Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 19, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse vastgoedmagnaat Donald Trump overweegt om deel te nemen aan Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een Amerikaans televisie-interview merkte Trump op eigenlijk niet echt aan de verkiezingen te willen deelnemen, maar heeft hij naar eigen zeggen zijn mening herzien uit bezorgdheid over de toekomst van zijn. Hij denkt de persoon te zijn die het op kan nemen tegen de rivalen van de Verenigde Staten. De vastgoedmagnaat haalde in het interview zwaar uit naar China. Hij beschuldigde de Chinese regering ervan de koers van de yuan te beïnvloeden om een oneerlijk voordeel op de wereldmarkt te krijgen ten opzichte van de Verenigde Staten. Ook twaalf en tien jaar geleden had Trump al eerder aangegeven deel te willen nemen aan de verkiezingen. De vastgoedmagnaat verwacht in juni een beslissing te nemen. Hij zou dan waarschijnlijk als republikeins kandidaat naar de verkiezingen gaan.


Air Berlin, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, heeft aangekondigd zijn aanbod te zullen inkrimpen wegens de geplande luchtvaarttaks in Duitsland. Vanaf het zomerseizoen volgend jaar zal de capaciteit naar eigen zeggen met 5 procent verminderd worden. Zeven vliegtuigen verdwijnen uit de vloot. Air Berlin verwacht dat de luchtvaarttaks 160 miljoen euro tot 170 miljoen euro zal belasten. Door de zware concurrentie op bepaalde routes is het volgens de luchtvaartmaatschappij onmogelijk om de taks volledig door te rekenen aan de passagiers. Duitsland voert de taks op begin volgend jaar in. De taks bedraagt tussen 8 euro tot 45 euro per ticket, naargelang de afstand. Air Berlin leed van januari tot en met september een nettoverlies van 14,6 miljoen euro. Het derde kwartaal was naar eigen zeggen wel beduidend beter dan de eerste zes maanden van het jaar.


De Amerikaanse senaat moet nog dit jaar het verdrag met Rusland voor de vermindering van strategische kernwapens ratificeren. Dat heeft Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, gezegd. Volgens haar staat de nationale veiligheid van de Verenigde Staten op het spel. Het akkoord is één van de grootste successen die de Amerikaanse president Barack Obama tot nu toe heeft geboekt. Het akkoord was cruciaal om de relaties met Rusland weer te normaliseren na het presidentschap van George W. Bush. De Amerikaanse president had zijn Russische collega Dmitry Medvedev onlangs nog beloofd zijn uiterste best te zullen doen om het nieuwe verdrag nog dit jaar in de Amerikaanse goedgekeurd te krijgen. Wellicht zal de republikeinse meerderheid zich echter tegen een ondertekening verzetten en aansturen op uitstel.


Vliegtuigconstructeur Airbus wil een schadevergoeding van de Britse motorenfabrikant Rollys-Royce wegens de problemen met de Trent-vliegtuigmotoren. De vliegtuigconstructeur wil naar eigen zeggen een volledige vergoeding voor de schade die Airbus heeft geleden door de fout in de Trent-motoren. De schade zou aanzienlijk zijn, maar concrete bedragen werden niet genoemd. Na de motorproblemen van een Airbus A380 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, moet Rolls-Royce wereldwijd mogelijk veertig Trent-motoren vervangen. Airbus zelf rekent alvast op vertragingen bij de levering van nieuwe A380-toestellen. Ook luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil na gesprekken met Rolls-Royce motoren vervangen. Rolls-Royce maakte zelf al bekend dat er bij de Trent-motoren specifieke onderdelen vervangen moeten worden. Van een volledige vervanging van de motoren is volgens Rolls-Royce echter geen sprake.


SAIC Motor, de grootste autobouwer van China, koopt voor 500 miljoen dollar aandelen van het Amerikaanse General Motors, ter gelegenheid van de terugkeer naar de beurs van de Amerikaanse autoconstructeur. Dat heeft General Motors bekend gemaakt. De Chinese autogroep zou daardoor een belang van 0,97 procent verwerven in General Motors. Tim Lee, hoofd internationale operaties bij General Motors, wees erop dat de tien joint ventures van de twee concerns aan de basis liggen van een aantal van de grootste successen op de Chinese automarkt. Het aandeel dat SAIC Motors bij de beursgang van General Motors opneemt, betekent volgens Lee een nieuwe belangrijke stap in het partnerschap tussen beide partijen. SAIC Motors voegde er aan toe dat de uitbreiding van het strategisch partnership de Chinese autobouwer mogelijkheden biedt om verder te groeien, buitenlandse markten te exploreren en zijn mogelijkheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling uit te breiden.


