Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 17, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie zijn het niet eens geraakt over een Europese begroting voor volgend jaar. Na deze mislukte ultieme bemiddelingspoging is de Europese Commissie gedwongen een nieuwe begroting op te stellen, waarover de besluitvorming maanden kan duren. Het Europees Parlement verlangde meer zeggenschap bij de begrotingen van de Europese Unie. In ruil daarvoor wilden de afgevaardigden zich neerleggen bij de eis van de lidstaten om de begroting voor volgend jaar met maximaal 2,91 procent te laten stijgen tot 126,5 miljard euro. Maar vooral Groot-Brittannië, Nederland en Zweden lagen dwars. Zonder begroting wordt de regel toegepast dat de Europese Unie elke maand een twaalfde van het oude budget mag uitgeven. Het Europees Parlement streeft naar een grotere rol bij de discussie over de Europese financiering lange termijn, waarbij onder meer wordt gedacht aan een Europese belastingheffing.


De Duitse ondergoedproducent Schiesser trekt volgend jaar naar de beurs van Frankfurt. Het bedrijf wil daarmee nieuwe financiële middelen ophalen. Op dit ogenblik wordt het bedrijf beschermd onder het Duitse insolventiestelsel. Volgens de curator zullen de verzamelde schuldeisers in december instemmen met een plan dat tot aan de beursgang uitstel van betaling inhoudt. De onderneming komt volgens de curator versterkt uit de insolventieprocedure en zal door de beursgang van voldoende financieel vermogen voorzien zijn. Ondertussen lopen de gesprekken met modeontwerper Wolfgang Joop verder over een rol als creatief adviseur. Het bedrijf was in de problemen geraakt door de verlieslatende productie onder licentie voor andere merken. Die activiteiten zijn inmiddels afgestoten, maar hadden Schiesser een schuld van meer dan 80 miljoen euro bezorgd. Begin vorig jaar vroeg het bedrijf de gerechtelijke bescherming aan.


De beursgang van autobouwer General Motors (GM) gebeurt tegen een hogere introductieprijs dan voorzien. Wegens de grote interesse wordt ook 1 miljard dollar meer opgehaald dan aanvankelijk gepland. Oorspronkelijk had General Motors een prijsvork van 26 dollar tot 29 dollar vooropgesteld, maar dat werd nadien verhoogd tot een bedrag tussen 32 dollar en 33 dollar. Dat zou de autoconstructeur waarderen op een bedrag tussen 50 miljard dollar en 60 miljard dollar. Bij een uitgifteprijs van 32,50 dollar zal General Motors 13,6 miljard dollar ophalen. Dat wordt de tweede grootste beursgang uit de Amerikaanse geschiedenis. Twee jaar geleden haalde Visa een bedrag van 18 miljard dollar op. De hogere waardering is een gevolg van de sterke vraag bij investeerders, maar ook van de discussie die de Amerikaanse overheid en de underwriters, die inschrijven op de aandelen en vervolgend verdelen over beleggers en het grote publiek, gevoerd hebben over de prijszetting.


Gregory Maffei van Liberty Media was vorig jaar de best betaalde chief executive van de Verenigde Staten. Maffei kreeg in totaal een bedrag van 87,1 miljoen dollar uitgekeerd. Dat was vier keer zoveel als het jaar voordien. De lijst van best betaalde managers is opgesteld door de Hay Group. De studie wijst uit dat het mediane loonpakket van de topmanagers met 3 procent steeg, terwijl de aandeelhouders 29 procent rijker werden. Het loonpakket bestaat uit het jaarsalaris, bonussen en ontvangen aandelen en opties. De bonussen stegen met 11 procent tot een mediaan bedrag van 1,67 miljoen dollar. Volgens Hay Group kreeg 53 procent van de betrokkenen aandelen. Op de tweede plaats staat Lawrence Ellison van Oracle (68,6 miljoen dollar), gevolgd door Ray Irani van Occidental Petroleum (52,1 miljoen dollar), Carol Bartz van Yahoo (44,6 miljoen dollar) en Leslie Moonves van CBS Corporation (38,9 miljoen dollar).


De holding Maxeda Retail Group verkoopt de Nederlandse winkelketen Bijenkorf aan Selfridges Group, een dochteronderneming van de Canadese groep Wittington Investments. Dat heeft Maxeda bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven. Volgens het management van de Bijenkorf en Maxeda biedt de Selfridges Group de meeste expertise en mogelijkheden om de strategie van de Bijenkorf verder te ontwikkelen. Selfridges is een familiebedrijf met supermarkten zoals Selfridges in Groot-Brittannië, Brown Thomas in Ierland en Holt Renfrew in Canada. De transactie zal nog voor advies worden voorgelegd aan de vakbonden en de ondernemingsraad van de Bijenkorf. Ook is nog goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten. De Bijenkorf is met twaalf vestigingen de grootste supermarktketen in het Nederlandse luxesegment. De groep wil zich in de toekomst verder ontwikkelen met de komst van nieuwe luxemerken.


