Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, May 29, 2011

Amerika is minder discriminerend geworden

Door de verkiezing van Barack Obama als eerste zwarte president van de Verenigde Staten, hebben veel Amerikanen hun perceptie over discriminatie en racisme veranderd. Dat heeft echter niet geleid tot een grotere steun voor maatregelen om ongelijkheid verder te bestrijden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Michigan. Daarbij wordt opgemerkt dat het verzet tegen nieuwe maatregelen en immigratie de voorbije drie jaar daarentegen is toegenomen.

"Omdat ervaren wordt dat de ongelijkheid is afgenomen, wordt er wellicht ook minder nood gevoeld aan regelgeving," verklaart onderzoeksleider Nicholas Valentino, professor communicatie aan de University of Michigan, de ogenschijnlijke tegenstelling tussen beide resultaten. Valentino zegt wel te verwachten dat deze percepties over discriminatie een impact zouden kunnen hebben op de presidentiƫle verkiezingen van volgend jaar en door beide partijen zullen worden uitgespeeld om hun achterban te mobiliseren.

Voor de verkiezing van Barack Obama bleek 61 procent van de respondenten van mening te zijn dat er nog altijd sprake is van discriminatie tegenover zwarte Amerikanen. Na de verkiezing van Obama was dat echter gedaald tot 50 procent. "Meer dan een kwart van het publiek heeft zijn visie over discriminatie onmiddellijk na de verkiezing van Obama herzien," merkt Valentino op. Hij voegt er aan toe dat die tendens in alle Amerikaanse bevolkingsgroepen werd opgetekend.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home