Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2011

Voedingsinformatie verpakking wordt weinig geraadpleegd

De consument raadpleegt de voedingsinformatie op verpakkingen veel minder dan hijzelf gelooft. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Minnesota waarbij de oogbewegingen van de consument met computer-technologie werden gevolgd. De onderzoekers voegen er aan toe dat de informatie meestal op de verpakkingen ook op de zijkant wordt geplaatst, zodat ze minder gemakkelijk de aandacht van de consument trekken.

Uit een onderzoek bleek dat nagenoeg alle consumenten de voedingslabels opmerken, maar slechts een kleine minderheid bleek elke component te bekijken. Ook bleek dat centraal geplaatste labels vaker werden bekeken dan informatie die aan de zijkanten werd vermeld. De onderzoekers stelden dat 33 procent van de respondenten aangeeft bijna altijd de calorie-content te bekijken, gevolgd door het vetgehalte (31 procent), omvang (26 procent), suikers (24 procent) en verzadigde vetten (20 procent).

In werkelijkheid bleek echter slechts 9 procent van de respondenten de informatie over de calorie-content te bekijken. Voor de andere informatie werd amper een score van ongeveer 1 procent opgetekend. Wanneer de informatie centraal op de verpakking werd geplaatst, bleek echter 61 procent één van de betrokken componenten te lezen. Ook bleek er 30 procent meer tijd besteed te worden aan de content. De onderzoekers stellen dan ook dat deze informatie meer prominent op de verpakkingen zou moeten worden geplaatst.

Labels: ,

Televisie nog altijd twee keer zo groot als online video

Ondanks de opkomst van nieuwe platformen, blijft televisie veruit het meest populaire beeldmedium. Dat is de conclusie van een Amerikaans rapport van het bureau Nielsen. Aangevoerd wordt dat 97 procent van de Amerikaanse gezinnen thuis de beschikking heeft over televisie. Op de tweede plaats volgt online video met een score van 48 procent. Er wordt wel opgemerkt dat mobiele video tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 36 procent is gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar en nu een score haalt van 10 procent.

Uitgestelde televisie-consumptie kende een stijging met 13 procent tegenover het tweede kwartaal van dit jaar en bereikt inmiddels meer dan 33 procent van de bevolking. De onderzoekers stellen dat vrouwen het grootste gedeelte van het televisiepubliek uitmaken. Op het gebied van leeftijd halen vijftigplussers met meer dan tweehonderd uur per maand de hoogste score. Mannen daarentegen zijn de belangrijkste consumenten van online en mobiele video. In beide categorieën vormt de leeftijdsgroep tussen achttien en negenenveertig jaar de belangrijkste consument.

De onderzoekers stellen verder dat de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig 51 procent opmaakt van de mobiele video-populatie. De leeftijdscategorie boven de vijfendertig jaar vertegenwoordigt slechts 36 procent van het publiek voor mobiele video, maar is veel meer geneigd om televisie of video online te bekijken. Bij online video neemt deze groep ongeveer 60 procent van de totale populatie. Bij online televisie stijgt dat tot 64 procent.

Labels: , ,

Innoverende bedrijven creëren meerwaarde voor zichzelf

Bedrijven kunnen met onderzoek en innovatie een meerwaarde voor zichzelf creëren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University en de businessschool Insead. Opgemerkt wordt dat deze bedrijven een belangrijk verschil laten optekenen tussen hun beurswaarde en de winst die door de productportfolio wordt gecreëerd. Bedrijven die daarbij een surplus aan beurswaarde laten optekenen, genieten volgens de onderzoekers het vertrouwen van de investeerders in een toekomstige groei die door innovatie wordt gedreven.

In de rangschikking eindigt het Amerikaanse bedrijf Salesforce, aanbieder van zakelijke software, op de eerste plaats. Uit de analyse bleek dat de aandelenkoers van Salesforce 75 procent hoger lag dan volgens de cashflow zou mogen worden verwacht. Het bedrijf realiseerde de voorbije vijf jaar een gemiddelde omzetgroei van 39,5 procent. De winst kende een jaarlijkse groei met 78,7 procent. Marc Benioff, chief executive van Salesforce, zegt dat het bedrijf het succes van Facebook wil overdoen op de zakelijke markt.

Op de tweede plaats staat online retailer Amazon met een score van 58,7 procent. Het medische bedrijf Invasive Surgical, ontwikkelaar van robotica voor de medische sector, eindigde met een score van 57,6 procent op de derde plaats. De top vijf wordt rond gemaakt door het Chinese internetbedrijf Tencent (52,3 procent) en het technologieconcern Apple (48,2 procent). De top tien bestaat verder uit Hindustan Unilever, Google, Natura Cosmeticos, Bharat Heavy Electricals en Monsanto.

Labels: , ,

Waterverwarming op zonne-energie levert 50 procent behoefte

Gezinnen kunnen ongeveer de helft van hun warmwater-behoefte invullen met zonne-energie. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse Energy Saving Trust. Er wordt opgemerkt dat het onderzoek een mediaan van 39 procent laat optekenen, maar bij de beste centrales voor zonnewarmte stijgt dat tot 60 procent. Bij de slechtste centrales wordt daarentegen slechts 9 procent van de behoefte gerealiseerd. De prestaties van de installaties hangen volgens het rapport vooral af van de isolatie van de warmwatertank en pijpleidingen.

"Het onderzoek heeft aangetoond dat de warmwater-voorziening door zonne-energie realiseerbaar is," merkt Jaryn Bradford, technisch manager bij de Energy Saving Trust, op. Het aantal installaties is in Groot-Brittannië het voorbije jaar met 18,1 procent gestegen. Dat is meer dan het Europese gemiddelde, waar een groei met 13,1 procent werd opgetekend. Er wordt wel toegegeven dat er in Groot-Brittannië van een lage basis werd vertrokken. Op dit ogenblik zouden er in Groot-Brittannië 140.000 woningen het systeem hebben geïnstalleerd.

Het onderzoek toont volgens Juliet Davenport, chief executive van het bedrijf Good Energy, aan dat waterverwarming op basis van zonne-energie belangrijke voordelen kan opleveren, op voorwaarde dat de systemen correct zijn geïnstalleerd en de gebruiker besef op welke manier het maximum rendement kan worden gehaald. Het systeem is volgens haar een efficiënte manier om de afhankelijkheid van geïmporteerde energie af te bouwen, kosten te besparen en de emissies terug te schroeven.

Labels: ,

Druk van sexting op jongeren wordt steeds groter

Naarmate sexting meer wijdverspreid raakt, worden tieners onder een grotere druk geplaatst om naaktfoto's van zichzelf of andere seksueel getinte beelden met hun mobiele telefoons te versturen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Melbourne University. Onderzoeker Shelley Walker benadrukt dat jongeren zich genoodzaakt voelen om tot dergelijke praktijken over te gaan, in een streven om zich aan te passen aan de groep. Volgens Walker wordt sexting steeds meer normaal in de wereld van de tieners.

"Het is niet verrassend dat jonge vrouwen druk ervaren van jongens," merkt de Australische onderzoekster tegenover het persbureau AFP op. "Het gaat vaak om hun vriendjes, maar die druk kan ook afkomstig zijn van jongens die ze niet noodzakelijk hoeven te kennen." Walker voegt er aan toe dat ook bij de jongens onder elkaar een toenemende druk kan worden opgemerkt. Jongens die geen seksueel getinte beelden op hun smartphones hebben staan, worden volgens haar vaak als watjes bestempeld.

Sexting draait volgens Walker meestal om een jongen die aan zijn vriendinnetje een naaktfoto van haarzelf vraagt. "Maar het gebeurt ook steeds meer dat jongens aan vriendinnen foto's van hun penis of video's van seksuele daden opsturen," merkt de wetenschapster op. Walker voegt er aan toe dat de jongeren zelf de perceptie hebben dat ze door de zwaar geseksualiseerde media worden gebombardeerd met seksueel getinte beelden, waardoor een druk zou ontstaan om zelf aan sexting te doen.

Labels: ,

Britten voorloper op het gebied van mobiel shoppen

Het Britse klantenbestand van eBay maakt meer gebruik van mobiele platformen dan in de andere Europese landen. Dat zegt Angus McCarey, retaildirecteur bij de Britse divisie van de veilingsite. McCarey voegt er aan toe dat internet-shopping er jaren over heeft gedaan om bij de brede bevolking ingang te vinden, maar mobiele commerce zal dat volgens hem in minder dan de helft van de tijd bewerkstelligen. In Groot-Brittannië wordt volgens McCarey gewag gemaakt van een echte recordgroei. De resultaten stevenen volgens hem af op een groei met driecijferige getallen.

"Volgens Angus McCarey kopen mannen op eBay twee keer zo vaak dan vrouwen producten met een smartphone," aldus het webmagazine BizReport. "Bovendien blijken de consumenten zich niet te laten beperken door de kostprijs van de producten. Ook producten uit de hoogste prijsklassen worden mobiel op eBay gekocht. McCarey heeft het daarbij onder meer over de verkoop van een Bentley Continental van 78.000 dollar. Maar ook Ferrari's en villa in het zuiden van Frankrijk werden al mobiel gekocht."

"Mobiel shoppen is stilaan een mature markt aan het worden," voert McCarey aan. "Retailers die op deze trend niet inspelen, dreigen met een belangrijk concurrentienadeel geconfronteerd te worden." Inmiddels zou een kwart van de Britse bevolking een smartphone bezitten. Bij tieners zou de penetratie al bijna 50 procent bedragen. Er wordt aan toegevoegd dat 81 procent van de eigenaars het toestel ook dag en nacht laat opstaan. Op het Britse mobiele platform van eBay wordt elke seconde een product verkocht.

Labels: ,

India op weg naar vijfentwintig megasteden

De verstedelijking, een groeiende actieve bevolking en de toenemende populariteit van smartphones zijn de belangrijkste megatrends die de Indiase maatschappij het volgende decennium helemaal zullen hertekenen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Frost & Sullivan. Er wordt opgemerkt dat de snel evoluerende Indiase samenleving aan bedrijven bijzonder veel mogelijkheden biedt. Onder meer in de gezondheidssector en satellietlanceringen zou de Indiase economie een grote ontwikkeling kennen.

Op dit ogenblik telt India dertien steden met een bevolking van minstens 8 miljoen mensen en een bruto binnenlandse product van 250 miljard dollar. Tegen het midden van het volgende decennium zullen echter vijfentwintig Indiase steden aan die beschrijven beantwoorden. Er wordt aan toegevoegd dat stedelijke gebieden over twintig jaar ongeveer 38 procent van de Indiase bevolking en 70 procent van het totale binnenlandse product zullen vertegenwoordigen.

Ook wordt er gewezen op de belangrijke toename van de actieve bevolking tussen vijftien en vierenzestig jaar. Die groep zal tegen het einde van dit decennium al met 119 miljoen mensen worden uitgebreid. Dat vertegenwoordigt de grootste groei van de hele wereld. Dat zal volgens het rapport leiden tot een steeds meer geconnecteerde Indiase maatschappij. Tegen het einde van dit decennium zouden volgens Frost & Sullivan in India ongeveer 1,5 miljard geconnecteerde apparaten actief zijn.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse senatoren hebben het pakket besparingen goedgekeurd dat aan Europa was beloofd. De maatregelen moeten het mogelijk maken de overheidsschuld te verminderen en de economische groei aan te zwengelen. Het pakket moet nu nog worden voorgelegd aan de volksvertegenwoordigers. Wanneer de maatregelen ook daar worden goedgekeurd, zou de Italiaanse premier Silvio Berlusconi aftreden. De Partito Democratico en de centrum-rechtse oppositie Terzo Polo was wel aanwezig in de aula, maar namen niet deel aan de stemming. De besparingen hebben onder meer betrekking op de verkoop van overheidsactiva, de hervorming van de beroepgsgilden, de verhoging van de pensioenleeftijd, administratieve vereenvoudiging en maatregelen voor tewerkstelling van jongeren en vrouwen.


De financiële verantwoordelijken van de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) dringen er bij de Europese leiders op aan meer inspanningen te doen om de schuldencrisis op te lossen. Daarbij mag Europa niet schromen grootschalige financiële hulp in te zetten teneinde de markten te overtuigen. Na afloop van een Apec-vergadering in Honolulu verklaarde Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën dat de euroregio een reddingsplan moet uitdokteren met de snelheid die de markten vereisen en met voldoende kracht om het vertrouwen te herstellen. De Europese crisis is volgens Geithner de centrale uitdaging voor de groei van de wereldeconomie. Cesar Purisima, minister van financiën van de Filipijnen, meent dat Europa de financiële crisis niet krachtdadig genoeg bestrijdt.


In Nederland heeft de Partij voor de Vrijheid (PVV) van de rechtse politicus Geert Wilders een internationaal bureau aangesteld om de opportuniteit naar een terugkeer van de gulden te onderzoeken. Het bureau moet uitmaken of een vertrek uit de eurozone op langere termijn economische beter uitdraait voor Nederland. Indien de resultaten van het onderzoek positief zijn, wil Wilders een referendum houden over het vertrek van Nederland uit de eurozone. Wilders zegt dat de Nederlandse bevolking door de regering bang wordt gemaakt voor een vertrek uit de eurozone, dat volgens het kabinet zware financiële gevolgen zou kunnen hebben. Het is volgens Wilders echter niet zeker dat die woorden met de realiteit stroken.


