,1 procent hoger dan vorig jaar. Pan Jiancheng, onderdirecteur van het Chinese National Bureau of Statistics, voert daarbij aan dat vooral consumenten met een lager inkomen de inflatie vrezen. Voeding is voor de bevolking volgens Pan Jiancheng nu eenmaal een gevoelig onderwerp, zodat prijsfluctuaties in die categorie een belangrijke impact hebben op het consumentenvertrouwen. In het algemeen verwacht 76 procent van de Chinese consumenten dat de prijzen verder zullen blijven stijgen, tegenover 70 procent in een eerder onderzoek. Op het platteland is er een stijging met 11 procentpunten tot 70 procent.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de consumenten door het dalend vertrouwen minder snel geneigd zullen zijn om aankopen te doen. Voor slechts 41 procent van de Chinese consumenten is het op dit ogenblik dan ook een interessante periode om aankopen te doen. Dat is een daling met 11 procentpunten tegenover het tweede kwartaal van dit jaar. In de grootste Chinese steden, zoals Peking en Shanghai, blijkt het consumentenvertrouwen echter op hetzelfde niveau gebleven te zijn. In de steden van de tweede en derde grootte is er zelfs een stijging merkbaar. Deze laatste evoluties zullen er volgens de onderzoekers toe leiden dat het algemene Chinese consumentenvertrouwen op termijn een verdere groei zal kennen.

Labels: ,

Voetbalclub Blackburn Rovers in handen Indiase familie

De Engelse voetbalclub Blackburn Rovers is voor een bedrag van 43 miljoen pond sterling overgenomen door de groep Venky's London van de Indiase familie Rao. Daarnaast werd ook een schuld voor een bedrag van 20 miljoen pond overgenomen. Het is de eerste keer dat een Engelse voetbalclub in handen komt van een Indiase familie, die het aandeel van 99,9 procent van de Jack Walter Trust in Blackburn Rovers heeft overgenomen. Anuradha J Desai, voorzitter van Venky's, beloofde dat de nalatenschap van Jack Walker zal worden gerespecteerd. Venky's, dat is ontstaan uit de Indiaas kippenbedrijf, wil de club naar eigen zeggen ook op de Aziatische markt promoten.

Paul Egerton-Vernon, voorzitter van de Jack Walker Trust, merkte op tevreden te zijn dat er een overeenkomst kon worden getroffen met de familie Rao. Egerton-Vernon merkte onder de indruk te zijn geraakt van het enthousiasme van de Indiase familie en de plannen en ideeën die werden opgeworpen voor toekomstige investeringen. Ook toonde hij zich tevreden met de belofte van de Indiase familie om de erfenis van wijlen voorzitter Jack Walker te respecteren. De nieuwe eigenaars hebben al aangekondigd dat de voorzitter en het management-team van de Engelse voetbalclub op post zullen blijven. De nieuwe eigenaars zijn er ook van overtuigd dat hun ervaring in India voor de club een nieuwe markt kan openen in Azië.

Sam Allardyce, manager van de club, waarschuwde de supporters van de club echter voor overdreven verwachtingen. Allardyce stelde dat men ervoor moet zorgen met beide voeten op de grond te blijven. De manager gaf toe dat er de voorbije jaren weinig werd geïnvesteerd in de verdere uitbouw van het team, aangezien de Jack Walker Trust het vinden van een nieuwe eigenaar als een eerste prioriteit zag. Allardyce merkte op dat er inderdaad inspanningen zullen worden gedaan om het team te versterken, maar dat zal volgens hem op een voorzichtige en weloverwogen manier moeten gebeuren en moeten er zeker geen miljoenentransfers worden verwacht. De Jack Walker Trust besloot twee jaar geleden de club te koop te stellen.

Labels: , , ,

Verenigde Staten zet onderzoek verbod menthol-sigaretten verder

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zet zijn onderzoek rond een eventueel verbod op de verkoop van menthol-sigaretten verder. Uit een onderzoek blijkt immers dat vooral jongeren tot menthol-sigaretten worden aangetrokken. Bij 45 procent van de rokers tussen twaalf en zeventien jaar grijpen wordt een voorkeur voor die sigaretten genoteerd. Bovendien zouden de meeste zwarte tiener-rokers en 82,7 procent van de zwarte volwassen rokende bevolking naar menthol-sigaretten grijpen. In de Verenigde Staten is het verboden om fruit-smaken toe te voegen aan sigaretten, maar voor menthol bestaat een dergelijke beperking op dit ogenblik niet.

"De sigarettenfabrikanten proberen de consument ervan te overtuigen dat menthol-sigaretten niet gevaarlijker zijn dan de gewone varianten," merkt Ellen Vargyas, adviseur van de American Legacy Foundation, op. "Die bewering kunnen nochtans perfect worden weerlegd. Bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap kiest meer dan 80 procent van de rokers voor menthol-sigaretten en Afro-Amerikanen kennen het hoogste niveau van longkanker van de hele Amerikaanse samenleving. Bovendien lijkt de populariteit van menthol-sigaretten bij jongeren aan te tonen dat de muntsmaak mensen zou kunnen aanzetten om met het roken te starten, onder meer door de scherpe smaak van de sigaretten te verdoezelen."

Anti-rokers noemen dit geen toeval. "De tabaksindustrie probeert al langere tijd jongeren en minderheden te benaderen met menthol-sigaretten," voeren ze aan. Door de nieuwe Amerikaanse tabakswetgeving, die in juni vorig jaar door de Amerikaanse president Barack Obama werd ondertekend, werd aan de Food and Drug Administration nagenoeg onbeperkt macht geboden om de marketing van tabaksproducten te beperken. De verkoop van menthol-sigaretten werd niet verboden, maar ook daar heeft de voedingsautoriteit de mogelijkheid om beperkende maatregelen op te leggen. Uit onderzoek van de University of Medicine and Dentistry of New Jersey zou gebleken zijn dat menthol-sigaretten meer verslavend zijn dan andere variëteiten.

Labels: , , ,

Turkmenistan garandeert gas voor Nabucco-pijpleiding

Turkmenistan zal gas leveren aan de toekomstige Nabucco-pijpleiding, die de Europese Unie moet toelaten om bij zijn energievoorziening minder afhankelijk te worden van Russische bevoorrading. Baymyrad Hojamuhamedov, vice-premier van Turkmenistan, beloofde dat jaarlijks tot 40 miljard kubieke meter gas zou worden geleverd. Daarmee moet de Europese Unie volgens de vice-premier alle zorgen over zijn toekomstige energievoorziening laten varen. De realisatie van het Nabucco-project is vertraagd door de onzekerheid over de toekomstige leveringen. De pijpleiding zou jaarlijks tot 31 miljard kubieke meter gas van de Kaspische Zee en het Midden-Oosten door Turkije naar Europa moeten pompen.

In juli vorig jaar ondertekenden Turkije, Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Oostenrijk een overeenkomst om de Nabucco-pijpleiding, die 3.300 kilometer lang zou moeten worden, aan te leggen. Hojamuhamedov merkte op dat Turkmenistan de steun van zijn Kaspische buren heeft om een pijpleiding onder de Kaspische Zee te leggen om aan te sluiten op de Nabucco-pijpleiding. De gasleveringen aan Europa vormen een deel van de plannen van Turkmenistan om zijn exportmarkten uit te breiden. Turkmenistan verkoopt al gas aan Iran, China en Rusland. Verwacht wordt dat Nabucco ongeveer 7,9 miljard euro zou kosten. Nabucco zou over vier jaar operationeel moeten worden.

Rusland werkt ondertussen verder aan de SouthStream-pijpleiding, die van Zuid-Rusland onder de Zwarte Zee naar Bulgarije zal lopen. SouthStream wordt beschouwd als een belangrijke concurrent voor Nabucco. De Europese Unie is voor een kwart van zijn gasbevoorrading afhankelijk van Rusland. Zeven lidstaten van de Europese Unie zijn nagenoeg helemaal aangewezen op Russische gasleveringen. Volgens een aantal bronnen zou er echter onvoldoende vraag zijn om de beide pijpleidingen rendabel te maken. Het Duitse energiebedrijf RWE, één van de industriële partners van het Nabucco-project, zegt dat wellicht in het eerste kwartaal volgend jaar een aantal belangrijke contracten zullen worden ondertekend om de realisatie van de pijpleiding te garanderen.

Labels: , , ,

Britse horecasector vreest druk belastingen en besparingen

De belastingverhogingen en de besparingsplannen van de Britse overheid kunnen de horeca-sector voor een lange periode onder druk zetten. Dat heeft brouwer en pubeigenaar Fuller, Smith & Turner gezegd. Michael Turner, voorzitter van het Britse concern, merkte dat de de btw-verhoging tot 20 procent in januari volgend jaar, in combinatie met de aangekondigde budgetbeperkingen van de Britse regering een belangrijke negatieve impact zal hebben op de consumentenbestedingen. Fuller slaagde er tijdens de eerste helft van dit jaar wel zijn winst met 11 procent op te drijven tot 15,7 miljoen pond sterling. Het bedrijf is volgens Turner goed geplaatst om uitdagingen op te vangen, maar de belastingen en besparingen overschaduwen volgens hem de markt.

"Fuller, Smith & Turner - de laatste traditionele familiebrouwerij van Londen - slaagt erin om de crisis in de pubsector grotendeels te ontlopen," merkt de Britse krant The Guardian op. "De groep merkt op dat zijn focus op kwaliteits-locaties in Londen en het zuidoosten van Engeland, gecombineerd met een sterke financiële balans en een volgehouden investering in de portfolie, het concern heeft toegelaten om betere prestaties neer te zetten dan de meeste van zijn sectorgenoten. Michael Turner zegt ook tijdens de crisis verder geïnvesteerd te hebben, zodat de klant in een Foster-pub volgens hem nooit het gevoel heeft moeten hebben een recessie te beleven."

Bij de eigen portfolio werd volgens Turner een omzetgroei met 8 procent opgetekend. Bij de franchises werd een stijging met 1 procent opgetekend. Daarbij wordt opgemerkt dat de operationele winst van de eigen pubs dubbel zo hoog ligt dan bij de franchises. De brouwerij-activiteiten van de groep - met London Pride als belangrijkste bier - daalden met 2 procent tot 107.100 vaten. Die daling is volgens Turner vooral te wijten aan distributie-problemen, grotendeels te wijten aan moeilijkheden in de algemene pub-industrie. Daarbij wordt opgemerkt dat belangrijke hoeveelheden verloren gingen omdat grote klanten, zoals Punch Taverns en Admiral Taverns, omwille van schulden een groot aantal pubs hebben verkocht.

Labels: , ,

Oliemaatschappij Statoil moet veiligheid opdrijven

Alleen door heel veel geluk kon in mei een groot ongeval met het boorplatform Gullfaks van het Noorse olieconcern Statoil in de Noordzee worden vermeden. Dat heeft de Noorse Petroleum Safety Authority bekend gemaakt. Gesteld werd dat het incident, dat een evacuatie van het platform leidde, bijzonder ernstig was. Daarbij werd opgemerkt dat drukveranderingen een defect hadden veroorzaakt in één van de twee kleppen die een ontploffing moesten vermijden. Er werd aan toegevoegd dat Statoil meer inspanningen moet doen om zware incidenten te voorkomen. De Noorse milieugroep Bellona heeft aangekondigd klacht neer te leggen tegen Statoil.

Statoil werd bij boringen in het Gullfaks-gebied geconfronteerd met een gaslek. "Het rapport maakt duidelijk dat er meer aandacht had moeten worden besteed aan de onderliggende oorzaken," geeft Oeystein Michelsen, hoofd exploratie en productie bij Statoil, toe. De Noorse Petroleum Safety Authority benadrukte in zijn rapport dat er ernstige tekorten werden opgetekend in de manier waarop het Noorse bedrijf zijn booractiviteiten plant en in de manier waarop het management de werkzaamheden opvolgt. Daarbij wordt opgemerkt dat een onderzeese uitbarsting of explosie alleen door geluk kon worden vermeden en kon verijdeld worden dat het incident zou zijn uitgegroeid tot een zwaar ongeval."

Volgens het rapport werden er zowel tekortkomingen vastgesteld bij het risico-management als bij de ervaring en de transfer van expertise en ervaring, kennis over de regelgeving en de motivering van beslissingen. Tijdens zijn piekperiode produceerde Gullfaks 180.000 vaten olie per dag. De productie kon na het incident pas midden-juli worden hervat. Het Noorse olieconcern maakte eerder al bekend de booractiviteiten voorlopig op te schorten, tot de procedures opnieuw helemaal zijn geëvalueerd. Statoil merkt wel op de voorbije tien jaar het aantal ernstige incidenten op het Noorse continentale plateau met 80 procent te hebben teruggeschroefd.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse ministerie van justitie lijkt een uitgebreide aandelenhandel met voorkennis op het spoor te zijn. Daaraan zouden consultants, bankiers, handelaars van hedgefondsen en analisten zich schuldig hebben gemaakt. Na drie jaar onderzoek worden binnenkort waarschijnlijk de eerste aanklachten ingediend. Dat hebben een aantal bronnen bij de Amerikaanse overheid gemeld. Het zou volgens hen één van de grootste dossiers rond handel in voorkennis kunnen worden uit de geschiedenis en een cultuur van wijdverbreide handel met voorkennis in Amerikaanse financiële markten blootleggen. In het dossier wordt onder meer bank Goldman Sachs genoemd. Medewerkers zouden informatie over toekomstige fusies en overnames hebben doorgegeven aan beleggers. De rechercheurs kijken onder meer naar de overname van de medische bedrijven MedImmune drie jaar geleden en Schering-Plough en Advanced Medical Optics vorig jaar.


Italiaanse aanklagers in Milaan bereiden een zaak voor tegen het luxe modehuis Dolce & Gabbana. De beroemde modeketen zou voor ongeveer 1 miljard euro belasting hebben ontdoken, onder meer via een vestiging in Luxemburg. Volgens een aantal bronnen heeft de Italiaanse justitie inmiddels een onderzoek afgerond naar Domenico Dolce en Stefano Gabbana, de oprichters van het luxemerk. Er zouden in het dossier nog vijf anderen worden geviseerd. Dolce & Gabbana werd vijfentwintig jaar geleden opgericht. Bij het bedrijf zijn meer dan drieduizend mensen in dienst. De groep heeft meer dan honderd winkels en zeventien fabrieken. De betichten worden verdacht van oplichting van de Italiaanse staat en onjuistheden in de inkomstenaangiftes. De feiten zouden dateren van zes en vijf jaar geleden. Italië heeft de voorbije maanden de jacht ingezet op belastingfraudeurs.


