Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 01, 2011

Moderne geldtransacties zegen voor criminelen

Een brede waaier van nieuwe technologieën, gecombineerd met oude methodes van geldtransfers, hebben aan criminelen de mogelijkheid geboden om hun financiële sporen uit te wissen. Dat is de conclusie van een rapport van het Baker Institute for Public Policy van de Rice University en het Brookings Institution Center for Technology Innovation. Om die criminele activiteiten te kunnen blijven bestrijden zal volgens de onderzoekers een combinatie van maatregelen nodig blijken.

"De geschiedenis van de geldtransacties is even complex en gevarieerd als de monetaire geschiedenis zelf, van goudschepen, zoutcaravanen, gepantserde geldtransporten, cheques tot digitale transfers," merken de onderzoekers op. De combinatie van de enorme groei van de sociale netwerken, de complexe wereld van p2p-systemen en software en het aantal apparaten dat aan het internet of mobiele platformen is verbonden, heeft het landschap van de financiële transacties echter fundamenteel gewijzigd zoals dat nog nooit eerder het geval is geweest."

Er wordt opgemerkt dat geldtransfers altijd omgeven zijn door een sfeer van geheimhouding en anonimiteit. "Dat was vooral ingegeven uit bescherming van de privacy en een verdediging tegen mogelijke diefstal," stippen de onderzoekers aan. "Er zijn echter ook een aantal andere redenen om bij financiële transacties - al dan niet legitiem - een low profile aan te houden." Om criminaliteit rond financiële transacties te bestrijden, zal er volgens de onderzoekers gewerkt moeten worden met een combinatie van zelfregulatie en samenwerking tussen overheid en financiële sector.

Er wordt echter aan toegevoegd dat er bij de overheid ook een verschuiving op het gebied van technologie en cultuur zal moeten worden doorgevoerd om met succes criminele financiële transacties te kunnen bestrijden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home