Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 04, 2011

China werkt aan grotere steenkoolimport vanuit Rusland

China gaat de import van steenkool vanuit Rusland de volgende vijf jaar met ongeveer 30 procent opdrijven. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt. Er werd aan toegevoegd dat de energie-samenwerking tussen beide landen blijft groeien. Rusland is de vijfde grootste buitenlandse leverancier van steenkool aan China. De twee landen zouden ook werken aan een dertigjarig contract voor leveringen van natuurlijk gas. China zou ook streven naar een intensievere samenwerking met Rusland op het gebied van kernenergie.

"Rusland zou de uitvoer van steenkool de volgende vijf jaar tot 15 miljoen ton opdrijven," aldus het Russische persbureau RIA-Novosti. "Mogelijk wordt de uitvoer opgetrokken tot 20 miljoen ton." China werd twee jaar geleden voor het eerst een netto-invoerder van steenkool, nadat de Chinese regering beslist had zijn mijnsector te consolideren en duizenden onveilige sites werden gesloten en de productie werd teruggeschroefd.

Het voorbije jaar voerde Rusland 11,6 miljoen ton steenkool uit naar China, met een gemiddelde prijs van 130 dollar per ton. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken merkte verder op dat Shenhua Group, de grootste Chinese steenkoolproducent, met Russische bedrijven gesprekken voert voor de gezamenlijke ontwikkeling van steenkoolvelden en liquefactie-projecten. China importeerde vorig jaar in totaal 165 miljoen ton steenkool.

Labels: , , ,

Groot-Brittannië gaat waarschuwen tegen ongepaste online muziekcontent

In Groot-Brittannië wordt een waarschuwingssysteem gelanceerd voor ongepaste content van digitale songs en muziekvideo's. Dat heeft de British Recorded Music Industry (BPI) bekend gemaakt. Sinds het midden van de jaren negentig hanteert de Britse muziekfederatie al een gelijkaardige labeling voor cd-muziek, maar de meeste online muziekdiensten hebben een dergelijk waarschuwingssysteem nog niet geïmplementeerd, op uitzondering van de online muziekwinkel iTunes van Apple.

"De muziekindustrie wil er voor zorgen dat ouders een duidelijke leidraad hebben om te beslissen welke muziekcontent voor hun kinderen geschikt is," merkt Geoff Tayler, chief executive van de Britse muziekfederatie, op tegenover BBC News. "Het is belangrijk dat ouders daarvoor bij online muziek dezelfde mogelijkheden hebben als bij de fysieke versies." In het voorstel is voorzien dat digitale muziekretailers en aanbieders van streaming-services duidelijk een waarschuwing plaatsen bij content die voor jongeren ongepast wordt geacht.

De waarschuwingen zullen verschijnen op YouTube, Spotify, Napster en Vevo, de joint-venture van Universal Music en Sony Music. De retailsector zegt de beslissing van de Britse muziekfederatie toe te juichen. Een woordvoerder van de Britse Entertainment Retailers Association merkt op dat de retailers zich aan het einde van de productieketen bevinden en dus over accurate informatie moeten kunnen beschikken om de consument een overwogen keuze te laten maken over zijn aankopen.

Labels: , ,

Klimaatveranderingen hebben snel impact op maatschappij

Het klimaat heeft een belangrijke rol gespeeld in het verdwijnen van de Vikings uit Groenland. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brown University in de Verenigde Staten. De onderzoekers merken op dat het onderzoek aantoont hoe snel klimaatveranderingen een impact hebben op de maatschappij. Dat is volgens hen vooral belangrijk in het kader van de huidige snelle veranderingen in de klimaatomstandigheden. De Vikings kwamen op het einde van de tiende eeuw op Groenland aan, maar waren rond de veertiende eeuw opnieuw verdwenen.

"Het klimaat is niet de enige factor in het verdwijnen van de Viking-cultuur op Groenland," voert onderzoeker William D'Andrea op. "Ook de sedentaire levensstijl van de Vikings, hun afhankelijkheid van landbouw en veeteelt en handel met Scandinavië en de vijandige verhouding met de aanwezige Inuït-bevolking hebben ongetwijfeld een rol gespeeld, maar toch blijkt het klimaat cruciaal te zijn geweest." Toen de Vikings op Groenland aankwamen was de temperatuur relatief mild, maar op het eind van de elfde eeuw begonnen de temperaturen plots te dalen.

"Groenland werd toen 4 graden celcius kouder," merken de onderzoekers op. "Daardoor werd het landbouwseizoen veel korter, terwijl er ook minder voedsel was voor het vee en de handel door het ijs werd gehinderd." De onderzoekers merken op dat een daling van de temperatuur eerder ook al een einde had gemaakt aan de Saqqaq-cultuur op Groenland. Die cultuur maakte plaats voor het Dorset-volk, dat meer aangepast aan de jacht op het ijs. Maar uiteindelijk werd Groenland volgens de onderzoekers zo koud dat ook de Dorset-cultuur verdween.

Labels: , ,

Gescheiden onderwijs levert vooral meisjes voordeel op

In de Verenigde Staten maken politici, onderzoekers en opvoeders zich zorgen over de dalende schoolprestaties van mannelijke leerlingen. Er wordt zelfs gesproken over een educatieve crisis en het faillissement van het traditionele schoolsysteem. Dat heeft een aantal experts aangezet om alternatieve systemen voor te stellen en te ontwikkelen. Daarbij gaan ook stemmen om het onderwijs opnieuw naar geslacht op te delen, maar dat zou volgens Christopher Greig, professor opvoedkunde aan de University of Windsor, wellicht een grote vergissing zijn.

"Men blijkt niet gekeken te hebben naar de resultaten die het opdelen van het onderwijs volgens het geslacht hebben opgeleverd," voert Christopher Greig aan. Hij verwijst daarbij naar een experiment van een Amerikaanse basisschool tussen het midden van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig. Ook toen werd er volgens Greig vanuit gegaan dat de prestaties van de mannelijke leerlingen zou verbeteren door het verwijderen van de meisjes uit de klas. In praktijk waren het volgens Greig echter vooral de meisjes die het meeste voordeel haalden uit de scheiding.

"De schoolprestaties van de meisjes kenden een opmerkelijke verbetering," stipt Greig aan. "Een aantal jongens bleek een haat tegenover vrouwen te ontwikkelen en gewelddadig gedrag te vertonen, maar bovendien werd de academische kloof tussen meisjes en jongens in de loop van het project alleen maar groter." Het zou volgens Greig dan ook een vergissing zijn om te denken dat de schoolprestaties van jongens zouden verbeteren door het onderwijs opnieuw te scheiden.

Labels:

Internet uitweg voor strikte regelgeving van de overheid

Een strikte regeling van offline reclame werkt bevorderend voor het internet. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Rotman School of Management van de University of Toronto en de Sloan School of Management van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Online reclame werkt volgens de onderzoekers dan ook bijzonder goed in een omgeving waar de overheid de advertentie-wereld streng probeert te reglementeren.

De onderzoekers merken op dat respondenten in Amerikaanse staten met een beperking op alcohol-reclames 8 procent minder geneigd zijn om alcoholische dranken te kopen dan in regio's zonder strikte regelgeving. Wanneer de consumenten aan online reclame worden blootgesteld, wordt die kloof echter tot 3 procent teruggebracht. Het internet blijkt volgens de onderzoekers dan ook de impact van regelgeving op de consument uit te hollen.

"Wanneer men de offline wereld wil reguleren, moet men er rekening mee houden dat het publiek ook toegang heeft tot het internet," merken de onderzoekers Avi Goldfarb en Catherine Tucker op. "Daarbij moet goed overwogen worden in welke manier de online wereld de effecten van de regelgeving kan uithollen. Op die manier wordt het internet immers versterkt als een alternatief voor het offline reclameformat." Goldfarb merkt op dat het internet ook een ideaal platform is voor producten die op een andere manier moeilijk te adverteren zijn.

Labels: ,

Fragmentatie grootste gevaar voor Europese bosgebieden

Branden, bosbouw en landbouw verdelen de Europese bossen tot geïsoleerde locaties, waardoor de woestijnvorming wordt versneld en de diversiteit van flora en fauna wordt bedreigd. Dat is de conclusie van een rapport van het United Nations Environment Programme. Er wordt aan toegevoegd dat deze geïsoleerde bosgebieden ook gevoeliger zijn voor de klimaatverandering. Bovendien zorgt de fragmentatie er volgens het rapport voor dat het moeilijker wordt om de ondergrond te stabiliseren.

"De fragmentatie van de Europese bosgebieden heeft ook tot gevolg dat er onvoldoende watervoorraden zijn voor steden, bedrijven en gemeenschappen die op dergelijke ecosystemen steunen," merkt het persbureau AFP op. "Hoewel de Europese bosgebieden jaarlijks met ongeveer 800.000 hectaren aangroeien, wordt het potentieel van de regio om de klimaatverandering te bestrijden door de fragmentatie bedreigd."

In het rapport wordt onder gewezen naar de Karpaten, waar privébossen werden gerooid om plaats te maken voor hotels en massatoerisme, waardoor onder meer beren en lynxen bedreigd zijn geraakt. Fragmentatie, gekoppeld aan klimaatverandering, verhoogt volgens de onderzoekers ook het risico op bosbranden. "In het mediterrane gebied gaan door branden elk jaar 0,5 miljoen hectaren bos verkoren," merken de onderzoekers nog op.

Indien er niet wordt ingegrepen, dreigen volgens de onderzoekers tachtig miljoen mensen in de regio volgens het onderzoek tegen het midden van het volgende decennium elk slechts toegang te hebben tot 500 kubieke water per jaar.

Labels: , ,

Kleine Amerikaanse kranten hebben vaakst een betaalmuur

Grote mediabedrijven zoals The New York Times of The Wall Street Journal halen de grootste ruchtbaarheid met het oprichten van betaalmuren, maar die trend wordt in realiteit geleid door de kleinere uitgevers. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de School of Journalism van de University of Missouri. Daarbij wordt opgemerkt dat 46 procent van de Amerikaanse kranten met een oplage van minder dan 25.000 exemplaren per week voor minstens een gedeelte van hun online content een financiële bijdrage vragen. Bij de grotere uitgevers is dat slechts 24 procent.

"Bij de uitgevers die nog geen vergoeding vragen voor hun online content, denkt echter 35 procent om in de toekomst een betaalmuur op te richten," merkt het magazine Adweek op. "Bovendien acht nog eens 50 procent het mogelijk dat die stap ooit gezet zal worden. Slechts 15 procent geeft aan geen enkel plan in die richting te hebben." De onderzoekers merken op dat die digitale betaalmuren de terugval van de inkomsten uit gedrukte activiteiten niet zullen kunnen compenseren, maar mogelijk wel gedeeltelijk zal kunnen afremmen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de kleinere uitgevers weinig interesse hebben in mobiele platformen. Slechts 25 procent van de kleine Amerikaanse uitgevers blijkt een mobiele applicatie ontwikkeld te hebben. Bij de grote uitgevers heeft daarentegen 62 procent een mobiele applicatie. Ook heeft slechts 9 procent van de kleine uitgevers een applicatie voor tablets, tegenover 39 procent bij de grotere Amerikaanse kranten. Zes op tien Amerikaanse kranten verwacht over drie jaar minstens 15 procent van zijn totale inkomsten uit digitale activiteiten te halen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Rusland heeft nog een nucleair arsenaal van 1.537 kernkoppen. Daarmee zit Rusland al onder het maximumniveau dat binnen het nieuwe akkoord over kernwapens met de Verenigde Staten heeft afgesproken. Dat heeft het Amerikaans ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt. In het akkoord is voorzien dat Rusland over zeven jaar nog 1.550 kernkoppen mag hebben. De Verenigde Staten hebben op dit ogenblik nog 1.800 kernkoppen. Het nieuwe kernwapenakkoord werd in april vorig jaar ondertekend en werd in maart van dit jaar van kracht. De organisatie Arms Control Association zegt dat ook de Verenigde Staten hun inspanningen moeten versnellen om het Amerikaanse kernarsenaal verder af te bouwen.


De Duitse autoriteiten zijn mogelijk een stap dichter bij de bron van de EHEC-infecties, die al aan negentien mensen het leven heeft gekost. Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck gegeten. Experts doen onderzoek in de eetgelegenheid en bij de leveranciers van de zaak. Er zijn meer dan tweeduizend EHEC-infecties en verdachte gevallen. Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar volgens Italiaanse wetenschappers van een gespecialiseerd laboratorium is er geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn. Uit Duits onderzoek is gebleken dat 95 procent van de slachtoffers zeker één van die drie groenten had gegeten.


Egypte, dat nog herstelt van een volksopstand die leidde tot de val van het regime van president Hosni Moebarak, kan in een ernstige economische crisis belanden. Het land zou te weinig internationale hulp krijgen en buitenlandse investeringen blijven uit. Generaal Mahmoud Nassr, lid van de regerende Hoge Militaire Raad, zei dat de buitenlandse directe investeringen gestagneerd zijn, terwijl westerse ratingbureaus de kredietwaardigheid van het land naar beneden bijstellen. De Algemene Autoriteit voor Investeringen en Vrije Zones (GAFI), die tot taak heeft buitenlandse bedrijven aan te trekken, zegt dat de buitenlandse investeringen in Egypte in het eerste kwartaal van dit jaar terugvielen tot 830 miljoen euro, tegenover 1,2 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.


Het bruto binnenlands product van de Tunesische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,8 procent gekrompen. De dalende inkomsten uit het toerisme in Tunesië, waar in januari een volksopstand leidde tot het ontslag van president Ben Ali, was daarbij een bepalende factor. Dat blijkt uit cijfers van het Tunesische nationale instituut voor de statistiek. In het vierde kwartaal van vorig jaar rapporteerde Tunesië nog een groei van 1,6 procent. De economische activiteit in de dienstensector is gedaald met 6,1 procent, een gevolg van de dalende activiteit in de toeristische branche. Uit de gerapporteerde cijfers blijkt dat de toegevoegde waarde in de horeca een daling van 35 procent vertoont voor het eerste kwartaal. In de transportsector werd een daling van 18,5 procent opgetekend.


