Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 03, 2011

Google verandert onderzoekswerk studenten

Het internetbedrijf Google heeft een belangrijke impact gehad op het onderzoekswerk van studenten. Dat blijkt uit het onderzoeksproject Ethnographic Research in Illinois Academic Libraries (ERIAL). Er wordt daarbij opgemerkt dat het inschakelen van het online medium helaas niet geleid heeft tot een verbetering van het niveau van dat onderzoekswerk. De onderzoekers wijzen er op dat studenten inmiddels databanken gebruiken zoals ze een zoekmachine zouden gebruiken, wat de verkregen resultaten beperkt.

"De studie bracht aan het licht dat universiteitsstudenten heel ruwe onderzoeksvaardigheden hebben," stipt onderzoeksleider Andrew Asher aan. "Velen weigeren advies in te winnen bij bibliothecarissen of weten zelfs niet dat ze raad kunnen vragen. De bibliotheken werden weliswaar relatief intensief, maar de bibliothecarissen blijven grotendeels afwezig in de research van studenten. De meeste studenten weten niet wat bibliothecarissen doen en hebben er geen idee van dat ze daar hulp zouden kunnen krijgen bij hun academisch werk."

Er wordt aan toegevoegd dat de studenten daarentegen vaak beroep deden op literatuur of gegevensbanken die niet geschikt zijn voor hun studiegebied en blijken onvoldoende inzicht te hebben in de manier waarop ze betere onderzoeksresultaten zouden kunnen verfijnen. "Veel studenten slagen er niet in de informatie-vaardigheden te verwerven die ze in hun latere carrières nodig zullen hebben. Het gaat hier niet alleen om de academische research, maar ook om de vorming van onderlegde, reflectieve en kritische consumenten van informatie."

"Nochtans leveren de meeste studenten hard werk en blijken de respondenten hun best te doen in moeilijke omstandigheden," stelt Asher. "Studenten hebben een betere conceptuele training nodig over de manier waarop zoekmachines hun informatie organiseren en verwerven. Hoewel de interface van Google en andere zoekmachines intuïtiever lijken dan traditionele gegevensbanken, is het achterliggende kader helemaal niet intuïtief en slechts weinig studenten hebben een duidelijk inzicht in de werking van die systemen."

Labels: , ,

Biomassa legt druk op landeigendom ontwikkelingslanden

De groeiende vraag naar een zuivere energie uit biomassa zou in armere landen, waar de voedselveiligheid en landrechten beperkt blijven, meer beschikbare gronden verloren kunnen gaan. Dat is de conclusie van een rapport van het International Institute for Environment and Development. Indien die trend niet wordt gecontroleerd, zouden volgens de voedselveiligheid en het levensonderhoud van de bevolking in een aantal van de armste landen ter wereld kunnen ondermijnen.

"Biomassa vertegenwoordigt 77 procent van de hernieuwbare energie in de wereld," aldus het rapport. "Bomen en planten vertegenwoordigen 87 procent van die biomassa. Naarmate landen proberen af te stappen van energie op basis van fossiele brandstoffen, wordt er meer gekeken naar biomassa, aangezien nieuwe technologieën toelaten om die grondstof op een rendabele manier om te zetten tot brandstoffen en elektriciteit. Alleen al in Groot-Brittannië zal de verwerkte hoeveelheid biomassa van één miljoen ton naar zestig miljoen ton toenemen."

"Landen zoals Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten zoeken daarbij naar een lokale productie, waarbij beroep gedaan wordt op grondstoffen in de buurt van de krachtcentrales," voeren de onderzoekers nog aan. "De zoektocht naar goedkope terreinen, geschikte klimaatomstandigheden en concurrentiële transportkosten zou de aandacht van de investeerders echter steeds meer kunnen doen verschuiven naar Afrika en Zuidoost-Azië, waar vele landen te kampen hebben met een gebrek aan voedselveiligheid en landrechten."

Dergelijke plantages zouden volgens de onderzoekers arme en gemarginaliseerde gemeenschappen kunnen verdrijven van terreinen die ze gedurende generaties hebben beheerd, maar waarover ze geen formele claim kunnen neerleggen. "Biomassa-plantages zouden ook voor de beste terreinen kunnen concurreren met voedingsplanten, waardoor de lokale voedselveiligheid in het gedrang zou kunnen komen en de kleinschalige landbouw verder in het gedrang gebracht zou kunnen worden."

Er wordt aan toegevoegd dat de vraag naar hout in sommige landen de voorraden met 600 procent overstijgt. "Er wordt in de ontwikkelde wereld dan ook naar nieuwe toeleveranciers van biomassa gekeken," wordt op opgemerkt. "In Brazilië is er al grote interesse in de export van houtsnippers naar Europa. Ook Afrika zal wellicht een grote rol krijgen in het invullen de Europese vraag. Door de stijgende prijs van fossiele brandstoffen, zouden biomassa-plantages in de toekomst steeds aantrekkelijker kunnen worden. Bovendien kunnen verkregen uitstootkredieten voor extra inkomsten zorgen."

Labels: , ,

Schaliegas kan energieproblemen Zuid-Afrika oplossen

Schaliegas heeft de potentie om de toekomstige energiebehoefte van Zuid-Afrika in te vullen indien er voldoende voorraden zouden worden aangeboord. Dat heeft Jan Willem Eggink, general manager van de upstream-activiteiten van Shell South Africa, bevestigd. Indien het concern een vergunning krijgt, is Shell volgens Eggink van plan om 200 miljoen dollar te investeren in exploraties in grote semi-woestijngebied van Karoo. De opbrengsten zouden volgens Eggink kunnen oplopen tot miljarden dollars.

"Indien de exploratie zou aantonen dat een commerciële ontginning rendabel zou kunnen zijn, wat nog wel moet worden aangetoond, zou Zuid-Afrika binnen een decennium schaliegas kunnen produceren," stipte Jan Willem Eggink aan. "Zelfs wanneer de volumes slechts half zo groot zijn als op dit ogenblik door de Amerikaanse Energy Information Administration wordt geraamd, zal Zuid-Afrika voor decennia voldoende energie hebben. Gedurende heel die periode zou het land op het gebied van energie zelfbedruipend kunnen worden."

Naast Shell zijn nog andere bedrijven geïnteresseerd in Karoo. De berichten over ontginning heeft echter verzet opgeroepen bij milieugroeperingen. Er wordt aan toegevoegd dat schaliegas het energie-deficit van Zuid-Afrika, dat nog grotendeels afhankelijk is van steenkool, zou kunnen terugschroeven. Bovendien zou het schaliegas de ecologische voetafdruk van het land volgens Eggink gevoelig kunnen verkleinen en ook belangrijke rechtstreekse buitenlandse investeringen kunnen aantrekken.

Labels: , ,

Mobiele commerce lonkt naar eindejaarsperiode

De interesse van de consument in online en mobiele commerce blijft groeien, maar toch blijkt het publiek nog niet helemaal overtuigd te zijn om die instrumenten te gebruiken voor de dagelijkse boodschappen. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau eDigitalResearch. De snelle ontwikkeling in mobiele technologieën en het opzetten van mobiele websites en applicaties door retailers betekent volgens de onderzoekers dat steeds meer merken de mogelijkheid zullen krijgen om een mobiel aanbod te creëren voor potentiële klanten.

Uit het onderzoek blijkt dat 61 procent van de ondervraagden van plan is om de volgende twaalf maanden meer gebruik te maken van de mobiele telefoon om webcontent te raadplegen. Van die groep zegt 49 procent met de smartphone een aankoop te willen doen. Er wordt aan toegevoegd dat 35 procent van de respondenten van plan is om tijdens de eindejaarsperiode meer aankopen te doen op mobiele platformen. Ook geeft 40 procent aan thuis gebruik te maken van het mobiele internet. Dat geeft volgens de onderzoekers aan dat de rol van het medium in het dagelijks leven blijft stijgen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat 19 procent van plan is om tijdens de eindejaarsperiode een groter bedrag aan online aankopen te besteden dan in het verleden. Volgens 33 procent zal de helft van het bestedingsbudget op het mobiele platform worden gespendeerd, terwijl 45 procent driekwart van zijn budget aan internet-aankopen zou toewijzen. "Het wordt één van de eerste keren dat het mobiele platform voor de meerderheid van de consumenten toegankelijk zal zijn," wordt er opgemerkt.

Uit het onderzoek blijkt echter dat 50 procent van de consumenten bij de aankoop van dagelijkse boodschappen nog altijd de voorkeur geeft aan de fysieke winkel. Slechts 10 procent geeft de voorkeur aan het internet.

Labels: ,

Rusland investeert 82 miljoen dollar in natuurreservaten

De Russische overheid heeft voor de volgende drie jaar een budget van 2,4 miljard roebel gereserveerd voor het behoud van natuurreservaten. Dat komt overeen met een bedrag van 82 miljoen dollar. Dat heeft Yury Trutnev, Russisch minister van natuurlijke rijkdommen, bekend gemaakt. Een gedeelte van de financiële middelen zal worden geïnvesteerd in communicatie-systemen die de parkbewakers moet beschermen tegen stropers.

Trutnev benadrukte dat meer dan tweehonderd beschermde regio's werden bekeken. Daarbij werden twaalf gebieden aangeduid die de volgende drie jaar prioriteit zullen genieten. "Een groot gedeelte van die gebieden is slechts minimaal ontwikkeld en de toegangsmogelijkheden voor het publiek zijn heel beperkt," voert de Russische krant The Moscow Times aan. De investeringen gaan onder meer naar de natuurparken Baikolo-Lensky en Baikalsky aan de boorden van het Baikal-meer, het Vrangel-eiland tussen de Oost-Siberische Zee en de Chukchi Zee en het Kaukasus-natuurreservaat.

De projecten vormen volgens Trutnev het grootste milieu-project uit de Russische geschiedenis. De minister voegde er aan toe van plan te zijn om ongeveer 180 museum en 98 recreatiegebieden te creëren, naast de ontwikkeling van 290 toeristische routes in natuurgebieden. Bedoeling is om over twee jaar 12 miljoen toeristen te kunnen aantrekken. Dat zou een verdubbeling betekenen van het huidige niveau. Trutnev stelde ook nog dat de toegangsprijzen tot een minimum beperkt zullen blijven, zodat ook lage inkomens kunnen profiteren van het aanbod.

Labels: ,

Twintig oceaanzones moeten optimaal worden beschermd

Een bescherming van 4 procent van de oceanen zou het voortbestaan van de meeste zeezoogdieren kunnen garanderen. Dat hebben onderzoekers van de Stanford University en National Autonomous University of Mexico berekend. Die beschermde gebieden zouden volgens de onderzoekers moeten verdeeld worden in negen specifieke sites. De onderzoekers wijzen erop dat op dit ogenblik een kwart van de 129 soorten zeezoogdieren ter wereld bedreigd worden.

"Indien men het ecosysteem van de oceanen intact wil houden, is een bescherming van zeezoogdieren absoluut noodzakelijk," merkt onderzoeker Paul Ehrlich, professor biologie aan het Woods Institute for the Environment aan de Stanford University, op. "Een groot gedeelte van die zeezoogdieren zijn toppredatoren die een impact hebben op het hele ecosysteem van de oceanen." De onderzoekers stelden vast dat slechts twintig cruciale zones hoefden te worden aangeduid voor de indexering van alle soorten zeezoogdieren.

Met slechts negen zones zou volgens de onderzoekers 84 procent van alle soorten kunnen worden beschermd. "Deze zones kennen een grote diversiteit en bieden een biotoop voor in totaal 108 soorten," wordt er opgemerkt. "Die zones vertegenwoordigen samen slechts 4 procent van de totale oceaan-oppervlakte op de wereld." Het gaat onder meer om gebieden in de Baja California in Mexico, Oost-
Canada, Peru, Argentinië, het noordwesten van Africa, Zuid-Afrika, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

Er wordt wel op gewezen dat minstens 70 procent van de geselecteerde gebieden ook een grote menselijke activiteit kennen. "Dat geeft aan hoe belangrijk de bescherming van het oceaan-milieu is," stippen de onderzoekers aan. Er wordt ook op gewezen dat de resterende elf cruciale zones soorten tellen die elders niet kunnen worden aangetroffen, zodat ook daar een bescherming volgens de onderzoekers absoluut noodzakelijk is.

Labels: , ,

China verliest marktaandeel in goedkope export

Het traditionele exportmodel van China, gebaseerd op lage lonen, heeft een keerpunt bereikt. Dat zegt Jonathan Anderson, econoom bij de Zwitserse zakenbank. De voorbije vierentwintig maanden heeft het aandeel van China in de goedkope import in de Verenigde Staten en de Europese Unie volgens Anderson een piek van ongeveer 50 procent bereikt. Hij merkt op dat andere landen een steeds groter aandeel in de export van goedkope producten opeisen.

