Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 18, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Franse Lactalis, de grootste zuivelgroep van Europa, heeft een overnamebod gelanceerd op de Franse yoghurtproducent Yoplait. Financiële details werden niet bekend gemaakt, maar volgens specialisten zou het bod schommelen rond 1,3 miljard euro. Het bod zou wel lager liggen dan de vraagprijs die Lucien Fa, topman van Yoplait, voor het bedrijf had vastgelegd. Fa hoopte dat een overnemer een bedrag van 1,5 miljard euro zou betalen. Het samengaan van Lactalis en Yoplait zou van de fusiegroep een bedrijf van wereldniveau maken. Tijdens de voorbije zomer maakte het investeringsfonds PAI Partners bekend zijn belang van 50 procent in Yoplait van de hand te willen doen. Verwacht wordt dat nog andere grote voedingsgroepen, zoals Nestlé en General Mills, interesse zullen tonen. De tweede aandeelhouder van Yoplait, de Franse melkcoöperatieve Sodiaal, herhaalde geen plannen te hebben om zijn belang van 50 procent te verkopen.


Het Amerikaanse Amgen, het grootste biotechbedrijf ter wereld, zou plannen koesteren om het Zwitserse bedrijf Actelion over te nemen. Actelion is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk en heeft een marktwaarde van 6,5 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 4,8 miljard euro. Een aantal bronnen stellen dat Actelion-topman Jean-Paul Clozel in allerijl besprekingen aanknoopt met grote famabedrijven zoals Roche Holding, Johnson & Johnson en Bristol Myers Squibb om een minderheidsbelang in Actelion te nemen, zodat het bod van Amgen afgeweerd zou kunnen worden. Clozel wil zijn bedrijf absoluut onafhankelijk houden. Amgen-topman Kevin Sharer liet nog deze zomer officieel weten dat zijn bedrijf aan internationale expansie toe is en agressief naar overnames zoekt. Amgen is gekend voor de ontwikkeling van epo-producten zoals Aranesp en Epogen, maar ziet de inkomsten van zijn topproduct Enbrel tegen artritis afnemen.


Warren Buffet heeft een publieke bedankbrief verstuurd naar de Amerikaanse overheid. De belegger zegt dankbaar te zijn voor de tussenkomst van de Amerikaanse regering tijdens de financiële crisis. Op die manier werden volgens Buffett vele bedrijven van de ondergang gered en werden miljoenen banen gered. Bovendien hadden de maatregelen er volgens Buffett voor gezorgd dat de kalmte kon terugkeren. De Verenigde Staten waren volgens Buffett in de ban van een massaal bedrog dat de huizenprijzen nooit aanzienlijk konden dalen. Hij voegde er aan toe dat de overheid vaak verspillend optrad en soms een aantal bijzonder verkeerde beslissingen nam. Maar de Amerikaanse regering is er in de buitengewone noodsituatie van de crisis volgens Buffett doorgekomen. Volgens de belegger zou de wereld er heel anders hebben ingezien indien de Amerikaanse regering geen maatregelen had genomen.


Een zeldzame roze diamant van 24,78 karaat heeft bij het veilinghuis Sotheby’s in Genève 34 miljoen euro opgebracht. De Fancy Roze Diamant is hiermee het duurste sieraad ooit verkocht op een veiling. Koper is de handelaar Laurance Graff uit Londen. De diamant is afkomstig van een privéverzamelaar die de steen al zestig jaar in zijn bezit had. Verwacht werd dat de ring tussen de 19 miljoen euro en 27 miljoen euro zou opleveren.Deze spectaculaire veiling toont volgens David Bennett, hoofd van de juwelendivisie van Sotheby's in Europa, aan dat voor buitengewone objecten werkelijk buitengewone prijzen betaald worden. Bennett noemde de steen ongetwijfeld één van de mooiste diamanten die hij tijdens zijn vijfendertigjarige carrière bij Sotheby's heeft gezien. Het vorige record stond op naam van de Wittelsbach Diamond, die twee jaar geleden door het veilinghuis Christie's in Londen voor een bedrag van 17 miljoen euro werd verkocht. Ook die steen werd door Graff gekocht.