De Amerikaanse supermarktgroep Wal-Mart Stores heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,44 miljard dollar. Dat is een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 2,6 procent tot 101,2 miljard dollar. De toenemende verkoop op de internationale markten compenseerden een gedaalde Amerikaanse verkoop. De verkopen in Amerikaanse winkels zakten met 1,3 procent. Dat is het zesde kwartaal met verkoopdalingen in de Verenigde Staten op rij. Dat werd echter opgevangen door groei in opkomende landen als Brazilië. De buitenlandse verkoop steeg met 9 procent. Wal-Mart maakte bekend zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij te stellen. Daarbij wordt wel rekening gehouden met een belastingvoordeel en met sterke prestaties tijdens het vierde kwartaal.


De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 834 miljoen dollar. Dat is een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 1,4 procent tot 16,6 miljard dollar. Home Depot schrapte in het eerste kwartaal van dit jaar duizend banen in de Verenigde Staten en wist op die manier zijn bruto winstmarge op te drijven. Door het stabiliseren van de activiteiten blijft de keten zijn operationele prestaties volgens Frank Blake, chief executive van Home Depot, verbeteren. Hij merkte daarbij op dat de uitgaven strikt onder controle worden gehouden, maar volgens hem wordt er tevens geïnvesteerd om de klantendienst, de producten en de bevoorradingsketen nog verder te verbeteren. Het bedrijf merkte op zijn winstverwachtingen voor het hele jaar op te drijven. De omzetverwachtingen werden daarentegen licht teruggeschroefd.


De Chinese vliegtuigbouwer Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) heeft een eerste bestelling binnengehaald voor honderd exemplaren van zijn passagiersvliegtuig. Dat werd bekendgemaakt op de luchtvaartbeurs in de Chinese stad Zhuhai. Het betekent voor Comac de eerste stap in de doelstelling van het bedrijf om met de Compac 919 in concurrentie te treden met Airbus en Boeing. Comac zal honderd toestellen leveren aan de luchtvaartmaatschappijen Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Hainan Airlines, aan de Chinese leasingmaatschappij Guoyin Financial en haar Amerikaanse sectorgenoot GE Capital Aviation Services. Verdere details over de orders werden niet vrijgegeven. De Comac 919 kan 168 passagiers kunnen vervoeren, maar is nog volop in ontwikkeling. De eerste testvluchten zijn over vier jaar gepland en de eerste leveringen zouden twee jaar later volgen.


De Britse budgetvlieger EasyJet is van plan voor het eerst in zijn bestaan dividend uit te keren. Dat is een gevolg van een stijging van de winst met 70 procent. Dat heeft Carolyn McCall, chief executive van Easyjet, meegedeeld. Easyjet, na Ryanair de grootste budgetvlieger van Europa, heeft het voorbije boekjaar een nettowinst van 121,3 miljoen pond gerealiseerd. De stevige stijging van de winst heeft alles te maken met de terugkeer van de vraag naar vliegtuigreizen. McCall benadrukte dat een eerste dividend over twee jaar zal uitgekeerd worden. De chief executive benadrukte verder dat de focus in de toekomst nog meer zal gelegd worden op zakenvluchten. Easyjet merkte nog op dat de winst nog gevoelig hoger zou gelegen hebben indien de maatschappij niet geconfronteerd was geweest met 27,3 miljoen pond kosten door de aswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland.


De online muziekwinkel iTunes van Apple biedt binnenkort ook de catalogus van The Beatles te koop aan. Daarmee wordt een grote leegte opgevuld in de digitale collectie van Apple. Dat een akkoord op dit ogenblik tot stand is gekomen, zou geen toeval zijn. Platenlabel EMI, eigenaar van de rechten op de opnames, heeft het financieel steeds moeilijker. EMI is sinds drie jaar in handen van het hefboomfonds Terra Firma Capital Partners. Dat heeft echter de grootste moeite om zijn lening van 4,9 miljard dollar aan kredietverstrekker Citigroup terug te betalen. Maar er doen ook andere theorieën de ronde over de aankondiging van Apple. Onder meer zou Apple met een indukwekkende streamingdienst willen uitpakken. Steve Jobs, topman van Apple, gaf toe dat het niet eenvoudig was om de catalogus binnen te halen, maar er wordt volgens hem nu een droom verwezenlijkt die Apple vanaf het allereerste begin van iTunes, tien jaar geleden, heeft gekoesterd.


