Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 31, 2011

Nieuwsoverzicht

Het vertrouwen in de economie is in de eurozone de voorbije maand zowel bij de consumenten als producenten sterk gedaald. Dat blijkt uit de vertrouwensindex van de Europese Commissie. Die index eindigde tijdens de maand augustus op 98,3 punten. Dat betekent een daling met 4,7 punten tegenover de maand juli. Daarmee is de index onder het gemiddelde langdurige vertrouwen van 100 punten gedaald. De terugval was aanzienlijk sterker dan vooraf werd verwacht, want waarnemers hadden met een daling tot 100,1 punten rekening gehouden. De grootste daling in het vertrouwen werd opgetekend in Duitsland en Nederland. Buiten de eurozone werd een daling met 5 punten tot 97,3 punten opgetekend. Daar werd de zwaarste terugval opgetekend in Groot-Brittannië en Polen.


National Bank of Greece (NBG), de grootste bank van Griekenland, heeft tijdens het eerste halfjaar een verlies van 1,3 miljard euro geleden. Het bankconcern wijt het zware verlies aan de beleggingen in Grieks staatspapier. Daarop moest een verlies van 9 miljard worden ingeschreven. Zonder die problemen, zou de bank een nettowinst hebben gerealiseerd van 29 miljoen euro, vergeleken met een positief resultaat van 146 miljoen euro tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar. De Griekse banken hebben zwaar te lijden onder de schuldencrisis. Eerder dit jaar deed de National Bank of Greece een poging om Alpha Bank over te nemen om de crisis beter te kunnen doorstaan. Het bod werd echter afgewezen. Alpha Bank heeft inmiddels bekend gemaakt samen te gaan met Eurobank.


Europa ontsnapt aan een dubbele dip van de economie. Hoewel de groei in de meeste landen van de eurozone in het tweede kwartaal afnam, maar zal de volgende periode wel aanhouden, zij het op een bescheiden niveau. Dat heeft het ratingbureau Standard & Poor's (S&P) gezegd. Het ratingbureau verlaagde wel de groeiverwachtingen voor de eurozone dit jaar van 1,9 procent tot 1,7 procent. Voor volgend jaar wordt een groei met 1,5 procent in het vooruitzicht gesteld, terwijl eerder een stijging met 1,8 procent werd verwacht. Het ratingbureau stelde een aantal signalen te zien dat de groei de volgend achttien maanden zal aanhouden. Daarbij wordt onder meer gewezen op de vraag uit opkomende economieën en het aanhoudende herstel van de investeringen.


Het Amerikaanse olieconcern Exxon Mobil en het Russische Rosneft gaan samen naar olie zoeken in de Zwarte Zee en op de Noordpool. Volgens de Russische premier Vladimir Putin kan de samenwerking tussen beide bedrijven op termijn leiden tot 500 miljard dollar aan investeringen. Het contract vormt één van de grootste energiedeals die ooit door Rusland zijn afgesloten. Exxon Mobil en Rosneft zullen 3,2 miljard dollar investeren in de olie-exploratieprojecten. Het Amerikaanse concern neemt voor het project op de Noordpool de plaats in van British Petroleum (BP), dat in mei van dit jaar op zijn akkoord met Rosneft moest terugkomen omdat het binnen zijn joint-venture TNK-BP van de Russische partners geen toestemming kreeg voor het project.


De Chinese autobouwer Byd gaat 70 procent van zijn verkooppersoneel ontslaan, nadat de inkomsten van het bedrijf tijdens de eerste helft van dit jaar met 90 procent terugvielen. Door de operatie zou Byd nog ongeveer 800 verkopers overhouden. Op dit ogenblik heeft Byd een verkoopsploeg met 2.600 medewerkers. Ook in andere departementen zouden ontslagen niet zijn uitgesloten. Eerder deze maand nam ook al Xia Zhibin, hoofd van de verkoopsdivisie, ontslag. Officieel werden daarbij persoonlijke redenen naar voor geschoven. Byd verkocht tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar bijna 260.000 wagens. Dat betekende een daling met 19,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Andere Chinese autoverkopers konden de verkoop wel opdrijven.


Rusal, de grootste aluminiumproducent van de wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 339 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De aluminiumproducent wordt naar eigen zeggen geconfronteerd met de negatieve impact van de sterke koers van de Russische roebel. Daarnaast wordt er ook gewezen op een aantal boekhoudkundige aanpassingen, waarbij onder meer de waarde van het belang in het Russische mijnbedrijf Norilsk Nickel en een aantal energie-bevoorradingscontracten werd aangepast. Het bedrijf maakte ook bekend te hopen tegen eind september al zijn schulden herschikt te kunnen hebben.


Amesys, een ontwikkelaar van veiligheidssystemen en een filiaal van het Franse informaticabedrijf Bull, zou volgens Amerikaanse media het Libische regime van Muammar Khadaffi hebben geholpen zijn opposanten te bespioneren. Amesys, dat vorig jaar door Bull werd opgekocht, zou het Libische internetobservatiecentrum uitgerust hebben met een groot technologisch controlepakket. Begin dit jaar zou Libische regeringsleiders Amesys opnieuw hebben benaderd om de capaciteit van de internetfilter van de overheid te vergroten. Ook andere bedrijven zouden zijn benaderd. Het zou onder meer gaan om Narus, een filiaal van de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing en gespecialiseerd in beveiliging tegen cyberaanvallen. Ook het Chinese ZTE Technologies zou zijn diensten hebben geleverd.


