Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 17, 2010

Amerikaanse bevolking tegen vrijhandelsakkoorden

De Amerikaanse bevolking is voorstander van een uitbreiding van de handel, maar is niet gelukkig met vrijhandelsakkoorden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. De onderzoekers merken daarbij op dat de steun voor vrijhandelsakkoorden in de Verenigde Staten tot het laagste niveau in dertien jaar zijn teruggevallen. Daarbij wordt gewag gemaakt van een brede waaier van nadelen, zoals een verlies aan Amerikaanse banen, lagere lonen, een vertraging van de Amerikaanse economie. Wel wordt door een meerderheid van 54 procent toegegeven dat vrijhandelsakkoorden goed zijn voor de bevolking van landen van de derde wereld.

Opgemerkt wordt dat de meerderheid van de Amerikanen van mening is dat een uitbreiding van de handel met Canada, Japan en de Europese Unie, maar ook met India, Braziliƫ en Mexico, positief zou zijn voor de Verenigde Staten. De steun voor een uitbreiding van die handel varieert van 76 procent voor Canada tot 52 procent voor Mexico. Een uitbreiding van de handel met Zuid-Korea krijgt echter slechts de steun van 45 procent van de Amerikanen, maar ook 41 procent verzet zich tegen een dergelijke uitbreiding. Een grotere handel met China kan rekenen op de steun van 46 procent van de Amerikanen, maar hier worden bij 45 procent van de bevolking bezwaren opgetekend.

Daarentegen geeft slechts 35 procent van de Amerikaanse bevolking toe dat vrijhandelsakkoorden goed zijn voor de Verenigde Staten. Volgens 44 procent hebben deze overeenkomsten een negatieve impact op de Amerikaanse samenleving. Vorig jaar werden vrijhandelsakkoorden nog door 43 procent van de Amerikaanse bevolking gesteund. Volgens 55 procent van de Amerikanen leiden vrijhandelsakkoorden tot banenverlies in de Verenigde Staten. Slechts 8 procent is van mening dat die akkoorden tot een groeiende tewerkstelling zullen leiden. Ook zegt 43 procent dat deze akkoorden de Amerikaanse economie zullen vertragen, terwijl slechts 19 procent van mening is dat die overeenkomsten zullen leiden tot een economische groei.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home