Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 30, 2011

Poolkap dit jaar mogelijk kleiner dan ooit voordien

Ook dit jaar zal de omvang van de poolkap kleiner zijn dan gemiddeld. Door het smelten van het poolijs tijdens de zomermaanden zijn er in de Arctische Oceaan bovendien twee belangrijke scheepvaartroutes geopend. Dat blijkt uit nieuwe satellietbeelden van het European Space Agency (ESA). Drie jaar was gebleken dat voor het eerst sinds het begin van de observaties in de jaren zeventig de NorthWest-passage en de NorthernSea-route simultaan open waren. Dat is volgens de Europese ruimtevaartorganisatie dit jaar opnieuw het geval.

"De NorthernSea-route boven Rusland was al sinds midden augustus toegankelijk voor de scheepvaart, maar uit recentere gegevens is gebleken dat de meest directe route van de NorthWest-passage eveneens doorvaarbaar blijkt," merkt de Europese ruimtevaartorganisatie op. "De NorthWest-passage, gelegen in het Canadese Arctic Archepelago, kan een korte verbinding creëren voor de scheepvaart tussen Europa en Azië, maar de opening van de zeeroutes kunnen aanleiding geven tot soevereiniteitsproblemen en de migratie van zeedieren."

"De noordelijke poolkap kende vier jaar geleden een absolute minimum-oppervlakte sinds het begin van de metingen," wordt er aan toegevoegd. "Datzelfde jaar werd de historisch ontoegankelijke Northwest-passage voor het eerst bevaarbaar. Dat fenomeen werd echter veroorzaakt door uitzonderlijke weersomstandigheden met een open hemel boven de Arctische Oceaan en wintpatronen die warme lucht naar de regio stuwden. Dit jaar worden andere weerpatronen opgetekend, maar de vroege opening van de routes laten een nieuwe minimum-oppervlakte van de poolkap veronderstellen."

"De vaststellingen bevestigen dat er een nieuw klimaatregime is ingetreden met substantieel minder ijs dan normaal," voert Leif Toudal Pedersen, wetenschapper aan het Danish Meteorological Institute, op. "De vijf voorbij zomers vertegenwoordigden ook de kleinste ijsoppervlaktes uit de geschiedenis." In de jaren tachtig telde de poolkap op het einde van de zomer een oppervlakte van 8 miljoen vierkante kilometer. Vier jaar geleden was dat ingekrompen tot een laagterecord van 4,24 miljoen vierkante kilometer.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home