Het Duitse chemiebedrijf Lanxess heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Lanxess zegt daarmee de grootste kwartaalomzet uit zijn geschiedenis gerealiseerd te hebben. De bedrijfskasstroom steeg met 27 procent tot 311 miljoen euro. Lanxess dankt die sterke groei naar eigen zeggen aan een aanhoudend sterke vraag naar synthetisch rubber en hoogwaardige kunststoffen. Lanxess besliste dan ook om het budget voor een extra bonus voor het personeel met 20 procent op te trekken tot 100 miljoen euro. Het pakket wordt verdeeld tussen alle personeelsleden die participeren in een systeem met variabele beloning.


Het milieubedrijf Veolia Environnement heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,25 miljard euro. Dat betekent een daling met 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,7 procent tot 23,96 miljard euro. Vooral de activiteiten in het zuiden van Europa werden tijdens de voorbije periode zwaar getroffen, maar dat geldt ook voor de wateractiviteiten in Frankrijk. In het algemeen vreest de groep dat de vertraging van de economische activiteit, die sinds augustus heel Europa in zijn greep heeft, gevolgen heeft voor de hoeveelheden afval die worden voortgebracht en die de basis vormen voor de activiteiten van het milieubedrijf.


De Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 259 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 284,9 miljoen dollar. Tegenover het jaar voordien werd een winstgroei met 9 procent opgetekend. De omzet steeg met 0,7 procent tot 4,5 miljard frank. De groei werd naar eigen zeggen gedragen door een grotere vraag naar speciale producten. Dochtermerk Gourmet liet bijzonder sterke prestaties optekenen in Asia-Pacific en Europa. Het verkochte volume steeg met 7,2 procent tot 1,3 miljoen ton. Barry Callebaut verwacht dat de wereldwijde snoepgoedmarkt volgend jaar slechts met 1 procent tot 2 procent zal aantrekken.


De rente op tienjarige Sloveense staatsobligaties is opgelopen tot 7 procent. De Sloveense minister van financiën Franc Krizanic benadrukte echter dat het land geen financieringsproblemen heeft. Volgens een bestuurder van de Sloveense centrale bank is de stijging gedeeltelijk te wijten aan de crisis in buurland Italië. Experts gaan er in de regel van uit dat een rendementsniveau op staatspapier boven de 6 procent op de lange termijn onhoudbaar is voor landen waarvan de economie traag groeit. Eerder moesten Griekenland, Ierland en Portugal aankloppen bij de Europese Unie voor hulp toen hun rente dat niveau benaderde. In september kwam in Slovenië de centrumlinkse regering van premier Borut Pahor ten val. In december zijn er vervroegde verkiezingen.


De foutieve berichtgeving van het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's over een verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk is een bijzonder ernstig incident. Dat heeft Europees Commissaris voor de interne markt Michel Barnier gezegd. Het ratingbureau had in een bericht aan een aantal klanten gemeld dat Frankrijk niet langer van de hoogste kredietwaardigheid kon genieten. Het foutieve bericht werd weliswaar snel herroepen en Standard & Poor's stelde dat het probleem was veroorzaakt door een technische fout, maar inmiddels was er op de financiële markten al heftig gereageerd. De Europese Commissie brengt binnenkort nieuwe regels voor ratingbureaus naar buiten.


Het Spaanse telecom-concern Telefonica heeft tijdens de eerste negen maanden een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljard euro. Dat betekent een daling met 69,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5,4 procent naar 46,7 miljard euro. De terugval van de winst is volgens het bedrijf te wijten aan belangrijke herstructureringskosten in Spanje. Het bedrijf moest immers 2,7 miljard euro betalen voor een sanering, waarbij 6.500 worden geschrapt om op lange termijn concurrentiëler te kunnen worden. De omzetgroei was te danken aan de verdere uitbreiding in Latijns-Amerika, dat inmiddels 46 procent van de omzet van het Spaanse bedrijf vertegenwoordigt. De omzet in Latijns-Amerika steeg met 18 procent.


De groei van de Spaanse economie is tijdens het derde trimester van dit jaar compleet stilgevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek. Tegenover het tweede kwartaal werd er geen economische groei meer opgetekend. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar werd een groei met 0,8 procent opgetekend. Dat blijft echter ver verwijderd van de groei met 1,3 procent die door de regering voor dit jaar werd vooropgesteld. De Spaanse nationale bank verwacht dat de economie dit jaar een groei met 0,8 procent zal realiseren. Enkel de uitvoer en het toerisme laten nog een relatief gezonde groei optekenen. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar kende de Spaanse economie nog een groei met 0,2 procent.


De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 258 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte Allianz, het grootste verzekeringsconcern van Europa, nog een winst van 1,3 miljard euro. De winst werd gedrukt door bijzondere afschrijvingsposten van in totaal 931 miljoen euro, vooral gerelateerd aan verliezen op beleggingen in Grieks staatspapier. Ook andere beleggingsverliezen in de financiële sector drukten op de resultaten. De omzet van de verzekeraar daalde met 1,8 procent tot 24,1 miljard euro. Door de tegenvallers van de voorbije periode zal de jaarwinst volgens Allianz gevoelig lager liggen dan vorig jaar.


Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney Company heeft tijdens zijn voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 4,8 miljard euro. Dat betekent een stijging met ruim 20 procent tegenover het vorige boekjaar. De omzet steeg met 7 procent tot bijna 41 miljard dollar. Walt Disney zegt dat zowel winst als omzet een nieuwe recordhoogte hebben bereikt. Die recordresultaten bewijzen volgens topman Robert Iger de sterkte van de merken en activiteiten van het concern. Er wordt opgemerkt dat zowel de televisie-activiteiten als de themaparken een belangrijke groei lieten optekenen. Ook de verkoop van Disney-producten kenden een toename. Alleen bij de filmstudio werd een terugval van de winst en de omzet geregistreerd.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft telefonische gesprekken gevoerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Dat heeft het Witte Huis bekend gemaakt. Tijdens het gesprek met Napolitano zou Obama benadrukt hebben dat hij vertrouwen heeft in het leiderschap van de Italiaanse president om een overgangsregering tot stand te brengen die een offensief hervormingsprogramma zal uitvoeren en het vertrouwen van de markten zal herstellen. In de gesprekken met Sarkozy en Merkel werd volgens het bericht het nauwe overleg over de Europese financiële crisis verder gezet. Meer details werden niet vrijgegeven.


De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Airbus stopt met de productie van het model A340 vanwege tegenvallende orders. De Airbus A340 maakte bijna twintig jaar geleden zijn eerste vlucht en mikte vooral op bestemmingen op lange afstand. Met het viermotorige toestel wou Airbus vooral een concurrent inzetten tegen de B747 en later B777 van de Amerikaanse constructeur Boeing. De Airbus A340 haalde met zijn vluchten op lange afstand verscheidene records. Achttien jaar geleden vloog het toestel rechtstreeks van Parijs naar Auckland in Nieuw-Zeeland. In totaal werden van het model, dat ongeveer 191 miljoen euro kostte, echter slechts 380 exemplaren verkocht. De voorbije twee jaar werd bijna geen enkele order voor het toestel ontvangen.


Het Duitse telecomconcern Deutsche Telekom heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,07 miljard euro. Dat betekent een stijging met 14,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, onder meer dankzij belangrijke kostenbesparingen. De omzet daalde met 4,1 procent tot 11 miljard euro. Bij de Griekse dochtermaatschappij OTE werd wel een omzetdaling met 5 procent tot 900 miljoen euro opgetekend. De winst van het Griekse filiaal daalde met 7,2 procent tot 350 miljoen euro. Met de Griekse vakbonden werden afspraken gemaakt voor een arbeidsduurverkorting en een verlaging van de salarissen. De omzet op de Duitse thuismarkt viel met 5 procent terug tot 6 miljard dollar.


Meer Nieuws

Friday, November 11, 2011

Sterke stijging dagelijks mobiel bezoek sociale netwerken

In de Verenigde Staten maakte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 60 procent van de consumenten boven dertien jaar van zijn smartphone gebruik om sociale netwerken te bezoeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Er wordt aan toegevoegd dat inmiddels 47,8 miljoen Amerikaanse consumenten ooit met een mobiele telefoon een sociaal netwerk heeft bezocht. Dat betekende een stijging met 72 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Er wordt aan toegevoegd dat 90 procent van de smartphone-gebruikers dagelijks een sociaal netwerk bezoeken. "Sociale netwerking vormt daarmee één van de meest populaire mobiele activiteiten in de Verenigde Staten," merkt ComScore op. Er wordt aan toegevoegd dat in Europa ongeveer dezelfde trends kunnen worden opgetekend. Een onderzoek in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje wees uit dat 40 procent van de Europese smartphone-bezitters een bezoek brengen aan sociale netwerken. Dat betekent een stijging met 80 procent tegenover het jaar voordien.

ComScore telde daarbij 35,7 miljoen Europese mobiele gebruikers van sociale netwerken. "Ook daar kent het dagelijkse bezoek een toename," merken de onderzoekers nog op. "In totaal blijken de sociale netwerken 17,9 miljoen dagelijkse mobiele bezoekers te kennen. Dat betekent een stijging met 94 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar." Facebook blijft ook bij de mobiele bezoekers zowel in de Verenigde Staten (50,9 procent) als in Europa (31 procent) het populairste sociale netwerk. Twitter volgt op de tweede plaats met respectievelijk 12,5 procent en 7,4 procent.

Labels: ,

Kathmandu loopt grootste kans op vernieling door aardbeving

De Nepalese hoofdstad Kathmandu loopt een groot risico om getroffen te worden door een bijzonder zware aardbeving die tienduizenden slachtoffers zou eisen en de overlevenden zou afsluiten van internationale hulp. Dat zegt de Britse geoloog Dave Petley, wetenschapper aan het Institute of Hazard, Risk and Resilience aan de Durham University. Volgens Petley is Kathmandu compleet onvoorbereid op een grote aardbeving. Bij een aardbeving in Nepal in september van dit jaar werden honderden woningen vernield en vielen negen slachtoffers.

"In Kathmandu wonen twee miljoen mensen, maar de stad is met de buitenwereld slechts verbonden met drie wegen en een luchthaven met één startbaan," voerde Petley tegenover het persbureau AFP aan. Nepal bevindt zich in een bijzonder kwetsbaar gebied en ligt boven op de raaklijn tussen de Indiase en Euraziatische continentale platen die de Himalaya vormden. De voorbije eeuwen werd Kathmandu Valley ongeveer elke vijfenzeventig jaar door een grote aardbeving getroffen.

Driekwart eeuw geleden vernielde een aardbeving een kwart van alle woningen in Kathmandu. De stad bestaat uit kleine en kronkelende straten tussen huizen van hout, klei en allerlei andere bouwmaterialen. "De bouwstructuur is niet tegen aardbevingen bestand, zodat een zware aardbeving een groot gedeelte van de woningen zou vernielen," merkt Petley nog op. "Door het gebrek aan infrastructuur en armoede is Kathmandu Valley onvoorbereid op een grote aardbeving."

Wetenschappers voeren aan dat ook bijna nooit normen worden opgelegd voor gebouwen. "Evenmin worden er rampenoefeningen gehouden. Het feit dat Kathmandu aan de rand van een prehistorisch meer met zacht sediment ligt, maakt de dreiging nog groter," voeren ze aan. "Bij een grote aardbeving zouden wellicht ook de luchthaven en de drie toegangswegen tot de stad worden vernield, waardoor ze helemaal geïsoleerd zou raken." Een kind in Kathmandu loopt vierhonderd keer meer kans om bij een aardbeving te sterven dan een leeftijdsgenoot in Tokio.

Labels: ,

Freemium zorgt voor grootste omzet applicatie-winkels

Applicaties met een inbegrepen verkoopsaanbod vertegenwoordigden op het einde van het derde kwartaal van dit jaar 72 procent van de totale inkomsten van de AppStore voor iPhones van Apple. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Distimo. Tijdens dezelfde periode vorig jaar vertegenwoordigden die applicaties volgens de onderzoekers slechts 28 procent van de totale inkomsten. De onderzoekers merken erop dat deze sector nochtans slechts 4 procent van de applicaties in de AppStore vertegenwoordigt.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 48 procent van die inkomsten afkomstig is van zogenaamde freemium-applicaties, die gratis kunnen gedownload worden, maar de consument wel een koopaanbod omvatten. "Die sector kent een belangrijke groei in de applicatie-sector," merkt onderzoeksleider Hendrik Koekkoek op. "Het aantal gratis applicaties is sinds vorig jaar met 34 procent gestegen, terwijl betalende downloads tijdens diezelfde periode slechts een groei met 7 procent hebben laten optekenen."