De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft met zijn Braziliaanse collega Dilma Rousseff een telefonisch onderhoud gehad over de kandidatuur van Trevor Manuel, gewezen Braziliaans minister van financiën, als toekomstig hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Jacob Zuma zou aan zijn Braziliaanse collega gezegd hebben informele consultaties te voeren met de Brics-landen over de naam van Manuel voor de topfunctie bij de financiële instelling. Sinds de arrestatie van voormalig topman Dominique Strauss-Kahn is het Internationaal Monetair Fonds op zoek naar een opvolger. De grootste kandidaat-opvolger is de Franse Christine Lagarde, maar groeimarkten vinden het niet evident dat de opvolger van Strauss-Kahn uit Europa zou komen.


De Amerikaanse overheid heeft zijn belang van 6 procent in autobouwer Chrysler verkocht aan de Italiaanse groep Fiat. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 560 miljoen dollar. Door de overname van de overheidsparticipatie heeft Fiat een belang van 52 procent opgebouwd in Chrysler. Het Italiaanse bedrijf stapte twee jaar geleden in de reddingsoperatie van Chrysler, dat van de Amerikaanse overheid een kapitaalinjectie van 12,5 miljard dollar ontving. Inmiddels kon 11,2 miljard dollar van die investering worden gerecupereerd. Sergio Marchionne, topman van Fiat, sluit niet uit dat de twee autobouwers in de toekomst volledig zullen fuseren. Ook een beursgang van Chrysler behoort nog steeds tot de mogelijkheden.


De Ierse budgetmaatschappij Ryanair heeft een bos rozen naar de vakbond van concurrent TAP Air Portugal gestuurd als attentie voor de Portugese vakbond National Union of Civil Aviation Flight Attendants, die voor het komende vakantieseizoen een tiendaagse staking heeft aangekondigd. Het personeel van de Portugese maatschappij staakt uit protest tegen maatregelen om cabinepersoneel op vluchten te verminderen. Ryanair meent voordeel te kunnen halen uit de actie bij zijn Portugese concurrent. De aankondiging van de actie zou immers voor onzekerheid kunnen zorgen bij de klanten van de Portugese maatschappij en hen aanzetten om eventueel op zoek te gaan naar alternatieven.


De vijf grootste banken van Groot-Brittannië hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis drie jaar geleden meer dan 103.000 banen geschrapt. Dat blijkt uit cijfers van de financiële nieuwsdienst Bloomberg. De betrokken banken verminderen daarmee hun gezamenlijke wereldwijde personeelsbestand met 11 procent. In Groot-Brittannië gingen minstens 34.500 banen verloren. Volgens een brancheorganisatie zijn Britse financiële bedrijven dit jaar van plan nog meer dan 16.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Bij Royal Bank of Scotland verdwenen de voorbije periode 74.000 banen, gevolgd door Lloyds (18.000), HSBC Holdings (17.000) en Barclays (5.000). Alleen Standard Chartered vormt een uitzondering op die trend. Daar werden ruim 11.000 banen gecreëerd.


Griekenland krijgt een nieuw deel van de noodlening die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorig jaar hebben toegezegd. Het gaat om een bedrag van 12 miljard euro. In ruil daarvoor heeft de Griekse overheid beloofd nog meer bezuinigen te zullen doorvoeren. De Griekse regering verkoopt onder meer voor 50 miljard staatsdeelnemingen. Griekenland is door de ingreep veilig voor de rest van het jaar. Maar inmiddels wordt er al weer gesproken over nog meer miljarden steun om ook de volgende jaren door te komen. In totaal is tot nu toe een pakket van 110 miljard euro voorzien voor hulp aan Griekenland. De eurogroep zegt dat Griekenland ook extra financiële hulp zou krijgen als private banken op vrijwillige basis bereid zijn tot een bijdrage.


Tony Hayward, de gewezen topman van de olieproducent British Petroleum, staat klaar om terug te keren in de oliesector. Nog voor de zomer trekt hij met zijn nieuwe bedrijf Vallares naar de beurs om een bedrag van ongeveer 1 miljard pond op te halen. Het prospectus is goedgekeurd en wordt binnenkort verspreid onder potentiële investeerders. Vallares is een investeringsmaatschappij die overnames wil doen in de oliesector. Het bedrijf van Hayward richt zich vooral op kleine ondernemingen die geld nodig hebben om nieuwe projecten van de grond te krijgen. Hayward moest vorig jaar ontslag nemen wegens de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum in de Golf van Mexico.


De microblogsite Twitter lanceert een eigen dienst om foto's en video's te kunnen meesturen met berichten. Dat heeft het bedrijf officieel bekend gemaakt. Dergelijke uploaddiensten werden tot op heden geleverd door derden, onder meer Twitpic of Yfrog. Die sites halen veel inkomsten uit advertenties en zouden dan ook zware klappen kunnen krijgen van de nieuwe service van de microblogsite. Twitter werkt voor de nieuwe dienst samen met Photobucket, die de foto's gaat hosten. Met de nieuwe functie zal het mogelijk worden om direct een foto toe te voegen aan een Tweet. De dienst zal voor zowel de normale website als alle officiële applicaties op smartphones te gebruiken zijn.


Kredietbeoordelingsbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van acht Griekse banken verlaagd. Het gaat onder meer om de banken National Bank of Greece, Piraeus Bank en Alpha Bank. Volgens Moody's zullen de kapitaalposities van de banken verzwakt worden bij een herstructurering van de Griekse schulden omdat de waarde van hun beleggingen in Griekse obligaties zal dalen. Ook vreest Moody's dat Griekse banken zullen leiden onder het weghalen van spaartegoeden door klanten. Eerder werd gemeld dat door Griekse consumenten al 30 miljard euro aan spaargeld is weggesluisd naar buitenlandse banken. Moody's waarschuwde dat de kredietwaardigheid van de Griekse banken opnieuw verlaagd kan worden als de kredietstatus van Griekenland verder verslechtert.


Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zegt dat de overheden van zeventien eurolanden moeten overwegen om een ministerie van financiën voor de eurozone op te richten. Hij vindt dat het instituut een belangrijke rol kan spelen, aangezien de eurolanden het maar moeilijk eens raken over de aanpak van de eurocrisis. Het ministerie zou volgens Trichet niet noodzakelijk een grote, federale begroting moeten beheren, maar wel directe verantwoordelijkheden uitoefenen op drie domeinen. Het instituut zou toezicht houden op het begrotingsbeleid en het competitiviteitsbeleid van landen in financiële moeilijkheden, de integratie van alle financiële diensten begeleiden en een vertegenwoordigende functie opnemen in onderhandelingen met internationale instellingen.


Het Europese defensiebedrijf EADS heeft een cashreserve van 12 miljard euro opgebouwd. Dat betekent een recordbedrijf voor het concern, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus. Volgens Marwan Lahoud, directeur strategie bij EADS, zal het defensiebedrijf die middelen onder meer gebruiken voor overnames. Volgens Lahoud zouden mogelijk dit jaar nog een aantal dossiers worden afgerond. Hij had het over dossiers met een omvang van ongeveer 1 miljard euro. Lahoud preciseerde dat het bedrijf al verscheidene dossiers aan het onderzoeken is die mogelijk op hetzelfde moment worden afgerond. Eerder dit jaar kocht EADS al de Canadese helikopterbouwer Vector Aerospace.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat 510 mensen ontslaan in zijn ruimtevaartdivisie in de Verenigde Staten. De maatregel is het gevolg van het stopzetten van het Amerikaanse spaceshuttle-programma. De betrokken werknemers hebben een opzeg van zestig dagen gekregen. Dan zal volgens de huidige timing immers de laatste missie van het ruimteveer Atlantis, de laatste shuttle in operationele dienst, zijn afgerond. In Houston worden 260 banen geschrapt, terwijl bij het Kennedy Space Centre 150 mensen van Boeing moeten vertrekken. In Huntington Beach verdwijnen 100 banen. Het ruimteveer Atlantis zou volgend maand worden gelanceerd.


Meer Nieuws

Friday, June 03, 2011

Televisieconsumptie op een brede waaier van platformen

De Amerikaanse televisieconsumptie blijft evolueren, waarbij het publiek zich aanpast aan een steeds grotere waaier van kanalen om content te verspreiden. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Consumer Electronics Association. Er wordt daarbij opgemerkt dat het publiek niet geneigd blijkt te zijn om betaaltelevisie te laten vallen, ondanks de impact van de economische recessie. In plaats daarvan blijken veel consumenten tussen verschillende aanbieders en het internet te wisselen in plaats van terug te grijpen naar gratis alternatieven.

De onderzoekers merken op dat 76 procent van de consumenten geen interesse heeft om zijn abonnement voor betaaltelevisie op te zeggen. Slechts 10 procent zegt plannen te hebben om zijn abonnement op te zeggen, terwijl 14 procent een dergelijke stap mogelijk zou overwegen. Er wordt aan toegevoegd dat 93 procent van de respondenten nog altijd op een traditionele manier video op televisie bekijkt. Daarnaast kijkt 49 procent naar online video, waarbij gewag gemaakt wordt van een belangrijke groei het voorbije jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat 13 procent van de Amerikaanse consumenten inmiddels ook video in de wagen heeft, terwijl een even grote groep televisiecontent op zijn mobiele telefoon bekijkt. Slechts 11 procent maakt gewag van mp3-spelers. De onderzoekers merken verder op dat 80 procent betaaltelevisie nog altijd als zijn favoriete videoplatform bestempelt, gevolgd door dvd-spelers en gelijkaardige toestellen (72 procent), gratis televisie-on-demand (45 procent) en de digitale videorecorder (41 procent), betaalde televisie-on-demand (33 procent) en gespecialiseerde websites (31 procent).

Labels:

Consument geeft voorkeur aan mobiele betaling boven bankkaart

Consumenten geven er de voorkeur aan om hun inkopen in de supermarkt te betalen met een mobiele telefoon met near field communication in plaats van met een bankkaart. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Compete. Daarbij wordt opgemerkt dat 25 procent van de consumenten aangaf zijn inkopen graag te willen betalen met een mobiele telefoon. Na de inkopen in de supermarkt vormen de aanschaf van kledij (21 procent), telecomproducten (20 procent) en een bezoek aan een koffieshop (19 procent) de meest populaire transacties met de mobiele telefoon.

Verder staan een taxirit en de aankoop van meubels met elk een score van 14 procent. Uit de cijfers van Compete blijkt verder dat ook mobiel banken verder aan populariteit wint. Daarbij wordt aangegeven dat 51 procent van de ondervraagden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zijn mobiele telefoon heeft gebruikt om banktransacties uit te voeren. In het derde kwartaal van vorig jaar was dat slechts 27,5 procent.

Daarbij wordt opgemerkt dat 45 procent van de smartphone-bezitters zijn mobiele telefoon gebruikt om zijn bankrekening te controleren, gevolgd door het innen van kortingsbonnen (20 procent) en geldtransfers naar andere personen (12 procent) en de betaling van goederen op een verkoopspunt (12 procent). De grootste rem op het gebruik van de mobiele telefoon voor betalingen moet worden gezocht in persoonlijke voorkeuren en veiligheidsbekommernissen.

De onderzoekers merken op dat 58 procent aangeeft er de voorkeur aan te geven om zijn mobiele telefoon alleen te gebruiken voor communicatiedoeleinden, gevolgd door vragen over de veiligheid van mobiele geldtransacties (56 procent) en mogelijke problemen door het verlies van de mobiele telefoon (52 procent). Andere redenen zijn verborgen onkosten (39 procent), de levensduur van de batterij (27 procent) en een voorkeur voor betalingen met contant geld (26 procent).

Labels: ,

Werkverplaatsing driekwart Britse werknemers minder dan half uur

Driekwart van de Britse arbeidsbevolking woont minder dan dertig minuten van hun werkplaats. Dat blijkt uit een rapport van het Britse Office for National Statistics. Daarbij wordt opgemerkt dat er wel een belangrijk verschil kan worden opgemerkt tussen de hoofdstad Londen en de rest van het land. De onderzoekers voeren daarbij aan dat in Londen slechts 18 procent van de arbeidsbevolking minder dan een kwartier van zijn werkplaats woont. In de rest van het land is dat meer dan 50 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 71 procent van de Britse arbeidsbevolking de wagen gebruikt om zich naar het werk te verplaatsen. In Londen gebruikt slechts 35 procent de wagen, maar in de rest van het land bedraagt dat 76 procent. In Londen verplaatst de helft van de werknemers zich met het openbaar vervoer. In de rest van Groot-Brittannië worden trein, tram en bus daarentegen slechts door 9 procent van de werknemers gebruikt.

Er wordt aan toegevoegd dat bijna 60 procent van de Britse arbeidsbevolking in de eigen buurt werkt. Ongeveer 10 procent van de Britse werknemers gaat te voet naar zijn werkgever. Er wordt aan toegevoegd dat in Londen een licht grotere groep van werknemers de fiets gebruikt om zich naar het werk te begeven. Uit de cijfers van het Britse bureau voor statistiek blijkt verder dat hogere inkomens en hogere functies grotere verplaatsingen afleggen dan andere werknemers.

Labels: , ,

Eén tiende Chinees speelgoed is onveilig of ongezond

Nagenoeg één tiende van het Chinese speelgoed is onveilig. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine. Dat maakt volgens waarnemers nogmaals duidelijk dat de kwaliteitsnorm binnen de weinig gereguleerde Chinese industrie een belangrijk probleem blijft vormen. De onderzoekers merkten op dat een aantal speelgoedproducten zware metalen zoals lood en chroom, die tot vergiftiging kunnen leiden bevatten.

