Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 29, 2011

Nieuwsoverzicht

Eurobank en Alpha Bank, twee van de drie grootste banken in Griekenland staan volgens diverse internationale persbureaus op het punt te fuseren. Met de samensmelting zou de grootste bank in het zuidoosten van Europa ontstaan. De twee banken gaan samen in een poging de hevige recessie in Griekenland te doorstaan. Met hulp van het Qatarese staatsinvesteringsfonds, nu al aandeelhouder van Alpha Bank, moet een concern ontstaan met 150 miljard euro aan bezittingen, 8 miljoen klanten en 80 miljoen euro aan deposito's. De Griekse bankensector ligt zwaar onder vuur door de schuldencrisis die het land al bijna twee jaar in zijn greep heeft. Banken zien veel kapitaal naar het buitenland verdwijnen, terwijl hun eigen bezittingen steeds minder waard worden.


De eurozone kan de schuldencrisis in de komende jaren overwinnen. Dat heeft de Klaus Regling, topman van de European Financial Stability Facility (EFSF), gezegd in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. Er zijn volgens Regling goede redenen om te hopen dat de crisis over twee tot drie jaar voorbij zal zijn. Daarvoor blijft het volgens hem wel noodzakelijk dat landen hervormingen doorvoeren die hun financiële positie verbeteren. De euro overleeft volgens Regling de crisis omdat zowel sterke als zwakkere landen daar een belang bij hebben. Hij voegde er aan toe dat er geen enkele kans is dat de euro, om welke reden dan ook, zou worden verlaten. Volgens Regling zijn veel Duitsers te somber over de vooruitzichten voor de economie.


Europese banken moeten worden gedwongen hun kapitaalbasis op korte termijn te versterken om een nieuwe bankencrisis te voorkomen. Dat heeft Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd tijdens een toespraak op een conferentie van centrale bankiers in de Verenigde Staten. Banken moeten volgens Lagarde sterk genoeg zijn om de risico's van staatsschulden en lage groei te kunnen weerstaan. Als dat probleem niet wordt aangepakt, kan de economische zwakte volgens haar gemakkelijk overslaan naar kernlanden. De banken moeten volgens haar in eerste instantie gedwongen nieuw kapitaal aan te trekken op de markten. Pas wanneer dat niet lukt, zou een tussenkomst van het noodfonds voor eurolanden kunnen worden overwogen.


De Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, gaat de voorgenomen overname van internetbank ING Direct USA door de bank Capital OneFinancial Corp onderzoeken. Dat heeft de Federal Reserve bekendgemaakt. De Federal Reserve gaat onder meer onderzoeken of de overname voordelen heeft voor de consument. Verder wil het stelsel van Amerikaanse centrale banken weten wat de gevolgen zijn voor de stabiliteit van het financiële systeem. De Federal Reserve heeft verder de termijn om bezwaar in te dienen tegen de overname verlengd tot half oktober. Capital One nam ING Direct USA in juni van dit jaar over voor 9 miljard dollar.


Volgens de Amerikaanse justitie was Larry Page, topman van het internetbedrijf Google, op de hoogte van de verkoop van illegale advertenties aan apothekersbedrijven in Canada en heeft hij dat ook jarenlang toegestaan. Aanklagers zouden tijdens het onderzoek interne e-mails en documenten hebben gevonden, waaruit blijkt dat Page op de hoogte was. Google ging onlangs akkoord met een boete van 500 miljoen dollar boete als schikking in een onderzoek naar de verkoop van de illegale advertenties. Canadese online apothekers verkochten geneesmiddelen op recept in de Verenigde Staten zonder de Amerikaanse veiligheidsvoorschriften na te leven. De apothekersbedrijven gebruikten het Adwords programma van Google om hun Amerikaanse klanten te bereiken.


De spanningen binnen de Italiaanse regeringscoalitie over de voorgenomen bezuinigingen lopen op. De extreemrechtse onderminister Daniele Santanche gaf aan dat onder meer de voorgestelde bezuinigingen voor kleine gemeentes en dunbevolkte provincies moeten worden geschrapt. Daarnaast zou de ondergrens voor de zogeheten solidariteitsheffing moeten worden verhoogd tot jaarinkomens van minstens 150.000 euro, in plaats van 90.000 euro. Die voorstellen zijn, samen met een mogelijke verdere verhoging van de btw-tarieven, onderwerp van koortsachtige onderhandelingen tussen Berlusconi en coalitiegenoot Lega Nord. De Italiaanse regering van premier Berlusconi heeft eerder dit jaar een besparingsplan van 45 miljard euro aangekondigd.


De orkaan Irene heeft weinig schade aangericht aan de Amerikaanse petroleumindustrie. Dat blijkt uit de boodschappen van een aantal Amerikaanse petroleumconcerns. Olieconcern ConocoPhillips merkte op een raffinaderij in New Jersey gesloten te hebben, terwijl andere bedrijven de productie in de regio terugschroefden. PBF Energy liet weten dat zijn raffinaderijen geen schade hebben geleden en alweer op normale kracht functioneerden. In het gebied waar de storm overheen trok bevinden zich raffinaderijen met een capaciteit van ongeveer 1,23 miljoen vaten per dag. Dat is ongeveer drie kwart van de raffinagecapaciteit van het noordoosten van de Verenigde Staten. Het noordoosten is de tweede kleinste van de vijf Amerikaanse raffinage-gebieden.