Volgens Distimo vertegenwoordigen freemium-applicaties ook 75 procent van de vijfentwintig meest succesvolle producten in de Android Market. De cijfers geven aan dat slechts een beperkt aantal applicaties het grootste gedeelte van de inkomsten van de applicatie-winkels vertegenwoordigen. De derde manier om geld te genereren met applicaties, is het verkopen van reclame. Verwacht wordt dat die activiteiten dit jaar een wereldwijde omzet van 3,3 miljard dollar zouden genereren. Dat betekent een verdubbeling tegenover vorig jaar.

Labels: ,

Eén op tien YouTube-downloads naar mobiele platformen

Ruim 10 procent van de video-downloads op YouTube gebeurt inmiddels met mobiele apparaten. Dat heeft Francisco Varela, directeur platform-partnerships bij YouTube, gezegd. Hij voegde er aan toe dat ook het mobiele uploaden van content een bijzonder grote groei kent. Elke minuut zouden mobiele gebruikers meer dan twee uur videocontent op YouTube opladen. Volgens Google, het moederbedrijf van Google, heeft het aantal YouTube-streams op mobiele apparaten op zes maand tijd een verdubbeling gekend.

Er wordt opgemerkt dat er tijdens de maand september meer dan 400 miljoen mobiele video's per dag werden bekeken. Tijdens de maand maart werden ongeveer 200 miljoen mobiele video's per dag geregistreerd. "Het publiek wil ook onderweg dezelfde mobiele content kunnen consumeren als thuis op de computer het geval zou zijn," merkt het webmagazine BizReport op. "Dezelfde trends worden ook opgemerkt in andere mobiele categorieën, zoals retail, transport en toerisme."

"Uit een onderzoek van IDC is gebleken dat het mobiele internet door zijn groeiende populariteit tegen het midden van het decennium belangrijker zal zijn geworden dan het vaste internet," merkt BizReport nog op. "Naarmate meer mensen de mogelijkheden van de smartphones zullen benutten, zal het gebruik van de traditionele computer stagneren, terwijl het mobiel internet-gebruik gemiddeld met 16,6 procent per jaar zal groeien. Daardoor zal volgens IDC het internet een totaal andere wereld worden."

Labels: , , ,

Consument meest tevreden over dienstverlening supermarkten

Supermarkten leveren de beste prestatie op het gebied van klantendiensten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris bij Amerikaanse consumenten. Er wordt opgemerkt dat 90 procent van de Amerikaanse consumenten zich tevreden tonen over de klantendiensten van de supermarktketens. Slechts 10 procent van de ondervraagden heeft een negatieve perceptie over de klantenservices van de supermarkten. Daardoor haalt de sector een eindscore van 80 procent.

Op de tweede plaats staan internet-zoekmachines met een score van 74 procent, gevolgd door ziekenhuizen (64 procent), computerfabrikanten (61 procent) en softwarebedrijven (55 procent). Verder volgen ecommerce (54 procent), internet-providers (50 procent), voedingsbedrijven (47 procent), autobouwers (42 procent), nutsbedrijven (41 procent) en sociale media (30 procent). De slechtste score werd opgetekend bij de oliebedrijven, die een negatieve score van 31 procent lieten optekenen.

Ook negatieve scores waren er voor de tabaksector (21 procent), gezondheidszorg (9 procent) en makelaars (3 procent). "De houding van het publiek tegenover een brede waaier industrieën - zoals de autosector, financiële wereld, farmaceutica en oliesector - heeft de voorbije jaren belangrijke schommelingen gekend onder invloed van een aantal incidenten en de mediaverslaggeving over die gebeurtenissen," merkt Harris op.

Opgemerkt wordt dat de oliesector sinds de tweede helft van de jaren negentig een terugval met 55 procent heeft gekend. Ook de farmasector (43 procent) en banken (31 procent) lieten een belangrijke terugval optekenen. De tabaksindustrie kende daarentegen een stijging met 7 procent. Er wordt wel opgemerkt dat de supermarkten de voorbije twee jaar een verlies met 6 procent moesten laten optekenen. Ook de telecom-sector daalde met 11 procent. De autoconstructeurs stegen daarentegen met 36 procent. Ook zoekmachines (11 procent) en farmaceutica (8 procent) kenden een stijging.

Labels: ,

Aziatische bedrijven blijven relatief optimistisch

Bedrijven in de regio Asia-Pacific blijven in het algemeen optimistisch over hun toekomstvooruitzichten, al blijken er tussen de verschillende landen in de regio duidelijke verschillen opgemerkt te kunnen worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het persbureau Reuters. Daarbij wordt opgemerkt dat de conjunctuur-barometer bij de ondernemingen in Asia-Pacific tijdens het derde kwartaal uitkomt op een eindtotaal van 69 punten. Tijdens het tweede kwartaal werd echter nog een score van 78 punten opgetekend.

De onderzoekers merken ook op dat voor de eerste keer in achttien maanden een daling moest worden opgetekend. Er wordt wel opgemerkt dat bijna de helft van de ondervraagde ondernemingen gewag maakt van positieve vooruitzichten. Daarnaast benadrukt ongeveer 10 procent zeer goede vooruitzichten te hebben. Daarentegen ziet bijna 10 procent de toekomst pessimistisch in. Dat is echter wel een verdubbeling tegenover het tweede kwartaal van dit jaar.

De verslechtering van de barometer is volgens de onderzoekers te wijten aan de vrees voor economische problemen in het westen en vooral de Verenigde Staten, maar ook aan een ongerustheid over mogelijke economische ingrepen van de Chinese overheid. Er wordt opgemerkt dat in de technologie-sector driekwart van de ondernemingen een neutraal standpunt innam. Slechts een kleine groep stelde zich optimistisch op. Bij de financiële dienstverleners werd eenzelfde trend waargenomen. Luchtvaartmaatschappij toonden zich wel optimistisch, vooral door regionale zakenreizen.

Er wordt opgemerkt dat Chinese en Indiase bedrijven overwegend optimistisch zijn ingesteld, terwijl in Australië meer een neutraal standpunt wordt ingenomen en in Japan vooral een negatieve stemming blijkt te heersen.

Labels: ,

Belangrijke groei voor sociale netwerken in Latijns-Amerika

Sociale netwerken hebben in Latijns-Amerika 114,5 miljoen gebruikers. Daarmee realiseren sociale netwerken bij de Latijns-Amerikaanse internet-gebruikers een penetratie van 96 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore. Het gebruik van sociale netwerken kende in de regio op één jaar tijd een groei met 16 procent. Het grootste sociale netwerk is Facebook met 91,1 miljoen gebruikers, gevolgd door Windows Live Profile (35,6 miljoen), Orkut (34,4 miljoen), Twitter (24,4 miljoen), LinkedIn (7,3 miljoen) en MySpace (6,6 miljoen).

In Brazilië tellen de sociale netwerken 43,9 miljoen gebruikers. Daarmee wordt een penetratie van 90,8 procent gerealiseerd. Met 20,7 miljoen gebruikers laat Mexico eenzelfde penetratiegraad optekenen. In Colombia worden 12,7 miljoen gebruikers geteld, gevolgd door Argentinië met 12,5 miljoen gebruikers. In beide landen wordt een penetratiegraad van meer dan 95 procent opgetekend. In Peru en Venezuela wordt een penetratiegraad van meer dan 96 procent opgetekend, terwijl in Chili een score van 94 procent wordt opgetekend. Telkens gaat het wel om minder dan 7 miljoen gebruikers.

Er wordt aan toegevoegd dat Facebook marktleider is in Argentinië, Chili, Colombia, Peru en Venezuela, waar het netwerk telkens 85 procent van de gebruikers van sociale netwerken vertegenwoordigt. Daarentegen is Orkut met een aandeel van 81,7 procent marktleider in Brazilië, waar Facebook met een score van 56 procent op de tweede plaats volgt. De meest intensieve gebruikers zijn terug te vinden in Argentinië (10 uur), gevolgd door Chili (8,7 uur), Colombia (8,4 uur), Venezuela (8 uur), Peru (6,6 uur) en Brazilië (4,9 uur).

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,751 miljard euro. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst daalde met 15 procent tot 322 miljoen euro. De nettowinst steeg van 13 miljoen euro tot 312 miljoen euro. Hans Peter Ring, financieel directeur van het Europese defensiebedrijf, stelde alle vertrouwen te hebben in een duurzame groei de volgende jaren, ondanks een verzwakking van de macro-economische omgeving en de zwakte van de Europese economieën. Hij wees erop dat 50 procent van de orders voor Airbus uit groeimarkten komen.


De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,3 miljard Deense kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 440,5 miljoen euro. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar moest een winstdaling met 21 procent worden opgetekend. De omzet daalde met 2 procent tot 17,4 miljard kroon. Het productievolume daalde met 3 procent. In Rusland moest Carlsberg, de vierde grootste brouwer van de wereld, een terugval met 9 procent optekenen, wat niet kon worden goedgemaakt door een groei met 11 procent op de Aziatische markt. Carlsberg is de eigenaar van de grootste Russische brouwer. Er wordt ook opgemerkt dat de productiekosten met gemiddeld 9 procent zijn toegenomen.


De Franse financiële groep Crédit Agricole heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 258 miljoen euro. Dat betekent een daling met 65 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groep nam een last van 905 miljoen euro op zijn portfolio Griekse overheidsoblifaties. Dat komt neer op een afwaardering van 60 procent. Crédit Agricole, de derde grootste bank van Frankrijk, wordt bovendien ook in Italië met grotere verliezen geconfronteerd. Na Frankrijk vormt Italië de grootste markt voor Crédit Agricole, dat daardoor bijzonder gevoelig is voor de komende besparingsmaatregelen en de stijgende Italiaanse rente. De omzet van Crédit Agricole steeg met 6,2 procent tot 5,3 miljard euro.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus zal de eerste exemplaren van zijn nieuw model A350 pas over tweeënhalf jaar kunnen leveren. Dat is een half jaar later dan aanvankelijk was voorzien. Dat heeft het Europese defensiebedrijf EADS, het moederbedrijf van Airbus, bekend gemaakt. De hele productie van de Airbus A350 heeft blijkbaar vertragingen opgelopen. De bouw van het eerste exemplaar van de A350, het nieuwe toestel van Airbus voor vluchten op lange afstand, zou tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar voorzien zijn. Oorspronkelijk was aangekondigd dat tegen het einde van dit jaar met de productie zou worden gestart. EADS heeft als gevolg van de vertraging een voorziening van 200 miljoen euro in de boeken opgenomen.


Nog dit jaar zal de Italiaan Lorenzo Bini Smaghi zijn zetel in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) ter beschikking stellen. Smaghi stond al langer onder druk om zijn functie neer te leggen sinds de aanstelling van zijn landgenoot Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank. Smaghi zou plaats moeten maken voor een Frans bestuurslid. Dat was een voorwaarde van Frankrijk om de benoeming van Draghi te steunen. Het is een ongeschreven regel dat geen enkel land tegelijkertijd twee zetels in de raad van bestuur van de financiële instelling inneemt. De termijn van Smaghi liep nog ruim anderhalf jaar. Hij heeft echter een functie aanvaard bij de Harvard University.


De econoom Lukas Papademos (64) is benoemd tot interim-premier van Griekenland. Papademos moet een tijdelijke regering van nationale eenheid vormen. Hij waarschuwde de Griekse bevolking meteen dat het niet gemakkelijk zal zijn om het land uit de crisis te halen. Papademos merkte op dat Griekenland voor een cruciaal kruispunt staat en een moeilijke weg voor de boeg heeft. De problemen zullen volgens de interim-premier echter sneller worden opgelost wanneer er met eensgezindheid, samenwerking en wijsheid kan worden opgetreden. Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verwelkomden de benoeming van Papademos.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft foutief aan enkele klanten laten weten dat de kredietwaardigheid van Frankrijk was verlaagd. Het bureau haastte zich te verklaren dat Frankrijk nog steeds de hoogste kredietnotering heeft en dat daar niets aan is veranderd. Standard & Poor's merkte op dat de foutieve boodschap door een technische fout werd verspreid onder enkele abonnees van een dienst van het ratingbureau. Frankrijk heeft geëist dat er een onderzoek komt naar de oorzaken en de gevolgen van de fout. Het ratingbureau beloofde verslag te zullen uitbrengen over het incident. Vorige maand waarschuwde het ratingbureau Moody's dat de financiële kracht van Frankrijk is afgenomen. Frankrijk zou tot de zwakste landen behoren die de hoogste kredietwaardigheid genieten.


De Britse autoconstructeur Jaguar-Landrover wil meer dan duizend banen creëren in zijn fabriek in Solihull in het midden van Engeland. De maatregel kadert in de strategie van Jaguar-Landrover, eigendom van het Indiase concern Tata Motors, om de volgende jaren een belangrijke productvernieuwing door te voeren. De Britse autobouwer wil naar eigen zeggen de volgende vijf jaar veertig nieuwe producten lanceren. Door de aanwervingen zal Jaguar-Landrover in Groot-Brittannië meer dan 21.000 werknemers in dienst hebben. Jaguar-Landrover werd drie jaar geleden door Tata Motors overgenomen van de Amerikaanse autogroep Ford. De Britse constructeur heeft sindsdien een belangrijke groei gekend, dankzij een grote vraag op groeimarkten.


