Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 30, 2011

Turkije gaat eigendommen minderheden teruggeven

De Turkse regering heeft aangekondigd om geconfisceerde goederen van religieuze minderheden terug te zullen geven aan de eigenaars. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aangekondigd tijdens een diner in Istanboel aanwezigheid van vertegenwoordigers van de christelijke en joodse gemeenschappen. Erdogan benadrukte dat de maatregel geen gunst is, maar dat de uitvaardiging van het betrokken decreet een historische onrechtvaardigheid wil rechtzetten.

De Turkse overheid begon in het midden van de jaren dertig van de voorbije eeuw met het confisceren van goederen van religieuze minderheden. De Europese Unie heeft altijd zware kritiek gehad op de houding van de Turkse regering tegenover minderheden. Daarbij werd de teruggave van de geconfisceerde goederen als een absolute voorwaarde voor de toelating van Turkije tot de Europese Unie genoemd. Bij de maatregel zijn honderden ziekenhuizen, scholen, begraafplaatsen en weeshuizen gemoeid.

Het Europese Hof voor de Mensenrechten had het in beslag nemen van de goederen illegaal genoemd. Eerdere pogingen van Erdogan negen en drie jaar geleden om de teruggave te garanderen stuitten op zware binnenlands verzet. "Het kan echter niet langer dat een Turks burger door zijn religieuze opvatting, etnische afkomst of afwijkende levensstijl zou worden onderdrukt," merkte de Turkse premier op. Volgens Griekse media moeten 1.500 eigendommen worden terugbezorgd aan christelijke organisaties. Volgens Turkse kranten gaat het om 350 eigendommen.

Ook de Armeense, joodse en Assyrische gemeenschappen zouden eigendommen moeten terugkrijgen. Turkije zou in het bezit zijn van 14 ton goud dat door Nazi-Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog in heel Europa bij joden in beslag was genomen. De waarde van de voorraad zou meer dan 1 miljard dollar bedragen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home