Het Australische mijnbedrijf Macarthur Coal heeft ingestemd met het overnamebod van het staalconcern ArcelorMittal en de Amerikaanse mijnbouwgroep Peabody. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,8 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 3,5 miljard euro. Een eerder bod van de combinatie ArcelorMittal-Peabody was door Macarthur afgewezen. Daarbij werd opgemerkt dat het bod het bedrijf niet op zijn echte waarde taxeerde. Daarop beslisten ArcelorMittal en Peabody uiteindelijk om het bod te verhogen. Volgens Peabody en Arcelor moet 50,1 procent van de aandeelhouders van Macarthur het bod ondersteunen. Arcelor heeft reeds een belang van 16 procent in het bedrijf. Er kan nog altijd een hoger bod van een concurrent komen.


De Verenigde Staten hebben de Europese schuldencrisis georchestreerd om de aandacht van de financiële markten af te leiden van het Amerikaanse schuldenprobleem. Dat heeft Laurence Parisot, topvrouw van de Franse werkgeversorganisatie Medef, gezegd. Parisot wees erop dat de spanningen opliepen nadat China de Verenigde Staten hadden gehekeld voor de Amerikaanse overheidsschuld. Daarop trachtten de Verenigde Staten volgens Parisot wellicht de aandacht vestigen op Europese problemen. Parisot heeft het daarbij over een psychologische oorlog en een poging tot destabilisering van de eurozone. Onder meer maakte ze daarbij gewag van ongefundeerde geruchten over problemen bij de Franse banken.


Italië is erin geslaagd voor 7,7 miljard euro aan staatsobligaties te verkopen. Dat heeft de Italiaanse centrale bank bekend gemaakt. De rente van de operatie lag lager dan een vorige uitgifte eind juli, toen de financiële markten in paniek waren en vreesden dat de schuldencrisis zich zou uitbreiden naar Italië en Spanje. Voor de overheidsobligaties met een looptijd van tien jaar moet de Italiaanse regering nu slechts 5,22 procent rente betalen, tegenover 5,77 procent eind juli. Voor de obligaties met een looptijd van drie jaar bedraagt de huidige rente 3,87 procent, tegenover 4,80 procent bij de vorige uitgifte. Voor de obligaties met een looptijd van zeven jaar bedraagt de huidige rente 4,52 procent, tegenover 4,65 procent eind juli.


De Spaanse parlementsleden hebben met een ruime meerderheid gestemd voor een versnelde grondwetsherziening, gericht op het inschrijven van een sluitende begroting in de grondwet. Eerder hadden de sociaal-democratische regeringspartij en de Partido Popular, de belangrijkste oppositiepartij van Spanje, om het begrotingsevenwicht in de begroting in te schrijven. Er kunnen nog wel amendementen worden ingediend, waarover dan opnieuw zou moeten worden gesteld. Een aantal tegenstanders, waaronder afgevaardigden van enkele kleinere partijen, vinden dat de grondwetswijziging in een referendum moet worden voorgelegd aan de Spaanse bevolking. Spanje zou het eerste land zijn dat het begrotingsevenwicht in zijn grondwet inschrijft.


Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is tijdens de maand augustus gevoelig gedaald. Dat is gebleken uit de index van onderzoeksbureau Conference Board. De index viel met maar liefst bijna 15 punten tot een stand van 44,5 punten. Dat is de laagste stand sinds april twee jaar geleden. Analisten waren uitgegaan van een daling tot 52 punten. De stand van juli werd licht naar beneden bijgesteld tot 59,2 punten. Volgens Amerikaanse economen vraagt de consument zich of af de Verenigde Staten aan het terugkeren is naar een recessie. Er wordt aan toegevoegd dat het vertrouwen in ieder geval teruggevallen is tot het niveau van een recessie.


De Japanse werkloosheid heeft tijdens de maand juli een niveau van 4,7 procent bereikt. Dat betekent een stijging met 0,1 procentpunt tegenover de maand voordien. Het is de tweede keer op rij dat de Japanse werkloosheid is gestegen. In de cijfers is geen rekening gehouden met de evoluties in het noordoosten van Japan, dat in maart van dit jaar werd getroffen door een aardbeving, tsunami en kernramp. Economen hadden vooraf verwacht dat de werkloosheid tijdens de maand juli op hetzelfde niveau zou zijn gebleven tegenover de maand juni. Uit cijfers van de overheid is gebleken dat de Japanse gezinnen tijdens de maand juli 2,1 procent minder hebben uitgegeven dan tijdens dezelfde maand vorig jaar.


Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 478,5 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 11,4 miljard euro. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar steeg de winst met 42 procent. De omzet steeg met 38 procent tot 1.317 miljard roebel. Het concern geeft aan geconfronteerd te kunnen hebben van de stijgende prijzen, die ruim 20 procent hoger lagen dan één jaar geleden. Daarnaast wordt opgemerkt dat de export naar Europa met ruim 8 procent is toegenomen. De export naar de landen uit de voormalige Sovjet-Unie steeg met ruim 70 procent. In Rusland werd een status-quo opgetekend.


Andrea Formica, verkoopdirecteur bij het Italiaanse autoconcern Fiat, legt zijn functie neer. Reden voor het vertrek van Formica zijn de tegenvallende verkopen van het Italiaanse concern op de Europese markt. Formica is minder dan een jaar in dienst gebleven van het autoconcern. Hij was verantwoordelijk voor de verkopen van de merken Fiat, Alfa Romeo, Lancia en Chrysler binnen Europa. Formica zal begin september worden opgevolgd door zijn voorganger Lorenzo Sistino. Vorige maand maakte Sergio Marchionne, topman van Fiat, een nieuw afgeslankt managementteam bekend voor de combinatie Fiat-Chrysler. Daarvan bleek Formica geen deel uit te maken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home