Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 01, 2011

Zonnepanelen dreigen voor loodvergiftiging ontwikkelingslanden

De productie van zonnepanelen heeft een negatieve impact op het leefmilieu in ontwikkelingslanden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Tennessee. Daarbij wordt opgemerkt dat bij de productie van zonnepanelen massaal gebruik gemaakt wordt van loodbatterijen en de potentie heeft om in India en China meer dan 2,4 miljoen ton loodvergiftiging vrij te geven. De volgende elf jaar zal de sector van zonnepanelen volgens onderzoeker Chris Cherry, professor milieukunde aan de University of Tennessee, één derde van de huidige wereldwijde loodproductie vertegenwoordigen.

"De contaminatie van het leefmilieu bij de ontginning en smelten van het lood, de fabricage van de batterijen en de recyclage haalt in China een niveau van 33 procent," merkt Chris Cherry op. "In India bedraagt die contaminatie 22 procent. Bovendien blijkt een groot percentage van de nieuwe zonnekracht-systemen voor de energie-opslag in die landen door een gebrekkig elektriciteitsnet afhankelijk te zijn van loden batterijen." In China werden onlangs 583 producenten recycleerders van lood gesloten omwille van massale loodvergiftiging.

"Er moet bij de ontwikkeling van zonnekracht in die landen zwaar worden geïnvesteerd in milieucontroles," waarschuwt Chris Cherry. "Wanneer er geen maatregelen worden genomen, dreigt een belangrijke milieuvervuiling en een loodvergiftiging bij werknemers en kinderen." De batterij-industrie is wereldwijd de grootste consument van lood. De sector zou verantwoordelijk zijn voor de consumptie van ongeveer 80 procent van de wereldwijde loodproductie.

Loodvergiftiging kan een belangrijke impact hebben op de gezondheid en is schadelijk voor het centraal zenuwstelsel, de nieren, het cardiovasculair systeem en de voortplanting. Bij kinderen kan loodvergiftiging aanleiding geven tot leermoeilijkheden, hyperactiviteit en gewelddadig gedrag.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home