Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 30, 2011

Nieuwsoverzicht

De econoom Alan Krueger wordt de belangrijkste economisch adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama. Krueger zal de Raad van Economische Adviseurs van het Witte Huis leiden. De nieuwe topadviseur moet helpen om de Amerikaanse werkloosheid, die op dit ogenblik een niveau van 9,1 procent heeft bereikt, terug te dringen. Obama wil volgende maand een plan bekendmaken om banen te creëren. Krueger is hoogleraar aan de universiteit van Princeton en was de voorbije twee jaar Amerikaans onderminister van financiën. Hij werkte ook al onder president Bill Clinton. Krueger volgt Austan Goolsbee op als voorzitter van de driekoppige Raad van Economische Adviseurs. Zij staan aan de basis van het economische beleid van het Witte Huis.


Het idee van een bijdrage van de allerrijksten om het hoofd te bieden aan de crisis en om het overheidstekort terug te dringen, heeft ook in Spanje aan interesse gewonnen. Eerder besloot Frankrijk al om een taks op de hoge inkomens te heffen. In Spanje vinden tijdens de tweede helft van november vervroegde verkiezingen plaats. Een woordvoerder van de Spaanse regering bevestigde dat het verkiezingsprogramma van de socialistische partij een belastingverhoging voor de rijken zou omvatten. De socialistische kandidaat Alfredo Pérez Rubalcaba heeft al aangegeven dat hij opnieuw een vermogensbelasting op grote fortuinen wil invoeren. De overheid had die drie jaar geleden afgeschaft. Ook in Oostenrijk wordt al gesproken over een nieuwe belasting voor de allerrijksten.


De Britse wapenindustrie heeft de export naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika sinds het begin van de Arabische Lente gevoelig verhoogd. De uitvoer van Brits wapentechnologie naar die regio is volgens een onderzoek van de krant The Times sinds het uitbreken van de onrusten met 30 procent gestegen. Tussen februari en juni dit jaar leverde de Britse wapenindustrie volgens het onderzoek voor 30,5 miljoen pond wapens aan de regio. Bestemmelingen waren vooral de rebellen in Libië en de overheid van Bahrein en Saoedi-Arabië. Vorig jaar werd tijdens diezelfde periode voor 22,5 miljoen pond wapens geleverd aan de regio. Volgens het Britse ministerie van buitenlandse zaken zijn er geen aanwijzingen dat de geleverde wapens door de ontvangers tegen de eigen bevolking werden ingezet.


De Europese Unie lijkt een verbod te zullen invoeren op de import van Syrische olie. Experts van de lidstaten van de Europese Unie zouden een overeenstemming hebben bereikt over een ontwerp van een embargo. Dat melden Europese diplomatieke bronnen. Met het importverbod wil de Europese Unie protesteren tegen de gewelddadige onderdrukking van de protesten van de bevolking door het regime van de Syrische president Assad. Het is nog niet duidelijk wanneer het importverbod effectief van kracht zou worden. Europa is met 95 procent de grootste afnemer van Syrische olie. Die activiteiten vertegenwoordigen een kwart tot een derde van de Syrische inkomsten. Vorig jaar vertegenwoordigde de import van Syrische olieproducten in Europa een bedrag van 3,3 miljard euro.


De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft de geplande missies naar het Internationale Ruimtestation (ISS) uitgesteld. Reden is de recente mislukte lancering van een Sojoez-raket. Tijdens de tweede week van september zouden drie bemanningsleden van het ruimtestation met een Sojoez terugkeren naar de aarde. De terugreis wordt volgens Aleksej Krasnov, hoofd van de afdeling bemande ruimtevluchten van Roscosmos, met ongeveer één week uitgesteld. Tijdens de derde week van september stond een lancering van een bemande ruimtevlucht naar het ruimtestation op het programma. Die missie wordt wellicht uitgesteld tot eind oktober of begin november.


Mediabedrijf Endemol onderhandelt met zijn schuldeisers over een inwisseling van schuld voor aandelen in het bedrijf. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Britse media bevestigd. Endemol kampt met een schuldenlast van ongeveer 2 miljard euro, die vooral uitstaat bij enkele beleggingsfondsen en de Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland. Volgens het voorstel zouden de schuldeisers een meerderheid van de aandelen van Endemol krijgen in ruil voor het kwijtschelden van de schuld. De huidige aandeelhouders van Endemol zijn Goldman Sachs Capital Partners, het mediabedrijf Mediaset van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en het Nederlandse investeringsfonds Cyrte. Zij zouden hun totale belang in Endemol door het akkoord zien verwateren tot minder dan 50 procent.


Eurobank en Alpha, respectievelijk de tweede en derde bank van Griekenland, hebben bevestigd te fuseren. De nieuwe Alpha-Eurobank moet de belangrijkste financiële instelling van Griekenland worden en de hele Griekse bankensector versterken. Door de overeenkomst komt 57,5 procent van het kapitaal van de nieuwe instelling in handen van de huidige aandeelhouders van Alpha en 42,5 procent in handen van de aandeelhouders van Eurobank. Het Qatarese fonds Paramount Services Holding investeert 0,5 miljard euro in de nieuwe bank en verwerft in ruil een belang van 17 procent in de Griekse financiële instelling.