Anderhalf jaar na zijn faillissement is de Amerikaanse autobouwer General Motors terug op de New York Stock Exchange. Met een bedrag van ongeveer 23,1 miljard dollar realiseert de autobouwer de grootste beursgang uit de geschiedenis. General Motors overtreft immers de beursgang van de Chinese Agricultural Bank, die in juli van dit jaar een bedrag van 22,1 miljard dollar ophaalde. Door de beursgang verlaagt de Amerikaanse overheid zijn belang in de autobouwer van 61 procent naar 33 procent. De Amerikaanse regering had dat belang vorig jaar opgebouwd om het bedrijf, dat zes jaar geleden voor de laatste keer winstgevend was geweest en sindsdien 88 miljard dollar verliezen had opgestapeld, te redden. Ook de Canadese overheid bracht zijn belang in General Motors terug van 11 procent naar 9,7 procent. Canada, waar General Motors een aantal grote fabrieken heeft, stapte destijds mee in de reddingsoperatie van het Amerikaanse concern.


De Nederlandse retailgroep Ahold heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 223 miljoen euro. Dat is een daling met 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen kon echter een belastingvoordeel worden geboekt. De omzet steeg met 10,8 procent tot 6,69 miljard euro. Het concern merkte wel op dat de volumes en het marktaandeel in de Verenigde Staten en Europa zijn toegenomen. In de Verenigde Staten steeg de omzet met 4,8 procent tot 5,3 miljard dollar. Bij Ahold Nederland nam de omzet met 5,8 procent toe tot 2,2 miljard euro. In Tsjechie werd een daling met 1,6 procent tot 372 miljoen euro opgetekend. Het concern merkte verder op dat de herstructurering van de vijfentwintig Amerikaanse winkels die van de groep Ukrop werden overgenomen, op schema ligt. Deze operatie zou tegen eind volgend jaar winstgevend moeten zijn.


Het Duitse chemieconcern Bayer gaat wereldwijd 4.500 banen schrappen. Dat heeft Marijn Dekkers, chief executive van Bayer, bekend gemaakt. Op de Duitse thuismarkt worden 1.700 banen geschrapt. In de opkomende markten zouden echter daarentegen 2.500 nieuwe banen worden gecreëerd. Dekkers wil vooral de divisies gezondheid en gewasbescherming winstgevender maken. De betrokken afdelingen krijgen steeds meer te maken met sterke concurrentie, vooral van bedrijven die goedkopere versies van dezelfde producten op de markt brengen. Ook hogere belastingen in Duitsland zetten de marges onder druk. Nog twee jaar lang kunnen er bij Bayer echter geen ontslagen om bedrijfseconomische redenen worden doorgevoerd. Dat is in de jongste collectieve arbeidsovereenkomst bepaald. Dekkers zei te hopen de bezuinigingsplannen onder meer via natuurlijk een verloop te kunnen uitvoeren.


De Amerikaanse levensmiddelenfabrikant H.J. Heinz heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 231,4 miljoen dollar. Dat is een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan de buitenlandse markten. Door ongunstige wisselkoerseffecten - te wijten aan de relatief zwakkere euro en pond en de devaluatie van de Venezolaanse bolivar - kende de omzet echter een daling met 1,2 procent tot 2,61 miljard dollar. Het bedrijf voert aan dat de grotere kost voor de ingrediënten kon worden gecompenseerd door hogere verkoopprijzen en kostenbesparingen. Het verkoopvolume ging met 0,3 procent omhoog, gestuwd door een groei van 2,6 procent in opkomende markten. In de Verenigde Staten bleven de consumenten volgens Bill Johnson, chief executive van Heinz, daarentegen bijzonder spaarzaam.


Het Amerikaanse zoekmachinebedrijf Google gaat wereldwijd meer dan tweeduizend extra personeelsleden aanwerven. Dat blijkt uit het aantal vacatures dat momenteel bij het bedrijf openstaat. Het aantal vacatures ligt op dit moment zes keer hoger dan in maart vorig jaar. Google telt al meer dan 23.300 werknemers. Dat aantal is het voorbije jaar al gevoelig toegenomen door de aankoop van een reeks kleinere internetbedrijven. Google kampt de jongste tijd ook met een groot personeelsverloop. Veel gespecialiseerde medewerkers stappen over naar andere bedrijven. Vooral het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft vele werknemers van Google aangetrokken. Om de leegloop enigszins tegen te gaan, kondigde Google eerder aan de lonen van alle werknemers volgend jaar met 10 procent te verhogen. De aanwervingen kaderen ook in de uitbreiding van de activiteiten naar een aantal nieuwe sectoren.


China lijkt de export van zeldzame grondstoffen naar Japan te hebben hervat. Dat heeft de Japanse minister voor handel en industrie Akihiro Ohata gezegd. Japanse bedrijven hadden eerder gemeld dat China de leveringen in september vrijwel had stopgezet nadat de twee landen in een diplomatiek conflict verwikkeld waren geraakt over de aanhouding van een Chinese vissersboot. Die werd door Japanse marine opgepikt in de buurt van eilanden waar beide landen de soevereiniteit over opeisen. Van de zevenentwintig Japanse bedrijven die in de zeldzame stoffen handelen, hebben er zestien aan het ministerie gemeld dat de leveringen weer normaal lijken te zijn. China heeft officieel altijd ontkend dat de export was gestopt. Japan overweegt nu zelf een centrum voor hergebruik van de zeldzame grondstoffen op te zetten. Ook wordt een samenwerking gezocht met andere Aziatische landen, zoals Vietnam en Mongolië, om nieuwe mijnen te ontwikkelen.


Na jaren van voorbereiding is gestart met de grootscheepse uitbreiding van Terminal Four op de New Yorkse luchthaven JFK Airport. Exploitant van de terminal is JFKIAT, een volledige dochter van de Nederlandse Schiphol Group. Bij de omvangrijke verbouwing krijgt de terminal negen nieuwe gates. Delta Air Lines wordt de grootste klant van de uitgebreide terminal. De eerste fase van de uitbreiding moet over drie jaar zijn afgerond. De uitbreiding van de terminal vergt een investering van 1,2 miljard dollar. Die wordt gefinancierd door de uitgifte van obligaties door de Port Authority van New York en New Jersey, de beheerder van de luchthaven. Luchthavenbedrijf Schiphol heeft een concessie van meer dan dertig jaar op de terminal. Het is de eerste keer dat een buitenlandse onderneming een terminal in de Verenigde Staten in beheer heeft.


De Duitse autoconstructeur Volkswagen heeft aangekondigd de volgende vijf jaar een bedrag 51,6 miljard euro te investeren. Het einddoel is over acht jaar Toyota te verdringen als grootste autobouwer van de wereld. De helft van de investeringen zal in Duitsland plaatsvinden. Met het budget wil Volkswagen het aanbod van al zijn submerken moderniseren en uitbreiden. Volkswagen heeft in totaal negen automerken in zijn portfolio, met onder meer Audi, Seat, Skoda en Lamborghini. Ook sportwagenfabrikant Porsche wordt ingelijfd. Volkswagen wil vooral investeren in hybride en elektrische aandrijflijnen. In dat segment heeft het Duitse concern immers een aanzienlijke achterstand op de concurrentie. Martin Winterkorn, directeur van Volkswagen, merkt op dat elektro-aandrijving de tweede sterke pijler van het Duitse concern moet worden.


Bij een gasexplosie in de Pike River Mine in Nieuw-Zeeland zijn negenentwintig mijnwerkers geblokkeerd geraakt. Vijf lichtgewonde mijnwerkers konden zich redden. De meeste mijnwerkers zijn Nieuw-Zeelanders, maar de groep telt ook twee Australiërs, twee Britten en één Zuid-Afrikaan. Door de explosie werd ook een ventilatieschacht vernield, wat de hulpwerkzaamheden bemoeilijkt. Door het uitvallen van de ventilatie hopen zich immers gevaarlijke gassen op, wat het risico voor de reddingswerkers te moeilijk maakte. Er zouden aanbiedingen uit de hele wereld gekomen zijn om te assisteren bij de redding van de kompels. Er wordt gehoopt dat het scenario kan herhaald worden van de redding van een groep Chileense mijnwerkers enkele maanden geleden. De situatie in de Pike River Mine, gelegen tussen de steden Greymouth en Reefton aan de Nieuw-Zeelandse westkust, is echter heel verschillend. De Pike River Mine heeft horizontale in plaats van verticale schachten.


Het Zweedse autoconcern Saab, dat sinds de lente van dit jaar in bezit is van de Nederlandse sportwagenbouwer Spyker, heeft bekend gemaakt het contract van tweehonderd tijdelijke medewerkers in zijn fabriek in Trollhättan niet te zullen verlengen. De ingreep is opvallend, aangezien Saab de autoproductie de volgende periode gevoelig wil opvoeren. Volgend jaar moet de productie worden verdubbeld tot 80.000 exemplaren. Twee maanden geleden kondigde Saab-topman Jan Ake Jonsson daarom aan dat er een extra shift geïntroduceerd zou worden in de fabriek om de productie op te schroeven. Critici twijfelen aan de haalbaarheid van de doelstelling van Saab, mede omdat de automaker vorige maand de productieprognose voor het lopende jaar al met een kwart verlaagde naar maximaal 35.000 exemplaren. Daardoor zijn de plannen voor een tweede shift voorlopig opgeschort.


China heeft de vereiste kapitaalreserves van de banken opnieuw verhoogd. De Chinese centrale bank wil daarmee de sterk oplopende inflatie en de snel stijgende huizenprijzen een halt toeroepen. De ratio voor de kapitaalreserves van banken zullen met 50 basispunten stijgen tot 18,5 procent van het totale vermogen dat bij een bank is gestald. Dat is het hoogste niveau dat ooit werd geëist. Het is al de vijfde keer dit jaar dat China de kapitaalratio voor banken verhoogt. Ook werd in oktober voor het eerst in drie jaar de rente verhoogd. Door de maatregelen moet de hoeveelheid geld in de Chinese economie minder sterk groeien. De inflatie in China steeg in oktober tot 4,4 procent. Dat is het hoogste niveau in twee jaar. De Chinese regering vreest dat door de sterk stijgende prijzen van voedsel en woningen maatschappelijke onrust kan ontstaan. Dit zou tot politieke instabiliteit kunnen leiden.


De domeinnaam Sex.com is voor een bedrag van 13 miljoen dollar verkocht aan het bedrijf Clover Holdings uit de Caraïben. De verkoop is het gevolg van het faillissement van het Amerikaanse bedrijf Escom, dat zich daardoor genoodzaakt zag om de domeinnaam van de hand te doen. Escom had de domeinnaam vier jaar geleden gekocht voor een bedrag van 11,5 miljoen dollar. Het bedrijf had gehoopt om de domeinnaam te kunnen verder verkopen voor een bedrag van 20 miljoen dollar. Sex.com werd zestien jaar geleden voor het eerst officieel geregistreerd door Gary Kremen, de oprichter van datingsite match.com. Door de jongste overname wordt sex.com de duurste domeinnaam ter wereld, gevolgd door fund.com (9,9 miljoen dollar), porn.com (9,5 miljoen dollar), Diamonds.com (7,5 miljoen dollar), slots.com (5,5 miljoen dollar) en toys.com (5,1 miljoen dollar).


De Airbus A380 van Qantas die begin november diende terug te keren naar de luchthaven van Singapore nadat één van de vier motoren was ontploft, had volgens een aantal bronnen nog tijdens de vlucht kunnen ontploffen. Een breuk in de brandstofleiding zou volgens hen catastrofale gevolgen kunnen hebben. De eerste onderzoeksresultaten van het incident zouden aan het licht hebben gebracht dat onderdelen van de ontplofte Rolls Royce motor de vleugel tijdens de vlucht doorboord hebben. De brokstukken zouden op een haar na een brandstofreservoir hebben gemist, maar zouden wel een brandstofleiding hebben geraakt. Eerder al waren berichten opgedoken dat het een half wonder was dat de piloten het toestel veilig aan de grond hebben kunnen zetten. Qantas wou officieel geen commentaar geven op de schade aan het vliegtuig, dat 466 mensen aan boord had.


Meer Nieuws

Friday, November 19, 2010

China staat voor grote demografische verschuivingen

Er zijn in China een aantal belangrijke verschuivingen op komst. Dat is de conclusie van een rapport van de financiële groep Morgan Stanley. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de Chinese versie van de babyboomers, die geboren is na de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tegen het midden van het decennium zal die bevolkingscategorie voor heet eerst meer dan 50 procent van de totale Chinese populatie vertegenwoordigen. Daarnaast moet er volgens Morgan Stanley ook rekening gehouden worden met de verdere verstedelijking van China. Daarbij wordt opgemerkt dat de steden over zestig jaar 63 procent van de totale stedelijke bevolking zullen vertegenwoordigen. Op dit ogenblik is dat 47 procent.

Morgan Stanley merkt op dat de Chinese babyboomers een groter niveau van economisch optimisme te kennen geven dan de oudere generaties. De babyboomers zijn immers groot geworden in een periode van opmerkelijke economische groei. Er wordt aan toegevoegd dat deze generatie mogelijk ook het geboortecijfer zal verdubbelen. Aangezien de meeste Chinese babyboomers uit een éénkind-gezin komen, hebben zij de toelating om zelf twee kinderen te hebben. Daarnaast wordt ook gewezen op de vergrijzing van de Chinese populatie, waarbij tijdens de tweede helft van het nieuwe decennium de groep gepensioneerden sneller zal groeien dan de arbeidspopulatie.

