Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 30, 2011

Nieuwsoverzicht

De Ierse overheid zal mogelijk om meer leningen van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten vragen. De Ierse minister van transport Leo Varadkar benadrukte dat het nog wel even kan duren voor Ierland weer zelf kan lenen en daarom ook na volgend jaar steun nodig heeft. Ierland heeft een steunpakket van 85 miljard euro toegezegd gekregen. Dit geld wordt dit jaar en volgend jaar verstrekt. Hiermee kan de Ierse overheid aan zijn financiële verplichtingen blijven voldoen. Het was echter de bedoeling dat Ierland na volgend jaar weer zelf de markt op zou gaan om geld te lenen. De minister erkende dat dit waarschijnlijk niet realistisch is. Dit zou betekenen dat er een tweede steunpakket moet komen voor Ierland.


Christine Lagarde wil steun verwerven van de grote opkomende landen voor haar benoeming als hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Franse minister van financiën zei dat ze van plan is India, China, Brazilië en enkele Afrikaanse landen te bezoeken. Leiders van verschillende grote opkomende landen hebben kritiek geuit op het idee dat de topman van het Internationaal Monetair Fonds een Europeaan zou moeten zijn. Ze hebben echter nog niet samen een eigen kandidaat naar voren geschoven. Ook Agustin Carstens, de directeur van de Centrale Bank van Mexico, heeft zich kandidaat gesteld en ook Stanley Fischer, gouverneur van de Israëlische Centrale bank, zou overwegen zijn kandidatuur in te dienen.


Een overgrote meerderheid van de Grieken steunt plannen om op grote schaal overheidsbezittingen van de hand te doen. Dit bleek uit een peiling in opdracht van de Griekse krant To Vima. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de laatste tijd druk uitgeoefend op de Griekse regering om haast te maken met de verkoop. Onder meer een bank en de twee grootste havens van het land staan op de lijst om van de hand te worden gedaan. Ongeveer 80 procent van de respondenten zei de verkoop te steunen. Opvallend was wel dat bijna de helft aangaf dat de opbrengst gebruikt zou moeten worden om de economie te stimuleren. Slechts 35 procent zei dat het geld moet worden bestemd voor de aflossing van schulden.


Antonio Fazio, de gewezen president van de Italiaanse Centrale Bank, is door een rechtbank in Milaan tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Fazio moet bovendien een boete van 1,5 miljoen euro betalen en mag voor een periode van vier jaar geen openbaar ambt bekleden. Fazio had zes jaar geleden zijn functie als president van de Italiaanse Centrale Bank neergelegd nadat tegen hem een gerechtelijk onderzoek was ingesteld wegens ambtsmisbruik en handel met voorkennis. Ook werd hij ervan beschuldigd in de overnamestrijd rond de Italiaanse bank Banca Antonveneta het Nederlandse ABN Amro te hebben benadeeld ten gunstige van de Banca Popolare Italiana (BPI).


De Franse staatssecretaris Georges Tron (UMP) heeft ontslag genomen. Dat heeft de Franse premier François Fillon aangekondigd. Tron wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten. In de verklaring staat dat Tron, die verantwoordelijk was voor ambtenarenzaken, is afgetreden omwille van het algemeen belang. Hij ontkent iets fout gedaan te hebben. Fillon zei bewondering te hebben voor de moed en de verantwoordelijkheidszin van Georges Tron om op te stappen en zo te handelen in functie van het algemeen belang. Twee gewezen medewerkers van Tron beschuldigen de politicus van ongewenste intimiteiten. Volgens de twee vrouwen waren voetmassages uitgelopen op aanranding. Het tweetal werkte bij Tron in de gemeente Draveil, waar hij burgemeester is.


De waardering van het sociale netwerk Facebook is gestegen tot 87,5 miljard dollar. Dat is een nieuw record. De nieuwe waardering is gebaseerd op een aandelentransactie op private markten zoals SecondMarket and Sharespost. Bij een jongste veiling op SharesPost werden de aandelen van Facebook verhandeld voor een prijs van 35 dollar per aandeel. Daardoor is Facebook in theorie 87,5 miljard dollar waard of 61 miljard euro. Het vorige record lag op 34 dollar per aandeel en werd bereikt midden maart. Nadien viel de waardering wat terug. De meer officiële waardering van Facebook ligt op 50 miljard dollar en is gebaseerd op een investering van Goldman Sachs in het sociaal netwerk begin dit jaar.


De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van het jaar met 1,8 procent gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het United States Department of Commerce. Het percentage wijkt niet af van de eerste officiële verwachting van het cijfer dat al eerder naar buiten was gekomen. In het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg de groei nog 3,1 procent. Gerekend over het hele jaar groeide de Amerikaanse economie met 2,9 procent. Aan het begin van dit jaar voorspelde specialisten nog een groei van 4 procent. De onrust in het Midden Oosten en de bijbehorende stijging van olieprijzen remden de economische groei echter af. Verwacht wordt dat later dit jaar de Amerikaanse economie alsnog sneller zal gaan groeien.


De aandeelhouders van het Nederlandse postbedrijf TNT hebben ingestemd met de splitsing van de onderneming. De postactiviteiten worden daardoor voortaan uitgevoerd door het bedrijf PostNL. De expressactiviteiten gaan door als TNT Express. Beide bedrijven krijgen een notering aan de beurs in Amsterdam. Het Nederlandse postbedrijf kondigde de splitsing vorig jaar onder druk van aandeelhouders aan. De twee divisies zouden te weinig met elkaar te maken hebben om het voortbestaan van beide takken binnen één onderneming te rechtvaardigen. Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering stemde 99,7 procent van de aandeelhouders met het voorstel in.


