Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 18, 2010

Rusland en Canada blijven achter in herstel olieproductie

De investeringen in de productie van olie en gas zullen in Rusland de volgende jaren een tragere groei kennen dan het wereldwijde gemiddelde. Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau Wood Mackenzie. Daarbij wordt opgemerkt dat de Russische investeringen pas tegen het einde van het decennium zouden terugkeren tot het niveau van twee jaar geleden. Datzelfde geldt volgens MacKenzie ook voor Canada. Wereldwijd zouden bedrijven uit de energiesector volgens het rapport over twee jaar al terugkeren tot het niveau dat voor het uitbreken van de economische crisis werd bereikt. Dit jaar zouden die wereldwijde investeringen al met 5,3 procent stijgen tot meer dan 380 miljard dollar.

Die groei is onder meer gesteund op de investeringen in projecten voor shalegas in de Verenigde Staten en nieuwe projecten in Australië en Irak. "In vele regio's en vele sectoren van de energie-industrie is het vertrouwen teruggekeerd, hoewel de effecten daarvan niet evenredig verdeeld blijken te zijn over de hele wereld," merkt Wood MacKenzie op. "Rusland en Canada, twee van de grootste producenten ter wereld, kenden dit jaar echter een matig herstel, nadat ze vorig jaar zwaar werden getroffen door de wereldwijde crisis. Vorig jaar bleken de upstream-investeringen in die landen met nagenoeg één derde te zijn ingekrompen."

Het wereldwijde herstel van de investeringen betekent volgens Wood MacKenzie dat vele installaties zijn uitgebreid of opnieuw in gebruik genomen. "Dat weerspiegelt de verwachtingen dat de vraag en de prijzen op lange termijn relatief robuust zullen blijven," wordt er opgemerkt. "De economische crisis van twee jaar geleden deed de upstream-sector op zijn fundamenten daveren. Maar de industrie heeft zichzelf op een bijzonder korte tijd blijkbaar weer helemaal teruggevonden." Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten het meest spectaculaire herstel hebben laten optekenen en mogelijk volgend jaar al opnieuw tot een nieuwe piek zal leiden. In Australië zouden de investeringen over een periode van drie jaar mogelijk verdrievoudigen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home