De Duitse regering richt zich niet op de verkleining van de eurozone. Al het beleid blijft gericht op het stabiliseren van de muntunie als één geheel. Bedoeling is de problemen aan de basis aan te pakken. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukt. Merkel voegde er aan toe te geloven dat de eurozone in staat is om zijn geloofwaardigheid terug te winnen. Daarmee reageerde Merkel op berichten dat Duitse en Franse ambtenaren de mogelijkheden zouden hebben besproken van een verdere economische integratie. Die samenwerking zou volgens de berichten mogelijk binnen een kleinere groep plaatsvinden dan de huidige eurozone van zeventien landen.


Gewezen Europees Commissaris Mario Monti (68) wordt steeds meer naar voor geschoven als nieuwe premier van Italië om Silvio Berlusconi op te volgen. Mario Monti werd door de Italiaanse president Giorgio Napolitano tot senator voor het leven benoemd. Met deze eretitel zou de president Monti ertoe willen overhalen om het Italiaanse premierschap te aanvaarden. Mario Monti was tijdens de tweede helft van de jaren negentig Europees Commissaris voor de interne markt. Tijdens de eerste helft van het voorbije decennium was hij verantwoordelijk voor het Europees mededingingsbeleid. Tijdens die periode voerde hij onder meer strijd tegen de machtige Duitse regionale banken en het monopolie van het softwareconcern Microsoft, dat een boete van 0,5 miljard euro kreeg opgelegd.


Het voorzichtige economische herstel in Europa is tot stilstand gekomen. Tegen de achtergrond van de diepe schuldencrisis waarschuwt de Europese Commissie in zijn nieuwe economische prognoses voor het risico op een nieuwe recessie. Olli Rehen, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, vroeg niet op de boodschapper te schieten, maar stelde dat Europese het gevaar loopt om met een nieuwe recessie geconfronteerd te worden. Hij waarschuwde dat de Europese economie tijdens het vierde kwartaal van dit jaar met 0,1 procent zou krimpen. Voor het daaropvolgende kwartaal wordt een stagnatie verwacht. De Europese economie zou volgend jaar nog een groei kennen van 0,5 procent, terwijl eerder was geraamd op een cijfer van 1,8 procent.


De Griekse werkloosheidsgraad is tijdens de maand augustus gestegen tot 18,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek El.Stat. Tijdens de maand juli bedroeg het Griekse werkloosheidsniveau nog 16,5 procent. In augustus vorig jaar bedroeg het werkloosheidscijfer in Griekenland 12,2 procent. In totaal kende Griekenland tijdens de maand augustus 907.953 werklozen en 4,4 miljoen inactieven, tegenover iets meer dan 4 miljoen werkenden. Twee jaar geleden kende Griekenland een werkloosheid van ongeveer 10 procent, maar dat cijfer begon daarna snel te stijgen. In de leeftijdsgroep tussen vijftien en vierentwintig jaar is 43,5 procent van de Grieken werkloos.


De Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, schort haar programma's op tot het einde van dit jaar. Dat heeft Irina Bokova, directeur-generaal van de Unesco, aangekondigd. Oorzaak van de maatregel is de beslissing van de Verenigde Staten om de financiële steun aan de organisatie stop te zetten. Het opschorten van de programma's zou een bedrag van 35 miljoen dollar vrijmaken. Zonder de ingreep zou het kastekort van de organisatie volgens Bokova te ver oplopen. In oktober had Unesco de toetreding van Palestina goedgekeurd. De Verenigde Staten hadden zich echter tegen die toetreding verzet en kondigden daarop aan hun ondersteuning van de organisatie stop te zetten. De Verenigde Staten dragen ruim 20 procent van het budget van de Unesco.


Mijnbouwer Anglo American heeft een belang van 24,5 procent in zijn Chileense dochterbedrijf Anglo American Sur (AAS) verkocht aan het Japanse conglomeraat Mitsubishi. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,4 miljard dollar. Door de verkoop behoudt Anglo American nog een belang van 75,5 procent in het Chileense bedrijf. Door de verkoop dreigt Anglo American wel een conflict te creëren met het Chileense mijnconcern Codelco. Het Chileense staatsbedrijf had immers verregaande plannen om een optie op een belang van 49 procent in Anglo American Sur uit te oefenen. Codelco heeft aangekondigd zich te beraden over juridische stappen tegen Anglo American.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,2 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 396 miljoen euro. De omzet steeg met 5 procent tot 20,4 miljard euro. Over het hele jaar werd een nettowinst van 6,3 miljard euro geboekt. Dat betekent een stijging met 55 procent tegenover het boekjaar voordien. De omzet steeg met 7 procent tot 73,5 miljard euro. Op middellange termijn verwacht het bedrijf een omzet van meer dan 100 miljard euro te zullen boeken. Voor volgend jaar wordt een lichte omzetgroei in het vooruitzicht gesteld.


Meer Nieuws

Thursday, November 10, 2011

Ook China ondervindt druk op sector zonnepanelen

Na het verdwijnen van een aantal buitenlandse concurrenten hebben de Chinese producenten van zonnepanelen de wereldwijde marktdominantie overgenomen, maar de nieuwe marktleiders worden al geconfronteerd met lage prijzen en overcapaciteit. Volgens analisten hebben Chinese bedrijven op dit ogenblik ongeveer 70 procent van de wereldwijde markt voor zonnepanelen in handen, dankzij een agressieve prijspolitiek en het verdwijnen van drie grote Amerikaanse concurrenten op amper enkele maanden tijd.

"De positie van de Chinese producenten van zonnepanelen is dit jaar duidelijk versterkt," merkt Tang Xiaodong, analist bij consulent CEBM uit Shanghai. "Lagere kostprijzen vormen een duidelijke trend voor de sector en op dat gebied hebben Chinese bedrijven een duidelijke voorsprong." Daarbij wordt gewezen op goedkope arbeidskrachten en overheidssubsidies, die de sector hebben toegelaten om zich op minder dan één decennium helemaal te ontwikkelen, als onderdeel van een strategie om een productie-apparaat te creëren dat meer waarde kan genereren dan uit speelgoed of textiel.

De kostprijs van een Chinees zonnepaneel bedraagt ongeveer 1,2 dollar per gegenereerde watt. Vorig jaar bedroeg die kostprijs nog 1,7 dollar. Het wereldwijde gemiddelde bedroeg vorig jaar ongeveer 2 dollar. "Die dalende prijs heeft echter de inkomsten van de hele sector geraakt en ook de Chinese bedrijven beginnen daarvan de negatieve impact te ondervinden," voert het persbureau AFP aan. De Chinese sector begint zich nu echter ook steeds meer op de binnenlandse markt te richten. Tot nut toe was 95 procent van de productie bestemd voor de export.

Labels: ,

Zoekmachines belangrijkste bron online gezondheidsinformatie

Zoekmachines zoals Google en Bing zijn de belangrijkste online bronnen van gezondheidsinformatie. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 69 procent van de ondervraagde consumenten aangeeft zoekmachines te gebruiken om online gezondheidsinformatie te vinden. Op de tweede plaats staan gespecialiseerd medische websites (62 procent), gevolgd door online forums (16 procent) en sociale media (8 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat 81 procent van de ondervraagden minstens één keer per maand online gezondheidsinformatie zoekt. Daarbij geeft 31 procent aan één tot twee keer per maand informatie op te zoeken, terwijl een groep van 26 procent drie tot vijf keer online gaat voor gezondheidsinformatie. Er is echter ook een groep van 19 procent die minstens tien keer per maand online gezondheidsinformatie opzoekt. Slechts 19 procent zoekt nooit op het internet naar informatie over gezondheid-gerelateerde onderwerpen.

Er wordt ook opgemerkt dat steeds meer consumenten online gezondheidsinformatie opzoeken. Twee jaar geleden zocht slechts 22 procent van de online consumenten minstens één keer per maand naar online gezondheidsinformatie. Vorig jaar was dat al gestegen tot 32 procent. De onderzoekers stellen ook dat 90 procent van de ondervraagden aangeeft dat zijn online zoektocht een bevredigend resultaat heeft opgeleverd. Bovendien zegt 90 procent de online gezondheidsinformatie betrouwbaar te vinden.

Labels: ,

Online verkoop luxeproducten stijgt met 20 procent

De online verkoop van luxeproducten zal tot het midden van het decennium met ongeveer 20 procent per jaar blijven toenemen, dankzij de veranderende shopping-gewoontes en de toenemende invloed van kanalen zoals sociale media. Dat is de conclusie van een enquête van de sectororganisatie Altagamma bij producenten en consumenten van luxegoederen en de activiteiten op websites, sociale media en blogs. De typische koper van online luxeproducten wordt volgens Altagamma een kapitaalkrachtige en digitaal actieve Chinees.

De online verkoop van luxeproducten vertegenwoordigde vorig jaar een omzet van 4,5 miljard euro. Dat was 2 procent van de totale omzet van de sector. Tegen het midden van het decennium zal dat echter opgelopen zijn tot 11 miljard dollar. Er wordt aan toegevoegd dat 78 procent van de Chinese luxeconsumenten online aankopen doet om verkooppersoneel te vermijden, tegenover 56 procent in Europa en 46 procent in de Verenigde Staten. Daarentegen blijkt 23 procent van de Europeanen variatie te zoeken, tegenover 11 procent van de Chinezen en 4 procent van de Amerikanen.

De Amerikaanse consument zoekt daarentegen vooral naar kortingen en aanbiedingen (23 procent), gevolgd door China (10 procent) en Europa (8 procent). Ook wordt opgemerkt dat 67 procent van de Europeanen eerste een luxeproduct online had onderzocht vooraleer in een winkel tot aankoop over te gaan, gevolgd door China (63 procent) en de Verenigde Staten (50 procent). Ook wordt opgemerkt dat 68 procent de online platformen van een individueel merk bezoekt, gevolgd door magazinesites (50 procent), portals (45 procent) en websites van retailers (40 procent).

Ook wordt gesteld dat 37 procent beroep doet op modeblogs, terwijl 26 procent zich wendt tot sociale netwerk en 10 procent videocontent heeft geraadpleegd op YouTube. Daarnaast wordt aangevoerd dat op sociale media elke week 150.000 boodschappen over luxemerken worden geplaatst. Van die berichten heeft 30,5 procent een duidelijk positieve toon, terwijl 1,4 procent een negatieve boodschap uitstuurt. Louis Vuitton, Hermes en Porsche zijn de merken met de grootste online visibiliteit.

Labels: ,

Britse bedrijven scoren bijzonder matig op innovatie

Britse bedrijven scoren slechts heel matig op het gebied van onderzoek en innovatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van informatica-consulent Portal bij vijfhonderd Britse ondernemingen. Opgemerkt wordt dat 31,4 procent van de ondernemingen geen enkel budget heeft voor onderzoek naar nieuwe ideeën, diensten of producten. Bovendien blijkt slechts 20 procent van de respondenten meer dan 5 procent van zijn omzet te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Toch geeft 51,8 procent toe dat innovatie noodzakelijk is om marktaandeel te behouden of uit te breiden.

De moeilijke economische omstandigheden blijken volgens de onderzoekers de belangrijkste barrière te zijn voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling. "Minder dan 7 procent van de respondenten heeft zijn investeringen sinds het uitbreken van de recessie drie jaar geleden opgedreven," wordt er opgemerkt. "Bijna 14 procent geeft daarentegen toe zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling gevoelig teruggeschroefd te hebben."

Het effect van de verlengde economische dalperiode is volgens het rapport duidelijk, aangezien 48 procent aangeeft dat er meer zou geïnvesteerd worden indien de overheid grotere belastingsvoordelen zou toekennen voor onderzoek en ontwikkeling. "In een economische crisis wordt altijd gezocht naar gemakkelijke manieren om kostenbesparingen door te voeren, maar het terugschroeven van onderzoek en ontwikkeling dreigt uiteindelijk een slechte zakelijke strategie te zijn."

Er wordt opgemerkt dat een aantal bedrijven het ook moeilijk vindt om de juiste omgeving te creëren om een innoverend proces op gang te brengen. Ook blijken velen aan te geven niet het geschikte personeel te vinden. Tenslotte wordt opgemerkt dat het ook moeilijk is om het innovatie-proces op gang te houden omdat medewerkers teveel voor andere activiteiten moeten worden opgeëist.

Labels: ,

Duidelijke generatiekloof in mobiele commerce

Met de bredere doorbraak van mobiele commerce worden er een aantal demografische karakteristieken duidelijk. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau BIGResearch. Daarbij wordt opgemerkt dat 80,8 procent van de eigenaars van smartphones en tablets aan productonderzoek doen, maar slechts 41,1 procent doet ook daadwerkelijke mobiele aankopen. Er wordt echter aan toegevoegd dat die cijfers sterk variëren naargelang de verschillende leeftijdscategorieën.

