Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2011

Jetlag bepaald door persoonlijke biologische klok

Het probleem van jetlag kan mogelijk worden veroorzaakt door de persoonlijke circadiaanse klok van de reiziger zelf. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Washington. Opgemerkt wordt dat de circadiaanse klok van sommige personen licht afwijkt van de duur van de zonnedag en dus moet worden aangepast. Die aanpassing gebeurt op een natuurlijke en onbewuste manier, maar dat proces kan volgens de onderzoekers worden verstoord door de plotse grote schommelingen in de cyclus van duisternis en licht van een radicaal nieuwe geografische locatie.

Iedere persoon heeft een eigen circadiaans ritme, dat invloed heeft op de lichaamsfuncties en het gedrag. Ook weet men dat reizen op lange afstand van west naar oost een desastreuze impact kan hebben op het slaappatroon van het individu. In omgekeerde richting zijn die effecten veel minder uitgesproken. Een persoon die zijn circadiaanse klok moet versnellen om zich aan te passen aan de zonnedag, heeft meer problemen met jetlag dan een collega wiens persoonlijke klok moet worden vertraagd.

"Bij het versnellen en vertragen van het circadiaans ritme worden afwijkende processen ingeschakeld," merkt Horacio de la Iglesia, professor biologie aan de University of Washington, op. Uit een onderzoek hij hamsters bleek dat een lichtimpuls van één uur in een kortere zonnedag optreedt als zonsopkomst, terwijl die bij een langere zonnedag als zonsondergang wordt geïnterpreteerd. Dat betekent volgens de onderzoekers dat er andere mechanismen in de hersenen worden geactiveerd wanneer de circadiaanse klok moet worden versneld of vertraagd.

"Dit zou aanwijzingen kunnen geven over de werking van circadiaanse klokken bij nachtdieren en zou ook een mogelijke remedie kunnen bieden voor jetlag," voert de la Iglesia aan.

Labels: ,

Piraterij ebooks kan beheersbaar probleem blijven

Met de groeiende populariteit van de elektronische boeken, zal ook de piraterij van literatuur onherroepelijk toenemen. Dat geven publishing-experts toe, al merken ze op dat met de nodige inspanningen het probleem beheersbaar kan blijven. Daarbij wordt opgemerkt dat het publiek geneigd zal zijn om het materiaal op een wettelijke manier aan te schaffen, maar dat piraten wellicht zullen proberen om exemplaren aan te bieden van boeken die legaal niet op digitale markt zijn gebracht.

Door het succes van de elektronische readers stijgt de vraag naar digitale boeken. Inmiddels vertegenwoordigen digitale exemplaren ongeveer 20 procent van de totale boekenverkoop op de Amerikaanse markt. "Wanneer een normale burger de mogelijkheid krijgt om een digitaal boek legaal te kopen, zullen de meeste mensen niet willen steven," voert Claire Holloway, operations manager bij ebook-verdeler Bookmasters, aan. "Wanneer die mogelijkheid echter niet geboden wordt, zal er eventueel naar andere kanalen worden gezocht."

Piraten maken daarvan volgens Holloway gebruik om gescande versies van boeken op het internet te verspreiden. Richard Mollet, chief executive van The Publisher Association, merkt echter op dat er geen vergelijking kan worden getrokken met de muziekindustrie, waar de illegale sector veel vlugger op de markt was dan de officiële muziekverkopers. "Retailers van ebooks zijn gewend om te gaan met uitgevers, zodat er vanaf de start een legaal digitaal kader is gecreëerd," merkt Mollet op. "Er zal altijd piraterij gebeuren, maar het probleem zal wellicht beheersbaar blijven."

Academische boeken blijken meer illegaal gekopieerd te worden dan fictie. "Dat heeft te maken met de hogere prijzen en het feit dat studenten hen vaak slechts voor een korte periode nodig hebben," aldus Claire Holloway.

Labels: ,

Consument heel aarzelend met persoonlijke gegevens

Consumenten tonen zich heel aarzelend om hun persoonlijke gegevens met bedrijven te delen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau LoyaltyOne in de Verenigde Staten en Canada. Opgemerkt wordt dat 88 procent van de consumenten van mening is dat bedrijven persoonlijke gegevens in eerste instantie verzamelen voor eigen voordeel, terwijl 85 procent zich afvraagt hoeveel persoonlijke gegevens voor anderen worden opgeslagen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 74 procent van mening is geen voordeel te halen uit het aanreiken van persoonlijke gegevens. Ook geeft slechts 52 procent dat bedrijven die informatie gebruiken om de betrokken klant een betere service aan te bieden. Slechts 9 procent gelooft heel sterk dat bedrijven met die informatie een betere service willen bieden. LoyaltyOne stelde ook vast dat slechts 54 procent van de consumenten een betere service verwacht, terwijl 55 procent een betere toegang tot exclusieve evenementen en aanbiedingen verwacht.

Daarnaast geeft 49 procent aan een persoonlijk aanbod te verwachten op basis van zijn aankooppatroon, terwijl 41 procent verwacht als eerste informatie te ontvangen over nieuwe producten en diensten. Minder dan 40 procent verwacht een gemakkelijker aankoopproces, een voorkeursbehandeling en een verbeterd product-assortiment. Ook blijkt dat 23 procent heeft afgezien van een aankoop omdat men niet zeker was op welke manier het bedrijf zijn persoonlijke informatie gebruikt.

Labels: ,

Bosgebieden slaan meer koolstofdioxide op dan gedacht

De Noord-Amerikaanse wouden blijken een grotere capaciteit te hebben om koolstofdioxide op te slaan dan wetenschappers eerder hadden gedacht. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Michigan. De Amerikaanse onderzoekers stellen dat deze wouden dan ook een grotere bijdrage zouden kunnen leveren tot de vertraging van de opwarming van het klimaat dan eerder was berekend. Opgemerkt wordt dat een aantal veronderstellingen over het aanpassingssysteem van het ecosysteem dan ook opnieuw zullen moeten worden bekeken.

"Een experimenteel bosgebied in Rhinelander in Wisconsin, waar gedurende twaalf jaar koolstofdioxide en ozon werd geïnjecteerd om de klimaatverandering na te bootsen, leverde verrassende resultaten op," merkt Donald Zak, ecoloog aan de School of Natural Resources and Environment van de University of Michigan, op. "De bomen blijken de koolstofdioxide intensiever te gebruiken om te blijven groeien dan was verwacht. Ook bleek dat gevallen bladeren en takken meer stikstof als voeding opnieuw in de ondergrond vrijgaven."

"Koolstofdioxide biedt de bomen een grotere kans om stikstof uit de grond te halen en er is meer stikstof ter beschikking van de planten," voert Zak nog aan. "Uiteindelijk zal dat proces stoppen, maar op dit ogenblik zijn daarover geen exacte gegevens beschikbaar. Wel heeft het onderzoek aangetoond dat de specifieke eigenschappen van bepaalde boomsoorten een impact kunnen hebben op de reactie van een ecosysteem op de klimaatverandering."

Labels: , ,

Twitter uitgelezen kanaal voor opvolging verspreiding ziekte

De microbloggingsite Twitter is een uitgelezen kanaal om de verspreiding van een ziekte te detecteren. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Pennsylvania State University. De Amerikaanse onderzoekers stellen dat het beperkt aantal karakters van de berichten in Twitter de gebruikers verplichten om heel specifiek te zijn over de boodschap die ze mee te delen hebben. Bovendien geven de localisatie-elementen in het bericht duidelijk aan waar de boodschapper zich bevindt.

Onderzoeksleider Marcel Salathé, professor biologie aan de Pennsylvania State University, stelt dat Twitter een perfect platform is om de gevoelens van het publiek te bestuderen. Aan de hand van berichten slaagde hij erin vast te stellen dat de staat New England het meest positief stond tegenover vaccinaties voor varkensgriep. "Uit officiële cijfers is gebleken dat daar ook relatief de meeste vaccinaties zijn gebeurd," voert hij aan. "Een analyse van Twitter-berichten kan dan ook strategisch worden gebruikt om initiatieven rond openbare gezondheid op te zetten."

Onder meer kan volgens Salathé worden bepaald waar extra preventieve maatregelen zouden moeten worden genomen. "Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om te bepalen hoeveel vaccins in een regio ter beschikking zouden moeten worden gesteld," voert de onderzoeker aan. "Bovendien zou het eventueel mogelijk kunnen zijn om de nodige gegevens te verzamelen voor een aantal gedragsziekten, zoals obesitas of hartaandoeningen."

Labels: ,

Olympische winterspelen Sochi hebben geen staatshulp nodig

De organisatoren van de Olympische winterspelen over drie jaar in het Russische Sochi zijn ervan overtuigd hun sponsoring-portfolio met meer dan 300 miljoen dollar te kunnen uitbreiden. Dat heeft Dmitry Chernyshenko, chief executive van het evenement, gezegd. De organisatoren hebben op dit ogenblik naar eigen zeggen al een recordbedrag van 1,2 miljard dollar lokale sponsoring verzameld en Chernyshenko zegt er alle vertrouwen in te hebben nog bijkomende commerciële partners te kunnen vinden.

"Een aantal partijen heeft zich al bereid verklaard om voor meer dan 200 miljoen dollar services aan te bieden," voerde de chief executive aan tegenover het persbureau Associated Press. Chernyshenko stelde verder dat bijkomende inkomsten uit licenties, ticketverkoop, loterij-opbrengsten, televisierechten en hoofdsponsoring het voorziene budget van 2,2 miljard dollar zullen dekken. Hij verwacht een overschot van ongeveer 340 miljoen dollar, al zal dat volgens Chernyshenko wel afhangen van wisselkoersen en de economische omgeving.

Voorzien is dat 60 procent van de winsten opnieuw geïnvesteerd zullen worden in de ontwikkeling van de sportsector in Rusland. Het saldo zou worden overgemaakt aan het Russische National Olympic Committee en het International Olympic Committee. "Het budget van de Olympische winterspelen wordt weliswaar geconfronteerd met een economische vertraging en de concurrentie van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland vier jaar later, maar Chernyshenko zegt ervan overtuigd te zijn dat geen financiële hulp van de regering nodig zal zijn," aldus nog Associated Press.

Labels: , ,

Middenklasse in Afrika even groot als in China en India

De Afrikaanse middenklasse kent een snelle groei, wat bedrijven een aantal belangrijke opportuniteiten biedt om bepaalde barrières neer te halen. Dat is de conclusie van een rapport van de African Development Bank. Opgemerkt wordt dat de Afrikaanse middenklasse - met een dagelijks inkomen van 4 dollar tot 20 dollar - op dit ogenblik 355 miljoen consumenten omvat. Dat komt ongeveer overeen met de middenklasse in China en India. Over vijftig jaar zou de Afrikaanse middenklasse zijn uitgegroeid tot 1,1 miljard consumenten. Dat is 42 procent van de totale Afrikaanse populatie.

"Eén van de belangrijkste pijlers van deze trend is volgens het rapport een economische groei van meer dan 5 procent," merkt de zakenkrant The Wall Street Journal op. "Indien de gepaste beleidsbeslissingen worden geïmplementeerd, zou die groei volgens de Afrikaanse ontwikkelingsbank kunnen oplopen tot 5,8 procent." Er wordt wel opgemerkt dat over vijftig jaar nog altijd 33 procent van de Afrikaanse bevolking in armoede zal leven, tegenover het huidige niveau van 44 procent. Alleen een economische groei van meer dan 7 procent zou daarin een snelle verbetering kunnen brengen.

Ook moet volgens het rapport een snellere ontwikkeling van de industrie en de commerciële modellen, vooral in de landbouwsector, worden gerealiseerd. Ook de fiscale afhankelijkheid van natuurlijke rijkdommen moet volgens de ontwikkelingsbank worden afgebouwd. Ook de demografie zou een aantal uitdagingen vertegenwoordigen. De arbeidsbevolking telt op dit ogenblik 39 procent van de totale Afrikaanse populatie. Over vijftig jaar zal dat gestegen zijn tot 74 procent. Er zouden dan ook betere onderwijssystemen moeten worden opgezet om de relevante vaardigheden uit te bouwen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In het departement Alpes-de-Haute-Provence is het grootste zonnepanelenpark van Frankrijk in gebruik genomen. Het park bestaat uit 113.000 zonnepanelen, gespreid over een oppervlakte van 200 hectaren. Daarmee heeft het zonnepanelenpark bijna een even grote oppervlakte als het nabijgelegen prinsdom Monaco. De capaciteit van het zonnepanelenpark bedraagt 90 megawatt. Met het project was een investering gemoeid van 110 miljoen euro. De centrale werd gebouwd door het Franse energiebedrijf Eco Delta, in samenwerking met de bedrijven Sumimoto en Siemens. Het park is ingeplant op het plateau Puimichel op een hoogte van 800 meter op het grondgebied van de gemeente Les Mées.