Al die tendenzen zullen volgens Morgan Stanley leiden tot een grotere digitalisering en mechanisering, terwijl ook de vraag naar gezondheidszorg, levensverzekeringen en medische apparatuur zou stijgen. Maar er wordt ook gewezen op de verdere verstedelijking van de Chinese maatschappij. Daardoor zal de koopkracht van 300 miljoen mensen volgens Morgan Stanley gevoelig worden opgedreven. Ook wordt opgemerkt dat op dit ogenblik ongeveer 150 miljoen Chinezen over een kredietkaart beschikken. Dat aantal zal echter snel toenemen, wat volgens het rapport ook een bijkomende stimulans zal zijn voor de verdere uitbreiding van de Chinese e-commerce.

Labels: , , ,

Russisch Oeral-gebied krijgt een Titanium Valley

De Russische regering heeft plannen om in het Oeral-district een Titanium Valley op te richten. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin bekend gemaakt. Die speciale economische zone zou gericht worden op de productie van materialen en onderdelen voor de luchtvaart, de autosector, de scheepsbouw en de medische industrie. Met de Titanium Valley zou een investering zijn gemoeid van 40 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 1,3 miljard dollar. De financiële middelen voor de uitbouw van de economische zone zouden over twee jaar in het Russische regeringsbudget worden opgenomen. Volgend jaar zou al worden gestart met de bouw van Titanium Valley.

De nieuwe economische zone zou een aantal speciale voordelen krijgen, onder meer op douane-gebied. In het gebied is onder meer Vsmpo-Avisma, de grootste titanium-producent van de wereld en dochter van de groep Russian Technologies, actief. De Titanium Valley zou het bedrijf volgens Poetin een nieuwe technologische basis moeten bezorgen en zou de mogelijkheid moeten bieden om nieuwe partners aan te trekken. Het project zou ongeveer twintigduizend banen moeten creëren. Sergei Chemezov, hoofd van Russian Technologies, merkt op dat gehoopt wordt een twintigtal bedrijven te kunnen aantrekken, onder meer uit de scheepsbouw, energiesector, petrochemie en geneeskunde.

Daarbij zal volgens Russian Technologies vooral worden gekeken naar de huidige partners van de titanium-producent en Boeing, dat een joint venture heeft met Vsmpo-Avisma. Namen zijn onder meer Rolls-Royce en Goodrich, toeleverancier van onderdelen voor de luchtvaart en defensiebedrijven. De titanium-producent heeft de voorbije jaren in totaal 700 miljoen dollar geïnvesteerd in de modernisering van zijn installaties. Tegen het midden van het decennium is een bijkomend investeringsbudget van 500 miljoen dollar voorzien. Rusland heeft op dit ogenblik zestien speciale economische zones. Het gaat om acht toeristische regio's, twee havens, vier innovatiezones en twee industriële gebieden.

Labels: , ,

Simultaan mediagebruik blijft toenemen

Het simultane mediagebruik kent duidelijk een toename. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van de marketinggroep Thinkbox en het onderzoeksbureau Decipher. Daarbij wordt opgemerkt dat televisie door de consument steeds meer gecombineerd wordt met activiteiten zoals e-commerce en sociale netwerking. Daarbij wordt opgemerkt dat 60 procent van de Britse respondenten minstens twee tot drie keer per week televisie en internet combineren. Bij 37 procent van de respondenten werd die activiteit dagelijks opgetekend. Ook bleek 52 procent televisie te combineren met e-commerce, terwijl 44 procent tijdens het bekijken van televisieprogramma's actief was op sociale netwerken.

De onderzoekers wijzen er ook op dat het gebruik van content-on-demand gevoelig toeneemt. Daarbij wordt opgemerkt dat op dit ogenblik 80 procent van de Britse televisie-gezinnen op dit ogenblik gebruik maakt van de technologie. Dat is een stijging met 16 procentpunten tegenover twee jaar geleden. Daarbij wordt opgemerkt dat 89 procent van content-on-demand gebruikt werd om programma's te bekijken die de respondenten eerder hadden gemist. Dat is een stijging met 11 procentpunten tegenover twee jaar geleden. Slechts 11 procent ontdekte via content-on-demand nieuwe programma's. Dat is een halvering tegenover twee jaar geleden.

Daarnaast wordt opgemerkt dat 59 procent van de respondenten aangeeft selectiever te zijn geworden in de keuze van de televisie-programma's. Dat is een stijging met 29 procent tegenover twee jaar geleden. Er wordt aan toegevoegd dat 37 procent van de respondenten televisie-programma's of reclame op het internet heeft besproken, terwijl 19 procent op sociale netwerken naar televisie-content heeft gelinkt en 9 procent een televisie-groep op Facebook heeft vervoegd. De onderzoekers merken op dat het internet een virtuele sofa heeft helpen creëren waardoor de kijker de televisie-content actiever beleeft en die content met anderen deelt.

Labels: , , ,

Informatiestroom voorraadketen vaak weinig efficiënt

Een schrijnend gebrek aan informatie in de bevoorradingsketen leidt tot een verlies aan potentiële verkoopkansen en een gereduceerde productiviteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van het informaticabedrijf Oracle en het adviesbureau Dynamic Markets. De onderzoekers merken op dat er bijzonder veel moeite en geld wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van efficiëntere productieprocessen, maar daarentegen zou er weinig inspanningen worden gedaan om de efficiëntie van de informatiestromen te optimaliseren. Er wordt aan toegevoegd dat het informatie-management bij één op de drie bedrijven zoveel te wensen overlaten dat de stroom van de fysieke producten even snel of sneller gaat dan de informatieverwerking door de voorraadketen.

"Dat probleem kan volgens de onderzoekers bijzonder negatieve gevolgen hebben," aldus het magazine Food Production Daily. "Gebrekkige informatiestromen kunnen volgens hen leiden tot gemiste verkoopkansen, een daling van de klanttevredenheid en productiviteit en de onmogelijkheid om een piekvraag op te vangen. Alleen al in Groot-Brittannië zouden inefficiënte informatiestromen elk jaar 1,2 miljard pond sterling kosten aan gemiste verkoopkansen. Andrew Spence, hoofd ontwikkeling van de dienst voorraadketen bij Oracle, merkt op dat de informatieketen vaak niet beantwoordt aan vereisten van de huidige bedrijfsprocessen binnen bedrijven."

"Bedrijven werken nog altijd met systemen die ontwikkeld werden voor een omgeving waarbij de meeste activiteiten binnen één bedrijf zijn gecentraliseerd in plaats van in een omvangrijk netwerk van toeleveranciers, ontwikkelaars en partners, zoals dat in het huidige bedrijfsleven het geval is," voert Andrew Spence aan. "Managers van voorraadketens besteden dan ook bijzonder veel tijd aan het verzamelen van informatie uit verschillende bronnen en langs verschillende kanalen in een poging om de stroom op te kunnen volgen. Nochtans zijn er technologische oplossingen die de snelheid van de informatiestroom gevoelig kunnen versnellen."

Labels: , ,

Huppelende ruimtesondes toekomst Mars-onderzoek

Machines met een aandrijving of nucleair afval zouden in de toekomst gassen uit de atmosfeer van Mars kunnen verzamelen, waardoor toekomstige robotmissies grotere afstanden zouden kunnen afleggen. Dat is de conclusie van research van de Britse Royal Society. In het ontwerp zouden de ruimtesondes koolstofdioxide samendrukken en vloeibaar maken. Die vloeistof zou vervolgens verhit worden, zoals dat in een traditionele raket gebeurt. Daardoor zou de vloeistof zich met enorme kracht tot een gas ontwikkeling, waardoor de ruimtesondes tot grote afstanden zouden kunnen worden voortgestuwd. Die aanpak is volgens de onderzoekers een betere strategie om meer van de planeet Mars te kunnen ontdekken.

"Marssondes zoals Spirit en Opportunity hebben weliswaar meer gegevens verzameld dan oorspronkelijk werd verwacht, maar toch waren ze met hun zonnekracht en wielen beperkt tot een relatief beperkte oppervlakte," merkt BBC News op. "Opportunity, die al bijna zeven jaar op Mars actief is, heeft op al die tijd vijfentwintig kilometer afgelegd. Onderzoekers proberen dan ook uit te zoeken op welke manier toekomstige missies een grotere actieradius zouden kunnen krijgen. Daarbij werden al verschillende toepassingen in overweging genomen, maar volgens onderzoeksleider Hugo Williams van de University of Leicester bestaat de beste oplossing erin om een ruimtesonde zelf zijn brandstof te laten verzamelen."

Daarbij denkt Williams aan het gebruik van nucleaire batterijen, zoals dat ook sinds het begin van de jaren zeventig met de Pioneer-ruimtesondes wordt toepast voor langdurige ruimtemissies. "Volgens Hugo Williams hebben deze nucleaire batterijen het voordeel van een lange levensduur en men is bovendien ook niet afhankelijk van zonnekracht, wat door het relatief gebrek aan zonlicht op Mars een belangrijk probleem is," aldus nog BBC News. Aangezien de sondes in het systeem van Williams hun brandstof uit de atmosfeer van Mars zouden halen, zouden er ook geen voorraden moeten meegenomen worden vanop aarde. Volgens Williams zou het ongeveer één week duren vooraleer er voldoende gassen zijn opgeslagen om een sprong van één kilometer te maken.

Labels: , , ,

Amerikanen van mening dat criminaliteit blijft toenemen

Twee op drie Amerikanen is van mening dat er op dit ogenblik in de Verenigde Staten meer criminaliteit is dan één jaar geleden. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. Daarnaast blijkt dat zes op tien Amerikanen het criminaliteitsprobleem in de Verenigde Staten bijzonder tot extreem ernstig noemt. Dat is een stijging met 5 procentpunten tegenover vorig jaar. Hier wordt volgens Gallup het hoogste niveau gemeten in tien jaar tijd. Er wordt wel aan toegevoegd dat de voorbije tien jaar een meerderheid van de Amerikanen de criminaliteit steevast criminaliteit als een bijzonder tot extreem probleem hebben bestempeld.

Uit het onderzoek blijkt dat 66 procent van de Amerikaanse bevolking van mening is dat de criminaliteit is gestegen tegenover vorig jaar. Slechts 17 procent is ervan overtuigd dat er een daling in de criminaliteit kan worden opgetekend. Gallup merkt echter op dat de Amerikaanse bevolking in het algemeen van mening is dat de criminaliteit toeneemt. Op het einde van de jaren tachtig was 84 procent van mening dat de criminaliteit een toename kende. Tot het midden van de jaren negentig bleef dat niveau boven de 80 procent, maar begon vervolgens te dalen tot een dieptepunt van 43 procent acht jaar geleden. Sindsdien is er echter constant sprake van een groei.

Er wordt wel aan toegevoegd dat de huidige cijfers nog altijd een verbetering betekenen tegenover het recente verleden. Vorig jaar ging 74 procent van de Amerikanen ervan uit dat de criminaliteit steeg, tegenover 67 procent het jaar voordien. Drie jaar geleden maakte 71 procent gewag van een stijgende tendens. Er wordt opgemerkt dat de Amerikanen iets positiever zijn over de criminaliteit op lokaal gebied, maar ook daar is nog altijd een meerderheid van mening dat er sprake is van een toename. Volgens 49 procent neemt de lokale criminaliteit toe, terwijl 30 procent gewag maakt van een daling. Gallup merkt op dat uit rapporten van de Amerikaanse politiediensten blijkt dat de criminaliteit op het gebied van geweld en eigendommen een dalende trend vertoont.

Labels: ,

Nokia opent onderzoekscentrum in Rusland

Het Finse telecomconcern Nokia gaat een onderzoekscentrum openen in het hightech-innovatiecentrum Skolkovo in de buurt van Moskou. Daarover heeft het Finse bedrijf een intentieverklaring ondertekend met het Skolkovo Fund. Esko Aho, vice-president van Nokia, merkte daarbij op dat het kennisintensieve ecosysteem van het toekomstige Skolkovo perfect past binnen de ontwikkelingsnoden van het Finse concern. Victor Saeijs, chief executive van Nokia Eurasia, voerde aan dat Rusland in de toekomst Europa, India en China zal vervoegen als centrum van de intellectuele activiteiten van het telecomconcern. Rusland wordt het achtste land waar Nokia een onderzoekscentrum heeft.

"Het Nokia-onderzoekscentrum in Skolkovo zal samenwerken met leidinggevende Russische universiteiten en zal ongeveer vijfentwintig technologie-specialisten tewerkstellen," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Bij de rekrutering zou gezocht worden naar Russische specialisten. Het Finse bedrijf voegde er aan toe ook plannen te hebben om te investeren in andere Skolkovo-bedrijven. Dat zal volgens Nokia echter afhankelijk zijn van het succes van Skolkovo. Het Finse bedrijf zou in zijn Russische onderzoekscentrum vooral werken rond mobiele technologieën, innovatieve gezondheids-applicaties, nanotechnologie en quantumtechnologie. Ook zou er worden gewerkt aan het nieuwe MeeGo-softwareplatform dat Nokia in samenwerking met Intel heeft gelanceerd."

Viktor Vekselberg, president van het Skolkovo Fund, benadrukte dat het innovatiecentrum op zoek is naar tien tot vijftien buitenlandse partners. Hij voegde er aan toe te hopen dat ook met Intel nog voor het einde van het jaar een akkoord zou kunnen worden afgesloten. Vekselberg beloofde verder dat Skolkovo dit jaar ook zou beginnen met het co-financieren van projecten. Sinds zijn oprichting zes maanden geleden, werd het Skolkovo Fund volgens Vekselberg al betrokken bij een vijftigtal projecten. Financiële details over zijn investering in Skolkovo heeft Nokia niet gegeven. Wel werd gezegd dat de investering een evoluerend proces zou worden, dat uiteindelijk in de tientallen miljoen dollars zou uitlopen.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse vastgoedmagnaat Donald Trump overweegt om deel te nemen aan Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een Amerikaans televisie-interview merkte Trump op eigenlijk niet echt aan de verkiezingen te willen deelnemen, maar heeft hij naar eigen zeggen zijn mening herzien uit bezorgdheid over de toekomst van zijn. Hij denkt de persoon te zijn die het op kan nemen tegen de rivalen van de Verenigde Staten. De vastgoedmagnaat haalde in het interview zwaar uit naar China. Hij beschuldigde de Chinese regering ervan de koers van de yuan te beïnvloeden om een oneerlijk voordeel op de wereldmarkt te krijgen ten opzichte van de Verenigde Staten. Ook twaalf en tien jaar geleden had Trump al eerder aangegeven deel te willen nemen aan de verkiezingen. De vastgoedmagnaat verwacht in juni een beslissing te nemen. Hij zou dan waarschijnlijk als republikeins kandidaat naar de verkiezingen gaan.