"Een meerderheid van de consumenten geeft aan dat online shopping een meerwaarde biedt op het vlak van gebruiksgemak, maar wanneer mobiele platformen ter sprake komen, kan een grote kloof tussen de verschillende generaties worden opgemerkt," voeren de onderzoekers aan. "In de leeftijdscategorie tot vijfendertig jaar zegt 60,2 procent dat de mogelijkheid van mobiel productonderzoek en aankoop een meerwaarde biedt, maar die mening wordt slechts door 31,6 procent van de oudere consumenten gedeeld."

Bij de jongere consumenten geeft ook 50,4 procent aan zijn smartphone of tablet te gebruiken bij het winkelen, maar in de oudere leeftijdscategorieën valt dat terug tot 21,4 procent. Uit het onderzoek blijkt ook dat 50,2 procent van de jongeren consumenten toegeeft impulsaankopen te doen, maar bij oudere consumenten blijft dat beperkt tot 36,1 procent. Ook beschouwt 52,7 procent van de jongere consumenten shoppen een uitstekende manier om te ontspannen. Die mening wordt echter slechts gedeeld door 38,7 procent van de oudere consumenten.

Labels: ,

Hogere inkomensklasse meest gevoelig voor televisiereclame

Televisie en magazines blijven de meest invloedrijke reclamekanalen bij de hogere inkomensklasse. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Ipsos Mendelsohn. Daarbij wordt opgemerkt dat 86 procent van de respondenten met een inkomen van meer dan 100.000 dollar de voorbije zes maanden aangeeft met een televisiereclame geconfronteerd te zijn, gevolgd door magazines (80 procent), radio (78 procent) en direct mail (77 procent).

Internet, kranten en winkels lieten een score van ruim 70 procent optekenen, gevolgd door buitenreclame (68 procent), winkelcentra en benzinestations (60 procent). Bij smartphones en tablets werd daarentegen slechts een score van 18,6 procent opgetekend. Uit het onderzoek blijkt verder dat 62 procent van de respondenten zegt geïnteresseerd te zijn geweest in een reclame op televisie of in magazines die ze de voorbije zes maanden hebben gezien, gevolgd door kranten (59 procent), winkels (58 procent) en websites (51 procent).

Deze bevolkingsgroep blijkt gemiddeld 31,5 uur per week gebruik te maken van het internet. Daarbij worden gemiddeld 12,8 websites bezocht. Ook blijkt dat 86 procent minstens één keer per maand gebruik maakt van email, gevolgd door sociale netwerken (74 procent), gespecialiseerde zoekopdrachten (70 procent), ecommerce (64 procent), productonderzoek (54 procent) en het plaatsen van besprekingen (13 procent). Er wordt aan toegevoegd dat 55 procent applicaties heeft gedownload.

Labels: , ,

Audi beste digitale luxemerk op de Chinese markt

De Duitse autoproducent Audi is het luxemerk dat op de Chinese markt het meest optimaal gebruik maakt van digitale media. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau L2 naar de websites, aanwezigheid in sociale netwerken, digitale marketing, mobiele strategieën en online ruchtbaarheid van honderd luxemerken op de Chinese markt. In die rangschikking staat Audi met een eindtotaal van 170 punten op de eerste plaats. Vorig jaar stond Audi nog op een vierde plaats gerangschikt.

Er wordt opgemerkt dat Audi onder meer aanwezig is op zes Chinese sociale platformen en bovendien ook een aantal applicaties in de Chinese taal heeft ontwikkeld. Ook wordt gewezen op de ontwikkeling van een mobiele website. Textielgroep Burberry eindigde met een score van 157 punten op de tweede plaats. Ook Burberry is actief op vijf Chinese sociale platformen en biedt ecommerce aan op internet en mobiele media. Daarnaast worden er online modeshows gestreamd en wordt in de winkels gebruik gemaakt van touchscreens en iPads.

De derde plaats werd met 155 punten ingenomen door de Duitse autoconstructeur BMW, die volgens het bureau een sterke sociale en mobiele aanwezigheid heeft uitgebouwd, waarbij fans meer dan 30.000 officieuze clips hebben geplaatst op het online videoplatform Youku. De onderzoekers stellen dat alleen deze drie merken op een uitmuntende manier gebruik maken van digitale media. Daarnaast werden er ook positieve scores opgetekend voor autobouwer Volvo, cosmeticamerk Benefit, autoconstructeur Cadillac en het cosmeticabedrijf Estée Lauder.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,73 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 1,96 miljard dollar. De omzet steeg met 7,8 procent tot 36,7 miljard dollar. Het bedrijf voegt er aan toe dat de productie in Noord-Amerika het voorbije kwartaal moest worden opgedreven om aan de vraag te kunnen beantwoorden. Uit cijfers van het persbureau Bloomberg blijkt dat General Motors de voorbije twaalf maanden opnieuw de grootste autobouwer van de wereld is geworden. Tijdens die periode zou de Amerikaanse groep 6,79 miljoen wagens hebben verkocht, tegenover 6,16 miljoen exemplaren voor Volkswagen. Toyota volgt met 5,77 miljoen eenheden op de derde plaats.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell moet zich engageren om 1 miljard dollar vrij te maken om de Nigerdelta in Nigeria op te kuisen. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Amnesty International. Het bedrijf erkende in augustus verantwoordelijk te zijn voor twee schadelijke olielekken in de delta drie jaar geleden, die een zware impact hadden op het leven in het vissersdorp Bodo. Nadat de lokale gemeenschap gedurende jaren tevergeefs had aangestuurd op een vergoeding en een sanering van de delta, startte ze gerechtelijke procedures in Groot-Brittannië. Amnesty International roept Shell nu op om onmiddellijk geld te storten om de aangerichte schade te herstellen. Shell zegt een aantal aanbevelingen van het rapport al uit te voren.


Als regeringen niet binnen twee decennia overschakelen naar hernieuwbare bronnen en kernenergie, wordt energie over de hele wereld verschrikkelijk duur en erg vervuilend. Dat is de conclusie van een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Voor elke dollar die dit decennium wordt niet wordt geïnvesteerd in een drastische verandering van het energiemodel, zal volgens het rapport nadien 4,3 dollar extra moeten worden geïnvesteerd om de toegenomen uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Wanneer de nucleaire centrales worden stilgelegd, zijn er volgens het agentschap de volgende vijfentwintig jaar 1.500 miljard dollar investeringen nodig om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken.


Jefferson County, een regio in de Amerikaanse staat Alabama met 650.000 inwoners, gaat het faillissement aanvragen. Het faillissement zou een omvang hebben van 3,1 miljard dollar. Het gaat om de grootste faillissementsaanvraag van een lokale Amerikaanse entiteit. Door de aanvraag hoopt Jefferson County beschermd te zijn tegen zijn schuldeisers. Jefferson County wordt al drie jaar met zware financiële moeilijkheden geconfronteerd, veroorzaakt door de financiering van de renovatie van zijn waterzuiveringssysteem. Die financiële constructie, met derivaten en een variabele rentevoet, bleek bij het uitbreken van de financiële crisis een slechte keuze te zijn geweest. Het vorige record stond op naam van Orange County, dat zeventien jaar geleden 2,2 miljard dollar schuld had opgebouwd.


Het mediaconcern RTL heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een bedrijfswinst gerealiseerd van 144 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 8,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het mediabedrijf kon naar eigen zeggen vooral profiteren van de stijgende advertentie-inkomsten in Duitsland, Frankrijk en Nederland en een inkomstenstijging bij dochteronderneming FremantleMedia, als productiehuis eigenaar van succesvolle formats zoals Idol en X-Factor. De omzet van RTL steeg met 6,6 procent tot 1,23 miljard euro. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een omzetgroei met 4,4 procent tot 3,98 miljard euro geboekt. De bedrijfswinst steeg met 4,6 procent tot 701 miljoen euro.


De Britse telecomgroep Vodafone heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,68 miljard pond. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is volgens Vodafone te wijten aan hogere belastingen en verkoopkosten en een daling van de inkomsten uit participaties. De omzet steeg met 4,1 procent naar 23,55 miljard pond. Die groei was te danken aan een verdubbeling van de inkomsten uit dataverzending. Die groei wordt geweten aan de groeiende populariteit van het downloaden bij de telecom-consument, ten koste van toepassingen rond spraak en tekst. Vodafone stelde zijn minimale winstverwachtingen voor het hele jaar licht naar boven bij van 11 miljard pond naar 11,4 miljard pond.


De Russische marine heeft voor 6,7 miljard euro nieuw materiaal besteld. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin bekend gemaakt tijdens een bezoek aan Severodvinsk, een stad aan de Witte Zee waar de belangrijkste scheepswerf van Rusland is gevestigd. De bestedingen zouden volgens Poetin vooral gaan naar de bouw van nieuwe onderzeeërs. Poetin inspecteerde in Severodvinsk de Alexander Nevski, een nieuwe nucleaire duikboot die binnenkort zal worden opgeleverd. Poetin benadrukte dat de Russische vloot grondig zal worden gemoderniseerd. Die inspanningen zullen dit decennium een investering van ongeveer 113 miljard euro vergen. In juni tekende Rusland nog een akkoord met Frankrijk voor de verkoop van twee Franse schepen van de Mistral-klasse.


Ook de Britse prins William is het slachtoffer geworden van de spionagepraktijken van de Britse tabloid News of the World. De krant zou privédetective Derek Webb hebben ingehuurd om meer dan negentig personen - vooral beroemdheden en politici - te volgen. Daarbij zou Webb hebben genoteerd welke kleding de betrokkenen droegen en met welke auto ze zich verplaatsten, maar vooral de personen die ze ontmoeten. Vooral tijdstippen zouden belangrijk zijn geweest. Vijf jaar geleden zou Webb daarbij ook aandacht hebben besteed aan prins William, toen die een bezoek bracht aan Gloucestershire, waar zijn vader prins Charles een landhuis heeft. Als gevolg van de afluisterschandalen is News of the World inmiddels opgedoekt.


Manifestanten van de beweging Occupy London Stock Exchange hebben een twintigtal tenten neergeplant op Trafalgar Square, in het centrum van Londen. De tenten van de manifestanten stonden opgesteld rond de beroemde Nelson's Column. Met de actie werd volgens Occupy gemanifesteerd tegen de Britse regering, die volgens de demonstranten gecorrumpeerd is en wordt bevoorraad door het geld van de bankiers. De beweging bezet sinds midden oktober al het plein aan St Paul's Cathedral, in de financiële wijk van de Britse hoofdstad. De bezetting van Trafalgar Square, één van de belangrijkste toeristische plaatsen in Londen, gebeurde onaangekondigd.


Als gevolg van de schuldencrisis zal de economische groei in Duitsland volgend jaar sterk vertragen. Dat heeft een panel van onafhankelijke economische adviseurs gezegd. Dit jaar zal de Duitse economie nog een groei kennen van 3 procent, maar dat zou volgens het panel volgend jaar terugvallen tot 0,9 procent. De Duitse regering gaat ervan uit dat er volgend jaar een groei met 1 procent zal worden gerealiseerd, tegenover een toename van 2,9 procent dit jaar. Het panel voegt er aan toe dat de risico's voor de Duitse economie toenemen, waarbij de eurozone zich volgens de adviseurs in een vicieuze cirkel van schuldencrisis en bankencrisis zou bevinden. Het Europese noodfonds zal volgens hen enkel een tijdelijke oplossing bieden.


Mark Zuckerberg, oprichter van het sociale netwerk Facebook, heeft van wijlen Apple-topman Steve Jobs advies gekregen over het leiden van een bedrijf. Dat heeft Zuckerberg tijdens een Amerikaans televisie-interview gezegd. Onder meer zouden Jobs en Zuckerberg het hebben gehad over de samenstelling van een team dat erin slaagt over de kwaliteit te waken. Ook zou er gesproken zijn over de esthetiek van bedrijfsvoering. Zuckerberg stelt dat Jobs nooit heeft voorgesteld om Facebook over te nemen. In de biografie over Steve Jobs blijkt dat de topman van Apple bewondering had voor Zuckerberg omdat die zijn bedrijf zomaar niet in de uitverkoop wenste te plaatsen. Inmiddels is Facebook volgens Zuckerberg te groot geworden voor een overname door een ander bedrijf.


Het mediabedrijf Endemol en zijn geldschieters zouden niet ingaan op overnamebiedingen die onlangs werden gedaan. Dat hebben een aantal bronnen gemeld aan de Britse zakenkrant Financial Times. Er wordt aan toegevoegd dat het televisiebedrijf zou streven naar een overeenkomst die de schulden van Endemol zou verlagen in ruil voor een belang in de onderneming. Onlangs raakte bekend dat het Amerikaanse mediaconcern Time Warner een niet-bindend bod heeft uitgebracht op Endemol. Op dit ogenblik is Endemol eigendom van de investeringsgroepen Goldman Sachs Capital Partners en Cyrte en het Italiaanse mediabedrijf Mediaset van Silvio Berlusconi. Endemol heeft echter een schuld opgebouwd van ruim 2 miljard euro.