"Daarnaast bleken een aantal producten scherpe randen en gevaarlijke uitsteeksels te hebben," voert het persbureau AFP aan. "Uit het onderzoek bleek dat ook bij kinderschoenen, kinderfietsen en kinderwagens tot 20 procent van de onderzochte producten problemen bleken te vertonen, onder meer met onaanvaardbare niveaus formaldehyde en een gebrek aan duurzaamheid." De reputatie van de Chinese speelgoedindustrie heeft de voorbije jaren een aantal zware problemen gekend.

De sector werd getroffen door een aantal veiligheidsschandalen, zoals gecontamineerde babyvoeding of speelgoed met giftige loodverf en gevaarlijke banden. De milieuvereniging Greenpeace merkte onlangs nog op dat in een aantal speelgoedproducten in China en Hongkong phthalaten werden aangetroffen. Die producten worden gebruikt om plastiek soepeler te maken en zouden volgens een aantal experts tot hormoonproblemen kunnen leiden en ook een bedreiging kunnen vormen voor de reproductie.

Labels: , ,

Brazilië zet programma op om armoede verder terug te dringen

Brazilië heeft een welvaartsplan gelanceerd om miljoenen mensen over een periode van drie jaar uit extreme armoede te halen. De bestrijding van de armoede wordt door president Dilma Rousseff genoemd als de belangrijkste prioriteit van haar regering. Het nieuwe project wordt geënt op de bestaande programma's, die er het voorbije decennium zouden in geslaagd zijn om 20 miljoen Brazilianen uit de armoede te halen.

"De Braziliaanse economische groei heeft de levensstandaard van de bevolking gevoelig opgedreven, maar toch leven nog ongeveer 16 miljoen Brazilianen onder de extreme armoedegrens van 70 reais of 44 dollar per maand," aldus BBC News. Tereza Campello, Braziliaans minister van sociale ontwikkeling, merkte op dat het land zich met zijn groeiritme niet kan tevreden stellen met een aantal individuele sociale programma's, zoals de financiële ondersteuning van Braziliaanse moeders, die in ruil moeten garanderen dat hun kinderen gevaccineerd worden en naar school gaan.

In het nieuwe project is onder meer voorzien dat er meer financiële middelen stromen naar de armste regio's van het land. "Het is de bedoeling dat de meest behoeftigen toegang krijgen tot het programma," voerde minister Campello aan. "Dat vereist een andere houding, waarbij er niet langer vanuit gegaan wordt dat de armen zich tot de staat wenden voor hulp, maar wel dat de overheid zelf inspanningen doet deze bevolkingsgroep te bereiken."

Labels: ,

Eén op zeven Amerikanen actief op microbloggingsite Twitter

Inmiddels is 13 procent van de Amerikaanse bevolking actief op de microbloggingsite Twitter. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center. In november vorig jaar was nog slechts 8 procent van de Amerikaanse bevolking actief op Twitter. De onderzoekers voegen er aan toe dat 54 procent van de Amerikaanse consumenten de mobiele telefoon gebruikt voor zijn activiteiten op de microbloggingsite. Verder wordt opgemerkt dat Twitter het minst populair is bij de blanke Amerikaanse bevolking.

"In november vorig jaar waren 13 procent van de Afro-Amerikanen actief op Twitter, tegenover 5 procent van de blanken," aldus de onderzoekers van het Pew Research Center. "In mei van dit jaar was het gebruik van Twitter bij Afro-Amerikanen al opgelopen tot 25 procent, tegenover 9 procent bij de blanke bevolkingscategorie. Per dag maakt 10 procent van de Afro-Amerikanen gebruik van de microbloggingsite, tegenover slechts 2,5 procent van de blanke Amerikanen. Ook bij Latino-Amerikanen is Twitter populairder dan bij blanken.

Er wordt aan toegevoegd dat jongere consumenten het meest geïnteresseerd zijn in Twitter. In de leeftijdscategorie tussen achttien jaar en dertig jaar is 18 procent van de Amerikanen actief op de microbloggingsite, tegenover 14 procent in de leeftijdsgroep tussen dertig en vijftig jaar. Bij vijftigplussers daalt dat echter tot 8 procent en bij vijfenzestigplussers is nog slechts 6 procent actief op Twitter. Ook bij de hoger opgeleide bevolkingsgroep is er volgens het Pew Research Centrum sprake van een grotere interesse in de microbloggingsite.

Labels: , ,

De Beers opent eerste juwelenwinkel op Chinese vasteland

De diamantgroep De Beers Diamond Jewellers heeft zopas een nieuwe winkel geopend in de Chinese hoofdstad Peking. De winkel op Skin Kong Place in Peking is de eerste vestiging van de diamantgroep op het Chinese vasteland. De winkel moet De Beers helpen in te spelen op de groeiende vraag van Chinese consumenten naar diamanten. Eigen onderzoek van De Beers zou hebben uitgewezen dat de vraag naar diamanten in China het voorbije jaar een groei van ongeveer 25 procent heeft gekend.

De groei wordt vooral gedreven door de groeiende populariteit van verlovingsringen, die vorig jaar tussen 50 procent en 60 procent van de totale verkoop zouden hebben vertegenwoordigd. De Beers zegt te verwachten dat China en India op korte termijn belangrijke groeiregio's zullen vormen voor de diamantindustrie. Skin Kong Place is een luxueus winkelgebied in de Chinese hoofdstad. De opening van de winkel werd gevierd met de tentoonstelling van de Pink Talisman Medal, een gouden juweel met een reeks witte en gekleurde diamanten.

De Beers Diamond Juwellers werd tien jaar geleden opgericht als een onafhankelijke joint-venture van diamantproducent De Beers en de luxeketen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). De juwelenketen heeft inmiddels vestigingen op een aantal van de meest strategische winkellocaties in de wereld, zoals Old Bond Street in Londen, Fifth Avenue in New York, Printemps en Galeries Lafayette in Parijn, the Landmark in Hongkong en Ginza in Tokyo.

Labels: , , , , ,

Nieuwsoverzicht

Chinese hackers zijn verantwoordelijk voor de aanvallen op honderden accounts van Gmail, de e-maildienst van het internetbedrijf Google. Dat heeft Google gezegd. De aanvallen waren gericht op het stelen van paswoorden, om zo toegang tot e-mailaccounts te hebben. Volgens Google waren de slachtoffers Amerikaanse regeringsambtenaren, Chinese politieke activisten en journalisten. Google zegt dat de cyberaanvallen afkomstig zijn uit de oostelijke stad Jinan. Ook de aanvallen op het computersystemen van Google vorig jaar zouden volgens de onderzoekers vanuit die regio zijn gebeurd. De Chinese overheid ontkent elke betrokkenheid bij de aanval. Het bedrijf heeft volgens het Chinese ministerie van buitenlandse zaken bijbedoelingen met zijn uitlatingen.


Jill Abramson wordt de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van de Amerikaanse krant The New York Times. Abramsom volgt begin september Bill Keller op, die de functie bij de Amerikaanse krant acht jaar heeft vervuld. Uitgever Arthur Sulzberger zei dat Keller enkele weken geleden om zijn vervanging had gevraagd. Keller wil wel blijven schrijven voor het magazine en de nieuwskaternen van de zondageditie van de krant. Jill Abramson is een voormalig onderzoeksjournalist van The Wall Street Journal, tot ze veertien jaar geleden naar The New York Times overstapte. Daar werd ze onder meer chef van de politieke redactie in Washington. Opvallend is dat Abramson nooit buitenlands correspondent of chef buitenland is geweest, wat is het verleden gebruikelijk was voor een hoofdredacteur.


Het Amerikaanse internetbedrijf Groupon heeft een dossier ingediend voor een beursnotering. Groupon, aanbieder van online kortingsbonnen, wil met zijn beursgang 750 miljoen dollar ophalen. De beursgang volgt op succesvolle eerste notering van de sociaalnetwerksite LinkedIn. Groupon sloeg vorig jaar een bod van 6 miljard dollar van het internetconcern Google af en koos voor de piste van een beursintroductie. Groupon telt wereldwijd 83 miljoen klanten en verkocht in het eerste kwartaal 28 miljoen kortingsbonnen. Het bedrijf boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 645 miljoen dollar. Dat betekende een vertienvoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaal leverde het bedrijf echter een verlies op van 114 miljoen dollar.


Kredietbeoordelaar Moody's gaat bij de vaststelling van zijn waardering van Griekse staatsleningen af op geruchten in plaats van op feiten. Dit heeft het Griekse ministerie van financiën gezegd in een reactie op het bericht dat Moody's de waardering van Grieks staatspapier naar beneden had bijgesteld. De beslissing is volgens het Griekse ministerie duidelijk beïnvloed door de intense en ongefundeerde geruchten in de media. Het ministerie stelde dat de Griekse regering vastberaden is om de overheidsuitgaven te hervormen. Moody's noemde als reden voor de verlaging het toegenomen risico dat het land de staatsfinanciën niet kan stabiliseren zonder een herstructurering van de torenhoge schulden.


Spaanse komkommers zijn niet verantwoordelijk voor de golf van besmettingen met de dodelijke EHEC-bacterie. Dat werd al een tijd vermoed, maar is nu ook bevestigd door de Europese Commissie, na het afronden van een aantal aanvullende tests. Daarbij werd aangetoond dat de komkommers niet de oorzaak van de besmetting konden zijn. De bacterie werd volgens de Europese Commissie wel teruggevonden op een aantal komkommers, maar het ging daarbij niet om de dodelijk variant. Het is nog steeds niet duidelijk wat de besmettingen wel veroorzaakt. Spanje overweegt alvast gerechtelijke stappen tegen Duitsland, dat bij de uitbraak van de dodelijk besmetting onmiddellijk naar de Spaanse komkommers had gewezen.


Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), pleit voor een vergaand Europees ingrijpen als een euroland zijn financiën niet op orde brengt. Volgens de president zouden Europese autoriteiten de bevoegdheid moeten krijgen een veto uit te spreken over het economisch beleid van een land. In de praktijk zou de Europese Commissie in samenspraak met de Europese Centrale Bank voorstellen doen die de Europese raad zou moeten goedkeuren. Trichet zei dat de huidige aanpak van de Europese schuldencrisis aan de verwachtingen voldoet. Hierbij beloven overheden die noodhulp krijgen omvangrijke bezuinigingsmaatregelen te zullen nemen. Tot nu toe hebben Griekenland, Ierland en Portugal steun gekregen.


Griekenland belooft een bijkomende besparing van 6,4 miljard euro te realiseren, onder meer door belastingverhogingen. Er zouden onder meer extra belastingen worden opgelegd voor aardgas en frisdranken. Dat bericht moet de weg vrijmaken voor de betaling van een vijfde betalingsschijf van het reddingsplan van 110 miljard euro van de Europese, de Europese Centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voor Griekenland. De uitbetaling van die vijfde schijf, ter waarde van 12 miljard euro, werd echter twijfelachtig. Er werden immers bijkomende besparingsmaatregelen geëist van de Griekse overheid.


De gewezen Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger zal deel uitmaken van een expertengroep die de Fédération Internationale de Football Associations (Fifa) moet zuiveren van corruptie en ander onethisch gedrag. Dat heeft Sepp Blatter, de herverkozen voorzitter van de internationale voetbalfederatie, bekend gemaakt. Kissinger, die Amerikaans minister van buitenlandse zaken was onder de presidenten Richard Nixon en Gerald Ford, staat bekend als een groot liefhebber van de voetbalsport. De verkiezing van Blatter werd zwaar overschaduwd door de uitsluiting van zijn uitdager Mohamed Bin Hammam. Die zou steekpenningen hebben uitgedeeld om zijn vaderland Qatar de organisatie van het wereldkampioenschap over elf jaar te kunnen bezorgen.


Spanje heeft voor 4 miljard euro aan obligaties kunnen verkopen. Dat was ook het doel van de Spaanse schatkist. Het land verkocht voor 2,75 miljard euro aan driejarige obligaties, met een gemiddelde rente van 4,037 procent. Bij de vorige obligatie-uitgifte moest Spanje nog maar 3,568 procent rente betalen. Daarnaast werd ook voor 1,2 miljard aan vierjarig schuldpapier uitgegeven, met een gemiddelde rente van 4,23 procent. De vraag naar driejarig schuldpapier overschreed het aanbod met 250 procent. Vorige maand was er beduidend minder interesse, met een vraag die 1,8 keer hoger was dan het aanbod. Over het algemeen is het resultaat volgens waarnemers niet slecht, maar wel minder goed dan bij de vorige veilingen.


Het kredietratingagentschap Moody’s heeft ermee gedreigd zijn rating voor Amerikaanse overheidspapier mogelijk under review te zetten indien op korte termijn geen vooruitgang wordt geboekt in de gesprekken over een verhoging van het schuldplafond. De Amerikaanse republikeinen en democraten discussiëren al weken over een verhoging van het schuldplafond, het maximumbedrag dat de Verenigde Staten mogen ontlenen. Het schuldplafond moet ten laatste begin augustus worden opgetrokken, of de Verenigde Staten dreigen onsolvabel te worden. De discussies in het Amerikaanse Congres, waar de republikeinen in de meerderheid zijn, zitten echter muurvast.


Mario Draghi, de afscheidnemende gouverneur van de Italiaanse centrale bank, heeft vernietigend uitgehaald naar het beleid van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. In een toespraak tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de bank betreurde hij het gebrek aan hervormingen om de economische groei aan te zwengelen. Draghi benadrukte dat het Italiaanse bruto binnenlands product de voorbije tien jaar amper 3 procent steeg, tegenover 12 procent in Frankrijk. Bovendien kennen volgens hem ook de productiviteit en de reële lonen nauwelijks of geen stijging. Volgens Draghi wordt de ontwikkeling van Italië afgeremd door belangenvermenging, verwijzend jaar de dubieuze dubbelrol van Berlusconi als zakenman en politicus.


