Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 01, 2011

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Staten hebben de miljardenovername van T-Mobile geblokkeerd. Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie zou de overname de concurrentie te sterk verminderen. De Amerikaanse telecomoperator AT&T bood eerder dit jaar aan Deutsche Telekom 39 miljard euro voor de overname van de mobilofoonoperator T-Mobile. Bij de aankondiging van de overname in maart plaatsten analisten al vraagtekens bij de overeenkomst. Vorig jaar had de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) al aangevoerd dat de Amerikaanse markt voor mobiele telefonie met slechts vier grote aanbieders weinig concurrentieel was. Met de nieuwe combinatie, Verizon Wireless en Sprint Nextel zouden nog slechts drie operatoren overblijven.


De Franse groep L'Oréal, het grootste cosmeticabedrijf ter wereld, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,47 miljard euro. Dat betekent een stijging met 11,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5 procent tot 10,15 miljard euro. Het bedrijf voert aan dat er niet alleen in Noord-Amerika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika een belangrijke groei kon worden opgetekend. Bovendien wordt er opgemerkt dat men er nagenoeg in slaagde om de gestegen grondstoffen volledig te compenseren. Het bedrijf bevestigde zijn voornemen om dit jaar beter te presteren dan de markt en zijn rendabiliteit te verbeteren.


Het Duitse technologieconcern Siemens gaat samen met de Zweedse autofabrikant Volvo technologie voor de productie van elektrische auto's ontwikkelen. Het gaat om een verregaande strategische samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van onder meer elektrische aandrijfsystemen en oplaadtechnologieën. De twee partners gebruiken de compacte Volvo C30 als basis om de technologieën te testen. Eind volgend jaar worden de nieuwe technieken met een testvloot van tweehonderd elektrische auto's uitgeprobeerd op de openbare weg. Financiële details over de samenwerking zijn niet bekendgemaakt. Siemens werkt bij elektrisch aangedreven auto's ook al met de Duitse autofabrikant BMW samen.


De Franse retailer Carrefour heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 249 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst gerealiseerd van 97 miljoen euro. Carrefour stelde dat de verkoop in de opkomende markten wel een groei kende, maar bijzonder zwaar getroffen werd op de Franse thuismarkt. Het bedrijf noemde de prestaties in Frankrijk teleurstellend. De Franse retailer kondigde aan door de resultaten van de voorbije zes maanden ook de verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bij te stellen. Er wordt nu verwacht dat het operationele resultaat met ongeveer 15 procent zal dalen tegenover vorig jaar.


Een Amerikaanse rechter heeft het herstructureringsplan van de zakenbank Lehman Brothers goedgekeurd. Daarmee komt de afronding van het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis opnieuw een stap dichterbij. De rechter gaf Lehman Brothers de toelating om het plan voor te leggen aan de schuldeisers. De crediteuren moeten tegen begin november een beslissing nemen over het dossier. Inzet is de verdeling van de 65 miljard dollar die de curatoren van de failliete zakenbank konden recupereren over de schuldeisers. In totaal werden voor 325 miljard dollar aan claims ingediend. Volgens de curatoren heeft het plan al de steun van schuldeisers met een totale claim van meer dan 100 miljard dollar.


De klassieke gloeilamp van 60 watt mag niet langer verkocht worden in Europa. Winkels mogen geen nieuwe voorraad meer inkopen. Europa voerde drie jaar geleden een gefaseerde ban op de gloeilamp in. Eerder werden de lampen van 75 watt en 100 watt al verboden. Over vijf jaar mogen alleen nog lampen met een hogere efficiëntie worden gebruikt. De maatregel kadert in de Europese strategie om tegen het einde van het decennium het energieverbruik met 20 procent af te bouwen. De gloeilamp wordt een anachronisme genoemd. De uitvinding luidde in de negentiende eeuw het begin van de industriële revolutie in, maar heeft vandaag zijn efficiëntie verloren. Gloeilampen geven slechts 5 procent 10 procent licht. De resterende energie wordt in warmte omgezet.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 13,1 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 18,4 miljoen euro. De omzet steeg met 5,8 procent tot 569,1 miljoen euro. Aer Lingus wijt de verliezen aan het dispuut met cabinepersoneel en de dreigende stakingen aan het begin van het jaar. Dat kostte het bedrijf tijdens het eerste kwartaal een verlies van 15 miljoen euro. Wel zegt het concern op koers te liggen om over het hele jaar weer winst te maken. Christoph Mueller, topman van Aer Lingus, zegt nu veel optimistischer te zijn in vergelijking met het einde van het eerste kwartaal.


De industriële productie in Japan is tijdens de maand juli met 0,6 procent gestegen. Daarmee werd voor de vierde maand op rij een groei gerealiseerd. Dat is gebleken uit cijfers van de Japanse overheid. Economen hadden echter gerekend op een groei met 1,5 procent. Tijdens de maand juni werd nog een groei gerealiseerd van 3,8 procent. Waarnemers wijzen er op dat Japan hinder ondervindt van de sterke yen. Ook de groeivertraging van de wereldeconomie zou volgens hen een rol hebben gespeeld. Het Japanse bedrijfsleven heeft al aangegeven dat ook tijdens de maand september de industriële productie waarschijnlijk een verdere daling zal kennen.


