Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 19, 2010

Nokia opent onderzoekscentrum in Rusland

Het Finse telecomconcern Nokia gaat een onderzoekscentrum openen in het hightech-innovatiecentrum Skolkovo in de buurt van Moskou. Daarover heeft het Finse bedrijf een intentieverklaring ondertekend met het Skolkovo Fund. Esko Aho, vice-president van Nokia, merkte daarbij op dat het kennisintensieve ecosysteem van het toekomstige Skolkovo perfect past binnen de ontwikkelingsnoden van het Finse concern. Victor Saeijs, chief executive van Nokia Eurasia, voerde aan dat Rusland in de toekomst Europa, India en China zal vervoegen als centrum van de intellectuele activiteiten van het telecomconcern. Rusland wordt het achtste land waar Nokia een onderzoekscentrum heeft.

"Het Nokia-onderzoekscentrum in Skolkovo zal samenwerken met leidinggevende Russische universiteiten en zal ongeveer vijfentwintig technologie-specialisten tewerkstellen," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Bij de rekrutering zou gezocht worden naar Russische specialisten. Het Finse bedrijf voegde er aan toe ook plannen te hebben om te investeren in andere Skolkovo-bedrijven. Dat zal volgens Nokia echter afhankelijk zijn van het succes van Skolkovo. Het Finse bedrijf zou in zijn Russische onderzoekscentrum vooral werken rond mobiele technologieƫn, innovatieve gezondheids-applicaties, nanotechnologie en quantumtechnologie. Ook zou er worden gewerkt aan het nieuwe MeeGo-softwareplatform dat Nokia in samenwerking met Intel heeft gelanceerd."

Viktor Vekselberg, president van het Skolkovo Fund, benadrukte dat het innovatiecentrum op zoek is naar tien tot vijftien buitenlandse partners. Hij voegde er aan toe te hopen dat ook met Intel nog voor het einde van het jaar een akkoord zou kunnen worden afgesloten. Vekselberg beloofde verder dat Skolkovo dit jaar ook zou beginnen met het co-financieren van projecten. Sinds zijn oprichting zes maanden geleden, werd het Skolkovo Fund volgens Vekselberg al betrokken bij een vijftigtal projecten. Financiƫle details over zijn investering in Skolkovo heeft Nokia niet gegeven. Wel werd gezegd dat de investering een evoluerend proces zou worden, dat uiteindelijk in de tientallen miljoen dollars zou uitlopen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home