"China heeft decennia gesteund op extreem lage lonen om een groot deel van de wereldwijde export te veroveren," aldus de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. "Daardoor heeft China zich kunnen opwerken tot de tweede grootste economie van de wereld. Volgens Anderson heeft die uitvoer echter een piek bereikt en is er een duidelijke ommekeer merkbaar. De Verenigde Staten en de Europese Unie zouden steeds meer importeren uit landen zoals Vietnam, Bangladesh, Indonesië en Mexico. In Europa komen daar ook Polen, Tsjechië en Hongarije bij."

"Het verlies aan marktaandeel is een logisch gevolg van de beslissing van de Chinese overheid om de minimumlonen gevoelig op te drijven," merkt de zakenkrant nog op. "De Chinese overheid beseft ook dat de focus van de export meer moet gericht worden op innovatieve producten en diensten met hogere winstmarges. Dat betekent echter dat de goedkoopste banen uit China uit het verdwijnen zijn. Voor een groot gedeelte van de Chinese landelijke bevolking betekenen die goedkope banen echter een uitkomst uit de absolute armoede."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten heeft het Federal Housing Finance Agency (FHFA) een klacht ingediend tegen een reeks grote internationale banken. De financiële instellingen zouden de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac met miljardenverliezen hebben opgezadeld door de handel in herverpakte subprime-hypotheekleningen. In totaal werd tegen zeventien financiële instellingen een klacht neergelegd. Het gaat onder meer om Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC Holdings, Credit Suisse, Société Générale, Nomura en First Horizon. Volgens de toezichthouder hebben de banken misleidende informatie verstrekt over hun riskante hypotheekproducten.


De Braziliaanse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 0,8 procent gekend tegenover de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse bureau voor de statistiek. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar kende Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika, een groei met 3,1 procent. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was nog een groei met 1,2 procent opgetekend tegenover de laatste drie maanden van vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van vorig werd een groei met 4,2 procent gerealiseerd. Guido Mantega, Braziliaans minister van financiën, maakte bekend dat de groeiverwachtingen voor het hele jaar van 5 procent tot 4 procent worden teruggeschroefd.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft beslist om een aantal strengere eisen voor de luchtkwaliteit terug te schroeven. De republikeinen en de Amerikaanse Kamer van Koophandel hadden eerder gewaarschuwd dat de strengere normen voor de luchtkwaliteit miljarden dollars zouden kosten. Bovendien werd gezegd dat de strengere normen zouden leiden tot ontslagen in een tijd dat er geen nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd. De milieubeweging reageert ontgoocheld vindt dat Obama zich onder druk laat zetten door de grote vervuilers en het minder nauw neemt met de volksgezondheid. Obama zei echter het leefmilieu en de volksgezondheid te blijven verdedigen.


De luchthavens Domodedowo, Scheremetjewo en Wnukowo bij Moskou worden geconfronteerd met een dreigend tekort aan kerosine. Er zouden problemen gerezen zijn met de bevoorrading, waardoor het vliegtuigverkeer op de luchthavens nog voor slechts enkele dagen gegarandeerd zou kunnen worden. De luchtvaartautoriteiten zouden aan de Russische regering hebben gevraagd om de noodvoorraden aan te spreken. Sergej Kudrjaschow, Russische onderminister van energie, benadrukte er alles te zullen aan doen om te vermijden dat de luchthavens zonder kerosine zouden vallen. De raffinaderijen zouden de productie met kerosine hebben afgebouwd om capaciteit vrij te maken voor activiteiten die grotere winsten zouden opleveren.


Finland houdt vast aan de eis dat er een onderpand moet worden gegeven voor een noodlening aan Griekenland. Dat heeft de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen gezegd na een bijeenkomst met een parlementcommissie. Finland leent een bedrag van 1,4 miljard euro aan Griekenland, maar wil in ruil een onderpand ter waarde van 1 miljard euro. Verschillende landen binnen de eurozone staan negatief tegenover de overeenkomst die Finland met Griekenland heeft gesloten. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich tegen de afspraak uitgesproken. Een aantal bronnen meldde dat Finland daardoor zijn eis zou hebben teruggeschroefd. Urpilaninen zegt echter dat het aan andere landen is om een werkend model te bedenken dat door iedereen wordt aanvaard.


De Amerikaanse investeringsgroep Gores heeft een belang van 81,75 procent genomen in het kledingmerk Mexx. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 60 miljoen euro Het resterende belang blijft in handen van het Amerikaanse bedrijf Liz Claiborne, dat Mexx tien jaar geleden overnam voor een bedrag van 185 miljoen euro. Het kledingmerk wordt al jaren geconfronteerd met slechte resultaten. Het bedrijf had vorig jaar een schuld van 407 miljoen euro. De ervaring en de groeiende aanwezigheid van Gores in de textielsector maakt van de investeringsgroep volgens Thomas Grote, topman van Mexx, de ideale partner voor het kledingmerk. Gores blijft ook in de nieuwe structuur het merk leiden.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) gaat opnieuw een beroep doen op de diensten van veteraan Bob Lutz (79), die op parttime-basis advies zal verstrekken aan de directieleden van de onderneming. Bob Lutz, een gewezen gevechtspiloot, heeft tijdens zijn lange carrière bij de drie grote Amerikaanse autobouwers gewerkt. Twee keer was hij daarbij in dienst van General Motors. Een eerste passage eindigde in het begin van de jaren zeventig. Hij bracht het onder meer tot vice-president van het autoconcern. In mei vorig jaar sloot hij zijn carrière ook bij General Motors af. Tijdens zijn loopbaan bracht hij het onder meer tot vice-president van het autoconcern.


De Amerikaanse Federal Reserve heeft Bank of America (BofA) gevraagd een lijst van noodmaatregelen op te stellen voor het geval de omstandigheden voor de grootbank nog moeilijker worden. Bank of America ligt al langere tijd onder vuur. De situatie verbeterde wel na de recente intrede van superbelegger Warren Buffett in het kapitaal. Bank of America zou inmiddels een aantal opties hebben voorgelegd aan de Federal Reserve. Onder meer zou er mogelijk worden overgegaan tot het oprichten van afzonderlijke divisies die gekoppeld zijn aan de zakenbankdivisie Merrill Lynch. De voorbije drie maanden was het aandeel van Bank of America met bijna 35 procent gedaald.


De Amerikaanse rechter Phyllis Hamilton heeft het Duitse softwarebedrijf SAP vrijgesteld van het betalen van een schadevergoeding van 1,3 miljard dollar aan zijn Amerikaanse concurrent Oracle. Het Duitse softwarebedrijf was in november vorig jaar tot de schadevergoeding veroordeeld wegens het schenden van de intellectuele eigendomsrechten van Oracle. Volgens rechter Hamilton was de toegekende schadevergoeding echter extreem overdreven en schoof een tegemoetkoming van 272 miljoen dollar naar voor. Oracle heeft het voorstel echter afgewezen en zegt de intentie te hebben om alle schadevergoedingen te zullen blijven opeisen.


International Lease Finance Corporation (ILFC), de grootste vliegtuigleasingmaatschappij ter wereld en een dochter van de Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) krijgt een beursnotering in New York. Mits de marktomstandigheden gunstig zijn, zou die beursgang nog deze herfst kunnen worden doorgevoerd. In eerste instantie zou een belang van 20 procent van het leasebedrijf naar de beurs worden gebracht. Binnen de drie jaar zou vervolgens ook het resterende belang te koop worden aangeboden. American International Group voert een grote herstructurering door als gevolg van de financiële crisis. De leasemaatschappij heeft bijna duizend vliegtuigen in zijn portefeuille. Het bedrijf zou 8 miljard dollar tot 10 miljard dollar waard zijn.


De Europese Unie gaat een embargo op de import van Syrische olie invoeren. Op die manier willen de Europese landen de druk op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad opvoeren. Volgens een mededeling van de Raad van de Europese Unie wordt de aankoop, import en vervoer van olie en andere petroleumproducten uit Syrië verboden. Voor de lopende contracten gaat het verbod echter pas half november in. Dat uitstel, waarover sommige Europese landen niet te spreken zijn, komt er op vraag van Italië. Het Italiaanse energiebedrijf ENI heeft nog een contract in Syrië lopen. Het embargo zou impact moeten hebben op het Syrische regime, dat al maanden op hardhandige wijze probeert een protestbeweging in de kiem te smoren.


Het Amerikaanse concern Halliburton, toeleverancier voor de oliesector, heeft bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas tegen het petroleumconcern British Petroleum een klacht neergelegd wegens laster en misleiding. De aanklacht hangt samen met de olieramp vorig jaar in de Golf van Mexico. British Petroleum stelde in september vorig jaar dat de door Halliburton geleverde betonnen constructie rond de boorput van het ontplofte en gezonken platform Deepwater Horizon defecten vertoonde. In de aanklacht legt Halliburton de schuld echter bij British Petroleum. Het olieconcern zou Halliburton van verkeerde informatie hebben voorzien, op basis waarvan de werkzaamheden rond het platform werden uitgevoerd.


De zakenkrant Financial Times heeft zijn applicaties voor de iPad en iPhone uit de AppStore van Apple verwijderd. Daarmee reageert het bedrijf op de eis van Apple, die de controle over de klantgegevens van de gebruikers van de applicaties opeist. Apple wil sinds kort dat de abonnementen voor de applicaties via zijn eigen onlinewinkel worden verkocht. Daarmee krijgt Apple waardevolle klantgegevens in bezit. Ook ontvangt de onderneming op die manier een belangrijk deel van de omzet uit de verkoop van applicaties. Uitgever Pearson, eigenaar van Financial Times, onderhandelt met Apple al maanden over het meningsverschil, maar slaagde er niet in een overeenkomst te sluiten.


In de Verenigde Staten werden tijdens de maand augustus 1,07 miljoen nieuwe auto's verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Autodata. De Amerikaanse autoverkoop lag daarmee 7,5 procent hoger dan tijdens de maand augustus van vorig jaar. Tegenover de maand juli van dit jaar werd een kleine groei opgetekend. De grootste vooruitgang werd gerealiseerd door Chrysler, dat tegenover de maand augustus van vorig jaar de verkoop met 31 procent zag stijgen. General Motors liet een stijging met 18 procent optekenen, terwijl bij Ford een toename met 11 procent werd gemeld. Samen verkochten de drie grote Amerikaanse autoconstructeurs 520.292 exemplaren, waardoor ze een marktaandeel van 48,5 procent realiseerden, tegenover 47,6 procent tijdens de maand juli.


De Britse Royal Bank of Scotland (RBS) zal zijn banden met de fabrikanten van clusterbommen verbreken. Daarmee gaf de bank, die voor 83 procent in handen is van de Britse staat, gehoor aan de oproep van duizenden burgers. Amnesty International maakte bekend dat meer dan 10.000 concusmenten de voorbije maand emails hebben gestuurd aan Stephen Hester, bestuursvoorzitter van Royal Bank of Scotland. Zij drongen er bij de topman op aan om niet langer te investeren in bedrijven die clustermunitie maken. De productie, de opslag en het gebruik van clusterbommen is sinds de conventie van Oslo drie jaar verboden. De bank zegt een aantal klanten in kaart gebracht te hebben die mogelijk inbreuken plegen tegen de conventie.


Meer Nieuws

Friday, September 02, 2011

Interactief kanaal op weg naar één derde reclamemarkt

Over vijf jaar zal er door adverteerders 77 miljard dollar worden besteed aan interactieve marketing. Dat evenaart het bedrag dat op dit ogenblik wordt geïnvesteerd in televisiereclame. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Forrester Research. De onderzoekers stellen daarbij dat 35 procent van het totale bedrag aan reclamebestedingen zal worden besteed aan zoekopdrachten, display, mobiele platformen, email en sociale categorieën.

Forrester merkt op dat zoekopdrachten met een bedrag van 33,3 miljard dollar marktleider zullen blijven in interactieve reclame, maar zijn aandeel van 55 procent naar 44 procent zal zien terugvallen, door de grotere aandacht voor display-reclame, mobiele platformen en sociale media. De omzet van display-reclame zal over die periode volgens Forrester stijgen tot bijna 28 miljard dollar, dankzij de belangrijke technologische vooruitgang die wordt geboekt.

