Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 20, 2010

Verenigde Staten zet onderzoek verbod menthol-sigaretten verder

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zet zijn onderzoek rond een eventueel verbod op de verkoop van menthol-sigaretten verder. Uit een onderzoek blijkt immers dat vooral jongeren tot menthol-sigaretten worden aangetrokken. Bij 45 procent van de rokers tussen twaalf en zeventien jaar grijpen wordt een voorkeur voor die sigaretten genoteerd. Bovendien zouden de meeste zwarte tiener-rokers en 82,7 procent van de zwarte volwassen rokende bevolking naar menthol-sigaretten grijpen. In de Verenigde Staten is het verboden om fruit-smaken toe te voegen aan sigaretten, maar voor menthol bestaat een dergelijke beperking op dit ogenblik niet.

"De sigarettenfabrikanten proberen de consument ervan te overtuigen dat menthol-sigaretten niet gevaarlijker zijn dan de gewone varianten," merkt Ellen Vargyas, adviseur van de American Legacy Foundation, op. "Die bewering kunnen nochtans perfect worden weerlegd. Bij de Afro-Amerikaanse gemeenschap kiest meer dan 80 procent van de rokers voor menthol-sigaretten en Afro-Amerikanen kennen het hoogste niveau van longkanker van de hele Amerikaanse samenleving. Bovendien lijkt de populariteit van menthol-sigaretten bij jongeren aan te tonen dat de muntsmaak mensen zou kunnen aanzetten om met het roken te starten, onder meer door de scherpe smaak van de sigaretten te verdoezelen."

Anti-rokers noemen dit geen toeval. "De tabaksindustrie probeert al langere tijd jongeren en minderheden te benaderen met menthol-sigaretten," voeren ze aan. Door de nieuwe Amerikaanse tabakswetgeving, die in juni vorig jaar door de Amerikaanse president Barack Obama werd ondertekend, werd aan de Food and Drug Administration nagenoeg onbeperkt macht geboden om de marketing van tabaksproducten te beperken. De verkoop van menthol-sigaretten werd niet verboden, maar ook daar heeft de voedingsautoriteit de mogelijkheid om beperkende maatregelen op te leggen. Uit onderzoek van de University of Medicine and Dentistry of New Jersey zou gebleken zijn dat menthol-sigaretten meer verslavend zijn dan andere variƫteiten.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home