Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 31, 2011

Alrosa heeft diamantreserve van 1,28 miljard karaat

De Russische diamantproducent Alrosa heeft op dit ogenblik een reserve van 1,28 miljard karaat. Daarmee is Alrosa naar eigen eigen zeggen het grootste diamantbedrijf van de wereld. Aan het huidige productieniveau zullen deze voorraden volgens Alrosa minstens dan veertig jaar activiteit dekken. Het Russische bedrijf realiseerde vorig jaar een nettowinst van 11,8 miljard roebel. Dat komt overeen met 0,42 miljard dollar. Het is de eerste keer dat Alrosa concrete cijfers geeft over zijn voorraden en winsten. Daarmee wil het bedrijf zijn transparantie, met het oog op een beursgang, verhogen.

Alrosa wordt grotendeels gecontroleerd door de Russische staat en door de regering van de Sakha-regio in Siberiƫ, waar de diamantmijnen van de groep zijn gevestigd. Alrosa hoopt tegen het einde van dit jaar een beursgang te kunnen realiseren om zijn schulden te kunnen afbouwen en in nieuwe mijnactiviteiten te kunnen investeren. Die plannen zijn echter uitgesteld en het bedrijf wordt door de Russische overheid nog altijd als een strategische activiteit bestempeld," merkt het persbureau AFP op.

Het bedrijf had het voorbije jaar nog 97,8 miljard roebel schulden. Dat is een daling met 13 procent tegenover het jaar voordien. Alrosa produceerde het voorbije jaar 34,3 miljoen karaat aan diamant. Daarmee liet het zijn Zuid-Afrikaanse concurrent De Beers nipt achter zich. Fyodor Andreyev, chief executive van Alrosa, stelt dat vooral Aziƫ de belangrijkste groeipijler blijft voor de wereldwijde diamantmarkt. Ook vanuit Europa worden volgens hem alle voorraden rechtstreeks naar India gestuurd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home