De onderzoekers merken op dat alle display-categorieën, op uitzondering van de statische beelden, een jaarlijkse groei met meer dan 20 procent zullen kennen. Over vijf jaar zal display volgens Forrester 36 procent van alle interactieve reclame vertegenwoordigen. Ook wordt opgemerkt dat mobiele reclame over vijf jaar belangrijker geworden zal zijn dan email. Sociale media zullen volgens het rapport een jaarlijkse groei met 38 procent laten optekenen tot een bedrag van 8,2 miljard dollar.

De onderzoekers zeggen te verwachten dat de interactieve marktplaats de de dailydeals-sector uit het reclame-landschap zal drukken en merken zal helpen om zich opnieuw te richten op locatie, prijs, product en promotie. Naarmate de dailydeals-sector groeit, zal het volgens Forrester volgens de onderzoekers immers steeds moeilijker worden om nog op te vallen.

Labels: ,

Bedrijven kijken uit naar andere celebrities

Er kan een duidelijke verschuiving in celebrity-marketing worden opgemerkt. Dat zeggen de marketing-specialisten van een aantal grote bedrijven. Die verschuiving is volgens de experts het gevolg van het succes van de opkomende markten, waar een andere houding tegenover celebrities wordt aangenomen. Dat betekent volgen hen onder meer dat er een mix moet worden gecreëerd van internationale en lokale beroemdheden. Dat heeft onder meer geleid tot het inschakelen van zanger-kok Lin Yilun door Unilever in China of Bollywood-ster Aishwarya Rai Bachchan door L'Oréal.

"Bekende personages moeten geloofwaardig zijn en de verschillende houding van het doelpubliek in een brede waaier van markten over de hele wereld weerspiegelen," voert Marc Mathieu, vice-president marketing bij Unilever, aan tegenover de zakenkrant Financial Times. "In ontwikkelde landen zijn consumenten gefascineerd door celebrities, maar in ontwikkelingsmarkten heeft men een echte bewondering voor deze beroemdheden. Dat betekent dat in mature markten gewerkt moet worden met verrassing en aandacht, terwijl in groeilanden gemikt moet worden op aspiraties."

"Internationale merken willen ook een lokaal profiel uitbouwen," voert Pierre-Yves Arzel, managing director Groot-Brittannië en Ierland bij L'Oréal, aan. Uit een onderzoek van het bureau Ipsos Mori bleek dat 27 procent van het wereldwijde publiek niet langer een product zou kopen van een merk dat geassocieerd wordt met een celebrity die negatief in het nieuws is gekomen. Dat cijfer stijgt tot 58 procent in China, 49 procent in Zuid-Korea en 45 procent in Saudi-Arabië, maar valt tot 14 procent terug in Canada en 13 procent in Zweden.

Labels: ,

Generatie arbeidskrachten dreigt verloren te gaan

Een generatie afgestudeerden dreigt grotendeels verloren te gaan, tenzij werknemers initiatieven ontwikkelen zoals stages en trainingsprogramma's. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau OfficeTeam bij verantwoordelijken personeelsverantwoordelijken. Daarbij wordt gewezen op een gebrek aan banen voor intreders op de arbeidsmarkt, een hoge werkloosheid en een gebrek aan stageplaatsen. Afgestudeerden die geen startersbaan kunnen vinden, dreigen volgens de personeelsverantwoordelijken een negatieve impact te zullen hebben op de hele hiërarchie.

"Volgens de respondenten dreigt op alle niveaus een glazen plafond te ontstaan omdat er onvoldoende personeelsleden ter beschikking staan met de geschikte vorming," aldus OfficeTeam. Uit het onderzoek blijkt dat 57 procent van de personeelsverantwoordelijken van mening is dat het huidige economische klimaat een negatieve impact heeft op de marktintrede van jonge arbeidskrachten. Volgens 4 procent zal de economische situatie daarentegen een positieve impact hebben.

"De onderzoekers noemen het verrassend dat slechts 21 procent van de ondervraagden van mening is dat een budgetbeperking in het onderwijs een negatieve impact zal hebben op de vooruitzichten van jongere arbeidskrachten," aldus het webmagazine Onrec. "Datzelfde zegt 19 procent van de stijgende onderwijskosten." De onderzoekers merken op dat in de openbare dienst de grootste impact wordt verwacht. Daar zegt 67 procent ervan overtuigd te zijn dat het economische klimaat een negatieve impact heeft op de vooruitzichten van jonge arbeidskrachten.

Labels:

Oudere gebruikers nog niet gewend aan de like-functie

Vrouwelijke gebruikers van Facebook hebben een bovengemiddelde neiging om op reclamelinks te klikken, terwijl de jongere gebruikersgroep zich sneller als fan bij een merk aansluit. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau SocialCode. De onderzoekers noemen het opvallend dat er geen noodzakelijk verband is tussen fans en klikgedrag. Daarbij wordt er onder meer op gewezen dat gebruikers boven de vijftig jaar bijna 30 procent meer geneigd te zijn om op een reclame te klikken, maar tegelijkertijd 10 procent minder snel een fan zullen worden.

"In het algemeen voelen jongere gebruikers van Facebook zich meer comfortabel met de like-knop dan oudere gebruikers,"' merkt Laura O'Shaughnessy, chief executive van SocialCode, op. "Oudere gebruikers treden massaal toe tot Facebook, maar daarmee vormen ze ook de nieuwste publiek van de sociale netwerksite. Dat betekent dat ze op het platform nog geen groot vriendennetwerk hebben uitgebouwd. De reclames hebben bij deze doelgroep dan ook geen grote sociale context."

Uit het onderzoek komt naar voor dat vijftigplussers 28,2 procent meer geneigd om op reclames te klikken dan de groep tussen achttien en negenentwintig jaar. Verder blijkt dat dat vrouwen 11 procent meer geneigd zijn om op Facebook-reclames te klikken dan mannen. Ook zijn vrouwelijke vijftigplussers 31 procent meer geneigd om te klikken op een reclame dan hun jongere seksegenotes. Mannen zijn daarentegen 2,2 procent meer geneigd om de like-button te gebruiken dan vrouwen.

Labels: ,

Internet heeft aandeel in driekwart autoverkopen

Het internet krijgt een steeds belangrijkere rol voor de autosector. Dat blijkt uit een onderzoek van het digitale mediabedrijf Specific Media, eigenaar van MySpace, bij Britse consumenten. Daarbij wordt opgemerkt dat 74 procent van de ondervraagden te kennen geeft dat het internet een belangrijk onderdeel vormt van de beslissing over de aankoop van een auto. Daarbij geeft 66 procent van de respondenten aan dat het internet de mogelijkheid biedt om onafhankelijke beslissingen te nemen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 48 procent van de ondervraagden van mening is dat het internet een brede waaier van keuzemogelijkheden biedt. Ook geeft 38 procent van de respondenten aan het zoeken naar informatie over auto's op het internet interessant te vinden. Bovendien blijkt 32 procent plezier te beleven aan die online research. De onderzoekers stelden ook vast dat 33 procent zich door het internet minder afhankelijk vindt van het bezoek aan een dealer, terwijl 36 procent benadrukt te voelen meer controle te hebben over de aankoop.

"De daadwerkelijke aankoop kent echter niet echt een grote verschuiving," merken de onderzoekers op. "De hoofddealers zorgen immers nog altijd voor 56 procent van de verkopen, terwijl nog eens 20 procent daarvoor naar andere dealers en garages gaat. Websites hebben slechts een aandeel van 3 procent in de verkopen. Dat betekent dat er nog geen grote druk is op de verkoop van de dealers, maar die moeten hun aanpak wel aanpassen aan de nieuwe gedragingen van de consument."

Labels: ,

ICBC Bank meest waardevolle Chinese bedrijf

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) is het meest waardevolle Chinese merk. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau GMI en de denktank Hurun Research Institute. De merkwaarde van de financiële instelling wordt geraamd op 43,6 miljard dollar. Op de tweede plaats staat de mobiele operator China Mobile met een waarde van 42,2 miljard dollar. De ranglijst wordt gedomineerd door financiële diensten, telecom en internet.

"De onderzoekers merken op dat ICBC zich onder meer heeft gericht op de uitbouw van een kantorennetwerk in ontwikkelende landelijke regio's en het optimaliseren van online activiteiten," voert het magazine Advertising Age op. "Bovendien werden eerder dit jaar applicaties voor de iPhone en iPad gelanceerd, samen met mogelijkheden voor tekstberichten en online klantendiensten. Bij China Mobile wordt erop gewezen dat de mobiele operatoren inmiddels meer dan 600 miljoen abonnees telt." De voorbije vijf jaar was China Mobile onafgebroken het meest waardevolle Chinese merk.

Op de derde plaats in de rangschikking staat de financiële groep China Construction Bank met een waarde van 35,9 miljard dollar, gevolgd door het internetbedrijf Baidu (24,4 miljard dollar), de internetbedrijven Bank of China (22,4 miljard dollar) en China Life (15,6 miljard dollar) en het instant messagingbedrijf QQ (11,8 miljard dollar). De onderzoekers noemen vooral de terreinwinst van de Chinese internetbedrijven een belangrijke evolutie.

Labels: ,

Manchester United realiseert financiële recordresultaten

De Engelse voetbalclub Manchester United heeft tijdens het voorbije boekjaar een operationele winst gerealiseerd van 110,9 miljoen pond. De omzet bedroeg 334,1 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 45 miljoen pond tegenover het boekjaar voordien. De nettowinst bedroeg 29,7 miljoen pond, tegenover een verlies van 15 miljoen pond het boekjaar voordien. Er wordt aan toegevoegd dat de drie grote divisies van het Engelse voetbalbedrijf een groei lieten optekenen.

De commerciële inkomsten van de Engelse club stegen met 81,4 miljoen pond tot 103,4 miljoen pond. Die groei was onder meer te danken aan de shirtsponsoring met Aon, die een bedrag van 80 miljoen pond opleverde. Door recente overeenkomsten zoals de overeenkomst met DHL voor het trainingscomplex voor een bedrag van 40 miljoen zullen die commerciële inkomsten in de toekomst wellicht nog gevoelig oplopen.

Het boekjaar voordien had Red Football, de moederholding van de Amerikaanse eigenaar Glazer, nog een verlies van 108,9 miljoen pond geleden. Daarin zat een eenmalige kost voor de uitgifte van 526 miljoen pond aan obligaties om bestaande schulden van 509 miljoen pond te herschikken. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de nettoschuld van 376,9 miljoen pond teruggevallen is tot 308,3 miljoen pond. Glazer zou zijn belang in de club willen terugdringen door de beursintroductie van een pakket van 25 procent en 30 procent op de Singapore Exchange.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Onderzoekers van het Ottawa Hospital Research Institute in Canada hebben naar eigen zeggen een virus ontwikkelt dat kankercellen opspoort en vernietigt zonder de gezonde cellen aan te tasten. Het middel zou met succes op kankerpatiënten zijn getest. Het virus werd bekomen uit een vaccin tegen pokken en werd gemanipuleerd om kankercellen aan te vallen. Volgens onderzoeksleider John Bell werd voor het eerst in de medische geschiedenis ontwikkeld dat zich consistent en selectief vermenigvuldigt in kankerweefsel. De tests waren eigenlijk bedoeld om de veiligheid na te gaan, maar bij zes van de acht patiënten die de hoogste doses toegediend kregen, krompen de tumoren of stopten ze met groeien. De testpersonen leden aan verschillende kankers die niet meer behandelbaar bleken.


Het Amerikaanse internetveilinghuis eBay zoekt overnamekandidaten in Japan en China om voet aan de grond te krijgen op de snelgroeiende Aziatische markt. De onderneming ziet de Aziatische landen als de belangrijkste groeimotor voor de komende vijf jaar. Dat heeft Jay Lee, de topman van het bedrijf in Azië, gezegd in een interview met The Wall Street Journal. Overnames in China zouden eBay toegang verschaffen tot de grootste populatie internetgebruikers ter wereld. China telt op dit ogenblik 485 miljoen gebruikers. De Verenigde Staten en Europa zijn op dit moment beide goed voor ongeveer 40 procent van de omzet van eBay. De resterende 20 procent komt uit Azië.


Het Duitse begrotingstekort is tijdens de eerste helft van dit jaar uitgekomen op 0,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is het laagste niveau sinds het eerste semester drie jaar geleden. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek gemeld. Tijdens het eerste semester van vorig jaar kwam het begrotingstekort in Duitsland nog uit op 3,1 procent van het bruto binnenlandse product. Tijdens het tweede semester van vorig jaar was dat tekort zelfs opgelopen tot 5,4 procent van het bruto binnenlandse product. Opgemerkt wordt dat vooral een goede ontwikkeling van de conjunctuur tijdens de eerste helft van dit jaar een gunstig effect had op het Duitse begrotingstekort.


Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft haar verlieslatende Britse dochter British Midlands te koop gezet. De Britse luchtvaartmaatschappij werd twee jaar geleden overgenomen, maar Lufthansa merkt op dat de onderneming in een moeilijke situatie blijft verkeren. Er wordt aan toegevoegd dat British Midlands ook een ander bedrijfsmodel heeft dan de andere dochterondernemingen van het Duitse luchtvaartconcern. Er wordt daarbij opgemerkt dat British Midlands niet over voldoende landingsrechten beschikt. Ook wordt opgemerkt dat Groot-Brittannië op dit ogenblik de zwakste markt van Europa vormt. Ook zou British Midlands extra zwaar hebben geleden onder de politieke onlusten in Noord-Afrika.


De Franse drankengroep Pernod Ricard heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,91 miljard euro. Dat betekent een groei met 8 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent tot 7,64 miljard euro. Pernod-Ricard wijt de groei vooral aan zijn sterke positie in Azië. In die regio en de rest van de wereld kende het bedrijfsresultaat een groei met ruim 20 procent. In Europa en Frankrijk bleef de groei beperkt tot respectievelijk 2 procent en 4 procent. Op de Amerikaanse markt werd een groei met 3 procent opgetekend. De Franse drankengroep zegt ook optimistisch te zijn voor het volgende boekjaar. Daarbij wordt een verdere verbetering van de resultaten verwacht.


De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gehecht aan het geneesmiddel Tarceva van het Zwitserse farmabedrijf Roche. Tarceva is een middel voor de behandeling in eerste lijn van patiënten met een bepaald type longkanker. Longkanker is nog altijd verantwoordelijk voor de helft van alle kankerdoden. Tarceva mag voortaan gebruikt worden voor speciale types van progressieve longkanker met een welbepaald eiwit. Een vroege onderkenning en behandeling met Tarceva zou volgens Roche bij een groter aantal patiënten de tumor kunnen doen inkrimpen. Tarceva mikt op een type kanker die langzaam groeit en weinig symptomen vertoont, maar op termijn toch dodelijk is.


Het Franse farmabedrijf Sanofi gaat een kopie maken van het anti-cholesterolmiddel Lipitor van het Amerikaanse concern Pfizer. Lipitor is het meest succesvolle geneesmiddel uit de geschiedenis en haalde een piekverkoop van 12 miljard dollar per jaar. Het patent van Lipitor in Europa loopt in mei volgend jaar af. De Franse kopie van het geneesmiddel zal onder de naam Tahor op de markt worden gebracht. Sanofi zou het recht hebben verworven om het actieve bestanddeel atorvastatine te produceren in grote loten, zelfs nog voor het brevet effectief vervalt. De productie van dat actieve bestanddeel zal gebeuren door het dochterbedrijf Zentiva, gespecialiseerd in generische geneesmiddelen.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raamt dat een afboeking van de portefeuille staatsobligaties de kapitaalbuffer van de Europese banken potentieel met 200 miljard euro kan aanvreten. Dat betekent 10 procent tot 12 procent van de huidige kapitaalbuffer. Dat is gebleken uit een markttoets, waarbij de portefeuille staatspapier van de Europese banken van zes verschillende landen worden bekeken. Het gaat om Griekenland, Ierland, Portugal, Italië, Spanje en België. De experts wijzen erop dat de Europese grootbanken op de beurs een gruwelijke zomer hebben beleefd. Banken in de eurozone zagen in juli en augustus gemiddeld 28 procent van hun beurswaarde verdampen


De Zwitserse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 0,4 procent gekend tegenover de drie maanden voordien, ondanks de sterk gestegen koers van de Zwitserse frank. Dat blijkt uit cijfers van het Zwitserse bureau voor de statistiek. De groei zou te danken zijn aan de hogere consumentenbestedingen en gestegen exporten. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar is er sprake van een groei met 2,3 procent. De export van goederen groeide met 0,9 procent vergeleken met het eerste kwartaal en met 5,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral chemische producten en de horloge-industrie stimuleerden de export. De uitvoer van machines, apparaten, elektronica en diensten kenden echter een daling.


De Amerikaanse autobouwer General Motors en het Zuid-Koreaanse LG Electronics hebben bekend gemaakt gezamenlijk elektrische wagens te zullen ontwikkelen. Beide bedrijven kennen elkaar al, omdat LG Electronics de leverancier is van het accupakket van de Chevrolet Volt en de Opel Ampera. Daarna heeft de samenwerking zich al uitgebreid met de ontwikkeling van een demontratievloot van de elektrische Chevrolet Cruze, die vorig jaar tijdens de top van de G-Twintig in Seoel werden gebruikt. Voor General Motors worden elektrische auto’s in de toekomst steeds belangrijker. De Amerikaanse regering zal over vijftien jaar strenge verbruiksnormen opleggen. General Motors en LG Electronics benadrukten dat het uitwisselen van aandelen géén onderdeel uitmaakt van de samenwerking.


De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos is ernstig in verlegenheid gebracht door de publicatie van een alarmerend rapport van het recent opgerichte Griekse bureau voor staatsbegroting. Volgens het interne rapport heeft Griekenland de controle over zijn staatsschuld verloren. Volgens het begrotingsbureau heeft Griekenland over de eerste zeven maanden van dit jaar al een begrotingstekort van 15,5 miljard euro opgebouwd. De doelstelling voor het hele jaar is een tekort 16,68 miljard euro. Venizelos merkte echter op dat alle verantwoordelijke internationale organisaties weten op welke manier rapporten worden samengesteld, gecontroleerd en gepubliceerd. Het is volgens hem duidelijk dat het begrotingskantoor die kennis, ervaring en verantwoordelijkheid nog mist.


Shell heeft met de Oekraiense autoriteiten een contract gesloten voor de exploratie van schaliegas. Dat heeft de Oekraïense staatsgasmaatschappij bekend gemaakt. De totale waarde van de investeringen kan oplopen tot 800 miljoen dollar. Die investeringen zullen volgens Peter Voser, topman van Shell, worden verdeeld over ongeveer 200 miljoen dollar voor onderzoek en 600 miljoen voor exploratie. Het is de eerste keer dat Oekraïne een contract voor schaliegas toewijst. Oekraïne wil de gasproductie opvoeren om minder afhankelijk te worden van de import uit Rusland. Shell boort al naar schaliegas in onder meer China en de Verenigde Staten.


Het voorbije jaar was 58 procent van de Amerikaanse bevolking van mening dat racisten zich konden beroepen op het recht op vrije meningsuiting. Tijdens de tweede helft van de jaren zeventig bedroeg dat cijfer 61,5 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Chicago. Tegelijkertijd gaf 48 procent aan dat racisten het recht hebben om te onderwijzen, tegenover 41 procent tijdens de tweede helft van de jaren zeventig. Ook gaf 65 procent van de Amerikanen aan te tolereren dat een plaatselijke bibliotheek een racistisch boek in zijn catalogus zou hebben. Tijdens de tweede helft van de jaren zeventig was dat 60 procent.


Wereldwijd willen 68 procent van de twintigers een beperking op de concentratie van grote media zoals televisiezenders en kranten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisatie OneYoungWorld. Er wordt aan toegevoegd dat sociale media volgens 71 procent van de ondervraagden de volgende vijf jaar het medialandschap onherkenbaar veranderd zullen hebben. Dat cijfer loopt het hoogste op in India (84 procent), gevolgd door China (73 procent), de Verenigde Staten (69 procent) en Duitsland (58 procent). Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 45 procent van de ondervraagden bijzonder hoopvol is gestemd over de toekomst van zijn land. In de Verenigde Staten daalt dat tot 29 procent, maar in Egypte wordt een score van 80 procent opgetekend.


Thomas DiNapoli, de financiële toezichthouder van de Amerikaanse staat New York, heeft een contract met Wireless Generation, een dochterbedrijf van het mediaconcern News Corp van Rupert Murdoch, geblokkeerd. Wireless Generation had met het departement van onderwijs van de staat een overeenkomst gesloten ter waarde van 27 miljoen dollar om software te ontwikkelen die de prestaties van studenten tijdens tests moest meten. Omwille van protesten van de leraarsvakbond en een aantal vragen over de ethische normen die door het mediaconcern van Rupert Murdoch, verwijzend naar de recente schandalen in Groot-Brittannië, besloot DiNapoli echter om het contract niet te honoreren.


Meer Nieuws

Thursday, September 01, 2011

Europees sportbeleid heeft meer financiële middelen nodig

Indien het sportbeleid van de Europese Unie een optimale efficiëntie wil realiseren, moeten de investeringen drastisch worden opgeschroefd. Dat is de conclusie van een rapport van de onderzoeksbureaus Economisti Associati en Ipsos-Mori. De Europese Commissie zal pas tijdens de herfst een beslissing nemen over het toekomstige sportbudget. Op dit ogenblik wordt gewerkt met een budget van 25,5 miljoen euro over een periode van drie jaar, maar dat bedrag moet volgens het rapport opgedreven worden tot minstens 20 miljoen euro per jaar.

"In het rapport wordt opgemerkt dat transnationale projecten het grootste potentieel hebben om de doelstellingen van het Europese sportbeleid te realiseren," merkt het webmagazine Euractiv op. "Ongeveer 75 procent van het beschikbare budget zou dan ook in die transnationale sector moeten worden geïnvesteerd." Daarbij wordt gewezen op initiatieven om het Europese beleid op het gebied van sport te promoten, maar ook op bijdragen aan competities zoals de Youth Olympics of de Special Olympics.

Een woordvoerder van Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor sport, stelde wel dat het voorbereiden van een sportprogramma werd bemoeilijk door de vraag hoeveel budgetten er voor de sector in de toekomst beschikbaar zouden kunnen worden gemaakt, aangezien de financiële problemen van verscheidene lidstaten tot druk hebben geleid om de budgetten voor de Europese Commissie terug te schroeven. In het huidige Europees beleid is geen specifiek budget voor sport gegarandeerd.

Labels: ,

Zonnepanelen dreigen voor loodvergiftiging ontwikkelingslanden

De productie van zonnepanelen heeft een negatieve impact op het leefmilieu in ontwikkelingslanden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Tennessee. Daarbij wordt opgemerkt dat bij de productie van zonnepanelen massaal gebruik gemaakt wordt van loodbatterijen en de potentie heeft om in India en China meer dan 2,4 miljoen ton loodvergiftiging vrij te geven. De volgende elf jaar zal de sector van zonnepanelen volgens onderzoeker Chris Cherry, professor milieukunde aan de University of Tennessee, één derde van de huidige wereldwijde loodproductie vertegenwoordigen.

"De contaminatie van het leefmilieu bij de ontginning en smelten van het lood, de fabricage van de batterijen en de recyclage haalt in China een niveau van 33 procent," merkt Chris Cherry op. "In India bedraagt die contaminatie 22 procent. Bovendien blijkt een groot percentage van de nieuwe zonnekracht-systemen voor de energie-opslag in die landen door een gebrekkig elektriciteitsnet afhankelijk te zijn van loden batterijen." In China werden onlangs 583 producenten recycleerders van lood gesloten omwille van massale loodvergiftiging.

"Er moet bij de ontwikkeling van zonnekracht in die landen zwaar worden geïnvesteerd in milieucontroles," waarschuwt Chris Cherry. "Wanneer er geen maatregelen worden genomen, dreigt een belangrijke milieuvervuiling en een loodvergiftiging bij werknemers en kinderen." De batterij-industrie is wereldwijd de grootste consument van lood. De sector zou verantwoordelijk zijn voor de consumptie van ongeveer 80 procent van de wereldwijde loodproductie.

Loodvergiftiging kan een belangrijke impact hebben op de gezondheid en is schadelijk voor het centraal zenuwstelsel, de nieren, het cardiovasculair systeem en de voortplanting. Bij kinderen kan loodvergiftiging aanleiding geven tot leermoeilijkheden, hyperactiviteit en gewelddadig gedrag.

Labels: ,

Langer levende vrouw kent geen grotere gezondheid

In Europa leven vrouwen langer dan mannen, dankzij een aantal voordelen in biologische aanleg en gedrag, maar dat betekent niet dat ze gezonder ouder worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van een rapport van de European Society of Cardiology. Er wordt aan toegevoegd dat het stijgend gebruik van tabak en alcohol door Europese vrouwen er bovendien toe leidt dat de kloof in de levensverwachting kleiner wordt.