Het softwareconcern Microsoft heeft de overname van de online telefoondienst Skype afgerond. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8,5 miljard dollar. In mei van dit jaar raakte bekend dat Microsoft de telefoondienst zou overnemen. Skype wordt nu officieel een divisie binnen Microsoft. Tony Bates, chief executive van Skype, wordt voorzitter van de Skype Division van Microsoft. Het is de bedoeling dat Skype in de toekomst geïntegreerd wordt in verschillende producten van Microsoft. Skype werd acht jaar geleden opgericht, maar werd zes jaar geleden overgenomen door de online veilingsite eBay. Twee jaar geleden werd Skype verkocht aan de investeerdersgroep Silver Lake.


Het internetbedrijf Google heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 2,73 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 37 procent tot 7,51 miljard dollar. De groei is in belangrijke mate te danken aan de toename van de reclame-inkomsten. Het bedrijf wijst er ook op dat zijn sociale netwersite GooglePlus sinds zijn lancering in juni van dit jaar meer dan 40 miljoen leden heeft aangetrokken. Google heeft tijdens het voorbije kwartaal ook een recordaantal van 2.585 nieuwe medewerkers aangeworven. In totaal heeft het Amerikaanse internetbedrijf wereldwijd 31.353 medewerkers.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschikt over voldoende kapitaal om een rol te kunnen spelen bij het bestrijden van de schuldencrisis. Dat heeft de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner gezegd. Volgens de Amerikaanse minister beschikt het Internationaal Monetair Fonds nog over substantiële middelen waarvan de besteding niet is vastgelegd. Daarmee wees hij de suggestie van de hand dat de instelling meer geld moet krijgen om Europa te helpen bij het bestrijden van de schuldencrisis. Opkomende economieën zoals India, China en Brazilië zouden volgens waarnemers voorstander zijn van een versterking van het fonds om de Europese crisis te bestrijden. In ruil daarvoor zouden ze een grotere stem in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds willen.


Ierland moet zijn begrotingstekort sneller terugbrengen indien het land zijn geloofwaardigheid op de financiële markten wil herstellen en de groei wil stimuleren. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die aanvoert dat Ierland meer bezuinigingen moet doorvoeren dan eerder met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds werd afgesproken. Ierland had vorig jaar van beide instellingen voor 85 miljard euro aan noodsteun ontvangen, maar moest in ruil zijn begrotingstekort volgend jaar terugbrengen tot 8,6 procent. Volgens de OESO is Ierland op weg om aan die verplichting te voldoen, maar moeten meer inspanningen worden gedaan om op termijn terug te kunnen keren naar de internationale financiële markten.


Het ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietbeoordeling van de Franse bank BNP Paribas met één niveau verlaagd. Andere Franse banken hielden hun rating, maar het oordeel over de Franse bankensector in zijn geheel werd eveneens verlaagd. Het ratingbureau zegt daarbij dat diverse Franse banken met een significante blootstelling aan de financiële problemen in de periferie van de eurozone worden geconfronteerd. Dat kan volgens het ratingbureau de winsten onder druk zetten en ervoor zorgen dat het duurder wordt voor de banken om aan kapitaal te komen. De Franse bankensector als geheel hoort volgens het ratingbureau niet meer tot de minst risicovolle groep.


De iPad en iPhone van het Amerikaanse technologieconcern Apple mogen in Nederland nog altijd op de markt worden gebracht. Dat heeft een rechtbank in Den Haag bepaald. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung had zijn Amerikaanse concurrent Apple aangeklaagd vanwege vermeende schending van octrooien. Volgens Samsung wil Apple geen licentie afsluiten voor een aantal technologieën van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Samsung is volgens het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) verplicht een licentie te verlenen voor standaardoctrooien. De Nederlandse rechter zegt dat Samsung verzuimd heeft daarbij Apple te benaderen om over de voorwaarden van de licentie te praten. Beide partijen moeten van de rechter rond de tafel gaan zitten.


De Nederlandse economie zal tijdens de tweede helft van dit jaar geconfronteerd worden met een milde recessie. Dat is de conclusie van een rapport van de bank ABN Amro. Oorzaak is volgens het rapport het afnemende vertrouwen bij zowel consumenten als producenten, samen met het geringe onderlinge vertrouwen bij de banken. ABN Amro ziet tal van gelijkenissen met de vooravond van de crisis drie jaar geleden. Naast de vertrouwenskwestie is volgens het rapport ook de nationalisatie van de Belgische tak van de Dexia-bank een voorbode voor groeivertraging. In het rapport wordt wel opgemerkt dat de daling van de grondstoffenprijzen aan veel ondernemingen opnieuw ruimte hebben geboden om de winstmarges te herstellen.


Medewerkers van een winkel van het Italiaanse modehuis Gucci in Zuid-China worden uitgebuit. Dat hebben vijf gewezen medewerkers van de vestiging in een brief aan de Chinese media beweerd. Er wordt daarbij gewag gemaakt van erbarmelijke werkomstandigheden. Onder meer zouden de werknemers aan hun oversten toelating moeten vragen om water te drinken of naar het toilet te gaan. Ook zouden de vele verplichte overuren niet worden betaald, terwijl het personeel de kassatekorten door gestolen winkelwaar zou moeten bijpassen. Gucci kon de feiten niet bevestigen, maar zegt uit voorzorgen de verantwoordelijken van de winkel te hebben ontslagen. De werkomstandigheden in de tweeënveertig andere Chinese Gucci-filialen zullen worden gecontroleerd.


De Nepalese milieuvereniging Eco Himal wil op Mount Everest mobiele toiletten laten installeren. De organisatie merkt op dat menselijke uitwerpselen een groot problemen vormen op de Everest. Door de extreem lage temperaturen worden de uitwerpselen immers heel traag ontbonden. Sinds Edmund Hillary en Tenzing Norgay in 1953 als eersten de top van de Everest bereikten, hebben al meer dan vierduizend mensen de berg beklommen. Daardoor is de berg een grote vuilnisbelt geworden. De Eco Everest Expedition heeft de voorbije drie jaar ruim 13 ton afval van de bergtop gehaald. Geraamd wordt dat er nog ongeveer 10 ton afval is achtergebleven.


De Europese Centrale Bank kan de schuldencrisis in de eurozone niet oplossen in de plaats van de verschillende landen. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd in een interview met de krant Financial Times. Volgens Trichet heeft de instelling alles wat binnen haar mogelijkheden lag om in buitengewone omstandigheden haar verantwoordelijkheid te nemen. De ultieme garantie moet volgens hem echter van de individuele landen komen. Wanneer er alles wordt aan gedaan om de landen toe te laten hun verantwoordelijkheid naast zich neer te leggen, dreigt men volgens Trichet op een mislukking af te stevenen.


Het olieconcern British Petroleum (BP) heeft toestemming gekregen om langs de Schotse Shetland-eilanden nieuwe boorplatformen te bouwen. Met het project zou een investering zijn gemoeid van 4,5 miljard pond. British Petroleum wil nog veertig jaar lang olie ontginnen in de Noordzee. Het concern wil over vier jaar twee nieuwe boorplatformen bouwen ten westen van de Shetland-eilanden. De productie zou over vijf jaar van start moeten gaan. Gemikt wordt op een maximale capaciteit van 120.000 vaten per dag. De plannen hebben heel wat kritiek gekregen van de milieugroep Greenpeace, die het bedrijf ervan beschuldigt een nieuw Atlantisch front te willen creëren om de dalende productie in andere delen van de Noordzee te compenseren.


De Portugese regering heeft een draconische begroting voor volgend jaar voorgesteld. De besparingsmaatregelen zijn in de nieuwe begroting fors opgedreven. Portugal, dat financiële steun moest krijgen, slaagt er moeilijk in om zijn tekorten terug te dringen. In het nieuwe besparingspakket worden onder meer de dertiende en veertiende maand geschrapt voor ambtenaren en gepensioneerden met een uitkering van dan 1.000 euro. In de privésector wordt een verhoging van de arbeidstijd met een half uur per dag aangekondigd. In mei engageerde Portugal zich nog bij de Europese unie en het Internationaal Monetair Fonds om een drastisch besparingsprogramma aan te nemen. In ruil zou Portugal over een periode van drie jaar 78 miljard euro steun ontvangen.


Het ratingbureau Fitch heeft ermee gedreigd de kredietwaardigheid van verschillende grootbanken te verlagen. Het bedrijfsmodel van de betrokken financiële instellingen zou volgens Fitch gevoelig kunnen reageren op de toenemende uitdagingen op de financiële markten. Onder meer voor de Duitse Deutsche Bank, de Britse Barclays Bank en de Franse financiële instellingen BNP Paribas en Société Générale werden negatieve vooruitzichten aangegeven. De kredietwaardigheid van de Zwitserse bank UBS werd daadwerkelijk met één niveau naar beneden herzien. De vooruitzichten voor de Zwitserse bank zouden volgens het ratingbureau echter wel stabiel blijven.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Spanje op lange termijn met één niveau verlaagd. Reden voor de verlaging noemt het bureau de risico's op de groeivooruitzichten en de risico's voor de banken. De outlook blijft bovendien negatief, waarmee Standard & Poor's de rating nog verder dreigt te verlagen. Tot nu toe genoot Spanje bij Standard & Poor's de derde hoogste rating. De ratingverlaging verhoogt de druk op het land, aangezien een slechtere kredietwaardigheid een hogere rente voor leningen door Spanje met zich meebrengt. Het ratingbureau vreest dat vooral de Spaanse banken in steeds grotere moeilijkheden zullen raken.


Meer Nieuws

Friday, October 14, 2011

Inefficiënte kachels eisen twee miljoen levens per jaar

Internationale inspanningen om rokerige, inefficiënte kachels in ontwikkelingslanden te vervangen door betere alternatieven zouden elk jaar bijna twee miljoen levens kunnen redden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse National Institutes of Health. Er wordt opgemerkt dat ongeveer drie miljard mensen in de wereld worden blootgesteld aan de luchtvervuiling van inefficiënte kachels in hun woningen. Er wordt aan toegevoegd dat de brandstof voor deze inefficiënte kachels bovendien bijdraagt tot de ontbossing en milieudegradatie.

"De meeste mensen in de ontwikkelingslanden beseffen niet dat de rook van hun kookvuren een zware bedreigingen vormen voor de gezondheid van een grote massa mensen," voert onderzoeksleider Francis Collins, directeur van het National Institutes of Health, op. Collins voegt er aan toe dat inmiddels onderzoek wordt verricht naar de meest efficiënte en goedkoopste verwarming die bovendien de volksgezondheid het best zou kunnen bewaren.

Er wordt aan toegevoegd dat bijna de helft van de wereldpopulatie biomassa - hout of groentenafval - gebruikt voor kookvuren en verwarming. "Die primitieve vuren vullen de woningen echter met een dichte rook die bijzonder schadelijk is voor de gezondheid," wordt er opgemerkt. "Vooral vrouwen en kinderen lopen het grootste risico. Mannen zijn tijdens de dag immers vaak uithuizig. Daarom lopen vrouwen en kinderen in deze gebieden vaak dezelfde risico's als rokers."

Aangezien vrouwen en meisjes vaak verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van brandstof en daarbij vaak grote afstanden moeten afleggen, lopen zij volgens de onderzoekers ook een groter risico om het slachtoffer te worden van geweld. Door efficiënte kachels zou bovendien de nodige tijd kunnen worden vrijgemaakt voor educatie en economische ontwikkeling.

Labels: , , ,

Japan heeft voorkeur voor user-generated online videocontent

De interesse voor online videocontent kent wereldwijd een groot verschil. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent McKinsey in Duitsland, Japan, Zuid-Korea, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Wel wordt opgemerkt dat in nagenoeg alle markten een voorkeur wordt opgemerkt voor conventionele content. Alleen Japan vormt daar enigszins een uitzondering op. Bij de Japanse consumenten blijkt immers 32 procent een voorkeur te hebben voor user-generated online videocontent. Dat is minstens dubbel zo hoog als het niveau in andere landen.

"In Duitsland en Groot-Brittannië worden televisieprogramma's slechts door respectievelijk 15 procent en 19 procent van de bevolking online bekeken," merken de onderzoekers op. "In Zuid-Korea loopt dat echter op tot 45 procent. In Spanje wordt 13 minuten aan online televisie besteed, maar in Japan bedraagt dat slechts 2 minuten." Ook wordt opgemerkt dat een meerderheid van de Zuid-Koreanen content bekeken met een televisie-geconnecteerde computer, maar in de Verenigde Staten bedraagt dat slechts 13 procent. In de Verenigde Staten zijn daarvoor vooral game-consules populair.