Het internationale luchtverkeer heeft zich hersteld van de economische crisis. Het wereldwijde passagiersvervoer lag in april 7 procent hoger dan drie jaar geleden, voor het uitbreken van de internationale crisis. Dat heeft de International Air Transport Association (IATA) gezegd. Het internationale passagiersvervoer steeg in april met 16,5 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit geeft echter een vertekend beeld omdat in april vorig jaar het luchtverkeer ernstig werd verstoord door de IJslandse aswolk, waardoor het Europese luchtruim werd gesloten. Voor het hele jaar verwacht de organisatie een groei van het internationale passagiersvervoer met 3 procent tot 4 procent, op voorwaarde dat alle verstoringen worden weggelaten.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat open voor de benoeming van een niet-Europeaan als het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft Merkel tijdens een bezoek aan Singapore gezegd. Merkel steunt de nominatie van de Franse minister van financiën Christine Lagarde als het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, maar staat naar eigen zeggen ook open voor iemand van buiten Europa. Traditioneel komt de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds uit Europa en wordt de Wereldbank geleid door een Amerikaan. Dat is volgens Merkel op de lange termijn echter geen houdbare situatie. Opkomende landen vinden dat het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds niet langer per definitie uit Europa moet komen.


Met een meer efficiënte verdeling van de slots zouden de Europese luchthavens 28 miljoen extra passagiers per jaar kunnen ontvangen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie. Op dit ogenblik vinden in het Europese luchtruim dagelijks ongeveer 26.000 vluchten plaats. Schattingen gaan ervan uit dat de luchtvaart jaarlijks met 5 procent zal groeien. Intussen dreigen de luchthavens hun verzadigingspunt te bereiken, met steeds meer vertragingen tot gevolg. Uit de nieuwe studie van de Europese Commissie moet nu blijken dat een aantal wijzigingen aan de regels voor de verdeling van slots in de periode tot het midden van het volgende decennium 5 miljard euro aan economische voordelen kan opleveren.


In oktober van dit jaar wordt de bouw van de nieuwe cargohaven van de Russische stad Sochi, aan de monding van de Mzymta-rivier en de Zwarte Zee, afgerond. Dat heeft een woordvoerder van Basic Element, de groep die verantwoordelijk is voor de bouw van de haven, bekend gemaakt. Oorspronkelijk was voorzien dat de cargohaven in mei van dit jaar operationeel zou worden. Basic Element voert echter aan dat de werken aan de haven in hoge mate afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Het stormseizoen tussen november vorig jaar en maart dit jaar heeft er volgens Basic Element voor gezorgd dat belangrijke fases van de werken moesten worden uitgesteld.


Meer Nieuws

Thursday, June 02, 2011

Wikipedia is een stimulans voor degelijk onderzoekswerk

Een student die een essay maakt kan misschien verleid worden om ander werk te plagiëren of gegevens ongecontroleerd over te nemen, maar indien diezelfde student gevraagd wordt om een bijdrage te leveren voor de online encyclopedie Wikipedia zal hij plots gedreven worden om zijn werk zo accuraat mogelijk uit te voeren en ook beter onderzoek uit te voeren. Dat is de conclusie van onderzoek aan het Douglas College in Canada.

Onderzoeker Brenna Gray zegt zich oorspronkelijk afgevraagd te hebben waarom studenten sommige technologische innovaties blijken te adopteren, zoals Wikipedia, terwijl ze instrumenten afwijzen die door de onderwijsinstellingen worden aanbevolen. Gray voegt er aan toe dat het gemakkelijk is om Wikipedia te bekritiseren omwille van de ongestructureerde manier waarop de online encyclopedie is opgebouwd. Ondanks zijn tekortkomingen, biedt Wikipedia volgens Gray een belangrijke waarde voor zijn auteurs, zoals correcte vermeldingen, accuraat onderzoek, eindredactie en revisies.

"Dat zijn de ideale waarden die door het onderwijs naar voor worden geschoven," voert Gray aan. Op het ogenblik dat studenten beseffen dat hun werk openbaar zal worden gemaakt op een platform waarop ze geen controle hebben, wordt de opdracht volgens de onderzoekers veel ernstiger genomen. Onder meer worden de auteurs volgens Gray onder meer gevoeliger voor het vermelden van correcte gegevens.

Dat fenomeen heeft volgens Gray niet enkel te maken met het feit dat het werk openbaar wordt, maar ook met het besef dat een opdracht voor Wikipedia hen de nodige vaardigheden kan opleveren die ze ook op andere vlakken in hun leven kunnen gebruiken. "Net zoals iedereen staan studenten onder een enorme tijdsdruk," aldus Gray. "Er moeten prioriteiten worden gelegd en dus zijn ze weigerachtig om vaardigheden aan te leren die buiten de onderwijswereld niet nuttig zijn."

"Studenten gaan ervan uit dat Wikipedia-vaardigheden wel overgedragen kunnen worden en dus zijn ze geïnteresseerd om die expertise op te bouwen," voert Gray aan. "Men is dan ook bereid om volgens de normen van Wikipedia te werken. Het onderwijs moet studenten dan ook duidelijk maken hoe Wikipedia kan worden gebruikt."

Labels: , ,

Oude informaticasector is compleet voorbijgestreefd

De toekomst van de technologiesector wordt op dit ogenblik uitgetekend door Google, Amazon, Apple en Facebook. Dat heeft Eric Schmidt, executive voorzitter van Google, gezegd tijdens het congres van AllThingsDigital, een divisie van the Wall Street Journal. Elk van de betrokken bedrijven is er volgens hem in geslaagd om extreem moderne concepten van computerwetenschappen te ontwikkelen en op een agressieve manier in zijn sector snel een belangrijk marktaandeel te veroveren.

"Er zijn voordien nog nooit vier bedrijven geweest die samen een dergelijke groei hebben laten optekenen," merkte Schmidt op. "De betrokken ondernemingen zijn er bovendien allemaal vooral in geslaagd om de overstap te maken van informatica-technologie naar het invullen van de behoeften van de consument. Elk van de bedrijven is uitgegroeid tot een consumentenmerk dat een exclusief product aan te bieden heeft."

"De voorbije vier tot vijf jaar is de computerwetenschap steeds meer gericht op het oplossen van daadwerkelijke consumentenproblemen," stipte Schmidt nog aan. "We beleven op dit ogenblik de dood van de oude informacita." In de lijst van Schmidt ontbreekt het Amerikaanse concern Microsoft. Dat leidt volgens Schmidt echter niet langer de consumenten-revolutie. Schmidt voegde er aan toe dat de vier huidige industrieleiders moeten vermijden diezelfde fout te maken.

Labels: ,

Amerika bestempelt cyberaanval als oorlogsdaad

De Verenigde Staten is van plan om cyberaanvallen in de toekomst als een oorlogsdaad te behandelen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie bekend gemaakt. In de toekomst zou een president van de Verenigde Staten daardoor een aanval op Amerikaanse computers kunnen vergelden met economische sancties, een online tegenaanval of een militair optreden. De plannen kregen prioriteit na een recente aanval op het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin.

"Bij een cyberaanval zullen in de toekomst alle mogelijke opties voor een antwoord worden open gelaten," merkte een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie op. "De Verenigde Staten beroepen zich op het recht om alle mogelijke middelen - diplomatisch, informeel, militair of economisch - aan te wenden om gepast te reageren op een cyberaanval, in overeenkomst met de internationale wetgeving." Er werd bevestigd dat op korte termijn een nieuwe strategie voor cyberbeveiliging zou worden ontwikkeld.

"Er wordt wel opgemerkt dat een militaire reactie op een cyberaanval de laatste optie zou zijn, wanneer alle andere alternatieven geen succes blijken opgeleverd te hebben," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. Eén van de grote problemen bij dergelijke cyberaanvallen wordt echter het ontmaskeren van de daders, die steeds meer verfijnde technologieën gebruiken om hun identiteit te verbergen. Het Amerikaanse ministerie van defensie schat dat meer dan honderd buitenlandse spionage-organisaties gepoogd hebben om in Amerikaanse netwerken in te breken.

Labels:

Sportliefhebbers stappen steeds meer over op internet

Een kwart van de sportliefhebbers doet geregeld beroep op het internet om niet alleen nieuws, maar ook hoogtepunten van wedstrijden en rechtstreekse verslaggeving te bekijken. Dat is de conclusie van een rapport van de bedrijven Perform Group en KantarSport. Er wordt aan toegevoegd dat de helft van de betrokkenen de voorbije twee jaar naar online sportprogramma's is overgeschakeld. Er wordt aan toegevoegd dat de sportliefhebber niet geneigd is om voor online content te betalen, maar hij zou wel openstaan voor reclame.

"De onderzoekers merken op dat televisie het belangrijkste sportmedium blijft," aldus het webmagazine Sportbusiness.com. "Gemiddeld wordt op televisie zes tot tien uur naar televisie gekeken. In Europa en de Verenigde Staten consumeert echter de helft van alle liefhebbers sportcontent op het internet. In belangrijke groeimarkten zoals Brazilië en China stijgt dat zelfs tot twee derden." Uit het onderzoek blijkt verder dat het internet en printmedia nagenoeg even populair zijn, maar er zou meer tijd worden besteed aan online sport.

De onderzoekers voeren verder aan dat de websites van televisiezenders en kranten nog steeds de belangrijkste online bestemmingen vormen voor sportliefhebbers. Er wordt aan toegevoegd dat de consumptie van sportcontent op mobiele platformen eveneens aan het stijgen is. Dat zou vooral het geval zijn in markten zoals Italië, Brazilië en China. In landen zoals China en Italië kent internettelevisie een snelgroeiende populariteit.

Labels: ,

Computercode kan zelf energiebesparend werken

Ontwikkelaars van elektronica proberen de energie-consumptie van hun apparaten terug te schroeven. Meestal wordt daarbij getracht om betere koelsystemen te ontwikkelen of energiebesparende krachtbronnen in te schakelen, maar wetenschappers aan de University of Washington werken aan een systeem dat de software-code zou moeten aanzetten om de consumptie van elektriciteit te beperken. De onderzoekers zeggen dat hun systeem EnergJ in simulaties tot een besparing van 50 procent leidde. Een besparing van 90 procent wordt zelfs mogelijk geacht.

"Iedereen weet dat energieconsumptie een groot probleem," merkt onderzoeksleider Luis Ceze, professor computerwetenschappen aan de University of Washington, op tegenover het webmagazine Psychorg.com. "Met ons systeem zouden de gebruikers van mobiele telefoons een kleiner toestel en een langer batterijleven moeten opmerken, terwijl computercentra vooral lagere energierekeningen zouden moeten betalen."

Het principe van de Amerikaanse wetenschappers is gebaseerd op processen die kleine fouten kunnen overleven. "Beeldherkenning moet nu al tolerant zijn voor een aantal kleine problemen, zoals een stofdeeltje op het scherm," voert onderzoekers Adrian Sampson aan. "Ook wanneer er op het beeld nog enkele stippen meer zouden worden aangebracht, zou het algoritme nog altijd op een correcte manier werken en kan er energie worden bespaard."

"Zelfs wanneer er met slechts één fout in honderdduizend operaties wordt gewerkt, kan er al heel wat energie worden bespaard," voert Luis Ceze nog aan. Het systeem van de University of Washington zou ook een oplossing moeten bieden voor het probleem dat er mogelijk een einde komt aan het aantal transistoren dat op één enkele microschip kan worden geïmplementeerd.

Labels: , ,

Britse beroemdheden willen decriminalisering drugsgebruik

Een aantal Britse beroemdheden sturen aan op de legalisering van drugs. In een openbare brief aan de Britse premier David Cameron wordt opgemerkt dat het huidige drugsbeleid duidelijk faalt en wordt opgeroepen tot een onmiddellijke decriminalisering van het drugsbezit en het legaliseren van een aantal drugs. De open brief werd onder meer ondertekend door Judi Dench, Kathy Burke en Sting. Maar ook de gewezen politiechefs Francis Wilkinson, Tom Lloyd en Paul Whitehouse ondertekenden de oproep.

"In een rapport van de Global Commission on Drug Policy, waarin onder meer ondernemer Richard Branson zetelt, wordt opgemerkt dat een nieuwe benadering van het drugsprobleem noodzakelijk is," aldus BBC News. "Branson voert aan dat een strategiewijziging de impact van de georganiseerde misdaad moet kunnen wegnemen en tegelijkertijd mensen met een verslavingsprobleem als patiënten in plaats van als criminelen te behandelen." Het voorbije jaar werden in Groot-Brittannië 80.000 mensen gesanctioneerd wegens drugsbezit.

Branson voegde er aan toe dat de zogenaamde oorlog tegen de drugs er niet in geslaagd is het druggebruik tegen te gaan, maar er wel voor zorgt dat de georganiseerde misdaad grote winsten kan maken. "Het heeft geen enkele zin om mensen wegens een beperkt bezit van drugs een strafblad te bezorgen," merkt ook muzikant Sting op. "Het is tijd om op een nieuwe benadering te ontwikkelen tegenover het drugsgebruik in de maatschappij."

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken zegt echter geen intentie te hebben om de drugswetgeving te legaliseren.

Labels: ,

Elektronisch afval ook schadelijk voor gezondheid mens

Elektronisch afval heeft ook een schadelijke impact op de menselijke gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Zhejiang University in China. De onderzoekers merken op dat elektronisch afval onder meer risico op cardiovasculaire aandoeningen, dna-schade en mogelijk kanker zou verhogen. Elk jaar wordt volgens ramingen wereldwijd ongeveer 20 miljoen ton zogenaamde e-waste geproduceerd. Een groot gedeelte van die afvalproducten wordt geëxporteerd naar China.

"Elektronisch afval wordt gelinkt aan schadelijke effecten op het leefmilieu en illegale export naar ontwikkelingslanden," merkt het webmagazine Psychorg.com op. "Maar Chinese onderzoekers, die luchtstalen namen van één van de belangrijkste regio's met e-waste in China namen, zeggen dat elektronisch afval ook een schadelijke impact hebben op de menselijke gezondheid. Tijdens het recyclage-proces komen immers schadelijke stoffen vrij die zich door de inademing van gecontamineerde lucht in het lichaam gemakkelijk kunnen opstapelen."

