Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 28, 2011

Restauratie Britse Tunny-decoderingsmachines afgerond

Het Britse National Museum of Computing heeft de restauratie van een Tunny-machine, een cruciaal onderdeel van de geallieerde decoderings-activiteiten tijdens de tweede wereldoorlog, afgerond. Tunny-machines hielpen de geallieerden om onderschepte codeberichten van Adolf Hitler aan zijn generaals te ontcijferen. Het kraken van de Duitse codes zou een belangrijke bijdrage hebben geleverd om de tweede wereldoorlog te beëindigen. Geen van de ontwerpen of onderdelen van de oorspronkelijke machines was echter overgebleven.

Het restauratiewerk werd in het beroemde Bletchley-museum zes jaar geleden heropgestart onder leiding van de computer-specialisten John Pether en John Whetter. "Het gebrek aan origineel materiaal vormde een bijzondere uitdaging," gaf John Pether toe. "We hadden alleen de beschikking over schetsen van ingenieurs die aan de originele machines hadden gewerkt." De Tunny-machines werden na de tweede wereldoorlog ontmanteld en gerecycleerd voor onderdelen.

De eerste Tunny-machine werd in 1942 gebouwd door de wiskundige Bill Tutte. "De wiskundige slaagde erin om de codering van de Duitse SZ42-machine om te keren," aldus BBC News. "Nochtans had hij de Duitse coderingsmachine nooit gezien." Tegen het einde van de tweede wereldoorlog waren er twaalf tot vijftien Tunny-machines operationeel. De informatie die de machines konden ontcijferen, zouden onder meer de Russische troepen op de hoogte gebracht hebben van de Duitse strategie voor de veldslag van Koersk. De machines leverden ook informatie voor de landing in Normandië.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home