De helft van de Amerikaanse parlementsleden is miljonair. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Center for Responsive Politics, dat onderzoek doet naar het effect van geld in de politiek en het lobbyen. Het vermogen van de Amerikaanse parlementsleden is volgens het rapport het voorbije jaar met 16 procent toegenomen, ondanks de economische crisis. Er wordt aan toegevoegd dat vijfenvijftig Amerikaanse parlementsleden een vermogen hebben van meer dan 10 miljoen dollar. Acht politici hebben een persoonlijk vermogen van meer dan 100 miljoen dollar. Helemaal bovenaan staat de republikein Darrell Issa uit Californië met een vermogen van ruim 300 dollar. De onderzoekers merken op dat slechts weinig parlementsleden te maken hebben met de financiële nood waarmee miljoenen Amerikanen kampen. Van het Amerikaanse volk is hooguit 1 procent miljonair.


Dankzij een extra besparingsinspanning zal het Griekse begrotingstekort volgend jaar teruggebracht worden tot 7,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit het begrotingsontwerp dat werd voorgelegd aan het Griekse parlement. Hierdoor blijft Griekenland binnen de lijnen van het herstelplan dat werd opgelegd door de Europese Unie en het Internationaal Montair Fonds. Het Griekse begrotingstekort zou 17 miljard euro bedragen. Dat betekent een vermindering met 5 miljoen miljard euro tegenover het lopende jaar. Het begrotingstekort voor dit jaar wordt geschat op 9,4 procent. Om het doel te bereiken zal er een budgettaire besparing van naar eigen zeggen meer dan 14 miljard euro worden doorgevoerd, aan de hand van bestaande en nieuwe maatregelen. Verwacht wordt dat de Griekse economie dit jaar met 4,2 procent zal krimpen. Volgend jaar wordt een verdere inkrimping met 3 procent verwacht.


De Amerikaanse autoconstructeur Ford verkoopt twee derde van zijn belang in de Japanse autobouwer Mazda. Ford heeft op dit ogenblik een belang van 11 procent in Mazda en zal na de transactie met een pakket van 3,5 procent nog één van de grootste aandeelhouders van Mazda blijven. Ford was ruim dertig jaar lang de hoofdaandeelhouder van Mazda, maar raakt door de recente verkoop die status kwijt. Ford, dat ooit meer dan een derde van Mazda controleerde, begon zijn aandeel twee jaar gelden af te bouwen als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. De twee autobouwers geven wel aan dat ze een strategisch partnerschap zullen behouden. Het aandelenpakket wordt verkocht aan een tiental partners van Mazda, waaronder investeerder Itochu, het industriële conglomeraat Kajima, het maritieme bedrijf Mitsui O.S.K. Lines en de industriegroep Sumitomo Metal Industries.


De Entertainment Retail Group (ERG), het bedrijf achter de videotheken als Movie Max en Videoland, is failliet. Het bedrijf hoopt volgens topman Ruud Bakker in afgeslankte vorm een doorstart te kunnen maken. Entertainment Retail Group, Nederlands marktleider op het gebied van videotheken, lijdt al een aantal jaren onder een teruglopende verhuur van videofilms. Vergeleken met vijf jaar geleden halveerde de omzet van de videotheken van 108 miljoen euro tot 57 miljoen euro. De groep heeft nog 420 videotheken. Vijf jaar geleden hadden de ketens nog 650 vestigingen. De malaise in de videoverhuur is volgens Bakker deels te wijten aan het illegaal downloaden van films via internet. Ook de mogelijkheid films te bestellen via de digitale televisie heeft volgens Bakker bijgedragen aan de terugval. Daarnaast besteden consumenten hun geld vaker aan andere dingen. Het huren van films is volgens Bakker minder populair dan vijf jaar geleden.


De financiële groep Club de Paris en Brazilië hebben besloten om de totale schuld van Congo te schrappen. Het gaat om een bedrag van 7,35 miljard dollar. Dat is het gevolg van een ontmoeting van vertegenwoordigers van Brazilië en de Club de Paris, die negentien industriële landen verzamelt, met Congolese. De beslissing kadert in het Initiative Pays Pauvres Très Endettés (PPTE), dat veertien jaar geleden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de International Development Association (IDA) werd opgezet. Het project heeft als doel om een kader te creëren waarin schuldeisers een vermindering van schuld kunnen aanbieden aan arme landen.Het akkoord opent de weg voor een vermindering van de externe schuld van Congo die na jarenlange oorlogen eind vorig jaar al was opgelopen tot 13,70 miljard dollar.