Air Berlin, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, heeft aangekondigd zijn aanbod te zullen inkrimpen wegens de geplande luchtvaarttaks in Duitsland. Vanaf het zomerseizoen volgend jaar zal de capaciteit naar eigen zeggen met 5 procent verminderd worden. Zeven vliegtuigen verdwijnen uit de vloot. Air Berlin verwacht dat de luchtvaarttaks 160 miljoen euro tot 170 miljoen euro zal belasten. Door de zware concurrentie op bepaalde routes is het volgens de luchtvaartmaatschappij onmogelijk om de taks volledig door te rekenen aan de passagiers. Duitsland voert de taks op begin volgend jaar in. De taks bedraagt tussen 8 euro tot 45 euro per ticket, naargelang de afstand. Air Berlin leed van januari tot en met september een nettoverlies van 14,6 miljoen euro. Het derde kwartaal was naar eigen zeggen wel beduidend beter dan de eerste zes maanden van het jaar.


De Amerikaanse senaat moet nog dit jaar het verdrag met Rusland voor de vermindering van strategische kernwapens ratificeren. Dat heeft Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, gezegd. Volgens haar staat de nationale veiligheid van de Verenigde Staten op het spel. Het akkoord is één van de grootste successen die de Amerikaanse president Barack Obama tot nu toe heeft geboekt. Het akkoord was cruciaal om de relaties met Rusland weer te normaliseren na het presidentschap van George W. Bush. De Amerikaanse president had zijn Russische collega Dmitry Medvedev onlangs nog beloofd zijn uiterste best te zullen doen om het nieuwe verdrag nog dit jaar in de Amerikaanse goedgekeurd te krijgen. Wellicht zal de republikeinse meerderheid zich echter tegen een ondertekening verzetten en aansturen op uitstel.


Vliegtuigconstructeur Airbus wil een schadevergoeding van de Britse motorenfabrikant Rollys-Royce wegens de problemen met de Trent-vliegtuigmotoren. De vliegtuigconstructeur wil naar eigen zeggen een volledige vergoeding voor de schade die Airbus heeft geleden door de fout in de Trent-motoren. De schade zou aanzienlijk zijn, maar concrete bedragen werden niet genoemd. Na de motorproblemen van een Airbus A380 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, moet Rolls-Royce wereldwijd mogelijk veertig Trent-motoren vervangen. Airbus zelf rekent alvast op vertragingen bij de levering van nieuwe A380-toestellen. Ook luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil na gesprekken met Rolls-Royce motoren vervangen. Rolls-Royce maakte zelf al bekend dat er bij de Trent-motoren specifieke onderdelen vervangen moeten worden. Van een volledige vervanging van de motoren is volgens Rolls-Royce echter geen sprake.


SAIC Motor, de grootste autobouwer van China, koopt voor 500 miljoen dollar aandelen van het Amerikaanse General Motors, ter gelegenheid van de terugkeer naar de beurs van de Amerikaanse autoconstructeur. Dat heeft General Motors bekend gemaakt. De Chinese autogroep zou daardoor een belang van 0,97 procent verwerven in General Motors. Tim Lee, hoofd internationale operaties bij General Motors, wees erop dat de tien joint ventures van de twee concerns aan de basis liggen van een aantal van de grootste successen op de Chinese automarkt. Het aandeel dat SAIC Motors bij de beursgang van General Motors opneemt, betekent volgens Lee een nieuwe belangrijke stap in het partnerschap tussen beide partijen. SAIC Motors voegde er aan toe dat de uitbreiding van het strategisch partnership de Chinese autobouwer mogelijkheden biedt om verder te groeien, buitenlandse markten te exploreren en zijn mogelijkheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling uit te breiden.


De helft van de Amerikaanse parlementsleden is miljonair. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Center for Responsive Politics, dat onderzoek doet naar het effect van geld in de politiek en het lobbyen. Het vermogen van de Amerikaanse parlementsleden is volgens het rapport het voorbije jaar met 16 procent toegenomen, ondanks de economische crisis. Er wordt aan toegevoegd dat vijfenvijftig Amerikaanse parlementsleden een vermogen hebben van meer dan 10 miljoen dollar. Acht politici hebben een persoonlijk vermogen van meer dan 100 miljoen dollar. Helemaal bovenaan staat de republikein Darrell Issa uit Californië met een vermogen van ruim 300 dollar. De onderzoekers merken op dat slechts weinig parlementsleden te maken hebben met de financiële nood waarmee miljoenen Amerikanen kampen. Van het Amerikaanse volk is hooguit 1 procent miljonair.


Dankzij een extra besparingsinspanning zal het Griekse begrotingstekort volgend jaar teruggebracht worden tot 7,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit het begrotingsontwerp dat werd voorgelegd aan het Griekse parlement. Hierdoor blijft Griekenland binnen de lijnen van het herstelplan dat werd opgelegd door de Europese Unie en het Internationaal Montair Fonds. Het Griekse begrotingstekort zou 17 miljard euro bedragen. Dat betekent een vermindering met 5 miljoen miljard euro tegenover het lopende jaar. Het begrotingstekort voor dit jaar wordt geschat op 9,4 procent. Om het doel te bereiken zal er een budgettaire besparing van naar eigen zeggen meer dan 14 miljard euro worden doorgevoerd, aan de hand van bestaande en nieuwe maatregelen. Verwacht wordt dat de Griekse economie dit jaar met 4,2 procent zal krimpen. Volgend jaar wordt een verdere inkrimping met 3 procent verwacht.


De Amerikaanse autoconstructeur Ford verkoopt twee derde van zijn belang in de Japanse autobouwer Mazda. Ford heeft op dit ogenblik een belang van 11 procent in Mazda en zal na de transactie met een pakket van 3,5 procent nog één van de grootste aandeelhouders van Mazda blijven. Ford was ruim dertig jaar lang de hoofdaandeelhouder van Mazda, maar raakt door de recente verkoop die status kwijt. Ford, dat ooit meer dan een derde van Mazda controleerde, begon zijn aandeel twee jaar gelden af te bouwen als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. De twee autobouwers geven wel aan dat ze een strategisch partnerschap zullen behouden. Het aandelenpakket wordt verkocht aan een tiental partners van Mazda, waaronder investeerder Itochu, het industriële conglomeraat Kajima, het maritieme bedrijf Mitsui O.S.K. Lines en de industriegroep Sumitomo Metal Industries.


De Entertainment Retail Group (ERG), het bedrijf achter de videotheken als Movie Max en Videoland, is failliet. Het bedrijf hoopt volgens topman Ruud Bakker in afgeslankte vorm een doorstart te kunnen maken. Entertainment Retail Group, Nederlands marktleider op het gebied van videotheken, lijdt al een aantal jaren onder een teruglopende verhuur van videofilms. Vergeleken met vijf jaar geleden halveerde de omzet van de videotheken van 108 miljoen euro tot 57 miljoen euro. De groep heeft nog 420 videotheken. Vijf jaar geleden hadden de ketens nog 650 vestigingen. De malaise in de videoverhuur is volgens Bakker deels te wijten aan het illegaal downloaden van films via internet. Ook de mogelijkheid films te bestellen via de digitale televisie heeft volgens Bakker bijgedragen aan de terugval. Daarnaast besteden consumenten hun geld vaker aan andere dingen. Het huren van films is volgens Bakker minder populair dan vijf jaar geleden.


De financiële groep Club de Paris en Brazilië hebben besloten om de totale schuld van Congo te schrappen. Het gaat om een bedrag van 7,35 miljard dollar. Dat is het gevolg van een ontmoeting van vertegenwoordigers van Brazilië en de Club de Paris, die negentien industriële landen verzamelt, met Congolese. De beslissing kadert in het Initiative Pays Pauvres Très Endettés (PPTE), dat veertien jaar geleden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de International Development Association (IDA) werd opgezet. Het project heeft als doel om een kader te creëren waarin schuldeisers een vermindering van schuld kunnen aanbieden aan arme landen.Het akkoord opent de weg voor een vermindering van de externe schuld van Congo die na jarenlange oorlogen eind vorig jaar al was opgelopen tot 13,70 miljard dollar.


Het noodlijdende Ierland vraagt toch een lening van enkele tientallen miljarden aan. De andere lidstaten van de Europese Unie hebben Ierland hier met klem om verzocht, omdat de hele eurozone is verzwakt door het enorme begrotingstekort van Ierland. Patrick Honohan, voorzitter van de Ierse centrale bank, kondigde in een radio-interview aan dat Ierland een lening van enkele tientallen miljarden euro's zal aanvragen. Tot nu toe ontkende Ierland hulp te willen, maar er zijn wel gesprekken tussen de Ierse regering en functionarissen van de Europese Unie Bij een lening uit het noodfonds van de Europese Unie en het Internationaal Monetaire Fonds horen scherpe hervormingseisen. Daar stelde de Ierse regering zich heel weigerachtig tegenover. Ierland heeft een begrotingstekort van 32 procent. Dat komt grotendeels door de bankensector, die al verschillende kapitaalinjecties heeft moeten krijgen.


De accountancy-groep Deloitte wil Roland Berger, een groot internationaal bureau voor strategisch bedrijfsadvies, overnemen. Dat heeft Martin Plendl, directeur van Deloitte Duitsland, bevestigd. Plendl merkte op dat de twee partijen onderhandelingen voeren over een overname. Het is de bedoeling dat de Roland Berger opgaat in Deloitte, maar een definitief besluit is volgens Plendl nog niet gevallen. Ook Roland Berger bevestigde dat gesprekken gaande zijn tussen de twee bureaus. Ook na een fusie blijft de naam Roland Berger bestaan. Roland Berger zal opgaan in Deloitte Consulting, de divisie managementadvies bij de accountancy-groep. Wereldwijd heeft Roland Berger 2.100 medewerkers in vijfentwintig landen. De jaaromzet wordt geschat op 600 miljoen euro. Deloitte realiseert een omzet van 26,6 miljard euro en telt 170.000 medewerkers. De fusie moet volgende maand bij Roland Berger door de internationale vergadering van partners worden goedgekeurd.


De Zwitserse groep Glencore, een van de grootste handelaars in grondstoffen ter wereld, overweegt tijdens het tweede kwartaal van volgend jaar een beursgang. Dat hebben een aantal bronnen bevestigd. Glencore zou met de beursgang een bedrag van ongeveer 10 miljard dollar willen ophalen. De beursgang zou voorzien zijn voor de maanden april of mei. Glencore zou in Londen en Hongkong worden genoteerd. De Zwitserse groep zou de extra financiële middelen willen gebruiken om zijn fabrieken te moderniseren, acquisities te realiseren en de huidige investeerders te vergoeden. Glencore is één van de grootste Europese bedrijven. Het concern heeft een geschatte marktkapitalisatie van ongeveer 50 miljard dollar en telt 52.000 werknemers. In het derde kwartaal boekte Glencore een winstgroei van ongeveer 1 miljard dollar, dankzij de gestegen grondstofprijzen.


De wereldeconomie zal in volgend jaar trager groeien dan verwacht. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie verlaagde zijn groeiprognoses voor volgend jaar van 4,5 procent tot 4,2 procent. Er zijn volgens de organisatie verscheidene redenen waarom de groei vertraagt. Onder meer wordt verwezen naar de afkoeling van de Amerikaanse economie, de vertragende groei in de ontwikkelingslanden en de verstrakking van het begrotingsbeleid. Er wordt aan toegevoegd dat de groei het jaar daarop echter opnieuw zal toenemen tot 4,6 procent. Daarmee zou het niveau van dit jaar worden geëvenaard, al zou de werkloosheid hoog blijven. Er wordt opgemerkt dat verscheidene risico's het economisch herstel bedreigen, zoals de daling van de Amerikaanse huizenprijzen, de hoge overheidsschuld in veel rijke landen, een plotse stijging van de langetermijnrente, spanningen op de wisselmarkten en de grote handelsonevenwichten.


Bierbrouwer SABMiller heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,12 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 973 miljoen dollar. De omzet steeg van 13,36 miljard dollar naar 14,24 miljard dollar. De omzetgroei werd gedreven door een volumegroei in de opkomende markten en kostenbesparingen. SABMiller, eigenaar van biermerken als Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Castle Lager en Pilsner Urquel, waarschuwt wel dat de consumentenuitgaven voorzichtig blijven. Graham Mackay, bestuursvoorzitter van SABMiller, benadrukte dat de omstandigheden in de verschillende markten variëren. Het concern zou wel profiteren van de wereldwijde spreiding van de activiteiten. Mackay maakte ook gewag van een sterke financiële prestatie van het concern. Het biervolume steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 1 procent op autonome basis.


Meer Nieuws

Thursday, November 18, 2010

Canadese regering blokkeert nieuwe klimaatwetgeving

De conservatieve regering van de Canadese premier Stephen Harper heeft een nieuwe klimaatwetgeving geblokkeerd. In het voorstel, dat door de oppositie werd ondersteund, werd aangestuurd op een reducering van de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent. Het voorstel was vorig jaar door het Canadese lagerhuis goedgekeurd, maar werd uiteindelijk door de Canadese senaat, die gedomineerd wordt door de conservatieven, afgewezen. De conservatieve regering zegt te hopen dat de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van het decennium met 20 procent kan worden teruggedreven. Daarbij wordt echter vertrokken van het niveau van vier jaar geleden, terwijl de oppositie de uitstootniveaus van twintig jaar geleden als uitgangspunt wenste te gebruiken.

"Jack Layton, partijleider van de democraten, had het overeen droevige dag voor Canada en voor het milieu," aldus CBC News. "Hij merkte bovendien op Canada hiermee een kans mist om een belangrijke rol te spelen in het internationale beleid rond de klimaatproblematiek." De klimaatdoelstellingen van Canada zijn veel bescheidener dan onder meer in de Europese Unie, waar aangestuurd wordt op een reducering met 30 procent tegenover het niveau van twintig jaar geleden. De Canadese Stephen Harper noemde het voorstel van de democratische oppositie echter compleet onverantwoordelijk, waarbij grote gedeelten van de Canadese economie zouden worden uitgeschakeld en mogelijk miljoenen banen zouden verloren gaan.