Het chipconcern Intel investeert een bedrag van 7 miljoen euro in het Nederlandse bedrijf Layar. De extra middelen moeten het Nederlandse bedrijf toelaten uit te breiden naar de Amerikaanse markt. Bovendien zal er naar eigen zeggen worden geïnvesteerd in de verdere verfijning van de technologie. In totaal heeft Layar 10 miljoen euro investerinsggeld ontvangen. De twee bestaande aandeelhouders, de Nederlandse investeerder Prime en Sunstone Capital, brachten samen een bedrag van 3 miljoen euro aan. Layar ontwikkelt een technologie die virtuele beelden toevoegt aan onder meer de camera van de mobiele telefoon. Onder meer heeft Layar een toepassing ontworpen voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en Arcam, waarbij de gebruiker op zijn mobiele telefoon een toekomstbeeld van bestaande sites kan krijgen. De kapitaalronde is de tweede investeringsronde voor Layar, dat anderhalf jaar geleden werd opgericht.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 290 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar leed het concern nog een verlies van 147 miljoen euro. De omzet steeg met bijna 20 procent tot 6,65 miljard euro. Volgens topman Pierre-Henri Gourgeon was het tweede kwartaal bijzonder bevredigend. Over de eerste zes maanden van het boekjaar is het operationele resultaat met ongeveer 1 miljard euro verbeterd, ondanks de aswolk die het luchtverkeer lamlegde. De IJslandse vulkaan leverde Air France-KLM een operationeel verlies van 158 miljoen euro op. Over het eerste halfjaar van het boekjaar klom de omzet met bijna 15 procent tot 12,37 miljard euro. Het nettoresultaat verbeterde van een verlies van 573 miljoen euro naar een winst van meer dan 1 miljard euro. De goede resultaten zijn volgens Gourgeon te danken aan een verbeterd economisch klimaat en het doorvoeren van besparingen.


Het Zwitserse farmabedrijf Roche gaat de volgende twee jaar 4.800 banen schrappen. Daardoor wordt het personeelsbestand met 6 procent afgebouwd. De Zwitserse farmagroep wil dankzij de maatregel jaarlijks 2,4 miljard Zwitserse frank besparen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,8 miljard euro. Roche, de grootste producent van geneesmiddelen tegen kanker, is één van de laatste Europese farmagroepen die de jongste periode nog geen significant kostenbesparingsplan heeft doorgevoerd. Dit jaar kreeg Roche bovendien af te rekenen met enkele tegenslagen. Er waren onder meer problemen met het kankerbestrijdingsmiddel Avastin en de nieuw aangekondigde geneesmiddelen bleken niet aan de commerciële verwachtingen te beantwoorden. Roche maakte bekend dat de banen vooral zullen geschrapt worden in de verkoop en marketing en in de productie.


General Motors gaat in het kader van zijn beursintroductie zowat 30 procent meer aandelen verkopen dan aanvankelijk voorzien. De operatie van de Amerikaanse autoconstructeur kan daarmee de grootste beursgang uit de wereldwijde financiële geschiedenis worden. Vanwege de grote interesse voor de aandelen was er al enkele tijd speculatie dat er meer aandelen zouden worden aangeboden dan oorspronkelijk was gepland. In het nieuwe aanbod is nog geen rekening gehouden met een eventuele overtoewijzingsoptie. Ook de introductieprijs van de aandelen is opgetrokken. Bovendien zullen mogelijk voor 4,6 miljard dollar in plaats van voor 3 miljard dollar aan preferente aandelen worden aangeboden. In het meest optimale geval kan de beursgang volgens specialisten 22,7 miljard dollar opleveren. Tot nu toe staat het record op de naam van Agricultural Bank of China, dat in juli van dit jaar 22,1 miljard dollar ophaalde.


De Europese Commissie heeft onder voorwaarden toestemming gegeven voor de overname van de persoonlijke verzorgingstak en de wasmiddelen van Sara Lee door Unilever. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Volgens de Europese Commissie leidt de overname tot verstoring van de concurrentieverhoudingen op de markt voor deodoranten in een aantal Europese landen. Daarom moet het deo-merk Sanex van de hand worden gedaan. Unilever heeft op dit ogenblik met de merken Axe, Dove en Rexona al een sterke positie op deze markt. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor mededinging, stelde er vertrouwen in te hebben dat Sanex op zichzelf een levensvatbaar merk is. Ruim een jaar geleden maakte Unilever bekend 1,28 miljard euro over te hebben voor de aankoop van een aantal merken van het Amerikaanse Sara Lee. Naast Sanex gaat het om merken zoals Neutral en Zwitsal.


Europees Parlementslid en andersglobalist José Bové is door een Franse rechtbank veroordeeld tot 120 dagen cel of het betalen van een boete van 6.000 euro wegens het vernielen van een perceel maïs. Behalve Bové kregen nog drie anderen dezelfde straf opgelegd. De vier betrokkenen vernielden vier jaar geleden genetisch gemanipuleerde maïs van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Naast de hoofddaders kregen tweeëntachtig anderen een celstraf van twee maanden met uitstel. Volgens Bové waren zijn acties mee verantwoordelijk voor het uiteindelijke verbod op genetisch gemanipuleerde maïs dat in Frankrijk ruim twee jaar van kracht is. De verdachten moesten voor de rechtbank verschijnen voor de vernieling van negen hectare maïs, waarvan drie vierde genetisch gemanipuleerd was. De feiten vonden plaats in het zuidwesten van Frankrijk.


