Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 29, 2011

Rusland wil eigen agentschap voor ontwikkelingshulp

De Russische regering koestert plannen om een eigen internationaal ontwikkelingsagentschap op te zetten om projecten in arme landen te financieren. Daarbij wordt vooral gemikt op een aantal rechtstreekse buurlanden. Het Russian Agency for International Development zou vooral investeringen in industriële infrastructuur en bouwprojecten en gespecialiseerd opleiding van personeel moeten financieren. Het agentschap zou begin volgend jaar zijn activiteiten moeten opstarten.

"Het ontwikkelingsagentschap zou het wereldwijde imago van Rusland als een donornatie moeten vestigen en de vrede helpen bewaren in de vaak woelige regio van Centraal-Azië," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Rusland heeft vorig jaar 470 miljoen dollar geïnvesteerd in ontwikkelingshulp. Dat is weliswaar een vervijfvoudiging op vijf jaar tijd, maar in de meeste gevallen ging het daarbij om rampbestrijding." De activiteiten van het agentschap zouden naast de Russische bijdragen tot de Wereldbank en de Verenigde Naties worden opgezet.

Volgens Vladimir Zharikhin, onderdirecteur van de onderzoeksinstelling CIS Institute, zullen de investeringen zich vooral richten op specifieke zakelijke projecten in plaats van algemene steun aan de regeringen van de voormalige Sovjet-republieken. "De Russische help is erin geslaagd om de onrust in Kirgizië te helpen bezweren," aldus Zharikhin. "Naast Kirgizië zal ook Wit-Rusland één van de belangrijkste werkgebieden van het Russische ontwikkelingsagentschap worden. Er is niemand anders die Kirgizië en Wit-Rusland bijspringen."

In vergelijking met de inspanningen van de Verenigde Staten, blijft de ontwikkelingshulp van Rusland beperkt. De Verenigde Staten investeerden vorig jaar 30,2 miljard dollar in ontwikkelingshulp. In het midden van de jaren tachtig was de Sovjet Unie met een bedrag van ongeveer 26 miljard dollar per jaar nog één van de belangrijkste investeerders in ontwikkelingshulp van de wereld. De voorbije jaren werkte Rusland wel met doelgerichte financiële hulp aan onder meer Wit-Rusland, waardoor intresten kunnen worden opgestreken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home