In het wetsvoorstel van de oppositie zou de Canadese regering verplicht worden om vijfjarenplannen op te stellen om een aantal doelstellingen op het gebied van de uitstoot van broeikasgassen tegen het midden van de eeuw te kunnen realiseren. Grant Mitchell, indiener van het wetsvoorstel in de senaat, stelde dat de beslissing van de regering een fundamenteel gebrek aan respect toont voor de vele Canadezen die zich bezorgd maken over de klimaatveranderingen. De Canadese bevolking heeft volgens Mitchell het recht dat het voorstel degelijk zou worden besproken. Het is volgens Mitchell nog nooit gebeurd dat een wet die door het Canadese parlement is goedgekeurd, wordt afgevoerd.

Labels: ,

Melbourne twijfelt aan toekomst Grote Prijs Australië

Het is niet uitgesloten dat het contract voor de Grote Prijs van Australië niet wordt verlengd. Dat heeft John Brumby, premier van de Australische provincie Victoria, gezegd. De autorace, die gehouden wordt op een stratencircuit in het Albert Park in Melbourne, leverde de organisatoren dit jaar een verlies op van bijna 50 miljoen Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 48,9 miljoen Amerikaanse dollar. De voorbije drie jaar heeft de organisatie telkens een verlies opgeleverd. De labour-partij van Brumby staat voor een verkiezingsperiode en de oppositie heeft zware kritiek op het belastinggeld dat besteed wordt aan de verlieslatende autorace.

Melbourne organiseert de Grote Prijs van Australië sinds veertien jaar. Voordien werd de wedstrijd gehouden op een stratencircuit in Adelaide. Het contract van Melbourne met de Formule Eén loopt nog vier jaar. Brumby zei te beseffen dat er heel uiteenlopende meningen de ronde doen op het evenement en er rekening mee te houden dat het initiatief bijzonder veel geld kost. Hij merkte echter op dat er de volgende jaren een evaluatie zal gemaakt worden om een beslissing te nemen over de toekomst. Op dit ogenblik heeft het volgens hem geen zin daarover concrete uitspraken te doen. Voor de Formule Eén zou het wegvallen van de wedstrijd geen cruciaal probleem vormen, want er zijn talloze kandidaten om opengevallen ruimtes op te vullen.

Ook in Australië zelf zouden een aantal partijen interesse hebben om de organisatie van Melbourne over te nemen. Onder meer organisatoren in New South Wales en Queensland zouden de evoluties in Melbourne opvolgen. Inmiddels was er ook twijfel ontstaan of de wedstrijd volgend jaar zou kunnen worden georganiseerd. Australian Grand Prix, de organisator van het evenement, heeft immers een zwaar dispuut met de Confederation of Australian Motor Sport (CAMS). Die weigert immers voorlopig zijn goedkeuring te geven voor de wedstrijd van volgend jaar. De autosportfederatie voert aan dat de wedstrijd zonder de inzet van zijn veiligheidsexpertise niet kan worden georganiseerd. De organisatoren protesteren echter tegen het bedrag van 500.000 pond dat daarvoor zou moeten worden betaald.

Labels: , ,

Chemische contaminatie in voeding grootste zorg

Chemische contaminatie is de grootste bezorgdheid van de Europese voedselconsument, gevolgd door antibiotica en hormonen in vlees, het klonen van dieren en vervuiling. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA). Daarnaast zegt twee op drie Europeanen vertrouwen te hebben in de informatie die verstrekt wordt door het European Food Safety Authority en nationale instellingen voor de voedselveiligheid. Ook zegt twee op drie respondenten te geloven dat de overheden efficiënt werk leveren bij de garantie van de voedselveiligheid. Er is echter minder eensgezindheid over het feit dat het wetenschappelijk advies van die organisaties onafhankelijk is van andere belangen.

Uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de Europeanen zich bezorgd maakt over de aanwezigheid van chemische producten, zoals pesticiden, in de voeding. Daarnaast is 30 procent bezorgd over de aanwezigheid van antibiotica en hormonen in vlees en het klonen van dieren. Daarna volgen vervuilende middelen zoals dioxines en kwik (29 procent), bacteriële contiminatie (23 procent). Slechts 15 procent zegt zich zorgen te maken over mogelijke risico's zoals overgewicht of een onevenwichtig dieet. Verder blijkt dat huisartsen de meest vertrouwde informatiebron zijn over voedselveiligheid (84 procent), gevolgd door vrienden en familie (82 procent). Informatie van de nationale overheden wordt slechts door 47 procent genoemd als een betrouwbare bron van informatie.

Nagenoeg de helft van de respondenten geeft aan voeding-gerelateerde berichtgeving in de media en het internet te negeren. Daarbij zegt 29 procent berichten over dieet en gezondheid te negeren, terwijl 24 procent aangeeft de berichten over voedselveiligheid naast zich neer te leggen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 66 procent van de ondervraagden ervan overtuigd is dat de strikte Europese regels de veiligheid van de voeding garanderen. Volgens 63 procent zijn producten van Europese oorsprong veiliger dan import. De onderzoekers merken op dat het vertrouwen in Europa op dat vlak de voorbije vijf jaar gevoelig is gestegen.

Labels: , ,

Louvre hoopt op publiek voor aankoop schilderij

De directie van het Louvre-museum in Parijs hoopt dat giften van de Franse bevolking de aankoop van een belangrijk schilderij mogelijk zullen maken. Het museum wil het schilderij 'De Drie Gratiën' van de Duitse schilder Lucas Cranach kopen, maar heeft onvoldoende financiële middelen ter beschikking om de vraagprijs van 4 miljoen euro te betalen. Er moet nog een budget van 1 miljoen euro gevonden worden om de kloof met de vraagprijs te overbruggen. Het Louvre heeft nog tijd tot eind januari om dat geld te vinden. Het heeft daarbij een oproep gelanceerd naar de Franse bevolking om de aankoop met donaties mogelijk te maken.

"Het zestiende eeuwse schilderij van Lucas Cranach is een uitzonderlijk kunstwerk dat onderdeel moet blijven van het Franse nationaal erfgoed," merkt een woordvoerder van het museum op. Indien het Louvre tegen eind januari geen bod heeft kunnen doen, zal het schilderij openbaar worden verkocht. Daarbij wordt gevreesd dat het werk door privé-verzamelaars zou worden gekocht en mogelijk zelfs naar het buitenland zou kunnen verdwijnen. Vincent Pomerade, curator van het Louvre, merkt daarbij op dat het kunstwerk van Cranach de potentie heeft om uit te groeien tot één van de meest populaire eigendommen van het museum.

Het Louvre heeft beloofd dat donateurs met hun naam op de website van het museum en in documenten zullen worden vernoemd. Frankrijk heeft geen grote traditie met kunstdonaties. De Franse overheid heeft immers sinds de regering van Louis Quatorze een centrale rol in de sponsoring van de kunstwereld. Naast een website heeft het Louvre voor de aankoop van het kunstwerk ook op de sociale netwerksite Facebook een profiel geopend. Het inmiddels beschikbare budget van 3 miljoen euro is afkomstig van het aankoopfonds van het Louvre en de steun van het adviesbureau Mazars. Het museum aanvaardt giften vanaf 20 euro.

Labels: , , ,

Economische problemen bekoelt goklust Ieren

De Ierse bookmaker Paddy Power heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar op de internationale markt een dubbelcijferige groei laten optekenen. Daarbij wordt opgemerkt dat de omzet in Groot-Brittannië met 17 procent is gestegen, terwijl in Australië een groei met 70 procent werd opgetekend. Op de Ierse thuismarkt werd daarentegen slechts een groei met 9 procent opgetekend, te wijten aan een terugval met 8 procent in de gokactiviteiten. Daarbij wordt opgemerkt dat de economische omstandigheden in Ierland tijdens de voorbije maanden veel moeilijker zijn geworden voor het bedrijf. Paddy Power genereert ongeveer één derde van zijn operationele winst op de Ierse thuismarkt.

Paddy Power maakte bekend in Ierland vijfhonderd nieuwe banen te creëren. De bookmaker heeft in zijn thuisland nu meer dan 2.200 medewerkers en is daarmee volgens Batt O'Keefe, Iers minister van handel en innovatie, een belangrijke Ierse werkgever geworden. O'Keefe merkte daarbij op dat de snelle internationale groei van Paddy Power rechtstreekse financiële voordelen oplevert voor de Ierse schatkist. Het grootste gedeelte van de nieuwe banen zullen gecreëerd worden bij de internationale online divisie van de bookmaker. Daarnaast maakte Paddy Power bekend over een periode van drie jaar in Groot-Brittannië en Australië 640 banen te zullen creëren.

Minister O'Keefe wees erop dat een groot gedeelte van de de nieuwe banen bij Paddy Power gericht zijn op e-commerce, technologie, kwantitatief onderzoek, online marketing en risicomanagement. De creatieve van die hoogwaardige banen passen volgens O'Keefe in het streven van de Ierse overheid om het niveau van innovatie en vaardigheden bij de arbeidsbevolking op te drijven. Dat moet volgens de minister na het herstel van de Ierse economie kunnen leiden tot een duurzame tewerkstellingsgroei. De minister voegde er aan toe dat de deregulering van de online goksector op vele buitenlandse markten de toekomstmogelijkheden van de Ierse bookmaker verhogen.

Labels: , ,

Rusland en Canada blijven achter in herstel olieproductie

De investeringen in de productie van olie en gas zullen in Rusland de volgende jaren een tragere groei kennen dan het wereldwijde gemiddelde. Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau Wood Mackenzie. Daarbij wordt opgemerkt dat de Russische investeringen pas tegen het einde van het decennium zouden terugkeren tot het niveau van twee jaar geleden. Datzelfde geldt volgens MacKenzie ook voor Canada. Wereldwijd zouden bedrijven uit de energiesector volgens het rapport over twee jaar al terugkeren tot het niveau dat voor het uitbreken van de economische crisis werd bereikt. Dit jaar zouden die wereldwijde investeringen al met 5,3 procent stijgen tot meer dan 380 miljard dollar.

Die groei is onder meer gesteund op de investeringen in projecten voor shalegas in de Verenigde Staten en nieuwe projecten in Australië en Irak. "In vele regio's en vele sectoren van de energie-industrie is het vertrouwen teruggekeerd, hoewel de effecten daarvan niet evenredig verdeeld blijken te zijn over de hele wereld," merkt Wood MacKenzie op. "Rusland en Canada, twee van de grootste producenten ter wereld, kenden dit jaar echter een matig herstel, nadat ze vorig jaar zwaar werden getroffen door de wereldwijde crisis. Vorig jaar bleken de upstream-investeringen in die landen met nagenoeg één derde te zijn ingekrompen."

Het wereldwijde herstel van de investeringen betekent volgens Wood MacKenzie dat vele installaties zijn uitgebreid of opnieuw in gebruik genomen. "Dat weerspiegelt de verwachtingen dat de vraag en de prijzen op lange termijn relatief robuust zullen blijven," wordt er opgemerkt. "De economische crisis van twee jaar geleden deed de upstream-sector op zijn fundamenten daveren. Maar de industrie heeft zichzelf op een bijzonder korte tijd blijkbaar weer helemaal teruggevonden." Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten het meest spectaculaire herstel hebben laten optekenen en mogelijk volgend jaar al opnieuw tot een nieuwe piek zal leiden. In Australië zouden de investeringen over een periode van drie jaar mogelijk verdrievoudigen.

Labels: , , ,

Twitter scoort hoogste kijkduur online video

Een online videostream op de microblogginsite Twitter wordt gemiddeld twee minuten en zeven seconden bekeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus TubeMogul, Brightcove en DynamicLogic. Daarbij wordt opgemerkt dat geen enkel ander sociale netwerk of zoekmachine erin slagen om de grens van de twee minuten te doorbreken. Zoekmachine Yahoo staat op de tweede plaats met een gemiddelde van één minuut en vierenvijftig seconden, gevolgd door het sociale netwerk Facebook met een gemiddelde van één minuut en vijftig seconden. De zoekmachines Google en Bing laten met respectievelijk één minuut en zevenentwintig seconden en één minuut en negen seconden duidelijk lagere scores optekenen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat een gemiddelde online video in een levenscyclus van negentig dagen tijdens de eerste zes dagen na publicatie de helft van zijn totale publiek heeft bereikt. Na twintig dagen wordt 75 procent van het totale publiek bereikt. Daarmee is de levensduur van de video's gevoelig gedaald. Twee jaar geleden duurde het nog twee weken vooraleer de helft van het publiek werd genoteerd. Pas na vierenveertig dagen werd een niveau van 75 procent bereikt. Verder merken de onderzoekers op dat er ook geen superieur productie-formaat meer bestaat. Spots die oorspronkelijk voor televisie werden gemaakt, zouden een grotere impact hebben op de bekendheid, maar specifieke online video's zouden een grotere overtuigingskracht hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat de oorspronkelijk televisie-video's een iets betere score halen op het gebied van merkbekendheid. Die video's hebben op het gebied van merkbekendheid een impact op 2 procent van de consumenten, tegenover 1,9 procent bij de specifiek online video's. Op het gebied van associaties met de boodschap realiseren de televisiespots een score van 2,2 procent, tegenover 2,1 procent voor online video's. Bij de bekendheid met de reclame halen televisiespots een score van 4,7 procent, tegenover 4,3 procent voor de internetvideo's. Bij de merkvoorkeur halen online video daarentegen een score van 1,6 procent, tegenover 1,2 procent voor televisiespots. Bij de aankoopintentie haalt online video een score van 1,4 procent, tegenover 0,4 procent voor de televisiespot.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Franse Lactalis, de grootste zuivelgroep van Europa, heeft een overnamebod gelanceerd op de Franse yoghurtproducent Yoplait. Financiële details werden niet bekend gemaakt, maar volgens specialisten zou het bod schommelen rond 1,3 miljard euro. Het bod zou wel lager liggen dan de vraagprijs die Lucien Fa, topman van Yoplait, voor het bedrijf had vastgelegd. Fa hoopte dat een overnemer een bedrag van 1,5 miljard euro zou betalen. Het samengaan van Lactalis en Yoplait zou van de fusiegroep een bedrijf van wereldniveau maken. Tijdens de voorbije zomer maakte het investeringsfonds PAI Partners bekend zijn belang van 50 procent in Yoplait van de hand te willen doen. Verwacht wordt dat nog andere grote voedingsgroepen, zoals Nestlé en General Mills, interesse zullen tonen. De tweede aandeelhouder van Yoplait, de Franse melkcoöperatieve Sodiaal, herhaalde geen plannen te hebben om zijn belang van 50 procent te verkopen.