De onderzoekers stellen dat in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan en Zuid-Korea iets meer dan een derde van de consumenten aangeeft door de technologie vooral televisieprogramma's te kunnen bekijken die ze eerder hadden gemist. In Duitsland en Japan bedraagt dat slechts 13 procent. Ook blijken 35 procent van de Zuid-Koreanen te zeggen door de technologie zelf te kunnen kiezen wanneer er naar televisie wordt gekeken, gevolgd door Amerikanen (32 procent), Spanjaarden, Japanners en Britten (25 procent) en Duitsers (28 procent).

Labels:

Autobouwers akkoord over gezamenlijke oplaadinfrastructuur

De autobouwers Audi, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Porsche en Volkswagen hebben een akkoord gesloten voor de ontwikkeling van een gezamenlijk oplaadsysteem voor de batterijen van elektrische wagens. Dat laat de wagens van de verschillende merken toe om in de toekomst gezamenlijke oplaadstations te gebruiken. Opgemerkt wordt dat de gezamenlijke ontwikkeling voordelen biedt voor zowel consumenten en autobouwers als voor de aanbieders van oplaadinfrastructuur. Het akkoord betreft de automarkten in de Verenigde Staten en Europa.

"De autobouwers beseffen dat er een internationale standaard moet worden ontwikkeld om autobatterijen snel op te laden," wordt er opgemerkt. "Een gemeenschappelijke standaard zal de ontwikkeling van de technologie voor de autobouwers minder complex maken. Bovendien laat de samenwerking toe om een gemeenschappelijk systeem sneller internationaal te implementeren. Bovendien zal de consument ook een betere service aangeboden krijgen, aangezien hij in elk elektrische laadstation terecht zal kunnen."

Het gezamenlijke systeem is ontwikkeld door de HomePlug Powerline Alliance, waarin elektronica-fabrikanten verenigd zijn. Er wordt aan toegevoegd dat de gezamenlijke benadering bovendien een raamwerk creëert voor de verdere infrastructuur-planning. De universele laadinrichting integreert alle verschillende manieren om de batterijen op te laden in één aansluitstekker. Ook de communicatie tussen voertuig en laadstation gebeurt op dezelfde manier.

Labels: ,

Verkoop personal computers blijft onder verwachtingen

Wereldwijd werden er tijdens het derde kwartaal van dit jaar 91,8 miljoen personal computers verkocht. Dat betekent een stijging met 3,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de onderzoeksbureaus IDC en Gartner. Er wordt echter aan toegevoegd dat eerder een groei met 5,1 procent in het vooruitzicht werd gesteld. Die vertraging is volgens de onderzoekers geen positief signaal voor de belangrijke eindejaarsverkopen. Vooral in West-Europa werd gewag gemaakt van een zwakke verkoop.

"De uitkomst van het rapport zullen de verwachtingen van de computer-bouwers en hun toeleveranciers wellicht gevoelig uithollen," merkt het persbureau Associated Press op. "Bovendien waren die eerdere prognoses al niet briljant. De verkoop van personal staat al geruime tijd onder druk door de beperkte vraag en concurrerende technologieën, zoals tablets en smartphones. Die evoluties hebben de verkoop in de Verenigde Staten en Europa gevoelig teruggedrongen. De groei op de Aziatische markt kan de terugval op andere markten niet compenseren."

Er wordt wel opgemerkt dat Hewlett-Packard tijdens het derde kwartaal beter presteerde dan het gemiddelde van de sector en zijn marktaandeel verder heeft kunnen uitbreiden. Hewlett-Packard behoudt ook zijn positie als marktleider, maar wordt nu op de tweede plaats gevolgd door door het Chinese Lenovo, dat het Amerikaanse Dell naar de derde plaats heeft verwezen. Het is de eerste keer dat Lenovo de tweede grootste computerverkoper van de wereld is geworden.

Labels:

Lokale bevolking ideale assistent voor onderzoekers

De lokale bevolking is het best geplaatst om het leefmilieu in afgelegen gebieden te helpen bestuderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University. Onderzoeksleider Jose Fragoso, ecoloog aan de Stanford University, merkt op dat het inzetten van opgeleide lokale medewerkers zelfs vaak de enige manier is om een gedetailleerd en omvattend project op te zetten in grotere gebieden, zoals onderdelen van het Amazone-rivierbekken.

"Er wordt vaak beweerd dat de culturele en educatieve kloof tussen de lokale bevolking en getrainde wetenschappers te groot is om te overbruggen," merkt Jose Fragoso op. "Men gaat er vaak vanuit dat er voor het inzamelen van betrouwbare gegevens geen beroep kan worden gedaan op de lokale bevolking. Een milieustudie in een gebied van 48.000 vierkante kilometer in het Amazone-gebied heeft echter het tegenovergestelde bewezen. Zonder de hulp van de lokale bevolking zou het onmogelijk zijn geweest om gegevens over een dergelijke oppervlakte te verzamelen."

De onderzoekers geven wel aan dat er een aantal problemen moeten overwonnen worden. "In het onderzoek werd beroep gedaan op leden van de Makushi en Wapishana," stipt Fragoso aan. "Veel van de oudere dorpelingen waren ervaren Amazone-kenners, maar konden niet lezen, rekenen of schrijven. Vele jongeren hadden wel basisonderwijs genoten, maar hadden onvoldoende kennis over de dieren en planten die in het Amazone-gebied leven. Daarom moest ervoor gezorgd worden dat beide groepen samen het onderzoek uitvoerden."

"Bij de controle van de verzamelde gegevens, bleek dat de lokale onderzoekers minstens even goede resultaten aanbrachten dan de getrainde wetenschappers," merkt Fragoso nog op. "Bovendien bleek de grotere kennis van de lokale situatie een belangrijk voordeel te zijn. De lokale medewerkers maakten niet meer fouten dan de getrainde wetenschappers." In totaal legden de lokale medewerkers te voet meer dan 43.000 kilometer af.

Labels: , ,

Seizoen Superleague Formula wordt vroegtijdig afgebroken

De Superleague Formula, die drie jaar geleden werd opgericht om de passie van het publiek voor motorsport en voetbal samen te brengen, moet zijn lopende seizoen vroegtijdig afbreken. Eind oktober en begin november moesten nog races worden gehouden in respectievelijk Peking en Shanghai, maar er kon geen overeenstemming worden bereikt met de lokale autoriteiten. Eerder dit jaar was al beslist om de afsluitende race in Nieuw-Zeeland te schrappen. Vorige maand werden ook al twee races in Brazilië geschrapt.

De Superleague Formula werd drie jaar geleden opgestart, met onder meer racewagens van AC Milan, Liverpool, Glasgow Rangers en Borussia Dortmund. Tijdens de meest recente campagne werd echter vooral de nadruk gelegd op nationale teams. Na amper twee wedstrijden in Nederland en België, werd echter beslist om het seizoen af te breken. "Het seizoen draait uit op een zware ontgoocheling," geeft Robin Webb, competitie-directeur van de Superleague Formula, toe tegenover het webmagazine Sportbusiness.com.

Webb benadrukte dat het echter onmogelijk was om naar China af te reizen terwijl er nog een aantal voorwaarden moesten worden besproken. De Superleague Formula besliste zelf om ook de wedstrijd in Zuid-Korea, voorzien voor half november, te schrappen. Webb beloofde echter dat er volgend jaar een verbeterde agenda zal worden voorgesteld. Aan de wedstrijden van dit jaar namen wagens van Anderlecht, Sparta Praag, Girondins Bordeaux, Atletico Madrid, PSV Eindhoven en Galatasaray deel.

Labels: ,

Filipijnse outsourcing-sector heeft vertrouwen in verdere groei

De outsourcing-sector van de Filipijnen zal de volgende vijf jaar een sterke groei blijven kennen, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en de bedreiging voor de callcenter-sector van het land. Dat zegt de Business Processing Association of the Philippines. Daarbij wordt opgemerkt dat de Filipijnse outsourcing-sector tien jaar geleden nog niet bestond, maar op dit ogenblik ongeveer 600.000 werknemers telt. Na India zijn de Filipijnen daarmee de belangrijkste outsourcing-bestemming van de wereld.

"De groei zal wel een lichte vertraging kennen, maar nog altijd dubbele cijfers laten optekenen," merkt Alfredo Ayala, directeur van de Business Processing Association of the Philippines, op. "De volgende periode mag met een gemiddelde groei van minstens 15 procent rekening worden gehouden. Daardoor zal de omzet van de sector over vijf jaar zijn gestegen tot 20 miljard dollar. Op dat ogenblik zal de Filipijnse outsourcing-sector wellicht 900.000 werknemers tellen." De sector vertegenwoordigt dit jaar ongeveer 5 procent van het Filipijnse bruto binnenlandse product.

De Filipijnen hebben op dit ogenblik een aandeel tussen 6 procent en 7 procent op de internationale outsourcing-markt. India is wereldwijd marktleider met een aandeel van 51 procent. In de callcenter-sector hebben de Filipijnen vorig jaar India als belangrijkste markt voorbij gestoken. Dat heeft het land volgens Ayala vooral te danken aan onder meer zijn Engelstalige arbeidspopulatie. De callcenters vertegenwoordigen 65 procent van alle Filipijnse outsourcing-activiteiten.

Er wordt wel opgemerkt dat die sector onder druk staat van de informatisering, maar de sector is naar eigen zeggen voorbereid op een verschuiving.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Australië, één van de grootste producenten van broeikasgassen ter wereld, voert in juli volgend jaar een belasting in op kooldioxide. De heffing zou lopen tot het midden van het decennium en de vijfhonderd grootste bedrijven van Australië belasten. Daarna wordt overschakeld op een systeem van emissiehandel, zodat de prijs van uitstootrechten door de markt bepaald kan worden. Het voorstel van de centrumlinkse regering voor de belasting werd door het Australische parlement met één stem overschot aangenomen. De Australische premier Julia Gillard had het over een historische stap voor Australië en zijn inwoners. De nieuwe heffing stelt tot doel om de uitstoot tegen het einde van het decennium met 5 procent te verlagen.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft in zijn juridische gevecht met zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung opnieuw een overwinning behaald. Samsung mag de jongste versie van zijn tabletcomputer Galaxy Tab in de huidige vorm immers ook niet meer in Australië verkopen. De bedrijven liggen al een hele tijd met elkaar in de clinch over de schending van patenten. In verscheidene landen lopen er rechtszaken rond het conflict. De Australische rechter bepaald dat de Galaxy Tab niet meer mag verkocht worden vooraleer Samsung aanpassingen heeft doorgevoerd aan de specificaties waarvoor de patenten gelden. Het is nog onduidelijk of Samsung in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.


Europese webwinkels mogen klanten in de toekomst geen aangevinkte opties meer presenteren. Dat hebben de Europese minister beslist. De maatregel, die de lidstaten binnen twee jaar moeten omzetten in nationale wetten, maakt deel uit van een nieuwe regeling om consumenten beter te beschermen. Ook nieuw is dat Europese consumenten na elke online aankoop veertien dagen krijgen om zich te bedenken. Tot nu toe bedraagt die periode zeven dagen. Consumenten worden ook vrijgesteld van kosten waarover ze niet duidelijk worden geïnformeerd voor ze hun bestelling plaatsen. Ook hier zullen de consumenten expliciet bevestigen dat ze begrijpen dat ze een prijs moeten betalen. Handelaars mogen bovendien geen winst maken op de kosten voor het gebruik van een betaalkaart.


Gevreesd moet worden dat Wall Street tegen eind volgend jaar nog eens 10.000 banen zal schrappen. Dat heeft Thomas DiNapoli, de fiscale topman van de Amerikaanse staat New York, gezegd. Dat betekent een inkrimping met 17 procent. Daarmee zouden in Wall Street sinds het begin van de financiële crisis ruim drie jaar geleden 32.000 werkplaatsen zijn verdwenen. In het begin van de jaren negentig en het begin van deze eeuw liet de sector telkens nog een inkrimping optekenen met bijna 20 procent. De terugval heeft te maken met het zwakke economische herstel van de Verenigde Staten en de weinig hoopgevende signalen in de financiële sector.


Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, heeft het Zuccotti-park laten opruimen. De deelnemers aan de demonstraties tegen Wall Street kamperen al weken in het Zuccotti-park, maar daardoor zijn volgens het stadsbestuur onhygiënische toestanden ontstaan. De situatie was volgens een woordvoerder van de overheid niet in belang van de inwoners en van de betogers. Onder meer zouden de vuilnisbakken uitpuilen met afval. Er zijn ook geen toiletten in het park. Daarom werd een professionele schoonmaakploeg ingeschakeld om het park op te kuisen. De demonstranten dienden het park te verlaten voor de duur van de operatie, maar mochten volgens Bloomberg na de schoonmaakoperatie terugkeren.