Het noodlijdende Ierland vraagt toch een lening van enkele tientallen miljarden aan. De andere lidstaten van de Europese Unie hebben Ierland hier met klem om verzocht, omdat de hele eurozone is verzwakt door het enorme begrotingstekort van Ierland. Patrick Honohan, voorzitter van de Ierse centrale bank, kondigde in een radio-interview aan dat Ierland een lening van enkele tientallen miljarden euro's zal aanvragen. Tot nu toe ontkende Ierland hulp te willen, maar er zijn wel gesprekken tussen de Ierse regering en functionarissen van de Europese Unie Bij een lening uit het noodfonds van de Europese Unie en het Internationaal Monetaire Fonds horen scherpe hervormingseisen. Daar stelde de Ierse regering zich heel weigerachtig tegenover. Ierland heeft een begrotingstekort van 32 procent. Dat komt grotendeels door de bankensector, die al verschillende kapitaalinjecties heeft moeten krijgen.


De accountancy-groep Deloitte wil Roland Berger, een groot internationaal bureau voor strategisch bedrijfsadvies, overnemen. Dat heeft Martin Plendl, directeur van Deloitte Duitsland, bevestigd. Plendl merkte op dat de twee partijen onderhandelingen voeren over een overname. Het is de bedoeling dat de Roland Berger opgaat in Deloitte, maar een definitief besluit is volgens Plendl nog niet gevallen. Ook Roland Berger bevestigde dat gesprekken gaande zijn tussen de twee bureaus. Ook na een fusie blijft de naam Roland Berger bestaan. Roland Berger zal opgaan in Deloitte Consulting, de divisie managementadvies bij de accountancy-groep. Wereldwijd heeft Roland Berger 2.100 medewerkers in vijfentwintig landen. De jaaromzet wordt geschat op 600 miljoen euro. Deloitte realiseert een omzet van 26,6 miljard euro en telt 170.000 medewerkers. De fusie moet volgende maand bij Roland Berger door de internationale vergadering van partners worden goedgekeurd.


De Zwitserse groep Glencore, een van de grootste handelaars in grondstoffen ter wereld, overweegt tijdens het tweede kwartaal van volgend jaar een beursgang. Dat hebben een aantal bronnen bevestigd. Glencore zou met de beursgang een bedrag van ongeveer 10 miljard dollar willen ophalen. De beursgang zou voorzien zijn voor de maanden april of mei. Glencore zou in Londen en Hongkong worden genoteerd. De Zwitserse groep zou de extra financiële middelen willen gebruiken om zijn fabrieken te moderniseren, acquisities te realiseren en de huidige investeerders te vergoeden. Glencore is één van de grootste Europese bedrijven. Het concern heeft een geschatte marktkapitalisatie van ongeveer 50 miljard dollar en telt 52.000 werknemers. In het derde kwartaal boekte Glencore een winstgroei van ongeveer 1 miljard dollar, dankzij de gestegen grondstofprijzen.


De wereldeconomie zal in volgend jaar trager groeien dan verwacht. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie verlaagde zijn groeiprognoses voor volgend jaar van 4,5 procent tot 4,2 procent. Er zijn volgens de organisatie verscheidene redenen waarom de groei vertraagt. Onder meer wordt verwezen naar de afkoeling van de Amerikaanse economie, de vertragende groei in de ontwikkelingslanden en de verstrakking van het begrotingsbeleid. Er wordt aan toegevoegd dat de groei het jaar daarop echter opnieuw zal toenemen tot 4,6 procent. Daarmee zou het niveau van dit jaar worden geëvenaard, al zou de werkloosheid hoog blijven. Er wordt opgemerkt dat verscheidene risico's het economisch herstel bedreigen, zoals de daling van de Amerikaanse huizenprijzen, de hoge overheidsschuld in veel rijke landen, een plotse stijging van de langetermijnrente, spanningen op de wisselmarkten en de grote handelsonevenwichten.


Bierbrouwer SABMiller heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,12 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 973 miljoen dollar. De omzet steeg van 13,36 miljard dollar naar 14,24 miljard dollar. De omzetgroei werd gedreven door een volumegroei in de opkomende markten en kostenbesparingen. SABMiller, eigenaar van biermerken als Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Castle Lager en Pilsner Urquel, waarschuwt wel dat de consumentenuitgaven voorzichtig blijven. Graham Mackay, bestuursvoorzitter van SABMiller, benadrukte dat de omstandigheden in de verschillende markten variëren. Het concern zou wel profiteren van de wereldwijde spreiding van de activiteiten. Mackay maakte ook gewag van een sterke financiële prestatie van het concern. Het biervolume steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 1 procent op autonome basis.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home