Het Amerikaanse Amgen, het grootste biotechbedrijf ter wereld, zou plannen koesteren om het Zwitserse bedrijf Actelion over te nemen. Actelion is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk en heeft een marktwaarde van 6,5 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 4,8 miljard euro. Een aantal bronnen stellen dat Actelion-topman Jean-Paul Clozel in allerijl besprekingen aanknoopt met grote famabedrijven zoals Roche Holding, Johnson & Johnson en Bristol Myers Squibb om een minderheidsbelang in Actelion te nemen, zodat het bod van Amgen afgeweerd zou kunnen worden. Clozel wil zijn bedrijf absoluut onafhankelijk houden. Amgen-topman Kevin Sharer liet nog deze zomer officieel weten dat zijn bedrijf aan internationale expansie toe is en agressief naar overnames zoekt. Amgen is gekend voor de ontwikkeling van epo-producten zoals Aranesp en Epogen, maar ziet de inkomsten van zijn topproduct Enbrel tegen artritis afnemen.


Warren Buffet heeft een publieke bedankbrief verstuurd naar de Amerikaanse overheid. De belegger zegt dankbaar te zijn voor de tussenkomst van de Amerikaanse regering tijdens de financiële crisis. Op die manier werden volgens Buffett vele bedrijven van de ondergang gered en werden miljoenen banen gered. Bovendien hadden de maatregelen er volgens Buffett voor gezorgd dat de kalmte kon terugkeren. De Verenigde Staten waren volgens Buffett in de ban van een massaal bedrog dat de huizenprijzen nooit aanzienlijk konden dalen. Hij voegde er aan toe dat de overheid vaak verspillend optrad en soms een aantal bijzonder verkeerde beslissingen nam. Maar de Amerikaanse regering is er in de buitengewone noodsituatie van de crisis volgens Buffett doorgekomen. Volgens de belegger zou de wereld er heel anders hebben ingezien indien de Amerikaanse regering geen maatregelen had genomen.


Een zeldzame roze diamant van 24,78 karaat heeft bij het veilinghuis Sotheby’s in Genève 34 miljoen euro opgebracht. De Fancy Roze Diamant is hiermee het duurste sieraad ooit verkocht op een veiling. Koper is de handelaar Laurance Graff uit Londen. De diamant is afkomstig van een privéverzamelaar die de steen al zestig jaar in zijn bezit had. Verwacht werd dat de ring tussen de 19 miljoen euro en 27 miljoen euro zou opleveren.Deze spectaculaire veiling toont volgens David Bennett, hoofd van de juwelendivisie van Sotheby's in Europa, aan dat voor buitengewone objecten werkelijk buitengewone prijzen betaald worden. Bennett noemde de steen ongetwijfeld één van de mooiste diamanten die hij tijdens zijn vijfendertigjarige carrière bij Sotheby's heeft gezien. Het vorige record stond op naam van de Wittelsbach Diamond, die twee jaar geleden door het veilinghuis Christie's in Londen voor een bedrag van 17 miljoen euro werd verkocht. Ook die steen werd door Graff gekocht.


Het chipconcern Intel investeert een bedrag van 7 miljoen euro in het Nederlandse bedrijf Layar. De extra middelen moeten het Nederlandse bedrijf toelaten uit te breiden naar de Amerikaanse markt. Bovendien zal er naar eigen zeggen worden geïnvesteerd in de verdere verfijning van de technologie. In totaal heeft Layar 10 miljoen euro investerinsggeld ontvangen. De twee bestaande aandeelhouders, de Nederlandse investeerder Prime en Sunstone Capital, brachten samen een bedrag van 3 miljoen euro aan. Layar ontwikkelt een technologie die virtuele beelden toevoegt aan onder meer de camera van de mobiele telefoon. Onder meer heeft Layar een toepassing ontworpen voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en Arcam, waarbij de gebruiker op zijn mobiele telefoon een toekomstbeeld van bestaande sites kan krijgen. De kapitaalronde is de tweede investeringsronde voor Layar, dat anderhalf jaar geleden werd opgericht.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 290 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar leed het concern nog een verlies van 147 miljoen euro. De omzet steeg met bijna 20 procent tot 6,65 miljard euro. Volgens topman Pierre-Henri Gourgeon was het tweede kwartaal bijzonder bevredigend. Over de eerste zes maanden van het boekjaar is het operationele resultaat met ongeveer 1 miljard euro verbeterd, ondanks de aswolk die het luchtverkeer lamlegde. De IJslandse vulkaan leverde Air France-KLM een operationeel verlies van 158 miljoen euro op. Over het eerste halfjaar van het boekjaar klom de omzet met bijna 15 procent tot 12,37 miljard euro. Het nettoresultaat verbeterde van een verlies van 573 miljoen euro naar een winst van meer dan 1 miljard euro. De goede resultaten zijn volgens Gourgeon te danken aan een verbeterd economisch klimaat en het doorvoeren van besparingen.


Het Zwitserse farmabedrijf Roche gaat de volgende twee jaar 4.800 banen schrappen. Daardoor wordt het personeelsbestand met 6 procent afgebouwd. De Zwitserse farmagroep wil dankzij de maatregel jaarlijks 2,4 miljard Zwitserse frank besparen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,8 miljard euro. Roche, de grootste producent van geneesmiddelen tegen kanker, is één van de laatste Europese farmagroepen die de jongste periode nog geen significant kostenbesparingsplan heeft doorgevoerd. Dit jaar kreeg Roche bovendien af te rekenen met enkele tegenslagen. Er waren onder meer problemen met het kankerbestrijdingsmiddel Avastin en de nieuw aangekondigde geneesmiddelen bleken niet aan de commerciële verwachtingen te beantwoorden. Roche maakte bekend dat de banen vooral zullen geschrapt worden in de verkoop en marketing en in de productie.


General Motors gaat in het kader van zijn beursintroductie zowat 30 procent meer aandelen verkopen dan aanvankelijk voorzien. De operatie van de Amerikaanse autoconstructeur kan daarmee de grootste beursgang uit de wereldwijde financiële geschiedenis worden. Vanwege de grote interesse voor de aandelen was er al enkele tijd speculatie dat er meer aandelen zouden worden aangeboden dan oorspronkelijk was gepland. In het nieuwe aanbod is nog geen rekening gehouden met een eventuele overtoewijzingsoptie. Ook de introductieprijs van de aandelen is opgetrokken. Bovendien zullen mogelijk voor 4,6 miljard dollar in plaats van voor 3 miljard dollar aan preferente aandelen worden aangeboden. In het meest optimale geval kan de beursgang volgens specialisten 22,7 miljard dollar opleveren. Tot nu toe staat het record op de naam van Agricultural Bank of China, dat in juli van dit jaar 22,1 miljard dollar ophaalde.


De Europese Commissie heeft onder voorwaarden toestemming gegeven voor de overname van de persoonlijke verzorgingstak en de wasmiddelen van Sara Lee door Unilever. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Volgens de Europese Commissie leidt de overname tot verstoring van de concurrentieverhoudingen op de markt voor deodoranten in een aantal Europese landen. Daarom moet het deo-merk Sanex van de hand worden gedaan. Unilever heeft op dit ogenblik met de merken Axe, Dove en Rexona al een sterke positie op deze markt. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor mededinging, stelde er vertrouwen in te hebben dat Sanex op zichzelf een levensvatbaar merk is. Ruim een jaar geleden maakte Unilever bekend 1,28 miljard euro over te hebben voor de aankoop van een aantal merken van het Amerikaanse Sara Lee. Naast Sanex gaat het om merken zoals Neutral en Zwitsal.


Europees Parlementslid en andersglobalist José Bové is door een Franse rechtbank veroordeeld tot 120 dagen cel of het betalen van een boete van 6.000 euro wegens het vernielen van een perceel maïs. Behalve Bové kregen nog drie anderen dezelfde straf opgelegd. De vier betrokkenen vernielden vier jaar geleden genetisch gemanipuleerde maïs van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Naast de hoofddaders kregen tweeëntachtig anderen een celstraf van twee maanden met uitstel. Volgens Bové waren zijn acties mee verantwoordelijk voor het uiteindelijke verbod op genetisch gemanipuleerde maïs dat in Frankrijk ruim twee jaar van kracht is. De verdachten moesten voor de rechtbank verschijnen voor de vernieling van negen hectare maïs, waarvan drie vierde genetisch gemanipuleerd was. De feiten vonden plaats in het zuidwesten van Frankrijk.


Over drie jaar wordt het voor klanten van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM mogelijk een raketvlucht te maken. Voor vaste klanten zou zelfs de mogelijkheid worden gecreëerd om met punten te sparen voor een gratis ruimtereis. De Nederlandse luchtvaartmaaschappij zegde haar steun toe aan de plannen van Space Experience Curaçao (SXC), een Nederlands initiatief om vanaf de Antillen ruimtereizen te maken. Volgens promotor Ben Droste, gewezen bevelhebber van de Nederlandse luchtmacht, zou met het supersonische Lynx-toestel een ruimtereis van veertig minuten kunnen worden gemaakt, waarbij op honderd kilometer hoogte een kleine tien minuten gewichtloosheid kan worden ervaren. Deelnemers zouden per vlucht 70.000 euro moeten betalen. Peter Hartman, topman van KLM, maakte gewag van een fantastisch project, dat helemaal in de pioniersgeest van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij past.


Frankrijk wil een homogene belastingzone vormen met Duitsland. In een televisiegesprek benadrukte de Franse president Nicolas Sarkozy dat de verschillen nu onaanvaardbaar groot zijn. Frankrijk zou daarbij volgens Sarkozy worden benadeeld. Het voorbije voorjaar had de Franse president het probleem al aangekaart. Sarkozy werkt al aan de afschaffing van de belasting op grote vermogens. Die is in Duitsland al dertien jaar geleden geschrapt. Ook wil de Franse president af van de regeling die rijken beschermt tegen belastingdruk van meer dan 50 procent van hun inkomsten. In Duitsland bestaat een dergelijke regeling niet. Dat zou ertoe leiden dat vermogende Fransen naar Duitsland uitwijken. Op verzoek van Sarkozy maakt de Franse Rekenkamer al een vergelijking van de Franse en Duitse btw-regels. Duitsland stelt zich echter terughoudend op tegenover de Franse suggesties.


De Nederlandse staat mag het bedrijf Rekkof Aircraft een voorschot geven van 19,7 miljoen euro voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie van een bestaand regionaal vliegtuig van constructeur Fokker. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Indien Rekkof in zijn ambitieuze opzet slaagt, heeft Europa volgens Joaquin Almunia, Europees Commissaris van concurrentiebeleid, opnieuw een bouwer van regionale jets en wordt de industriële kloof gedicht. Almunia voegde eraan toe dat ook de luchtvaartindustrie en andere bedrijfstakken in de Europese Unie baat hebben bij de technische kennis die het project zal opleveren. Rekkof - het omgedraaide woord van van Fokker - is een Nederlands bedrijf na het faillissement van de vliegtuigbouwer werd opgericht en zich richt op de ontwikkeling en productie van aangepaste versies van bestaande Fokker-toestellen.


Microsoft heeft de omzet van zijn Windowsdivisie kunstmatig opgekrikt door aan die afdeling in stilte inkomsten toe te voegen die eerst waren ondergebracht in andere afdelingen. Dat zou gebleken zijn na onderzoek van de documenten die Microsoft heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond Security and Exchange Commission (SEC). Het geld zou vooral afkomstig geweest zijn van de entertainmentafdeling, waar onder meer spelconsoles wordt verkocht. Volgens Microsoft is er echter geen sprake van boekhoudkundige kunstgrepen, maar werd er na het vertrek van enkele topmanagers geschoven met taken en producten tussen de verschillende divisies. De verschuiving zou de Windows-divisie minstens 259 miljoen dollar extra hebben opgeleverd. De omzet van de entertainment-divisie werd door de ingreep met 25 procent gereduceerd.


De Rotterdamse haven geeft volgend jaar opnieuw korting op de havengelden. De tarieven gaan volgend jaar structureel met 1 procent omhoog, maar omdat het Rotterdamse havenbedrijf een korting geeft van 3 procent, zijn de klanten per saldo 2 procent goedkoper uit. Het Rotterdamse havenbedrijf wil met deze korting het bedrijfsleven ondersteunen, zodat de ondernemingen zich verder zouden kunnen herstellen van de economische crisis. Vorig jaar verlaagde de Rotterdamse haven het havengeld met 5 procent. Het was toen de eerste keer in twintig jaar dat het havengeld werd verlaagd. De Rotterdams haven voorspelde destijds voor volgend jaar een stijging van 2 procent, maar met de huidige overeenkomst komt dat dus neer op een korting. De havengelden, die schepen betalen om toegang tot de haven te krijgen, brengen veel geld op. Vorig jaar ontving het Rotterdamse havenbedrijf 274 miljoen euro aan zeehavengeld.


Meer Nieuws

Wednesday, November 17, 2010

Er zijn meer mogelijkheden dan de traditionele groeimarkten

Bedrijven die zich richten op groeimarkten, zouden er voordeel uit kunnen putten om zowel voor de hand liggende locaties zoals China en India te combineren met relatief veronachtzaamde gebieden zoals Columbia en Vietnam. Dat is de conclusie van een rapport van de Spaanse bankgroep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Het rapport wordt opgemerkt dat China, India, Brazilië, Korea, Indonesië, Rusland, Mexico, Turkije, Egypte en Taiwan het volgende decennium meer zullen bijdragen tot de groei van het wereldwijde bruto binnenlandse product dan de meerderheid van hun tegenhangers uit de mature economieën.