De wereld dreigt terecht te komen in een neerwaartse spiraal van financiële instabiliteit. Dat heeft Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd op het International Finance Forum in Peking ter gelegenheid van een tweedaags bezoek aan China. Daarbij wees Lagarde er op dat ook Azië niet immuun is voor de problemen in de eurozone. Volgens haar kan er alleen met een gezamenlijke inspanning een antwoord worden gegeven. Anders dreigt er volgens haar een verloren decennium met weinig of geen groei. In de steeds meer verbonden wereld kan volgens Lagarde geen enkel land of geen enkele regio een oplossing voor zichzelf uitwerken.


Rusland en Georgië hebben in het Zwitserse Genève een akkoord getekend over de grenscontroles aan de separatistische gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië. Door die overeenkomst is de laatste hinderpaal voor de toetreding van Rusland tot de World Trade Organization (WTO) weggewerkt. De overeenkomst is de eerste diplomatieke doorbraak tussen Rusland en Georgië sinds de onderlinge oorlog van drie jaar geleden. Rusland erkent de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië, die zich van Georgië hebben afgescheurd. Georgië is sinds tien jaar lid van de Wereldhandelsorganisatie en stelde door het conflict zijn veto tegen een Russische toetreding. In het compromis is voorzien dat de grenscontroles zullen worden uitgevoerd door een neutraal Zwitsers bedrijf.


De Italiaanse rente op staatspapier met een looptijd van tien jaar is tot een nieuw record van 7,4 procent gestegen. Dat is ver boven het alarmpeil van 7 procent. De Europese Commissie toont zich uiterst ongerust over de spectaculaire Italiaanse rente-evolutie. Bij een renteniveau van 7 procent werden landen zoals Ierland, Portugal en vooral Griekenland immers gedwongen om internationale steun aan te vragen. Daardoor lijkt de situatie volgens een aantal waarnemers onhoudbaar geworden. Als Italië die hulp nodig heeft, kunnen de gevolgen rampzalig zijn. De mogelijkheden van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) zijn niet groot genoeg om een Italiaans faillissement te kunnen dragen.


Meer Nieuws

Wednesday, November 09, 2011

Gedichten dragen bij tot vorming identiteit

Het woordelijk instuderen van gedichten geeft mensen een goed gevoel en versterkt de identiteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Reading en de Oxford University. De Britse onderzoekers merken op dat deze manier van studeren in de educatieve theorieën wordt veroordeeld omdat het niet als een creatief leerproces wordt bestempeld, maar ze merken op dat deze gedichten in het verdere verloop van het leven een belangrijke emotionele waarde krijgen.

"Het onderzoek toont aan dat in poëzie therapeutische mogelijkheden schuilgaan," merkt Abigail Williams, docente Engels aan de Oxford University. "Alzheimer-patiënten vergeten vaak de namen van mensen uit hun omgeving, maar vaak kunnen ze flarden van gedichten citeren die ze geleerd hebben toen ze amper tien jaar oud waren. Bovendien worden deze gedichten vaak gelinkt aan gelukkige herinneringen, die op hun beurt tot een positieve stemming kunnen leiden."

Clare Rathbone, professor aan de School of Psychology and Clinical Language Sciences van de University of Reading, wijst erop dat mensen zich vaak gebeurtenissen herinneren uit hun periode als jonge volwassenen, een periode waarin men vaak zijn favoriete films, boeken en songs heeft ontdekt. Deze elementen hebben volgens Rathborne geholpen bij de vorming van de identiteit. Dat geldt volgens haar ook voor de gedichten ze hebben ingestudeerd.

Labels: ,

Sociale netwerken creëren betere mensen

Technologieën zoals Twitter zet de gebruiker aan om meer empathie te tonen. Dat heeft Jack Dorsey, mede-oprichter van de internetbedrijven Twitter en Square, gezegd tijdens een colloquium van het webmagazine GigaOm. Het volgen van de dagelijkse belevenissen van anderen op de microbloggingsite Twitter is daarvan volgens Dorsey een voorbeeld. Omdat men daardoor een beter inzicht krijgt in de achtergrond van de anderen, zullen conflicten volgens Dorsey tot een minimum worden herleid.

"Vaak wordt geklaagd dat de technologie leidt tot de teloorgang van de traditionele persoonlijke interacties, maar dat wordt door Jack Dorsey tegengesproken," voert GigaOm aan. "Wanneer technologie op de juiste manier wordt toegepast, zal dat volgens hem uiteindelijk leiden tot een grotere menselijkheid. Hoewel de vloedgolf van geconnecteerde apparaten ertoe heeft geleid dat steeds meer mensen met een beeldscherm communiceren, hebben de sociale media volgens Dorsey ervoor gezorgd dat echte menselijke interacties worden aangemoedigd."

"Bedrijven zoals Twitter en Square slagen erin om de persoonlijke interactie aan te moedigen," merkt Dorsey op. "Ik ben ervan overtuigd dat deze informatie en deze instrumenten betere mensen creëren. De ontwikkelaars van dergelijke projecten moeten er wel voor zorgen dat de technologie niet centraal staat. De mens en het gebruik van de technologie door de mens moet op de eerste plaats komen." Dorsey benadrukte daarbij ook dat de technologie zich op de essentie moet focussen.

Labels: , ,

Uitzendkrachten leveren geen economisch voordeel op

De massale inzet van uitzendkrachten en tijdelijke contracten door het bedrijfsleven levert geen economisch voordeel op. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek onder leiding van Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. De Beer wijst erop dat een flexibel contract voor sommige werklozen wel een opstap betekent naar werk, maar in veel gevallen volgt daarop volgens hem geen doorstroming naar een vaste baan.

Hij voegt er aan toe dat deze tijdelijke contracten voor werkgevers op korte termijn wel pluspunten kunnen opleveren, maar op langere termijn belangrijke nadelen kunnen genereren. Tijdelijke contracten worden volgens hem ingeschakeld uit concurrentie-overwegingen, maar daardoor wordt volgens de Beer te weinig geïnvesteerd in opleiding en training. Dat heeft volgens hem uiteindelijk een negatieve impact op de productiviteit en de concurrentiepositie.

Labels: ,

Consument stelt zich open voor mobiele coupons

Hoewel nagenoeg de helft van de consumenten van mobiele media een aantal bedenkingen hebben over privacy bij het gebruik van locatie-gerelateerde coupons, is het aanbod voldoende aantrekkelijk voor de meeste personen om die zorgen opzij te schuiven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Prosper Mobile Insights. Het onderzoek toonde aan dat 81,9 procent van de respondenten bereid is om mobiele coupons te ontvangen bij het gebruik van een smartphone of een tablet.

Er wordt aan toegevoegd dat meer dan de helft de coupons in zijn email zou willen ontvangen, maar een kwart geeft aan het aanbod liefst toegestuurd te krijgen wanneer ze in de omgeving van een verkooppunt zijn. De populariteit van de coupons wordt vooral toegewezen aan het gebruiksgemak en hun nuttigheid. Die reden wordt door 67 procent van de respondenten naar voor geschoven. Toch geeft 44,8 procent aan zich zorgen te maken over mogelijke privacy-problemen. Ruim één op vier maakt zich helemaal geen zorgen. De rest stelt zich neutraal op.

Labels: ,

Videodienst Netflix verliest 800.000 gebruikers

Het bedrijf Netflix, aanbieder van on-demand videodiensten, had op het einde van het derde kwartaal van dit jaar 23,8 miljoen abonnees. Daarmee heeft de dienst op één kwartaal 800.000 gebruikers verloren. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Netflix wordt geconfronteerd met een grote exodus. De daling is het gevolg van de prijsverhoging met 60 procent die het bedrijf heeft doorgevoerd.

Het bedrijf had verwacht dat de prijsverhoging mogelijk 600.000 klanten zou kunnen kosten. Ondanks die uittocht zou Netflix toch het belangrijkste kanaal van de Noord-Amerikaanse webtrafiek blijven. De diensten van het bedrijf vertegenwoordigen 24,71 procent van het totale gebruik. Netflix maakte bekend om volgend jaar ook in Groot-Brittannië en Ierland activiteiten te zullen opstarten. Netflix heeft in de Verenigde Staten lange tijd nagenoeg een monopolie gehad in online streaming, maar wordt steeds meer geconfronteerd met concurrentie van onder meer Amazon en YouTube.

Labels: , , ,

Landbouw wordt minst getroffen door burn-out

Steeds meer werknemers worden geconfronteerd met burn-outklachten. Dat is de conclusie van een rapport van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij wordt opgemerkt dat vorig jaar 13 procent van de ondervraagden gewag maakten van een burn-out. Dat betekent een stijging met 2 procentpunten op drie jaar tijd. Er wordt aan toegevoegd dat hoger opgeleiden met 15 procent vaker met het probleem te maken krijgen.

Bij lager opgeleiden spreekt immers slechts 13 procent over een burn-out. Met een score van 12 procent worden werknemers met een middelbare opleiding het minst vaak met het probleem geconfronteerd. Ook wordt erop gewezen dat het probleem acuter wordt met het ouder worden. In de leeftijdscategorie tot vijfentwintig jaar maakt 10 procent melding van een burn-out, maar bij de oudere werknemers stijgt dat tot ruim 14 procent.

Werknemers in het onderwijs worden het vaakst getroffen, gevolgd door de industrie. In de landbouw en visserij blijkt men daarentegen het minst vaak last te hebben van een burn-out.

Labels: ,

Zuid-Rusland wil hub voor luchtvaart worden

Luchthavenuitbater Changi Airports uit Singapore heeft een joint-venture gesloten met de Russische industriële groep Basic Element en de Russische bank Sberbank om in de Russische regio Krasnodar vier luchthavens uit te baten. Changi Airports investeert 200 miljoen dollar in het project en krijgt daarvoor een belang van 30 procent in de joint-venture. Basic Element, eigendom van miljardair Oleg Deripaska, krijgt een controlebelang van 50 procent in het project.

Basel Aero, dochter van Basic Element, beheert de luchthavens van Sochi, Anapa, Gelendzhik en Krasnodar in het zuiden van Rusland. De initiatiefnemers mikken vooral op Russische en Europese toeristen. Verwacht wordt immers dat de regio na de Olympische Spelen van Sochi over drie jaar een belangrijke toeristische bestemming zou kunnen worden. Changi, een volledige dochter van het ministerie van financiën van Singapore, werd ingebracht omwille van zijn grote expertise.

Changi wordt geregeld de beste luchthaven van de wereld genoemd. Volgens Basic Element heeft Rusland, ondanks de groei van de luchthavens Domodedovo and Sheremetyevo in Moskou, geen echte hub voor het luchtvaartverkeer. Changi zegt grote mogelijkheden te zien in de Russische markt. De vier luchthavens van Basel Aero zouden dit jaar 5 miljoen bezoekers ontvangen. Verwacht wordt dat het passagiersvervoer in Rusland dit jaar een groei met 13 procent zal kennen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi treedt af zodra in het parlement een ingrijpend pakket bezuinigingsmaatregelen heeft aangenomen. Dat heeft Berlusconie bekend gemaakt nadat gebleken is dat hij in het Italiaanse parlement niet langer op een meerderheid kon rekenen. Verwacht wordt dat het Italiaanse parlement nog deze maand zal stemmen over het pakket bezuinigingen dat Italië in opdracht van de eurozone moet doorvoeren. Daarna zou de Italiaanse president Giorgio Napolitano beginnen met de consultaties van de verschillende politieke partijen. De mediatycoon Berlusconi heeft bijna tien jaar lang Italië met tussenpozen geleid. Meer dan vijftig keer heeft hij in het Italiaanse parlement een vertrouwensstemming gewonnen.


Hefboomtycoon Raj Rajaratnam, die vorige maand in de Verenigde Staten veroordeeld werd tot elf jaar cel wegens handel met voorkennis, heeft in New York een boete opgelegd gekregen van 92,8 miljoen dollar. De boete komt er in een burgerlijke zaak die was aangespannen door de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Die maakt gewag van de hoogste boete die een persoon ooit opgelegd heeft gekregen in een dossier waarbij de beursautoriteit is betrokken. Samen met de sancties die tijdens de strafzaak werden opgelegd, moet Rajaratnam meer dan 156 miljoen dollar betalen. Rajaratnam is de oprichter van het hefboomfonds Galleon, dat op zijn hoogtepunt één van de tien grootste hefboomfondsen ter wereld was.


