Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 03, 2011

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten heeft het Federal Housing Finance Agency (FHFA) een klacht ingediend tegen een reeks grote internationale banken. De financiële instellingen zouden de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac met miljardenverliezen hebben opgezadeld door de handel in herverpakte subprime-hypotheekleningen. In totaal werd tegen zeventien financiële instellingen een klacht neergelegd. Het gaat onder meer om Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC Holdings, Credit Suisse, Société Générale, Nomura en First Horizon. Volgens de toezichthouder hebben de banken misleidende informatie verstrekt over hun riskante hypotheekproducten.


De Braziliaanse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 0,8 procent gekend tegenover de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse bureau voor de statistiek. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar kende Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika, een groei met 3,1 procent. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was nog een groei met 1,2 procent opgetekend tegenover de laatste drie maanden van vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van vorig werd een groei met 4,2 procent gerealiseerd. Guido Mantega, Braziliaans minister van financiën, maakte bekend dat de groeiverwachtingen voor het hele jaar van 5 procent tot 4 procent worden teruggeschroefd.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft beslist om een aantal strengere eisen voor de luchtkwaliteit terug te schroeven. De republikeinen en de Amerikaanse Kamer van Koophandel hadden eerder gewaarschuwd dat de strengere normen voor de luchtkwaliteit miljarden dollars zouden kosten. Bovendien werd gezegd dat de strengere normen zouden leiden tot ontslagen in een tijd dat er geen nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd. De milieubeweging reageert ontgoocheld vindt dat Obama zich onder druk laat zetten door de grote vervuilers en het minder nauw neemt met de volksgezondheid. Obama zei echter het leefmilieu en de volksgezondheid te blijven verdedigen.


De luchthavens Domodedowo, Scheremetjewo en Wnukowo bij Moskou worden geconfronteerd met een dreigend tekort aan kerosine. Er zouden problemen gerezen zijn met de bevoorrading, waardoor het vliegtuigverkeer op de luchthavens nog voor slechts enkele dagen gegarandeerd zou kunnen worden. De luchtvaartautoriteiten zouden aan de Russische regering hebben gevraagd om de noodvoorraden aan te spreken. Sergej Kudrjaschow, Russische onderminister van energie, benadrukte er alles te zullen aan doen om te vermijden dat de luchthavens zonder kerosine zouden vallen. De raffinaderijen zouden de productie met kerosine hebben afgebouwd om capaciteit vrij te maken voor activiteiten die grotere winsten zouden opleveren.


Finland houdt vast aan de eis dat er een onderpand moet worden gegeven voor een noodlening aan Griekenland. Dat heeft de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen gezegd na een bijeenkomst met een parlementcommissie. Finland leent een bedrag van 1,4 miljard euro aan Griekenland, maar wil in ruil een onderpand ter waarde van 1 miljard euro. Verschillende landen binnen de eurozone staan negatief tegenover de overeenkomst die Finland met Griekenland heeft gesloten. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich tegen de afspraak uitgesproken. Een aantal bronnen meldde dat Finland daardoor zijn eis zou hebben teruggeschroefd. Urpilaninen zegt echter dat het aan andere landen is om een werkend model te bedenken dat door iedereen wordt aanvaard.


De Amerikaanse investeringsgroep Gores heeft een belang van 81,75 procent genomen in het kledingmerk Mexx. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 60 miljoen euro Het resterende belang blijft in handen van het Amerikaanse bedrijf Liz Claiborne, dat Mexx tien jaar geleden overnam voor een bedrag van 185 miljoen euro. Het kledingmerk wordt al jaren geconfronteerd met slechte resultaten. Het bedrijf had vorig jaar een schuld van 407 miljoen euro. De ervaring en de groeiende aanwezigheid van Gores in de textielsector maakt van de investeringsgroep volgens Thomas Grote, topman van Mexx, de ideale partner voor het kledingmerk. Gores blijft ook in de nieuwe structuur het merk leiden.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) gaat opnieuw een beroep doen op de diensten van veteraan Bob Lutz (79), die op parttime-basis advies zal verstrekken aan de directieleden van de onderneming. Bob Lutz, een gewezen gevechtspiloot, heeft tijdens zijn lange carrière bij de drie grote Amerikaanse autobouwers gewerkt. Twee keer was hij daarbij in dienst van General Motors. Een eerste passage eindigde in het begin van de jaren zeventig. Hij bracht het onder meer tot vice-president van het autoconcern. In mei vorig jaar sloot hij zijn carrière ook bij General Motors af. Tijdens zijn loopbaan bracht hij het onder meer tot vice-president van het autoconcern.


De Amerikaanse Federal Reserve heeft Bank of America (BofA) gevraagd een lijst van noodmaatregelen op te stellen voor het geval de omstandigheden voor de grootbank nog moeilijker worden. Bank of America ligt al langere tijd onder vuur. De situatie verbeterde wel na de recente intrede van superbelegger Warren Buffett in het kapitaal. Bank of America zou inmiddels een aantal opties hebben voorgelegd aan de Federal Reserve. Onder meer zou er mogelijk worden overgegaan tot het oprichten van afzonderlijke divisies die gekoppeld zijn aan de zakenbankdivisie Merrill Lynch. De voorbije drie maanden was het aandeel van Bank of America met bijna 35 procent gedaald.


