Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 18, 2010

Canadese regering blokkeert nieuwe klimaatwetgeving

De conservatieve regering van de Canadese premier Stephen Harper heeft een nieuwe klimaatwetgeving geblokkeerd. In het voorstel, dat door de oppositie werd ondersteund, werd aangestuurd op een reducering van de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent. Het voorstel was vorig jaar door het Canadese lagerhuis goedgekeurd, maar werd uiteindelijk door de Canadese senaat, die gedomineerd wordt door de conservatieven, afgewezen. De conservatieve regering zegt te hopen dat de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van het decennium met 20 procent kan worden teruggedreven. Daarbij wordt echter vertrokken van het niveau van vier jaar geleden, terwijl de oppositie de uitstootniveaus van twintig jaar geleden als uitgangspunt wenste te gebruiken.

"Jack Layton, partijleider van de democraten, had het overeen droevige dag voor Canada en voor het milieu," aldus CBC News. "Hij merkte bovendien op Canada hiermee een kans mist om een belangrijke rol te spelen in het internationale beleid rond de klimaatproblematiek." De klimaatdoelstellingen van Canada zijn veel bescheidener dan onder meer in de Europese Unie, waar aangestuurd wordt op een reducering met 30 procent tegenover het niveau van twintig jaar geleden. De Canadese Stephen Harper noemde het voorstel van de democratische oppositie echter compleet onverantwoordelijk, waarbij grote gedeelten van de Canadese economie zouden worden uitgeschakeld en mogelijk miljoenen banen zouden verloren gaan.

In het wetsvoorstel van de oppositie zou de Canadese regering verplicht worden om vijfjarenplannen op te stellen om een aantal doelstellingen op het gebied van de uitstoot van broeikasgassen tegen het midden van de eeuw te kunnen realiseren. Grant Mitchell, indiener van het wetsvoorstel in de senaat, stelde dat de beslissing van de regering een fundamenteel gebrek aan respect toont voor de vele Canadezen die zich bezorgd maken over de klimaatveranderingen. De Canadese bevolking heeft volgens Mitchell het recht dat het voorstel degelijk zou worden besproken. Het is volgens Mitchell nog nooit gebeurd dat een wet die door het Canadese parlement is goedgekeurd, wordt afgevoerd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home