Het Slovaakse parlement heeft de uitbreiding van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) goedgekeurd. Daarmee kan het versterkte fonds nu definiet van start gaan. Slovakije was de laatste lidstaat van de Europese Unie die de akkoorden over het stabilisatiefonds nog moest ratificeren. Dat gebeurde echter niet zonder problemen. Het Slovaakse parlement stemde in een eerste rond immers tegen de uitbreiding van het stabilisatiefonds. Tijdens een tweede stemming gaf de sociaal-democratische oppositiepartij Smer wel zijn steun aan het voorstel, maar dan wel in ruil voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen.


Het Canadese bedrijf Research In Motion heeft de gigantische panne in het Blackberry-netwerk kunnen oplossen. De storing in het datanetwerk van Blackberry heeft drie dagen aangesleept. De storing begon door problemen met een server voor de regio's Europa, Midden-Oosten en Afrika. De volgende dag leken de problemen verholpen, maar enkele uren later werden opnieuw zware storingen gemeld. In een videoboodschap op YouTube heeft Mike Laziridis, mede-oprichter van Research In Motion, zich ook verontschuldigd voor de gigantische panne in het netwerk. Hij maakte ook bekend dat het bedrijf maatregelen heeft genomen om dergelijke incidenten in de toekomst te kunnen uitsluiten. Een actie van hackers wordt uitgesloten geacht.


De Duitse economie zal volgend jaar een nog een groei kennen van 0,8 procent. Dat hebben een aantal Duitse economen voorop gesteld. In april was nog gezegd dat de Duitse economie volgend jaar een groei met 2 procent zou kennen. De bijstelling gebeurde onder invloed van de schuldencrisis. De economen stellen dat de toegenomen onzekerheid weegt op de consumptie en investeringen. Ook de Duitse export zou het moeilijker kunnen krijgen door de economische moeilijkheden bij een belangrijke handelspartners. Dit jaar zou de Duitse economie nog een groei kennen van 2,9 procent. Verder wordt opgemerkt dat het Duitse begrotingstekort dit jaar zal uitkomen op 0,9 procent. Volgend jaar zou dat verder dalen tot 0,6 procent.


Het Zweedse autobedrijf Saab heeft een gedeelte van de eerder toegezegde lening ontvangen van de Chinese groep Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Een concreet bedrag werd niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou Youngman een bedrag van 11 miljoen euro hebben overgemaakt. Dat pakket zou deel uitmaken van een totale lening van 70 miljoen euro. Saab rekent erop dat Youngman snel bijkomende middelen naar het Zweedse bedrijf zal overmaken. Saab wil de lening uiteindelijk terugbetalen met de opbrengsten van de investeringen die men de volgende tijd hoopt te ontvangen van Youngman en het Chinese autobedrijf Pang Da. Zij hebben toegezegd 245 miljoen euro in Saab te investeren in ruil voor een aanzienlijk belang in het Zweedse bedrijf.


Consulent Roland Berger is gestart met de oprichting en ontwikkeling van het European Rating Agency (ERA). Die nieuwe entiteit moet de concurrentie aangaan met de traditionele kredietbeoordelaars Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s. Volgens Roland Berger zal het nieuwe ratingbureau opgericht worden op basis van een nieuw operationeel model, waarbij de inherente zwaktes en de tegenstrijdige belangen van de huidige structuur zouden worden aangepakt. De nieuwe entiteit zou bestaan uit een consortium van Europese financiële instellingen. Roland Berger verwijst naar het feit dat de huidige kredietbeoordelaars betaald worden door de bedrijven waarvoor ze een kredietbeoordeling moeten geven. De onafhankelijkheid en transparantie van het nieuwe bureau zou gegarandeerd worden.


De Europese Centrale Bank (ECB) blijft gekant tegen een verplichte bijdrage van private investeerders bij het redden van in financiële moeilijkheden verkerende eurolanden. Dat heeft de financiële instelling in haar maandbulletin benadrukt. Er wordt opgemerkt dat de Europese Centrale Bank zich zal blijven verzetten tegen elk plan dat niet gebaseerd is op het principe van vrijwilligheid of verplichte elementen zou bevatten. Een gedwongen deelname kan volgens de instelling directe negatieve effecten hebben op de bankensector in de eurozone. Bovendien zou dat volgens de Europese Centrale Bank kunnen leiden tot de noodzaak van een grote herkapitalisatie van de banken.


De klacht wegens poging tot verkrachting van de Franse schrijfster Tristane Banon tegen Dominique Strauss-Kahn, de voormalige directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds, is door de openbare aanklager in Parijs zonder gevolg geklasseerd. De openbare aanklager gaf wel aan dat er feiten werden vastgesteld die kunnen worden gekwalificeerd als seksuele agressie. Er zouden echter te weinig bewijzen zijn om een vervolging in te stellen wegens een poging tot verkrachting. De openbare aanklager wees er echter op dat er op seksuele agressie een verjaringstermijn staat van drie jaar. Aangezien de feiten dateren van acht jaar geleden, is volgens de openbare aanklager een vervolging onmogelijk.


De Europese ministers van financiën werken aan een plan om de verplichte versterking van de banken onder de zogenaamde Basel-regels sneller door te voeren. Daarbij zou worden uitgegaan van een kernkapitaalratio van 9 procent. Dat heeft een Franse ambtenaar aan het persbureau Bloomberg gezegd. Volgens berekeningen van Crédit Suisse zouden de nieuwe regels zowat 66 banken verplichten om samen 220 miljard euro op te halen. Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank en BNP Paribas zouden samen voor een bedrag van 47 miljard euro moeten zorgen. Société Générale en Barclays zouden elk 13 miljard nodig hebben. In de banksector wordt met gemengde gevoelens gereageerd.


De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,26 miljard dollar. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling was naar eigen zeggen vooral te wijten aan een daling van de commissie-inkomsten uit zakenbank-activiteiten, die door de groeiende schuldencrisis gevoelig zijn teruggevallen. Anderzijds kon de bank genieten van een aantal eenmalige baten. De omzet bleef nagenoeg ongewijzigd op 23,76 miljard dollar. Rekening houdend met de huidige marktomgeving heeft de bank volgens Jamie Dimon, topman van JP Morgan Chase, een redelijk kwartaal achter de rug.


In de Verenigde Staten is de fondsenbeheerder Raj Rajaratnam veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. Rajaratnam, oprichter van het hefboomfonds Galleon, werd door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan handel met voorkennis. De fondsenbeheerder zou door tips van kennissen miljoenen dollar winst hebben kunnen boeken. Volgens de fondsenbeheerder waren de winsten te danken aan een gedegen onderzoek, maar aan de hand van een aantal telefoontaps kon de openbare aanklager aantonen dat er wel degelijk sprake was van voorkennis. Rajaratnam riskeerde een gevangenisstraf van meer dan twintig jaar, maar er werd rekening gehouden met de zwakke gezondheidstoestand van de man.


Meer Nieuws

Thursday, October 13, 2011

Rusland start sanering natuurreservaten

Het Baikal-meer, de Franz Josef-archipel en het Wrangel-eiland zullen de eerste natuurreservaten zijn die door de Russische overheid zullen worden gesaneerd. Dat heeft Yury Trutnev, minister van leefmilieu van Rusland, bekend gemaakt. De Russische regering heeft een bedrag van 20 miljard roebel vrijgemaakt voor milieusanering. Dat komt overeen met een bedrag van 620 miljoen dollar. Het programma loopt tot het einde van het decennium en zal in totaal 194 natuurreservaten aanpakken.

"De situatie is volgens Trutnev bijzonder dramatisch," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Het blijft niet louter bij gewone vervuiling. Er is sprake van duizenden tonnen afval, met vaak giftige producten. Die problematische producten hebben vaak een zware impact gehad op het leefmilieu. Alleen al op Wrangel-eiland moeten er meer dan tweeduizend vaten met vervuilende olieproducten worden opgeruimd." Wetenschappers zouden in de Franz Josef-archipel meer dan 400.000 vaten benzine en 700 brandstoftanks hebben geteld."

Het grootste gedeelte van de vervuiling op de noordelijke eilanden van Rusland dateert uit het Sovjet-tijdperk, toen er grote militaire basissen waren gevestigd. Door een jarenlange blootstelling het zware poolklimaat zijn veel van deze vatten beginnen te lekken. Het grootste gedeelte van de vervuiling is gesitueerd in het nieuw opgerichte arctische nationale park. Er zal volgens Trutnev een aanbesteding worden uitgeschreven om de opruimactie toe te wijzen.

Labels: , ,

Meeste werknemers kunnen zich in hun taak uitleven

Een grote meerderheid van de werknemers is van mening zijn talent op de werkvloer regelmatig tot zijn recht te kunnen laten komen. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van personeelsbemiddelaar Vitae. Uit het onderzoek blijkt dat 68 procent van de ondervraagden aangeeft zijn talent in de werkomgeving kwijt te kunnen. Ook zegt 70 procent erg enthousiast te zijn over zijn werk. Eén op drie geeft aan vaak helemaal in het werk op te gaan.

Veel respondenten blijken ook aan te geven de nodige vrijheid te krijgen om hun werk voor een groot deel naar eigen inzicht in te vullen en op de werkvloer worden gestimuleerd om hun kwaliteiten te benutten. Volgens 88 procent krijgen ze regelmatig tot vaak de mogelijkheid om zelf te bepalen op welke manier het werk wordt aangepakt. Ook zegt 47 procent dagelijks te groeien en te leren van het werk dat ze uitvoeren. Bovendien zegt 80 procent bij obstakels te kunnen rekenen op de hulp van hun omgeving.

Volgens 85 procent van de werknemers kunnen de werktijden zelf worden bepaald. In meer dan de helft van de gevallen is er regelmatig tot vaak gelegenheid om die werktijden zelf te bepalen. Ook wordt aangegeven dat men relatief tot grote vrijheid wordt geboden om zelf te kiezen met welke collega's er wordt samengewerkt. De onderzoekers stellen dat de resultaten van de studie uitwijzen dat werkgevers ruimte creëren om hun personeel de mogelijkheid tot zelfontwikkeling te bieden.

Labels:

Uitbraak van cyberoorlog is heel onwaarschijnlijk

Een echte cyberoorlog lijkt weinig waarschijnlijk. Dat heeft Thomas Rid, onderzoeker aan het King's College London, gezegd. De Britse wetenschapper voert daarbij aan dat in het verleden nog nooit een cyberoorlog heeft plaats gehad en ook op dit ogenblik geen onmiddellijke dreiging lijkt te vormen. Het is volgens Rid, onderzoeker aan het Department of War Studies aan het King's College, ook onwaarschijnlijk dat het ooit in de toekomst zover zal komen.

"Intuïtief lijkt de dreiging logisch," merkt Thomas Rid op. "Nagenoeg iedereen heeft een smartphone, een email-adres en een account in sociale netwerken. De burger voelt zich constant kwetsbaar voor een cyberaanval. Een cyberoorlog lijkt dan ook de logische volgende stap. Cyberoorlog is ook voor regeringen over de hele wereld een groeiende bekommernis. Vele landen ontwikkelen dan ook defensieve - en vaak ook offensieve - digitale oorlogsstrategieën. Recente aanvallen, zoals de Stuxnet-operatie tegen het Iraanse nucleair programma, hebben die speculaties nog gevoed."

"Om van een cyberoorlog te kunnen spreken, moet de bedreiging echter potentieel dodelijk zijn en een politieke daad van geweld inhouden door het gebruik van software," stipt Rid echter aan. "Tot nu toe heeft echter geen enkele cyberaanval aan die voorwaarden voldaan. Bovendien heeft geen enkele individuele actie een oorlogsdaad omvat. Politieke cyberaanvallen zijn louter gesofisticeerde versies van activiteiten die altijd binnen een oorlogssfeer werden opgemerkt, zoals sabotage, spionage en subversieve operaties."

Labels:

Gehechtheid aan gemeenschap veroorzaakt extra stress bij rampen

Personen die zich heel nauw betrokken voelen met hun woongemeenschap, worden bij tegenslagen vaker geconfronteerd met angsten, bezorgdheid en zenuwachtigheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Louisiana State University (LSU) naar de impact van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico vorig jaar op de lokale kustgemeenschappen in Louisiana. Onder meer wordt opgemerkt dat de hechte banden binnen deze gemeenschappen de wederzijdse zorgen intenser maken.

"Eerder onderzoek wees uit dat de gehechtheid aan een gemeenschap voordeel oplevert," merken de onderzoekers op. "Deze groep zou zich gelukkiger gevoelen, minder gestresseerd zijn en fysiek gezonder zijn dan personen die zich minder verbonden voelen met de gemeenschap. Er werd dan ook verondersteld dat de inwoners van de kustgebieden van Louisiana, waar men generaties lang in dezelfde gemeenschappen leeft, zouden beschermd zijn tegen de stress die met de olieramp gepaard ging. In realiteit bleek dat echter niet het geval te zijn."