"Die schadelijke stoffen zullen leiden tot dna-schade, dat mogelijk kanker tot gevolg kan hebben," merkt onderzoeksleider Fangxing Yang op. "De resultaten van het onderzoek tonen duidelijk aan dat de ontmanteling van e-waste in open lucht moet worden verboden. Bovendien moeten de primitieve technieken voor het afbreken van deze producten worden verbeterd. Werknemers in het recyclageproces moeten bovendien ook beter worden beschermd. Producenten van elektronische producten moeten echter ook overschakelen op het gebruik van minder schadelijke bestanddelen."

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het energierijke Turkmenistan wil een ruimtevaartland worden. Gurbanguli Berdymukhammedov, de president van Turkmenistan, heeft een decreet ondertekend dat moet uitmonden in de oprichting van een nationaal ruimtevaartbureau. Vorige maand kondigde Christophe Bauer, ondervoorzitter van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex, dat de onderneming over drie jaar een satelliet voor Turkmenistan zal lanceren. De laatste ruimtevaart-activiteiten van Turkmenistan dateren van zes jaar geleden. Toen werd een overeenkomst gesloten met Rusland om een capsule met een zelfgeschreven heilige tekst van toenmalig Turkmeens president Saparmurat Niyazov met een Russische raket mee de ruimte in te sturen.


Uitgever Bloomsbury heeft het voorbije jaar voor 1,5 miljoen pond ebooks verkocht. Het jaar voordien bedroeg die omzet 79.000 pond. Nigel Newton, chief executive van Bloomsbury, voerde daarbij aan dat de ebooks de structuur van de uitgeefindustrie compleet verandert. De vraag naar digitale producten, met inbegrip van ebooks, kent volgens Newton een belangrijke toename. De sector maakt volgens hem zijn eigen revolutie door. In totaal realiseerde Bloomsbury het voorbije boekjaar een omzet van 103,4 miljoen pond. Het jaar voordien werd een omzet gerealiseerd van 87,2 miljoen pond. De winst daalde van 7,1 miljoen pond naar 4,2 miljoen pond, maar de situatie kan moeilijk worden vergeleken omdat het bedrijf zijn financieel jaar heeft verschoven.


Rusland heeft de invoer van verse groenten uit alle landen van de Europese Unie verboden, als gevolg van de dodelijke epidemie veroorzaakt door de Ehec-bacterie, die in Duitsland al aan zestien mensen het leven heeft gekost en honderden andere ziek heeft gemaakt. Dat heeft het Russische agentschap voor de consumentenbescherming bekendgemaakt. Eerder stopte Rusland al met het importeren van groenten uit Duitsland en Spanje. Europese groenten die al in Rusland werden ingevoerd, zullen volgens het agentschap in beslag worden genomen. Gennady Onishchenko, topman van het Russische agentschap, merkte op dat de besmetting aantoont dat Rusland de normen voor voedselveiligheid professioneler aanpakt dan Europa.


In China zijn bouwvakkers begonnen met de bouw van een tunnel onder de berg Trola in de zuidelijke provincie Sichuan. Het traject van de tunnel strekt zich uit op een hoogte van 4.240 meter tot 4.380 meter. Daarmee krijgt Trola de hoogste tunnel van de wereld. De tunnel krijgt een lengte van zeven kilometer. Dat maakt het volgens bouwopzichter Li Ming mogelijk om de reistijd door het gebergte van twee uur tot tien minuten in te korten. De tunnel zal een onderdeel vormen van de snelweg Sichuan-Tibet, die wordt bestempeld als één van de meest dodelijke wegen ter wereld. Op een hoogte van 4.000 meter tot 5.000 meter moeten daarbij immers twaalf rivieren en veertien bergen worden doorkruist. De werken zullen vier jaar duren en kosten ongeveer 120 miljoen euro.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn waardering voor Grieks staatspapier opnieuw verlaagd. Moody's wijst als reden naar het toegenomen risico dat Griekenland zijn staatsfinanciën niet kan stabiliseren zonder een schuldherschikking. De afgelopen maanden ging de beoordeling van Griekenland al verscheidene keren omlaag. Griekenland had bij Moody's al een rommelstatus, maar de nieuwe rating betekent dat de risico's voor investeerders zeer hoog zijn en dat de kans groot is dat de lening niet afgelost kan worden. Moody's denkt wel dat de huidige gesprekken tussen Griekenland, de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank zullen leiden tot nieuwe steunmaatregelen.


Bovenop de territoria die Denemarken nu al in het noordpoolgebied heeft, wil het land nu ook de noordpool zelf opeisen. Dat blijkt uit een strategisch document van het Deense ministerie van buitenlandse zaken gemeld. Denemarken wil volgens het document het continentaal plat in vijf zones rond de Faröer Eilanden en Groenland opeisen, met inbegrip van de noordpool zelf. Het plan kan tot spanningen leiden met landen zoals Rusland, de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen, die eveneens aan de noordpool grenzen. Het smelten van het pakijs en nieuwe technologieën hebben de waarde van het noordpoolgebied gevoelig opgedreven, onder meer door de aanwezigheid van grote mogelijkheden op de winning van energie.


Wit-Rusland heeft bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een nieuwe lening aangevraagd. Wit-Rusland heeft een staatsgeleide economie en verkeert al maanden in een zware crisis. Het tekort op de Wit-Russische handelsbalans is door de dure invoer van levensmiddelen enorm gestegen en de monetaire reserves van het land drogen op. Sinds begin dit jaar werd de controle op de wisselkoersen versoepeld, met een zware devaluatie als gevolg. Recent nog halveerde de nationale bank de koers van de Wit-Russische roebel tegenover de dollar, wat paniek veroorzaakte. De bevolking is daarop massaal goederen en euro's of dollars beginnen inslaan. Wit-Rusland hoopt een bedrag tussen 3,5 miljard dollar en 8 miljard dollar te kunnen lenen.


De Japanse overheid moet overwegen de bouw van hoge torens in het land te verbieden. Een standaardhoogte van honderd meter moet worden overwogen. Dat heeft Akira Mori, voorzitter van de Japanse vastgoedontwikkelaar Mori, gezegd. Vooral zogenaamde potloodtorens, waarbij met relatief hoge constructies wordt gewerkt in vergelijking met hun grondvlak, zouden volgens Mori moeten worden geweerd. Mori benadrukte dat er met de gebouwen op zich niets aan de hand is, maar door de beweging die ze maken een groot gedeelte van het publiek angstig maakt. Na de aardbeving van de maand maart zouden vele Japanners te getraumatiseerd zijn geraakt om nog langer in hoge gebouwen te werken en te wonen.


De Zweedse autobouwer Saab zegt te hopen dat de autoverkoop in Zweden in mei de bodem heeft bereikt. Dat heeft Magnus Hansson, het hoofd van Saab Zweden, gezegd. De productie bij Saab heeft bijna acht weken stilgelegen omdat leveranciers weigerden te leveren zolang de rekeningen niet waren betaald. Vorige maand schoot het Chinese Pang Da de Zweedse autobouwer te hulp met de aankoop van auto's en de toezegging een belang te nemen in Saab. Hansson zei te hopen dat er een keerpunt is bereikt en voegde er aan toe te verwachten dat het bedrijf samen met zijn distributeurs weer de weg naar omhoog zou kunnen inslaan.


De Chinese computerfabrikant Lenovo neemt het Duitse bedrijf Medion, handelaar in consumentenelektronica, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 625 miljoen euro. Medion wordt daarmee de grootste aankoop van Lenovo sinds de acquisitie van de computerdivisie van IBM zes jaar geleden. Lenovo maakte bekend voor een bedrag van 231 miljoen euro een belang van 36,6 procent in Medion over te nemen van Gerd Brachman, grootaandeelhouder van de Duitse groep. Daarnaast zal Lenovo, de vierde grootste computerfabrikant van de wereld, een bod uitbrengen op de resterende aandelen. Lenovo wil met de overname zijn activiteiten in de mature markten stimuleren.


Saudi-Arabië is van plan om zestien kernreactoren te bouwen. De laatste twee moeten op het einde van het volgende decennium worden opgeleverd. Saudi-Arabië, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, heeft te maken met een snel stijgende vraag naar energie en wil daarvoor ook kerncentrales gebruiken. Abdul Ghani bin Melaibari, topman van het Saudische bureau voor kernenergie en duurzame bronnen, stelde dat de eerste twee reactoren over tien jaar operationeel zouden moeten zijn. Daarna zouden er elk jaar twee nieuwe kerncentrales worden gebouwd. De kosten worden geraamd op 7 miljard dollar per reactor. Saudi-Arabië wil 20 procent van zijn energieproductie uit kernenergie halen.


De Europese Investeringsbank (EIB) heeft alle nieuwe leningen van grondstoffentrader Glencore en diens dochterondernemingen bevroren. In een rapport wordt een dochteronderneming van Glencore beschuldigd van belastingsontduiking en milieuvervuiling. De investeringsbank stond zes jaar geleden een lening van 48 miljoen dollar toe aan Mopani Copper Mines, een Zambiaanse dochteronderneming van Glencore. Met dat geld moesten de smeltinstallaties gemoderniseerd worden. Maar nu wordt Mopani beschuldigd van belastingsontduiking en milieuvervuiling op grote schaal. Het probleem kwam aan de oppervlakte nadat Europarlementariers een open brief hadden geschreven waarin ze oproepen tot een moratorium op publieke financiering voor mijnbouwprojecten in Afrika.


De Amerikaanse frisdrankengroep Coca-Cola Enterprises heeft zijn intrede gaan op de beurs van Parijs. Het aandeel wordt ook op de beurs van New York verhandeld, maar de tweede notering geeft Europese beleggers volgens John Brock, bestuursvoorzitter van Coca-Cola, de kans om gemakkelijker te profiteren van de groeiplannen van het Amerikaanse bedrijf. Coca-Cola Enterprises is West-Europees marktleider in de frisdrankensector en de derde grootste onafhankelijke bottelaar van Coca-Cola. Het bedrijf heeft de exclusieve licentie voor de verdeling van de producten van Coca-Cola in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen en Zweden.


De Fédération Internationale de Football Associations (Fifa) heeft voorzitter Sepp Blatter voor een periode van vier jaar herbevestigd in zijn functie. De verkiezing van Blatter was gehuld in een sfeer van verdenkingen over corruptie. Verscheidene hoofdsponsors van de internationale voetbalfederatie lieten weten weinig gediend te zijn met de gang van zaken. Drankenproducent Coca-Cola noemde de geruchten over het kopen van stemmen storend, terwijl ook luchtvaartmaatschappij Emirates aangaf ontgoocheld te zijn. Sportartikelenproductent Adidas en de financiële groep Visa wierpen op dat de sfeer van corruptie niet bevorderend is voor de voetbalsport. De internationale voetbalfederatie heeft zes hoofdsponsors, die ook Hyundai en Sony omvatten.


De Amerikaanse regering moet een belangrijke rekening betalen voor het recente bezoek van president Barack Obama aan Londen. Het stadsbestuur van Londen wil immers tol aanrekenen voor alle wagens die werden gebruikt tijdens het bezoek van Obama. Boris Johnson, burgemeester van Londen, merkte op dat de straten van de Britse hoofdstad niet werden afgesloten voor het bezoek van de Amerikaanse president, zodat ook de Amerikaanse delegatie de Londense wegentol zal moeten betalen. Daarbij wordt 11,5 euro per auto en per dag wordt aangerekend. Londen wil ook dat achterstallige tolfacturen van de Amerikaanse ambassade worden betaald. Het zou gaan om een bedrag van 6,1 miljoen euro.


Meer Nieuws

Wednesday, June 01, 2011

China ontmaskert bijna vijftig online drugsbendes

De Chinese politiediensten hebben het voorbije jaar 5,3 ton heroïne in beslag genomen. In totaal werden 89.000 druggerelateerde onderzoeken opgezet. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Office of National Narcotics Control Commission. Het aantal gerechtszaken rond drugs steeg volgens het rapport met 15,6 procent. Er wordt aan toegevoegd dat het voorbije jaar ook 46 online groepen drugtrafikanten werden ontmaskerd.

"De Chinese wetgeving bepaalt dat verdachten voor drugtrafiek worden vervolgd, ook al dragen ze slechts een kleine hoeveelheid illegale producten met zich mee," meldt de Chinese krant China Daily. Iedereen die betrapt wordt op het bezit van meer dan vijftig gram heroïne of methamphetamine, meer dan één kilogram opium of grote hoeveelheden andere narcotica, riskeert de doodstraf. Meer dan 40 producenten en grote dealers van drugs, waaronder een aantal met buitenlandse connecties, werden tijdens raids gearresteerd.

In januari van dit jaar werd Luo Li, de gewezen onderdirecteur van de drugspolitie in de regio Chongqing in het zuidwesten van China, door een Chinese rechtbank ter dood veroordeeld nadat hij schuldig was gevonden aan moord, omkoperij en drugstrafiek. Luo Li werkte volgens de openbare aanklagers sinds het midden van het voorbije samen met drugsdealers in Chongqing, in ruil voor 182.300 dollar steekpenningen. Ook twee drugsdealers werden ter dood veroordeeld.

Labels: , , ,

Binnenkort vijftien miljard apparaten actief op het internet

Tegen het midden van het decennium zullen meer dan vijftien miljard apparaten aan het internet zijn gekoppeld. Dat is twee keer de omvang van de wereldbevolking. Dat is de conclusie van een rapport van het technologiebedrijf Cisco. Volgens de onderzoekers is de trend te danken aan de groeiende populariteit en tablets, mobiele telefoons en intelligente apparaten. Er wordt aan toegevoegd dat online video de internet-trafiek zal blijven domineren.