De Amerikaanse rechter Phyllis Hamilton heeft het Duitse softwarebedrijf SAP vrijgesteld van het betalen van een schadevergoeding van 1,3 miljard dollar aan zijn Amerikaanse concurrent Oracle. Het Duitse softwarebedrijf was in november vorig jaar tot de schadevergoeding veroordeeld wegens het schenden van de intellectuele eigendomsrechten van Oracle. Volgens rechter Hamilton was de toegekende schadevergoeding echter extreem overdreven en schoof een tegemoetkoming van 272 miljoen dollar naar voor. Oracle heeft het voorstel echter afgewezen en zegt de intentie te hebben om alle schadevergoedingen te zullen blijven opeisen.


International Lease Finance Corporation (ILFC), de grootste vliegtuigleasingmaatschappij ter wereld en een dochter van de Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) krijgt een beursnotering in New York. Mits de marktomstandigheden gunstig zijn, zou die beursgang nog deze herfst kunnen worden doorgevoerd. In eerste instantie zou een belang van 20 procent van het leasebedrijf naar de beurs worden gebracht. Binnen de drie jaar zou vervolgens ook het resterende belang te koop worden aangeboden. American International Group voert een grote herstructurering door als gevolg van de financiële crisis. De leasemaatschappij heeft bijna duizend vliegtuigen in zijn portefeuille. Het bedrijf zou 8 miljard dollar tot 10 miljard dollar waard zijn.


De Europese Unie gaat een embargo op de import van Syrische olie invoeren. Op die manier willen de Europese landen de druk op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad opvoeren. Volgens een mededeling van de Raad van de Europese Unie wordt de aankoop, import en vervoer van olie en andere petroleumproducten uit Syrië verboden. Voor de lopende contracten gaat het verbod echter pas half november in. Dat uitstel, waarover sommige Europese landen niet te spreken zijn, komt er op vraag van Italië. Het Italiaanse energiebedrijf ENI heeft nog een contract in Syrië lopen. Het embargo zou impact moeten hebben op het Syrische regime, dat al maanden op hardhandige wijze probeert een protestbeweging in de kiem te smoren.


Het Amerikaanse concern Halliburton, toeleverancier voor de oliesector, heeft bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas tegen het petroleumconcern British Petroleum een klacht neergelegd wegens laster en misleiding. De aanklacht hangt samen met de olieramp vorig jaar in de Golf van Mexico. British Petroleum stelde in september vorig jaar dat de door Halliburton geleverde betonnen constructie rond de boorput van het ontplofte en gezonken platform Deepwater Horizon defecten vertoonde. In de aanklacht legt Halliburton de schuld echter bij British Petroleum. Het olieconcern zou Halliburton van verkeerde informatie hebben voorzien, op basis waarvan de werkzaamheden rond het platform werden uitgevoerd.


De zakenkrant Financial Times heeft zijn applicaties voor de iPad en iPhone uit de AppStore van Apple verwijderd. Daarmee reageert het bedrijf op de eis van Apple, die de controle over de klantgegevens van de gebruikers van de applicaties opeist. Apple wil sinds kort dat de abonnementen voor de applicaties via zijn eigen onlinewinkel worden verkocht. Daarmee krijgt Apple waardevolle klantgegevens in bezit. Ook ontvangt de onderneming op die manier een belangrijk deel van de omzet uit de verkoop van applicaties. Uitgever Pearson, eigenaar van Financial Times, onderhandelt met Apple al maanden over het meningsverschil, maar slaagde er niet in een overeenkomst te sluiten.


In de Verenigde Staten werden tijdens de maand augustus 1,07 miljoen nieuwe auto's verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Autodata. De Amerikaanse autoverkoop lag daarmee 7,5 procent hoger dan tijdens de maand augustus van vorig jaar. Tegenover de maand juli van dit jaar werd een kleine groei opgetekend. De grootste vooruitgang werd gerealiseerd door Chrysler, dat tegenover de maand augustus van vorig jaar de verkoop met 31 procent zag stijgen. General Motors liet een stijging met 18 procent optekenen, terwijl bij Ford een toename met 11 procent werd gemeld. Samen verkochten de drie grote Amerikaanse autoconstructeurs 520.292 exemplaren, waardoor ze een marktaandeel van 48,5 procent realiseerden, tegenover 47,6 procent tijdens de maand juli.


De Britse Royal Bank of Scotland (RBS) zal zijn banden met de fabrikanten van clusterbommen verbreken. Daarmee gaf de bank, die voor 83 procent in handen is van de Britse staat, gehoor aan de oproep van duizenden burgers. Amnesty International maakte bekend dat meer dan 10.000 concusmenten de voorbije maand emails hebben gestuurd aan Stephen Hester, bestuursvoorzitter van Royal Bank of Scotland. Zij drongen er bij de topman op aan om niet langer te investeren in bedrijven die clustermunitie maken. De productie, de opslag en het gebruik van clusterbommen is sinds de conventie van Oslo drie jaar verboden. De bank zegt een aantal klanten in kaart gebracht te hebben die mogelijk inbreuken plegen tegen de conventie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home