Onderzoekers Matthew Lee en Troy Blanchard, sociologen aan de Louisiana State University, geven aan dat een betrokkenheid onder normale omstandigheden een positief gegeven is. "Het biedt sociale ondersteuning en een thuisgevoel," merken ze op. "Onder bepaalde omstandigheden leidt die betrokkenheid echter tot een verhoogde stress en andere negatieve emoties. Onder meer zagen de inwoners van de kustgebieden een belangrijk deel van hun inkomsten - onder meer de visserij - verdwijnen."

Er wordt aan toegevoegd dat de sterke lokale verbondenheid de bewoners belette om te verhuizen en een andere woonplaats te zoeken. "Bovendien hebben ze goede banden met andere bewoners die dezelfde problemen kennen," merken Lee en Blanchard op. "Dat leidt tot een wederzijdse versterking van de gevoelens van stress en angst." Wel stellen de onderzoekers dat bewoners met een sterke gehechtheid zich door de sociale banden wel sneller zullen herstellen.

Labels: , ,

Economische activiteiten cruciaal voor succes invasieve soorten

Biologische invasies vormen niet alleen een systeem voor ecologische modellen, maar maakt op de impact duidelijk van economische activiteiten op ecologische processen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of York. De onderzoekers merken daarbij op dat een groot gedeelte van de veranderingen die ecosystemen gevoeliger maken voor invasieve soorten, rechtstreekse consequenties zijn van het economische gedrag.

De impact op de ecosystemen worden volgens de onderzoekers echter vaak niet ernstig genomen. "De verantwoordelijken lopen immers geen risico om wettelijk aansprakelijk te worden gesteld," merkt onderzoeksleider Mark Williamson op. "Bovendien heeft die ecologische impact meestal geen rechtstreekse gevolgen voor de economische markten. In de meeste gevallen halen de grootste benadeelden slechts marginale tot onbestaande voordelen uit de betrokken economische transacties."

De onderzoekers merken ook op dat biologische invasies goede modellen vormen voor de studie van algemene modellen in ecologie. "Vooral het gedrag van ecosystemen die niet in evenwicht zijn, kunnen bij invasie gemakkelijk worden bestudeerd," merken ze op. "Biologische invasies helpen om een inzicht te verwerven in de mechanismen van verspreiding, dat belangrijk is voor de kolonisatie van nieuwe biotopen. Biologische invasie is ook cruciaal om de impact van de globalisering op ecosystemen te voorspellen."

Labels: ,

Werknemer stelt overstap naar andere baan nog uit

Weliswaar geeft één op vijf werknemers aan liefst een nieuwe baan te willen, maar de meerderheid zegt voorlopig toch nog bij zijn huidige werkgever te blijven. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van Randstad Werkmonitor. Er wordt wel opgemerkt dat werknemers meer open staan voor een nieuwe baan dan tijdens de eerste helft van dit jaar. Daarbij blijkt 65 procent vertrouwen te hebben in de arbeidsmarkt, tegenover 61 procent zes maand geleden.

De onderzoekers merken op dat een groot gedeelte van de werknemers niet bijzonder enthousiast is over zijn huidige werkgever. Slechts 25 procent van de ondervraagden zegt bijzonder tevreden te zijn over zijn huidige tewerkstelling, tegenover 30 procent zes maanden geleden. Ook blijkt de vrees voor ontslag gedurende één van de volgende maanden van 27 procent naar 21 procent te zijn teruggevallen. Ondanks die evoluties vindt het merendeel van de werknemers het voorlopig echter nog veiliger om te wachten vooraleer een overstap wordt gewaagd.

Uit het onderzoek blijkt dat 17 procent van de werknemers het waarschijnlijk acht binnen een periode van zes maanden in een vergelijkbare functie bij een andere werkgever actief te zullen zijn. Dat betekent een daling met 5 procentpunten tegenover de eerste helft van dit jaar. Ook zegt 12 procent plannen te hebben om in een nieuwe functie bij een andere werkgever aan de slag te zullen gaan, tegenover 16 procent een half jaar geleden. Slechts 12 procent verwacht binnenkort binnen het huidige bedrijf een andere functie te zullen bekleden, tegenover 24 procent tijdens de eerste jaarhelft.

Labels:

Amerikaan leeft één jaar langer dan bij begin van eeuw

Amerikanen leven gemiddeld één volledig jaar langer dan een decennium geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid. Gemiddeld heeft een Amerikaans burger op dit ogenblik een levensverwachting van 77,8 jaar. Tien jaar geleden was dat 76,8 jaar. Carter Blakey, directeur preventie en gezondheidspromotie bij het Amerikaanse ministerie, wijst daarbij vooral op het terugdringen van borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, hartziektes en aids.

"Eén jaar winst op één decennium is een gigantisch resultaat," merkt Blakey op. Er blijven volgens hem echter nog belangrijke uitdagingen om de gezondheid van de bevolking verder te verbeteren. Daarbij wijst hij onder meer op het tabaksgebruik en de obesitas-epidemie. Hij geeft daarbij aan dat er weliswaar een aantal successen zijn gerealiseerd op het gebied van het tabaksgebruik, maar er valt volgens Blakey op dat vlak nog altijd een hele weg af te leggen.

Ook moeten er volgens Blakey verdere inspanningen worden gedaan om diabetes en andere obesitas-gerelateerde aandoeningen te bestrijden. "Wanneer obesitas met succes kan worden bestreden, zullen ook bij een aantal andere aandoeningen vorderingen kunnen worden vastgesteld," voert hij nog aan. Andere wetenschappers geven aan dat er vooral op het gebied van obesitas het voorbije decennium weinig vooruitgang is geboekt, maar er wordt opgemerkt dat het probleem tijdens die periode wel tot in het publieke debat is geraakt.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De investeringsovereenkomst tussen Swedish Automobile en de Chinese investeerder Pang Da Automobile Trade ligt nog steeds op schema. Dat heeft Victor Muller, bestuursvoorzitter van Swedish Automobile, gezegd. Muller merkte op dat de investeringsplannen van Swedish Automobile met zowel Youngman als Pang Da op schema zitten. Daarmee reageerde Muller op berichten dat Pang Da van mening was dat de oorspronkelijke overeenkomst met Swedish Automobile was vervallen omdat het Zweedse concern bescherming tegen zijn schuldeisers had gekregen. Muller heeft het echter over een misverstand en stelt dat de oorspronkelijke plannen gehandhaafd blijven. Er moet nog wel een goedkeuring worden verkregen van de Chinese overheid.


Het Amerikaanse frisdrankenconcern Pepsico heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 17,58 miljard dollar. Wereldwijd slaagde Pepsico er tijdens het voorbije kwartaal erin 8 procent meer snacks - onder meer de merken Doritos en Lay's - te verkopen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Mexico en Brazilië zouden goede prestaties zijn neergezet. Op de Amerikaanse thuismarkt waren er vooral goede resultaten bij het granenmerk Quaker. De drankenverkoop steeg met 4 procent, vooral te danken aan Zuid-Amerika. In de Verenigde Staten bleef de groei beperkt.


In de Verenigde Staten heeft de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) een ontwerp voorgesteld voor de invoering van de Volcker-rule. De Amerikaanse banksector krijgt ongeveer anderhalf jaar tijd om opmerkingen te geven op het ontwerp. Het voorstel is genoemd naar de gewezen Amerikaanse centrale bankier Paul Volcker en is één van de meest omstreden onderdelen van de Amerikaanse bankhervorming. De bedoeling is het risico in de Amerikaanse banksector terug te dringen door de handel voor eigen risico door banken te beperken. Voorzien is onder meer dat de banken niet meer voor eigen rekening en op korte termijn handelen in aandelen, afgeleide producten en andere financiële instrumenten. Ook participaties in hefoomfondsen en risicokapitaalfondsen zijn verboden.


Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar van nettowinst geboekt van 172 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 61 miljoen dollar. De omzet steeg met 21 procent tot 6,42 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde van hogere volumes en prijzen tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar werd echter een terugval in de prijzen en operationele marges opgemerkt. De aluminiumprijzen zijn, net als andere grondstofprijzen, de voorbije periode immers gedaald door zwakkere economische vooruitzichten. De gemiddelde prijs van Alcoa steeg ten opzichte van vorig jaar met 18 procent, maar daalde met 5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.


De belangrijkste oppositiepartij in Slovakije heeft een akkoord bereikt met de ontslagnemende regering over de versterking van het Europese noodfonds. Het parlement zal de plannen goedkeuren. Dat heeft Robert Fico, leider van de oppositiepartij Smer, bevestigd. Het Slovaakse parlement had eerder nog tegen uitbreiding van het noodfonds gestemd. De oppositiepartij Smer wilde pas meestemmen op voorwaarde dat de regering viel. Premier Iveta Radicova verbond het lot van haar regering uiteindelijk met de uitslag van de stemming. Meteen na de afwijzing van de uitbreiding van het noodfonds, viel de regering van Radicova. Die val maakte de weg vrij voor een nieuwe stemming in het Slovaaks parlement. Slovakije is het laatste land dat de uitbreiding nog moest goedkeuren.


De kapitein van het Liberiaanse containerschip Rena, dat midden vorige week is vastgelopen voor de kust van Nieuw-Zeeland, is gearresteerd. Hij wordt aangeklaagd omdat hij volgens de Nieuw-Zeelandse wetgeving onnodig gevaar zou hebben veroorzaakt bij het bedienen van een vaartuig. De kapitein riskeert tot twaalf maanden cel. Ook de navigatieofficier werd beschuldigd. De kapitein wordt ervan beschuldigd dat hij het schip op een gevaarlijke manier heeft laten besturen. De man is op borgtocht vrij tot hij volgende week opnieuw voor de rechter moet verschijnen. De navigatieofficier werd ook beschuldigd van het besturen van een vaartuig op een manier waarbij onnodig risico en gevaar veroorzaakt werd. Door het ongeval wordt de natuur in het gebied bedreigd.


De golf van protesten in Amerika weerspiegelt een ernstige crisis die uiteindelijk het einde van het kapitalisme zal betekenen. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei, de hoogste Iraanse leider, gezegd. Volgens Khamenei verkeren de Verenigde Staten in een complete crisis omdat volgens hem de corrupte fundamenten van het systeem zijn blootgelegd aan de Amerikaanse bevolking. De betogingen, die bekend staan onder de naam Occupy Wall Street, begonnen vorige maand in New York en spreiden zich snel uit naar andere Amerikaanse steden zoals Boston, Los Angeles, Atlanta en Philadelphia. De Amerikaanse regering kan volgens Khamenei deze beweging wel onderdrukken, maar niet ontwortelen. Uiteindelijk zal volgens hem het kapitalistisch systeem en het westen onderuit worden gehaald.


Het banenplan van de Amerikaanse president Barack Obama is gesneuveld in de Amerikaanse Senaat. De republikeinse senatoren, gesteund door een aantal leden van de democratische partij van Obama, blokkeerden een stemming over het voorstel. De republikeinen waren fel gekant tegen bepaalde delen van het voorstel, zoals stimuleringsmaatregelen en een belastingverhoging voor miljonairs. Obama probeerde de voorbije periode de publieke opinie alsnog achter zich te krijgen. Het voorstel, waarmee omgerekend ruim 330 miljard euro is gemoeid, bevatte onder andere een verlaging van de loonbelasting en ongeveer 130 miljard euro aan overheidsuitgaven voor nieuwe wegen en andere infrastructuur en de reparatie van scholen.


José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft in het Europees Parlement opgeroepen tot een dringende herkapitalisering van de banken. Die moeten volgens hem aanzienlijk meer eigen kapitaal aanhouden. Barroso betoogde dat de nationale toezichthouders een aanzienlijk hogere kapitaalratio als referentie moeten nemen bij hun beoordeling of de Europese banken opgewassen zijn tegen nieuwe schokken in de schuldencrisis. Een bepaald percentage werd door Barroso niet naar voor geschoven. Volgens bepaalde bronnen zou worden gedacht aan een kapitaalratio van 9 procent. In afwachting van een herkapitalisering moeten de toezichthouders er zich volgens Barroso ook van vergewissen dat de betrokken banken geen bonussen of dividenden uitkeren.


Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft de verwachting voor de vraag naar olie voor dit en volgend jaar naar beneden herzien. Aanleiding is de wereldwijd vertragende economie. Er wordt nu geraamd dat er dit jaar dagelijks 89,2 miljoen vaten ruwe olie zullen worden gebruikt. Dat betekent een daling met 50.000 vaten per dag tegenover de eerdere ramingen. Voor volgend jaar wordt uitgegaan van 90,5 miljoen vaten per dag. Dat betekent een daling met 210.000 vaten tegenover de eerdere schattingen. Als de conjunctuur negatief blijft zouden de prognoses nog verder kunnen worden verlaagd. Vooral in de industrielanden zou de vraag afnemen.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP) gaat mogelijk zijn computer-afdeling dan toch niet afstoten, omdat de kosten hoger zouden uitvallen dan de baten. Dat zouden een aantal bronnen hebben gemeld. Na analyses zou gebleken zijn dat een afsplitsing van de computer-divisie de onderhandelingspositie van Hewlett-Packard met toeleveranciers zou kunnen verzwakken, de logistieke keten bemoeilijken en de marges op bepaalde producten doen verkleinen. Hewlett-Packard heeft de grootste computer-divisie van de wereld. Tijdens het vorige boekjaar werd er een omzet geboekt van 40,1 miljard dollar en werd een operationele winst gemaakt van 2 miljard dollar. In augustus had het bedrijf aangekondigd zich meer te willen toeleggen op software en services.


De Japanse autobouwer Toyota heeft de productie in zijn drie Thaise fabrieken stilgelegd omdat overstromingen de toelevering verstoren. Door het noodweer, het zwaarste in tientallen jaren, kunnen geen onderdelen meer geleverd worden. In Thailand worden door Toyota jaarlijks ongeveer 650.000 auto's geproduceerd. Door het noodweer stond het water op sommige plaatsen metershoog. Ook een industriegebied met een fabriek van de Japanse autobouwer Honda werd getroffen. De overstromingen in Taiwan hebben aan honderden mensen het leven gekost. Onder meer de hoofdstad Bangkok diende met zandzakjes beveiligd te worden. Rondom de internationale luchthaven Suvarnabhumi werden metershoge muren opgetrokken om het water buiten te houden.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van tien Spaanse banken verlaagd. Oorzaak zijn de zwakke economische vooruitzichten van Spanje, de lage activiteit in de vastgoedmarkten en de kwetsbaarheid voor kapitaalstromen. Onder meer de ratings van de toonaangevende banken Banco Santander (STD) en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA.MC) werden verlaagd. Volgens het ratingbureau wordt het economisch herstel in Spanje mogelijk vertraagd door de verhoogde onrust op de kapitaalmarkten. De banksector zou daardoor volgend jaar een winst laten optekenen die vergelijkbaar zou zijn met het niveau van dit jaar en ver onder de niveaus van drie jaar geleden.


De Oostenrijkse bank Erste Group heeft gewaarschuwd dat ze zich opmaakt voor een verlies van 800 miljoen euro, als gevolg van de aanhoudende schuldencrisis en moeilijkheden in Hongarije en Roemenië. Andreas Treichl, topman van de Oostenrijkse bank, verduidelijkte dat zijn instelling stevig weerwerk moet bieden tegen een aantal externe factoren. Concreet zag Erste, de grootste bank van Oostenrijk, zich verplicht haar risicoblootstelling te herzien, wat al 180 miljoen euro in rook deed opgaan. De hoop op een oplossing voor de Europese schuldencrisis is volgens Treichl de voorbije weken aanzienlijk gekrompen. Maar ook de Hongaarse bankentaks valt Erste zwaar, net als het slabakkende herstel van haar Roemeense dochter.


De Amerikaanse Senaat heeft een wetsontwerp goedgekeurd om China te straffen voor zijn financiële beleid. Daarbij wordt opgemerkt dat China zijn nationale munt bewust zou onderwaarderen. Door een lage notering van de yuan zou China zijn export willen bevoordelen. Het wetsontwerp heeft weliswaar weinig kans om ook door het Huis van Afgevaardigden te geraken, maar gooit olie op het vuur van de gespannen Chinees-Amerikaanse handelsrelaties. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken spreekt over een zware inbreuk op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. China zegt van zijn kant dat de Verenigde Staten hun structurele economische problemen door een goedkope dollar naar het buitenland proberen te exporteren.


Meer Nieuws

Wednesday, October 12, 2011

Archeologen ontkennen instortingsdreiging Taj Mahal

De Taj Mahal in de Indiase stad Agra staat niet op instorten. Dat hebben archeologen gezegd in een reactie op berichten dat het complex door zijn verzwakte funderingen mogelijk binnen de twee jaar zou kunnen instorten. Het Indiase parlementslid Ramshankar Katheria had gezegd dat een dringende bewarende maatregelen nodig waren om de Taj Mahal van de ondergang te redden. Het complex trekt jaarlijks ongeveer vier miljoen toeristen aan.

Ramshankar Katheria zegt meer dan eens zijn bezorgdheid over de toekomst van de Taj Mahal te hebben geuit tegenover de Indiase regering. De Taj Mahal is gebouwd op de oevers van de vervuilde Yamuna-rivier, die de houten basisstructuur van het ruim driehondervijftig jaar oude complex vochtig houden. De Archeological Survey of India (ASI), die sinds vier jaar belangrijke restauratiewerken aan de Taj Mahal uitvoert, ontkent het gevaar op instorting. Daar wordt opgemerkt dat tests geen enkele bedreiging voor het voortbestaan van de Taj Mahal hebben uitgewezen.

"Er moet een doorgedreven onderzoek komen naar de bedreigingen waarmee de houten structuur van de funderingen worden geconfronteerd," voert Katheria echter aan. "Door de daling van het waterpeil van de Yamuna zijn de steunbalken van de Taj Mahal bijzonder broos geworden. Daardoor dreigen termieten in het hout een basis te vinden, tenzij er maatregelen worden gehouden om het waterpeil opnieuw te doen stijgen." Hij voegde er aan toe dat het zure stof uit de droge rivierbedding eveneens een bedreiging vormt voor het gebouw.

Labels: , ,

Baby kweekt snel gevoel van rechtvaardigheid aan

Kinderen hebben al op bijzonder jonge leeftijd basisnoties over rechtvaardigheid en altruïsme. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Washington. Volgens de Amerikaanse wetenschappers kunnen baby's als op vijftien maanden een onderscheid maken tussen een eerlijke en onevenwichtige verdeling van voeding. Dat besef over rechtvaardige porties is volgens de onderzoekers gelinkt aan hun bereidheid om speelgoed met anderen te delen.

"Normen over rechtvaardigheid en altruïsme worden veel sneller verworven dan oorspronkelijk werd verondersteld," merkt onderzoeksleider Jessica Sommerville, professor psychologie aan de University of Washington, op. Sommerville voegt er aan toe dat de bevindingen van het onderzoek belangrijke implicaties heeft voor het stimuleren van gelijkbehandeling en samenwerking. Eerder was verondersteld dat kinderen vanaf twee jaar in staat zijn om anderen te helpen en dat men vanaf zes tot zeven jaar een gevoel voor rechtvaardigheid ontwikkelde.

"Baby's beginnen al op vijftien maanden coöperatieve gedragingen, zoals spontane hulp aan anderen, te vertonen," merkt Sommerville op. "Er kan verondersteld worden dat op dat ogenblik ook rechtvaardigheid en altruïsme aanwezig zijn." De onderzoekster benadrukt dat baby's van vijftien maanden tijdens het onderzoek verbaasd leken dat sommige personen opvallend meer porties voeding kregen dan anderen. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze basisnoties zijn aangeboren of door de omgeving worden aangeleerd.

Labels: ,

Springer digitaliseert historische wetenschappelijke catalogus

De Duitse uitgever Springer Science+Business Media - gespecialiseerd in wetenschappelijke, technologische en medische werken - gaat zijn hele catalogus online zetten. Het project zou tegen het eind van volgend jaar moeten zijn afgerond. In totaal zullen 65.000 titels - waaronder werken van Albert Einstein, Niels Bohr, John Eccles en Rudolf Diesel - worden gedigitaliseerd. De bibliotheek bestaat voor 70 procent uit Engelstalige boeken. De andere 30 procent bestaat uit Duitse titels.

Het Springer Book Archive met de historische boeken zal beschikbaar worden gesteld op de website Springerlink, waar ook de actuele digitale catalogus wordt aangeboden. Daardoor zal de virtuele bibliotheek van Springer meer dan 100.000 titels omvatten. Derk Haank, chief executive van Springer, stelt dat de historische titels tot nu toe altijd opgeborgen zijn gebleven in de eigen bibliotheek van de uitgeverij, maar dankzij innovatieve technologieën opnieuw beschikbaar kunnen worden gesteld.

Haank stelt dat het bedrijf belangrijke investeringen heeft gedaan in het project, maar hij zegt ervan overtuigd te zijn dat de wetenschappelijke wereld het initiatief bijzonder nuttig zal vinden. De voorbije periode werden de auteurs en copyright-houders van de betrokken boeken geïnformeerd over het project. De werken gaan terug tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Met een aandeel van 20 procent is de medische sector het best vertegenwoordigd in de historische bibliotheek.

Labels: , ,

Twee op drie ondernemers kent cloud-werkomgeving

Twee op drie ondernemers is op de hoogte van het bestaan van een cloud-werkomgeving, maar over de concrete inhoud van het begrip blijft de kennis nog altijd relatief beperkt. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van de website BusinessCompleet. Er wordt ook opgemerkt dat nog heel wat ondernemers van mening zijn dat er nog belangrijke barrières moeten worden weggewerkt vooraleer kan worden overgeschakeld naar een cloud-werkomgeving.

De onderzoekers geven aan dat het overgrote deel van de ondernemers al gebruik maken van bekende cloud-diensten zoals Gmail, Skype en Facebook. Ook wordt opgemerkt dat de bedrijven bijzonder tevreden zijn over de cloud-initiatieven die werden opgestart. Slechts 5 procent zegt slechte ervaringen opgedaan te hebben met deze diensten. Bovendien blijkt een groot gedeelte van de ondernemers te beseffen dat cloud-diensten in de toekomst erg belangrijk zullen worden. Bijna 70 procent denkt dat software en data voor een groot gedeelte alleen nog via internet beschikbaar zullen zijn.

Er wordt echter aan toegevoegd dat door de onvoldoende bekendheid van de cloud-werkomgeving er nog altijd een relatief grote vrees is voor negatieve gevolgen. Volgens één op drie ondernemers houdt de opslag van data en software op internet bijzonder grote risico's in. Daarbij wordt opgemerkt dat er onvoldoende kennis is over de beveiligingsmaatregelen die de aanbieder heeft getroffen. Er wordt ook opgemerkt dat nog 27 procent van de ondervraagde vrouwen het nut van cloud-diensten niet inziet. Bij mannen blijft dat beperkt tot 17 procent.

Labels:

Sociale media graadmeter om succes televisie te voorspellen

Televisieprogramma's die druk worden besproken op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, hebben ook een grotere kans om hogere kijkcijfers te halen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. De onderzoekers merken op dat de rol van de sociale media in de televisie-sector de jongste jaren gevoelig is gestegen. Dat heeft volgens Nielsen te maken met de groeiende populariteit van tablets en smartphones, die gemakkelijk ook voor het televisiescherm kunnen worden gebruikt.

"Er is al langer geweten dat er op sociale netwerken druk wordt geconverseerd over televisieprogramma's, maar tot nu toe was er nog geen bewijs dat er een duidelijk verband kon worden gelegd met het daadwerkelijk kijkgedrag," merken de onderzoekers op. "Vooral bij het jongere publiek is er een duidelijk verband merkbaar." Er wordt opgemerkt dat het fenomeen niet alleen kan worden vastgesteld tijdens de uitzending van het programma. Een groot gedeelte van de sociale interactie gebeurt voor de start van het programma.

Het onderzoek geeft aan dat sociale media kunnen worden gebruikt als een graadmeter om het succes van televisieprogramma's te voorspellen. "Vier weken voor het televisieprogramma wordt uitgezonden vertegenwoordigt een stijging van 9 procent aan activiteit in sociale media een stijging met 1 procent in de kijkcijfers," voeren de onderzoekers aan. "Naarmate het seizoen vordert, neemt die correlatie wel af, maar het fenomeen blijft bestaan. Tegen het midden van het seizoen betekent een stijging met 14 procent in sociale media een stijging met 1 procent in de ratings."

Labels: ,

Jonge werknemer vaker afwezig wegens ziekte

Jongere werknemers melden zich gemakkelijker ziek dan hun oudere collega's. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van het Britse bedrijf Multibionta, producent van multivitaminen. Opgemerkt wordt dat werknemers tussen achttien en dertig jaar meer geneigd zijn om ziekteverlet te nemen wegens een verkoudheid en griep, allergieën of voedselintoleranties dan vijfenvijftigplussers. Ook blijven ze vaker thuis omwille van stress, vermoeidheid of een algemeen gevoel van onbehagen, terwijl dat voor oudere werknemers geen reden is om thuis te blijven.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 20 procent van de jongeren toegeeft het voorbije jaar ziekteverlet genomen te hebben omdat ze zich niet optimaal in conditie voelden, terwijl 85 procent van de vijfenvijftigplussers aangeeft alleen thuis te blijven wanneer ze echt niet meer uit bed kunnen. De onderzoekers merken op dat het verschil mogelijk verklaard kan worden door de ongezondere levensstijl die jongere werknemers er vaak op nahouden.

