Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 18, 2010

Louvre hoopt op publiek voor aankoop schilderij

De directie van het Louvre-museum in Parijs hoopt dat giften van de Franse bevolking de aankoop van een belangrijk schilderij mogelijk zullen maken. Het museum wil het schilderij 'De Drie Gratiën' van de Duitse schilder Lucas Cranach kopen, maar heeft onvoldoende financiële middelen ter beschikking om de vraagprijs van 4 miljoen euro te betalen. Er moet nog een budget van 1 miljoen euro gevonden worden om de kloof met de vraagprijs te overbruggen. Het Louvre heeft nog tijd tot eind januari om dat geld te vinden. Het heeft daarbij een oproep gelanceerd naar de Franse bevolking om de aankoop met donaties mogelijk te maken.

"Het zestiende eeuwse schilderij van Lucas Cranach is een uitzonderlijk kunstwerk dat onderdeel moet blijven van het Franse nationaal erfgoed," merkt een woordvoerder van het museum op. Indien het Louvre tegen eind januari geen bod heeft kunnen doen, zal het schilderij openbaar worden verkocht. Daarbij wordt gevreesd dat het werk door privé-verzamelaars zou worden gekocht en mogelijk zelfs naar het buitenland zou kunnen verdwijnen. Vincent Pomerade, curator van het Louvre, merkt daarbij op dat het kunstwerk van Cranach de potentie heeft om uit te groeien tot één van de meest populaire eigendommen van het museum.

Het Louvre heeft beloofd dat donateurs met hun naam op de website van het museum en in documenten zullen worden vernoemd. Frankrijk heeft geen grote traditie met kunstdonaties. De Franse overheid heeft immers sinds de regering van Louis Quatorze een centrale rol in de sponsoring van de kunstwereld. Naast een website heeft het Louvre voor de aankoop van het kunstwerk ook op de sociale netwerksite Facebook een profiel geopend. Het inmiddels beschikbare budget van 3 miljoen euro is afkomstig van het aankoopfonds van het Louvre en de steun van het adviesbureau Mazars. Het museum aanvaardt giften vanaf 20 euro.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home