"Zelfs indien de groei van die landen 2 procent lager zal blijken te liggen dan op dit ogenblik wordt geraamd, zullen die naties op het gebied van binnenlandse vraag nog altijd actiever zijn dan bijvoorbeeld een regio zoals Italië," merkt de Spaanse groep op. "De binnenlandse vraag zal voor die landen de volgende jaren een cruciale factor zijn, omdat ze daarvoor over een optimale demografie beschikken. In die landen wordt een belangrijke bevolkingsaangroei in het vooruitzicht gesteld, vergelijken met een relatieve stabilisatie of daling in een groot aantal mature markten. Daardoor zal de binnenlandse vraag in die landen worden gestimuleerd."

De Spaanse bank rangschikt Rusland wel lager dan in het algemeen het geval is. "In Rusland zal de vraag niet in dezelfde orde toenemen dan in de andere groeimarkten," wordt er aangevoerd. Naast die tien grote groeilanden, stipt het rapport echter ook nog elf andere landen aan die mogelijk een grotere bijdrage zullen leveren tot de groei van het wereldwijde bruto binnenlandse product dan Italië, de kleinste regio van de grootste industrielanden van de wereld. Daarbij wordt gewezen naar Nigeria, Polen, Zuid-Afrika, Thailand, Columbia, Vietnam, Bangladesh, Maleisië, Argentinië, Peru en de Filipijnen. Die landen zullen volgens het rapport ongeveer 400 miljard dollar aan nieuwe activiteiten aanbrengen.

Labels:

Technologie kan oorlog tegen terrorisme niet winnen

Voortdurende investeringen in nieuwe technologieën om de veiligheid in de luchtvaart te verhogen, is zinloos. Dat zegt Marijn Ornstein, veiligheidshoofd van de Nederlandse luchthaven Schiphol. Ornstein wijst er daarbij op dat de recente terroristische incidenten konden worden vermeden door het efficiënte optreden van de inlichtingendiensten en niet door scanning met hoogtechnologische apparatuur. Indien nog maar slechts een fractie van de financiële middelen die in technologische maatregelen worden geïnvesteerd worden, zouden besteed worden aan de inlichtingendiensten, zou er volgens Ornstein een belangrijke stap kunnen worden gezet om de luchtvaart veiliger en aangenamer te maken.

"De autoriteiten zijn volgens Ornstein verwikkeld geraakt in een wapenwedloop met terroristische organisaties, maar lopen altijd een stap achter," aldus het magazine The Register. "Daarbij merkt ze op dat de regulatoren bij elk incident meer maatregelen blijven vragen. Na de recente incidenten met explosieven in inktreservoirs voor printers, kreeg Schiphol volgens Ornstein vanuit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om voortaan alle inktreservoirs te verwijderen. Daarmee wordt volgens haar echter de strijd van gisteren gevoerd, want Orstein voert aan dat geen enkele terrorist er nog zal aan denken om op die manier explosieven te verbergen."

Ornstein merkte ook op dat de luchthaven van Schiphol niet voldoende ruimte meer heeft om extra beveiligingsuitrusting te plaatsen. Bovendien zou ook de beschikbaarheid van veiligheidspersoneel uitgeput raken. Ze voegt er aan toe dat de beveiligingskosten op Schiphol de voorbije vijf jaar met 15 procent zijn gestegen. Bovendien is 10 procent van alle beveiligingsagenten in Amsterdam actief op de luchthaven. Volgens Ornstein kunnen er daarentegen met het traditionele inlichtingen-werk en een intelligente screening van de passagiers belangrijke vorderingen worden gerealiseerd. Ornstein betreurt wel de beslissing van Europa om de beperkingen op het transport van vloeistoffen op te lossen. Dat heeft volgens haar zware operationele implicaties en zou de passagiers in verwarring brengen.

Labels: ,

Amerikaanse bevolking tegen vrijhandelsakkoorden

De Amerikaanse bevolking is voorstander van een uitbreiding van de handel, maar is niet gelukkig met vrijhandelsakkoorden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. De onderzoekers merken daarbij op dat de steun voor vrijhandelsakkoorden in de Verenigde Staten tot het laagste niveau in dertien jaar zijn teruggevallen. Daarbij wordt gewag gemaakt van een brede waaier van nadelen, zoals een verlies aan Amerikaanse banen, lagere lonen, een vertraging van de Amerikaanse economie. Wel wordt door een meerderheid van 54 procent toegegeven dat vrijhandelsakkoorden goed zijn voor de bevolking van landen van de derde wereld.

Opgemerkt wordt dat de meerderheid van de Amerikanen van mening is dat een uitbreiding van de handel met Canada, Japan en de Europese Unie, maar ook met India, Brazilië en Mexico, positief zou zijn voor de Verenigde Staten. De steun voor een uitbreiding van die handel varieert van 76 procent voor Canada tot 52 procent voor Mexico. Een uitbreiding van de handel met Zuid-Korea krijgt echter slechts de steun van 45 procent van de Amerikanen, maar ook 41 procent verzet zich tegen een dergelijke uitbreiding. Een grotere handel met China kan rekenen op de steun van 46 procent van de Amerikanen, maar hier worden bij 45 procent van de bevolking bezwaren opgetekend.

Daarentegen geeft slechts 35 procent van de Amerikaanse bevolking toe dat vrijhandelsakkoorden goed zijn voor de Verenigde Staten. Volgens 44 procent hebben deze overeenkomsten een negatieve impact op de Amerikaanse samenleving. Vorig jaar werden vrijhandelsakkoorden nog door 43 procent van de Amerikaanse bevolking gesteund. Volgens 55 procent van de Amerikanen leiden vrijhandelsakkoorden tot banenverlies in de Verenigde Staten. Slechts 8 procent is van mening dat die akkoorden tot een groeiende tewerkstelling zullen leiden. Ook zegt 43 procent dat deze akkoorden de Amerikaanse economie zullen vertragen, terwijl slechts 19 procent van mening is dat die overeenkomsten zullen leiden tot een economische groei.

Labels: ,

ITV heeft nood aan creatieve vernieuwing

De Britse commerciële zender ITV heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar zijn inkomsten met 11 procent opgedreven tot 1,46 miljard pond sterling. Dat is naar eigen zeggen te danken aan het verdere herstel van de reclamemarkt. Er werd aan toegevoegd dat de inkomsten uit de televisie-activiteiten en het internet met 16 procent zijn gestegen. Dat is een lichte terugval tegenover de groei met 16,5 procent die na de eerste jaarhelft was opgetekend. De externe inkomsten - waaronder de verkoop van televisieprogramma's aan andere zenders valt - vielen echter met 10 procent terug. Dat is volgens de commerciële zender een signaal dat er duidelijk nood is aan een creatieve vernieuwing.

Adam Crozier, chief executive van ITV, merkt op dat de vooruitzichten voor volgend jaar onzeker zijn. "De markt van de televisiereclame toont een sterk herstel, maar dat kan de belangrijke uitdagingen waarmee ITV wordt geconfronteerd, niet verhullen," gaf hij toe. "De economische vooruitzichten voor volgend jaar zijn heel onzeker en ITV is dan ook van plan om een grote voorzichtigheid aan de dag te leggen." Crozier is sinds april van dit jaar chief executive van de Britse commerciële zender en werkt sindsdien aan een transformatieplan, waarbij onder meer met BSkyB een overeenkomst werd gesloten om uitzendingen in hogedefinitie te verzorgen.

In oktober van dit jaar verlengde ITV de contracten voor zijn populaire talent-programma's The X Factor en Britain's Got Talent voor een periode van drie jaar. Uit cijfers blijkt echter dat het marktaandeel van ITV in het landschap van de Britse commerciële televisie tijdens de eerste negen maanden van dit jaar met 1 procent is gedaald tot 39,3 procent. Het voorbije jaar stond de zender met 982 programma's in de lijst met duizend meest bekeken uitzendingen van de Britse commerciële sector. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar had de zender zijn reclame-inkomsten met 18 procent opgedreven tot 728 miljoen pond, onder meer te danken aan het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Labels: , ,

Toyota verbreekt banken met raceteam Hispania Racing

Het Japanse automerk Toyota heeft de banden verbroken met het raceteam Hispania Racing, dat het voorbije seizoen van de Formule Eén in Abu Dhabi afsloot met Bruna Senna en Christian Klien op een negentiende en twintigste plaats. De autoconstructeur merkt op dat Hispania Racing niet aan zijn contractuele financiële verplichtingen is nagekomen. Toyota voegt er aan toe dat de autoconstructeur in het dispuut alle beschikbare opties zal onderzoeken om zijn rechten te doen gelden. Daarbij wordt opgemerkt dat Toyota alle intellectuele eigendomsrechten op zijn wagen heeft en volledig vrij is om andere projecten en nieuwe partners te overwegen.

Toyota trok zich eind vorig jaar uit de Formule Eén terug, maar had al een wagen ontwikkeld voor het inmiddels afgelopen seizoen. Hispania Racing zou verregaande gesprekken hebben gehad met Toyota om de wagen volgend jaar te kunnen inzetten in competitie. Hispania Racing werd in allerlaatste instantie toegevoegd aan de startgrid van dit jaar, maar is er in negentien wedstrijden niet in geslaagd om één enkel punt te scoren. Het team zou volgend jaar niet alleen beroep hebben willen doen op het chassis van de Toyota-racewagen, maar ook op het racecentrum van de Toyota-fabriek in Keulen. Het raceteam zegt bijzonder verrast te zijn door de verklaringen van Toyota en gaf aan een verdere verduidelijking te zullen vragen van de Japanse autobouwer.

Hispania Racing zal voor volgend jaar blijven samenwerken met motorenbouwer Cosworth. Onlangs werd een overeenkomst bereikt om volgend jaar ook de versnellingsbak te gebruiken van collega Williams Racing, dat eveneens samenwerkt met Cosworth. Toyota heeft in Keulen al een windtunnel en aerodynamische tests hebben opgestart in het kader van de samenwerking met Hispania Racing, maar het raceteam zou die kosten niet hebben gefinancierd. Hispania Racing kondigde onlangs de Spaanse zakenman Joan Villalonga aangetrokken te hebben als sponsor. Verwacht werd dat diens inbreng voor de nodige stabilisering zou zorgen en nieuwe sponsors zou kunnen aantrekken. In mei van dit jaar verbrak Hispania Racing zijn samenwerking met chassisbouwer Dallara.

Labels: , , ,

Hulu realiseert nieuw record online videoreclame

Het Amerikaanse internetplatform Hulu, dat de mogelijkheid biedt om online televisiecontent te bekijken, heeft tijdens de maand oktober een nieuw record gevestigd. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Op het platform werden tijdens die maand immers 1,1 miljard online reclamespots bekeken. In totaal werden in de Verenigde Staten tijdens de maand oktober meer dan 4,6 miljard videoreclames bekeken. Na marktmeider Hulu volgt het reclame-netwerk Tremor Media Video Network met 533 miljoen reclamespots. Verder volgen Adap.tv met 435 miljoen reclamespots en BrightRoll Video Network met 374 miljoen video's.

"Videoreclames bereikten in oktober 45 procent van de Amerikaanse populatie, met een gemiddelde van 34 spots per maand," merkt ComScore op. "CWTV.com liet daarbij de hoogste frequentie optekenen met gemiddeld 50,8 spots." Er wordt aan toegevoegd dat Tremor Media ongeveer 25 procent van de Amerikaanse bevolking bereikte, gevolgd door Adap.tv (20 procent) en Hulu (10 procent). Ook wordt opgemerkt dat Google, vooral dankzij dochter YouTube, met 146,3 miljoen unieke bezoekers de belangrijke online videobestemming op de Amerikaanse markt blijft. Op de tweede plaats staat Yahoo met 53,8 miljoen bezoekers en Viacom Digital met 52,9 miljoen bezoekers. De top vijf wordt rond gemaakt door Vevo (47,6 miljoen) en Facebook (47,4 miljoen).

Uit het rapport blijkt verder op Google tijdens de maand oktober voor het eerst meer dan 2 miljard videosessies werden opgetekend. Gemiddeld besteedde de internetgebruiker tijdens die periode 272 minuten aan Google-video's. In totaal keken 175 miljoen Amerikaanse internetgebruikers tijdens de maand oktober naar online videocontent. In totaal werden er meer dan 5,4 miljard videosessies opgetekend. ComScore merkt verder nog op dat 84 procent van de Amerikaanse internetbevolking naar online video kijkt. De gemiddelde duur van online videocontent is 5 minuten. De gemiddeld online videoreclame duurt 0,4 minuten. Reclame vertegenwoordigde ongeveer 13 procent van alle bekeken video's en 1 procent van de totale kijktijd.

Labels: , , ,

Voedselonveiligheid voor 17 miljoen Amerikanen

Ongeveer 15 procent van de Amerikaanse gezinnen kon vorig jaar niet terugvallen op een gegarandeerde voedselveiligheid. Dat blijkt uit cijfers van de Economic Research Service van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Voedselveiligheid betekent een constante toegang tot een voldoende voedselvoorraad om een actief en gezonde levensstijl te garanderen voor alle gezinsleden. Het Amerikaanse ministerie van landbouw merkt op dat vorig jaar in de Verenigde Staten 50,2 miljoen mensen met voedselonveiligheid werden geconfronteerd, waaronder 17,2 miljoen kinderen. Daarvan werden 12,2 miljoen volwassenen en 5,4 miljoen kinderen geconfronteerd met een extreem lage voedselveiligheid.

De onderzoekers merken op dat 10,6 miljoen Amerikanen (9 procent) geconfronteerd werden met een lage voedselveiligheid, wat betekent dat een aantal strategieën moesten worden aangewend - zoals een minder gevariëerd dieet of afhankelijkheid van voedselbanken of gemeenschapsprojecten - om te beletten dat de normale voedingspatronen moesten worden afgebroken of gereduceerd. Daarnaast waren er echter ook 6,8 miljoen Amerikanen (6 procent) die met een bijzonder laag niveau van voedselveiligheid worden geconfronteerd, wat betekent dat door een gebrek aan financiële middelen of andere bronnen de normale voedingspatronen in de loop van het jaar moesten worden afgebroken of gereduceerd.