"Jongere werknemers drinken meer alcohol, nemen minder slaap, roken vaker en eten ongezonder dan hun oudere collega's," merken de onderzoekers op. Onder meer wordt opgemerkt dat jonge werknemers de helft minder geneigd zijn om de aanbevolen dagelijkse porties fruit en groenten te consumeren dan hun oudere collega's. Bovendien zeggen jongere werknemers ook vaker last te hebben van stress. Slechts een kwart van de vijfenvijftigplussers zou aangeven last te hebben van stress.

Labels: ,

Aantal Amerikaanse gezinnen zonder televisie zal verdrievoudigen

Naarmate meer Amerikaanse televisiekijkers hun favoriete programma's online bekijken, zal het aantal gezinnen zonder kabelaansluiting de volgende vijf jaar gevoelig stijgen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Magnaglobal. Verwacht wordt dat over vijf jaar 9 miljoen Amerikaanse gezinnen geen aansluiting meer zullen hebben op een traditionele betalende televisiedienst. Dat zou volgens het rapport een verdrievoudiging betekenen tegenover het huidige niveau.

Daarbij wordt verwacht dat 4 miljoen gezinnen daadwerkelijk hun traditioneel abonnement zullen opzeggen. De anderen hebben nooit een kabelaansluiting gehad. Er wordt trouwens opgemerkt dat er steeds meer gezinnen kunnen worden opgemerkt die nooit een kabelaansluiting hebben gehad. "Tieners richten zich steeds meer op het internet, waar ze het grootste gedeelte van hun media consumeren, zelfs wanneer hun ouders nog altijd voor een kabelaansluiting betalen," voeren de onderzoekers aan.

"De onderzoekers voeren aan dat er weinig reden is om aan te nemen dat deze groep in een later stadium alsnog een kabelaansluiting zal nemen, rekening houdend met online diensten zoals Hulu en Netflix," aldus het webmagazine ReadWriteWeb. "Deze groep heeft niet het gevoel dat een kabelaansluiting noodzakelijk is." Op dit ogenblik tellen de Verenigde Staten 2,5 miljoen gezinnen die nooit een kabelaansluiting hebben gehad. Dat zou over een periode van vijf jaar tijd verdubbelen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds heeft toestemming gegeven om een nieuwe schijf van 8 miljard euro steun te geven aan Griekenland. In het rapport van de trojka wordt nochtans opgemerkt dat Griekenland de Europese eisen voor dit jaar niet volledig zal kunnen nakomen. Ook met de privatisering van staatsbezittingen loopt het minder vlot dan verwacht. Anderzijds wordt opgemerkt dat de Griekse exportsector dynamische is geworden, wat zou moeten leiden tot een stabiele en geleidelijke groei op middenlange termijn. Ook de inflatie is teruggevallen, terwijl de Griekse banken hun kapitaalbasis zouden hebben versterkt. Ook werd progressie gemaakt in de transportsector, licentieprocedures en het reguleren van beroepen.


De schuldencrisis in de eurozone heeft een systemische dimensie bereikt. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd tegenover de economische commissie van het Europese parlement. Trichet benadrukte dat de eurozone het epicentrum van de wereldcrisis is geworden. Hij stelde dan ook dat een krachtdadige aanpak noodzakelijk is. Trichet voegde er aan toe dat het noodzakelijk is dat alle regeringen gelijkgestemd zijn en een totale toewijding tonen om de financiële stabiliteit veilig te stellen. Trichet voegde er aan toe dat de verwevenheid van het financiële systeem geleid heeft tot een groter risico op besmetting. Er moeten volgens Trichet snel duidelijke beslissingen worden genomen.


De nieuwe Franse bank, een combinatie van la Caisse des Dépots et Consignations en de Banque de Poste, zal binnen enkele maanden operationeel zijn. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. Met de oprichting van die nieuwe instelling wil de Franse overheid de kredietverlening aan gemeenten en lokale instellingen verzekeren. De oprichting van de nieuwe bank volgt op de ontmanteling van de Frans-Belgische financiële groep Dexia. De Franse president benadrukte dat de nieuwe bank geen enkel risicovol product zal verspreiden. Sarkozy hekelde daarbij ook nog bankiers die in het verleden risicovolle beleggingen hebben gekocht. Ook de intekenaars moeten volgens de Franse president echter hun verantwoordelijkheid nemen.


De Chinese overheid heeft beslist zijn belangrijkste banken extra kapitaal toe te stoppen. Op die manier hoopt men de financiële markten gerust te kunnen stellen stellen. De Chinese overheid zou onder meer zijn belang in onder meer Industrial and Commercial Bank of China en Bank of China uitbreiden. Central Huijin, de binnenlandse tak van het Chinese overheidsfonds, zal participaties kopen in Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank en Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). De overheidsinterventie komt er nadat de voorbije maanden de bankaandelen ongeveer 30 procent verloren en de investeerders zich steeds meer zorgen beginnen maken. China gaat ervan uit dat zijn tussenkomst de gemoederen zal bedaren.


De holding RHJ International (RHJI) heeft zijn bod op de Duitse BHF Bank, een dochter van Deutsche Bank, ingetrokken. RHJ International zou geen partner hebben gevonden om de overname te helpen bekostigen. Begin juli vatte Deutsche Bank exclusieve onderhandelingen aan met RHJ International, met de bedoeling tegen eind augustus een akkoord te bereiken. Maar de Europese schuldencrisis bemoeilijkt de zoektocht naar investeringskapitaal, vooral wanneer het om de overname van banken gaat. De overnameprijs van BHF Bank was geraamd op ongeveer 500 miljoen euro. Voor dat bedrag had RHJ International echter partners nodig, maar zou er niet in geslaagd zijn een geschikte kandidaat te vinden.


De technologiebedrijf Samsung en Google hebben de aankondiging van de lancering van hun nieuwe gezamenlijke smartphone uitgesteld. De bedrijven stelden de aankondiging uitgesteld te hebben uit respect voor het overlijden van Steve Jobs, topman van concurrent Apple. De aankondiging werd naar het einde van de maand verschoven. Volgens diverse bronnen plant Samsung de lancering van Nexus Prime. Het gaat om een smartphone die draait op de allernieuwste versie van Android, het besturingssysteem voor smartphones van Google. De Nexus Prime moet één van de belangrijkste uitdagers worden van de nieuwe versie van de iPhone van Apple. Al geruime tijd voeren Samsung en Apple een felle strijd over patenten op hun smartphones en tabletcomputers.


De Duitse luchthavens worden opnieuw bedreigd door acties van zowel het afhandelingspersoneel als de verkeersleiders. De werknemers van de afhandelingsdivisie van Frankfurt legden al even het werk neer uit ongerustheid over een nieuw Europees voorstel om de sector nog meer te liberaliseren. In Frankfurt geniet het afhandelingspersoneel dezelfde voordelen als andere werknemers van de luchthaven. Die voorwaarden zijn doorgaans beter dan in de afhandelingssector. Ook de verkeersleiders dreigen ermee het werk neer te leggen. Ze willen een loonsverhoging van 6,5 procent. Het voorstel van de bemiddelaar gaat maar tot 6 procent, gespreid over twee jaar. Het conflict sleept al lang aan. Dit jaar kon al twee keer een staking vermeden worden.


Bij het Franse olieconcern Total zal een belangrijke reorganisatie worden doorgevoerd. Dat heeft Christophe de Margerie, gedelegeerd bestuurder van total, tegenover de vakbonden gezegd. Total wil zijn downstreamactiviteiten splitsen. Daarbij zou de raffinage worden samengevoegd met de chemiedivisie. De marketing - bestaande uit tankstations en depots - zou een zelfstandige afdeling worden. De Margerie benadrukte echter dat de reorganisatie geen voorbode van een verkoop of beursgang van één van de betrokken divisies is. De reorganisatie is volgens de topman van Total dringend noodzakelijk om voorbereid te zijn op de dalende olievraag die tijdens de volgende tien jaar in Europa en de Verenigde Staten wordt verwacht.


De Franse regeringspartijen hebben met hun parlementaire fracties een akkoord bereikt over de invoering van een nieuwe taks voor de superrijken. De taks moet de regering helpen bij het opvullen van het begrotingstekort. De regering van premier François Fillon was al enkele tijd op zoek naar een manier om hoge inkomens zwaarder te belasten. Maar er bestond nog onenigheid over de bedragen die daarbij gehanteerd moeten worden. Nu werd overeengekomen om een belasting van 3 procent in te stellen op inkomens boven de 250.000 euro per jaar. Vanaf 500.000 euro wordt dat 4 procent. Deze taks komt bovenop de inkomensbelasting en vermogensbelasting die de betrokken nu al betalen. De taks heeft in principe een looptijd van twee jaar.


De Russische premier Vladimir Poetin is gesprekken opgestart met Chinese leiders om de betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Door de afnemende wapenverkoop en de vastgelopen onderhandelingen over een grote aardgasdeal zijn de diplomatieke relaties tussen beide grootmachten enigszins bekoeld. Poetin stelde dat een compromis moet worden bereikt die beide kampen tevreden stelt. Een aantal analisten vermoeden dat Rusland zich door een verkiezing van Poetin volgend jaar tot president meer op het oosten zal richten in plaats van op het westen, zoals dat de voorbije jaren onder huidig president Dmitri Medvedev het geval was.


In Oekraïne is gewezen premier Joelia Timosjenko veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Ook moet ze een schadevergoeding van 200 miljoen dollar betalen. Volgens de rechtbank is het bewezen dat Timosjenko twee jaar geleden met Rusland gasverdragen heeft gesloten die nadelig waren voor Oekraïne. Daardoor zou Oekraïne een schade van ongeveer 137 miljoen euro hebben geleden. Oppositieleidster Timosjenko pleitte de vrijspraak en stelde dat er geen misdrijf werd gepleegd. Het proces heeft volgens haar politieke doelstellingen. Timosjenko kondigde aan bij het Europees Hof voor de Mensenrechten protest te zullen aantekenen tegen haar veroordeling. De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden eerder al gewag gemaakt van een politiek gemotiveerd proces.


De opiumproductie in Afghanistan zal dit jaar met meer dan 60 procent toenemen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Vorig jaar had een plantenziekte de productie van ruwe opium bijna gehalveerd. De geringe papaveroogst van vorig jaar leidde volgens het rapport de voorbije maanden echter tot een duidelijke prijsstijging van opium, de grondstof voor heroïne. Die hoge opiumprijs draagt ertoe bij dat veel Afghaanse boeren weer met de teelt van papavers zijn begonnen. De bebouwde oppervlakte steeg sinds vorig jaar met 7 procent tot 131.000 hectare. Minstens 191.500 Afghaanse gezinnen zijn bij de opiumteelt betrokken. Dat is ruim 6 procent van de totale bevolking.


Microblogsite Twitter krijgt voortaan ook de merkrechten op het woord tweet, de korte berichten die via de dienst worden verspreid. Dat is het gevolg van een rechtszaak in de Verenigde Staten. Het woord was geregistreerd door het bedrijf Twittad, maar Twitter argumenteerde dat het woord al lang populair was vooraleer andere bedrijven de naam claimden. Twitter zegt de rechtmatige eigenaar te zijn van het woord. Twitter stapte naar de rechtbank, maar er zou tussen beide partijen een minnelijke schikking zijn getroffen. Twitter krijgt de rechten op het woord en laat in ruil de rechtszaak vallen. Bij Twittad kunnen Twitter-gebruikers geld verdienen door reclameboodschappen te verspreiden. De twitter-account van het bedrijf was door Twitter geblokkeerd.


Een nationale bank uit de eurozone heeft de voorbije week ongewoon veel goud verkocht. Dat heeft de Europese Centrale Bank bekend gemaakt. De identiteit van de nationale bank in kwestie werd niet bekend gemaakt. Er werd opgemerkt dat de bank voor 181 miljoen euro aan goud had verkocht. Aan de huidige prijs komt dat ongeveer overeen met vier ton goud. De verkoop is opvallend, want over het algemeen blijven de bedragen onder de 10 miljoen euro. Bovendien waren nationale banken de jongste tijd veeleer actief aan de aankoopzijde. Goud maakt deel uit van de reserves van een nationale bank. Duitsland beschikt bijvoorbeeld over een reserve van 3.400 ton, terwijl Griekenland een reserve van 111 ton heeft.


