Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 20, 2010

Oliemaatschappij Statoil moet veiligheid opdrijven

Alleen door heel veel geluk kon in mei een groot ongeval met het boorplatform Gullfaks van het Noorse olieconcern Statoil in de Noordzee worden vermeden. Dat heeft de Noorse Petroleum Safety Authority bekend gemaakt. Gesteld werd dat het incident, dat een evacuatie van het platform leidde, bijzonder ernstig was. Daarbij werd opgemerkt dat drukveranderingen een defect hadden veroorzaakt in één van de twee kleppen die een ontploffing moesten vermijden. Er werd aan toegevoegd dat Statoil meer inspanningen moet doen om zware incidenten te voorkomen. De Noorse milieugroep Bellona heeft aangekondigd klacht neer te leggen tegen Statoil.

Statoil werd bij boringen in het Gullfaks-gebied geconfronteerd met een gaslek. "Het rapport maakt duidelijk dat er meer aandacht had moeten worden besteed aan de onderliggende oorzaken," geeft Oeystein Michelsen, hoofd exploratie en productie bij Statoil, toe. De Noorse Petroleum Safety Authority benadrukte in zijn rapport dat er ernstige tekorten werden opgetekend in de manier waarop het Noorse bedrijf zijn booractiviteiten plant en in de manier waarop het management de werkzaamheden opvolgt. Daarbij wordt opgemerkt dat een onderzeese uitbarsting of explosie alleen door geluk kon worden vermeden en kon verijdeld worden dat het incident zou zijn uitgegroeid tot een zwaar ongeval."

Volgens het rapport werden er zowel tekortkomingen vastgesteld bij het risico-management als bij de ervaring en de transfer van expertise en ervaring, kennis over de regelgeving en de motivering van beslissingen. Tijdens zijn piekperiode produceerde Gullfaks 180.000 vaten olie per dag. De productie kon na het incident pas midden-juli worden hervat. Het Noorse olieconcern maakte eerder al bekend de booractiviteiten voorlopig op te schorten, tot de procedures opnieuw helemaal zijn geëvalueerd. Statoil merkt wel op de voorbije tien jaar het aantal ernstige incidenten op het Noorse continentale plateau met 80 procent te hebben teruggeschroefd.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home