Er wordt wel opgemerkt dat kinderen meestal relatief worden afgeschermd tegen voedselonveiligheid. In totaal werden volgens het onderzoek vorig jaar 980.000 kinderen - dat is 1,3 procent van alle Amerikaanse kinderen - persoonlijk onder een extreem lage voedselveiligheid te lijden hadden. Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral huishoudens onder de armoedegrens, met een inkomen van minder dan 21.756 dollar voor een gezin met vier leden - getroffen worden. In die categorie wordt 43 procent van de gezinnen met voedselonveiligheid geconfronteerd. Daarnaast worden ook huishoudens met alleen een moeder als gezinshoofd bovengemiddeld getroffen (37 procent), net zoals Latino-Amerikanen (27 procent) en Afro-Amerikanen (25 procent).

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie zijn het niet eens geraakt over een Europese begroting voor volgend jaar. Na deze mislukte ultieme bemiddelingspoging is de Europese Commissie gedwongen een nieuwe begroting op te stellen, waarover de besluitvorming maanden kan duren. Het Europees Parlement verlangde meer zeggenschap bij de begrotingen van de Europese Unie. In ruil daarvoor wilden de afgevaardigden zich neerleggen bij de eis van de lidstaten om de begroting voor volgend jaar met maximaal 2,91 procent te laten stijgen tot 126,5 miljard euro. Maar vooral Groot-Brittannië, Nederland en Zweden lagen dwars. Zonder begroting wordt de regel toegepast dat de Europese Unie elke maand een twaalfde van het oude budget mag uitgeven. Het Europees Parlement streeft naar een grotere rol bij de discussie over de Europese financiering lange termijn, waarbij onder meer wordt gedacht aan een Europese belastingheffing.


De Duitse ondergoedproducent Schiesser trekt volgend jaar naar de beurs van Frankfurt. Het bedrijf wil daarmee nieuwe financiële middelen ophalen. Op dit ogenblik wordt het bedrijf beschermd onder het Duitse insolventiestelsel. Volgens de curator zullen de verzamelde schuldeisers in december instemmen met een plan dat tot aan de beursgang uitstel van betaling inhoudt. De onderneming komt volgens de curator versterkt uit de insolventieprocedure en zal door de beursgang van voldoende financieel vermogen voorzien zijn. Ondertussen lopen de gesprekken met modeontwerper Wolfgang Joop verder over een rol als creatief adviseur. Het bedrijf was in de problemen geraakt door de verlieslatende productie onder licentie voor andere merken. Die activiteiten zijn inmiddels afgestoten, maar hadden Schiesser een schuld van meer dan 80 miljoen euro bezorgd. Begin vorig jaar vroeg het bedrijf de gerechtelijke bescherming aan.


De beursgang van autobouwer General Motors (GM) gebeurt tegen een hogere introductieprijs dan voorzien. Wegens de grote interesse wordt ook 1 miljard dollar meer opgehaald dan aanvankelijk gepland. Oorspronkelijk had General Motors een prijsvork van 26 dollar tot 29 dollar vooropgesteld, maar dat werd nadien verhoogd tot een bedrag tussen 32 dollar en 33 dollar. Dat zou de autoconstructeur waarderen op een bedrag tussen 50 miljard dollar en 60 miljard dollar. Bij een uitgifteprijs van 32,50 dollar zal General Motors 13,6 miljard dollar ophalen. Dat wordt de tweede grootste beursgang uit de Amerikaanse geschiedenis. Twee jaar geleden haalde Visa een bedrag van 18 miljard dollar op. De hogere waardering is een gevolg van de sterke vraag bij investeerders, maar ook van de discussie die de Amerikaanse overheid en de underwriters, die inschrijven op de aandelen en vervolgend verdelen over beleggers en het grote publiek, gevoerd hebben over de prijszetting.


Gregory Maffei van Liberty Media was vorig jaar de best betaalde chief executive van de Verenigde Staten. Maffei kreeg in totaal een bedrag van 87,1 miljoen dollar uitgekeerd. Dat was vier keer zoveel als het jaar voordien. De lijst van best betaalde managers is opgesteld door de Hay Group. De studie wijst uit dat het mediane loonpakket van de topmanagers met 3 procent steeg, terwijl de aandeelhouders 29 procent rijker werden. Het loonpakket bestaat uit het jaarsalaris, bonussen en ontvangen aandelen en opties. De bonussen stegen met 11 procent tot een mediaan bedrag van 1,67 miljoen dollar. Volgens Hay Group kreeg 53 procent van de betrokkenen aandelen. Op de tweede plaats staat Lawrence Ellison van Oracle (68,6 miljoen dollar), gevolgd door Ray Irani van Occidental Petroleum (52,1 miljoen dollar), Carol Bartz van Yahoo (44,6 miljoen dollar) en Leslie Moonves van CBS Corporation (38,9 miljoen dollar).


De holding Maxeda Retail Group verkoopt de Nederlandse winkelketen Bijenkorf aan Selfridges Group, een dochteronderneming van de Canadese groep Wittington Investments. Dat heeft Maxeda bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Volgens het management van de Bijenkorf en Maxeda biedt de Selfridges Group de meeste expertise en mogelijkheden om de strategie van de Bijenkorf verder te ontwikkelen. Selfridges is een familiebedrijf met supermarkten zoals Selfridges in Groot-Brittannië, Brown Thomas in Ierland en Holt Renfrew in Canada. De transactie zal nog voor advies worden voorgelegd aan de vakbonden en de ondernemingsraad van de Bijenkorf. Ook is nog goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten. De Bijenkorf is met twaalf vestigingen de grootste supermarktketen in het Nederlandse luxesegment. De groep wil zich in de toekomst verder ontwikkelen met de komst van nieuwe luxemerken.


De Amerikaanse supermarktgroep Wal-Mart Stores heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,44 miljard dollar. Dat is een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2,6 procent tot 101,2 miljard dollar. De toenemende verkoop op de internationale markten compenseerden een gedaalde Amerikaanse verkoop. De verkopen in Amerikaanse winkels zakten met 1,3 procent. Dat is het zesde kwartaal met verkoopdalingen in de Verenigde Staten op rij. Dat werd echter opgevangen door groei in opkomende landen als Brazilië. De buitenlandse verkoop steeg met 9 procent. Wal-Mart maakte bekend zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij te stellen. Daarbij wordt wel rekening gehouden met een belastingvoordeel en met sterke prestaties tijdens het vierde kwartaal.


De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 834 miljoen dollar. Dat is een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 1,4 procent tot 16,6 miljard dollar. Home Depot schrapte in het eerste kwartaal van dit jaar duizend banen in de Verenigde Staten en wist op die manier zijn bruto winstmarge op te drijven. Door het stabiliseren van de activiteiten blijft de keten zijn operationele prestaties volgens Frank Blake, chief executive van Home Depot, verbeteren. Hij merkte daarbij op dat de uitgaven strikt onder controle worden gehouden, maar volgens hem wordt er tevens geïnvesteerd om de klantendienst, de producten en de bevoorradingsketen nog verder te verbeteren. Het bedrijf merkte op zijn winstverwachtingen voor het hele jaar op te drijven. De omzetverwachtingen werden daarentegen licht teruggeschroefd.


De Chinese vliegtuigbouwer Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) heeft een eerste bestelling binnengehaald voor honderd exemplaren van zijn passagiersvliegtuig. Dat werd bekendgemaakt op de luchtvaartbeurs in de Chinese stad Zhuhai. Het betekent voor Comac de eerste stap in de doelstelling van het bedrijf om met de Compac 919 in concurrentie te treden met Airbus en Boeing. Comac zal honderd toestellen leveren aan de luchtvaartmaatschappijen Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Hainan Airlines, aan de Chinese leasingmaatschappij Guoyin Financial en haar Amerikaanse sectorgenoot GE Capital Aviation Services. Verdere details over de orders werden niet vrijgegeven. De Comac 919 kan 168 passagiers kunnen vervoeren, maar is nog volop in ontwikkeling. De eerste testvluchten zijn over vier jaar gepland en de eerste leveringen zouden twee jaar later volgen.


De Britse budgetvlieger EasyJet is van plan voor het eerst in zijn bestaan dividend uit te keren. Dat is een gevolg van een stijging van de winst met 70 procent. Dat heeft Carolyn McCall, chief executive van Easyjet, meegedeeld. Easyjet, na Ryanair de grootste budgetvlieger van Europa, heeft het voorbije boekjaar een nettowinst van 121,3 miljoen pond gerealiseerd. De stevige stijging van de winst heeft alles te maken met de terugkeer van de vraag naar vliegtuigreizen. McCall benadrukte dat een eerste dividend over twee jaar zal uitgekeerd worden. De chief executive benadrukte verder dat de focus in de toekomst nog meer zal gelegd worden op zakenvluchten. Easyjet merkte nog op dat de winst nog gevoelig hoger zou gelegen hebben indien de maatschappij niet geconfronteerd was geweest met 27,3 miljoen pond kosten door de aswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland.


De online muziekwinkel iTunes van Apple biedt binnenkort ook de catalogus van The Beatles te koop aan. Daarmee wordt een grote leegte opgevuld in de digitale collectie van Apple. Dat een akkoord op dit ogenblik tot stand is gekomen, zou geen toeval zijn. Platenlabel EMI, eigenaar van de rechten op de opnames, heeft het financieel steeds moeilijker. EMI is sinds drie jaar in handen van het hefboomfonds Terra Firma Capital Partners. Dat heeft echter de grootste moeite om zijn lening van 4,9 miljard dollar aan kredietverstrekker Citigroup terug te betalen. Maar er doen ook andere theorieën de ronde over de aankondiging van Apple. Onder meer zou Apple met een indukwekkende streamingdienst willen uitpakken. Steve Jobs, topman van Apple, gaf toe dat het niet eenvoudig was om de catalogus binnen te halen, maar er wordt volgens hem nu een droom verwezenlijkt die Apple vanaf het allereerste begin van iTunes, tien jaar geleden, heeft gekoesterd.


De Amerikaanse platenfirma Warner Music overweegt een bod van 750 miljoen dollar te doen op de muziekafdeling van haar Britse concurrent EMI. Het Amerikaanse concern probeert zijn concurrent al tien jaar in te lijven, maar die pogingen liepen steeds op een mislukking uit. Dat gebeurde drie jaar geleden voor het laatst. Toen werd EMI voor een bedrag van 3,8 miljard dollar overgenomen door de investeringsgroep Terra Firma. Van de vier grote platenlabels zit EMI in de slechtste papieren. De overname door Terra Firma is geen succes geworden. Terra Firma leende voor de overname zwaar bij Citigroup, maar wordt met betalingsproblemen geconfronteerd. EMI dreigt zo in handen te vallen van Citigroup. De bank wil cash zien en overweegt de platenfirma te verkopen. De nieuwe overnamestrijd speelt zich af tegen de achtergrond van het proces dat Terra Firma-topman Guy Hands eind vorige maand verloor van Citigroup. Hands zegt bij de aankoop van EMI misleid te zijn geweest.


Het sociale netwerkbedrijf Facebook is de derde grootste internetonderneming van de Verenigde Staten geworden. Op SecondMarket, een marktplaats waar aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven worden verhandeld, wordt de waarde van Facebook geraamd op 41 miljard dollar. Daarmee is Facebook groter geworden dan de veilingsite eBay, die op de beurs Nasdaq een waarde heeft van 39,3 miljard dollar. Google is met een waarde van 192,9 miljard dollar het grootste internetbedrijf van de Verenigde Staten. Op de tweede plaats staat Amazon met een bedrag van 74,4 miljard dollar. Facebook passeerde eerder al Yahoo in de lijst van grootste internetbedrijven. Augie Ray, analist van Forrester Research, merkt op dat Facebook in amper enkele jaren van een niche-site is geëvolueerd tot een online bestemming waar de meerderheid van Amerikanen het grootste deel van hun tijd online doorbrengen. Facebook heeft meer dan 500 miljoen gebruikers.


Tijdens de maand oktober zijn in Europa bijna 1,03 miljoen personenwagens verkocht. Dat is een daling met 16,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Alle grote Europese economieën zagen het aantal registraties van nieuwe wagens teruglopen. In Duitsland lag het verkoopcijfer 20 procent lager, in Groot-Brittannië 22,2 procent. De grootste terugval werd opgetekend in Spanje. Daar werd een daling met 37,6 procent opgetekend. Over de eerste tien maanden van dit jaar zijn er in Europa ongeveer 11,28 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat is een daling met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ierland liet de voorbije tien maanden de beste prestatie optekenen. Daar werd een groei met 53,2 procent genoteerd. Bulgarije staat helemaal achteraan met een terugloop van 35,6 procent.


Het aantal zakenreizigers is tijdens de maand september met 12,1 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de International Air Transport Association (IATA). Er wordt echter opgemerkt dat de bezetting nog altijd niet is teruggekeerd tot het niveau dat werd opgetekend voor het uitbreken van de economische crisis. De groei kwam vooral van het verkeer van en naar Azië en het Midden-Oosten. De transatlantische markten blijven volgens de luchtvaartorganisatie nog steeds achter. De maand september vertoonde wel een sterkere opleving dan augustus. Toen werd een groei met 6,2 procent opgemerkt tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de economy-klasse werd tijdens de maand september een groei met 9,3 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daar heeft de bezetting het verlies door de economische crisis al wel helemaal weggewerkt.


De luchtvaartmaatschappij TransAsia Airways uit Taiwan heeft bij de Europese constructeur Airbus een order voor acht vliegtuigen geplaatst ter waarde van 1 miljard euro. Het gaat om twee toestellen van het type A330-300 en zes exemplaren van het type A321. De maatschappij zet de toestellen in op routes naar China en op nieuwe regionale routes. De Airbus A330 is het eerste widebody-toestel dat deel uitmaakt van de vloot van de Taiwanese maatschappij. TransAsia Airways vliegt al vijftien jaar met toestellen van Airbus. De vloot bestaat op dit ogenblik uit vijf exemplaren van het type A321 en twee exemplaren van de reeks A320, die op binnenlandse en regionale routes vliegen, waaronder dertien bestemmingen naar het vaste land van China. Het is nog niet duidelijk wie de motoren voor de nieuwe vliegtuigen zal leveren. Daarvoor zal een keuze gemaakt worden tussen General Electric, Pratt & Whitney en Rolls-Royce.


Meer Nieuws