De Zweedse vakbond IF Metall heeft een betalingsaanmaning neergelegd bij Saab. De vakbond, die de fabrieksarbeiders van Saab vertegenwoordigt, wil dat de autofabrikant de lonen over de maand augustus uitbetaalt. Als Saab niet op die eis ingaat, kan IF Metall het faillissement van Saab aanvragen. Ook Unionen, de vakbond voor het kantoorpersoneel, bereidde volgens een woordvoerder een betalingsaanmaning voor. Saab heeft nu al drie maanden op rij de lonen van de werknemers niet op tijd betaald. Victor Muller, topman van Saab, gaf eerder al aan niet uit te sluiten dat het bedrijf binnenkort uitstel van betaling aanvraagt om zich tegen zijn schuldeisers te beschermen.


De Europese Centrale Bank (ECB) blijft hameren op een snelle aanpak van de schuldencrisis. De regeringen van de eurolanden moeten volgens Jean-Claude Trichet, topman van de financiële instelling, vaart maken met hun plan om de schuldencrisis aan te pakken. De nationale parlementen moeten de plannen nog goedkeuren die de leiders van de eurozone eerder overeenkwamen. Het gaat daarbij om een tweede reddingsplan voor Griekenland en een versterking van het reddingsfonds voor noodlijdende eurolanden. De Europese Centrale Bank blijft obligaties van eurolanden opkopen. Vorige week investeerde de instelling nog 6,651 miljard euro aan obligaties van eurolanden. In totaal is de portefeuille aan obligaties van eurolanden opgelopen tot 115,5 miljard euro.


Het aandeel van energie uit duurzame bronnen is in Duitsland tijdens de eerste helft van dit jaar toegenomen tot 20,8 procent van het binnenlands elektriciteitsverbruik. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het aandeel van duurzame energie 18,3 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW), de Duitse organisatie van nutsbedrijven. Windenergie zorgde tijdens de eerste zes maanden maanden van dit jaar in Duitsland voor 7,5 procent van de elektriciteitsvoorziening, gevolgd door biomassa (5,6 procent), zonne-energie (3,5 procent) en waterkracht (3,3 procent).


Het bedrijf Zynga, producent van sociale games, heeft zijn beursintroductie uitgesteld. Oorzaak van de beslissing is de recente onrust op de Amerikaanse beurzen. Zynga is bekend van het game Farmville en andere populaire spellen op de sociale netwerksite Facebook. Verwacht werd dat het bedrijf begin september tot een beursintroductie zou overgaan. Daarmee zou Zyngo een bedrag tot 1 miljard euro willen ophalen. Met de beursintroductie zou nu echter gewacht worden tot november. Er werd uitgekeken naar de beursgang van Zynga, nadat eerder ook andere internetbedrijven, zoals LinkedIn, met succes een beursgang hadden ondernomen. Zynga heeft naar schatting 250 miljoen gebruikers.


De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant Samsung heeft de lancering van zijn nieuwe tabletcomputer Galaxy Tab in Australië uitgesteld tot eind september. Het is de tweede keer dat een uitstel wordt aangekondigd. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zit verwikkeld in een juridische strijd met Apple, dat van mening is dat de tabletcomputer van Samsung gekopieerd is van zijn iPad. Samsung ging akkoord om de lancering van de Galaxy Tab in Australië uit te stellen tot na een gerechtelijke uitspraak. Het bedrijf ontkent wel dat het patenten van Apple heeft geschonden bij het ontwerpen van de tabletcomputer. Er woedt al een juridische strijd rond het toestel in verschillende landen, waaronder ook Duitsland en Nederland.


Nordea, de grootste bank van Noord-Europa, heeft bekend gemaakt 2.000 banen te zullen schrappen. Dat komt neer op bijna 6 procent van het personeelsbestand. Daarmee wil de bank naar eigen zeggen de kosten drukken en de rentabiliteit opkrikken. Christian Clausen, chief executive van Nordea, merkt op dat efficiëntiewinst boeken nooit eenvoudig is, maar door het nemen van vroegtijdige maatregelen om de winstgevendheid te verbeteren, de goede kredietbeoordeling en concurrerende financiering te kunnen veilig stellen. Dat laat de bank volgens Clausen toe om producten en diensten tegen de juiste prijs aan de klanten te kunnen aanbieden. De reorganisatie moet tegen eind volgend jaar zijn afgerond.


In Japan is Yoshihiko Noda, zetelend minister van financiën, verkozen tot nieuwe voorzitter van de regerende democratische partij. Daarmee wordt hij Noda ook de nieuwe premier van Japan, in opvolging van Naoto Kan, die eerder was opgestapt. Noda versloeg tijdens de tweede verkiezingsronde minister van handel Banri Kaieda. Gewezen minister van buitenlandse zaken Seiji Maehara, die vooraf als de grootste kandidaat voor de opvolging van Kan werd bestempeld, viel tijdens de eerste verkiezingsronde af. Noda moet de Japanse wederopbouw na de aardbeving en de tsunami en de daaropvolgende nucleaire crisis leiden. Noda wordt de zesde Japanse premier in vijf jaar.


De Europese Centrale Bank moet zijn rente verlagen. Dat heeft de Amerikaanse econoom en nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz in een interview met de Duitse krant Handelsblatt gezegd. De Europese Centrale Bank zou volgens Stiglitz moeten terugkomen op zijn twee vorige verhogingen van april en juli, die de rente van 1 procent naar 1,5 procent brachten. Stiglitz vindt dat de Europese Centrale Bank rekening moet houden met de Federal Reserve, zijn Amerikaanse tegenhanger. De Federal Reserve is van plan gedurende twee jaar een nulrente aan te houden. Het huidige monetaire beleid van de Europese Centrale Bank versterkt volgens Stiglitz de euro en zet de Duitse export onder druk.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home