Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 16, 2010

Moskou bindt strijd aan met straatkiosken

In het straatbeeld van de Russische hoofdstad Moskou zijn steeds minder kiosken te vinden. Dat is het gevolg van het beleid van Sergei Sobyanin, de nieuwe burgemeester van Moskou. Sobyanin is van mening dat de straatkiosken bijdragen tot de verkeersellende in de Russische hoofdstad en het zicht op monumenten en toeristische aantrekkingspunten belemmeren. Sobyanin had tijdens een bezoek aan de stad eind oktober aangekondigd te zullen optreden tegen de overvloed aan straatkiosken. Sergei Borisov, hoofd van Opora, de grootste organisatie van kleine bedrijven in Moskou, merkt op dat de meeste kiosken alle vereiste exploitatievergunningen konden voorleggen en voegde er aan toe dat vele sluitingen onwettelijk waren.

"Het bedrijf Markon, dat in Moskou tientallen hotdog-kramen uitbaat, kreeg onlangs het bevel een belangrijk aantal van zijn locaties te sluiten en af te breken," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Woordvoerders van Markon hebben het over een willekeurig beleid, waarbij een bevel tot sluiting werd gegeven zonder opgave van reden of met een valse motivatie." Inmiddels zouden al ongeveer vijfhonderd stands, ongeveer 15 procent van het totale aantal straatkiosken in de Russische hoofdstad, zijn afgebroken. Dat zou tot zware protesten hebben geleid bij de uitbaters, die aanvoeren dat Sobyanin bij zijn aanstelling had beloofd de kleine ondernemers te zullen steunen.

"Sobyanin, een gewezen vice-premier en voormalig stafchef van eerste minister Vladimir Poetin, had tijdens de hoorzitting in de gemeenteraad in aanloop naar zijn aanstelling benadrukt dat de sector van de kleine ondernemers een prioriteit van zijn beleid zou zijn," voert The Moscow Times aan. "Hij merkte daarbij op dat kleine en grote ondernemingen nood hadden aan steun van de overheid. Sobyanin had daarbij beloofd dat een aantal administratieve belemmeringen voor het oprichten van kleine bedrijven zouden worden weggewerkt. Volgens Sobyanin zou Moskou onder zijn beleid een compleet ander investeringsklimaat voeren." Woordvoerders van het stadsbestuur merken echter op dat vele kiosken geen vergunning kunnen voorleggen en onderdeel vormen van illegale handel.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home