De Amerikaanse recensiewebsite Yelp zou voor het eerste kwartaal van volgend jaar een beursgang plannen. Dat hebben een aantal anonieme bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. De betrokken documenten zouden in de loop van de volgende weken worden ingediend. Die operatie zou het bedrijf waarderen op een bedrag van 2 miljard dollar. Het bedrijf zou eerder dit jaar een overnamebod van Google hebben afgewezen. Yelp was één van de eerste bedrijven die een uitgebreide databank opbouwde van recensies van handelszaken door klanten. De inkomsten van Yelp zijn afkomstig uit de verkoop van reclame. De website, die zeven jaar geleden werd gelanceerd, trekt maandelijks ruim 63 miljoen bezoekers.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's overweegt de waardering van het staalconcern ArcelorMittal te verlagen. Daarvoor wordt verwezen naar de schuldenlast van het concern. Door die verlaging blijft de kredietwaardigheid van ArcelorMittal nog net boven de junkstatus. Het staalconcern heeft ongeveer 25 miljard euro schulden. De kans is volgens het ratingbureau bijzonder groot dat ArcelorMittal er op korte termijn niet zal in slagen om die schuldenberg af te bouwen. Het bedrijf heeft te lijden onder de slechtere economische situatie. ArcelorMittal stelde recent nog somber gestemd te zijn over de ontwikkelingen op de staalmarkt. Het concern verwacht de volgende maanden minder leveringen en een grotere prijsdruk.


De bonussen op Wall Street zouden dit jaar gemiddeld 20 procent tot 30 procent lager uitvallen dan vorig jaar. Dat blijkt uit berekeningen van het consulent Johnson Associates. Bij de traders zou de daling door de gevolgen van de financiële crisis tot 45 procent oplopen. De financiële sector beleeft opnieuw moeilijke tijden, te wijten aan de wereldwijde economische groeivertraging, de schuldencrisis in Europa en de grote volatiliteit op de aandelenmarkten. Er wordt gesnoeid in personeel en andere uitgaven en dus zullen volgens de consulent ook de bonussen lager uitvallen dan vorig jaar. De gemiddelde verdiensten zouden nu ongeveer 900.000 dollar bedragen, tegenover 1,2 miljoen dollar vorig jaar.


In het Noord-Duitse Lubmin is de NordStream-pijpleiding door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Dmitri Medvedev officieel in gebruik genomen. De pijpleiding verbindt de enorme gasreserves in Rusland via de Baltische Zee met Europa. In september pompte Rusland al het eerste gas door de leiding, om de leiding onder meer op mogelijke lekken te testen. De 1.220 kilometer lange pijplijn strekt zich uit van het Russische Vyborg tot het Duitse Greifswald. De eerste pijplijn heeft een transportcapaciteit van ongeveer 27,5 miljard kubieke meter gas per jaar. Volgend jaar zal een tweede pijplijn de jaarlijkse capaciteit optrekken naar 55 miljard kubieke meter. Het gas wordt vanuit Duitsland verdeeld naar Denemarken, Nederland, België, Groot-Brittannië en Frankrijk.


Het eerste formele debat over de invoering van een taks op financiële transacties heeft vooral de verdeeldheid binnen de Europese Unie blootgelegd. Op een raad van de ministers van financiën werd het voorstel verdedigd door België, Duitsland, Frankrijk en Spanje, maar afgewezen door Groot-Brittannië en Zweden. De taks kan alleen met unanimiteit worden goedgekeurd. De onenigheid is volgens de Briste minister George Osborne een reden om het voorstel meteen af te voeren. Een verder debat is volgens hem alleen geldverspilling. Hij voerde ook aan dat de taks zal leiden tot een delokalisering van financiële activiteiten naar andere werelddelen. Op wereldschaal bestaat immers geen consensus over het idee.


De Zwitserse bank Crédit Suisse heeft zijn Amerikaanse klanten per brief gewaarschuwd voor een eventuele fiscale procedure naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek naar zwartspaarders. De bank raadt zijn klanten aan een advocaat te nemen en een contactpersoon in Zwitserland aan te stellen. De bank is verplicht om informatie over Amerikaanse klanten aan de Zwitserse federale belastingadministratie over te maken. De Amerikaanse belastingadministratie vroeg haar Zwitserse evenknie namelijk om rechtshulp in een onderzoek naar zwartspaarders. Volgens Crédit Suisse hangt het af van de Zwitserse overheid of de informatie al dan niet aan de Verenigde Staten overgemaakt wordt en of de klant daartegen beroep kan aantekenen.


De Franse bank Société Générale heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 622 miljoen euro. Dat betekent een daling met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling is gedeeltelijk te wijten aan de blootstelling van de bank aan de Griekse staatsschuld. Société Générale schreef namelijk 60 procent van zijn Griekse staatsobligaties af voor een totaalbedrag van 333 miljoen euro. Dat is in lijn met het akkoord dat de overheden van de eurozone en privé-geldschieters in oktober sloten. Société Générale maakte bekend dit jaar geen dividend te zullen uitbetalen. De bank wil immers eerst zijn kapitaal versterken om aan de eisen van de Europese bankautoriteiten te voldoen


Het Japanse bedrijf Olympus, producent van camera's, heeft toegegeven jarenlang verliezen te hebben gecamoufleerd. Sinds de jaren negentig zijn zware verliezen als gevolg van financiële investeringen weggemoffeld door te overfactureren bij overnames. Volgens chief executive Shuichi Takayama zijn drie toplui van Olympus betrokken geweest bij de operaties. Het gaat onder meer over voormalig voorzitter Tsuyoshi Kikukawa, die inmiddels is opgestapt. Ook ondervoorzitter Hisashi Mori zou aan de praktijken hebben deelgenomen en werd ontslagen. De problemen kwamen aan het licht nadat voormalig chief executive Michael Woodford door Kikukawa was ontslagen. Dat was volgens Woodford gebeurd omdat hij vragen had gesteld over een aantal onregelmatigheden bij Olympus.


De Japanse automaker Toyota heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 81,6 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 760 miljoen euro. Tegenover dezelfde periode vorig boekjaar viel de winst met 71,8 procent terug. De omzet viel met 17,2 procent terug tot 8,02 biljoen yen. De massale terugroepacties en de aardbeving en tsunami in maart confronteerden Toyota met zware problemen bij de productie en distributie van wagens. Sindsdien was de situatie wel genormaliseerd, maar intussen wegen de overstromingen in Thailand alweer op de productie van de Japanse autobouwer.


Japan heeft voor 300 miljoen euro aan obligaties gekocht van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF). Dat heeft de Japanse overheid bekend gemaakt. Japan nam 10 procent van het totale uitgiftebedrag van een nieuwe veiling op. Bij eerdere veilingen van het Europese noodfonds vertegenwoordigde Japan nog 20 procent van de totale uitgifte. Japan kocht dit jaar al voor bijna 3 miljard euro aan obligaties van het Europese noodfonds. Japan is erg bezorgd over de schuldencrisis in Europa. Op de voorbije top van de G-Twintig waarschuwde de Japanse premier Yoshihiko Noda nog dat een kettingreactie voorkomen moet worden. Er mag volgens hem ook niet worden toegestaan dat de financiële sector instort.


Het lijkt er sterk op dat Iran de afgelopen jaren aan een kernwapen heeft gewerkt en het is mogelijk dat nog steeds onderzoek verricht wordt. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA). Het atoomagentschap merkt daarbij op dat Iran computermodellen heeft getest die alleen maar voor een nucleaire bom kunnen worden gebruikt en zegt zeer bezorgd te zijn over mogelijke militaire toepassingen van het kernprogramma. Ook zou Iran geprobeerd hebben informatie te bemachtigen over het ontwikkelen van nucleaire wapens. Tevens heeft Iran volgens het rapport inspanningen geleverd om nucleair materiaal in de toekomst ongemerkt te kunnen produceren. Ook zou Iran niet goed hebben meegewerkt aan de inspecties.


De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een leugenaar genoemd. Dat zouden journalisten door openstaande microfoons in hun koptelefoons hebben opgevangen voor het begin van een gezamenlijke persconferentie van Sarkozy en zijn Amerikaanse collega Barack Obama. Daarbij zou Sarkozy aan Obama hebben gezegd dat hij Netanyahu niet meer wilde zien. Obama zou erop gereageerd hebben dat hijzelf elke dag met Netanyahu moet omgaan. De journalisten zouden ook gehoord hebben dat Obama aan Sarkozy verweet niet vooraf op de hoogte te zijn gebracht dat Frankrijk voor de toetreding van de Palestijnen tot de Unesco zou stemmen.


De Zweedse overheid zegt de bezwaren van het Amerikaanse General Motors (GM) tegen de overname van Saab door twee Chinese bedrijven te betreuren. Annie Loeoef, Zweeds minister voor het bedrijfsleven, stelde dat de mededeling van General Motors teleurstellend was. Daarmee reageerde de Zweedse minister op een bericht van General Motors dat de autobouwer nog niet zeker was zijn toestemming te geven voor de geplande overname van Saab door de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da. General Motors is nog altijd aandeelhouder van Saab en zou zich vooral argwanend opstellen omdat zijn technologie door de verkoop in Chinese handen zou komen.


Meer Nieuws

Tuesday, November 08, 2011

Nissan streeft naar 1,5 miljoen elektrische wagens

De Japanse autoconstructeur Nissan wil over vijf jaar wereldwijd 1,5 miljoen elektrische wagens verkopen. De Japanse constructeur zegt wereldwijd marktleider te willen worden op het gebied van emissieloze voertuigen. Daarvoor wordt onder meer een nieuwe wagen op brandstofcellen ontwikkeld met Daimler. Het Japanse bedrijf heeft tot nu toe 15.000 exemplaren verkocht van het elektrische Leaf-model. De Leaf is tot op dit ogenblik het enige elektrische model dat door Nissan wordt geproduceerd, maar de Japanse constructeur wil zeven nieuwe modellen aan zijn portfolio toevoegen. Carlos Ghosn, chief executive van de combinatie Nissan-Renault, zegt dat het Japanse concern bovendien de brandstofefficiëntie van zijn wagens met 35 procent wil verbeteren tegenover het midden van het voorbije decennium. Nissan kondigde eerder al een samenwerkingsverband aan met het Amerikaanse concern General Electric om het gebruik van elektrische wagens te promoten.

Labels: , ,

Flexibiliteit is voor secretaresse geen evidentie

Flexibel werken is voor secretaresses geen evidentie. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van het bureau Secretary Plus. Daarbij wordt opgemerkt dat 40 procent van de ondervraagde werkgevers thuiswerken toestaat, maar slechts bij 20 procent geldt dat ook voor secretaresses. De meeste leidinggevenden blijken immers te wensen dat de secretaresse alles van dichtbij kan opvolgen en voor iedereen binnen de organisatie steeds goed bereikbaar is. Anderzijds blijkt dat 50 procent van de secretaresses zelf graag thuis zou werken, zodat ze hun tijd meer flexibel zouden kunnen indelen. Daarbij geeft 50 procent aan dat hun aanwezigheid op het bedrijf nog slechts de helft tot driekwart van de tijd noodzakelijk is. Bovendien geeft 30 procent efficiënter te kunnen werken wanneer ze niet door collega's zouden worden gestoord. Daarnaast zegt 27 procent meer tijd te kunnen besteden aan het huishouden. Ook geeft 47 procent aan de spitsuren te willen vermijden.

Labels: ,

Elektronisch boek kent groei van meer dan 100 procent

De Amerikaanse boekensector zal dit jaar een omzet realiseren van 22,47 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 0,1 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van de investeringsmaatschappij Veronis Suhler Stevenson. De groei wordt volgens het rapport vooral gedragen door de toenemende populariteit van de elektronische boeken. Daar wordt immers een stijging met 102,8 procent opgetekend tegenover vorig jaar, waardoor de sector erin slaagt een terugval bij de gedrukte exemplaren met 4,9 procent te compenseren. Bij de gedrukte tweedehands boeken wordt een groei met 5 procent in het vooruitzicht gesteld. De boekensector wordt volgens het rapport geconfronteerd met de zwakke economische omstandigheden en concurrentie van andere media. Er wordt aan toegevoegd dat boeken vorig jaar nog 8,3 procent van de totale entertainmentmarkt vertegenwoordigen. Tegen het midden van het decennium zou dat echter minder dan 2 procent zijn.

Labels: ,

Ook depressieve vader verhoogt risico emotionele problemen kinderen

Kinderen met een depressieve vader lopen een verhoogde kans op het ontwikkelen van gedragsstoornissen of emotionele problemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York School of Medicine. De onderzoekers merken op dat eerdere studies al hebben uitgewezen dat kinderen met een depressieve moeder een groter risico lopen op geestelijke en lichamelijke problemen, maar ze voegen er aan toe dat de invloed van een depressieve vader veel minder is onderzocht. Er wordt aan toegevoegd dat twee depressieve ouders bij 25 procent van de kinderen tot emotionele problemen leidt. Een depressieve moeder zou bij 19 procent van de kinderen tot problemen leiden, maar ook bij een depressieve vader zouden 11 procent van de kinderen stoornissen ontwikkelen. Bij twee gezonde ouders ontwikkelt volgens de onderzoekers 6 procent van de kinderen problemen.