Uit het onderzoek blijkt dat in de Europese Unie twee jaar geleden 2,146 miljoen mannen zijn gestorven. Bij de vrouwen werden 2,418 miljoen overlijdens geteld. Vrouwen overlijden echter wel op een latere leeftijd dan mannen. Europese vrouwen hebben nu een levensverwachting van 82,4 jaar, terwijl een Europese man mag verwachten 76,4 jaar oud te worden. Er zijn per land echter wel belangrijke verschillen. In Bulgarije bedraagt de levensverwachting voor vrouwen 77 jaar, tegenover 84,8 jaar in Frankrijk. Voor mannen gaat het daarbij om 66,3 jaar in Litouwen en 80 jaar in IJsland.

De onderzoekers merken verder op dat de genderkloof in alle lidstaten van de Europese Unie kan worden opgemerkt, met een minimum van 3,3 jaar in IJsland en een maximum van 11,3 jaar in Litouwen. Er wordt echter aan toegevoegd dat een man bij de geboorte mag verwachten 85 procent van zijn levensloop gezond te kunnen doorbrengen. Bij vrouwen is dat echter slechts 80 procent. Dat betekent dat vrouwen een groter gedeelte van hun latere leven met gezondheidsproblemen dreigen geconfronteerd te worden.

Labels: ,

Aziatische rijken zijn 5,6 triljoen dollar waard

Het aantal rijke Aziatische consumenten zal de volgende vijf jaar meer dan verdubbelen. Dat biedt bijzonder grote mogelijkheden voor producenten van luxemerken. Dat is de conclusie van een rapport van de Zwitserse bank Julius Baer. Het rapport raamt dat Azië op dit ogenblik 1,2 miljoen rijke consumenten telt met een gezamenlijk vermogen van 5,6 triljoen dollar. Tegen het midden van het decennium zal Azië volgens Julius Baer echter 2,8 miljoen rijken tellen met een gezamenlijk vermogen van 15,8 triljoen dollar.

Opgemerkt dat snelgroeiende economieën zoals China en India meer dan 40 procent van die toename zullen vertegenwoordigen. "Daarmee verstevigen die landen als belangrijkste doelgroep voor marketeers," wordt er aan toegevoegd. "China alleen zal tegen het midden van het decennium 1,4 miljoen rijken tellen met een gezamenlijk vermogen van 8,8 miljard dollar. De grootste groei wordt echter verwacht van Indonesië, waar een stijging met 25 procent wordt vooropgesteld tot 99.000 rijken met een gezamenlijke rijkdom van 487 miljoen dollar."

In het rapport wordt opgemerkt dat ook de opwaardering van de Aziatische valuta waarschijnlijk een centrale rol zal spelen in die evolutie. "Die versterking zal tegen het midden van het decennium in Azië 600.000 extra dollarmiljonairs creëren," aldus nog Jules Baer. De Zwitserse bank merkt op dat de luxegoederen in de belangrijkste Chinese steden een jaarlijkse prijsstijging van 11,7 procent kennen. De gemiddelde inflatie bedraagt 5,1 procent.

Labels: , ,

Amerikaanse merk verliest 1,2 triljoen dollar aan waarde

De Verenigde Staten hebben als merk sinds april van dit jaar 1,2 triljoen dollar aan waarde verloren. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Brand Finance. De terugval is volgens het rapport onder meer te wijten aan de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door het ratingbureau Standard & Poor's, maar ook door de grotere inflatie en hogere werkloosheid. De waarde van het Amerikaanse merk wordt nu nog geraamd op 11,4 triljoen dollar. Daarmee vormen de Verenigde Staten echter nog altijd het meest waardevolle merk van de hele wereld.

"Die waarde weerspiegelt het feit dat de Verenigde Staten nog altijd de grootste economie van de wereld vormen en de enig overblijvende supermacht zijn," merkt Brand Finance op. "Bovendien geeft dat ook de status van de Amerikaanse dollar als de reservemunt van de wereld aan." Er wordt echter opgemerkt dat een verdere kredietverlaging van de Verenigde Staten ertoe zouden leiden dat de waarde van het Amerikaanse merk onder Canada, Australië en Zuid-Korea zou uitkomen.

"Het Amerikaanse merk staat echter onder bijzondere druk," merkt David Haigh, chief executive van Brand Finance, op. "De Verenigde Staten hebben een decennium van crisis in de zakenwereld en de buitenlandse politiek achter de rug. Daar zijn nu zware economische problemen bijgekomen. De lage consumentenbestedingen, een statische vastgoedmarkt en de problemen met de openbare schuld hebben allemaal hun tol geëist van de waarde van het Amerikaanse merk."

Labels: ,

Ecologie moet deel uitmaken van economische groei

Indicatoren voor economische groei zouden ook rekening moeten houden met maatschappelijke vooruitgang en het gebruik van natuurlijke bronnen. Dat hebben een groep nonprofit-organisaties en institutionele leiders gezegd tijdens het forum 'One People, One Planet' in Louvain-la-Neuve. Vertegenwoordigers van de European Investment Bank gaven er toe er nog altijd niet in geslaagd te zijn de volledige ecologische voetafdruk van de instelling te meten.

"Er werd tijdens het forum opgemerkt dat het beleid naast financiële en economische indicatoren ook ecologische overwegingen zouden moeten in rekening brengen bij de berekening van economische groei," aldus het webmagazine Euractiv. "Daarbij werd opgemerkt dat er verder moet gekeken worden dan het bruto binnenlands product." Tony Long, Europees directeur van het World Wildlife Fund (WWF), hekelde daarbij een gebrek aan debat rond de prioriteiten van de bestedingen van de Europese Unie, die volgens hem meer zouden moeten gericht zijn op een duurzame agenda.

Philippe Maystadt, president van de European Investment Bank, bekritiseerde de greep van de financiële wereld op de reële economie en gaf ook toe dat de economie te weinig rekening houdt met het leefmilieu. Hij merkte op dat de rechtstreekse ecologische voetafdruk van de instelling inmiddels wordt gemeten, maar hij gaf toe dat er bij de milieu-impact van de ondersteunde projecten moet afgerekend worden met een aantal methodologische problemen. Tony Long stelde echter dat de instelling bijzonder traag reageert.

Labels: ,

Moderne geldtransacties zegen voor criminelen

Een brede waaier van nieuwe technologieën, gecombineerd met oude methodes van geldtransfers, hebben aan criminelen de mogelijkheid geboden om hun financiële sporen uit te wissen. Dat is de conclusie van een rapport van het Baker Institute for Public Policy van de Rice University en het Brookings Institution Center for Technology Innovation. Om die criminele activiteiten te kunnen blijven bestrijden zal volgens de onderzoekers een combinatie van maatregelen nodig blijken.

"De geschiedenis van de geldtransacties is even complex en gevarieerd als de monetaire geschiedenis zelf, van goudschepen, zoutcaravanen, gepantserde geldtransporten, cheques tot digitale transfers," merken de onderzoekers op. De combinatie van de enorme groei van de sociale netwerken, de complexe wereld van p2p-systemen en software en het aantal apparaten dat aan het internet of mobiele platformen is verbonden, heeft het landschap van de financiële transacties echter fundamenteel gewijzigd zoals dat nog nooit eerder het geval is geweest."

Er wordt opgemerkt dat geldtransfers altijd omgeven zijn door een sfeer van geheimhouding en anonimiteit. "Dat was vooral ingegeven uit bescherming van de privacy en een verdediging tegen mogelijke diefstal," stippen de onderzoekers aan. "Er zijn echter ook een aantal andere redenen om bij financiële transacties - al dan niet legitiem - een low profile aan te houden." Om criminaliteit rond financiële transacties te bestrijden, zal er volgens de onderzoekers gewerkt moeten worden met een combinatie van zelfregulatie en samenwerking tussen overheid en financiële sector.

Er wordt echter aan toegevoegd dat er bij de overheid ook een verschuiving op het gebied van technologie en cultuur zal moeten worden doorgevoerd om met succes criminele financiële transacties te kunnen bestrijden.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Staten hebben de miljardenovername van T-Mobile geblokkeerd. Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie zou de overname de concurrentie te sterk verminderen. De Amerikaanse telecomoperator AT&T bood eerder dit jaar aan Deutsche Telekom 39 miljard euro voor de overname van de mobilofoonoperator T-Mobile. Bij de aankondiging van de overname in maart plaatsten analisten al vraagtekens bij de overeenkomst. Vorig jaar had de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) al aangevoerd dat de Amerikaanse markt voor mobiele telefonie met slechts vier grote aanbieders weinig concurrentieel was. Met de nieuwe combinatie, Verizon Wireless en Sprint Nextel zouden nog slechts drie operatoren overblijven.


De Franse groep L'Oréal, het grootste cosmeticabedrijf ter wereld, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,47 miljard euro. Dat betekent een stijging met 11,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5 procent tot 10,15 miljard euro. Het bedrijf voert aan dat er niet alleen in Noord-Amerika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika een belangrijke groei kon worden opgetekend. Bovendien wordt er opgemerkt dat men er nagenoeg in slaagde om de gestegen grondstoffen volledig te compenseren. Het bedrijf bevestigde zijn voornemen om dit jaar beter te presteren dan de markt en zijn rendabiliteit te verbeteren.


Het Duitse technologieconcern Siemens gaat samen met de Zweedse autofabrikant Volvo technologie voor de productie van elektrische auto's ontwikkelen. Het gaat om een verregaande strategische samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van onder meer elektrische aandrijfsystemen en oplaadtechnologieën. De twee partners gebruiken de compacte Volvo C30 als basis om de technologieën te testen. Eind volgend jaar worden de nieuwe technieken met een testvloot van tweehonderd elektrische auto's uitgeprobeerd op de openbare weg. Financiële details over de samenwerking zijn niet bekendgemaakt. Siemens werkt bij elektrisch aangedreven auto's ook al met de Duitse autofabrikant BMW samen.


De Franse retailer Carrefour heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 249 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst gerealiseerd van 97 miljoen euro. Carrefour stelde dat de verkoop in de opkomende markten wel een groei kende, maar bijzonder zwaar getroffen werd op de Franse thuismarkt. Het bedrijf noemde de prestaties in Frankrijk teleurstellend. De Franse retailer kondigde aan door de resultaten van de voorbije zes maanden ook de verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bij te stellen. Er wordt nu verwacht dat het operationele resultaat met ongeveer 15 procent zal dalen tegenover vorig jaar.


Een Amerikaanse rechter heeft het herstructureringsplan van de zakenbank Lehman Brothers goedgekeurd. Daarmee komt de afronding van het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis opnieuw een stap dichterbij. De rechter gaf Lehman Brothers de toelating om het plan voor te leggen aan de schuldeisers. De crediteuren moeten tegen begin november een beslissing nemen over het dossier. Inzet is de verdeling van de 65 miljard dollar die de curatoren van de failliete zakenbank konden recupereren over de schuldeisers. In totaal werden voor 325 miljard dollar aan claims ingediend. Volgens de curatoren heeft het plan al de steun van schuldeisers met een totale claim van meer dan 100 miljard dollar.


De klassieke gloeilamp van 60 watt mag niet langer verkocht worden in Europa. Winkels mogen geen nieuwe voorraad meer inkopen. Europa voerde drie jaar geleden een gefaseerde ban op de gloeilamp in. Eerder werden de lampen van 75 watt en 100 watt al verboden. Over vijf jaar mogen alleen nog lampen met een hogere efficiëntie worden gebruikt. De maatregel kadert in de Europese strategie om tegen het einde van het decennium het energieverbruik met 20 procent af te bouwen. De gloeilamp wordt een anachronisme genoemd. De uitvinding luidde in de negentiende eeuw het begin van de industriële revolutie in, maar heeft vandaag zijn efficiëntie verloren. Gloeilampen geven slechts 5 procent 10 procent licht. De resterende energie wordt in warmte omgezet.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 13,1 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 18,4 miljoen euro. De omzet steeg met 5,8 procent tot 569,1 miljoen euro. Aer Lingus wijt de verliezen aan het dispuut met cabinepersoneel en de dreigende stakingen aan het begin van het jaar. Dat kostte het bedrijf tijdens het eerste kwartaal een verlies van 15 miljoen euro. Wel zegt het concern op koers te liggen om over het hele jaar weer winst te maken. Christoph Mueller, topman van Aer Lingus, zegt nu veel optimistischer te zijn in vergelijking met het einde van het eerste kwartaal.


De industriële productie in Japan is tijdens de maand juli met 0,6 procent gestegen. Daarmee werd voor de vierde maand op rij een groei gerealiseerd. Dat is gebleken uit cijfers van de Japanse overheid. Economen hadden echter gerekend op een groei met 1,5 procent. Tijdens de maand juni werd nog een groei gerealiseerd van 3,8 procent. Waarnemers wijzen er op dat Japan hinder ondervindt van de sterke yen. Ook de groeivertraging van de wereldeconomie zou volgens hen een rol hebben gespeeld. Het Japanse bedrijfsleven heeft al aangegeven dat ook tijdens de maand september de industriële productie waarschijnlijk een verdere daling zal kennen.


