Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 16, 2010

Supercomputer zal in suikerklontje passen

Supercomputers zullen in de toekomst in een suikerklontje kunnen passen. Dat zeggen wetenschappers van het Amerikaanse computerbedrijf International Business Machines (IBM). Bedoeling van de research van het Amerikaanse bedrijf is daarbij echter niet zozeer het beperken van de afmetingen, maar wel het terugschroeven van het energieverbruik. Daarbij wordt opgemerkt dat in de toekomst vele computer-processoren op elkaar gestapeld kunnen worden, waarbij met tussenliggende waterstromen voor de nodige koeling zal worden gezorgd. Ongeveer 2 procent van het totale energieverbruik in de wereld is afkomstig van de bouw en activiteit van computer-uitrusting.

"Bruno Michel, onderzoeker bij het Amerikaanse concern, voert aan dat de toekomstige kostprijs van computers wellicht meer afhankelijk zal zijn van de duurzaamheid-capaciteiten dan van de snelheid," merkt BBC News op. "Michel en zijn team hebben al het prototype Aquasar gebouwd om het principe van de waterkoeling te demonstreren. Aquasar heeft nog wel de omvang van een grote koelkast, maar is volgens Michel al bijna 50 procent meer energie-efficiënt dan de huidige toonaangevende supercomputers. Michel voert aan dat computers in het verleden werden gedomineerd door hardware-kosten, maar volgens hem wordt op dit ogenblik vooral gewerkt aan de verlaging van de operationele kosten."

"In de toekomst zullen computers worden gedomineerd door energiekosten," voert Bruno Michel aan. "De activiteiten van een datacenter zullen meer kosten dan de bouwprijs. Dat is in grote mate te wijten aan de koeling, aangezien computerkracht als een nevenproduct hitte genereert. In het verleden werden de supercomputers gerangschikt volgens hun prestaties, maar in de toekomst zal duurzaamheid cruciaal zijn en zullen computers worden beoordeeld op hun efficiëntie. De huidige supercomputer kan 770 miljoen bewerkingen uitvoeren tegen de kost van één watt energie. Aquasar komt daarbij echter aan 1,1 miljard bewerkingen. Het is nu de uitdaging om die kost nog verder terug te dringen. Over vijftien jaar past Aquasar door een efficiëntere waterkoeling in een suikerklontje."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home