Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 02, 2011

Nieuwsoverzicht

Onderzoekers van het Ottawa Hospital Research Institute in Canada hebben naar eigen zeggen een virus ontwikkelt dat kankercellen opspoort en vernietigt zonder de gezonde cellen aan te tasten. Het middel zou met succes op kankerpatiënten zijn getest. Het virus werd bekomen uit een vaccin tegen pokken en werd gemanipuleerd om kankercellen aan te vallen. Volgens onderzoeksleider John Bell werd voor het eerst in de medische geschiedenis ontwikkeld dat zich consistent en selectief vermenigvuldigt in kankerweefsel. De tests waren eigenlijk bedoeld om de veiligheid na te gaan, maar bij zes van de acht patiënten die de hoogste doses toegediend kregen, krompen de tumoren of stopten ze met groeien. De testpersonen leden aan verschillende kankers die niet meer behandelbaar bleken.


Het Amerikaanse internetveilinghuis eBay zoekt overnamekandidaten in Japan en China om voet aan de grond te krijgen op de snelgroeiende Aziatische markt. De onderneming ziet de Aziatische landen als de belangrijkste groeimotor voor de komende vijf jaar. Dat heeft Jay Lee, de topman van het bedrijf in Azië, gezegd in een interview met The Wall Street Journal. Overnames in China zouden eBay toegang verschaffen tot de grootste populatie internetgebruikers ter wereld. China telt op dit ogenblik 485 miljoen gebruikers. De Verenigde Staten en Europa zijn op dit moment beide goed voor ongeveer 40 procent van de omzet van eBay. De resterende 20 procent komt uit Azië.


Het Duitse begrotingstekort is tijdens de eerste helft van dit jaar uitgekomen op 0,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is het laagste niveau sinds het eerste semester drie jaar geleden. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek gemeld. Tijdens het eerste semester van vorig jaar kwam het begrotingstekort in Duitsland nog uit op 3,1 procent van het bruto binnenlandse product. Tijdens het tweede semester van vorig jaar was dat tekort zelfs opgelopen tot 5,4 procent van het bruto binnenlandse product. Opgemerkt wordt dat vooral een goede ontwikkeling van de conjunctuur tijdens de eerste helft van dit jaar een gunstig effect had op het Duitse begrotingstekort.


Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft haar verlieslatende Britse dochter British Midlands te koop gezet. De Britse luchtvaartmaatschappij werd twee jaar geleden overgenomen, maar Lufthansa merkt op dat de onderneming in een moeilijke situatie blijft verkeren. Er wordt aan toegevoegd dat British Midlands ook een ander bedrijfsmodel heeft dan de andere dochterondernemingen van het Duitse luchtvaartconcern. Er wordt daarbij opgemerkt dat British Midlands niet over voldoende landingsrechten beschikt. Ook wordt opgemerkt dat Groot-Brittannië op dit ogenblik de zwakste markt van Europa vormt. Ook zou British Midlands extra zwaar hebben geleden onder de politieke onlusten in Noord-Afrika.


De Franse drankengroep Pernod Ricard heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,91 miljard euro. Dat betekent een groei met 8 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 7 procent tot 7,64 miljard euro. Pernod-Ricard wijt de groei vooral aan zijn sterke positie in Azië. In die regio en de rest van de wereld kende het bedrijfsresultaat een groei met ruim 20 procent. In Europa en Frankrijk bleef de groei beperkt tot respectievelijk 2 procent en 4 procent. Op de Amerikaanse markt werd een groei met 3 procent opgetekend. De Franse drankengroep zegt ook optimistisch te zijn voor het volgende boekjaar. Daarbij wordt een verdere verbetering van de resultaten verwacht.


De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gehecht aan het geneesmiddel Tarceva van het Zwitserse farmabedrijf Roche. Tarceva is een middel voor de behandeling in eerste lijn van patiënten met een bepaald type longkanker. Longkanker is nog altijd verantwoordelijk voor de helft van alle kankerdoden. Tarceva mag voortaan gebruikt worden voor speciale types van progressieve longkanker met een welbepaald eiwit. Een vroege onderkenning en behandeling met Tarceva zou volgens Roche bij een groter aantal patiënten de tumor kunnen doen inkrimpen. Tarceva mikt op een type kanker die langzaam groeit en weinig symptomen vertoont, maar op termijn toch dodelijk is.


Het Franse farmabedrijf Sanofi gaat een kopie maken van het anti-cholesterolmiddel Lipitor van het Amerikaanse concern Pfizer. Lipitor is het meest succesvolle geneesmiddel uit de geschiedenis en haalde een piekverkoop van 12 miljard dollar per jaar. Het patent van Lipitor in Europa loopt in mei volgend jaar af. De Franse kopie van het geneesmiddel zal onder de naam Tahor op de markt worden gebracht. Sanofi zou het recht hebben verworven om het actieve bestanddeel atorvastatine te produceren in grote loten, zelfs nog voor het brevet effectief vervalt. De productie van dat actieve bestanddeel zal gebeuren door het dochterbedrijf Zentiva, gespecialiseerd in generische geneesmiddelen.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raamt dat een afboeking van de portefeuille staatsobligaties de kapitaalbuffer van de Europese banken potentieel met 200 miljard euro kan aanvreten. Dat betekent 10 procent tot 12 procent van de huidige kapitaalbuffer. Dat is gebleken uit een markttoets, waarbij de portefeuille staatspapier van de Europese banken van zes verschillende landen worden bekeken. Het gaat om Griekenland, Ierland, Portugal, Italië, Spanje en België. De experts wijzen erop dat de Europese grootbanken op de beurs een gruwelijke zomer hebben beleefd. Banken in de eurozone zagen in juli en augustus gemiddeld 28 procent van hun beurswaarde verdampen