De Duitse mediagroep Bertelsmann heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 269 miljoen. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 1,9 procent tot 7,2 miljard euro. Vooral de televisie-tak en de uitgevers Gruner+Jahr en Random House droegen volgens het concern, ook eigenaar van de RTL Group, bij aan de omzetstijging. Toch is Bertelsmann voorzichtig met zijn verwachtingen voor het hele jaar. Het concern verwacht dat het bedrijfsresultaat op jaarbasis door kosten voor nieuwe projecten en de stijgende energieprijzen iets zal teruglopen. Wel wordt er voor het hele jaar uitgegaan van een lichte stijging van de nettowinst en de omzet.


De Japanse elektronicaconcerns Sony, Toshiba en Hitachi willen hun activiteiten op het gebied van kleine en middelgrote LCD-schermen samenvoegen. Met het bundelen van de krachten willen de Japanse concerns weerstand bieden aan de toenemende concurrentie in de markt. De integratie moet dan volgend voorjaar zijn afgerond. Het nieuwe samenwerkingsverband krijgt de naam Japan Display. Door gebruik te maken van de kennis van de drie ondernemingen kan het samenwerkingsverband volgens Howard Stringer, topman van Sony, in een snel veranderende markt een drijvende kracht worden achter technologische innovatie. Het publiek-private investeringsfonds Innovation Network of Japan investeert een bedrag van ongeveer 1,8 miljard euro in het samenwerkingsverband.


Swedish Automobile, het moederbedrijf van het Zweedse automerk Saab, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 224,2 miljoen euro geboekt. Dat is ruim vier keer zoveel dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Swedish Automobile boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 359 miljoen euro. Het grootste deel daarvan werd in de eerste drie maanden gerealiseerd. Tijdens het tweede kwartaal viel de omzet terug tot 101,9 miljoen euro. De productie bij Saab ligt door financiële problemen al maandenlang grotendeels stil. Victor Muller, topman van Swedish Automobile, maakt dan ook gewag van een ongelooflijk zwaar kwartaal. Het bedrijf blijft op zoek naar geld om een herstart op korte termijn mogelijk te maken.


Het Duitse bedrijf Osram heeft bekend gemaakt de prijzen voor spaarlampen te zullen optrekken. Inclusief een prijsverhoging van het voorjaar, zullen de spaarlampen volgens een woordvoerder tot 25 procent duurder worden. Ook het Nederlandse elektronicabedrijf Philips verhoogt de prijs van spaarlampen. Philips benadrukt net als Osram dat de prijsstijging niets te maken heeft met het Europese verbod op de gloeilampen van 60 watt, maar wel met de gestegen grondstofprijzen. De uiteindelijke prijsverhoging van de klant zal volgens Osram afhangen van de handelaars. Frans van Houten, topman van Philips, maakte middenal duidelijk dat de prijzen wereldwijd de hoogte zouden ingaan door de fors gestegen grondstoffenprijzen.


De Duitse werkloosheid is tijdens augustus voor de zesentwintigste maand op rij gedaald, ondanks de economische onzekerheid veroorzaakt door een wereldwijde groeivertraging en de Europese schuldencrisis. Tijdens de maand augustus werden er in Duitsland, de grootste economie van Europa, 8.000 werklozen minder geteld dan tijdens de maand voordien. Economen hadden wel verwacht dat er 10.000 werklozen minder zouden zijn. Duitsland telde tijdens de maand augustus 2,95 miljoen werklozen. De Duitse werkloosheidsgraad blijft status-quo op 7 procent. Dat is het laagste peil in twintig jaar tijd. De cijfers tonen aan dat de werkgevers blijven aanwerven, ondanks de economische onrust.


In Moskou hebben gerechtsdeurwaarders woensdag een inval gedaan bij kantoren van het olieconcern British Petroleum. De acties volgen op het mislukken van de plannen van British Petroleum om olie te winnen in het Russische poolgebied. Voor die oliewinning heeft het Russische concern Rosneft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ExxonMobil. Naar verluidt gaven de deurwaarders geen motivatie voor de inval, maar een advocaat van minderheidsaandeelhouders in het Russische samenwerkingsverband TNK-BP ziet een verband met een rechtszaak over de begin dit jaar afgeketste samenwerking tussen British Petroleum en Rosneft. Drie jaar geleden moest Bob Dudley, huidig topman van British Petroleum, na een gelijkaardige inval Rusland verlaten.


De wereldwijde goederenhandel, een belangrijke indicator voor de gezondheid van de wereldeconomie, is tijdens het tweede kwartaal scherp gedaald. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekendgemaakt. De groei van de import van de zeven grootste economieën en de vijf belangrijkste opkomende economieën vertraagde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar tot 1,1 procent. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar bedroeg de groei nog 10,1 procent. De groei van de export nam af van 7,7 procent tijdens de eerste drie maanden van het jaar tot 1,9 procent tijdens het tweede kwartaal.


Meer Nieuws

Wednesday, August 31, 2011

Twitter belangrijkste sociale platform voor financiële sector

Financiële merken maken een groter gebruik van sociale media voor marketing en klantendiensten. Dat is de conclusie van een Amerikaanse studie van het onderzoeksbureau Corporate Insight. Daarbij wordt opgemerkt dat de sector voor die activiteiten in eerste instantie gebruik maakt van Twitter, gevolgd door Facebook. Het onderzoek geeft aan dat 67 procent van de belangrijkste financiële instellingen op de Amerikaanse markt een officiële aanwezigheid hebben op Twitter, tegenover 59 procent op Facebook.

De aanwezigheid op Twitter is sinds oktober vorig jaar met 10 procentpunten gegroeid. Bij Facebook is er sprake van een groei met 3 procentpunten. Drie jaar geleden had slechts 15 procent van de betrokken instellingen een aanwezigheid op Twitter, terwijl 32 procent actief was op Facebook. Er wordt aan toegevoegd dat inmiddels 45 procent van de onderzochte bedrijven minstens twee accounts heeft op Twitter, tegenover 38 procent op Facebook.

Daarbij wordt opgemerkt dat de financiële bedrijven in eerste instantie een algemene account op sociale netwerken opzetten en vervolgens een reeks secundaire projecten opzetten voor specifieke onderwerpen of producten. Daarbij wordt onder meer gewezen op rekruterings-pagina's, speciale aanbiedingen voor onder meer kredietkaarten, caritatieve initiatieven en speciale campagnes rond sponsoring en promotie. Ook worden vaak specifieke klantendiensten en financieel advies aangeboden.

Labels: ,

Regeringen moeten verantwoordelijkheid nemen in obesitas-epidemie

Het wereldwijde obesitas-probleem maakt een totaal nieuwe aanpak noodzakelijk, met inbegrip van een ingrijpen van de overheid. Dat is de conclusie van een studie van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Indien de huidige trend zich verder doortrekt, zal over twintig jaar volgens de bezoekers immers de helft van de volwassen Amerikanen aan obesitas lijden. Dat zou op het gebied van medische kosten volgens de onderzoekers een extra uitgave vergen van een bedrag tussen 48 miljard dollar en 66 miljard dollar per jaar.

"Persoonlijke verantwoordelijkheid is belangrijk om obesitas te bestrijden, maar een ingrijpen van de overheid om de bevolking aan te zetten tot gezonde eetgewoontes, zoals een belasting op ongezonde voeding en een subsidies voor gezonde producten, lijkt absoluut noodzakelijk om de gewenste resultaten te bereiken," voeren de onderzoekers aan. Op dit ogenblik lijdt één derde van de Amerikanen aan obesitas, terwijl nog eens een derde geconfronteerd wordt met overgewicht. Er moet volgens de onderzoekers ook ingegrepen worden in de marketing van voeding.

"Er moet wereldwijd een volgehouden inspanning worden geleverd om obesitas te op te volgen, te voorkomen en te controleren," wordt er opgemerkt. "Regeringen zijn de meest belangrijke actoren om de obesitas-epidemie om te keren. De bescherming en promotie van het openbare goed, met inbegrip van de volksgezondheid, is immers een kernverantwoordelijkheid van het beleid. Er wordt echter aan toegevoegd dat ook de industrie zelf zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Labels: ,

Mobiele commerce kent snelle groei in China

Mobiele commerce kent in China een bijzonder snelle groei. Zowel bij de consumenten als retailers kan er een grote interesse in het kanaal worden opgemerkt. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Analysys International. Opgemerkt wordt dat de Chinese m-commerce tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet realiseerde van 1,67 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 261 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet 880 miljoen yuan.

Aankopen op het mobiele internet realiseerden het voorbije kwartaal een omzet van 1,2 miljard yuan. Betalingen op mobiele terminals bij retailers vertegenwoordigden een besteding van 470 miljoen yuan. De groei wordt volgens de onderzoekers onder meer gedragen door de stijgende verkoop van smartphones. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werden er in China 16,8 miljoen smartphones verkocht, tegenover 13,5 miljoen exemplaren tijdens dezelfde periode vorig jaar.

"Op korte termijn zal m-commerce echter vooral een aanvulling op het traditionele distributiekanaal vormen," aldus Analysys International. "Er moet immers een netwerk van mobiele terminals worden uitgebouwd. Dat zal de nodige tijd in beslag nemen." Er wordt daarbij op gewezen dat Yihaodian, specialist in e-commerce en gedeeltelijk eigendom van Wal-Mart, onlangs in de metro van Shanghai gestart is met digitale shopping-muren. Daarbij werd aan consumenten de mogelijkheid geboden om op digitale displays goederen te kopen, met een levering binnen de vierentwintig uur.

Labels: ,

Goud voor Amerikanen beste belegging op lange termijn

Goud is volgens 34 procent van de Amerikaanse consumenten de beste belegging op lange termijn. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. Vastgoed staat op 19 procent op de tweede plaats, gevolgd door door aandelen (17 procent), spaarrekeningen (14 procent) en obligaties (10 procent). De onderzoekers voegen er aan toe dat goud door alle bevolkingscategorieën als de beste belegging op lange termijn wordt genoemd, maar vooral bij mannen, senioren, de middelste inkomensklasse en de republikeinen hogere scores worden opgetekend.

Gallup merkt op dat vooral in periodes van economische en politieke onrust naar goud wordt gewezen als een veilige belegging. Er wordt aan toegevoegd dat er de voorbije jaren een groeiende vraag naar goud werd opgetekend omdat de bankwereld door een zware financiële crisis is gegaan. "Dat betekent echter wel dat het goud op een zeepbel zou dreigen af te stevenen," wordt er aan toegevoegd. Het voorbije decennium beconcurreerden vastgoed, spaarrekeningen en aandelen voor de eerste eerste plaats, maar toen werden door Gallup geen vragen gesteld over aandelen.

De onderzoekers stellen dat het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in vastgoed de jongste jaren een gevoelige klap heeft gekregen door de instorting van de Amerikaanse immobiliënmarkt. Uit het onderzoek blijkt echter dat vrouwen en de hogere inkomensklasse van alle bevolkingscategorieën nog het meeste vertrouwen hebben in vastgoed als belegging op lange termijn. Bij de lagere inkomensklasse wordt goud in eerste instantie gevolgd door spaarrekeningen.

Labels: ,

India grote groeimarkt voor kant-en-klare maaltijden

De socio-economische evoluties creëren in India een gigantische groeimarkt voor kant-en-klare maaltijden. Dat zegt het Indiase voedingsbedrijf Agro Tech Foods. Daarbij wordt opgemerkt dat een stijging van het gemiddelde gezinsinkomen en de toename van het aantal vrijgezellen op de arbeidsmarkt gedurende het voorbije decennium belangrijke opportuniteiten hebben geopend voor de sector van de kant-en-klare maaltijden.

"Deze evoluties hebben geleid tot een onregelmatige dagindeling en een gebrek aan tijd om te koken, waardoor de vraag naar kant-en-klare maaltijden groeit," merkt Asheesh Sharma, marketing managing bij Agro Tech Foods, op tegenover het webmagazine Foodnavigator. Op dit ogenblik heeft de Indiase markt van kant-en-klare maaltijden volgens Sharma een waarde van 17 miljard dollar tot 22 miljard dollar, maar kent de sector een groei van ongeveer 30 procent per jaar.