Labels: ,

Storytelling reist veel verder dan eerste toehoorder

Storytelling kan leiden tot een verdubbeling van de koopintentie. Dat is de conclusie van een studie van de bureaus 3DAccountability en CoolBrands. De onderzoekers benadrukken dat de consumenten geen product, service of idee kopen, maar primair geïnteresseerd zijn in het verhaal dat aan het aanbod is gekoppeld. Er wordt opgemerkt dat storytelling leidt tot een stijging van 33 procent in de bereidheid om het merk aan andere consumenten aan te raden. Ook blijkt de bereidheid om voor het merk te werken met 20 procent te zijn gestegen. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat storytelling niet alleen een impact heeft op de merkperceptie van de persoon die het verhaal uit eerste hand krijgt gepresenteerd, maar ook doordringt tot een grotere groep van consumenten. Dat biedt volgens CoolBrands mogelijkheden voor merken in een periode dat klassieke communicatie steeds minder goed werkt. Storytelling is volgens een een pijler van mond-aan-mond reclame.

Labels: ,

Reclamefolder vertegenwoordigt 30 procent retail-omzet

Reclamefolders vertegenwoordigen nog steeds 29 procent van de omzet in de detailhandel. Dat is de conclusie van een Nederlandse studie van consulent ICSB Marketing and Strategy en het onderzoeksbureau Team Vier. Onderzoeksleider Ed Peelen merkt verder op dat 86 procent van de retailers tevreden is met een rendement van huis-aan-huisfolders, terwijl 15 procent zich neutraal opstelt. Uit het onderzoek bleek verder dat consumenten gemiddeld 45 minuten per week besteden aan het bekijken van reclamefolders. Gemiddeld ontvangt een Nederlands gezin veertig folders per week. De consument besteedt dan ook ongeveer één minuut aan een folder. De onderzoekers stellen dat vooral vrouwen geïnteresseerd zijn in de aanbiedingen. Volgens Ed Peelen zal het volume aan reclamefolders trouwens pas na het midden van het decennium beginnen af te nemen.

Labels: , ,

Onregelmatig werk legt hypotheek op relatie

Werknemers die vaak nachtdienst hebben of tijdens het weekend moeten werken, lopen een groter risico op een slechtere relatie of zelfs een relatiebreuk. Dat is de conclusie van een onderzoek van Kadri Täht, socioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekster stelt dat werken buiten de normale uren meer tijd vrijmaakt die aan de kinderen kan worden besteed. Dat gaat volgens haar echter ten koste van de gezamenlijke tijd van de ouders, die daardoor een verhoogd risico lopen op een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs een breuk.

Men zou volgens Täht kunnen verwachten dat ouders overdag hun zorgtaken zouden overdragen, zodat ze tijdens die periode zelf kunnen werken en niet buiten de traditionele werkuren nog arbeid zouden hoeven te verrichten. Toch blijken ouders die zorgtaken volgens de onderzoekster vaak niet uit handen te willen of kunnen geven. Het probleem geldt volgens Täht vooral voor koppels waarvan één partner een afwijkend werkschema heeft. Als beide partners buiten de standaarduren werken, zou het gevaar op relatieproblemen niet worden verhoogd.

Deeltijds werken is volgens de onderzoekster een mogelijke taktiek om problemen te vermijden. Dat zorgt er volgens haar immers voor dat er meer tijd met de partner kan worden doorgebracht. Anderzijds wijst ze op de gevaren van de groeiende populariteit van flexibele werkuren. Daardoor dreigen immers steeds meer groepen buiten de standaard werkuren te vallen, waardoor meer koppels met relatieproblemen geconfronteerd zouden dreigen te worden.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Duitse coalitieregering is het eens geworden over een belastingverlaging van 6 miljard euro. Over twee jaar wordt gestart met de trapsgewijze invoering van de verlaging, die volgens de Duitse bondskanselier voor een meer rechtvaardige verdeling van de belastingdruk moet zorgen. Volgens haar zullen werknemers met een klein inkomen het financieel iets breder krijgen. Om de zorgsector te financieren, worden de bijdragen verhoogd. Over twee jaar moet de bijdrage aan de zorgverzekering met 0,1 procent worden opgedreven, wat de overheid een extra inkomen van 1,1 miljard euro zou moeten bezorgen. Er komen ook maatregelen om meer buitenlandse deskundigen in knelpuntberoepen aan te trekken.


Een aantal grootmachten heeft eerder de voorafgaande regimes in Noord-Afrika gesteund, maar daarna ook de revoluties gesteund die tot de ondergang van die regeringen hebben geleid. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin gezegd tijdens een vergadering van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in Moskou. Daarmee beaamde Poetin de verklaring van Ali Akbar Salehi, de Iraanse minister van buitenlandse zaken, die aangevoerd had dat de grootmachten verantwoordelijk zijn voor de Arabische Lente, nadat ze de onderdrukkende regimes zelf gesteund hadden. Poetin had in maart ook kritiek op de westerse operatie in Libië die tot de val van het regime van Kadhafi leidde.


De Franse regering is het eens geworden over een streng besparingsplan. Er komt onder meer een hogere vennootschapsbelasting, een hoger btw-tarief en een pensioenhervorming. De regering van premier François Fillon moest 100 miljard euro vinden om ervoor te zorgen dat Frankrijk over vijf jaar een begroting in evenwicht zou kunnen indienen. Volgend jaar moet er 500 miljoen euro worden gevonden. Het laagste btw-tarief wordt opgeschroefd van 5,5 procent naar 7 procent. De vennootschapsbelasting wordt met 5 procent verhoogd voor bedrijven die een omzet draaien van meer dan 250 miljoen euro. De pensioenhervormingen, waarbij onder meer de pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 60 jaar tot 62 jaar, worden vervroegd doorgevoerd.


Grote opkomende economieën zoals Rusland, China, Brazilië, India en Zuid-Afrika zijn bereid om via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financiële hulp te bieden aan de eurozone, maar willen in ruil daarvoor meer zeggenschap bij de hervorming van de instelling. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov gezegd. Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, hoopte van Rusland een rechtstreekse bijdrage te krijgen voor het Europees Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF), maar dat heeft volgens Lavrov geen zin. Men kan volgens hem geen financiële stabiliteit en integriteit creëren door simpelweg geld uit te delen. Daarmee lost men volgens Lavrov de problemen niet op.


De zeven schilderijen van de vroegere Duitse führer Adolf Hitler die door het Zweedse schuldagentschap Kronofogden zouden worden verkocht, zijn reproducties. Dat is de conclusie van een commissie die door de Zweedse politiediensten was aangesteld. De werken stonden in een opslagruimte van de politie als onderdeel van een lopend onderzoek naar de motorgroep Hells Angels. Een voormalige leider van de motorgroep zou van mening zijn dat de schilderijen zijn eigendom zijn en werden gestolen. Origineel zouden de werken volgens het schuldagentschap ongeveer 11.000 euro per stuk waard zijn geweest. De reproducties samen zouden op ongeveer 55 euro getaxeerd.


De regering van Sri Lanka heeft vijf journalistieke websites geblokkeerd wegens kritiek op politieke leiders. Mediaverenigingen spraken van een ondemocratische maatregel. Eerder toonde de Amerikaanse ambassade in Sri Lanka zich al bezorgd over de persvrijheid in het land. Politici mogen officieel bekritiseerd worden in Sri Lanka, maar de pers kan wel gerechtelijk worden vervolgd voor smaad. Volgens het ministerie van informatie en media van Sri Lanka waren op de vijf websites verhalen verschenen die neerkomen op karaktermoord en de privacy van individuele personen schenden. Het zou daarbij gaan om onder meer president Mahinda Rajapaksa. Op de sites zijn verhalen verschenen waarin de regering wordt bekritiseerd en politici van corruptie worden beschuldigd.


De Italiaanse langetermijnrente is maandag gestegen tot 6,5 procent. Dat betekent een nieuw record sinds het ontstaan van de eurozone. De tienjaarsrente steeg tot 6,543 procent, tegenover 6,371 procent op vrijdag. Ook de spread, het verschil met de rente op Duitse staatsobligaties, is tot een recordniveau gestegen. De stijgende rente getuigt van toenemend wantrouwen op de obligatiemarkten tegenover Italië. Waarnemers noemen de stijging van de Italiaans rente zorgwekkend. Ook Griekenland kwam ernstig in problemen toen de tienjaarsrente de grens van de 7 procent overschreed. Italië stemde er onlangs nog mee in om zijn begroting nauwgezet te laten controleren door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


De Italiaanse mededingingsautoriteiten zijn een onderzoek gestart naar internetbank ING Direct, dochter van het Nederlandse financiële concern ING Groep. De toezichthouder onderzoekt of het Nederlandse bankconcern Europese regels heeft overtreden. Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van klachten van Italiaanse consumentenorganisaties over de marketingactiviteiten van ING Direct. Een woordvoerder van de Nederlandse groep stelde zelf nog geen klachten ontvangen te hebben over de activiteiten van ING Direct in Italië. De bank zegt te handelen met een inachtneming van het verbod op prijsleiderschap. Er wordt aan toegevoegd dat die situatie maandelijks intern en extern wordt opgevolgd.


Opel-voorzitter Karl-Friedrich Stracke (55) wordt volgend jaar de nieuwe topman van General Motors Europe. In die nieuwe functie wordt Stracke de opvolger van Nick Reilly (61), die volgend jaar met pensioen gaat. Eerder was Stracke ook al de opvolger van Reilly geworden als topman van de Duitse autobouwer Opel, dochter van General Motors. Stracke behoudt echter ook zijn vroegere functie. Hij zal vanaf begin volgend jaar een dubbelfunctie bij Opel en General Motors Europe bekleden. Nick Reilly was bij General Motors Europe verantwoordelijk voor de zware besparingen die leidden tot de sluiting van de Opel-fabriek in Antwerpen en ook in andere Europese vestigingen voor belangrijke afvloeiingen zorgden.


Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,712 miljard euro. Dat betekent een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 20 procent tot 543,5 miljoen euro, ondanks een stijging van de brandstofprijzen met 37 procent. De maatschappij voert aan geen problemen te ondervinden van het dalende consumentenvertrouwen. Ryanair stelt daarbij dat prijsbewuste consumenten immers voor budgetmaatschappijen kiezen. De maatschappij zegt over het hele jaar een omzetgroei met 14 procent te verwachten. Eerder was gewag gemaakt van een stijging met 12 procent. De winstverwachting wordt van 400 miljoen euro naar 440 miljoen euro verhoogd.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 9,5 miljard euro obligaties opgekocht. Dat is ruim een verdubbeling in vergelijking met de week voordien, toen voor 4 miljard euro obligaties werden aangekocht. De stijging is te verklaren door de storm waarin het Italiaanse waardepapier zich bevindt. Het bedrag van 9,5 miljard euro is het hoogste op weekbasis sinds midden september en brengt het totale bestedingspakket van de Europese Centrale Bank aan het opkoopprogramma op 183,5 miljard euro. Mario Draghi, de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet eerder verstaan dat het opkopen van obligaties slechts een tijdelijke maatregel is.


De Japanse brouwer Kirin Holdings is erin geslaagd de Braziliaanse bierproducent Schincariol helemaal over te nemen. In augustus had Kirin al een meerderheidsbelang van 50,45 procent genomen in Schincariol, maar slaagde er nu ook in om de andere aandeelhouders van het Braziliaanse bedrijf overtuigen hun belang te verkopen. De transactie kostte Kirin in totaal een bedrag van 2,6 miljard euro. Omdat Kirin op de Japanse markt nagenoeg alle groeimogelijkheden heeft uitgeput, is het bedrijf al enkele tijd op zoek naar buitenlandse opportuniteiten. Schincariol is eigenaar van merken zoals Nova Schin en Glacial en is na AB InBev de tweede grootste brouwer van Brazilië.


Het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway van de Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. Dat betekent een daling met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de derivatenmarkt leverden de financiële speculaties van Buffett een verlies van 1,5 miljard dollar op, maar de winsten van de dochterbedrijven van Berkshire Hathaway stegen met 37 procent tot 3,8 miljard dollar. Het investeringsbedrijf kocht het voorbije kwartaal voor 18 miljoen dollar eigen aandelen in. Het is voor de eerste keer dat Berkshire Hathaway eigen aandelen heeft aangekocht.


De vorming van een regering van nationale eenheid zal Griekenland toelaten om de besparingsbeloftes te respecteren. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos gezegd. De Europese Commissie had Griekenland aangespoord meer uitleg te verschaffen over de politieke en economische situatie in het land vooraleer een nieuwe schijf financiële steun wordt vrijgemaakt. Volgens Venizelos heerst er nu echter een nieuw politiek kader in Griekenland. De vorming van een regering van nationale eenheid is volgens hem het bewijs van het Griekse engagement en de Griekse nationale capaciteit om het programma uit te voeren en het land herop te bouwen.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zou op punt gestaan hebben af te treden, maar zijn dochters zouden hem overtuigd hebben nog niet op te geven. Dat hebben een aantal bronnen gezegd, maar Berlusconi zelf ontkent de geruchten met klem. De druk op de regering van Berlusconi is ondertussen echter immens groot geworden en na het overlopen van enkele partijleden naar de oppositie is de kans groot dat de Italiaanse premier een vertrouwensstemming over zijn besparingsplan niet overleeft. Onder meer Gabriella Carlucci, die al sinds het midden van de jaren negentig een trouwe bondgenote van Berlusconi is gebleven, besloot nu over te stappen naar de oppositie.


Meer Nieuws