Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 20, 2010

Turkmenistan garandeert gas voor Nabucco-pijpleiding

Turkmenistan zal gas leveren aan de toekomstige Nabucco-pijpleiding, die de Europese Unie moet toelaten om bij zijn energievoorziening minder afhankelijk te worden van Russische bevoorrading. Baymyrad Hojamuhamedov, vice-premier van Turkmenistan, beloofde dat jaarlijks tot 40 miljard kubieke meter gas zou worden geleverd. Daarmee moet de Europese Unie volgens de vice-premier alle zorgen over zijn toekomstige energievoorziening laten varen. De realisatie van het Nabucco-project is vertraagd door de onzekerheid over de toekomstige leveringen. De pijpleiding zou jaarlijks tot 31 miljard kubieke meter gas van de Kaspische Zee en het Midden-Oosten door Turkije naar Europa moeten pompen.

In juli vorig jaar ondertekenden Turkije, Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Oostenrijk een overeenkomst om de Nabucco-pijpleiding, die 3.300 kilometer lang zou moeten worden, aan te leggen. Hojamuhamedov merkte op dat Turkmenistan de steun van zijn Kaspische buren heeft om een pijpleiding onder de Kaspische Zee te leggen om aan te sluiten op de Nabucco-pijpleiding. De gasleveringen aan Europa vormen een deel van de plannen van Turkmenistan om zijn exportmarkten uit te breiden. Turkmenistan verkoopt al gas aan Iran, China en Rusland. Verwacht wordt dat Nabucco ongeveer 7,9 miljard euro zou kosten. Nabucco zou over vier jaar operationeel moeten worden.

Rusland werkt ondertussen verder aan de SouthStream-pijpleiding, die van Zuid-Rusland onder de Zwarte Zee naar Bulgarije zal lopen. SouthStream wordt beschouwd als een belangrijke concurrent voor Nabucco. De Europese Unie is voor een kwart van zijn gasbevoorrading afhankelijk van Rusland. Zeven lidstaten van de Europese Unie zijn nagenoeg helemaal aangewezen op Russische gasleveringen. Volgens een aantal bronnen zou er echter onvoldoende vraag zijn om de beide pijpleidingen rendabel te maken. Het Duitse energiebedrijf RWE, één van de industriële partners van het Nabucco-project, zegt dat wellicht in het eerste kwartaal volgend jaar een aantal belangrijke contracten zullen worden ondertekend om de realisatie van de pijpleiding te garanderen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home