Volgens Asheesh Sharma heeft het bedrijf bij de samenstelling van zijn portfolio vooral gemikt op consumenten die op zoek zijn naar gezonde en tegelijkertijd gebruiksvriendelijke maaltijdopties, zoals gehuwde koppels met een dubbel gezinsinkomen en zonder kinderen, hoger opgeleide werknemers en personen die door hun werkomstandigheden geregeld van huis zijn. Er wordt aan toegevoegd dat de samenstelling van de portfolio werd aangepast aan de lokale Indiase smaak.

Labels: , ,

Blog uniek werkinstrument in onderwijs

Blogs vormen een uniek werkinstrument voor het onderwijs. Dat zeggen wetenschappers aan de School of Education van de University of Western Sydney. Blogs kunnen volgens hen onder meer schuchtere studenten stimuleren om zich meer te engageren in de interactie in de klas. Blogs creëren volgens de onderzoekers een cultuur van kritisch engagement en een constructief leerproces, waarin vooral de meest teruggetrokken leerlingen openbloeien.

"Blogs vormen een nuttig instrument dat de student toelaat om zich actief te engageren in het leerproces, ook buiten de lesuren," merkt Jane Hunter, docent aan de School of Education, op. "Wanneer leerkrachten de studenten aanmoedigen om lescontent online te bespreken, creëren ze een omgeving waar informatie en bronnen onmiddellijk kunnen worden verdeeld en waar studenten zich op hun eigen tempo in discussies kunnen mengen."

"Studenten voelen zich uitzonderlijk comfortabel met nieuwe technologieën en hebben de gewoonte aangekweekt om zich creatief online uit te drukken met het uploaden van hun geschreven werk, video's, podcasts en digitale verhalen," voert Jane Hunter op. "Wanneer leerkrachten deze technologieën in de schoolomgeving integreren, creëren ze een ondersteunende digitale ruimte waarin zelfs de meest teruggetrokken studenten zich comfortabel voelen om hun visie naar voor te brengen."

Labels: , ,

Gezondheid Britse rivieren op hoogste niveau in twee decennia

De gezondheid van de Britse rivieren heeft zijn hoogste peil in meer dan twintig jaar bereikt. Dat is de conclusie van een rapport van het departement Land and Water van het Britse Environment Agency. Opgemerkt wordt dat een aantal rivieren die in het verleden door vervuiling compleet dood leken, opnieuw vol vis blijken te zitten. De grootste vooruitgang zou zijn geboekt in de Taff-rivier in Zuid-Wales, die ooit zwart zag van het stof van de steenkoolontginning, maar nu een centrum van grote viswedstrijden is geworden.

"De verbetering van het Britse rivierenbestand is ongetwijfeld te danken aan duizenden projecten rond de verbetering van lokale biotopen en de strengere reglementering van de vervuilende industrieën," aldus Ian Baker, hoofd van het departement Land and Water, tegenover het persbureau AFP. "De inspanningen die werden geleverd in samenwerking met landbouwers, ondernemingen en waterbedrijven om minder water af te takken, de vervuiling terug te dringen en de waterkwaliteit te verbeteren, leveren duidelijk hun resultaten op."

Baker merkt op dat voor de eerste keer sinds de industriële revolutie een stijging van het aantal otters, zalmen en andere diersoorten rond de Britse waterwegen kan worden opgemerkt. In de top tien van de verbeterde biotopen staat onder meer ook de Wandle-rivier in het zuidwesten van Londen. In de jaren zestig kreeg die rivier een statuut van open riool, maar is inmiddels één van de beste stedelijke visgebieden van Groot-Brittannië geworden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het vertrouwen in de economie is in de eurozone de voorbije maand zowel bij de consumenten als producenten sterk gedaald. Dat blijkt uit de vertrouwensindex van de Europese Commissie. Die index eindigde tijdens de maand augustus op 98,3 punten. Dat betekent een daling met 4,7 punten tegenover de maand juli. Daarmee is de index onder het gemiddelde langdurige vertrouwen van 100 punten gedaald. De terugval was aanzienlijk sterker dan vooraf werd verwacht, want waarnemers hadden met een daling tot 100,1 punten rekening gehouden. De grootste daling in het vertrouwen werd opgetekend in Duitsland en Nederland. Buiten de eurozone werd een daling met 5 punten tot 97,3 punten opgetekend. Daar werd de zwaarste terugval opgetekend in Groot-Brittannië en Polen.


National Bank of Greece (NBG), de grootste bank van Griekenland, heeft tijdens het eerste halfjaar een verlies van 1,3 miljard euro geleden. Het bankconcern wijt het zware verlies aan de beleggingen in Grieks staatspapier. Daarop moest een verlies van 9 miljard worden ingeschreven. Zonder die problemen, zou de bank een nettowinst hebben gerealiseerd van 29 miljoen euro, vergeleken met een positief resultaat van 146 miljoen euro tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar. De Griekse banken hebben zwaar te lijden onder de schuldencrisis. Eerder dit jaar deed de National Bank of Greece een poging om Alpha Bank over te nemen om de crisis beter te kunnen doorstaan. Het bod werd echter afgewezen. Alpha Bank heeft inmiddels bekend gemaakt samen te gaan met Eurobank.


Europa ontsnapt aan een dubbele dip van de economie. Hoewel de groei in de meeste landen van de eurozone in het tweede kwartaal afnam, maar zal de volgende periode wel aanhouden, zij het op een bescheiden niveau. Dat heeft het ratingbureau Standard & Poor's (S&P) gezegd. Het ratingbureau verlaagde wel de groeiverwachtingen voor de eurozone dit jaar van 1,9 procent tot 1,7 procent. Voor volgend jaar wordt een groei met 1,5 procent in het vooruitzicht gesteld, terwijl eerder een stijging met 1,8 procent werd verwacht. Het ratingbureau stelde een aantal signalen te zien dat de groei de volgend achttien maanden zal aanhouden. Daarbij wordt onder meer gewezen op de vraag uit opkomende economieën en het aanhoudende herstel van de investeringen.


Het Amerikaanse olieconcern Exxon Mobil en het Russische Rosneft gaan samen naar olie zoeken in de Zwarte Zee en op de Noordpool. Volgens de Russische premier Vladimir Putin kan de samenwerking tussen beide bedrijven op termijn leiden tot 500 miljard dollar aan investeringen. Het contract vormt één van de grootste energiedeals die ooit door Rusland zijn afgesloten. Exxon Mobil en Rosneft zullen 3,2 miljard dollar investeren in de olie-exploratieprojecten. Het Amerikaanse concern neemt voor het project op de Noordpool de plaats in van British Petroleum (BP), dat in mei van dit jaar op zijn akkoord met Rosneft moest terugkomen omdat het binnen zijn joint-venture TNK-BP van de Russische partners geen toestemming kreeg voor het project.


De Chinese autobouwer Byd gaat 70 procent van zijn verkooppersoneel ontslaan, nadat de inkomsten van het bedrijf tijdens de eerste helft van dit jaar met 90 procent terugvielen. Door de operatie zou Byd nog ongeveer 800 verkopers overhouden. Op dit ogenblik heeft Byd een verkoopsploeg met 2.600 medewerkers. Ook in andere departementen zouden ontslagen niet zijn uitgesloten. Eerder deze maand nam ook al Xia Zhibin, hoofd van de verkoopsdivisie, ontslag. Officieel werden daarbij persoonlijke redenen naar voor geschoven. Byd verkocht tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar bijna 260.000 wagens. Dat betekende een daling met 19,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Andere Chinese autoverkopers konden de verkoop wel opdrijven.


Rusal, de grootste aluminiumproducent van de wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 339 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De aluminiumproducent wordt naar eigen zeggen geconfronteerd met de negatieve impact van de sterke koers van de Russische roebel. Daarnaast wordt er ook gewezen op een aantal boekhoudkundige aanpassingen, waarbij onder meer de waarde van het belang in het Russische mijnbedrijf Norilsk Nickel en een aantal energie-bevoorradingscontracten werd aangepast. Het bedrijf maakte ook bekend te hopen tegen eind september al zijn schulden herschikt te kunnen hebben.


Amesys, een ontwikkelaar van veiligheidssystemen en een filiaal van het Franse informaticabedrijf Bull, zou volgens Amerikaanse media het Libische regime van Muammar Khadaffi hebben geholpen zijn opposanten te bespioneren. Amesys, dat vorig jaar door Bull werd opgekocht, zou het Libische internetobservatiecentrum uitgerust hebben met een groot technologisch controlepakket. Begin dit jaar zou Libische regeringsleiders Amesys opnieuw hebben benaderd om de capaciteit van de internetfilter van de overheid te vergroten. Ook andere bedrijven zouden zijn benaderd. Het zou onder meer gaan om Narus, een filiaal van de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing en gespecialiseerd in beveiliging tegen cyberaanvallen. Ook het Chinese ZTE Technologies zou zijn diensten hebben geleverd.


Het Australische mijnbedrijf Macarthur Coal heeft ingestemd met het overnamebod van het staalconcern ArcelorMittal en de Amerikaanse mijnbouwgroep Peabody. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,8 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 3,5 miljard euro. Een eerder bod van de combinatie ArcelorMittal-Peabody was door Macarthur afgewezen. Daarbij werd opgemerkt dat het bod het bedrijf niet op zijn echte waarde taxeerde. Daarop beslisten ArcelorMittal en Peabody uiteindelijk om het bod te verhogen. Volgens Peabody en Arcelor moet 50,1 procent van de aandeelhouders van Macarthur het bod ondersteunen. Arcelor heeft reeds een belang van 16 procent in het bedrijf. Er kan nog altijd een hoger bod van een concurrent komen.


De Verenigde Staten hebben de Europese schuldencrisis georchestreerd om de aandacht van de financiële markten af te leiden van het Amerikaanse schuldenprobleem. Dat heeft Laurence Parisot, topvrouw van de Franse werkgeversorganisatie Medef, gezegd. Parisot wees erop dat de spanningen opliepen nadat China de Verenigde Staten hadden gehekeld voor de Amerikaanse overheidsschuld. Daarop trachtten de Verenigde Staten volgens Parisot wellicht de aandacht vestigen op Europese problemen. Parisot heeft het daarbij over een psychologische oorlog en een poging tot destabilisering van de eurozone. Onder meer maakte ze daarbij gewag van ongefundeerde geruchten over problemen bij de Franse banken.


Italië is erin geslaagd voor 7,7 miljard euro aan staatsobligaties te verkopen. Dat heeft de Italiaanse centrale bank bekend gemaakt. De rente van de operatie lag lager dan een vorige uitgifte eind juli, toen de financiële markten in paniek waren en vreesden dat de schuldencrisis zich zou uitbreiden naar Italië en Spanje. Voor de overheidsobligaties met een looptijd van tien jaar moet de Italiaanse regering nu slechts 5,22 procent rente betalen, tegenover 5,77 procent eind juli. Voor de obligaties met een looptijd van drie jaar bedraagt de huidige rente 3,87 procent, tegenover 4,80 procent bij de vorige uitgifte. Voor de obligaties met een looptijd van zeven jaar bedraagt de huidige rente 4,52 procent, tegenover 4,65 procent eind juli.


De Spaanse parlementsleden hebben met een ruime meerderheid gestemd voor een versnelde grondwetsherziening, gericht op het inschrijven van een sluitende begroting in de grondwet. Eerder hadden de sociaal-democratische regeringspartij en de Partido Popular, de belangrijkste oppositiepartij van Spanje, om het begrotingsevenwicht in de begroting in te schrijven. Er kunnen nog wel amendementen worden ingediend, waarover dan opnieuw zou moeten worden gesteld. Een aantal tegenstanders, waaronder afgevaardigden van enkele kleinere partijen, vinden dat de grondwetswijziging in een referendum moet worden voorgelegd aan de Spaanse bevolking. Spanje zou het eerste land zijn dat het begrotingsevenwicht in zijn grondwet inschrijft.


Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is tijdens de maand augustus gevoelig gedaald. Dat is gebleken uit de index van onderzoeksbureau Conference Board. De index viel met maar liefst bijna 15 punten tot een stand van 44,5 punten. Dat is de laagste stand sinds april twee jaar geleden. Analisten waren uitgegaan van een daling tot 52 punten. De stand van juli werd licht naar beneden bijgesteld tot 59,2 punten. Volgens Amerikaanse economen vraagt de consument zich of af de Verenigde Staten aan het terugkeren is naar een recessie. Er wordt aan toegevoegd dat het vertrouwen in ieder geval teruggevallen is tot het niveau van een recessie.


