Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 29, 2011

Kerncentrale voor ruimtebasis past in reiskoffer

Volgend jaar wordt in de Verenigde Staten gestart met demonstraties voor de ontwikkeling van kerncentrales voor bemande en onbemande basissen op de maan en planeten. Dat heeft James Werner, hoofd van het Idaho National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van energie, gezegd tijdens het jaarcongres van de American Chemical Society (ACS). De ontwikkeling van de kerncentrale is een samenwerkingsproject van het Amerikaanse ministerie van energie en de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA).

"De innovatieve kernfusie-technologie voor de ruimtevaart is volgens James Werner heel verschillend met de kerncentrales die op aarde zijn gekend," merkt het magazine Physorg.com op. "De kerncentrales voor ruimtebasissen lijken volgens Werner in niets op de gekende nucleaire complexen, die grote oppervlaktes innemen en met gigantische koeltorens zijn uitgerust." Werner benadrukt dat een reactor voor ruimtebasissen ongeveer de omvang van een reiskoffer heeft. Koeltorens zijn helemaal niet meer terug te vinden in het concept.

"Kernfusie is een compact, betrouwbaar en veilig systeem dat cruciaal zal zijn voor het opzetten van kolonies op andere planeten," voert Werner aan. "In het verleden vormden zonnekracht en brandstofcellen de belangrijkste energiebronnen voor ruimtemissies, maar specialisten beseffen dat de zon beperkte mogelijkheden biedt voor de energievoorziening van ruimtebasissen op andere planeten. Kernenergie kan in alle omstandigheden energie leveren. Kernfusie heeft geen zonnelicht nodig, waardoor een constante stroomvoorzieningen kan worden gegarandeerd."

Een kernfusie-systeem op de maan zou volgens Werner minstens veertig kilowatt elektriciteit kunnen leveren. "Dat is ongeveer evenveel als de energievoorziening voor acht woningen op aarde," merkt hij op. "Wanneer de technologie helemaal op punt staat, wordt kernfusie wellicht één van de meest betaalbare en veelzijdige opties voor energievoorziening voor langdurige ruimtevaart-missies."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home