De Nederlandse rechter mag een milieuvergunning voor drie Nederlandse kolencentrales niet vernietigen omdat de sites Europese milieurichtlijnen zouden dreigen te overschrijden. Het is een zaak van de politiek om de internationale richtlijnen om te zetten in een Nederlandse wetgeving. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg geoordeeld over de vergunningen voor de kolengestookte elektriciteitscentrales in Eemshaven en Rotterdam. De milieuvergunningen waren vier en drie jaar geleden verstrekt aan EOn, Electrabel en RWE Power. Onder meer de milieuorganisaties Stichting Natuur en Milieu en Greenpeace maakten bezwaar en vreesden overschrijding van de milieunormen. De organisaties stellen dat de vergunningen niet hadden mogen toegekend worden.


De vrouwen van John Mack en Peter Karches, topfiguren bij de zakenbank Morgan Stanley, hebben volgens een aantal Amerikaanse media twee jaar geleden een beroep hebben gedaan op staatssteun. Het investeringsvehikel Waterfall Talf van Christie Mack en Susan Karches kreeg in ruil voor een investering van 15 miljoen dollar een lening van 220 miljoen dollar van de Amerikaanse Federal Reserve voor de aankoop van studentenleningen en commercieel vastgoed. De lening was afkomstig van een programma dat kredieten ter beschikking moest stellen aan kleine bedrijven en consumenten. Voorzien was dat Christy Mack en Susan Karches 100 procent van de winst mochten houden, terwijl 90 procent van de eventuele verliezen door de overheid en Federale Reserve gedragen zouden worden.


Veilingssite eBay en zijn online betaalsysteem PayPal hebben internetbedrijf Google en diens bestuurders Osama Bedier en Stephanie Tilenius aangeklaagd. Bedier en Tilenius zijn voormalige werknemers van PayPal die nu in dienst zijn van Google. Het duo zou bedrijfsgeheimen van eBay en PayPal hebben gestolen met betrekking tot mobiele betaalsystemen. Bedier en Tilenius presenteerden onlangs het nieuwe mobiele betaalsysteem van hun nieuwe werkgever Google. De zoekmachine werkt daarin samen creditcardmaatschappij MasterCard en telecombedrijf Sprint. Bedrijven voeren een bitse strijd om mobiele betaalsystemen. De mobiele telefoon wordt meer en meer gezien als het betaalmiddel van de toekomst.


De Britse keten van bouwmarkten Focus DIY sluit zijn deuren omdat de onderneming er niet in is geslaagd om een koper te vinden. Door de beslissing verliezen mogelijk 3.000 mensen hun baan. Dat heeft Ernst & Young, één van de begeleidende partijen van de verkoop, bekend gemaakt. Focus DIY beheerde een keten van 178 bouwmarkten en had 3.919 mensen in dienst. Het bedrijf slaagde er wel in om 55 winkels te verkopen en daarmee 900 banen veilig te stellen. Er zou nog wel worden gesproken om extra winkels te verkopen. Focus DIY werd al een langere periode geplaagd door een zwakke huizenmarkt en de ware concurrentie van rivalen als Home Retail en Travis Perkins.


Wereldwijd worden inmiddels meer dan drie miljard films per dag bekeken op videowebsite YouTube. Dat betekent een stijging met 50 procent tegenover vorig jaar. Dat heeft YouTube bekend gemaakt. Gebruikers van YouTube plaatsen op dit moment elke minuut meer dan achtenveertig uur videomateriaal op de website. Dat is een toename van 37 procent over de laatste zes maanden en een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. YouTube werd zes jaar geleden opgericht en is uitgegroeid tot één van de grootste websites van de wereld. Eén jaar na de oprichting werd de videosite overgenomen door het internetbedrijf Google. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 1,65 miljard dollar.


Bedrijven in het Midden-Oosten haalden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met beursintroducties een bedrag van 21,7 miljoen dollar op. Dat betekent een daling met 95 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van consulent Ernst & Young. Het niveau van beursintroducties is daarmee teruggevallen tot het laagste bedrag in vijf jaar. De achteruitgang is volgens de consulent te wijten aan de recente politieke onrust in het Midden-Oosten. Die politieke onzekerheid zette veel bedrijven aan om hun geplande beursintroducties uit te stellen. Ernst & Young verwacht dat er tijdens het tweede kwartaal opnieuw sprake zal zijn van een heropleving, omdat de bedrijven hun beursplannen alsnog zullen opdrijven.


Het Japanse conglomeraat Toshiba heeft aangekondigd zich de volgende jaren vooral te zullen richten op onder meer duurzame energie omdat door de nucleaire ramp in Japan de activiteiten op het gebied van kernenergie gevoelige vertraging dreigen op te lopen. Toshiba dacht de komende vijf jaar orders te ontvangen voor 39 kernreactors, maar door de ramp met de kerncentrale van Fukushima dreigen deze bestellingen volgens Toshiba jaren vertraging op te lopen. Het bedrijf wil de tegenslag bij kernenergie opvangen met groei bij andere activiteiten. Toshiba wil de volgende drie jaar 700 miljard yen investeren in de nieuwste generatie batterijen, slimme energienetwerken, geheugenchips en groei in opkomende markten. Het budget voor onderzoek wordt verhoogd tot 1,45 biljoen yen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home