De Japanse werkloosheid heeft tijdens de maand juli een niveau van 4,7 procent bereikt. Dat betekent een stijging met 0,1 procentpunt tegenover de maand voordien. Het is de tweede keer op rij dat de Japanse werkloosheid is gestegen. In de cijfers is geen rekening gehouden met de evoluties in het noordoosten van Japan, dat in maart van dit jaar werd getroffen door een aardbeving, tsunami en kernramp. Economen hadden vooraf verwacht dat de werkloosheid tijdens de maand juli op hetzelfde niveau zou zijn gebleven tegenover de maand juni. Uit cijfers van de overheid is gebleken dat de Japanse gezinnen tijdens de maand juli 2,1 procent minder hebben uitgegeven dan tijdens dezelfde maand vorig jaar.


Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 478,5 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 11,4 miljard euro. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar steeg de winst met 42 procent. De omzet steeg met 38 procent tot 1.317 miljard roebel. Het concern geeft aan geconfronteerd te kunnen hebben van de stijgende prijzen, die ruim 20 procent hoger lagen dan één jaar geleden. Daarnaast wordt opgemerkt dat de export naar Europa met ruim 8 procent is toegenomen. De export naar de landen uit de voormalige Sovjet-Unie steeg met ruim 70 procent. In Rusland werd een status-quo opgetekend.


Andrea Formica, verkoopdirecteur bij het Italiaanse autoconcern Fiat, legt zijn functie neer. Reden voor het vertrek van Formica zijn de tegenvallende verkopen van het Italiaanse concern op de Europese markt. Formica is minder dan een jaar in dienst gebleven van het autoconcern. Hij was verantwoordelijk voor de verkopen van de merken Fiat, Alfa Romeo, Lancia en Chrysler binnen Europa. Formica zal begin september worden opgevolgd door zijn voorganger Lorenzo Sistino. Vorige maand maakte Sergio Marchionne, topman van Fiat, een nieuw afgeslankt managementteam bekend voor de combinatie Fiat-Chrysler. Daarvan bleek Formica geen deel uit te maken.


Meer Nieuws

Tuesday, August 30, 2011

Koosjere voeding wint ook in Europa aan populariteit

Het volume van certificaten voor koosjere producten in Europa blijft stijgen, maar zal wellicht nooit het Noord-Amerikaanse niveau halen. Dat blijkt uit een rapport van de Kashrut Division of the London Beth Din (KLBD), de Britse instelling die de certificaten toekent. Russell Brown, commerecieel consulent bij de Kashrut Division, wijt de toename van het aantal certificaten onder meer aan de perceptie bij het brede publiek dat koosjere producten een hoge kwaliteit hebben en het certificaat een garantie betekent op het gebied van voedselveiligheid.

"Het klopt niet langer dat koosjere certificaten spreken alleen joodse consumenten aanspreken," merkt Russell Brown op tegenover het webmagazine FoodManufacture. Eerder dit jaar maakte de Kashrut Division bekend de voorbije drie jaar telkens meer dan honderd nieuwe bedrijven een certificaat te hebben toegekend. Er wordt opgemerkt dat ook op het toonaangevend voedingscongres Anuga duidelijk wordt dat koosjere producten in Europa aan populariteit winnen. Volgens Brown hadden tijdens de voorbije editie van het congres 15 procent van de standhouder een koosjere portfolio.

Er wordt aan toegevoegd dat ook tijdens de handelsbeurs Food Ingredients Europe dit najaar meer dan 60 procent van de deelnemers koosjere producten zullen aanbieden. Er wordt wel opgemerkt dat de registratie bij ingrediënten hoger ligt dan bij afgewerkte producten. In de Verenigde Staten zijn ongeveer 40 procent van alle producten een koosjer certificaat. De Kashrut Division certificeert wereldwijd ook bijna zevenhonderd fabrieken.

Labels: ,

Turkije gaat eigendommen minderheden teruggeven

De Turkse regering heeft aangekondigd om geconfisceerde goederen van religieuze minderheden terug te zullen geven aan de eigenaars. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aangekondigd tijdens een diner in Istanboel aanwezigheid van vertegenwoordigers van de christelijke en joodse gemeenschappen. Erdogan benadrukte dat de maatregel geen gunst is, maar dat de uitvaardiging van het betrokken decreet een historische onrechtvaardigheid wil rechtzetten.

De Turkse overheid begon in het midden van de jaren dertig van de voorbije eeuw met het confisceren van goederen van religieuze minderheden. De Europese Unie heeft altijd zware kritiek gehad op de houding van de Turkse regering tegenover minderheden. Daarbij werd de teruggave van de geconfisceerde goederen als een absolute voorwaarde voor de toelating van Turkije tot de Europese Unie genoemd. Bij de maatregel zijn honderden ziekenhuizen, scholen, begraafplaatsen en weeshuizen gemoeid.

Het Europese Hof voor de Mensenrechten had het in beslag nemen van de goederen illegaal genoemd. Eerdere pogingen van Erdogan negen en drie jaar geleden om de teruggave te garanderen stuitten op zware binnenlands verzet. "Het kan echter niet langer dat een Turks burger door zijn religieuze opvatting, etnische afkomst of afwijkende levensstijl zou worden onderdrukt," merkte de Turkse premier op. Volgens Griekse media moeten 1.500 eigendommen worden terugbezorgd aan christelijke organisaties. Volgens Turkse kranten gaat het om 350 eigendommen.

Ook de Armeense, joodse en Assyrische gemeenschappen zouden eigendommen moeten terugkrijgen. Turkije zou in het bezit zijn van 14 ton goud dat door Nazi-Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog in heel Europa bij joden in beslag was genomen. De waarde van de voorraad zou meer dan 1 miljard dollar bedragen.

Labels: , ,

Elektrische motorfiets haalt meer dan 200 mijl per uur

Op het zoutmeer van Bonneville in de Verenigde Staten is een nieuw snelheidsrecord voor een elektrische motorfiets gevestigd. De Lightining Motorcycles SuperBike realiseerde er onlangs een recordsnelheid van 215,96 mijl per uur. Tot nu toe was er geen enkele elektrische motorfiets in geslaagd om een snelheid van meer dan 200 mijl per uur te halen. Lightning Motorcycles brak met dat resultaat ook zijn eigen record van 173 mijl per uur, dat vorig jaar werd gevestigd.

De Superbike van Lightning Motorcycles heeft op de autostrade een actieradius van meer dan 100 mijl. Op een gemengd traject kan op een volle batterij een afstand van 150 mijl worden afgelegd. De kostprijs van de elektrische motorfiets bedraagt 38.888 dollar. Het bedrijf, opgericht door Richard Hatfield, zegt te willen aantonen dat de technologie van elektrische motorfietsen de vergelijking met de traditionele modellen zonder problemen kan doorstaan.

De Superbike werd tijdens de recordpoging bestuurd door Paul Thede, eigenaar van Race Technology Trade. Thede haalde een ingenieursgraad mechanica aan de California Polytechnic University en ontwikkelde het ophangingssysteem van het recordmodel. De rit was volgens Thede niet in eerste instantie bedoeld om een nieuw snelheidsrecord te vestigen, maar om aan te tonen dat duurzame technologieën belangrijke vorderingen maken.

Labels: , , ,

Bahrein nieuwe klant voor Russische militaire industrie

Rusland heeft voor de eerste keer wapens verkocht aan Bahrein, nadat Groot-Brittannië en Frankrijk een exportverbod van militair materiaal naar het Arabische koninkrijk hebben geschorst. Volgens een woordvoerder bij het Russische ministerie van defensie werden voor tientallen miljoenen dollars Kalashnikovs met granaatlanceerders en munitie aan Bahrein verkocht. De Russische wapenexporteur Rosoboronexport zou al hebben aangegeven om meer zaken te willen doen met Bahrein.

"In februari van dit jaar blokkeerden Frankrijk en Groot-Brittannië exportvergunningen voor militair materiaal dat gebruikt zou kunnen worden tegen de protestbeweging in Bahrein, nadat tijdens rellen verscheidene burgers door het leger waren gedood," merkt de krant The Moscow Times op. "Een woordvoerder van de regering van Bahrein geeft aan dat de banden tussen zijn land en Rusland hechter zijn geworden. Hij voegt er aan toe dat Bahrein zowel op het gebied van handel als technische diensten met Rusland wil samenwerken. Lichte wapens vormen één van de betrokken sectoren."

Anatoly Isaikin, chief executive van Rosoboronexport, gaf eerder al toe dat Bahrein een nieuwe klant voor Russisch militair materiaal is geworden. Het bedrijf voegde er aan toe dat het partnership in de regio een mogelijk tegengewicht kan helpen vormen tegen de monarchieën die door de Verenigde Staten worden ondersteund. Volgens Rosoboronexport is er vooral interesse in luchtafweer-systemen, vliegtuiguitrusting en bewapening voor grondtroepen.

Labels: , ,

Poolkap dit jaar mogelijk kleiner dan ooit voordien

Ook dit jaar zal de omvang van de poolkap kleiner zijn dan gemiddeld. Door het smelten van het poolijs tijdens de zomermaanden zijn er in de Arctische Oceaan bovendien twee belangrijke scheepvaartroutes geopend. Dat blijkt uit nieuwe satellietbeelden van het European Space Agency (ESA). Drie jaar was gebleken dat voor het eerst sinds het begin van de observaties in de jaren zeventig de NorthWest-passage en de NorthernSea-route simultaan open waren. Dat is volgens de Europese ruimtevaartorganisatie dit jaar opnieuw het geval.

"De NorthernSea-route boven Rusland was al sinds midden augustus toegankelijk voor de scheepvaart, maar uit recentere gegevens is gebleken dat de meest directe route van de NorthWest-passage eveneens doorvaarbaar blijkt," merkt de Europese ruimtevaartorganisatie op. "De NorthWest-passage, gelegen in het Canadese Arctic Archepelago, kan een korte verbinding creëren voor de scheepvaart tussen Europa en Azië, maar de opening van de zeeroutes kunnen aanleiding geven tot soevereiniteitsproblemen en de migratie van zeedieren."

"De noordelijke poolkap kende vier jaar geleden een absolute minimum-oppervlakte sinds het begin van de metingen," wordt er aan toegevoegd. "Datzelfde jaar werd de historisch ontoegankelijke Northwest-passage voor het eerst bevaarbaar. Dat fenomeen werd echter veroorzaakt door uitzonderlijke weersomstandigheden met een open hemel boven de Arctische Oceaan en wintpatronen die warme lucht naar de regio stuwden. Dit jaar worden andere weerpatronen opgetekend, maar de vroege opening van de routes laten een nieuwe minimum-oppervlakte van de poolkap veronderstellen."

"De vaststellingen bevestigen dat er een nieuw klimaatregime is ingetreden met substantieel minder ijs dan normaal," voert Leif Toudal Pedersen, wetenschapper aan het Danish Meteorological Institute, op. "De vijf voorbij zomers vertegenwoordigden ook de kleinste ijsoppervlaktes uit de geschiedenis." In de jaren tachtig telde de poolkap op het einde van de zomer een oppervlakte van 8 miljoen vierkante kilometer. Vier jaar geleden was dat ingekrompen tot een laagterecord van 4,24 miljoen vierkante kilometer.

Labels: , ,

Roemenië uitgesloten van handel in uitstootrechten

Het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) heeft Roemenië uitgesloten van de handel in emissierechten. Opgemerkt wordt dat er onregelmatigheden werden vastgesteld in de rapportage over de uitstoot van Roemeense broeikasgassen. Er wordt aan toegevoegd dat de registratie van de Roemeense uitstoot-projecten teveel onnauwkeurigheden vertoont. Analisten bij de organisatie Point Carbon stellen dat het onmogelijk is uit te maken of de Roemeense projecten wel iets hebben opgeleverd.

"Misschien zullen de sancties leiden tot een grotere transparantie in de informatie," aldus een woordvoerder van Point Carbon tegenover het webmagazine Euractiv. In december vorig jaar had de Roemeense regering voor de verkoop van 300 miljoen uitstootrechten een bedrag van 1,5 miljard euro te kunnen ontvangen. Door de sanctie wordt het land echter met onmiddellijke ingang geschrapt uit de handel van uitstootrechten onder het Kyoto-protocol, tot er een aanvaardbaar systeem voor de meting van emissies wordt geïmplementeerd.

"De Roemeense premier Emil Boc kondigde aan dat het hoofd van het nationale milieubeschermingsagentschap zou worden ontslagen," merkt Euractiv op. "Broc vroeg verder dat de maatregelen het land zouden toelaten om de handel in de uitstootrechten over zes maanden opnieuw op te starten. Het Roemeense ministerie van milieu beloofde dat een herwerkte versie van zijn emissie-rapport zal worden overgemaakt aan de bevoegde instanties." Eerder werd ook Oekraïne uitgesloten van de handel in emissierechten.

Labels: , ,