Het olieconcern British Petroleum (BP) dreigt met een grote reeks nieuwe klachten geconfronteerd te worden naar aanleiding van de olieramp vorig jaar in de Golf van Mexico. Een Amerikaanse rechter heeft duizenden gedupeerden vissers en bedrijven het recht gegeven om schadeclaims wegens wangedrag neer te leggen tegen British Petroleum en Transocean, de eigenaar van het boorplatform Deepwater Horizon, dat de olieramp heeft veroorzaakt. De rechter stelde dat de maritieme wetgeving de schadeclaims mogelijk maakt. Volgens de betrokken bedrijven zouden andere wetten die claims onmogelijk hebben gemaakt, maar die stelling werd door de rechter verworpen. British Petroleum heeft al een voorziening van 40 miljard dollar getroffen om de kosten van de ramp te betalen.


De olieraffinaderij van Ras Lanuf Oil and Gas Processing Company (Rasco) heeft de strijd tussen de troepen van de verdreven leider Muammar Kaddafi en de strijders van de nieuwe machthebbers ongeschonden doorstaan en wordt weer klaargemaakt voor gebruik. Dat heeft de topman van het complex, de grootste raffinaderij van Libië, bekend gemaakt. De manager merkte daarbij op dat de raffinaderij sinds februari van dit jaar buiten dienst was gebleven, maar er zou nu gewerkt worden aan een herstart van het complex. De raffinaderij heeft een capaciteit van 220.000 vaten per dag. Een bom zou lichte schade hebben aangericht aan twee tanks, maar er zou voorlopig kunnen worden opgestart met andere installaties.


De Franse regering wil bij de top van de G-Twintig in november een concreet besluit over de invoering van een belasting op financiële transacties. Dat heeft de Franse minister van financiën François Baroin gezegd in een interview met de Franse zondagskrant Le Journal de Dimanche. Er wordt volgens Baroin gewerkt aan een voorstel dat in september aan de Europese Unie zal worden voorgelegd en in de herfst zal worden bestudeerd. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel riepen eerder deze maand al op tot de omstreden belasting op financiële transacties. Banken verzetten zich tegen het plan en waarschuwden meermaals voor de schadelijke gevolgen van de heffing op de kredietverlening en de economische groei.


Tim Cook, de nieuwe chief executive van het Amerikaanse technologieconcern Apple, Tim Cook, ontvangt één miljoen aandelen in het bedrijf. Het pakket vertegenwoordigt op dit ogenblik een bonus ter waarde van meer dan 383 miljoen dollar. Het aandeel wordt in twee delen uitgekeerd. Over vijf jaar krijgt Cook 50 procent van het pakket uitgekeerd. Het saldo volgt over tien jaar, op voorwaarde dat Cook op dat ogenblik nog altijd in dienst is van Apple. Cook is de opvolger van Steve Jobs, die onlangs zijn functie van chief executive bij Apple neerlegde. Jobs wordt wel voorzitter van de raad van bestuur van het Amerikaanse technologiebedrijf.


Tijdens de tweede helft van de maand september zal Boeing een eerste exemplaar van het type Dreamliner leveren aan de Japanse maatschappij All Nippon Airways (ANA). De Dreamliner kreeg van de Amerikaanse en Europese luchtvaartautoriteiten toelating om passagiers te vervoeren. De Dreamliner moest drie jaar geleden al op de markt worden gebracht, maar door een reeks tegenslagen moest de testfase steeds verder worden verlengd. Het nieuwe toestel van Boeing is gemaakt van lichtgewicht materialen en gebruikt daardoor minder brandstof. De Dreamliner heeft grotere ramen dan andere passagierstoestellen en een hogere luchtvochtigheid, waardoor passagiers volgens de ontwerpers ook frisser op hun bestemming aankomen.


Het Brits-Nederlandse petroleumconcern Royal Dutch Shell heeft zijn Uturogu-gasinstallatie in Nigeria tijdelijk moeten stilleggen, nadat een lek in een pijpleiding van de installatie was vastgesteld. Door het lek kon er minder gas geleverd worden aan Nigeriaanse electriciteitscentrales. Shell heeft het lek inmiddels hersteld, maar onderzoekt naar eigen zeggen nog hoe het probleem is kunnen ontstaan. Meestal is sabotage de oorzaak. Shell is in Nigeria vaker het slachtoffer van aanslagen op pijpleidingen. De installaties van de Uturogu moesten door de problemen twee dagen worden stilgelegd. Eerder had Shell al gezegd dat het zijn verbintenissen door sabotages tot oktober niet kon invullen.


Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Verizon Communications heeft de onderneming CloudSwitch, leverancier van innovatieve softwaretechnologie, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Verizon zal CloudSwitch samenvoegen met zijn informatica-dochteronderneming Terremark. CloudSwitch levert innovatieve software waardoor bedrijven gemakkelijker en veiliger verbindingen kunnen leggen tussen de software op de eigen servers en de infrastructuur voor cloud computing. Dat neemt volgens Verizon een belangrijk obstakel weg voor het wijdverspreid gebruik van cloud computing.


De genationaliseerde Ierse Bank Anglo Irish Bank heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 105 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar moest nog een verlies van 8,2 miljard euro worden geboekt. Er wordt opgemerkt dat de bank tijdens de eerste helft van dit jaar minder reserves moest voorzien voor slechte leningen. Die voorzieningen konden van 4,85 miljard euro naar 778 miljoen euro worden teruggebracht. Eind december vorig jaar waren die voorzieningen zelfs opgelopen tot 7,8 miljard euro. De Ierse bank leed vorig jaar nog een recordverlies van 17,7 miljard euro. De Ierse regering heeft de voorbije twee jaar voor meer dan 29 miljard euro noodkredieten verstrekt aan Anglo Irish.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home