De Nederlandse voetbalclub Ajax heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar geprofiteerd van onder meer deelname aan de Champions League en de transfers van Luis Suarez naar Liverpool en Urby Emanuelson naar AC Milan. Dat is gebleken uit de cijfers die de voetbalclub heeft bekend gemaakt. De club haalde een nettowinst van 5,5 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een verlies van 22,8 miljoen euro werd geboekt. Ajax streek in totaal 12 miljoen euro aan premies op voor deelname aan Europese competities, waarvan 11,3 miljoen euro werd verdiend in de Champions League. De omzet steeg met 40,5 procent naar 97,1 miljoen euro. De netto-opbrengsten van de transfers steeg van 6,2 miljoen euro tot 25,2 miljoen euro.


Meer Nieuws

Tuesday, October 11, 2011

Werk aan waterkrachtcentrale Patagonië mag verder gaan

Een Chileense rechtbank heeft de schorsing van de bouw van een grote hydroelektrische dam in Patagonië verworpen. Eerder waren de werken aan de dam voor drie maanden opgeschort. Volgens milieubewegingen zal het damproject een unieke biotoop vernietigen. De milieubewegingen hebben aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de rechtbank. De hydroelektrische centrale zou 2.750 megawatt elektriciteit genereren. Die elektriciteit moet de nodige energie voorzien voor de groeiende Chileense economie.

Met het HidroAysen-project is een investering van 2,9 miljard dollar gemoeid. Het project wordt uitgevoerd door het Spaans-Chileense consortium Endesa-Colburn. In mei werd het project door de Chileense regering goedgekeurd. Dat heeft echter tot zware en soms gewelddadige protesten geleid. Het HidroAysen-project bestaat uit vijf dammen in twee riviervalleien in Patagonië. De aanleg zou leiden tot de overstroming van een oppervlakte van 6.000 hectaren wildernis. In juni werd beslist om het project voor drie maand op te schorten om de bemerkingen van critici te bestuderen.

De regering van de Chileense president Sebastian Pinera voert aan dat het project nodig is voor de economie van het land. De hydroelektrische centrale zou de energie-capaciteit van Chili met 20 procent opdrijven. Tegenstanders voeren echter aan dat het project één van de laatste onaangeroerde gebieden van de hele planeet zal verminken. De tegenstanders willen desnoods naar het Internationaal Hof voor de Rechten van de Mens om de komst van de centrale tegen te houden.

Bij de werken zouden meer dan vijfduizend arbeiders worden betrokken. Die zouden meer dan tien jaar lang in het afgelegen gebied moeten blijven. Daardoor zou de populatie van de regio verdubbelen.

Labels: , , , , ,

Grotten van Altamira moeten bezoekers blijven weren

De grotten van Altamira in het noorden van Spanje moeten gesloten blijven voor het publiek. Dat heeft Cesareo Saiz-Jiminez, professor aan het Spaanse Institutuut voor Natuurlijke Rijkdommen en Agrobiologie, gezegd. De grotten werden negen jaar geleden voor het publiek afgesloten omdat gevreesd werd dat de stroom toeristen een schadelijke impact zou hebben op het fragiele ecosysteem van de grotten. Sinds kort wordt echter op een heropening van de grotten aangestuurd. Indien men de schilderingen wil bewaren, moet volgens Saiz-Jiminez van die plannen worden afgezien.

De grotten van Altamira werden negen jaar geleden gesloten nadat de wetenschappers hadden gewaarschuwd dat bacteriën en zwammen de schilderingen in de grotten aantasten en de pigmenten wegvraten. Daardoor zou volgens de wetenschappers onherstelbare schade kunnen worden aangericht aan de schilderingen. Vorig jaar stelde de Spaanse overheid echter voor om de grotten opnieuw te openen. Dat zou immers opnieuw grote groepen toeristen aantrekken en een stimulans kunnen betekenen voor de lokale economie.

In de jaren zeventig werden 174.000 bezoekers geteld. Op het einde van dat de decennium werden de grotten gesloten uit bezorgdheid over het voortbestaan van de schilderingen, maar vijf jaar later werden opnieuw toeristen toegelaten. Per jaar werden echter maximaal 8.500 bezoekers toegelaten. De overheid heeft nu voorgesteld om opnieuw een beperkt aantal bezoekers toe te laten. De geraadpleegde wetenschappers stellen echter dat de bezoekers een te grote negatieve impact zouden hebben.

Er wordt gewag gemaakt van een grotere lichtintensiteit, een stijging van de temperatuur en luchtvochtigheid, koolstofdioxide en turbulentie, wat een ideale voedingsbodem zou zijn voor bacteriën en zwammen. Ook zouden toeristen stof, huidschilfers en textielvezels achterlaten.

Labels: , ,

Moskou denkt opnieuw aan het Strassenhaus

De Russische hoofdstad overweegt om terug te grijpen naar een oud verkeersplan, waarbij flatgebouwen zouden worden opgetrokken met verkeerswegen boven op het dak. Het concept werd ontwikkeld door de Duitse ingenieur Roland Lipp. Daarbij zouden boven gebouwen van twee verdiepingen autostrades worden gebouwd. De infrastructuur zou ook de aanleg van elektriciteitsvoorzieningen voorzien. In de plannen zijn ook parkeergelegenheden en commerciële ruimtes voorzien.

Roland Lipp, die in Oost-Duitsland is geboren en in Rusland werd opgeleid, stelde zijn plannen voor het zogenaamde Strassenhaus vier jaar geleden voor. Het idee wekte de interesse van Yury Luzhkov, de gewezen burgemeester van Moskou. Rond het concept werden sindsdien echter geen verdere concrete initiatieven meer genomen. Luzhkov werd vorig jaar door de Russische president Dmitry Medvedev uit zijn functie ontheven. Sergei Sobyanin, de opvolger van Luzhkov, zou de plannen nu echter opnieuw willen bekijken.

Het project zou ongeveer 31 miljoen dollar per kilometer kosten. De plannen zouden kunnen worden overwogen voor de geplande stadsuitbreiding van Moskou. Sergei Tkachenko, directeur van het strategisch ontwikkelingsplan voor Moskou, had het Strassenhaus twee jaar geleden echter al afgewezen. In de nieuwe plannen zou een gordel van hoogspanningslijnen door huizenblokken worden vervangen. De elektriciteitslijnen zouden in speciale kokers in de infrastructuur worden verwerkt.

Labels: , ,

Chinese beursintroducties met 71 procent gedaald

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar hebben Chinese bedrijven met beursintroducties een bedrag van 72,27 miljard yuan opgehaald. Dat komt overeen met een bedrag van 11,12 miljard dollar. Dat betekent een daling met 71 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de ChinaVenture Investment Consulting Group. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar werd een terugval met 35,7 procent opgetekend. De reden voor de terugval moet volgens het rapport worden gezocht bij de wereldwijde economische vertraging.

In totaal hebben tijdens het derde kwartaal van dit jaar negentig Chinese bedrijven een notering genomen op beurzen in eigen land en op buitenlandse markten. Dat betekent een daling met 22,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar kende de activiteit een achteruitgang met 11,8 procent. Op de Chinese thuismarkt werden 31 introducties genoteerd op de technologiebeurs ChiNext Board, terwijl 26 kleinere ondernemingen een notering namen op de Enterprises Board.

Op de hoofdindex van de Shanghai Stock Exchange werden negen introducties geteld. De buitenlandse beursintroducties werden vooral opgetekend op de beurs in Hongkong. Alleen de video-sharingsite Toudu realiseerde een beursintroductie in de Verenigde Staten. De grootste introductie van het derde kwartaal was Gaoxin Retail, dat op de beurs van Hongkong een bedrag van 8,24 miljard Hongkong dollar ophaalde. De top drie werd rond gemaakt door Founder Securities (5,85 miljard yuan) en Great Wall Motor (3,96 miljard yuan).

Labels: ,

Figuren die op hun strepen staan hebben vervelende dagen

Personen die van zichzelf vinden aanspraak te kunnen maken op een positie, verworvenheden of rechten zonder daarvoor een tegenprestatie te hoeven doen, zullen sneller geneigd zijn om een vervelende taak als een verlies van tijd en moeite te bestempelen, waardoor echter de werkdag voor hen langzamer vooruit dreigt te gaan van voor hun collega's. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan.

"De meeste mensen moeten dagelijks wel eens routineuze of vervelende taken uitvoeren," merkt Ed O'Brien, psycholoog aan de University of Michigan, op. "Mensen die van zichzelf vinden dat ze op bepaalde zaken aanspraak kunnen maken, zullen echter sneller van mening zijn dat het werk louter verspilling van hun kostbare tijd is. Dat heeft echter vooral tot gevolg dat de tijd voor die figuren langzaam lijkt te vorderen.

"De resultaten geven aan dat de perceptie over tijdsverlies ook gevolgen zouden kunnen hebben voor tijd-gerelateerde interpersoonlijke opdrachten die misschien vervelend zouden kunnen worden bestempeld, zoals vrijwilligerwerk of recyclage," voert O'Brien aan. "Bovendien kan het ook gevolgen hebben voor de tijd die iemand bereid is om aan een relatie te besteden." In het onderzoek bleek onder meer dat proefpersonen die vinden dat ze aanspraak kunnen maken, een verslag over hun dagelijkse leven vervelender vonden en een groter verlies aan tijd vonden dan andere respondenten.

Labels:

Spanje herbergt meest intensieve sociale netwerkers

Spanjaarden behoren tot de meest geëngageerde sociale netwerkers van de wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent McKinsey in acht landen. Volgens de onderzoekers besteden Spanjaarden 68 minuten per dag aan sociale netwerken, gevolgd door Britten (61 minuten) en Duitsers (42 minuten). In de Verenigde Staten vertegenwoordigen sociale netwerken een tijdsgebruik van 37 minuten per dag, gevolgd door Zuid-Korea (27 minuten), China (16 minuten), India en Japan (7 minuten).

Opgemerkt wordt dat de Spanjaarden met 375 minuten per dag ook het meest gebruik maken van de personal computer, gevolgd door Zuid-Korea (359 minuten) en de Verenigde Staten (308 minuten). Verder volgen Duitsland en Groot-Brittannië (280 minuten), China (159 minuten), Japan (136 minuten) en India (64 minuten). Instant messaging is daarentegen het meest populair in Zuid-Korea (39 minuten), gevolgd door China (26 minuten), Spanje (30 minuten), Duitsland (20 minuten). In Groot-Brittannië haalt instant messaging slechts 1 minuut per dag.

Op het gebied van email zijn de Verenigde Staten marktleider (41 minuten), gevolgd door Groot-Brittannië (40 minuten), Duitsland (37 minuten) en Spanje (29 minuten). In China wordt echter slechts 2 minuten per dag besteed aan email. De onderzoekers merken verder op dat webbrowsen in Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje aan een tijdsbesteding van 50 minuten per dag komt, gevolgd door de Verenigde Staten en Japan met iets meer dan 30 minuten. In China en India wordt een tijdsbesteding van ongeveer 25 minuten geregistreerd.

Labels:

Indiase luxemarkt groeit met 20 procent verder aan

De Indiase luxemarkt zal volgend jaar een groei kennen van 20 procent, te danken aan de grotere digitale interactie tussen retail en consument, de wereldwijde aanwezigheid van de sector en een groeiend merkbewustzijn bij de Indiase consument. Dat is de conclusie van een rapport van consulent A.T. Kearney. Opgemerkt wordt dat India wellicht gespaard zal blijven van de dreigende wereldwijde economische vertraging. Er wordt aan toegevoegd dat de bestedingen in de Indiase luxesector dan ook wellicht zullen blijven toenemen.

Ook dit jaar kende de Indiase luxemarkt volgens Kearney een groei met 20 procent tot 5,8 miljard dollar. In het rapport wordt opgemerkt dat juwelen, elektronica, auto's, restaurants en toerisme met een groei tussen 22 procent en 40 procent daarbij bovengemiddeld presteerden. De juwelensector liet een groei met 30 procent optekenen, dankzij de hogere prijzen die bij goud en juwelen konden worden gerealiseerd. Ook kledij, uurwerken en lichaamsverzorging lieten een recordgroei tussen 24 procent en 30 procent optekenen.

Alleen de vastgoedsector en de luxejachten bleven die jaar volgens Kearney achter op de groei. In het rapport wordt opgemerkt dat de luxesector zich niet beperkt tot de grote metropolen zoals Delhi, Mumbai en Bangalore, maar zich inmiddels heeft uitgebreid naar Chennai, Hyderabad en Pune. Ook ten noorden van Mumbai en Gurgaon zijn volgens Kearney belangrijke afzetmarkten ontstaan. Het gebrek aan geschikt personeel en infrastructuur blijven volgens het rapport de belangrijkste problemen voor de sector.

Labels: ,