Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 18, 2010

Chemische contaminatie in voeding grootste zorg

Chemische contaminatie is de grootste bezorgdheid van de Europese voedselconsument, gevolgd door antibiotica en hormonen in vlees, het klonen van dieren en vervuiling. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA). Daarnaast zegt twee op drie Europeanen vertrouwen te hebben in de informatie die verstrekt wordt door het European Food Safety Authority en nationale instellingen voor de voedselveiligheid. Ook zegt twee op drie respondenten te geloven dat de overheden efficiƫnt werk leveren bij de garantie van de voedselveiligheid. Er is echter minder eensgezindheid over het feit dat het wetenschappelijk advies van die organisaties onafhankelijk is van andere belangen.

Uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de Europeanen zich bezorgd maakt over de aanwezigheid van chemische producten, zoals pesticiden, in de voeding. Daarnaast is 30 procent bezorgd over de aanwezigheid van antibiotica en hormonen in vlees en het klonen van dieren. Daarna volgen vervuilende middelen zoals dioxines en kwik (29 procent), bacteriƫle contiminatie (23 procent). Slechts 15 procent zegt zich zorgen te maken over mogelijke risico's zoals overgewicht of een onevenwichtig dieet. Verder blijkt dat huisartsen de meest vertrouwde informatiebron zijn over voedselveiligheid (84 procent), gevolgd door vrienden en familie (82 procent). Informatie van de nationale overheden wordt slechts door 47 procent genoemd als een betrouwbare bron van informatie.

Nagenoeg de helft van de respondenten geeft aan voeding-gerelateerde berichtgeving in de media en het internet te negeren. Daarbij zegt 29 procent berichten over dieet en gezondheid te negeren, terwijl 24 procent aangeeft de berichten over voedselveiligheid naast zich neer te leggen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 66 procent van de ondervraagden ervan overtuigd is dat de strikte Europese regels de veiligheid van de voeding garanderen. Volgens 63 procent zijn producten van Europese oorsprong veiliger dan import. De onderzoekers merken op dat het vertrouwen in Europa op dat vlak de voorbije vijf jaar gevoelig is gestegen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home