Over drie jaar wordt het voor klanten van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM mogelijk een raketvlucht te maken. Voor vaste klanten zou zelfs de mogelijkheid worden gecreëerd om met punten te sparen voor een gratis ruimtereis. De Nederlandse luchtvaartmaaschappij zegde haar steun toe aan de plannen van Space Experience Curaçao (SXC), een Nederlands initiatief om vanaf de Antillen ruimtereizen te maken. Volgens promotor Ben Droste, gewezen bevelhebber van de Nederlandse luchtmacht, zou met het supersonische Lynx-toestel een ruimtereis van veertig minuten kunnen worden gemaakt, waarbij op honderd kilometer hoogte een kleine tien minuten gewichtloosheid kan worden ervaren. Deelnemers zouden per vlucht 70.000 euro moeten betalen. Peter Hartman, topman van KLM, maakte gewag van een fantastisch project, dat helemaal in de pioniersgeest van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij past.


Frankrijk wil een homogene belastingzone vormen met Duitsland. In een televisiegesprek benadrukte de Franse president Nicolas Sarkozy dat de verschillen nu onaanvaardbaar groot zijn. Frankrijk zou daarbij volgens Sarkozy worden benadeeld. Het voorbije voorjaar had de Franse president het probleem al aangekaart. Sarkozy werkt al aan de afschaffing van de belasting op grote vermogens. Die is in Duitsland al dertien jaar geleden geschrapt. Ook wil de Franse president af van de regeling die rijken beschermt tegen belastingdruk van meer dan 50 procent van hun inkomsten. In Duitsland bestaat een dergelijke regeling niet. Dat zou ertoe leiden dat vermogende Fransen naar Duitsland uitwijken. Op verzoek van Sarkozy maakt de Franse Rekenkamer al een vergelijking van de Franse en Duitse btw-regels. Duitsland stelt zich echter terughoudend op tegenover de Franse suggesties.


De Nederlandse staat mag het bedrijf Rekkof Aircraft een voorschot geven van 19,7 miljoen euro voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie van een bestaand regionaal vliegtuig van constructeur Fokker. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Indien Rekkof in zijn ambitieuze opzet slaagt, heeft Europa volgens Joaquin Almunia, Europees Commissaris van concurrentiebeleid, opnieuw een bouwer van regionale jets en wordt de industriële kloof gedicht. Almunia voegde eraan toe dat ook de luchtvaartindustrie en andere bedrijfstakken in de Europese Unie baat hebben bij de technische kennis die het project zal opleveren. Rekkof - het omgedraaide woord van van Fokker - is een Nederlands bedrijf na het faillissement van de vliegtuigbouwer werd opgericht en zich richt op de ontwikkeling en productie van aangepaste versies van bestaande Fokker-toestellen.


Microsoft heeft de omzet van zijn Windowsdivisie kunstmatig opgekrikt door aan die afdeling in stilte inkomsten toe te voegen die eerst waren ondergebracht in andere afdelingen. Dat zou gebleken zijn na onderzoek van de documenten die Microsoft heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond Security and Exchange Commission (SEC). Het geld zou vooral afkomstig geweest zijn van de entertainmentafdeling, waar onder meer spelconsoles wordt verkocht. Volgens Microsoft is er echter geen sprake van boekhoudkundige kunstgrepen, maar werd er na het vertrek van enkele topmanagers geschoven met taken en producten tussen de verschillende divisies. De verschuiving zou de Windows-divisie minstens 259 miljoen dollar extra hebben opgeleverd. De omzet van de entertainment-divisie werd door de ingreep met 25 procent gereduceerd.


De Rotterdamse haven geeft volgend jaar opnieuw korting op de havengelden. De tarieven gaan volgend jaar structureel met 1 procent omhoog, maar omdat het Rotterdamse havenbedrijf een korting geeft van 3 procent, zijn de klanten per saldo 2 procent goedkoper uit. Het Rotterdamse havenbedrijf wil met deze korting het bedrijfsleven ondersteunen, zodat de ondernemingen zich verder zouden kunnen herstellen van de economische crisis. Vorig jaar verlaagde de Rotterdamse haven het havengeld met 5 procent. Het was toen de eerste keer in twintig jaar dat het havengeld werd verlaagd. De Rotterdams haven voorspelde destijds voor volgend jaar een stijging van 2 procent, maar met de huidige overeenkomst komt dat dus neer op een korting. De havengelden, die schepen betalen om toegang tot de haven te krijgen, brengen veel geld op. Vorig jaar ontving het Rotterdamse havenbedrijf 274 miljoen euro aan zeehavengeld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home