De Zwitserse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 0,4 procent gekend tegenover de drie maanden voordien, ondanks de sterk gestegen koers van de Zwitserse frank. Dat blijkt uit cijfers van het Zwitserse bureau voor de statistiek. De groei zou te danken zijn aan de hogere consumentenbestedingen en gestegen exporten. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar is er sprake van een groei met 2,3 procent. De export van goederen groeide met 0,9 procent vergeleken met het eerste kwartaal en met 5,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral chemische producten en de horloge-industrie stimuleerden de export. De uitvoer van machines, apparaten, elektronica en diensten kenden echter een daling.


De Amerikaanse autobouwer General Motors en het Zuid-Koreaanse LG Electronics hebben bekend gemaakt gezamenlijk elektrische wagens te zullen ontwikkelen. Beide bedrijven kennen elkaar al, omdat LG Electronics de leverancier is van het accupakket van de Chevrolet Volt en de Opel Ampera. Daarna heeft de samenwerking zich al uitgebreid met de ontwikkeling van een demontratievloot van de elektrische Chevrolet Cruze, die vorig jaar tijdens de top van de G-Twintig in Seoel werden gebruikt. Voor General Motors worden elektrische auto’s in de toekomst steeds belangrijker. De Amerikaanse regering zal over vijftien jaar strenge verbruiksnormen opleggen. General Motors en LG Electronics benadrukten dat het uitwisselen van aandelen géén onderdeel uitmaakt van de samenwerking.


De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos is ernstig in verlegenheid gebracht door de publicatie van een alarmerend rapport van het recent opgerichte Griekse bureau voor staatsbegroting. Volgens het interne rapport heeft Griekenland de controle over zijn staatsschuld verloren. Volgens het begrotingsbureau heeft Griekenland over de eerste zeven maanden van dit jaar al een begrotingstekort van 15,5 miljard euro opgebouwd. De doelstelling voor het hele jaar is een tekort 16,68 miljard euro. Venizelos merkte echter op dat alle verantwoordelijke internationale organisaties weten op welke manier rapporten worden samengesteld, gecontroleerd en gepubliceerd. Het is volgens hem duidelijk dat het begrotingskantoor die kennis, ervaring en verantwoordelijkheid nog mist.


Shell heeft met de Oekraiense autoriteiten een contract gesloten voor de exploratie van schaliegas. Dat heeft de Oekraïense staatsgasmaatschappij bekend gemaakt. De totale waarde van de investeringen kan oplopen tot 800 miljoen dollar. Die investeringen zullen volgens Peter Voser, topman van Shell, worden verdeeld over ongeveer 200 miljoen dollar voor onderzoek en 600 miljoen voor exploratie. Het is de eerste keer dat Oekraïne een contract voor schaliegas toewijst. Oekraïne wil de gasproductie opvoeren om minder afhankelijk te worden van de import uit Rusland. Shell boort al naar schaliegas in onder meer China en de Verenigde Staten.


Het voorbije jaar was 58 procent van de Amerikaanse bevolking van mening dat racisten zich konden beroepen op het recht op vrije meningsuiting. Tijdens de tweede helft van de jaren zeventig bedroeg dat cijfer 61,5 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Chicago. Tegelijkertijd gaf 48 procent aan dat racisten het recht hebben om te onderwijzen, tegenover 41 procent tijdens de tweede helft van de jaren zeventig. Ook gaf 65 procent van de Amerikanen aan te tolereren dat een plaatselijke bibliotheek een racistisch boek in zijn catalogus zou hebben. Tijdens de tweede helft van de jaren zeventig was dat 60 procent.


Wereldwijd willen 68 procent van de twintigers een beperking op de concentratie van grote media zoals televisiezenders en kranten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisatie OneYoungWorld. Er wordt aan toegevoegd dat sociale media volgens 71 procent van de ondervraagden de volgende vijf jaar het medialandschap onherkenbaar veranderd zullen hebben. Dat cijfer loopt het hoogste op in India (84 procent), gevolgd door China (73 procent), de Verenigde Staten (69 procent) en Duitsland (58 procent). Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 45 procent van de ondervraagden bijzonder hoopvol is gestemd over de toekomst van zijn land. In de Verenigde Staten daalt dat tot 29 procent, maar in Egypte wordt een score van 80 procent opgetekend.


Thomas DiNapoli, de financiële toezichthouder van de Amerikaanse staat New York, heeft een contract met Wireless Generation, een dochterbedrijf van het mediaconcern News Corp van Rupert Murdoch, geblokkeerd. Wireless Generation had met het departement van onderwijs van de staat een overeenkomst gesloten ter waarde van 27 miljoen dollar om software te ontwikkelen die de prestaties van studenten tijdens tests moest meten. Omwille van protesten van de leraarsvakbond en een aantal vragen over de ethische normen die door het mediaconcern van Rupert Murdoch, verwijzend naar de recente schandalen in Groot-Brittannië, besloot DiNapoli echter om het contract niet te honoreren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home