Volgens Cisco zullen tegen het midden van het decennium elke seconde honderd miljoen minuten video online worden bekeken. Er wordt aan toegevoegd dat op dat ogenblik ook 40 procent van de totale wereldbevolking online zal zijn. Het internet zal dan bijna drie miljard gebruikers tellen. De internet-trafiek zal volgens Cisco daarbij een omvang van 966 exabytes per jaar hebben. Zeven jaar geleden werd voor het eerst een trafiek van 1 exabyte gerealiseerd.

"Door het snelgroeiend aantal geconnecteerde apparaten wordt een grote druk op het internet geplaatst," merkt Suraj Shetty, vice-president global marketing bij Cisco, op tegenover BBC News. "De volgende generatie van het internet zal niet alleen de explosieve groei van het aantal verbonden apparaten moeten verwerken, maar ook een vlotte verwerking van die trafiek moeten garanderen. Het intelligente beheer van die trafiek wordt mogelijk de belangrijkste uitdaging van het toekomstige internet."

Labels: ,

Android-gebruiker heeft weinig interesse in betaalde applicaties

Gebruikers van het mobiele besturingssysteem Android zijn relatief weinig geïnteresseerd in betaalde applicaties. Hetzelfde fenomeen geldt voor betaalde games. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Distimo. Er wordt aan toegevoegd dat 80 procent van alle betaalde applicaties in de Android Market wereldwijd minder honderd keer is gedownload. Dat geldt ook voor 20 procent van de gratis applicaties. Bij gratis applicaties is Android wel groter dan de AppStore.

"Er wordt weliswaar voorspeld dat de applicatiewinkel Android Market van Google de volgende maanden groter zal worden dan concurrent AppStore van Apple, maar dat geldt blijkbaar niet voor betaalde applicaties," aldus het webmagazine BizReport.com. "De AppStore omvat 211.369 betalende applicaties, maar Android Market biedt daarentegen slechts 71.801 toepassingen te koop aan. Bovendien werden zes betalende applicaties uit de AppStore tijdens de maanden maart en april in de Verenigde Staten meer dan een half miljoen keer gedownload.

In Android Market slaagden er wereldwijd slechts twee betaalde applicaties is om sinds de lancering van de virtuele winkel die grens te doorbreken. Android Market heeft daarentegen 134.342 gratis applicaties, tegenover 121.845 kosteloze toepassingen in de AppStore. Volgens Distimo werden 96 gratis Android-applicaties meer dan 5 miljoen keer gedownload. Met meer dan 50 miljoen downloads is Google Maps de meest populaire applicatie op de Android Market.

Labels: , , ,

Dood Osama bin Laden heeft duurzaam effect op Amerikaans vertrouwen

De opstoot van het economische vertrouwen van de Amerikaanse bevolking na de eliminatie van Ossama bin Laden lijkt duurzaam te zijn. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. Sinds de dood van de islamitische terroristenleider heeft het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in de economie volgens Gallup een groei met 10 procentpunten gekend. Daarmee heeft het vertrouwen van de Amerikaanse consument het hoogste niveau bereikt sinds het midden van de maand februari.

"Na een eerste piek half februari, kende het Amerikaanse consumentenvertrouwen een gestage daling, naarmate de brandstofprijzen stegen en de economische activiteit vertraagde," merkt Gallup op. "Het vertrouwen in de Amerikaanse economie begon echter opnieuw te stijgen na de aankondiging van de dood van Oosama bin Laden. Dat viel samen met een groeiende steun van de Amerikanen voor president Barack Obama." Ook de dalende benzineprijzen zouden een positief effect hebben.

Op dit ogenblik is 37 procent van de Amerikanen van oordeel dat de economische omstandigheden zijn verbeterd. Dat is het hoogste niveau sinds midden januari. Het economisch vertrouwen ligt daarmee ook nagenoeg even hoog dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Volgens 42 procent van de Amerikanen blijft het echter nog altijd slecht gaat met de economie, al is dat wel een verbetering tegenover de cijfers van de maand april. Gallup stelt dat diverse factoren in de nabije toekomst het vertrouwen van de Amerikaanse consument gevoelig zouden kunnen beïnvloeden.

Daarbij wordt gewag gemaakt van de brandstofprijzen, de Europese schuldencrisis en de Amerikaanse federale schuld.

Labels: ,

Amerikaanse bedrijven verwachten meer aanwervingen tijdens tweede jaarhelft

Bij de Amerikaanse ondernemingen zegt een kleine meerderheid van 51 procent te verwachten dat ze tijdens de tweede helft van dit jaar meer personeel zullen aanwerven dan tijdens de eerste zes maanden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Dice Holdings. Daarbij wordt opgemerkt dat 39 procent van de bedrijven een lichte stijging van het aantal aanwervingen in het vooruitzicht stelt, terwijl 12 procent gewag maakt van een substantiële rekrutering.

De onderzoekers merken echter op dat 49 procent van de betrokken bedrijven door een gebrek aan geschikte kandidaten buiten de eigen regio is moeten beginnen te rekruteren. Er wordt aan toegevoegd dat sinds november vorig jaar ook de salarissen een opwaartse trend kennen. Inmiddels zegt immers 5 procent dat de salarissen beduidend hoger liggen dan vorig jaar. In november maakte slechts 2 procent gewag van beduidend hogere salarissen. Bovendien heeft 36 procent het over een lichte stijging, tegenover 27 procent in november vorig jaar.

In november merkte 48 procent van de werkgevers nog op dat de salarissen even hoog lagen dan het jaar voordien, maar dat is inmiddels gedaald tot 13 procent. Nog slechts 9 procent zegt dat er op dit ogenblik lagere salarissen worden uitbetaald, tegenover 13 procent in november vorig jaar. Slechts 2 procent heeft het over een beduidende verlaging van de lonen, tegenover 3 procent in november. Verder wordt nog opgemerkt dat 48 procent een aanwervingsronde van minder dan 10 procent verwacht, terwijl 3 procent van plan is het personeelsbestand met de helft uit te breiden.

Labels:

Mannen sneller geneigd tot mobiel bankieren

Europese mannen maken dubbel zoveel gebruik van mobiel bankieren dan vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore bij consumenten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. De onderzoekers voegen er aan toe dat de smartphone de overgrote meerderheid van het mobiel bankieren vertegenwoordigt. Ook jongere consumenten zijn sneller geneigd om hun banktransacties op een mobiel platform af te werken.

Daarbij wordt opgemerkt dat de smartphone 70 procent van de Europese markt van het mobiele bankieren vertegenwoordigt, hoewel het toestel amper 35 procent van de totale mobiele populatie vertegenwoordigt. Er wordt aan toegevoegd dat in de leeftijdsgroep tussen vijfentwintig en vierendertig jaar 27,9 procent van de totale consumentengroep van mobiel bankieren vertegenwoordigt. De kleinste groep wordt vertegenwoordigd door vijfenvijftigplussers.

De onderzoekers voegen er aan toe dat ook gebruikers van Apple het meest geneigd zijn om tot mobiel bankieren over te gaan, gevolgd door Android, Symbian, Microsoft en Research in Motion. In het onderzoek bleek dat Frankrijk de grootste penetratie kent op het gebied van mobiel bankieren (10,3 procent), gevolgd door Spanje (10,2 procent), Groot-Brittannië (8,6 procent), Italië (7,5 procent) en Duitsland (6,8 procent). Opmerkelijk is dat Duitsland nochtans de grootste smartphone-markt van Europa is.

Labels:

Nieuw recordseizoen voor Broadway-theaters

De theaters van Broadway hebben het voorbije jaar een recordomzet gerealiseerd van 1,06 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van de sectororganisatie Broadway League. Het seizoen voordien werd een omzet geboekt van 1,02 miljard dollar. Het succes is volgens de organisatie te danken aan de diversiteit van producties die op dit ogenblik worden opgevoerd. Het voorbije seizoen werden er in de theaters van Broadway 42 nieuwe producties gelanceerd.

De theaters trokken het voorbije jaar 12,26 miljoen bezoekers. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. "Dat is ongetwijfeld te danken aan de aanwezigheid van een aantal Hollywood-sterren en gevestigde succesproducties zoals The Lion King en Wicked, die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op het publiek," wordt er opgemerkt. "Ook is er ongetwijfeld geprofiteerd van de lastminute-verkopen, die kunnen oplopen tot 400 dollar per ticket."

"Iedere theaterliefhebber kan op dit ogenblik op Broadway iets naar zijn gading vinden," merkt Charlotte St Martin, executive director van de Broadway League, op. "Het is dan ook niet toevallig dat Broadway het beste seizoen uit zijn geschiedenis heeft gerealiseerd en zelfs in economisch moeilijke tijden het bezoekersaantal nog gevoelig kon opdrijven." De aanwezigheid van Hollywood-sterren is wel een doorn in het oog van een aantal minder bekende theateracteurs, die vrezen zonder werk te zullen vallen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Apple-topman Steve Jobs, die al maanden met ziekteverlof is, presenteert zelf de nieuwste software van het concern op de volgende conferentie in San Francisco. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Wat Jobs precies gaat onthullen, is nog onbekend. Al maanden lang doen geruchten de ronde dat Apple met een nieuwe virtuele muziekdienst komt met de naam iCloud. Het concern zou hiervoor met drie of vier grote muziekuitgevers overeenkomsten hebben gesloten. Apple wil daarmee de concurrentie aangaan met Google en Amazon. Jobs meldde in januari voor onbepaalde tijd met ziekteverlof te gaan. Dat was de derde keer in tien jaar. Zeven jaar geleden werd Jobs voor kanker behandeld en twee jaar geleden onderging hij een levertransplantatie.


De Nederlandse mediagroep Vivenda heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 3,76 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg het verlies nog 6,3 miljoen euro. De omzet daalde van 3,39 miljoen euro naar 1,84 miljoen euro. De omzet bij de divisie software en services werd negatief beïnvloed door de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. De publishing-divisie liet een scherpe omzetdaling zien door de stagnerende advertentiemarkt. Deze activiteiten worden gestaakt en verkocht aan de groep Esto. Vivenda zei dat de eerste fase van de aangekondigde reorganisatie is afgerond en dat een stabiele basis is gelegd voor het uitrollen van de strategie in de volgende jaren.


Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, snoeit opnieuw in zijn prognoses. Pas enkele weken geleden waren die vooruitzichten naar buiten gebracht. Nokia verwijst naar een verschuivende productmix in de richting van producten met een lagere verkoopprijs en kleinere marges. Het bedrijf waarschuwt dat het bedrijf tijdens het tweede kwartaal onder de verwachte omzet van 6,1 miljard euro tot 6,6 miljard euro zal uitkomen. Ook de jaarvooruitzichten werden naar beneden bijgesteld. De Finse groep, qua volume nog steeds de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, wordt langs alle kanten aangevallen. Apple en Google zijn marktleiders geworden in het segment van de lucratieve smartphones.


Na Portugal en Griekenland is ook Denemarken verrassend opnieuw in een recessie terecht gekomen. De Deense economie kromp tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met 0,5 procent tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen was ook al een inkrimping met 0,2 procent opgetekend. Denemarken kampt met een moeilijke nasleep van de mondiale crisis. De Deense overheid heeft zijn uitgaven beperkt om het begrotingstekort, dat dit jaar oploopt tot 4,1 procent, onder controle te krijgen. Tegelijkertijd werden de belastingen verhoogd, terwijl Denemarken al de hoogste fiscale druk van de wereld kent om zijn welvaartsmaatschappij te financieren.


Duitsland is bereid de leningen aan Griekenland te verhogen en laat de eis voor een snelle herstructurering van de schulden voorlopig varen. Dat hebben een aantal bronnen rond de Duitse regering bekend gemaakt. Een oplossing voor een acuut financieringsprobleem voor Griekenland zou hiermee dichterbij komen. Binnen de Europese Unie wordt al weken gesproken over een financieringsgat van Griekenland volgend jaar. Duitsland stond er de afgelopen weken op dat de Griekse schulden gedeeltelijk zouden worden geherstructureerd, waardoor ook institutionele beleggers een deel van de kosten van de hulp aan Griekenland zouden dragen. De Europese Centrale Bank keerde zich echter tegen een herstructurering.


De economie van Bangladesh heeft tijdens het voorbije jaar een recordgroei laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van het Bengaalse bureau voor de statistiek. De Bengaalse economie groeide sinds juni vorig jaar met bijna 6,7 procent. Dat is de hoogste groei sinds de jaren zeventig van vorige eeuw. De groei werd voor een groot deel veroorzaakt door een goed presterende landbouwsector en een aantrekkende export. De oogsten van rijst en tarwe leverden volgens het rapport uitstekende resultaten op, onder meer dankzij de gunstige weersomstandigheden. De uitvoer van kleding steeg met 42 procent. Bangladesh mikt volgend jaar op een economische groei van 7 procent.


Het voorbije jaar werd een recorduitstoot van koolstofdioxide opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap. Twee jaar geleden was er door de economische crisis nog een terugval in de emissies opgetekend, maar vorig jaar werd een uitstoot van 30,6 gigaton opgetekend. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover het vorige record, dat drie jaar geleden werd opgetekend. Met een aandeel van 44 procent was steenkool volgens het rapport de brandstof met de belangrijkste bijdrage tot de emissies, gevolgd door olie (36 procent) en aardgas (20 procent). Er zijn internationale afspraken om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden, maar dat wordt met de emissie-evoluties volgens het rapport steeds moeilijker.


Libië kon twee jaar geleden aandeelhouder worden van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De zakenbank zou Libië het aandeelhouderschap hebben aangeboden als compensatie voor 1,3 miljard dollar aan verloren investeringen. Dat hebben een aantal bronnen rond de gevoerde gesprekken gezegd. Libië gaf drie jaar geleden aan de zakenbank 1,3 miljard dollar voor investeringsdoeleinden. Het geld verloor tijdens de economische crisis 98 procent van zijn waarde en eiste compensaties. De gesprekken rond het belang in Goldman Sachs zouden uiteindelijk geen resultaat hebben opgeleverd. In juni bevroren de Amerikaanse autoriteiten echter alle Libische tegoeden, voor een totaalbedrag van 37 miljard dollar.