De Duitse mediagroep Bertelsmann heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 269 miljoen. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 1,9 procent tot 7,2 miljard euro. Vooral de televisie-tak en de uitgevers Gruner+Jahr en Random House droegen volgens het concern, ook eigenaar van de RTL Group, bij aan de omzetstijging. Toch is Bertelsmann voorzichtig met zijn verwachtingen voor het hele jaar. Het concern verwacht dat het bedrijfsresultaat op jaarbasis door kosten voor nieuwe projecten en de stijgende energieprijzen iets zal teruglopen. Wel wordt er voor het hele jaar uitgegaan van een lichte stijging van de nettowinst en de omzet.


De Japanse elektronicaconcerns Sony, Toshiba en Hitachi willen hun activiteiten op het gebied van kleine en middelgrote LCD-schermen samenvoegen. Met het bundelen van de krachten willen de Japanse concerns weerstand bieden aan de toenemende concurrentie in de markt. De integratie moet dan volgend voorjaar zijn afgerond. Het nieuwe samenwerkingsverband krijgt de naam Japan Display. Door gebruik te maken van de kennis van de drie ondernemingen kan het samenwerkingsverband volgens Howard Stringer, topman van Sony, in een snel veranderende markt een drijvende kracht worden achter technologische innovatie. Het publiek-private investeringsfonds Innovation Network of Japan investeert een bedrag van ongeveer 1,8 miljard euro in het samenwerkingsverband.


Swedish Automobile, het moederbedrijf van het Zweedse automerk Saab, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 224,2 miljoen euro geboekt. Dat is ruim vier keer zoveel dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Swedish Automobile boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 359 miljoen euro. Het grootste deel daarvan werd in de eerste drie maanden gerealiseerd. Tijdens het tweede kwartaal viel de omzet terug tot 101,9 miljoen euro. De productie bij Saab ligt door financiële problemen al maandenlang grotendeels stil. Victor Muller, topman van Swedish Automobile, maakt dan ook gewag van een ongelooflijk zwaar kwartaal. Het bedrijf blijft op zoek naar geld om een herstart op korte termijn mogelijk te maken.


Het Duitse bedrijf Osram heeft bekend gemaakt de prijzen voor spaarlampen te zullen optrekken. Inclusief een prijsverhoging van het voorjaar, zullen de spaarlampen volgens een woordvoerder tot 25 procent duurder worden. Ook het Nederlandse elektronicabedrijf Philips verhoogt de prijs van spaarlampen. Philips benadrukt net als Osram dat de prijsstijging niets te maken heeft met het Europese verbod op de gloeilampen van 60 watt, maar wel met de gestegen grondstofprijzen. De uiteindelijke prijsverhoging van de klant zal volgens Osram afhangen van de handelaars. Frans van Houten, topman van Philips, maakte middenal duidelijk dat de prijzen wereldwijd de hoogte zouden ingaan door de fors gestegen grondstoffenprijzen.


De Duitse werkloosheid is tijdens augustus voor de zesentwintigste maand op rij gedaald, ondanks de economische onzekerheid veroorzaakt door een wereldwijde groeivertraging en de Europese schuldencrisis. Tijdens de maand augustus werden er in Duitsland, de grootste economie van Europa, 8.000 werklozen minder geteld dan tijdens de maand voordien. Economen hadden wel verwacht dat er 10.000 werklozen minder zouden zijn. Duitsland telde tijdens de maand augustus 2,95 miljoen werklozen. De Duitse werkloosheidsgraad blijft status-quo op 7 procent. Dat is het laagste peil in twintig jaar tijd. De cijfers tonen aan dat de werkgevers blijven aanwerven, ondanks de economische onrust.


In Moskou hebben gerechtsdeurwaarders woensdag een inval gedaan bij kantoren van het olieconcern British Petroleum. De acties volgen op het mislukken van de plannen van British Petroleum om olie te winnen in het Russische poolgebied. Voor die oliewinning heeft het Russische concern Rosneft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ExxonMobil. Naar verluidt gaven de deurwaarders geen motivatie voor de inval, maar een advocaat van minderheidsaandeelhouders in het Russische samenwerkingsverband TNK-BP ziet een verband met een rechtszaak over de begin dit jaar afgeketste samenwerking tussen British Petroleum en Rosneft. Drie jaar geleden moest Bob Dudley, huidig topman van British Petroleum, na een gelijkaardige inval Rusland verlaten.


De wereldwijde goederenhandel, een belangrijke indicator voor de gezondheid van de wereldeconomie, is tijdens het tweede kwartaal scherp gedaald. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekendgemaakt. De groei van de import van de zeven grootste economieën en de vijf belangrijkste opkomende economieën vertraagde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar tot 1,1 procent. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar bedroeg de groei nog 10,1 procent. De groei van de export nam af van 7,7 procent tijdens de eerste drie maanden van het jaar tot 1,9 procent tijdens het tweede kwartaal.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home