De Amerikaanse platenfirma Warner Music overweegt een bod van 750 miljoen dollar te doen op de muziekafdeling van haar Britse concurrent EMI. Het Amerikaanse concern probeert zijn concurrent al tien jaar in te lijven, maar die pogingen liepen steeds op een mislukking uit. Dat gebeurde drie jaar geleden voor het laatst. Toen werd EMI voor een bedrag van 3,8 miljard dollar overgenomen door de investeringsgroep Terra Firma. Van de vier grote platenlabels zit EMI in de slechtste papieren. De overname door Terra Firma is geen succes geworden. Terra Firma leende voor de overname zwaar bij Citigroup, maar wordt met betalingsproblemen geconfronteerd. EMI dreigt zo in handen te vallen van Citigroup. De bank wil cash zien en overweegt de platenfirma te verkopen. De nieuwe overnamestrijd speelt zich af tegen de achtergrond van het proces dat Terra Firma-topman Guy Hands eind vorige maand verloor van Citigroup. Hands zegt bij de aankoop van EMI misleid te zijn geweest.


Het sociale netwerkbedrijf Facebook is de derde grootste internetonderneming van de Verenigde Staten geworden. Op SecondMarket, een marktplaats waar aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven worden verhandeld, wordt de waarde van Facebook geraamd op 41 miljard dollar. Daarmee is Facebook groter geworden dan de veilingsite eBay, die op de beurs Nasdaq een waarde heeft van 39,3 miljard dollar. Google is met een waarde van 192,9 miljard dollar het grootste internetbedrijf van de Verenigde Staten. Op de tweede plaats staat Amazon met een bedrag van 74,4 miljard dollar. Facebook passeerde eerder al Yahoo in de lijst van grootste internetbedrijven. Augie Ray, analist van Forrester Research, merkt op dat Facebook in amper enkele jaren van een niche-site is geëvolueerd tot een online bestemming waar de meerderheid van Amerikanen het grootste deel van hun tijd online doorbrengen. Facebook heeft meer dan 500 miljoen gebruikers.


Tijdens de maand oktober zijn in Europa bijna 1,03 miljoen personenwagens verkocht. Dat is een daling met 16,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Alle grote Europese economieën zagen het aantal registraties van nieuwe wagens teruglopen. In Duitsland lag het verkoopcijfer 20 procent lager, in Groot-Brittannië 22,2 procent. De grootste terugval werd opgetekend in Spanje. Daar werd een daling met 37,6 procent opgetekend. Over de eerste tien maanden van dit jaar zijn er in Europa ongeveer 11,28 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat is een daling met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ierland liet de voorbije tien maanden de beste prestatie optekenen. Daar werd een groei met 53,2 procent genoteerd. Bulgarije staat helemaal achteraan met een terugloop van 35,6 procent.


Het aantal zakenreizigers is tijdens de maand september met 12,1 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de International Air Transport Association (IATA). Er wordt echter opgemerkt dat de bezetting nog altijd niet is teruggekeerd tot het niveau dat werd opgetekend voor het uitbreken van de economische crisis. De groei kwam vooral van het verkeer van en naar Azië en het Midden-Oosten. De transatlantische markten blijven volgens de luchtvaartorganisatie nog steeds achter. De maand september vertoonde wel een sterkere opleving dan augustus. Toen werd een groei met 6,2 procent opgemerkt tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de economy-klasse werd tijdens de maand september een groei met 9,3 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daar heeft de bezetting het verlies door de economische crisis al wel helemaal weggewerkt.


De luchtvaartmaatschappij TransAsia Airways uit Taiwan heeft bij de Europese constructeur Airbus een order voor acht vliegtuigen geplaatst ter waarde van 1 miljard euro. Het gaat om twee toestellen van het type A330-300 en zes exemplaren van het type A321. De maatschappij zet de toestellen in op routes naar China en op nieuwe regionale routes. De Airbus A330 is het eerste widebody-toestel dat deel uitmaakt van de vloot van de Taiwanese maatschappij. TransAsia Airways vliegt al vijftien jaar met toestellen van Airbus. De vloot bestaat op dit ogenblik uit vijf exemplaren van het type A321 en twee exemplaren van de reeks A320, die op binnenlandse en regionale routes vliegen, waaronder dertien bestemmingen naar het vaste land van China. Het is nog niet duidelijk wie de motoren voor de nieuwe vliegtuigen zal leveren. Daarvoor zal een keuze gemaakt worden tussen General Electric, Pratt & Whitney en Rolls-Royce.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home