De groei van de Indiase economie is in het afgelopen kwartaal afgezwakt tot het laagste niveau in meer dan één jaar. De groei stond onder druk door een reeks renteverhogingen om de hoge inflatie een halt toe te roepen. Dat blijkt uit cijfers die de Indiase overheid heeft bekend gemaakt. De Indiase economie groeide tijdens het voorbije kwartaal van het gebroken boekjaar met 7,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het kwartaal voordien was er nog sprake van een groei van 8,3 procent. Eén jaar geleden de expansie 8,6 procent. Over het gehele boekjaar tekende de Indiase economie een groei op van 8,5 procent. India voerde voorbije vijftien maanden drie keer een renteverhoging door om de hoge inflatie te bestrijden.


Het gebruik van mobiele telefoons kan mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat is de conclusie van een rapport van experts van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek, een divisie van de World Health Organization (WHO). Eerdere rapporten van de gezondheidsorganisatie hadden eerder altijd aangegeven dat er geen bewijzen konden worden gevonden voor een mogelijk verhoogd kankerrisico. Studies zouden aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een ernstig verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Glioom is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de mobiele telefoon tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt.


De Nederlandse telecomtoezichthouder Opta heeft twee bedrijven en twee individuele personen boetes opgelegd van in totaal 660.000 euro voor de verspreiding van spam. De betrokken partijen hebben volgens de Opta 400 miljoen spamberichten verstuurd. De e-mailadressen werden bemachtigd via online-enquêtes en prijsvragen van derden. De deelnemers hadden niet door dat zij tegelijkertijd ook hun mailbox openstelden voor spam. De voorbije zeven jaar heeft Opta ruim 110.000 klachten ontvangen bij spamklacht.nl. Naar aanleiding van deze klachten legde Opta op grond van het spamverbod zes dwangsommen op en werden twintig boetes uitgedeeld met een totale waarde van bijna 1,9 miljoen euro.


De Duitse autobouwer Volkswagen heeft officieel een bod uitgebracht op de vrachtwagenconstructeur MAN. Volkswagen zou in eerste instantie een belang van 35 procent tot 40 procent willen nemen in de vrachtwagenbouwer. Het bod van Volkswagen waardeert MAN op een bedrag van 19,7 miljard euro. MAN zei het bod te zullen bestuderen, maar in principe de logica van de beoogde samensmelting in te zien. Ferdinand Piech, topman van Volkswagen, wil MAN samenvoegen met Scania om de strijd aan te gaan met Daimler en Volvo. De plannen van Piech stuitten tot dusver echter op mededingingskwesties en weerstand bij Scania, waarin Volkswagen een meerheidsbelang bezit.


De Italiaan Lorenzo Bini Smaghi zou bereid zijn om zijn bestuurszetel bij de Europese Centrale Bank op te geven wanneer hij van de Italiaanse regering een interessante baan zou krijgen aangeboden. Door het vertrek van Bini Smaghi zou kunnen vermeden worden dat er in de toekomst twee Italianen zouden zetelen in de directie van de Europese Centrale Bank. In het najaar wordt Mario Draghi, voorzitter van de Italiaanse centrale bank, immers president van de Europese Centrale Bank als opvolger van Jean-Claude Trichet. Mogelijk zou aan Lorenzo Bini Smaghi aangeboden worden om de vrijgekomen plaats bij de Italiaanse centrale bank in te vullen.


De Europese Commissie onderwerpt twee grote overnames in de sector van computerhard aan een uitvoerig onderzoek. Het gaat om de beoogde overname van een divisie van Samsung Electronics door het Amerikaanse Seagate Technology en de acquisitie van de hardwaretak van Hitachi door Western Digital. De Europese Commissie vreest dat de twee bedrijven na de overnames een te dominante positie krijgen. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, merkte op dat harde schijven zijn de ruggengraat van de digitale economie vormen. De sector heeft volgens hem echter al een aanzienlijke consolidatieslag doorgemaakt en de beoogde overnames zouden de concurrentie volgens Almunia nog verder kunnen doen afnemen.


In Duitsland is de werkloosheid in mei voor de drieëntwintigste maand op rij gedaald. Er werden 118.000 werkzoekenden minder geteld dan de maand voordien. Daardoor telt Duitsland nog 2,96 miljoen werklozen. Het aantal werkzoekenden viel met 118.000 terug tot onder 3 miljoen. De Duitse werkloosheidsgraad bedraagt nu 7 procent. Dat is het laagste peil sinds de Duitse eenmaking ruim twintig jaar geleden. In april bedroeg de werkloosheidsgraad nog 7,3 procent. Economen verwachten dat de Duitse werkloosheid verder zal blijven dalen. Daarbij wordt gewezen op het groot aantal lopende orders en de toenemende binnenlandse investeringen. Bovendien speelt ook de vergrijzing een belangrijke rol.


Meer Nieuws

Tuesday, May 31, 2011

Rusland ontslaat één derde van politietop

De Russische regering heeft 119 politiechefs ontslagen. Dat is één derde van het totale topkader van de Russische politiediensten. Dat heeft Rashid Nurgaliyev, Russisch minister van binnenlandse zaken, bekend gemaakt. De betrokkenen slaagden volgens de overheid niet in een evaluatietest, een verplicht onderdeel van de lopende Russische politiehervormingen. Een concrete reden voor het ontslag werd niet bekend gemaakt. Evenmin werd aangegeven of tegen de betrokkenen ook een strafrechterlijk onderzoek is opgestart.

"Het is onduidelijk waarom de problemen bij vorige evaluaties niet aan het licht waren gekomen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Hogere politie-ambtenaren moeten om de vijf jaar een evaluatie passeren. Kandidaten die de graad van generaal willen bereiken, worden bovendien extra gecontroleerd door de Russische Federal Security Service en het interne veiligheidsdepartement van het Russische ministerie van binnenlandse zaken, waarbij nagegaan wordt of de betrokkenen in het verleden bij corruptie zouden zijn betrokken."

Mikhail Pashkin, hoofd van de politievakbond in Moskou, zegt dat de top van het ministerie van binnenlandse zaken op de hoogte moet zijn geweest van de corruptie, maar van die wetenschap wellicht gebruik heeft gemaakt om de betrokkenen onder controle te houden. "Het is immers handig om die individuen in dienst te houden," merkt Pashkin op. "De officieren doen immers gedwee wat hen wordt opgedragen, uit angst dat hun misdrijven anders aan het licht zullen worden gebracht."

De Russische politiemacht telt 1,2 miljoen leden. Door de hervorming moeten er echter 200.000 banen worden geschrapt.

Labels: , ,

Walt Disney heeft geen plannen voor themapark in Midden-Oosten

De Amerikaanse entertainmentgroep Walt Disney Company heeft gezegd geen plannen te hebben om in het Midden-Oosten een themapark te openen, maar geeft wel aan dat Dubai een aantrekkelijke markt is voor ontwikkeling. Daarmee reageert het Amerikaanse concern op berichten dat Walt Disney een potentiële partner zou kunnen worden voor het themapark Dubailand, dat onlangs gewag maakte van gesprekken met een aantal entertainmentbedrijven. Daarbij was opgemerkt dat er mogelijk voor het einde van het jaar een akkoord zou kunnen worden gesloten.

"Walt Disney kijkt altijd naar mogelijkheden om een verdere groei te realiseren en in het kader daarvan worden gesprekken gevoerd met allerlei partijen," aldus een woordvoerder van het Amerikaanse concern tegenover het magazine Arabian Business. "Dubai is ongetwijfeld een aantrekkelijke markt, maar op dit ogenblik zijn er geen plannen om in het Midden-Oosten activiteiten te ontplooien." Dubaiworld zou twee keer de omvang moeten krijgen van Disneyland, maar de plannen voor het themapark werden door de economische crisis opgeborgen.

Dubaiworld stelde eerder al contacten te hebben met de entertainmentbedrijven Universal Studios, Six Flags en Legoland. De Verenigde Arabische Emiraten hopen tegen het einde van het decennium 15 miljoen toeristen per jaar te kunnen aantrekken. Het toerisme moet de economie van de regio minder afhankelijk maken van de olieproductie. Met de realisatie van Dubaiworld zou een bedrag zijn gemoeid van 91 miljard dollar. Verwacht wordt echter dat de plannen na de economische crisis gevoelig zullen worden afgeslankt.

Labels: , , ,

Russische luchthaven Domodedovo bergt plannen voor beursgang op

Domodedovo Airport, de internationale luchthaven van Moskou, heeft zijn plannen voor een beursintroductie opgeborgen. Vermoed wordt dat de beslissing een gevolg is van de wrijvingen tussen de eigenaars van de luchthaven en de Russische overheid. Er wordt aan toegevoegd dat de Russische overheid daarmee een waarschuwing wil uitsturen dat bedrijven eerst aan de richtlijnen van de regering gevolg moeten geven moeten vooraleer ze beroep kunnen doen op de buitenlandse kapitaalmarkten.

Het bedrijf DME Limited, eigenaar en beheerder van Domodedovo, hoopte met een beursintroductie op de London Stock Exchange een bedrag tussen 700 miljoen dollar en 1 miljard dollar te kunnen ophalen. Na de zelfmoordaanslag in januari van dit jaar, werd echter door de Russische regering een onderzoek bevolen naar de activiteiten van de luchthavenbeheerder. Dat leidde tot een vernietigend rapport van de Russische procureur-generaal. In die sfeer is het volgens DME Limited onmogelijk om een gunstig kader te creëren voor een beursintroductie.

Volgens aan aantal waarnemers zou een beursintroductie van Domodedovo op dit ogenblik slechts de helft van de verwachte opbrengst hebben kunnen realiseren. "Potentiële investeerders zouden wellicht een korting vragen van 30 procent wegens het politieke risico en bijkomend nog eens 20 procent wegens de volatiliteit op de markt," stelt Yelena Sakhnova, transportanalist bij VTB Capital, tegenover de Russische krant The Moscow Times. Domodedovo realiseerde het voorbije jaar een omzet van 1 miljard dollar. De luchthaven ontving het voorbije jaar 22,3 miljoen passagiers.

Labels: , , ,

Voetbalclub Paris Saint-Germain in handen investeerders uit Qatar

Een investeringsgroep uit Qatar heeft een belang van 70 procent genomen in de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain. Het belang wordt overgenomen van Colony Capital, de Amerikaanse eigenaars van Paris Saint-Germain. De Amerikaanse groep zou wel een belang van 30 procent behouden in de Franse voetbalclub. De naam van de overnemer werd niet bekend gemaakt, maar in de Franse sportkrant L'Equipe werd eerder gemeld dat Paris Saint-Germain gesprekken voerde met Qatar Investment Authority, het investeringsfonds van de Qatarese overheid.

Sebastien Bazin, hoofd van Colony Capital Europe, benadrukte in een verklaring dat het partnership beantwoordt aan het streven van de Amerikaanse groep om de ontwikkeling en verdere groei van de voetbalclub op langere termijn te garanderen. Bazin stelde dat Colony Capital met zijn nieuwe partner het werk verder zal zetten dat de voorbije vijf jaar werd geïnvesteerd om de invloed en visibiliteit van Paris Saint-Germain verder uit te bouwen.

"Het voorbereiden van de toekomst van de club vormt een onderdeel van de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders," merkte bazin nog aan. "Daarom werd er voor Paris Saint-Germain naar de best mogelijke partner gezocht." Paris Saint-Germain eindigde in het voorbije Franse voetbalkampioenschap op een vierde plaats. Vorig jaar won de club de Franse beker. In tegenstelling tot onder meer de Engelse competitie, is het Franse voetbal er tot nu toe niet echt in geslaagd om massaal buitenlandse investeerders aan te trekken.

Labels: , ,

Chinese sociale zekerheid voortaan ook voor buitenlandse werknemers

Vanaf begin juli geldt het Chinese systeem van sociale zekerheid ook voor buitenlandse werknemers. Dat heeft Xu Yankun, onderdirecteur van het centrum voor sociale zekerheid van het Chinese ministerie van sociale zaken, bekend gemaakt. Het Chinese systeem voor sociale zekerheid zal volgens Yankun voortaan ook gelden voor buitenlandse werknemers in dienst van Chinese en buitenlandse bedrijven en organisaties die in China zijn geregistreerd, maar ook voor buitenlandse werknemers die door externe bedrijven naar China zijn gestuurd.

"Alle buitenlands personeel dat in China minder dan zes maand werkt, zullen volgens Yankun beroep kunnen doen op het systeem van sociale zekerheid," merkt de Chinese krant China Daily op. "De buitenlandse werknemers zullen een gedeelte van de bijkomende premie moeten betalen, maar dat geldt niet voor personeel uit landen waarmee China een akkoord rond sociale zekerheid heeft afgesloten." Onder meer Duitsland en Zuid-Korea hebben al een dergelijke overeenkomst ondertekend.

Op dit ogenblik zouden in China ongeveer 600.000 buitenlanders wonen. Door de nieuwe regeling komen ook zij in aanmerkingen voor een basisverzekering rond pensioenen, medische zorgen, arbeidsongevallen, werkloosheid en moederschapsverlof. Volgens een aantal waarnemers kan de regeling vooral een voordeel bieden voor werknemers uit een aantal Zuidoost-Aziatische landen, maar zouden de extra kosten Chinese bedrijven ertoe kunnen brengen om minder buitenlandse werknemers in dienst te nemen.

Labels: ,

Alrosa heeft diamantreserve van 1,28 miljard karaat

De Russische diamantproducent Alrosa heeft op dit ogenblik een reserve van 1,28 miljard karaat. Daarmee is Alrosa naar eigen eigen zeggen het grootste diamantbedrijf van de wereld. Aan het huidige productieniveau zullen deze voorraden volgens Alrosa minstens dan veertig jaar activiteit dekken. Het Russische bedrijf realiseerde vorig jaar een nettowinst van 11,8 miljard roebel. Dat komt overeen met 0,42 miljard dollar. Het is de eerste keer dat Alrosa concrete cijfers geeft over zijn voorraden en winsten. Daarmee wil het bedrijf zijn transparantie, met het oog op een beursgang, verhogen.

