Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 31, 2011

Chinese sociale zekerheid voortaan ook voor buitenlandse werknemers

Vanaf begin juli geldt het Chinese systeem van sociale zekerheid ook voor buitenlandse werknemers. Dat heeft Xu Yankun, onderdirecteur van het centrum voor sociale zekerheid van het Chinese ministerie van sociale zaken, bekend gemaakt. Het Chinese systeem voor sociale zekerheid zal volgens Yankun voortaan ook gelden voor buitenlandse werknemers in dienst van Chinese en buitenlandse bedrijven en organisaties die in China zijn geregistreerd, maar ook voor buitenlandse werknemers die door externe bedrijven naar China zijn gestuurd.

"Alle buitenlands personeel dat in China minder dan zes maand werkt, zullen volgens Yankun beroep kunnen doen op het systeem van sociale zekerheid," merkt de Chinese krant China Daily op. "De buitenlandse werknemers zullen een gedeelte van de bijkomende premie moeten betalen, maar dat geldt niet voor personeel uit landen waarmee China een akkoord rond sociale zekerheid heeft afgesloten." Onder meer Duitsland en Zuid-Korea hebben al een dergelijke overeenkomst ondertekend.

Op dit ogenblik zouden in China ongeveer 600.000 buitenlanders wonen. Door de nieuwe regeling komen ook zij in aanmerkingen voor een basisverzekering rond pensioenen, medische zorgen, arbeidsongevallen, werkloosheid en moederschapsverlof. Volgens een aantal waarnemers kan de regeling vooral een voordeel bieden voor werknemers uit een aantal Zuidoost-Aziatische landen, maar zouden de extra kosten Chinese bedrijven ertoe kunnen brengen om minder buitenlandse werknemers in dienst te nemen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home