Alrosa wordt grotendeels gecontroleerd door de Russische staat en door de regering van de Sakha-regio in Siberië, waar de diamantmijnen van de groep zijn gevestigd. Alrosa hoopt tegen het einde van dit jaar een beursgang te kunnen realiseren om zijn schulden te kunnen afbouwen en in nieuwe mijnactiviteiten te kunnen investeren. Die plannen zijn echter uitgesteld en het bedrijf wordt door de Russische overheid nog altijd als een strategische activiteit bestempeld," merkt het persbureau AFP op.

Het bedrijf had het voorbije jaar nog 97,8 miljard roebel schulden. Dat is een daling met 13 procent tegenover het jaar voordien. Alrosa produceerde het voorbije jaar 34,3 miljoen karaat aan diamant. Daarmee liet het zijn Zuid-Afrikaanse concurrent De Beers nipt achter zich. Fyodor Andreyev, chief executive van Alrosa, stelt dat vooral Azië de belangrijkste groeipijler blijft voor de wereldwijde diamantmarkt. Ook vanuit Europa worden volgens hem alle voorraden rechtstreeks naar India gestuurd.

Labels: ,

UniCredit verlent sponsoringcontract met Champions League

De Italiaanse financiële dienstengroep UniCredit heeft zijn sponsoringcontract met de Champions League verlengd voor een periode van drie jaar. Daarmee is UniCredit de tweede van de zes officiële sponsors die zijn lopende samenwerking met de Europese voetbalcompetitie heeft verlengd. Eerder al had ook de Nederlandse brouwer Heineken bekend gemaakt het contract met de Champions League tot het midden van het decennium te zullen verlengen.

"UniCredit werd twee jaar geleden officieel sponsor van de Champions League in de categorie financiële diensten," meldt het webmagazine Sportbusiness.com. "De Europese voetbalfederatie merkte daarbij op dat de financiële dienstengroep de voorbije twee jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot de promotie van de Champions League. Daarbij wordt vooral gewezen naar acties die werden opgezet in een aantal cruciale Oost-Europese markten."

Federico Ghizzoni, chief executive van UniCredit, merkt op dat de Champions League perfect past bij de strategie van de Italiaanse bank om zich verder te positioneren als een leidinggevende Europese bank. David Taylor, chief executive van UEFA Events, voegde er aan toe dat de verdere samenwerking met UniCredit aantoont dat de Champions League voor de sponsors een bijzonder waardevol platform betekent dat de partners een unieke mogelijkheid biedt om contact met het publiek te onderhouden en de merknaam te versterken.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Britse financiële groep Royal Bank of Scotland heeft samen met het Chinese bedrijf Guolian Securities de joint-venture Hua Ying Securities opgericht. De samenwerking zal Royal Bank of Scotland toelaten om zijn activiteiten op de Chinese financiële markten te diversifiëren. John McCormick, topman van de Aziatische divisie van Royal Bank of Scotland, voerde aan dat de joint-venture Britse bedrijven ook de mogelijkheid zou bieden om toegang te krijgen tot de Chinese kapitaalmarkt. Royal Bank of Scotland krijgt een belang van 33 procent in het samenwerkingsverband. Royal Bank of Scotland is de eerste Britse bank die in China toelating krijgt om een investeringsbank op te zetten. Slechts zes andere buitenlandse banken hebben daarvoor een Chinese vergunning.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van het Japanse energiebedrijf Tokyo Electric Power (Tepco), eigenaar van de kerncentrale van Fukushima, verder naar beneden bijgesteld. Daardoor wordt Tepco nu geconfronteerd met een junkstatus, aangezien banken waarschijnlijk gedwongen zullen worden om hun schulden af te schrijven. De Japanse regering had eerder bekend gemaakt om een fonds te willen oprichten om Tepco te helpen het bankroet te vermijden en de slachtoffers van de kernramp te compenseren. Het voorstel krijgt echter wellicht geen steun tenzij de banken van Tepco bereid zijn om een aantal schulden af te schrijven.


Ushi, de Chinese versie van de professionele netwerksite LinkedIn, hoopt op twee jaar tijd 10 miljoen gebruikers te kunnen opbouwen. Dat heeft Dominic Penaloza, topman van Ushi, gezegd tegenover het persbureau Reuters. Ushi, dat eind vorig jaar gelanceerd werd, heeft op dit moment meer dan 300.000 gebruikers. De Chinese markt is volgens Penaloza 40 miljoen gebruikers groot. Ushi heeft concurrentie van het bedrijf Tianji, naar eigen zeggen het grootste van sociale netwerksite van China. Het Amerikaanse LinkedIn heeft ongeveer één miljoen Chinese gebruikers, hoewel de website niet wordt vertaald in het Chinees.


Het Duitse energieconcern RWE overweegt naar de rechter te stappen om te voorkomen dat over elf jaar alle kerncentrales in Duitsland gesloten zullen zijn. Het energieconcern zegt alle juridische opties open te houden, nadat duidelijk was geworden dat de regering van Duits bondskanselier Angela Merkel stapsgewijs af wil van kernenergie. RWE reageerde teleurgesteld op het voornemen van het Duitse kabinet. Jürgen Grossmann, topman van het energiebedrijf, heeft de afgelopen tijd immers gelobbyd om de kerncentrales langer open te houden. Te snel stoppen met kernenergie zou volgens hem een te zware last leggen op anderssoortige energiecentrales. Bovendien vreest Grossmann dat de Duitse industrie schade oploopt. RWE wilde verder niet reageren op het besluit van Merkel.


RTL Group, het grootste audiovisuele concern van Europa, heeft een joint venture ondertekend met het Indiase conglomeraat Reliance Broadcast Network Limited. De Europese groep wil zich op die manier met thematische televisiezenders lanceren op de Indiase markt. RTL Group maakt daarmee zijn intrede op de Aziatische markt. In maart werd al een niet-bindende intentieverklaring ondertekend tussen de twee sectorgenoten, maar nu is het doel van RTL Group concreter geworden. De basisinvestering, waarover geen financiële gegevens vrijgegeven worden, voorziet in de oprichting van twee Engelstalige kanalen voor een stedelijk doelpubliek. De kanalen zullen vooral door adverteerders gefinancierd worden.


De Fédération Internationale de Football Associations (Fifa) heeft zijn voorzitter Sepp Blatter vrijgesproken van corruptie. Nu de Qatarees Mohamed bin Hammam zich heeft teruggetrokken als tegenkandidaat voor het voorzitterschap van de internationale voetbalfederatie, blijft Blatter als enige kandidaat over voor de nieuwe voorzittersverkiezingen. Volgens een aantal bronnen zou Blatter op de hoogte zijn geweest van omkooppraktijken binnen de internationale voetbalfederatie, maar verzuimd hebben om de feiten te melden. De ethische commissie van de internationale voetbalfederatie heeft Blatter echter vrijgesproken. Sepp Blatter zei in een reactie op zijn vrijspraak bedroefd te zijn dat het imago van de internationale voetbalfederatie veel te verduren heeft gekregen.


De geplande beursgang van het Amerikaanse concern Samsonite, producent van reiskoffers, in Hongkong kan tot 11,7 miljard Hongkongdollar of 1,05 miljard euro opbrengen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,05 miljard euro. Dat blijkt uit verkoopsdocumenten die naar aanleiding van de beursintroductie, die voorzien is voor half juni, werden opgesteld. Dat Samsonite zijn beursdebuut maakt in Hongkong, is geen toeval. Heel wat luxemerken kiezen tegenwoordig voor de Chinese enclave, als springplank naar de Aziatische markten en China in het bijzonder. Samsonite realiseert momenteel 12,5 procent van zijn omzet in China, maar wil dat aandeel binnen vijf jaar opdrijven tot 35 procent.


Aandeelhouders en directieleden bij Deutsche Bank zijn verwikkeld in een open oorlog. Aanleiding is het opvolgingsdossier van Josef Ackermann, de chief executive van Deutsche Bank. Drie topbankiers en twee aandeelhouders van de bank beschuldigen Ackerman ervan de opvolgingsprocedure gekaapt te hebben. Volgens corporate governanceregels moet een opvolger gekozen worden door het benoemingscomité binnen de raad van bestuur, onder het voorzitterschap van Clemens Börsig. Ackermann zou Axel Weber, de gewezen gouverneur van de Bundesbank, willen overhalen om een topfunctie bij Deutsche Bank te aanvaarden. Ackermann is ook een tegenstander van Jain Anshu, het hoofd van de winstgevende investeringstak van Deutsche Bank en favoriet van de aandeelhouders.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van een herstructurering van de openbare schuld in Griekenland. Het idee van een ordelijke herstructurering van de Griekse schulden is volgens Lorenzo Bini Smaghi, directielid van de Europese Centrale Bank, Hij waarschuwt ook voor de zware gevolgen die een dergelijke beslissing kan hebben voor de financiële markten. De jongste debatten over een herziening van de Griekse schuld zijn volgens Bini Smaghi zeer schadelijk geweest. Hij voert aan dat een herstructurering van de schuld of het verlaten van de eurozone de doodsteek zou kunnen betekenen voor Griekenland. Ook in de gehele muntunie en daarbuiten zouden de destabiliserende effecten volgens hem dramatisch zijn.


Het Zuid-Koreaanse concern Samsung eist de nieuwe producten van Apple te kunnen bekijken. Eerder al had Apple een eis in omgekeerde richting gesteld. Apple beschuldigde concurrent Samsung ervan enkele smartphones en tablets te hebben gekopieerd. Door een gerechtelijke uitspraak moet Samsung nu zijn nieuwe producten tonen aan een team advocaten. Samsung gaat gaat echter in de tegenaanval en vraagt exact hetzelfde van Apple. Het Koreaanse bedrijf geeft als reden voor de eis op dat het concern zich niet zou kunnen voorbereiden als Samsung de producten niet met de alternatieven van Apple kan vergelijken.


De bedrijven BASF en Ineos hebben een contract ondertekend voor de oprichting van de joint-venture Styrolution. Daarin willen beide bedrijven hun styreenactiviteiten onderbrengen, op voorwaarde dat de mededingingsautoriteiten later dit jaar hun toestemming zullen geven tot de fusie. Met uitzondering van expandeerbaar polystyreen willen beide bedrijven hun styreenactiviteiten onderbrengen in Styrolution, waarvan ze elk de helft van de aandelen in handen hebben. BASF zal bovendien een niet nader genoemd bedrag in cash ontvangen. Het hoofdkwartier van de nieuwe joint-venture wordt gevestigd in de Duitse stad Frankfurt. Styrolution zegt doeltreffend te kunnen concurreren met grote producenten in Azië en het Midden-Oosten.


De Amerikaanse commissie voor gelijke behandeling heeft het koffiebedrijf Starbucks aangeklaagd. Starbucks wordt ervan beticht een medewerkster ontslagen hebben omdat ze te klein was. Op haar derde werkdag vroeg de kleine barvrouw van een Starbucks-vestiging in El Paso een kruk te kunnen krijgen om haar werk naar behoren te kunnen doen. Volgens de bedrijfsleider van de bar kon de barvrouw door haar kleine gestalte echter de klanten en haar collega's in gevaar brengen. Daarom nam hij de beslissing om de vrouw te ontslaan. De Amerikaanse commissie voor gelijke behandeling is echter van mening dat het verzoek van de barvrouw volkomen redelijk was. Daardoor wordt Starbucks ervan beticht de arbeidswet overtreden te hebben.


Voor het eerst in Groot-Brittannië heeft de Amerikaanse microblog Twitter de identiteit vrijgegeven van Britse gebruikers die van smaad beschuldigd worden. Dat gebeurde op aanvraag van de lokale overheid van de gemeente South Tyneside. Twitter gaf accountdetails vrij van gebruikers die beledigende commentaren over lokale functionarissen en raadsleden gepost zouden hebben. Die elementen worden volgens Twitter nu door technische experts onderzocht. Ahmed Khan, een raadslid van South Tyneside, behoort tot de verdachten, maar ontkent dat hij de berichten geschreven heeft. Het besluit van Twitter betekent volgens Khan echter een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en privacy.


Het Amerikaanse energieconcern Chevron heeft een contract ondertekend voor de exploratie van een gasveld in het noordoosten van Bulgarije. Financiële details over het contract werden niet bekend gemaakt. Bulgarije heeft naar schatting een bodemvoorraad van 300 miljard kubieke meter tot 1 biljoen kubieke meter schaliegas. Bulgarije ziet de winning van schaliegas uit eigen bodem als een strategische mogelijkheid om zijn energiebronnen te diversifiëren. Tot op dit ogenblik is Bulgarije vrijwel geheel afhankelijk van Russische gasleveranties. Tegen eind juni zouden in dezelfde regio's nog twee concessies voor schaliegas worden toegewezen.


De Europese leiders zijn aan het onderhandelen over een regeling met Griekenland die een nooit eerder geziene overdracht van bevoegdheden zou inhouden. Europa zou volgens een aantal bronnen in ruil voor extra hulp onder meer rechtstreeks willen tussenkomen in de inning van belastingen en de privatisering van staatsbedrijven. De bronnen verklaarden dat er ook maatregelen worden overwogen om de schuldeisers van Griekenland aan te zetten tot een vrijwillige verlenging van de terugbetalingstermijnen. Europa zou Griekenland ook een nieuwe besparingsronde willen opleggen. Met al die maatregelen zou men 30 miljard euro tot 35 miljard euro willen verzamelen. Dat is de helft van het geld dat Griekenland nodig heeft om nog twee jaar aan zijn verplichtingen te voldoen.


Meer Nieuws